Ajax-loader

'ipartörténet' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Berend T. Iván - Ránki György - A ​magyar gazdaság száz éve
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Gerlei Tamás - Kukla László - Lovász György - Az ​Ikarus évszázados története
E ​könyv keretein belül a magyar ipartörténet egy megismételhetetlen korszakának nemzetközileg is méltán elismert műszaki vívmányait mutatjuk be időrendi sorrendben, közérthető, olvasmányos módon. Az egy évszázad során megalkotott számtalan típuson keresztül igyekszünk szemléltetni az Ikarus gyár sikerekben és kudarcokban egyaránt gazdag történetét.

Horváth Ede - Én ​volnék a vörös báró?
Én ​sokáig nem akartam ezt a könyvet. Távol állt tőlem még a gondolata is. Változatos, sőt bátran mondhatom: izgalmas életet éltem, de nem vagyok humán értelmiségi, sőt kifejezetten technokratává váltam az évek során, ezért nekem sohasem jutott eszembe, hogy: no, ezt majd beveszem az emlékirataimba. Nem vagyok túlzottan szemérmes - noha okkal mondanak kissé zárkózottnak -, és úgy érzem, titkolni valóm sincs, hiszen hibákat követhettem el, de bűnöket nem: mégis, távol állt tőlem, hogy bármit összegezzek, elmondjak. Ám eljött a pillanat, amikor a gyár kapuin kívül találtam magamat. Eltelt egy-két hét, mire annyira magamhoz tértem, hogy el tudtam magamban számolni azzal, mi is történt. Aztán hiányzott a gyár. Nem úgy, mint a narkotikum, hanem úgy, mint a félbehagyott munka. Igaz, én a munkát sohasem éreztem befejezettnek. És egyszer csak egymás után kaptam az ajánlatokat. Megkerestek telefonon, levélben, személyesen is: igazán nem gondoltam volna korábban, hogy a világtól gondosan elzárt ménfőcsanaki házam címét ennyien ismerik. Jelentkeztek intézmények, írók, újságírók, vagy tizenöten. Én Cserhalmi Imrét választottam, mert ő már öt évvel ezelőtt is felajánlotta ilyesmihez a segítségét, akkor, amikor még nem volt ilyen "szenzációs" alkalom hozzá. Döntő szerepe volt e könyv megszületésében Puskás Csabának, aki éveken át munkatársam is volt, akit tapasztalt, tehetséges szerkesztőnek tartok, meggyőzött: érdemes az életemet könyvbe önteni. Ez a könyv számomra nem egyszerűen könyv. Sokkal inkább alkalom, hogy végiggondoljam mindazt, amit tettem és nem tettem, amit vállaltam, amiért éltem. Mindenki azt állítja, hogy ez tanulságos lehet mások számára is. Őszintén remélem, hogy így lesz, de csak egyet ígérhetek: most is a magamét fogom mondani és magamat fogom adni. Másra képtelen vagyok. Horváth Ede

Bernt Engelmann - Günter Wallraff - Önök ​ott fenn, mi itt lenn
Nyugat-Németország ​társadalmának két szélsõ pólusát vetíti elénk megbízható források és közvetlen élmények alapján a szerzõpár. Egyfelõl az ipari és a bankvilágnak a közéletre legnagyobb befolyást gyakorló hatalmasságait, másfelõl a gazdasági csoda igazi megteremtõit, a nekik alárendelt, kiszolgáltatott munkásokat, alkalmazottakat. Engelmann bemutatja a Kruppok, a Thurn und Taxis hercegek, a sütõporáról híres Oetker család mesés vagyonának keletkezését, szertefoszlatja a róluk terjesztett legendákat. Egyeseknél egészen a középkorig visszanyúlva tárja fel az olykor véres akciókat, amelyekkel megalapozták a család hatalmát. Wallraff általában közvetlenül szerezte be riportjai anyagát. Nemegyszer hamis papírok felhasználásával állt valamelyik család, cég vagy konszern szolgálatába. Leírta például, hogy kézbesítõként milyen tapasztalatokat szerzett egy biztosító konszernél, vagy novíciusként az egyik hercegi család kolostorában. A könyv közelnézetben tárja elénk a vagyonszerzésben gátlástalan bank- és iparbárók társasági életét, magánrepülõgépeikkel, palotáikkal, hobbijaikkal, nagyúri allûrjeikkel, feudális hajlamaikkal...

