Ajax-loader

'bányászat' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Richard Llewellyn - Hová ​lettél, drága völgyünk? I-II.
Richard ​Llewellyn nevét a Hová lettél, drága völgyünk? című regénye és a belőle készült film tette népszerűvé Magyarországon, majdnem olyan népszerűvé, mint Margaret Mitchellét az Elfújta a szél. A helyszín Llewellyn regényéban Anglia, a régi jó, puritán Anglia, a szereplők - mint annyi sikeres angol regényben - egy bányászcsalád tagjai. A könyv arról szól, hogyan válik pokollá az ő elégedett, harmonikus életük; arról szól, hogyan tűnik el az a drága Völgy, mely az életet széppé tette.

Tasnádi Kubacska András - A ​láthatatlan bánya
Tasnádi ​Kubacska András, számos nagy sikerű ismeretterjesztő könyv szerzője hazánk ásványkincseiről ad színes képet új kötetében. Könyve egy évtizeden át tartó gyűjtőexpedíció-sorozat élményekben gazdag leírása, mely nemcsak a bányák s a hegyvidékek csillogó ásványcsodáit mutatja be a fiatal olvasónak, de kalandvágyát is élesztgeti a gyűjtőutak romantikus, gyakran életveszélyek is fenyegető, nagyszerű pillanatainak felidézésével.

Ismeretlen szerző - Walt ​Disney - Hófehérke és a hét törpe
Egyszer ​volt, hol nem volt, élt egyszer egy gyönyörű hercegnő Hófehérke, akit mostohaanyja a Gonosz Királynő nevel. Hófehérke ahogy cseperedik egyre szebb- és szebb lesz. Ezért mostohaanyja megkérdi varázstükrétől, ki a legszebb a vidéken, s meg tudja, hogy Hófehérke. Ezért vadászával meg akarja öletni, de elmenekül, s a hét törpénél talál menedéket. A Királynő megtudja ezért úgy dönt, hogy maga intézi el, hogy ő lehessen a legszebb a vidéken.

Jules Verne - Dél ​csillaga
Cyprien ​Méré, a fiatal francia geológus Dél-Afrika gyémántbányáiban kutat, és a gyémánt mesterséges előállításával is próbálkozik. Kísérleteit váratlan siker koronázza, és barátunk úgy érzi, hogy most már biztosan elnyerheti a dúsgazdag bányatulajdonos lányának, Alice Watkinsnak a kezét. Csalódnia kell, mert a csodálatos méretű és tüzű gyémánt, a Dél Csillaga ellene fordítja a bányatulajdonosokat, ráadásul egy pompás banketten megmagyarázhatatlan módon eltűnik. Vad és gyilkos hajsza indul a vélt tolvaj után, aki Méré hűséges néger szolgája. A gyémánt megtalálójának a jutalma Alice kisasszony keze, de a derék francia geológus nemcsak ezért veti magát bátran a hajszába, hanem szolgálóját is tisztázni szeretné a gyanú alól. A váratlan fordulatok egymás sarkára hágnak, és a szerző még az utolsó oldalakra is tartalékol néhány lélegzetelállító meglepetést.

