Ajax-loader

'leszbikus' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Czére Gyöngyvér - A ​férfiak elárulása?
Ott ​vonaglottunk az előszobaszőnyegen, ruháink szanaszét dobálva: egyikünk mindig elindult kúszva a szoba felé, hogy a vetett ágyon áldozzunk tovább a csodás gyönyörnek, de a másikunk mindig rávetette magát az előszobaszőnyegen, megállította a soba felé kúszó testet csókokkal, harapásokkal. Így egy órába is beletelt, azt hiszem, amíg bevergődtünk a szoba előre megvetett kanapéjára. Hosszú idő telt el mindenesetre, s csak arra emlékszem, hogy Ági fanyar, bodzaillatú ölére hajoltam... - Tényleg így élted ezt át? - hajolok előre a fotelban. - Ilyen szépségesen, költőien? - Így - bólint Laura, zománcos fogai nedvesek az emlékezéstől. - Így emlékszem mindenre.

Naomi Alderman - A ​rabbi meg a lánya
Ronit ​Krushka Londonból egészen Manhattanig menekült hithű zsidó neveltetése, a zárt és szigorú szabályok szerint élő ortodox közösség, és nem utolsósorban elismert és sokak által rajongva szeretett rabbi édesapja elől. Hat éve nem látták egymást, de a rabbi halálhírére a tékozló lány hazalátogat gyerekkora színhelyére. Csupán egy ember akad, aki miatt szívesen vállalja az utat; fiatalkori tiltott szerelme, Esti, aki azóta férjhez ment, látszólag megállapodott. A gyász ideje alatt ismét találkozik a két nő, és életük újra végzetesen összekuszálódik, mígnem a közösség vezetői, akik a rabbi utódlásával vannak elfoglalva, döntő lépésre szánják el magukat… Naomi Alderman első regénye vérbeli bestseller, egyben irodalmi siker is. A fiatal írónő egy londoni ortodox zsidó közösségben nőtt fel. Novelláit több neves lap publikálta, de az igazi áttörést A rabbi és a lánya hozta meg számára, amely kritikusai szerint lírai vallomás az egyén lázadásáról és a szerelem szabadságáról.

Erica Fischer - Aimée ​& Jaguár
Egy ​mindent elsöprő erejű szerelem - van-e hálásabb regénytéma, különösen, ha a szerelmesek egyike négygyermekes anya, és a történet a házasságtörés cinkos izgalmát ígéri? De a kérdést akár úgy is feltehetnénk: van-e elcsépeltebb regénytéma? Aimée és Jaguár szerelmének története mégis több, mégis "más". Nem pusztán azért, mert a csábító harmadik nő, s az olvasó akaratlanul is a másság elfogadásának vagy elutasításának dilemmájával találja szembe magát, s nem is csak azért, mert a szerzőnő, Erica Fischer Aimée-Lilly elbeszélése alapján írt művét hiteles dokumentumokkal - levelekkel, versekkel, naplórészletekkel - és a kortársak visszaemlékezéseivel egészíti ki, hanem mert a második világháború idején játszódik Berlinben, és a csábító Jaguár-Felice zsidó. Lilly Wust története, az egykori családanya féltve őrzött titka, amelyet csaknem kilencvenévesen fedett fel az írónő kérésére, s amely egy szenvedélyes szerelem fellobbanását, izzását és tragikus kihunytát lenne hivatott elmesélni, így válik az emberi helytállás és odaadás, az aljasság és árulás, és főként az emberi megpróbáltatások regényévé - a vallomás akadozó, közvetlen hangján - emberien. Berlin, 1942. A 29 éves, férjezett Lilly Wust, négy gyermek anyja, német asszonyok millióinak életét éli. Aztán egy napon megismeri a 21 éves Felice Schragenheimet. Szerelem - szinte első látásra. "Aimée" és "Jaguár" terveket szőnek, verseket és szerelmes leveleket írnak egymásnak, házassági szerződést kötnek. Mikor Jaguár-Felice bevallja szerelmének, hogy zsidó, ez a veszélyes titok még szorosabbra fűzi kettejük viszonyát. De boldogságuk csak rövid ideig tarthat. 1944. augusztus 21-én Felice-t letartóztatják és deportálják. Erica Fischer a 80 esztendős Lilly Wusttal meséltette el a történetet, amelyet aztán a kor jelentős dokumentumává dolgozott át. A könyv 1994-es megjelenése után további kortársak jelentkeztek, így e kiadás anyagát újabb részletekkel bővíthettük, amelyek Aimée és Jaguár történetét még elevenebbé teszik. Max Färberblock filmes feldolgozásának köszönhetően - a főszerepekben Juliane Köhlerrel és Maria Schraderrel - Aimée és Jaguár története az egész világon ismertté vált.