Sabján Tibor - Népi ​cserépkályhák
A ​magyar parasztság által használt cserépkályhákat mutatja be a szerző új kiadású könyvében. A tíz évvel ezelőtt megjelent munka kibővített változata most sok új rajzzal és fényképpel illusztrálva ismertet meg bennünket kiemelkedően gazdag kályhás hagyományainkkal. Betekintést nyerhetünk a középkori eredetű szemeskályhák, az újkori táblás kályhák és a nem nagy múlttal rendelkező csempekályhák kialakulásába, történetébe.

Diarmuid Jeffreys - Aszpirin
Világszerte ​évente több mint 200 milliárd apró, fehér aszpirin tablettát pattintunk ki a védőfólia alól. Az aszpirin nem csupán az olyan mindennapos kellemetlenségeket szünteti meg, mint a fejfájás vagy a láz, de a szívinfarktus, az agyvérzés és akár egyes rákos megbetegedések megelőzésében is igen hatásos. Ha mindehhez hozzáadjuk az olyan súlyos betegségek kezelésében kifejtett jótékony hatását, mint az Alzheimer-kór vagy a fogínysorvadás, nyilvánvaló, hogy az emberiség számára páratlan fontosságú gyógyszerrel állunk szemben. Igaz, egészen 1971-ig azt sem tudtuk, hogyan fejti ki hatását, és akkor még nem is sejtettük hatalmas üzleti jelentőségét. Diarmuid Jeffreys végigköveti a pirula elképesztő és drámai fordulatokkal teli történetét, amely az ókori Egyiptomban kezdődött, magában foglalja a 19. század végi ipari fejlesztéseket, az 1918-as világméretű spanyolnáthajárványt, és a gyógyszeripari óriáscégek érte folytatott vetélkedését, amely még ma sem ért véget.

Kozma Vera - A ​kézikötés története
Mit ​fejtett fel Pénelopé? - Jézus varratlan köntöse - Uralkodók harisnyái, püspökök kesztyűi Az ősi leletektől a modern térplasztikákig mindent megtudhat ebből az albumból, amit a kézikötésről tudni érdemes. A könyv gazdagon illusztrált, száznál több színes képet és rajzot tartalmaz Huszonöt különleges modell leírása is megtalálható a könyvben: saját kezűleg készítheti el az elegáns kabátokat, poncsókat, kardigánokat

Kövér György - Iparosodás ​agrárországban
Magyarország ​gazdaságtörténete 1848-1914 között.

Martin József - A ​Volkswagen-sztori
*Ha ​egyszer majd átfogó tablót festenek a XX. századról, nem hiányozhat a képről a Volkswagen sem: a népautó nem népi, hanem velejéig tőkés gyára nélkül nem teljes a második világháború és a nyugatnémet állam, valamint a tegnap, a ma és a holnap kapitalista világgazdaságának története sem." - ezzel a mondattal fejeződik be Martin József - bizton mondhatni - izgalmas írása. Megismertet bennünket a bogárhátú Volkswagen történetével, a Volkswagen-birodalom - e multinacionális nagyvállalat kialakulásával, műhelytitkaival, a gyár fejlődésének történelmi, gazdasági hátterével. Megmutatja, milyen úton járt a wolfsburgi nagyvállalat, hogyan árasztotta el bogárhátúak millióival az autópiacokat, miként szaladt bele az 1973-1974-es válság zsákutcájába, s miért pártolt el a csaknem húszmilliós szériát megért bogárhátútól. A sztori nemcsak a Volkswagené, a wolfsburgi szálak a világgazdaság jelenéhez és az autópiac jövőjéhez is vezetnek.