Héctor Tobar - A ​sötét mélyben
A ​könyv alapján film készül The 33 címmel, amelyet a 2015. augusztus 6-i chilei bemutató után Amerikában november 13-án mutatnak be. Amikor a chilei Copiapó melletti bánya beomlott 2010 augusztusában, 33 bányászt temetett maga alá 69 napra. Az egész világ figyelemmel kísérte a felszínen zajló történéseket, a mentési próbálkozásokat, egy emberként izgultunk a bent rekedtekért és kétségbeesett családtagjaikért. A földfelszín alatt ragadt bányászok életét, tapasztalatait, elkeseredettségét és bizakodását, gondolatait és reményeit azonban nem ismertük – egészen idáig. Még amikor a sziklák alatt voltak elrekesztve, megegyeztek, hogy ha valami csoda folytán bármelyikük is megmenekül, csak együtt fogják megosztani, hogy mi történt velük. A Pulitzer-díjas Héctor Tobaré lett a kiváltságos lehetőség, hogy meghallgassa és elmesélje a történetüket. A végeredmény, vagyis ez a könyv újságírói mestermű: érzelmileg telített, időnként sokkoló erejű beszámoló a katasztrófáról és annak hatásairól. Kísértetiesen élővé, szinte tapinthatóvá teszi a sziklába zártság élményét, a rémséget, amit az ember akkor érez, amikor lassan felemészti az éhség, és azokat a spirituális és misztikus élményeket, amelyek egy ilyen helyzet és egy ilyen veszélyes munka velejárói. Az utolsó fejezetek pedig feltárják, hogyan változott meg végérvényesen a katasztrófában érintett minden egyes ember élete. Héctor Tobar Los Angeles-i újságíró, négy könyv szerzője. Elsősorban Latin-Amerika és az USA viszonya, illetve annak alakulása foglalkoztatja. 1992-ben kapta a Pulitzer-díjat egy csoport tagjaként, amelyik a Los Angeles-i zavargásokról tudósított a Los Angeles Times számára. Jelenleg újságírás és kommunikáció szakon tanít az oregoni egyetemen. „A föld alatt a bányászok szívszorító megpróbáltatásai, a felszínen pedig a családtagok és a mentőcsapat erőfeszítései és nehézségei – a kettő összefűzése adja Tobar mesteri beszámolóját az elzártságról és a sóvárgásról, majd a minden nehézségen diadalt arató győzelemről. Feszültséggel teli és gyengéd pillanatok váltják egymást az emberek életében, s egy olyan történet bontakozik ki előttünk, amely a kalandregényekkel is simán fölvehetné a versenyt.” Scott Wallace, The Los Angeles Times Díjak, jelölések: 1992 – Pulitzer-díj The New York Times bestseller National Book Critics Circle-díj döntőse https://www.youtube.com/watch?v=U7PX3E9M-1w

Pavel Bazsov - Lidérc ​anyó kútja
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Covers_424831
elérhető
2

Hornok Ernő - Verespatak
Az ​aranybányászatáról már a római korban ismert erdélyi település, Verespatak az utóbbi néhány évben került az érdeklődés középpontjába. A híradások arról szóltak, hogy egy kanadai-román cég a verespataki térségben nyitná meg Európa legnagyobb külszíni aranybányáját. Ehhez azonban több falu, köztük az egykoron gazdag bányászváros Verespatak lakosságát is el kell költöztetni. A próbafúrások azt mutatták, hogy a városka alatt jelentős értékű arany- és ezüstkincs található. A cég ciánt alkalmazna az arany kinyerésére, s egy hatszáz hektáros cianidos tározót alakítana ki a szomszédos völgyben. Az esetlegesen szivárgó zagy komoly környezeti fenyegetést jelent nemcsak Erdély, hanem Magyarország számára is.

Moldova György - Árnyék ​az égen
A ​kötet öt különböző színvonalú és műfajú írást tartalmaz. A Dorogi tenger című kitűnő riport végén ez a dátum szerepel: 1971. Az író jónéhány érdekeltet megszólaltatva mutatja be, hogy a nagyarányú vízbetörések következményeként hogyan hagynak fel a bányászattal a nagy múltú dorogi szénmedencében. Az óriási népgazdasági kár mellett az író elsősorban az emberi drámákra, a bizonytalan élethelyzetekre összpontosít. A kötet másik gyöngyszeme egy 1985 évre dátumozott kisregény, a kötet címadó írása. Hőse Olasz Kálmán, aki 31 éves korában évfolyamelsőként végzett a Belügyi Politikai Tisztképző Főiskolán. Megtudjuk róla, hogy apja a tanácskormány belügyi szolgálatában állt, és Horty különítményesei felakasztották. Fia kemény, rendszerhű férfi lett, aki úgy érzi, hogy megalkuvás volna tőle, ha nem a legkeményebb, legveszélyesebb posztra állna. Az ő kálváriájáról szól a történet. Hallatlanul kegyetlen sors beteljesülése az övé. Néhány illogikus mozzanat kivételével az izgalmas, és feszes kisregény a legjobb Moldova-írások közé sorolható. A kötet további három novellája, karcolata már kevésbé színvonalas. A Régi történet lélektani ihletésű kalandos história 1944-ből, nem több hevenyészett vázlatnál. A Bravó, bravó! vicclapi sztori. Még az önéletrajzi indíttatású Annak ad az Isten nadrágot.... e három töltelék-írás legolvashatóbbja. A két remeklés kedvéért érdemes kikölcsönözni.

