Ajax-loader

'tartósítás' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Burits Oktáv - Erdélyi Lajosné - Miből? ​Mit? Hogyan?
Egy ​régi recept "Végy - két személyre számítva - két szál sárgarépát, két szál petrezselyemgyökeret, fél zellert, fél karalábét, fél maroknyi nyers, vágott káposztát, két-három zöldpaprikát, két paradicsomot és egy kis fej vöröshagymát. Mindezt szépen megtisztítsad és vágjad vékony karikára..." Végy ezt meg azt... mennyi művelet, mennyi munka, mennyi idő és energia zsúfolódott bele az ilyen receptkönyvek egy-egy oldalába. Egy mai recept a könyvből: Hozzávalók: 5/4 üveg 1/1 doboz vegyes befőtt, 2 dl tejföl, 2 dl tej, 1 dl vörös vagy fehér bor, 1 db citrom bő leve, 4 dkg liszt, ízlés szerint fahéj, szegfűszeg, vaníliarúd, cukor, só. Ebből lesz a finom gyümölcsleves. A korszerű háztartásban a konzervipar, hűtőipar és szárítóipar termékeit használjuk. Sajnos ezeket vásárlásakor nem minden háziasszony tudja, hogyan kell az ilyen termékeket élvezeti értékük csökkenése nélkül elkészíteni. A szerzők segítségül ajánlják könyvüket. Benne a termékek felhasználási módjainak ismertetése mellett általános vásárlási és tárolási útmutatót, valamint reggelihez, ebédhez, vacsorához összeállított étkezési recepteket adnak. A könyv egyértelműen tisztázza a tartósítóipari termékek helyét és szerepét étkezésünkben, javaslatokat ad a család helyes táplálkozási étrendjének kialakításához. Javaslataival egész évben fogyaszthatók az idényjellegű élelmiszerek.

Lurz Gerda - A ​100 legjobb házi savanyúság
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Jaroslav Balastík - Házi ​tartósítás és fagyasztás
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Lisa Atwood - Rebecca Courchesne - Rick Field - A ​befőzés művészete
A ​zamatos dzsemektől a zseléken és a pikáns savanyúságokon át a relishekig számtalan módja van a friss gyümölcsök és zöldségek tartósításának. A könyv több mint 130 receptje lépésről lépésre mutatja be az eljárások technikáit; tippeket, kreatív ötleteket ad az eltett finomságok további hasznosítására. E különleges receptgyűjtemény útmutatásai alapján bárki a befőzés mestere lehet.

Erdélyi Lajosné - Rakjuk ​el télire
Mi ​indokolja a házi tartósítást? Mindenekelőtt az otthoni befőzés hagyományai. Sok tapasztalat, megfigyelés és találékonyság szólt kitűnő eredményeket. Ezeket érdemes megőrizni, továbbfejleszteni. A jól sikerült befőttek nemcsak a család változatos, egészséges étkezéséhez járulnak hozzá, hanem elkészítésük is öröm. A szerző olyan érdekes ízjavító anyagokat is javasol, mint például a cseresznye- vagy meggyfaág, amelyek az ipar által előállított termékekbe - érthető módon - nem kerülhetnek bele. A feldolgozás sokféle lehetősége közül a legmegfelelőbbet kiválasztani, ami egyúttal ízlésünknek is a legjobban megfelel, csak kellő szakismeret alapján lehet. Ehhez kívántunk segítséget nyújtani e könyv közreadásával. Mielőtt munkához lát, lapozza fel a tartalomjegyzéket!

F. Nagy Angéla - Lénárt Vera - Pákozdi Judit - Befőzés ​télen-nyáron
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Frank Júlia - Házi ​befőzés
Nagy ​képes befőzőkönyv a házilag tartósított gyümölcsök, zöldségek kedvelői számára; ismert és különleges lekvárok, befőttek, gyümölcslevek, gyümölcssajtok, savanyúságok készítésének fortélyaival; hasznos tanácsokkal a konyhai eszközök, tartósítási módok, alapanyagok és fűszerek használatához, tekintettel a diétázók és cukorbetegek igényeire is.