Szilágyi Gyula - Júlia ​és Júlia
A ​nők homoszexualitását mindig is jobban tolerálta a társadalom, mint a férfiakét, mégsem mondható, hogy Szilágyi Gyula könyve nyitott kapukat dönget. A szociológus szerző előző könyveiben a heteroszexuális kapcsolatokkal foglalkozott. Ebben a munkájában a szakirodalom ismertetése mellett kutatásai eredményeit összegzi, valamint különböző típusú leszbikusokkal készült interjúk sorát közli. A megkérdezettek között szegény és hátrányos helyzetűek éppúgy vannak, mint diplomás értelmiségiek vagy üzletasszonyok. Mint mondja, a nők a"szex és lélek" típusú találkozásokat keresik, és ezeknek minden fázisát leírja és példákkal illusztrálja a megismerkedéstől fogva a szexuális technikáig és az orgazmusig. "Bármennyire is egyetértünk azzal az állásponttal, mely szerint egy embert - vagy emberek egy csoportját - kizárólag a szexuális preferenciák függvényében definiálni megbocsáthatatlan szimplifikáció... mégis el kell fogadnunk, hogy a nők e csoportját saját nemük iránti szexuális érdeklődésük okán tekintjük specifikusnak. Ez a csoport semmilyen egyéb szempontból nem egységes, tehát kerülni kell azt, hogy "leszbikusokra" vonatkozóan általános érvényű megállapításokat tegyünk" - írja a szerző az előszóban. Annyit mégis megállapít, hogy a szexuális magatartásban mutatkozó jellegzetességek alapján négy csoportra (férfias, nőies, kiiratkozó, kiránduló nők) osztható a leszbikus társadalom. Társadalomkutatóként érdekli a leszbikusok és a feminizmus közötti viszony, ami megítélése szerint a nyugat-európaitól, vagy amerikaitól erősen eltér. "Kétségtelen, hogy a leszbikus mozgalmak és közösségek számára jelentős részben a feminista gondolatkör biztosítja az ideológiai muníciót." A hazai leszbikus társadalom azonban híján van mindenféle harcos feminizmusnak, és militáns szellemnek. A Labrisz Leszbikus Egyesület célkitűzései kifejezetten békések: közösségszervezésre és a leszbikus és biszexuális nők láthatóságának növelésére törekednek. A Könyvklub nőkel és nőtársadalommal foglalkozó könyveinek sorában megjelenő könyvnek is csupán ennyi a célja: bemutatni és megismertetni, bármiféle ítélet nélkül.

Judy Gold - Kate Moira Ryan - Jiddise ​Máme: túlélőkönyv
A ​Jiddise Máme túlélőkönyv az Emmy-díjas író, komikus és producer, Judy Gold, valamint sikeres színműíró barátnője, Kate Moira Ryan közös alkotása, amely nagy sikerrel járta be a világot. Mint a Vagina Monológok, provokatív és őszinte kézikönyv minden nőnek (és a pasiknak körülöttünk), anyáknak és lányaiknak, zsidóknak és nem zsidóknak.

Regős István - Leszbi ​vagy nem lenni
"Ez ​a történet nem szalonképes. Pedig a szalonoknak írtam. Akik a testi, lelki szerelem, szeretkezés - mit szeretkezés? párzás? - olyan mélységéig süllyedtek (vagy ki tudja, emelkedtek?!), mint az én szereplőim, azok erről már mindent tudnak. Elvégre ők élték meg ezeket az élményeket. Ők a börtönök költöző madarai. Nők, akik az életük java részét börtönben töltötték. Akik viszont a rácsokon túl szent borzadással tekintenek rájuk, biztos, hogy sok hihetetlen mocskos sztorit olvashatnak. (Persze, ha nem teszik le a könyvet. Aztán tagadják le, hogy olvasták!) Se taszítani, se elrettenteni nem akarok, csupán elmesélni a hihetetlen valóságot." (a szerző)

Jeanette Winterson - Oranges ​Are Not the Only Fruit
Jeanette, ​the protagonist of Oranges Are Not The Only Fruit and the author's namesake, has issues–"unnatural" ones: her adopted mam thinks she's the Chosen one from God; she's beginning to fancy girls; and an orange demon keeps popping into her psyche. Already Jeanette Winterson's semi-autobiographical first novel is not your typical coming-of-age tale. Brought up in a working-class Pentecostal family, up North, Jeanette follows the path her Mam has set for her. This involves Bible quizzes, a stint as a tambourine-playing Sally Army officer and a future as a missionary in Africa, or some other „heathen state”. When Jeanette starts going to school ("The Breeding Ground") and confides in her mother about her feelings for another girl ("Unnatural Passions"), she's swept up in a feverish frenzy for her tainted soul. Confused, angry and alone, Jeanette strikes out on her own path, that involves a funeral parlour and an ice-cream van. Mixed in with the so-called reality of Jeanette's existence growing up are unconventional fairy tales that transcend the everyday world, subverting the traditional preconceptions of the damsel in distress. In Oranges Are Not the Only Fruit, Winterson knits a complicated picture of teenage angst through a series of layered narratives, incorporating and subverting fairytales and myths, to present a coherent whole, within which her stories can stand independently. Imaginative and mischievous, she is a born storyteller, teasing and taunting the reader to reconsider their worldview. –Nicola Perry