Moldova György - Tisztelet ​Komlónak
Közel ​húsz esztendeje kezdte írni Moldova György utóbb sorozattá kerekedő szociográfiái közül a Tisztelet Komlónak c. könyvét, amelynek ugyan szorosan vett tárgya a komlói szénbányászat története, de az olvasó - ismervén a szerző valóságfeltáró szenvedélyének átfogó voltát - biztos lehetett abban, többről van szó. A magyar szénbányászat egészének neuralgikus pontjait tapintotta ki Moldova akkor, s ma már tudjuk, látva a bányászat helyzetét, milyen profetikus megállapításai voltak, sajnos. A kép, amelyet felvázolt, több mint lehangoló, gazdasági és politikai perspektíváit tekintve pedig figyelmeztető.

Pavel Bazsov - A ​Rézhegyek Királynője
Mint ​minden igazi nagy mesemondónál, Bazsov történeteiben is csodálatosan keveredik valóság és mese ; a drágakövet bányászó és faragó Danyiluska történetei és a Rézhegyek Királynőjének titokzatos varázslatai, a hegyek alatti drágakövek kertje, lidércek bolygó fényeitől csillogó mocsarak, erdők, drágaköveket rejtő bányák tárnái. Semmihez nem hasonlítható, különös világ ez, amelyet Bazsovnál jobban nem ismer senki.

Émile Zola - Germinal
"A ​poklot akarom látni mérnök úr." - Zola híres mondata akkor hangzott el, amikor bejárta a bányák legdurvább, életveszélyes aknáit is. A Germinalhoz gyűjtött anyagot. Nem hagyta, hogy a legjobb állapotban lévő fejtőhelyeket mutassák neki a mérnökök. A Germinal Zola legkiemelkedőbb regénye. Egy francia bányászkolónia tragédiáját írja le. Szervesen beilleszkedik a második császárság zülléséről írt regényfolyamba, melyben valamennyi társadalmi réteg megkapja a magáét. Olvasmányos és izgalmas történet, melynek fő eszköze a művészi erő és energia. Ez a regény egyfajta mérföldkő. A Germinal után már soha nem lehet úgy elkezdeni egy könyvet, ahogy az elkezdődik.

Covers_265169
Bakony, ​Balaton-felvidék Ismeretlen szerző
1

Ismeretlen szerző - Bakony, ​Balaton-felvidék
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Margit Sandemo - Nincs ​menekülés
A ​tudós Tarjei Lind megígérte nagyapjának, Tengelnek, hogy méltó örökösre bízza a Jéghegyek Népének titkos orvosságait és feljegyzéseit. Tarjei a kis Mattiast, a rókalelkű Kolgrim féltestvérét szemelte ki. Amikor ez Kolgrim fülébe jut, a fiúból előtör a gonoszság…

Ismeretlen szerző - Bányászati ​és energia adattár
A ​Központi Statisztikai Hivatal a Bányászati és Energia Adattár közreadásával első ízben jelentet meg az ipar e két jelentős területéről - önálló kiadvány formájában - statisztikai adatgyűjteményt. A Bányászati és Energia Adattár az ipar olyan ágazatait öleli fel, amelyeknek egyes részterületeiről különböző szervek gondozásában már eddig is jelentek meg adatgyűjtemények, azonban a most közreadott kiadvány az adatok széles körét foglalja össze valamennyi bányászati iparágra (szakágazatra) és a villamosenergia iparra vonatkozóan. A széleskörű statisztikai adatbázis - az energetikai kérdések iránt megnyilvánuló fokozottabb érdeklődést figyelembe véve - segítséget kíván nyújtani mindazoknak, akik a bányászat és az energia területei tevékenységének vizsgálatával és jövőbeni fejlődésének meghatározásával foglalkoznak.