Pelle Józsefné - Nyári ​ízek télire
Magunk ​és családunk érdeke, hogy a rendelkezésünkre álló zöldség- és főzelékfélékből, gyümölcsökből, fűszernövényekből télre is tartalékoljunk, azaz tartósítsunk. A gyári konzervek vagy mélyhűtött termékek jók, használatuk kényelmes, de a házi tartósítás mégis kifizetődő, hiszen a legtöbb családnak van valamilyen kedvező lehetősége a nyersanyag beszerzésére: sok minden kerül ki a saját kertekből, sokan kapnak ajándékot a rokonok, barátok, szomszédok kertjéből vagy újabban a nálunk is terjedő "szedd magad" mozgalom révén olcsón jutnak friss, kifogástalan minőségű zöldség- és gyümölcsfélékhez.

Frank Júlia - Fagyasztható ​finom falatok
Tagadhatja-e ​bárki is, hogy magyar honban mostanában divatba jött a mélyhűtő?! Aki egy kicsit is ad magára, s büszke szeretne lenni háztartására, az innen-onnan, (de leginkább onnan, vagyis külföldről) beszerez magának egy ilyen korszerű masinát. De tudja-e mindenki okosan, célszerűen, gazdaságosan használni? Erről bizony megoszlanak a vélemények. Önmagáról mindenki úgy véli: ő aztán tudja, mit és hogyan tartson a mélyhűtőben. Ám csaknem mindenki tud mondani olyan esetet, amikor "megállt az esze", hogy egyik-másik ismerőse milyen gazdaságtalanul használja és milyen bután tömi meg mélyhűtőjét. Bizonytalan és eltérő válaszokat kaphatunk, ha arról faggatjuk háziasszony ismerőseinket: lefagyasztható-e újra a gyorsfagyasztóból kivett és felolvasztott (korábban megfőzött) étel? Visszatehetők-e a mélyhűtőbe az onnan kivett és felolvasztás után megmaradt húsok? Miképpen olvasszuk fel az ízek és küllem megőrzésére törekedve az egyes gyümölcsöket? Találkozhatunk olyan hírekkel is, hogy valaki gyorsfagyasztott étel elfogyasztása után emésztési zavarokra, gyomorfájásra panaszkodott. Jogos lehetett-e a panasza, ártalmas lehet-e, s ha igen mikor, milyen hosszú tárolás, milyen felhasználás esetén a mélyhűtött élelmiszer? A mélyhűtők használatának hívei megmosolyogják a fent idézett tudatlanokat, de ők vajon tudnak-e mindent szeretett "jégkamrájukról" azon kívül, hogy: a mélyhűtőláda és a fagyasztószekrény kényelem, öröm és nyereség, hiszen elősegíti az egészséges táplálkozást és a takarékoskodást pénzzel és idővel?! ez a vélemény ugyanis csak akkor igaz és helytálló, ha mindent tudunk a mélyhűtőláda és a gyorsfagyasztó tulajdonságairól, a gyorsfagyasztásról, a tárolás, felhasználás módszereiről. Meg lehet ezt tanulni? Lehet, de elegendő hozzá egy használható kézikönyv is. Ezt veheti most kézbe Ön, kedves Olvasó. Tanácsadója, e könyv szerzője, olyan ember, aki nemcsak tudja, amit leírt, de akár vizsgáztathat is belőle, mivel több mint tucatnyi táplálkozással foglalkozó szakkönyv szerzője és a konyhatechnika kiváló ismerője.

Dr. Dobray Endréné - A ​befőzéstől a fagyasztásig
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Zilahy Ágnes - A ​befőttekről
"Zilahy ​Ágnes (1848-1908) befőttes könyve úttörő kezdeményezés volt a századforduló idején.Akkor látott napvilágot (1899-ben),amikor még a legtakarékosabb háziasszonyok is a befőtteket,az édes és ecetes gyümölcsöket,a gyümölcskocsonyákat,az erjesztett gyümölcsleveket és gyümölcssajtokat,az ezeket iparszerűen készítő és árusító cukrászoknál szerezték be.(A múlt század végétől indult meg a konzervgyárak tömegáru-termelése - és a házi befőzés újra népszerűvé válása is.) A receptekben közölt takarékos ,kevés időráfordítást igénylő,és különleges tartósítási eljárások,készítési módok ma is megszívlelendők.Zilahy kínálata között olyan,sok évtizedes hagyományú vagy akkortájt közkedveltté váló készítmények vannak,amelyek ma is jelentősen segítik a háziasszonyok ilyen irányú tevékenységét.Új ízeket kínál pl. a cukorban főzött rózsalevél,a mustkolbász vagy a nagyon takarékos,cukor nélkül befőzött gyümölcs.Ki ne szeretne mézhez ízletes,friss diót kínálni télen,vagy ecetben tartósított kukoricacsövet,aszalt zöld kukoricát,cukorral főzött zöldborsót?Manapság sokan még hírét sem hallották ilyenféléknek. Zilahy Ágnes külön fejezetben foglalkozik az aszalással,amely újra kedveltté,divatossá válik.Az itt közreadott receptek között is számos hagyományőrző régit találunk:például aszalt hús,aszalt paradicsom vagy tejben eltartott hús.Ez utóbbi a szakácsok szerint különleges zamatú,és egész más ízű,mint a hűtőgépben vagy jégszekrényben tárolt vagy tartósított. Zilahy Ágnes "A befőttekről" összeállított kis könyvecskéje a szerző "Valódi magyar szakácskönyve" mellett a századforduló nagy könyvsikere volt.Bízunk benne,hogy könyvsiker lesz reprint kiadása is !" (Draveczky Balázs)