Nathalie Bailleux - Hervé Bizeul - A ​csokoládé
,,Egyél ​csokoládét, gyermekem. egyél csokoládét! .. . A cukrász művészeténél a világ minden vallása sem taníthat többet mondhatom" - írja a XX. századi portugál költő, Fernando Pessoa . Sok más poétához hasonlóan ő is mindig készenlétben tartott az íróasztalán egy-egy tábla csokoládét.Ennek a könyvnek az érzéki élvezet a vezérmotívuma, s az olvasó sok híres csokoládérajongóval köthet közelebbi ismeretséget: Anna és Mária Terézia spanyol hercegnőkkel, akik Franciaországban tették népszerűvé a csokoládét, de Sévigné márkinővel, aki hol dicsérte, hol átkozta, Goethével aki el sem tudta képzelni, hogy kedvenc csokoládéja nélkül utazzon Svájcba. Viktória királynővel, aki egy-egy tábla csokoládét osztatott ki katonáinak, Sade márkival és Casanovával...Ebből a könyvből megtudhatjuk, hogy honnan ered a csokoládé, ki fedezte fel és nemesítette meg, ki hozta be Európába és terjesztette el sőt azt is, hogy miként állítják elő.Az olvasó egy időn és téren átívelő utazás során egyik ültetvényről a másikra haladva fedezheti fel magának az ízek világát - az olasz giandujától a belga pralinéig, a hollandiai tejszínes, forró csokoládétól a svájci krémcsokoládéig és a híres osztrák cukrászkészítményekig. Olyan könyv ez, amelynek szerzői végre érdemeinek megfelelően írnak a csokoládéról.A kötet végén a pompás csokoládé recepteken kívül megtaláljuk a világ legjobb csokoládéfőzőinek címét, a legismertebb csokoládémárkák felsorolását, valamint a csokoládémúzeumokat is.

Csatkai Endre - Cégérek
A ​cégér: a vendégfogadók, iparosok, boltosok megkülönböztető és hívogató jele mint téma egyaránt tartozik a művelődéstörténethez, az ipartörténethez, az iparművészethez és a népművészethez. Csatkai Endre Kossuth-díjas, a művelődéstörténet érdemes kutatója ebben a posztumusz művében színesen, kellemes elbeszélő hangon mutatja be a régi magyarországi iparos- és kereskedővilág e hangulatos emlékeit; sok érdekes adalékot közöl erről az életről, a kereskedelem, az ipar reklám módszereiről, a szokásokról, amelyek létrehozták ezeket a ma gyakran hieroglifaként ható jeleket. Megmagyarázza az összefüggéseiből kiszakított, sokszor szürreálisnak látszó formák, alakzatok egykori funkcióját, egy-egy figura kialakulásának történetét. Ezek a legkülönbözőbb anyagokból, fémből, fából, posztóból, vesszőből megmintázott tárgyak vagy festett képek minden esetben bizarr hatást keltenek. Hol naiv-népies hangon szólnak, hol magas mesterségbeli tudásról tanúskodnak. A kötetet 60 fekete-fehér és 9 színes kép illusztrálja.

Szulovszky János - Füstfaragók
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Hermann Levy - Industrial ​Germany
The ​problem of industrial combination in pre-war Germany was so intimately connected with the most prominent economic, organisational, administrative, legal, technical, financial and even sociological conditions that Professor Levy's well-known account of cartels, concerns and trusts is set against a background of the whole general structural development of German industry. First published in 1935, the book deals largely with a comparison of German and British attitudes to monopolies and cartels, and studies in detail the organisation and effects of combination in Germany. The excellence of the material used by Professor Levy and the clarity and force of his arguments make this a work well worth reprinting.