Farkas Erika - Vágner Mária - A ​hely
A ​kötet, a Kossuth Rádió egyik legkedveltebb riportműsorában elhangzott interjúkból nyújt válogatást. Farkas Erika és stábja szokatlan, érdekes és fontos helyekre viszi el hallgatóit, az Állatorvosi Egyetemtől kezdve, a kecskeméti anya-gyermek börtönön át, Szent Márton Hegyéig. Az interjúk varázsa, átütő ereje minden bizonnyal abban rejlik, hogy a hallgatóknak, illetve a kötet olvasóinak a beszélgetéseket olvasva sikerül valamit a „hely szelleméből” is megérezniük. Kovács Ákos – énekes, dalszerző ajánlása a kötethez: „Nehezen felejthető élmény, amikor kései reggeli közben az ember hangképes riportot hallgat a szennyvízkezelés rejtelmeiről vagy az olajfinomításról, mégpedig mindenről elfeledkezve, tátott szájjal. A főhősnő rohan, kérdez, időnként szőke nőset játszik, hol bájosan, hol szemtelenül érdeklődik, a legjobbat hozva ki riportalanyaiból. Képileg jellegtelen, unalmas tévés vitaműsorokra szokták mondani: rádió a tévében. Farkas Erika és munkatársai megvalósították a lehetetlent: tévé a rádióban!” Uhrik Dóra táncművész, táncpedagógus ajánlása a kötethez: „Rendszeres hallgatója vagyok A Hely című rádióműsornak. Egyik alkalommal, amikor az Állami Artistaképző Intézet „szakmai titkait” ismerhette meg a hallgató, elkapott a sárga irigység! Megkerestem a Facebook-on Farkas Erikát, és eddig ismeretlen, rendkívül izgalmas helyszínként felajánlottam a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola táncművészeti tagozatát. Pár hónap mi is HELY lehettünk, ami hozzájárult a táncról alakított köztudat bővítéséhez!”

Sebastian Faulks - Madárdal
Egy ​nagy háború... és egy nagy szerelem története. Seabastian Faulks 1993-as regénye a legnagyobb első világháborús könyvsiker a _Nyugaton a helyzet változatlan_ óta: a BBC közel egymillió szavazós Nagy Könyv versenyén a tizenharmadik helyen végzett, közvetlenül az _Üvöltő szelek_ mögött, megelőzve a _Zabhegyező_-t és _A hobbit_-ot. 2012-ben nagy sikerű BBC-film is készült belőle, és - ha a kényes ízlésű Faulks zöld utat ad a projektnek, ami egyelőre még nem biztos - jön majd a hollywoody film is az új _Majmok bolygójá_-t jegyző Rupert Wyatt rendezésében. A _Madárdal_ főhőse Stephen Wraysford, az ő életének legfontosabb állomásait követi nyomon a három idősíkon futó regény. Először Pikárdiában találkozunk vele, 1910-ben - épp egy helybéli gyárosnál vendégeskedik, hogy kitanulja a textilkereskedelem mesterségét. Itt beleszeret szállásadójának feleségébe, és ez a szerelem visszavonhatatlanul megváltoztatja az életét. Az első világháború idején Stephent ismét Pikárdiába veti a sors, ezúttal a Nyugati Fronton harcoló katonaként. Később, a hetvenes évek végén unokája, Elizabeth rábukkan a fronton titkos írással írt naplóira, és a fejébe veszi, hogy utánajár a nagyapa rejtélyes múltjának... A _Madárdal_ egyedülállóan mai mű az első világháború tekintélyes méretű irodalmában. Igazi háborús nagyregény, amely azonban szakít az elődök által követett hősies-szentimentális hagyománnyal, és a második világháború után felnőtt írógeneráció tudásával olyan határtapasztalatként láttatja a háborút, amely jóvátehetetlenül szétroncsolja a normalitásba vetett hitünk alapjait.

Tom Zoellner - Szívtelen ​kő
Tom ​Zoellner könyve bevezet minket abba a kalandos világba, ahol az egyszerű kis széndarabból megszületik és bejárja különös útját a SZÍVTELEN KŐ - a gyémánt. Afrikai bányák, sarkköri sivár puszták, orosz laborok, japán ékszerboltok - Zoellner személyes tapasztalatai alapján, riportok során keresztül kalauzol végig minket a "gyémántút minden szakaszán, megmutatva, ahogy kanadai kalandorok, brazil csempészek, szibériai vegyészek, indiai csiszológyerekek keze alatt kialakul és hódít, felemel vagy nyomorba taszít a gyémánt, ez az elkápráztató drágakő. Tom Zoellner szerkesztő és újságíró, a San Francisco Chronicle riportere. Társszerzője volt az "An Ordinary Man" című könyvnek, amely a hős ruandai hoteltulajdonos, Paul Rusesabagina életrajzi műve.

