Ajax-loader

'ellenkultúra' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Marc Dugain - Óriások ​útja
A ​hazájában rendkívül sikeres francia író, Marc Dugain új regénye valós eseményeken alapul. A főhős, Al Kenner alakját egy amerikai sorozatgyilkos, az 1948-ban született Ed Kemper figurája ihlette. A cselekmény nagy vonalakban követi az 1960-as évek botránykrónikáiból ismert történetet, melyet azóta több könyvben és filmben is feldolgoztak. A borzalmas történet egy valódi óriásról szól: Kenner 2 méter 20 centi magas és 130 kilós, de nem csak fizikailag emelkedik a többiek fölé: IQ-ja nagyobb, mint Einsteiné. A történet során, melyet Kenner egy egykori hippilány-áldozatjelöltjének a börtönben mesél, lépésről lépésre követhetjük egy boldogtalan szörnyeteg sorsának alakulását. A gyerekkori traumákat a kamasz fiú kezelését vállaló pszichiáterrel folytatott beszélgetések tárják elénk; az olvasó pedig együttérzéssel, már-már rokonszenvvel kénytelen követni Al Kenner történetét. A fiút öt év intézeti kezelés után gyógyultnak minősítik, és visszaengedik a normális életbe. A beilleszkedés olyannyira sikeresnek látszik, hogy Kennert - és épp egy sorozatgyilkos utáni hajsza során - a rendőrség is foglalkoztatni kezdi. Skizofrén végzete azonban végül is legyűri őt… A regény krimiként is olvasható, de jóval több is annál. Az olykor humort sem nélkülöző szöveg egyszerre társadalom- és lélekrajz, de persze mindenekelőtt vérfagyasztó történet - lebilincselő stílusban megírva.

Havasréti József - Alternatív ​regiszterek
A ​hazai neoavantgárd csoportok politikai, kulturális tevékenységét és a hétköznapi ellenállás gyakorlatát ismereti a szerző, és feleleveníti azokat a sajátos technikákat, amelyekkel az underground művészeti csoportok erőforráshiánnyal (információhiány, szűkös anyagi lehetőségek, a nemzetközi művészeti élettől való elzártság) küszködve professzionális technikákat és a barkácsolást vegyítve, a nyugati kultúra és a szovjet típusú környezet kettősségében egyensúlyoztak. Három esettanulmány szolgál illusztrációul. Molnár Gergely és a Spions, mint az első magyar punkzenekar esete, akik olyan szélsőséges reakciót váltottak ki, hogy hamarosan emigrációba kényszerítették őket. A képzőművészekből, irodalmárokból, rockzenészekből álló Fölöspéldány-csoport, amely sokféleségéből adódó szokatlanságának erejével szállt szembe a hivatalos kultúrával, és a Lélegzet nevű 1980–1985 között működő élő folyóirat, amely e sajátos médiumával megkerülte a cenzúrát, informális értelmiségi „szalont” jelentett, és újra felfedezte a szóbeliséget.

Edward St. Aubyn - On ​the Edge
Peter, ​a disaffected merchant banker in his mid-thirties, suffers a coup de foudre when he lays eyes on the delectable Sabine, and sets out on a reckless mission to track her down. His search takes him to some of the outposts of New Age culture, and there he finds something he wasn't looking for.

Covers_193569
68 ​kísértése Ismeretlen szerző
1

Ismeretlen szerző - 68 ​kísértése
E ​tanulmánykötetben 1968-ra, az ellenkultúra szimbólikus évére emlékezve, elsősorban a mai fiatalság ismereteinek bővítése, illetve általában a korszakról való diskurzusok elősegítése a cél. A könyv igényesen megírt, de ám olvasmányos tanulmányokat tartalmaz, amelyek a 68-as eseményeket elemzik, értékelik a legkülönbözőbb (történelmi, eszmetörténeti, filozófiai, irodalmi) összefüggéseket is. Tanulmányíróink között vannak neves idősebb és még kevésbé ismert fiatal értelmiségiek egyaránt. Szerzőink abc sorrendben: Balázs Gábor, Barcsi Tamás, Cohn-Bendit Daniel, Gelencsér Gábor, Hegyi Gyula, Kiss Viktor, Parászka Boróka, Szabó Gábor, Szkárosi Endre, Tamás Gáspár Miklós, Vajda Mihály, Weiss János.