Fanny Flagg - Érdemes ​élni
Amikor ​egy asszony eljutott a változás korába, rohamos hízásának indult és néha már az öngyilkosság gondolatával foglalkozik, csak a csoda adhatja vissza az életkedvét. Vagy egy csodás találkozás. Amilyen Evelyn Couch-nak megadott. Evelyn, a hízásnak indult háziasszony, megismerkedik egy nagyszerű öregasszonnyal, s rajta keresztül egy népes dél-amerikai család történetével, a század elejétől napjainkig. A kedves és humoros történet középpontjában egy leszbikus pár, Ruth és Idgie áll. Ők vezetik Alabamában a családias kis kávéházat, melynek ételkülönlegességeiről a könyv végén talál recepteket az olvasó. A könyv egésze viszont magához az élethez nyújt receptet. Szeretethez és szerelemhez, melyeket megismerve Evelyn végül mégiscsak úgy dönt: érdemes élni! "Próbáld meg abbahagyni a nevetést - nem fog menni" - írta a regényről egy tekintélyes amerikai könyvkritikus. Sült zöld paradicsom címen a könyvből sikeres film is készült.

Sofi Oksanen - Baby ​Jane
Mi ​történt Kormival? A magabiztos, mindenkit elbűvölő lány, aki körül csak úgy pezseg az élet, milyen valójában? Milyen akkor, amikor a pirulák és az alkohol mindent elrejtő gőze nem lengi körül? Mi zajlik a ragadós kacagás, a rummámoros éjszakák legmélyén? Hogyan történhetett, hogy a város legmenőbb, feketebakancsos leszbije saját otthona rabjaként, az éhhalál szélére sodródva tengeti vegetáláshoz hasonlító "életét"? A kötet elbeszélőjének nagy szerelme, Kormi elszigeteli magát saját lakásában. Nem vásárol, nem mozdul ki, még csak szemetet sem meri levinni, sőt már éjjel sem merészkedik emberek közé. Szorongástól szenvedve még a legegyszerűbb dolgoktól is visszariad. Kormi hosszú éveken át sikerrel rejtette el lelki betegségét - S AMIKOR MÁR FELTÁRULKOZNA, AMIKOR MINDEN IDEGSZÁLA KÖNYÖRÖGNE A SEGÍTSÉGÉRT, SENKI SEM ÉRTI... A SZAVAK ROSSZKOR, ROSSZ HELYEN HANGZANAK EL, ÉS SÜKET FÜLEKRE TALÁLNAK. A világhírű finn írónő második regényében különös szerelmi háromszög bontakozik ki, és érzéki szerelmi dráma játszódik le a magával ragadó leszbikus lány, Kormi pánikbetegségének az árnyékában. Mámoros nevetés, elsöprő szenvedély, fojtogató féltékenység és könnyek vezetnek a megtörhetetlen magány és a végső lemondás felé. Sofi Oksanen a "Baby Jane"-ben tabutémákhoz nyúl: az Oksanenre oly jellemző dühvel és szívbemarkoló átéléssel hívja fel a figyelmet a melegek zárt világának emberségére, illetve a lelki betegekről való gondoskodás csődjére, a kirekesztettségükre, a társadalom velük szembeni értetlenségére, az alkoholon, nyugtatókon, drogokon élő Prozac-nemzedék magára hagyatottságára.

Jodi Picoult - Gyere ​haza
Zoe ​Baxter sikeres és elismert zeneterapeuta, hangszereivel és énekével számtalan beteg embernek segít a gyógyulásban. Számára mégiscsak egy dolog igazán fontos: az hogy számtalan sikertelen próbálkozás után végre anya lehessen. Amikor újra bekövetkezik a tragédia, férje helyett újonnan megismert barátnője, Vanessa lesz az, aki kiáll mellette, kapcsolatuk pedig őszinte szerelemmé alakul. Szembe kell nézniük azonban a kirekesztettséggel és azzal, hogy milyen mérhetetlen akadályokat kell leküzdeniük ahhoz, hogy a társadalom családként tekintsen rájuk. A szerző hetedik magyarul megjelenő regényében ismét szívhez szólóan ábrázolja e különös szerelem rezdüléseit és a legőrjítőbb fájdalmat, amit egy anya átélhet: ha le kell mondania gyermekéről.

Gordon Agáta - Kecskerúzs
Miféle ​anyag vagyok? - kérdezi egy fiatal lány önmagától, társnője közelségének érzéki hatásától megbolygatva. Néha mintha elfelejtenénk: érzelmek és erotikus vágyak sose tűrték magukon szabályok béklyóit. Gordon Agáta első, lírai karakterű regényének ifjú hősnői, miközben élik a maguk hétköznapi életét, próbálják legalább a maguk számára lakhatóvá tenni a "férfiasan" kegyetlenre sikeredett világot. És ahogy megismerjük a regény szereplőit, megrendülve ráébredünk: féltékenység és szégyen, vágy és érzelem a titkos indítéka minden lépésnek a másik ember felé.