Lénárt Gitta - Élő ​aszalványok könyve
A ​nyerskonyha menükínálatában talán az aszalás útján készített ételek a legizgalmasabbak. Ez a titka azoknak a ropogós, ízes kekszeknek, kenyereknek, gyümölcs és tortalapoknak, amiket kóstolva vacsoravendégeink hitetlenkedve kérdezik: ez tényleg nyers? A legnagyobb sikert az aszalt és a friss zöldségek, gyümölcsök kombinációi aratják. Így született a nyers pizza, ahol a magokból és zöldségekből alkotott ropogós, fűszeres aszalt alapot különböző szószokkal, zöldségkel és magsajttal gazdagítjuk. Vendégeink körében biztos siker a nyers torta, az aszalt tortaalapból, krémes töltelékből és gyümölcsökből álló finomságokat a vonalaikat óvók is lelkiismeret-furdalás nélkül fogyaszthatják. A konyhaművészetnek ebben az ágában talán még hangsúlyosabban érvényesül a szakács kreativitása. Lénárt Gitta kedvenc receptjei közül válogatott, amelyekkel bátran bővíthetjük otthoni menüválasztékunkat. Az aszalványok könyve nagy segítség a nyerskonyha mellett elkötelezett olvasóknak, a glutén, szója és állati termékektől mentes diétán élőknek, ugyanakkor mindenkinek, aki szereti a gyorsan elkészíthető, egészséges és legfőképp finom ételeket!

Michelle Keogh - Házi ​aszalás
Gondolta ​volna, hogy aszalógéppel nem csak almát, banánt és paradicsomot aszalhatunk, de készíthetünk nyers pizzalapot, száraztésztát, müzliszeletet, palacsintát és levendulás-rózsás bőrradírt is? Az aszalás kiváló módszer arra, hogy mindig legyen a kezünk ügyében egészséges és finom ennivaló. Az eljárás rendkívül egyszerű: az aszalógép eltávolítja az élelmiszerből a nedvességet, a tápanyagokat és az ízeket azonban érintetlenül hagyja. A házi készítésű aszalványok ráadásul garantáltan tartósítószerek és mesterséges ízesítők nélkül készülnek, pontosan tudjuk, mit tartalmaznak, ezért akkor is fogyaszthatjuk őket, ha speciális étrendet követünk vagy a cukorbevitelünket szeretnénk csökkenteni. Könyvünk 100 izgalmas recepttel, részletes leírásokkal és hasznos ötletekkel tarkítva mutatja be, milyen remekműveket alkothatunk aszalógépünk segítségével.

Bokor Katalin - Befőzés ​cukor nélkül? Receptek
"Azoknak ​ajánlom ezt a kis könyvet, akik minél egészségesebb módon eltett táplálékkal szeretnék ellátni családjukat a téli hónapokban. Az egészségért itt is tenni kell valamit: konzerválószerek, élelmiszerszínezékek nélkül, minél kisebb vitaminveszteséggel csakis a saját magunk által eltett élelmiszerekkel tudjuk biztosítani magunk és családunk egészséges ellátását a havas hónapokban. Ez némi többletmunkát kíván, de megéri, hiszen aki családját szereti, örömmel vállalja egészségükért. Nem az üzletek polcain hivalkodó gyárilag eltett lekvár, savanyúság és befőtt fogja szeretteinket jó egészségben tartani, hiszen - ha tartósítószer nem is lenne benne -, még az alapanyagot sem láttuk, amiből készült... Jó lelkiismerettel csakis azt az eledelt adhatjuk a családnak, amit mi készítettünk. A könyv röviden ismerteti a veszélyforrásokat, amiket el kell kerülnünk, felhívja figyelmünket olyan élelmi anyagok hatásaira, amelyekről esetleg nem is tudtuk, mennyire károsak: ecet, cukor, mustár... ezután pedig értékes gyümölcseink, zöldségeink különböző eltevési módjaival ismerteti meg az olvasót -, mindezeket a káros fűszereket elkerülve, és természetesen tartósítószer nélkül!"