Furcsatalalm
Furcsa ​találmányok Ismeretlen szerző
6

Ismeretlen szerző - Furcsa ​találmányok
Hogyan ​részesülhet a szabadesés élményében a XIX. század modern világpolgára? A válaszhoz nem kell más, csupán az Eiffel-torony tetejéről lepottyantani egy speciális óriási lövedéket, amelynek szalonjában a szerencsés és merész vállalkozók kicsiben átélhetik Verne holdutasainak zuhanási élményét. Hogy erről be is számolhassanak az újabb érdeklődőknek, pár másodperces útjuk egy 55 méter mély, óriási "pezsgőpohárban" végződik. Lehet egyszerűbben is repülni, például repülőgép-kerékpáron, ahol a fürgén taposott pedál forgatja a propellert. A gumitömlővel felszerelt kerék egyébként mindenütt hódít, a lábra szerelhető gyalogkeréktől a háromkerekű túrakerékpáron át a lókerékig, amely egyesíti a lovaglás és kocsizás előnyeit. 1971-ben, a nosztalgiahullám kezdetén lepte meg egy jó szemű holland újságíró, Leonard de Vries, könyvével olvasóit. Három szaklapból válogatta össze a XIX. század technikai újdonságait, mindazt, amilve dédapáink igyekeztek életüket kényelmesebbé, praktikusabbá és főként modernebbé tenni. A valóban életképesnek bizonyult ötletek mellett nagyon sok szórakoztató agyrémmel is találkozhatunk. Ezek együtt mutatják be egy hőskornak, a modern technika gyermekkorának képét, hiteles és kitűnő eredeti rajzokkal. Reméljük, számos külföldi kiadás után a magyar olvasó is megkedveli ezt a könyvet.

Balla Demeter - Miskolc
A ​600 éves Miskolc köszönti ezzel a könyvvel az olvasót, lakóit s a könyv lapjait forgató, képeit nézegető hazai és külföldi vendégeket. A város neve hagyományokban gazdag történelmi múltat, a régi keretein túlnövő, fejlődő jelent idéz. A múlt hol derűs, hol keserű emlékeit - s a ma lázas ütemű építkezéseit. Örökségbe kapott rozzant házsorokat és modern városnegyedeket, ódon műemlékeket és magasba nyúló toronyházakat. Az. írott szöveg elénk tárja hat évszázad történetét, a képek felvillantják a múlt itt maradt emlékeit s az utolsó húsz év élő történelmét: azt a fejlődést, amely Miskolcot az ország második városává emelte. Nem tudjuk sem írott szóval, sem képekben hiánytalanul bemutatni mindazt, amit egy szocialista rendszerben fejlődő város - oly sok más társával együtt - húsz év alatt épített. Hiszen Miskolc a lehetőségekkel élve ebben az időszakban többet nyújtott lakóinak, mint azelőtt egy évszázad alatt. Ennek a fejlődésnek csak egy-egy állomását jelzik a bemutatott új létesítmények, középületek. A város lakói az örökösei a nemes hagyományokban gazdag hat évszázadnak, a diósgyőri várjobbágyoknak és lázadó kurucoknak, a várost szépítő polgároknak és sztrájkoló munkásoknak. De örökösei a terhekkel nyomorított évszázadoknak, a rendezetlenségnek is. Á város lakóinak mindkét fajta örökséget vállalniok kell. Könyvünk kiadását a város múltjának és jelenének megismertetésére irányuló törekvésünk ösztönözte. Szükséges ez a könyv, nemcsak azért, hogy látogatóinkat tájékoztassuk, hanem azért is, hogy a város lakói is jobban megismerjék, megszeressék, megtanulják becsülni szűkebb hazájukat, Miskolcot. , Fogadják szeretettel.

Anthony Sampson - A ​hét nővér
Anthony ​Sampsonnak e könyve a hét nővér történetét beszéli el, annak a hét óriás olajtársaságnak a történetét, amelyek ötven éven keresztül uralkodtak a világ olaja felett. A történet főszereplői az öt amerikai társaság: az Exxon, a Gulf, a Texaco, a Mobil, a Socal és a két európai: a Shell és a BP. A szerző nyomon követi az olaj ellenőrzéséért dúló szakadatlan harcot egészen korunk energiaválságáig, beszámol azokról az eseményekről és politikai manőverekről, amelyek az olajtermelők és[az olajfogyasztók mai erőegyensúlyának kialakulásához vezettek. Anthony Sampson bemutatja, hogyan építette ki John D. Rockefeller óriásvállalatát, a Standard Oil Companyt; hogyan osztották föl a hetek a két világháború között titkos szerződések útján a világot; hogyan ébredtek tudatára erejüknek a háború utáni években az olajtermelő országok, s alakították meg saját kartelljüket, az OPEC-et, az ellenkartellt.