Móricz Zsigmond - Jószerencsét
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Len Doherty - Bányaomlás
Egy ​yorkshire-i szénbányában az egyik vizes munkahelyen beomlik a főte, s az aláhulló omladék két bányászt eltemet. Az egyik szörnyethal, a másik élet és halál között hányódik hosszú ideig. Eközben végigvonulnak szeme előtt életének főbb állomásai, s megméretnek a lelkiismeret mérlegén a hős tettei, gondolatai, eszméi. Jim Harris, a bánya szakszervezeti titkára keményen és hajlíthatatlanul védelmezi bányásztársainak érdekeit. Következetes konoksággal, elszántan harcol minden visszásság ellen, a bányászság jogos követeléseiért, s ebben a harcban - ahogy emlékezetében visszapergeti élete fonalát - egy nagyszerű, vonzó emberi egyéniség bontakozik ki. Helytállni minden területen - munkában, harcban, politikában, s ugyanakkor melegszívű érző embernek maradni társaival, s különösen feleségével és gyerekével szemben - ez a naiv szándék sodorja feszült konfliktusokba Jim Harrist, az egyszerű angol bányászt.

Szilvási Lajos - Fény ​a hegyek között
Szilvási ​Lajos Fény a hegyek között című regénye a szerző azon könyvei közé tartozik, melyeket az utóbbi évtizedekben gyakorlatilag lehetetlen volt megszerezni. Legfeljebb könyvaukciókon jelent meg egy-egy példány, de ezek csak rettentő drágán kerültek kalapács alá. Nem ez volt Szilvási egyetlen ilyen könyve, az író első művei sajnos hiánycikknek számítottak az utóbbi évtizedekben. Ezek a regények még kisebb példányszámban jelentek meg, és csak egyetlen alkalommal. Így sok gyűjtő polcáról hiányoztak eddig. Az első művei közül a Középiskolások, a Riadó a tárnák felett és a Csillaghullás már újra megjelent az Alinea Kiadó gondozásában, most pedig a rajongók kérésére sorra került a Fény a hegyek között is. A második világháború alatti antifasiszta ellenállás témáját feldolgozó Fény a hegyek között egy izgalmas, élvezetes olvasmány, amelyen már érezni, hogy a szerző méltán válik a következő évtizedek egyik legnépszerűbb írójává.

Igisev - Bányászok
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Ismeretlen szerző - A ​magyar bányászat évezredes története I-IV.
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Fehér János - Tatabányai ​szén- és vízbányászok
"A ​közelmúltban egyre többször volt lehetőségünk - a tatabányai szénbányászatot - megörökítő Fehér János képeit megtekinteni Tatabányán különböző kiállításokon. Most pedig egy gyönyörű fotóalbumot vehetünk kezünkbe, amelyben láthatók a kiállított képek egyrésze. A könyv különlegességét az is adja, hogy a könyv megjelenésekor nincs már működő szénbányája Tatabányának. Egy pillanatra tekintsünk vissza a múltra. 1894. decemberében írták alá a MÁK Rt és az eszterházi hitbizomány tulajdonosai azt a szerződést, amely jogot adott a tatabányai medence szénvagyonának megkutatására és kiaknázására. így vált lehetővé, hogy 1896. évi karácsony szenteste kijöjjön a föld alól az első csille szén. Sajnos 2004 áprilisában, nagypénteken az a pillanat is eljött amikor az utolsó tonna szenet termeltük ki, az utolsó Tatabányához tartozó szénbányából. A két időpont között azonban nagy utat tettek meg elődeink és talán egy kicsit magunk is. A szénbányászat segítségével ez idő alatt felépült a város és a bányászat munkát adott sok tízezer embernek."

Ismeretlen szerző - A ​Tatabányai Múzeum Szabadtéri Bányászati Múzeuma
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

László Lajos - Kanyarkulcs
"Kanyarkulcs ​valójában nem létezik. Kezdő bányászokat szoktak ugratni azzal, hogy elküldik őket a kanyarkulcsért. A regény főhőse, noha bányászcsaládból származik, hűtlen lesz társaihoz, élete e mélypontján családi boldogsága is válságba kerül. Egy bányaszerencsétlenség mégis megfordítja a sorsát, visszatér a bányába, és élete árán megmenti az a bányászt, akit bajai, kudarcai legfőbb okozójának tartott" - írja új könyvéről az író, akinek az Esték a klubban és az Uránbányászok után, ez már a harmadik bányászokról szóló könyve.