Péter Jánosné - Savanyúságok ​télire
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Bencsik Klára - Frissen ​fagyasztva
Az ​ismert táplálkozási szakember megismertet a mélyhűtés során az élelmiszerekben végbemenő folyamatokkal, megtudhatjuk, mit lehet ily módon tartósítani,milyen eljárásokkal a legalacsonyabb a C-vitamin veszteség, s mit kell tennünk ahhoz, hogy a lefagyasztott élelmiszer megőrizze színét és friss zamatát. Mindemellett sok egészséges és vonzó receptet is közöl a zöldségek, gyümölcsök, húsételek, tejtermékek, tésztafélék és készételek otthoni méyhűtéséhez, az előkészítéstől a felhasználásig. Praktikus táblázatok egészítik ki a kis mirelit-tanácsadót.

Koronczai Magdolna - Télire ​finomat
A ​nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt,zöldségfélét.Érdemes a sok finomságból télire is megőrizni valamennyit.A két és félszáz receptet tartalmazó könyvecske különféle befőttek,lekvárok,gyümölcsízek,dzsemek,szörpök,gyümölcsborok,likőrök,ecetek,savanyúságok,főzelékkonzervek,zöldségkrémek és ételízesítők készítési módjával,valamint a befőzés és tartósítás aranyszabályaival ismertet meg.

Magyar Elek - Az ​ínyesmester éléskamrája
A ​házi konzerválásról, befőzésről szóló receptekből és tanácsokból közöl válogatást a kötet. Gondolva a ritka finomságok kedvelőire is, akik alkalmilag kívánnak elkészíteni maguknak valami különlegességet. Számukra is a receptek bő választékával szolgál a könyv.

Toró Elza - A ​100 legjobb házi savanyúság
Étkezéseink ​gyakori kiegészítői a különféle savanyúságok. Elsősorban húsételekhez fogyasztjuk őket; szerepük leginkább az emésztés megkönnyítése a savas kémhatás révén, de a kellemesebb, teljesebb ízhatás miatt is kedveltek, azonkívül különösen a téli hónapokban, amikor kevesebb friss gyümölcsöt, zöldséget fogyasztunk, vitamintartalmuk fontos a szervezetünk számára. S végül, de nem utolsósorban, a savanyúságok pusztán a látványukkal is képesek növelni a gasztronómiai élvezetet. (Képzeljünk csak magunk elé egy szépen tálalt ropogós-pirosas sülthús-szeletet zöldpetrezselyemmel meghintett, hófehér párolt rizzsel és gyönyörű vérpiros céklakarikákkal már a puszta gondolatától is megjön az étvágyunk...) Persze nem csak húsételekhez fogyaszthatunk savanyúságokat. Egy jó kruplistésztához remekül passzol a tejfölös uborkasaláta, a kovászos vagy a csemege uborka, vagy az ecetes zöldparadicsom, de természetesen a fentebb már említett céklasaláta is hogy csak a legismertebbekek közül említsünk néhányat. És uram bocsá, akár önmagában is fogyaszthatunk savanyúságot, ha éppen kedvünk van rá. De jó is a savanyú káposztából csipegetni, mielőtt töltött káposzta lenne belőle, és micsoda élvezet beleharapni a frissen kovászolt, ropogós uborkába, amikor fröccsen a leve, és milyen jó az, amikor a fogunkat mélyesztjük az ecetes zöldparadicsomba, vagy hát még a zöld dinnyébe! Az ecetes céklasalátát is elég csak megkóstolni, szinte abba sem lehet hagyni. De bizony el lehet csemegézni a savanyú gyöngyhagymából vagy az ecetes szilvából is... Mindeddig csupa ismert savanyúságot hoztunk fel példának. Pedig mennyiféle van még, amit mások már kitaláltak, kipróbáltak, s csak arra várnak, hogy mi is megismerkedjünk velük! Sőt, magunk is elkészíthetjük, eltehetjük pár hónapra vagy akár egy évre is, hogy bármikor elővéve, ételeinket ízletesebbé, színesebbé és élvezetesebbé tegyük velük. Ízelítésül csak néhány finomság, amit könnyen elkészíthetünk a mostani válogatásunkban szereplő receptek segítségével: birsalma-savanyúság, ecetes szilva, ecetes zöld-paradicsom gyöngyhagymával, édes-savanyú tök, édes-savanyú zölddió, fokhagymás-mézes uborka, fokhagymával töltött ecetes szilva, gyömbéres-tárkonyos gyöngyhagyma, marinált paradicsompaprika, mustároskörte, patisszonsaláta télire, savanyú sült paprika, törkölyös paprika, vörösborral eltett gyöngyhagyma... Bízunk benne, hogy válogatásunkkal örömet szerzünk a savanyúságokat kedvelők táborának, és sikerül felkeltenünk azok érdeklődését is, akik eddig csak a csalamádéval, a csemege uborkával és a káposztasalátával találkoztak az éttermek sajnálatosan szegényes kínálatában.