Elizabeth Gaskell - Szerelem ​és gyötrelem
Elizabeth ​Gaskell első regényével nyomban beírta magát a viktoriánus regényírók aranykönyvébe. Az elismerést ugyancsak megszolgálta: Szerelem és gyötrelem című nagy ívű regénye egy szövevényes szerelmi história apropóján megannyi emberi sorsot mutat be megrázó erővel, mindezt a tömegtermelő Anglia leleplező korrajzával árnyalva. Mary Barton az ifjan félárvaságra jutott munkáslány az előnyös házasságban látja a kitörési lehetőséget a mind nagyobb nyomorból, amelybe apjával süllyed. Ragyogó szépségének nem is tud ellenállni a gyártulajdonos Mr. Carson élete ékessége, az ifjú Henry, akit sokkal inkább a csábítás, mint a lánykérés ösztönöz arra, hogy Mary körül legyeskedjen. A tapasztalatlan lányt elkápráztatja a fényes jövő ábrándja, ezért visszautasítja a tehetséges és szorgalmas munkásfiú, Jem udvarlását. Mindeközben a sztrájkkal fenyegető elszegényedő munkásság forrong, s egyre kétségbeesettebb tettekre ragadtatja magát; akár az erőszaktól sem riad vissza, hogy tisztességes munkabért erőszakoljon ki a gyárosokból. Mary apja e mozgalom egyik vezéralakjává válik, és elkeseredésében rettenetes tettre biztatja társait. A történet hirtelen tragikus fordulatot vesz: a szépreményű Henry úrfi gyilkosság áldozata lesz. A megrázó események nyitják rá Mary szemét arra, hogy lelke mélyén Jemet szereti, akit azután minden erejével igyekszik megmenteni a bitófától, hiszen bizonyos a fiú ártatlanságában. De ha Jem vétlen szerelmi vetélytársa elpusztításában, vajon kire oszthatta a sors a kegyetlen gyilkos szerepét? Mary Barton életregénye egy szerelem, egy embernyomorító korszak és egy bűnügy megrázó históriája, amelyben lassan elmosódnak a különbségek gazdag és szegény, munkás és gyáros, apa és leány, élet és halál között. S ami a megmérettetés után marad, nem egyéb, mint a nemes jellem, a megváltó halál és a továbbélés katarzisa.

Majdán János - A ​"vasszekér" diadala
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Magyar_aluminium
A ​magyar alumínium 50 éve Ismeretlen szerző
0

Ismeretlen szerző - A ​magyar alumínium 50 éve
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Ismeretlen szerző - Bányászati ​és energia adattár
A ​Központi Statisztikai Hivatal a Bányászati és Energia Adattár közreadásával első ízben jelentet meg az ipar e két jelentős területéről - önálló kiadvány formájában - statisztikai adatgyűjteményt. A Bányászati és Energia Adattár az ipar olyan ágazatait öleli fel, amelyeknek egyes részterületeiről különböző szervek gondozásában már eddig is jelentek meg adatgyűjtemények, azonban a most közreadott kiadvány az adatok széles körét foglalja össze valamennyi bányászati iparágra (szakágazatra) és a villamosenergia iparra vonatkozóan. A széleskörű statisztikai adatbázis - az energetikai kérdések iránt megnyilvánuló fokozottabb érdeklődést figyelembe véve - segítséget kíván nyújtani mindazoknak, akik a bányászat és az energia területei tevékenységének vizsgálatával és jövőbeni fejlődésének meghatározásával foglalkoznak.

Ismeretlen szerző - Iparfejlesztés ​és termelékenység
A ​kötet a nagysikerű Nemzetközi Ipargazdasági Konferencia 24 előadását és 15 korreferátumát tartalmazza. 12 előadás szerzője magyar, 12 előadásé pedig ismert külföldi tudós - közöttük _Tinbergen_ Nobel-díjas professzor és T. Sz. _Hacsaturov_ szovjet akadémikus. A konferencián 18 ország - szocialista és tőkésországok - képviselői tanácskoztak az iparfejlesztés és a termelékenység növelésének kérdéseiről. Az előadások és a korreferátumok módot adtak nézeteik, tapasztalataik összevetésére. Az iparfejlesztés tervezése mellett külön is jelentősek és időszerűek a _vállalatok távlati tervezésével_ foglalkozó előadások, melyek Anglia, az NDK és az NSZK tapasztalatairól is szóltak. _A termelékenység és hatékonyság_ kérdéseit tárgyaló előadások a termelékenység gyorsabb növekedésének tényezőit, lehetőségeit és eszközeit; az állóeszköz-gazdálkodás és a beruházások; a koncentráció, a specializáció és a vállalati rugalmasság időszerű kérdéseit elemzik. _A vállalatok magatartására_ vonatkozó empirikus vizsgálatok és fejtegetések, valamint a _döntéselőkészítés_ korszerű módszereinek alkalmazásáról tartott előadásokban arról szóltak, hogyan lehet vállalataink magatartását a gazdaság fejlődését elősegítő irányban befolyásolni. A kötethez _Román Zoltán,_ a konferenciát összehívó Ipargazdaságtani Kutatócsoport igazgatója írt bevezető tanulmányt.