George Orwell - A ​wigani móló
"Évente ​kilencszáz bányászból egy meghal, minden hatból egy megsebesül. [...] Ahány régóta dolgozó bányásszal csak beszéltem, mind vagy átesett már valami súlyos szerencsétlenségen, vagy látta kollégáját meghalni. [...] Némelyik történet egészen torokszorító. Egy bányász például elmondta, miként temette maga alá az egyik ács kollégáját a lehulló szikla. Próbálták kimenteni, ki is szabadították a fejét és a vállát, hogy levegőt vehessen, még életben volt, beszélt is hozzájuk. Ám akkor észrevették, hogy a tető ismét rájuk szakadni készül, fedezékbe kellet vonulniuk, s az ácsot ismét betemette az omlás. Megint odasiettek hozzá a fejét és a vállát kiszabadítani, még most is élt, és újra csak beszélt hozzájuk. Ekkor harmadszor is beszakadt a tárna mennyezete, ám ezután már órákig nem bírták kimenteni, s mire végül is sikerült, már nem élt. A bányász, aki ezt elmesélte [...], magában a baleset körülményeiben nem is talált semmi rendkívülit. Számára inkább csak azért maradt emlékezetes mindez, mert az ács tudván tudva, hogy a bánya azon része kiváltképp veszélyes, minden nap úgy indult munkába, hogy számított a balesetre. "Annyira foglalkoztatta a dolog, hogy egy ideje búcsúzásul mindig megcsókolta a feleségét. Pedig az asszony szerint azelőtt már vagy húsz éve nem tett ilyet.""

Dragoslav Mihajlović - Petrija ​koszorúja
A ​külföldön is jól ismert szerb író legújabb regényének hősnője, Petrija, egy kelet-szerbiai félparaszti sorban élő bányászfeleség megejtő őszinteséggel vall küzdelmes életéről és azokról, akik körülveszik: jó és rossz emberekről, vajákos asszonyról és gonosz boszorkányról, részeges férjről és a bánya főmérnökéről, orvosokról és cigányokról. Talán éppen mivel annyi megpróbáltatásban volt része, megtanulta becsülni az életet, és mindent, ami ezt az életet alkotja. Még a tragédia is természetes emberi sorssá szelídül nála. A regényt fenséges szépségű leírások szövik át. Petrija sorsának hátterében ott lüktet a felszabadulás után változó világ. A regényből nagy sikerű jugoszláv film készült.

Covers_229132
Nem ​szól már a klopacska Ismeretlen szerző
0

Ismeretlen szerző - Nem ​szól már a klopacska
Vasas ​régi magyar település. Ez a természeti kincsekben gazdag föld és ez az ősi település volt a mecseki üzemszerű kőszénbányászat bölcsője: 1782-ben itt nyitották meg az első piacra termelő szénbányát. Ugyanakkor a több mint kétszáz éves mecseki kőszénbányászat történetének szomorú végkifejlete is elválaszthatatlan e településtől, hiszen itt fejeződött be a pécsi földalatti szénbányászat: 1993. szeptember 30-án itt jött fel a mélyből az utolsó csille szén. Nem szól már a klopacska… mondja a könyv címe, arra a kezdetben fából, később vasból készült, felfüggesztett lemezre utalva, melynek ütemes hangja a vasasi völgyben messze szállt, jelezve a műszak kezdetét és végét: „Gyere, gyere, rongyos bányász!” Vasason a légkürt már évtizedekkel ezelőtt felváltotta a klopacskát, ám annak hangja az emlékekben tovább él. Csakúgy, mint az itteni bányászat két évszázadának szereplői, történései. Nekik kíván emléket állítani ez a könyv.

Novalis (Friedrich von Hardenberg) - Heinrich ​von Ofterdingen
"A ​jenaiak szemefénye, büszkesége és kedvence a fiatal Novalis (Friedrich von Hardenberg, 1772-1801) megható szépségű alakja. (...) Mint gyermek élt az idegen országban, a felnőttek között, gondolkodása és írásai valami csodálatos, zseniálisba növekvő játék emlékei, amihez nyúlt, felragyogott körülötte, mint valami nagyon szép és fantáziagazdag gyermek körül. Novalis mindenütt csak csodákat látott, és kedves csodákat, kihallgatta a növények beszélgetését, tudta minden fiatal rózsa titkát, azonosította magát végül is az egész természettel, és mikor ősz lett és lehullottak a levelek, meghalt - így ír róla Heine, aki pedig nemigen érzékenyült el, amikor más költőről beszélt. (...) A középkor virágban és dalban gazdag tájain bolyong hőse és keresi a Kék Virágot, amely az egész német romantika jelképe lett: a messzeségek és elérhetetlenségek virágát, az örökké elhívó vágynak kék virágát, az ifjúságét" (Szerb Antal) "Novalis olyan hősről álmodott, akiben az ember egy a művésszel, aki a művészetet nem mint színházat, hanem mint életet szereti: egyetlen életét... Így fogott bele nagy művébe, mely ellen-könyv Wilhelm Meister-hez. A hőse egy elfeledett Minnesänger, aki csakugyan arra vágyik, ami van." (Babits Mihály)