Tóth M. Ildikó - Aszalás, ​kandírozás
A ​gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás, szárítás. Az így eltett zöldfélék megőrzik tápanyag- és vitamintartalmuk döntő részét, hiszen csupán az előáztatással pótolható vizet vonjuk el belőlük. A kandírozás már több munkát, energiát igénylő művelet, de a végeredmény, a finom csemegének számító cukrozott gyümölcs, kárpótol a fáradságért. A könyvecske ezenkívül tartalmazza még a télire való eltevés más, hagyományos módjait - befőzés, savanyítás, nyers tartósítás, frissen tárolás stb. - is.

Surányi Dezső - Aszaló ​napsugár
A ​napsugár éltető és minden vonatkozásában kedvező szerepe szinte a homo sapiens megjelenésével egyidős tapasztalatunk. A Föld felszíni alakulatai, természeti adottságai együttvéve rendkívül változatos életfeltételeket hoztak létre, amelyben az adottságok és szükségletek folytonos konfliktusai, kiegyenlítetlenségei egy tudatos lény, az ember természetismeretét, természetkezelő képességét jelentékenyen segítette.

Beke György - Házi ​fagyasztás és a mirelite
"Az ​élelmiszerek gyorsfagyasztása az egész világon és így hazánkban is hódít. Miért a nagy kereslet e termékek iránt? A válasz nagyon egyszerű: a fagyasztás őrzi meg legjobban az élelmianyagok eredeti tápértékét. Hazánkban több százféle fagyasztott, a köznyelvi szóhasználatban mirelite zöldség-, gyümölcs-, tészta- és ételféleség kapható a kereskedelemben. A hetvenes évek végétől divatba jött és erőteljesen növekszik az élelmiszerek házi fagyasztása is. Ez azért vált lehetővé, mert a hűtő-fagyasztó szekrények, ládák megszokott tartozékai lettek háztartásunknak. Az otthoni fagyasztás hasznos is, mert kertünk termékeit, a zöldségeket, a gyümölcsöt eltarthatjuk, ugyanakkor e tevékenység lehetőségei még távolról sincsenek kihasználva. Ehhez nyújtunk segítséget és tanácsot adunk a fagyasztókészülékek kezelésére vonatkozóan is. Szakismeretre van szükség a vásárolt mirelite termékek otthoni elkészítéséhez és felhasználásához is, azért, hogy az élelmiszerekben levő vitamintartalmat és más értékes tápanyagokat, amiket a korszerű tartósítás megőriz, ne károsítsuk. A könyv tehát a házi fagyasztással, annak lehetőségeivel és mirelite készítmények ismertetésével, azok kezelésének, felengedtetésének módjával és felhasználásával foglalkozik. Végül számos táplálkozás-élettani táblázat segítségével ki-ki maga dönthet a számára egészséges étrend összeállításáról, biztosítva ezzel is, hogy kiegyensúlyozottabb, egészségesebb táplálkozási szokások valósulhassanak meg hazánkban."