Makra Zsigmond - Az ​atomreaktorokról és a radioaktivitásról
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Horváth Mihály - Az ​ipar és kereskedés története Magyarországban
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Covers_293526
Száz ​esztendő harcai Ismeretlen szerző
0

Ismeretlen szerző - Száz ​esztendő harcai
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Lukács László - A ​tisztes ipar emlékei
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Horváth Árpád - Az ​óra regénye
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Susan Armitage - The ​Politics of Decontrol of Industry: Britain and the United States
During ​the First World War the British and American governments exercised unprecedented powers over their respective economies. Susan Armitage has examined three major industries involved in the processes of control and decontrol in the period 1916-21: the shipping, railway and coal industries of Britain and the United States. Policies of vigorous American intervention and limited British supervision during the war developed out of different pre-war approaches: on the one hand, progressive government action to curb economic monopolies in response to consumer pressure; on the other, liberal policies of social amelioration for the working class. The American approach left few problems after ther war and the failure of Congressional legislation to continue with pre-war progressivism can be explained by a lack of executive leadership after 1919. Post-war British difficulties stemmed from the way in which many industrial disputes became social issues. Lacking a coherent policy to link measures of social reform and economic recovery, the British government was forced to relinquish plans for an active role in the direction and development of the post-war economy. In using the recently opened British Cabinet papers the author has been able to throw new light on the facts of decision making and policy implementation. She has produced a pioneering political study of decontrol.

Kunszabó Ferenc - Jászföld
1947-ben ​az ország lakosságának háromnegyede még a családi "kisformák" munka- és létfeltételei között él, harminc évvel később már a húsz százaléka sem. A többség a modern kor "nagyformáiba" tagolódik a társadalmi munkamegosztás minden ágában, de különösen a gyáriparban - egyetlen emberöltő alatt. Ez a tény jelzi, mekkora változáson estünk át. Mik ennek az örömei, mik a kínjai? Mik a jegyei, mik a jellemzői? Az új munka- és létfeltételek között milyen szerepet tölt be az egyén életében a család, a lakóhely, a munkahely, a barátság, a szabad idő? A kisebb-nagyobb közösségek mennyit tudnak hasznosítani múltjukból, tegnapi szokásaikból, munka- és életritmusukból a mai feltételek között? Mit jelent a jelen és a jövő építésében a nép történelmi tudata? Kitágul-e a szemhatár. milyenné fejlődik az egyén, milyenek lesznek a különböző munkahelyi és lakóhelyi közösségek? - Ezekre a kérdésekre keres választ Kunszabó Ferenc a jeles etnikumú és valaha jellegzetes agrikultúrájú tájegység, a Jászföld múltjában, tegnapjában és főként mai életében. Könyve a Jászföld és a jászberényi Hűtőgépgyár kitűnő monográfiája.