Covers_154248
Eltitkolt ​évek Ismeretlen szerző
11

Ismeretlen szerző - Eltitkolt ​évek
A ​Labrisz Egyesület „leszbikus herstory” projektjának keretében olyan nőket szólaltattak meg, akik a rendszerváltás előtt már felnőttként és leszbikusként próbálták önmagukat elfogadni, és kapcsolatokat, közösségeket keresni. 2009-ben bemutatták az Eltitkolt évek című dokumentumfilmet. A most megjelent, gazdag képanyaggal dokumentált interjúkötetet a filmben megszólaló tizenegy szereplő történetéből és további öt interjú anyagából. A kötetben a negyvenestől hetvenesig terjedő (másfél) generáció tagjai szólalnak meg.

Anonymous - Miss ​L. szeretője
Linda, ​az elvált amerikai asszony egyedül él. Kiegyensúlyozatlan szexuális élete, nemi kalandozásai meghasonlással fenyegetik, hiszen erkölcsi elvei és a gyakorlat, amelyet követ, gyökeresen ellentétesek... Milyen eredménnyel jár a csábos, erotikus Linda próbálkozása az orvos szexuális komputerével? Milyen kalandokba keveredik, ha erotius fantáziája "felizgatja"? Megtalálja-e a szerelmet, a teljes és harmonikus testi és lelki kapcsolatot a férfi oldalán, akit a véletlen sodor a közelébe?...

Helen Cross - Szerelmem ​nyara
Egy ​hosszú, forró nyár története. Mona 15 éves. Iszik, betörésekből tartja fönn magát, mellesleg pedig játékgép-függő. A kocsmában, ahol él, pocsékul mennek a dolgok. Aztán megismeri az előkelő családból származó Tamsint, akinek édesanyja színésznő, nővére pedig halálra éheztette magát. S végleg a feje tetejére áll minden. A két lány szabadon garázdálkodik Tamsinék luxusvillájában, majd vad szerelembe, a szenvedély és az erőszak csapdájába esik, ami egész addigi életüket megváltoztatja. Egy szenvedélyekkel és kalandokkal teli találkozás története, melynek során legalább annyit tudunk meg magunkról, álmainkról, emlékeinkről, félelmeinkről, szerelmeinkről, mint erről a két lányról, akikért végigizguljuk Helen Cross letehetetlen regényét.

Lauren Kate - Fallen ​in Love - Szerelemben
A ​sors különös szeszélye folytán a középkori Angliában négy rendkívüli szerelem története fonódik össze egy romantikus Valentin-nap alkalmával. Milesra és Shelbyre ott talál rá a szerelem, ahol a legkevésbé számítanak rá. Roland fájdalmas leckét kap a szerelemből és annak elvesztéséből. Arriane megégeti magát, és megfizet a szenvedélyes szerelemért. Daniel és Luce semmihez nem hasonlítható éjszakát tölt el együtt, először és utoljára. A SZERELEMBEN című könyve telis-tele van szerelmesnél szerelmesebb történetekkel… épp amire mindannyian oly régóta vártunk Lauren Kate tollából.

Verena Stefan - Häutungen
Ein ​feministischer Klassiker von Verena Stefan »Häutungen«, berühmt geworden als Bibel der Frauenbewegung, ist der erste deutschsprachige literarische Text einer Feministin der 70er Jahre. Mit unübertroffener Genauigkeit analysiert die Autorin heterosexuelle Herrschaftsverhältnisse und die Aufenthaltsbedingungen, die für Frauen als Kolonisierte in der Welt der Männer gelten. Zu einem Mann zu gehören definiert sie als angelerntes Suchtverhalten, das den Interessen der Männer dient. Frauen bleiben sich selbst und einander fremd. Etappenweise schildert Verena Stefan ihren Ausbruch aus der Abhängigkeit und den Beginn einer lesbischen Liebe.

Covers_68547
Előhívott ​önarcképek Ismeretlen szerző
10

Ismeretlen szerző - Előhívott ​önarcképek
A ​Labrisz-könyvek sorozat legújabb kötete híres, ismert leszbikus nőktől származó személyes írásokat tartalmaz. Memoárrészlet, levél, napló, "cetli", önéletrajzi "ihletésű" novella és versbetétekkel dúsított önéletrajzi esszé egyaránt található az írások között. A szerelmi vallomások, személyes vívódások, politikai hitvallások, illetve ezek különféle ötvözetei gazdag elegyet alkotnak. Egészen a 12.századi szerelmes levelektől eljutunk a 20. század ismert művészeihez, pl: Virginia Woolf, Marlene Dietrich, Edith Piaf, Greta Garbo, stb..