Timár Lászlóné - Táplálkozástudományi-, ​mikrobiológiai- és tartósítási ismeretek
A ​jegyzet megírásának célja elsősorban az alapvető táplálkozási és mikrobiológiai ismeretek összefoglalása a kereskedelemben és vendéglátásban dolgozók részére. Tartalma megfelel a szakmai vizsga követelményeinek. A hallgatókat segíti a szóbeli vizsgára való felkészülésben. A jegyzet „Néhány ételkészítési/táplálkozási jó tanács” címszó alatt gyakorlati útmutatást is ad a mindennapok gyakorlatához. Kiemelve foglalkozik a napjainkban oly sok vitát kiváltó E-számok jelentésével, jelentőségével a táplálkozásban. A „Függelék” tartalmazza számos táplálék energia- és tápanyag tartalmát táblázat formájában. Összefoglaló áttekintést ad az „Élelmiszerkönyv” történetéről, felépítéséről, tartalmáról. Tartalmazza a 2003. évi LXXXII. törvény az élelmiszerekről, és a 2005. évi CLXIV. törvény a kereskedelemről is.

Ismeretlen szerző - Vilma ​néni befőzési fortélyai
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Ehrhard Donath - Házi ​gyümölcs- és zöldségfeldolgozás
A ​házi befőtt nemcsak konzervált gyümölcs, hanem a termesztés, a szüret élményének megőrzése, s ha kert nincs is, jóleső emlékek felidézése a szülői házról, a gyermekkorról. Elfelejtett ízeket és hangulatokat elevenít föl a régi "befőzés", szinte misztikus szertartásokat: a szilvalekvárfőzést az udvaron, a lobogó tűz feletti üstben. Ott állt a család legidősebb nőtagja hajnaltól napestig a nagy keverőfával, és vigyázott, nehogy egész télen kozmás lekvárral kelljen enniök a lekváros derelyét és a gombócot. Körben a füvön ültek a gyerekek, kis tányérokkal az ölükben, sűrűsödési fokonként kapták a kóstolót, és lesték, hogy megáll-e már az üstben a fakanál. A mai háziasszony azonban leegyszerűsített, tudományos felismeréseken alapuló eljárásokkal tartósítja a gyümölcsöket, a zöldséget "konyhalaboratóriumában", mert nem tud lemondani télen a csillogó üvegtál látványáról, tele ropogós cseresznyével, sötétpiros meggyel, zöld ringlóval, fehér körtével és a kemény húsú őszibarackkal. Így minden együtt van, ízek és illatok pompás kavalkádja. Az egészséges táplálkozás elmaradhatatlan elemei télen a tartósított zöldségek és gyümölcsök: befőttek, gyümölcsízek, dzsemek, szörpök, gyümölcskocsonyák, gyümölcslevek és gyümölcsborok. Ezek elkészítéséhez nyújt segítséget a sikeres német könyv fordítása, a vitaminokat legjobban megkímélő, gyors, egyszerű eljárások ismertetésével. Gazdag receptgyűjtemény egészíti ki az elméleti részt, nem feledkezve meg az egyes fajták gyógyhatásairól sem. És hogy a férfiaknak is kedvezzen, szakszerűen és részletesen magyarázza el a gyümölcsborok házi előállításának technológiáját.

Ismeretlen szerző - Dr. ​Oetker - Befőzés édesen és pikánsan
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Julius Schwartz - Mindennapi ​varázslatok
"Ízetlen ​az étel só nélkül - ezt mindenki tudja. Azt már kevésbé, honnan kerül asztalunkra az indiánok becses kincse, a bűvös erejű fehér homok. Finom szemcséjű asztali sót magunk is készíthetünk. De mégis nagyobb dicsőség foszlós bélű, lyukacsos cipót sütni. Kemence se kell hozzá, megteszi a konyhai tűzhely sütője is. Manapság, amikor az üzletek polcain annyiféle mosószer sorakozik, hogy alig tudunk választani közülük, azt is érdekes megtudni, hogyan főzte dédanyánk hajdan a mosószappant, hogyan munkálkodik a piszokűző vadász. Julius Schwartz könyvének harmadik kötete kísérletek során tárja fel az olvasó előtt a só, a kenyér, a szappan titkait."