Temesváry Ferenc - Vas, ​ezüst és arany
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Borbély Ákos - Monory Zénó - Tömördi Máté - Volt ​egyszer egy cukoripar
A ​cukor magyarországi pályafutása nem a honi előállítással kezdődött, hiszen a nádméznek nevezett fehér édesítőszer évszázadokig levantei luxuscikként, majd gyarmatáruként került a Kárpát-medencébe. A magyarországi cukorfogyasztás mértékéről egészen a XVIII. századig nem rendelkezünk számszerű adatokkal. Különböző források alapján azonban már a XV-XVI. századtól következtethetünk a fogyasztás nagyságrendjére. A cukor ekkor főúri reprezentáció kelléke volt, ami a tehetősebb konyhákban még a XVII. században sem volt mindennapi alapanyag. Nád- és répacukrot a világ legkülönbözőbb tájain, eltérő termelési és fogyasztási célokkal termelnek az országok, Nem csoda, hogy a cukor világpiacát már a gyarmati idők óta a kiszámíthatatlanság és az ingadozás jellemzi, főleg mivel a sajátos cukorárciklusok mellett itt a világgazdaság nagyciklusai is lecsapódnak. A konjunktúra és a recesszió tőzsdei hullámvasútján tehát szintúgy társutasok voltunk Európa répacukoriparával. Az agrárpolitika elbizonytalanodása miatt az utolsó világpiaci recesszió, sajnos, komoly csapást mért Magyarország cukoriparára, melyből csak egy gyár maradt talpon. De éppen a konjunktúra változékonysága adhat reményt arra is, hogy a cukorgyártás újra fejlődésnek indulhat, és egyszer megint cukoriparról beszélhetünk Magyarországon. Bár a cukor kapcsán manapság legtöbbeknek a táplálkozási kérdések mellett a közelmúlt nagy port felvert gyárbezárásai jutnak eszükbe, ez a könyv távolról sem csak ezekre az eseményekre összpontosít. Bár a teljesség igénye egy ilyen nagy múltú és jelentős ágazat esetében illuzórikus, a könyv célja mégis az, hogy az iparág kibontakozásának és fejlődésének valamennyi fontos állomását bemutassa a kezdetektől egészen napjainkig. A négyéves kutatómunka során a szerzők a történelmi Magyarország csaknem összes valaha működött cukorgyárát felkeresték, és több mint 30 országos és helyi közgyűjtemény, valamint nagyszámú személyes adatközlő anyagát dolgozták fel. A rendkívül gazdag anyag feldolgozása során az olvashatóság igénye a szaktudományos nyelvhasználat és hivatkozási gyakorlat követelményei elé került.A könyv mondanivalóját színesebbé és személyesebbé teszi megannyi történet ás adoma, amit bizonyára az utolsó 2-3 cukoripari generáció fog legjobban megérteni. A technológiatörténeti és üzemtörténeti főcsapást kiszélesítve a könyv a cukor világát eddig kevésbé feldolgozott oldaláról is bemutatja. A hazai cukorágazat fejlődését egyrészt a világ gazdaságában és a hazai gazdaságirányításban lezajlott folyamatok helyezik szélesebb összefüggésbe. A társadalomtörténethez tartozik viszont a gyároscsaládok mellett a cukoripari munkásság, valamint a répatermelő gazdák és mezőgazdasági munkássg anyagi és társadalmi helyzetének végigkövetése. A cukorfogyasztás kultúrtörténetének bemutatása pedig a gasztronómiatörténet hazai irodalmát gazdagíthatja. Könyvünk a magyar cukoripart a mindenkori gazdasági és társadalmi összefüggésekben mutatja tehát be. Az ábrázolást mintegy hétszáz fénykép, festmény, táblázat, ábra és térkép teszi teljessé, melyek döntő többsége először kerül publikálásra.

Baróti Géza - Randé Jenő - Tavasz ​Szibériában
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Brock Yates - Enzo ​Ferrari
Zsarnok? ​Zseni? Vagy csak zseniális üzletember? Végre kezünkben tarthatjuk az első minden részletre kiterjedő és valóban alapos kutatómunka nyomán készült életrajzot a 20. század egyik legbefolyásosabb, legtitokzatosabb szereplőjéről - Enzo Ferrariról. Brock Yates bebocsátást nyert Ferrari legbelső köreibe, és mindent felfed előttünk: törvénytelen fiával ápolt furcsa kapcsolatától egészen a briliáns marketingfogásokig, melyek világszerte híressé tették a nevét. Ez a fordulatos, élvezetes, botrányos és informatív olvasmány minden tekintetben felér figyelemre méltó alanyához, Enzo Ferrarihoz. A kötet alapján készülő film Michael Mann rendezésében Hugh Jackman és Noomi Rapace főszereplésével 2019-től látható a mozikban.

Kollekciók