Patty Tardel - Leszboszi ​szeretők
Roberta ​előredőlve folytatta. - Azért érdemes lesz egy kicsit utánanézned, ha máshol nem, a vallásos iratokban. Igen, ne csodálkozz: az indiai istenek között nem egy lelte kedvét mindkét nemben. A templomokban nemcsak ájtatoskodtak, de véres emberáldozattal egybekötött női homoszexuális orgiákat is rendeztek. Külön aktus volt a lányok szüzességének feláldozása Sivának... S volt itt leszbikus bordély speciális kéjhölgyekkel és módszerekkel. Ezek némelyikét még ma is alkalmazzák a Távol-Keleten. - Kíváncsivá tettél! - Elmondok egyet, amelyet "szájjal és nyelvvel való felkenésnek" neveztek. A prostituált a vendégnő mezítelen testét illatos olajokkal keni be - a nyelvével. Minden testrészt ezzel a módszerrel olajoz be. Eközben az ujjaival gondosan végigmasszírozza a másik nő testét egyfajta koreográfia szerint. Két óra hosszat teszi ezt., s csak ezután tér rá a tulajdonképpeni leszbikus aktusra, a nemi szervek közvetlen izgatására. - Igen - mondta zavartan Brenda, s nagyot nyelt. - Azt hiszem, ezen a téren vannak még bepótolni valóink. - Végiggondolva, mit is mondott, hirtelen elvörösödött. - Persze az olvasásra gondoltam.

830922_5
Pajkos ​mesék 4. Ismeretlen szerző
3

Ismeretlen szerző - Pajkos ​mesék 4.
___Volt ​már szex autóban, telefonfülkében, női mosdóban, könyvtárban, konyhában, a legkülönbözőbb testhelyzetekben, bekötött szemmel, netán elfenekeléssel egybekötve... szóval se szeri, se száma az izgalmasabbnál izgalmasabb módozatoknak és azok kombinációinak. ___Na de... ___Próbálta már úgy, hogy keze-lába gúzsba kötve, moccanni se tud, és partnere gyakorlatilag azt tesz Önnel, amit akar? Így átélheti a kiszolgáltatottság érzését, fokozva az örömszerzés izgalmait... aztán cserélhetnek is partnerével. ___Hadd tudja meg ő is, milyen az, ha béklyóban várja az Ön közeledését és rábízza magát az Ön akaratára. ___A Pajkos mesék sorozat újabb darabja ismét páratlanul fantáziadús ötleteket ad, és megörvendezteti a szerelmi életben igazi változatosságot kedvelőket. ___Ne hagyja ki!

Tabitha Flyte - Meztelen ​igazság
A ​harmincas éveiben járó Sally nyakig ül a pácban. Munkahelyén maradi kollégái nem hagyják érvényesülni, és barátja, Will is lapátra teszi. Újdonsült szerelme, Marcus csak további bonyodalmakat okoz - a jóképű srácról csak számos vad szeretkezés után derül ki, hogy még a tizennyolcat sem töltötte be. Ráadásul Sally élvhajhász főnöke, Mr. Finnegan rájön Sally titkára, és alaposan megkéri a hallgatás árát# Sőt a furcsa pároshoz hamarosan Ms. Penny Feather, Sally perverz főnökasszonya is csatlakozik, s később a bizarr szerelmi (egészen pontosan szexuális) sokszög további partnerekkel egészül ki. A történet végére Sally végre megismeri saját nőiségét, lelepleződik minden szereplő valódi énje - egyszóval feltárul a meztelen igazság.

Jodi Picoult - Sing ​You Home
Zoe ​Baxter has spent ten years trying to get pregnant, and after multiple miscarriages and infertility issues, it looks like her dream is about to come true – she is seven months pregnant. But a terrible turn of events leads to a nightmare – one that takes away the baby she has already fallen for; and breaks apart her marriage to Max. In the aftermath, she throws herself into her career as a music therapist – using music clinically to soothe burn victims in a hospital; to help Alzheimer’s patients connect with the present; to provide solace for hospice patients. When Vanessa – a guidance counselor -- asks her to work with a suicidal teen, their relationship moves from business to friendship and then, to Zoe’s surprise, blossoms into love. When Zoe allows herself to start thinking of having a family, again, she remembers that there are still frozen embryos that were never used by herself and Max. Meanwhile, Max has found peace at the bottom of a bottle – until he is redeemed by an evangelical church, whose charismatic pastor – Clive Lincoln – has vowed to fight the “homosexual agenda” that has threatened traditional family values in America. But this mission becomes personal for Max, when Zoe and her same-sex partner say they want permission to raise his unborn child. SING YOU HOME explores what it means to be gay in today’s world, and how reproductive science has outstripped the legal system. Are embryos people or property? What challenges do same-sex couples face when it comes to marriage and adoption? What happens when religion and sexual orientation – two issues that are supposed to be justice-blind – enter the courtroom? And most importantly, what constitutes a “traditional family” in today’s day and age? Also – in a very unique move – readers will get to literally hear Zoe Baxter’s voice. I am collaborating with Ellen Wilber, a dear friend who is also a very talented musician, to create a CD of original songs, which will correspond to each of the chapters. This CD will be packaged with each hardcover book. So – literally – stay tuned!