Ismeretlen szerző - Házi ​czukrászat és befőttek könyve
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Frank Júlia - A ​hűtés és fagyasztás ábécéje
Kedves ​Háziasszonyok! Amikor este, egy hosszú munkanap végén friss ételt akarnak a családi asztalra varázsolni, bizony sokan már úgy érzik, erre nem futja az erejükből. Ha könyvemet megtanulják jól használni, ettől a gondtól mentesülnek, s többnyire meglesz az esti friss, meleg, főtt vacsora. Hogy mi kell hozzá? Egy mélyhűtőláda vagy polcos-rekeszes mélyhűtőszekrény, egy kis áruismeret, s a hét egy napján néhány óra, amikor a család egész heti menüje receptjeim segítségével elkészíthető, hogy a mélyhűtőben tárolva várja a felhasználás időpontját. Ehhez kíván sok sikert Önöknek Frank Júlia, aki a könyvében szereplő összes ételt kipróbálta és feltálalta.

Katona Zsuzsa - Házi ​befőzés tartósítószer nélkül
Jelen ​könyv segítséget nyújt mindenkinek abban, hogy saját maga, otthon korszerűen befőzzön, s így egész évben hozzájuthasson az emberi szervezetnek olyan fontos vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcsökhöz, zöldségekhez. Bemutatja, hogyan lehet a zöldségeket-gyümölcsöket helyen tárolni, leírja, milyen folyamatok és mi módon okozzák az élelmiszerek romlását, hogyan tudjuk azt megakadályozni, úgy, hogy tartósítószereket, mesterséges színezékeket és aromaanyagokat nem használunk, élelmiszereink mégis frissek, üdék, vitamindúsak, egészségesek maradnak. Az elméleti tudnivalókat konkrét Receptgyűjtemény követi, melyben leírja a házi befőzés lépéseit tavasztól őszig az érés sorrendjében, külön a zöldségeket, külön a gyümölcsöket, kiemel a házi befőzés diétás lehetőségeit és módozatait is. A könyv végén lévő táblázatok tartalmazzák a élelmiszerboltokban kapható különböző élelmiszerek pontos összetevőit, azok adalékanyagait (EG-számot) is. A könyv ajánlható mindenkinek, aki szeret(ne) egészségesen, tartósítószerektől mentesen étkezni, ráadásul szeret befőzni.

Szabó Béla - Gyümölcslevek ​házi készítése
"Üdít, ​frissít, erősít!" - olvassuk a gyümölcslevekről a reklámszöveget nap mint nap. Jól is esik hosszú séta után vagy akár otthon, nagy melegben egy-egy pohár színes, pezsgő gyümölcslé vagy gyümölcsbor! Pedig hányan vannak, akik nem ismerik a gyümölcsfogyasztásnak ezt a módját. Hát még ha tudnák, hogy mi minden készíthető a közvetlen fogyasztásra sokszor már alkalmatlan, lehullott gyümölcsből: gyümölcsszörpök, gyümölcskocsonyák, gyümölcsbólék, gyümölcslikőrök, sőt gyümölcsecetek, a leggyakoribb gyümölcsleveken és gyümölcsborokon kívül. Mindezeknek a készítésére, a gyümölcsök házi feldolgozására tanít meg az ismert szerző, Szabó Béla immár második kiadásban megjelent könyve. Egyszerű, közérthető nyelven vezet bennünket végig a gyümölcssajtolási módjain, a különféle tartósítási eljárásokon, az erjesztés tudnivalóin. Végül jól használható, könnyen elkészíthető recepteket közöl, melyek alapján - ízlésünk szerint módosítva - kitűnő italok készíthetők házilag. Igen nagy értéke a könyvnek az, hogy elejétől végéig az egyszerűség jellemzi, mind az ajánlott szerszámok, eszközök, mind a javasolt módszerek tekintetében. Ajánljuk e könyvet mindazoknak, akik akár a házikertjükben termett, akár máshonnan beszerzett gyümölcseiket nem hagyják kárba veszni, vagy a gyümölcsleveknek, gyümölcsboroknak kedvelői, és szívesen foglalkoznak a gyümölcs feldolgozásával, a gyümölcsitalok készítésével.

Odette Perrin - Házi ​tartósítás
Használjuk ​ki a bőséges zöldség- vagy gyümölcstermést, vagy a kedvező árakat. Tartósítsuk a nyár ízeit, ne vesszen kárba a termés. A konzervek segítségével egész évre beoszthatjuk a zöldségeket és gyümölcsöket, s bármikor gyorsan, könnyen készíthetünk olcsó ételeket. Minden receptünk hosszas tapasztalat gyümölcse.

Kollekciók