Horváth István - A ​székely sóbányászat rövid története
Parajdot ​a só tette egyedülállóvá a székelyföldi települések sorában. A só határozta meg a környékbeli falubokrok kialakulását is. Parajdnak a történelmét is a sóba, illetve a sóért vésték. A múltat tudatosítani kell, mint ahogyan a "Nincsen élet só nélkül!" latin közmondás mély értelmét is. Horváth István ezt teszi rövid tanulmányában. Micsoda föld az, amelyhez ilyen hűséggel lehet ragaszkodni? Csodálatos föld! Ki-ki tehetsége, tudása, lelkiismerete szerint szolgálja szűkebb és tágabb értelemben vett szülőföldjét! Erre példa e rövid tanulmány is. Igazi értéke Plájás István ragyogó fotóiban is rejlik. Csak az tud így tájat, "lélektelen követ" fényképezni, aki rajongásig szereti a választott települést. A tanulmányíró és a fotós egymásra talált. így született e kis könyvecske. Fogadják szeretettel! Tófalvi Zoltán

Jean Sanitas - Főteomlás
Riadt ​tömeg toporog a bánya előtt. Főteomlás történt, nem tudni, hányan rekedtek odalenn, kinek vannak hozzátartozói a halottak közt, van-e még remény az életben maradtak megmentésére. Ott vannak már az újságírók is, gyűjtik a híreket, fogalmazzák cikkeiket. Egyikük kiszimatolja a kulisszák mögött lappangó botrányt: a szerencsétlenség nem egyszerűen szerencsétlenség. A bányaigazgatóság illetékesei selejtes faanyagot vesznek a bányabiztosításhoz, de a vállalat az első osztályú fa árát fizeti. A haszon persze a piszkos kezekben marad. Az indulatok egyre forrósodnak, a tüntető tömeg a rendőrök sorfalába ütközik... A drámai kisregény cselekményének a katasztrófa képsora adja a feszültséget. De szinte fontosabb az, ami a kisváros vendéglőjében történik. Ott, a léhán vagy megrendülten vitázó, beszélgető tudósítók főhadiszállásán dől el, hogy mit tud meg az olvasó a tragikus események hátteréről. Ott, vagy másutt? Hiszen az igazságot annyi mellékesnek vagy fontosnak tartott szempont módosítja. Enged-e az újságíró a társadalom bonyolult, olykor durva, olykor alig érezhető kényszereinek, vagy megírja az igazat? A _Főteomlás_ nemcsak a katasztrófa krónikája, az írástudók lelkiismereti drámája is.

Birdsong
elérhető
8

Sebastian Faulks - Birdsong
In ​1910 a young Englishman, Stephen Wraysford, goes to Picardy, France, to learn the textile business. While there he plunges into a love affair with the young wife of his host, a passion so imperative and consuming that it changes him forever. Several years later, with the outbreak of World War I, he finds himself again in the fields of Picardy, this time as a soldier on the Western Front. A strange, occasionally bitter man, Stephen is possessed of an inexplicable will to survive. He struggles through the hideously bloody battles of the Marne, Verdun, and the Somme (in the last named, thirty thousand British soldiers were killed in the first half hour alone), camps for weeks at a time in the verminous trenches, and hunkers in underground tunnels as he watches many of the companions he has grown to love perish. In spite of everything, Stephen manages to find hope and meaning in the blasted world he inhabits. Sixty years after war's end, his granddaughter discovers, and keeps, Stephen's promise to a dying man. Sebastian Faulks brings the anguish of love and war to vivid life, and leaves the reader's mind pulsating with images that are graphic and unforgettable.

Kollekciók