Jacques Serguine - Buja ​Zélandia
Stella ​kifogástalan nevelésű, ifjú angol hölgy! Képzelhetni megdöbbenését és felháborodását, amikor férjhez menvén, férje már a házasság első ejszakáján elképesztő, szégyentelen, s nem utolsó sorban fájdalamt okozó óhajokkal keresi fel őt szűzi ágyában! Mit tesz ilyenkor egy igazi angol hölgy? Aláveti magát a szörnyű megpróbáltatásoknak. Életük tán így is ér véget, ha fogságba nem esnek a messzi déli tengereken. A vad törzsi szertartásoktól megszeppent Stella fokozatosan, mindemellett rohamosan ébred rá, hogy az ölelés nem feltétlenül gyötrelem egy ügyetlen férfi karmai közt. Stella erkölcseit majd szinte fejét vesztve sajátítja el a gyönyör újabb és újabb leckéit egy távoli szigeten.

Csalog Zsolt - Krisztina
Ezzel ​hát kész volnék. Amíg írtam, egyfolytában kerülgetett a veszély: óhatatlanul belegondolok, mi lesz, ha készen leszek? Úgy tűnt, „munkám” létfeltétele, hogy ne hagyjam magamat befolyásolni ettől a gondtól. Megálltam, sikerült – V! De most kész vagyok, és az elodázott probléma lavinaként szakad a nyakamba. Tudom, elég gyarló betűkazlat produkáltam, nyilvánvaló, hogy egy szakmabéli mesterembernek át kellene gyurmáznia az egészet – és iszonyodom a gondolattól, hogy egy akárki, egy Macska Jancsi hozzányúljon az én – meglehet – ügyetlen mondataimhoz, egy vadidegen, pusztán azon az alapon, hogy ő „profi”! Utána meg következik még egy Fatökű Kázmér is, egy „kiadó”, hogy akkor majd ő, Ő közkinccsé varázsolja az én ilyen vagy olyan, de igazi igaznak szánt szövegemet! Brr… Ezeknél a dolgoknál jobban csak az bántana, ha az ellenérzéseim és aggályaim egy íróasztalfiók mélyére juttatná ezt a papírkupacot. Nem, nem a munkám vesztét szánnám – hanem a pusztába kiáltott életem művét siratnám. Kegyetlenül sajnálnám az arctalan „utókortól” ezt a – szó szoros értelmében – véren szerzett tudást, amelyet sokkal inkább a közvetlenül utánam jövőkkel szeretnék megosztani, semmint a távoli semmivel! És nem a babér-vágy mozgat, dehogy. Szar világban élünk, felfogtam, jól tudom, polgári létem komoly veszélyeztetését jelentené, ha saját igazi nevem alatt válna közprédává ez az akármi – ezt semmiképp nem kockáztathatom. De szerencsés vagyok: foglalkozásom van és jólműködő életem, amelyben ragyogóan érzem magamat, a napi babértermésem bőségesen elegendő, nem vagyok rászorulva holmi irodalmi glóriára. – „Szerencsés vagyok?” Ha emiatt hagyom fiókban poshadni a szépséges életem szépséges lenyomatát, ugyan kinek lesz az „szerencse”? Keserves dilemma – de hát így teljes ez a dolog. Az élet – a maga hülye kérdőjeleivel – nem könnyű. Viszont gyönyörű.

Nancy Garden - Annie ​on My Mind
This ​groundbreaking book, first published in 1982, is the story of two teenage girls whose friendship blossoms into love and who, despite pressures from family and school that threaten their relationship, promise to be true to each other and their feelings. Of the author and the book, the Margaret A. Edwards Award committee said, “Nancy Garden has the distinction of being the first author for young adults to create a lesbian love story with a positive ending. Using a fluid, readable style, Garden opens a window through which readers can find courage to be true to themselves.” The 25th Anniversary Edition features a full-length interview with the author by Kathleen T. Horning, Director of the Cooperative Children’s Book Center. Ms. Garden answers such revealing questions as how she knew she was gay, why she wrote the book, censorship, and the book’s impact on readers – then and now.

Fannie Flagg - Fried ​Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe
Folksy ​and fresh, endearing and affecting, Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe is the now-classic novel of two women in the 1980s; of gray-headed Mrs. Threadgoode telling her life story to Evelyn, who is in the sad slump of middle age. The tale she tells is also of two women--of the irrepressibly daredevilish tomboy Idgie and her friend Ruth--who back in the thirties ran a little place in Whistle Stop, Alabama, a Southern kind of Cafe Wobegon offering good barbecue and good coffee and all kinds of love and laughter, even an occasional murder. And as the past unfolds, the present--for Evelyn and for us--will never be quite the same again...

Joanna Trollope - A ​Village Affair
This ​warm and sometimes funny novel, starts off when Alice and her husband buy an old house in a village full of friendly eccentrics. As she settles into her new life, Alice finally finds what she's been searching for--a discovery that scandalizes the village and opens up new wounds.

