Ajax-loader

'empirizmus' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


George Berkeley - Tanulmány ​az emberi megismerés alapelveiről és más írások
Művében ​Berkeley heves vitába száll azokkal a nézetekkel, és így elsősorban a kor másik kiemelkedő empirista gondolkodójával, John Locke-kal, aki szerint az érzékelhető objektumok reális léttel bírnak a valóságban, mely azonban különbözik az ideáinktól. Locke az idea fogalmát úgy értelmezi, mint egyfajta lenyomatot. Ő is elfogadja, hogy kizárólag ideáinknak vagyunk közvetlen tudatában, a dolgot alkotó tulajdonságok valós elrendeződéseit nem ismerhetjük. Mégis, az ideák valós tudást közvetítenek számunkra a dolgokról, mert azok a dolgok elmében megjelenő lenyomataiként értelmezhetők.

G. W. Leibniz - Újabb ​értekezések az emberi értelemről
Leibniz ​műve az újkori filozófia történetének alapvetően fontos dokumentuma. A kötet Locke alapművére válaszolva fejti ki a racionális alternatíva lehetőségeit az empirizmussal szemben.

James Baillie - Hume ​on Morality
David ​Hume is widely recognised as the greatest philosopher to have written in the English language. His Treatise on Human Nature is one of the most important works of moral philosophy ever written. Hume on Morality introduces and assesses * Hume's life and the background of the Treatise * The ideas and text in the Treatise * Hume's continuing importance to philosophy

Tolcsvai Nagy Gábor - Kognitív ​szemantika
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kollekciók