Barcsi Tamás - A ​kivonulás mint lázadás
"Barcsi ​Tamás könyve érdekfeszítő nyomozás a modern egyén lehetőségei, értékei, identitása, szabadsága után. Nagyívű áttekintéseiben, érzékeny, sokrétű, szociológiai-irodalmi indíttatású kalandozásának során hőstípusokkal és hőspótlékokkal találkozunk, a siker összetevőiről olvasunk, az értékes létezés esélyét járjuk körül a fogyasztás, a konzumkultúra fogságában, a tömegmédia hipnózisában. Korunkig, napjainkig tereli az olvasót a közösségek, a kultuszok, kultúrák és ellenkultúrák érzékletesen megragadott képzeteivel. Határozott vonalvezetésű, meggyőző érvelésű gondolatmenetében a rend, a rendszerek logikája bomlik ki, s a lázadás, mint kivonulás, a kivonulás mint lázadás képzelt, kipróbált és gyarmatosított útvonalai sejlenek fel. Közérzetünk intelligens lenyomata e könyv, metaforái hatékonyan, hajlékonyan, átfogóan láttatják megalkuvásaink, alkalmazkodásunk, kompromisszumaink, egyeztetéseink, aktivitásunk, különállásunk működésmódját, érzékeltetik azok árát. A fordulópont Hatvannyolc, annak tükrében, azon túl keresi Barcsi Tamás könyve a morál és az értékes, a jó élet szigeteit. Gazdag kulturális: irodalmi, filmes anyagon, kimunkált gondolatokkal, sokoldalú közelítésben a globalizáció, a tömegmédia hatásainak és elvárásainak kitett ember identitásteremtése zajlik szemünk előtt a fiatal pécsi filozófus kiérlelt, alapos munkájában." (V. Gilbert Edit)

Timothy Leary - High ​Priest
Back ​in print after 20 years, this text from the earliest days of psychedelia chronicles the experiences on 16 acid trips taken before LSD was illegal. The trip guides or "high priests" included Aldous Huxley, Ram Dass, Ralph Meltzner, Huston Smith and a junkie from New York City named Willy. It tells of the goings-on and freaking out at the Millbrook mansion in New York State that became the Mecca of psychedelia during the 1960s, and of the many luminaries who made their pilgrimage there to trip with Leary and his group. Chapters include an I Ching reading and a chronicle of what happened during those "spacewalks" of the mind.

Gyukics Gábor - A ​Kisfa galeri
A ​jazz, a szesz, a „magyar kábítószerek" és a szabad szerelem jegyében eltöltött hetvenes évek. Az országot keresztül-kasul bejáró baráti társaság, melynek tagjai hétköznapjaikat az Erzsébet-híd pesti hídfőjének lábánál álló fánál (a Kisfa) és a Duna lépcsőinél (a Léparton), az estéket a kevés akkori jazzklubok egyikében, a hétvégeket pedig kirándulással töltötték. Kik voltak ők? „Mozgalom" és társadalmi tér nélküli, közép-európai hippik, akiknek válaszaik (illúziók híján) nincsenek, legfeljebb kérdéseik és tagadószavaik? Végletes nyugtalanságokkal, elégedetlenségekkel és kérdésekkel küzdő, kompromisszumokra képtelen fiatalok, akik nem hajlandók megfizetni a „normális életvitel" árát. A szabályokat nem belülről akarták megváltoztatni, hanem eleve elutasítottak minden normát. Rend és káosz, bűn és bűnhődés, szerelem és gyűlölet, élet és halál: e fogalmak falainak rendre „biztosítókötél nélkül" ütköztek neki a könyv szereplői, és sokan nagy árat fizettek érte.

John C. Lilly - The ​Center of the Cyclone
In ​this counterculture classic, Dr. John C. Lilly takes readers behind the scenes into the inner life of a scientist exploring inner space, or “far-out spaces,” as Lilly called them. The book explains how he derived his theory of the operations of the human mind and brain from his personal experiences and experiments in solitude, isolation, and confinement; LSD; and other methods of mystical experience. It also includes glimpses into Lilly's friendship with such 1960s' notables as Oscar Ichazo, Ram Dass, Timothy Leary, Albert Hofmann, Fritz Perls, and Claudio Narajo. Written for the non-specialist, Center of the Cyclone shows an important, modern thinker at his most personal and profound.

Kollekciók