Sara Shepard - Pretty ​Little Liars (angol)
Everyone ​has something to hide—especially high school juniors Spencer, Aria, Emily, and Hanna. Spencer covets her sister's boyfriend. Aria's fantasizing about her English teacher. Emily's crushing on the new girl at school. Hanna uses some ugly tricks to stay beautiful. But they've all kept an even bigger secret since their friend Alison vanished. How do I know? Because I know everything about the bad girls they were, the naughty girls they are, and all the dirty secrets they've kept. And guess what? I'm telling.

Betty Fairchild - Nancy Hayward - Most, ​hogy tudod
Ez ​a könyv meleg és leszbikus fiatalok szüleinek nyújt segítséget abban a ma még bonyolult és sokszor fájdalmas folyamatban, melynek során gyermekük felvállalja és próbálja elfogadtatni szexuális irányultságát. A könyv amerikai megjelenése óta hivatkozási alappá vált minden érintett számára. Foglalkozik a melegség általános kérdéseivel, a partnerkapcsolatokkal,a melegség és a vallás összefüggéseivel, de alapvetően mindvégig a szülő és meleg vagy leszbikus gyermeke közötti kapcsolat alakulásáról szól, a megértés-megismerés és a támogatás lehetőségeiről, a jó esetben elfogadáshoz vezető érzelmi és racionális folyamatról.

Labrisz - Szembeszél
Kortárs ​– kisebb számban magyar – szerzők novelláit, regényrészleteit és verseit tartalmazza, amelyek valamilyen szepmpontból érintik a leszbikusságot. Ezeket a szövegeket pusztán az a tartalmi szál fűzi össze, hogy valamilyen vonatkozásban mindegyik érinti a leszbikusságot: vagy (minden esetben) a szerzőnek, vagy (szinte minden esetben) a történetnek és a szereplőknek van közük hozzá. Ezen belül azonban – műfajukban, történeteikben, nyelvezetükben – igen sokfélék, erre tudatosan is törekedett a válogatás. Ugyanakkor – másként egy ilyen kötet nem is születhetett volna meg – a leszbikusság mégiscsak érvényes (ha nem is elégséges) szempont volt szerkesztők számára ahhoz, hogy erre a szálra fűzzenek fel szövegeket. Azaz úgy érezték, hogy egy kisebbségi identitás adhat valamféle közösségélményt azokkal, akik ebben a tekintetben hasonlók hozzánk. Az irodalmi szövegek pedig alkalmasak arra, hogy átéljük ezt a közösségélményt, és erőt merítsünk belőle. Ennyiben tehát az irodalmi élvezeteken túl, ennek a kötetnek is vannak pszichológiai-politikai motívumai és céljai. Természetesen a téma mellett a szövegek megformálásának minősége is fontos szempontja volt a válogatásnak; mindazonáltal az esztétikai minőség és a tematika ebben az esetben különösen erősen összefonódott. (És ez elvezet egészen a „létezik-e meleg irodalom?” kérdéséig.) A könyv tehát egyrészt leszbikus vagy biszexuális nőknek szól, akik egy-egy szerelmes, magányos vagy lázadó figurában szeretnének magukra ismerni. Másrészt természetesen szól mindazoknak, akik a „téma” iránt érdeklődnek – s természetesen ők is magukra ismerhetnek, vagy éppen rácsodálkozhatnak a szereplőkre, a történetekre. A szerzők között szerepelnek olyan, angolszász területen már széles körben elismertnek számító írók, mint Jeanette Winterson, Dorothy Allison vagy Adrienne Rich. Az angol Jeanette Wintersonnak egyik legismertebb, A testre írva című regényéből olvashatók részletek, amely egy szenvedélyes szerelem érzékeny és karakteres hangú elbeszélése. Ezen kívül egy novelláját is olvashatjuk egy kutyával való transzcendens-emberi kapcsolatáról. Dorothy Allison elbeszélése a markáns, erotikus és rendkívül érzékletes nyelven íródott Leszbikus étvágy, amelyben Allison származása, gyerekkori emlékei és kapcsolatainak története az ételekhez való viszonyának „szaftos” és vitriolos elbeszélésére fűződik fel. A nők, akik gyűlölnek engem című versciklusának néhány darabja is tükrözi ellenállását a normatív, „helyes” szexuális viselkedést megszabó nézetekkel kapcsolatban, ami gyakran a leszbikus közösségen belül is külön utat jelöl ki a számára. Adrienne Rich feminista elkötelezettségű esszéíró és költő; tőle a Huszonegy szerelmes vers című ciklus néhány intim hangú darabja került be a kötetbe. A magyar szerzők közül Gordon Agáta nevét ismerhetjük leginkább, akinek Kecskerúzs című, különleges szerkezetű regénye már a Frankfurti Könyvvásárt is megjárta. A kötetben újabb, még nem publikált kisregényének, a Jobblétnek egy részlete szerepel, mely szintén kivezet a városból, de nem annyira a leszbikus szereplők kusza érzelmi viszonyaiba vezet be, mint inkább a vidéki „élővilág” rezignált drámaiságát regisztrálja. Szabó Judittól is olvashattunk már folyóiratokban megjelent írásokat. A Búcsú című novella egy beteljesületlen szerelem őszinte, átélhető és megható története. Az Ajtók című versciklus sajátos hangulatú, szikár prózaversei itt szerepelnek először együtt. Lovas Nagy Anna játékos, merész képeket felvonultató verseivel is itt találkozhatunk először. Béres-Deák Rita és Katrin Kremmler írásai kakukktojásoknak tekinthetők, ugyanis nem szépirodalmi alkotások, hanem kulturális antropológiai jellegű esszék. Béres-Deák Rita a külső szerepét vizsgálja a leszbikus identitásban – komoly empirikus anyagot mozgósítva, és értékes megfigyeléseket téve. Katrin Kremmler inkább valamiféle terepmunka-paródiát írt, – a „leszbikus mobil” néhány jellegzetességét mutatja be és analizálja. A fentieken kívül még jó néhány szerző szövege szerepel a kötetben, így Chrystos versei, valamint Bia Lowe, Frankie Hucklenbroich, Sapphire, Deborah Schwartz, Jane Rule és Joan Nestle egy-egy novellája. A szerzők kilétéről rövid ismertetők igazítanak el minden szöveg elején. Ajánljuk a könyvet mindazoknak, akik úgy érzik, személyes érintettséget és/vagy kulturális érdeklődést éreznek egy olyan válogatás iránt, amely (magyar viszonyok közt) szokatlanul nagy számban és változatos környezetben vonultat fel leszbikusokat a szépirodalomban.

Lindsy van Gelder - Pamela Robin Brandt - Are ​You Two... Together?
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Czifra Yvett - Itt ​járt a nyár
Két ​lány különös, fergeteges szerelmének története. Mégsem afféle romantikus leányregény. Sem pedig szokványos leszbikus-erotikus olvasmány. Jóllehet nem hiányzik belőle sem a romantika, sem az erotika. Éppen ellenkezőleg! Ám sokkalta fontosabb mindaz, amit e könyv rólunk, a társadalmunkról, a világunkról akar elmondani. Az egymás és önmagunk iránti megértésünkről, szeretetünkről és felelősségünkről. Tudjuk-e elfogadni, tisztelni, szeretni egymást és önmagunkat? Tudunk-e vigyázni legalább azokra, akiket a legjobban szeretünk? S még sok más izgalmas, fontos kérdést feszegetnek a regény sorai. Melyeket néha már elfelejtünk feltenni magunknak, egymásnak. Vagy csak akkor tesszük fel őket, amikor már túl késő. Pedig bármelyikünkkel, bármikor megeshetnek hasonló történetek, élethelyzetek. Amikor vágyainkért, reményeinkért, szerelmünkért, - vagy éppen ellenük - meg kell küzdenünk, harcba kell szállnunk egy egész világgal. A környezetünkkel, a családunkkal, a barátainkkal. És saját magunkkal is...

Jeanette Winterson - The ​PowerBook
While ​many other novels are still nursing hangovers from the 20th century, Jeanette Winterson's The.PowerBook has risen early to greet the challenge of the new millennium. Set in cyberspace, The.PowerBook travels with ease. It casts the net of its love story over Paris, Capri and London. Interactive narrator Ali is a „language costumier” who will swathe your imagination in the clothes of transformation. All you have to do is decide who you want to be. Ali–known also as Alix–is a virtual narrator in a networked world of e-writing. You are the reader, invited to inhabit the story–any story–you wish to be told. Like all the best video games you can choose your location, your character, even the clothes you want to wear. Beware, you can enter and play the game, but you cannot determine its outcome. Ali/x is a digital Orlando for the modern age, moving across time and through transmutations of identity, weaving her stories with „long lines of laptop DNA” and shaping herself to the reader's desire. Ali/x wants to make love as simple as a song. But even in cyberspace there is no love without pain. Ali/x offers a stranger on the other side of the screen the opportunity of freedom for one night. She falls in love with her beautiful stranger, and finds herself reinvented by her own story. The.PowerBook is rich with historical allegory and literary allusion. Winterson's dialogue crackles with humour, snappy dialogue and good jokes, several of which are at the author's own expense. This is a world of disguise, boundary crossing and emotional diversions that change the navigation of the plot of life. Strangely sprouting tulips are erected in place of the phallus. Husbands and wives are uncoupled. Lovers disappear in the night to escape from themselves. On the hard drive of the The.PowerBook are stored a variety of stories which the reader can download and open at will, complete stories that loop through the central narrative. The tale of Mallory's third expedition, the disinterring of a Roman Governor in Spitalfields Church or the contemplation of „great and ruinous lovers” are capsules of narrative compression. In Winterson's compacted meaning, language becomes a character in its own right–it is one of the heroes of the novel.

Kollekciók