Ajax-loader

'Deutscher Buchpreis' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Uwe Tellkamp - A ​torony
NDK, ​Drezda: a létező, de megállíthatatlanul pusztuló szocializmus szürke porral lepi be a magába zárkózó drezdai villanegyedet. Lakói beletörődve a megváltoztathatatlannak látszó állapotba élik napjaikat, és humorral védekeznek a megpróbáltatások ellen. A kórházi nővér Anne és sebész férje, Richard Hoffmann két megoldás között vívódnak: alkalmazkodjanak a lehetetlen körülményekhez vagy elhagyják az országot? Idősebb fiukat, Christiant felveszik ugyan az orvosi egyetemre, de előtte a keletnémet hadsereg vendégszeretetét kell élveznie, ahol megtapasztalja a rendszer rideg és kíméletlen keménységét. Nagybátyja, Meno Rohde két világ között mozog: toronylakóként, de a moszkvai száműzetésből visszatért vörös arisztokrácia gyermekeként bejárása van Kelet-Rómába, Drezda egy fontos negyedébe. Itt éli hétköznapjait a nómenklatúra, itt íródnak a hivatalos életrajzok, itt szolgáltatnak német, demokratikus és szocialista igazságot. Uwe Tellkamp epikus igénnyel, megható, szeretetteli és drámai jelenetekkel rajzolja meg a széthulló NDK panorámáját. Három nemzedék tagjai haladnak az 1989-es forradalom felé, ki valódi résztvevőként, ki csak sodródva: a történelem a torony lakóit is magával ragadja.

Julia Franck - Miért ​nem küldtél az angyalok közé?
Két ​világháború keretezi a szokatlan családregény történetét, amelynek elbeszélője egy rendkívüli asszony. Helene gyerekkorának az első világháború kitörése vet véget. Apját a keleti frontra küldik, ahonnan már csak meghalni tér haza. Zsidó származású anyja a német kisváros ellenséges közegében egyre inkább a maga tébolyult világába zárkózik be. Vak a szíve – mondja Helene, és retteg anyja ridegségétől, aki már alig vesz tudomást lányai létezéséről. Helene orvosi egyetemre akar menni, ami a huszadik század elején nem mindennapi álom egy lány számára, de rajongásig szeretett nővérével együtt mindenek előtt kitörni vágyik a fojtogató bezártságból. A húszas évek elején a két lány Berlinbe költözik, ahol kitárul előttük a főváros izgalmas élete, a pezsgő társasági élet színe és fonákja, miközben a háttérben eleinte szinte észrevétlenül erősödik egy szörnyű ideológia, és készülődik a második világháború. Remény, magány, szerelem és veszteség között hányódva Helene a munkába menekül, hogy valahogy túlélje az életet. Hamar zátonyra futó házasságából egy kisfiú születik. A szeretet, amelyet Peter követel magának, a közelség, amely után sóvárog, egyre elviselhetetlenebbnek tűnik Helene számára, és hamarosan befészkeli magát a fejébe egy szörnyű gondolat. Végül meghozza a döntést. Julia Franck 1970-ben született Berlinben. Negyedik regénye, a Miért nem küldtél az angyalok közé? kitűnő korrajz, amelyért 2007-ben megkapta a német nyelvű irodalom egyik legrangosabb elismerését (Deutscher Buchpreis). Azóta a könyvet több mint 25 nyelvre lefordították.

Eugen Ruge - A ​fogyatkozó fény idején
Az ​utóbbi évek legnagyobb németországi könyvsikerének szerzője, Eugen Ruge matematikusként indult, színpadi szerzőként, hangjáték- és forgatókönyvíróként, rendezőként, műfordítóként és dokumentumfilm-készítőként szerzett nevet. Első regénye, a 2011. évi Német könyvdíjjal kitüntetett A fogyatkozó fény idején, az NDK múlt és identitás vállalása: "Az NDK összeomlása után - voltaképpen mindmáig tart ez - a keletnémet létezést alacsonyabb rendűnek, másodrangúnak, másodosztályúnak tekintette a közmegegyezés. … Én ezt nem fogadom el. Nem konkurencia ez a nyugatnak, nincs itt versengés semmilyen tekintetben, csupán önmagunk komolyan vétele." - nyilatkozta. A kritikák a Buddenbrook-házhoz hasonlítják Eugen Ruge négygenerációs családregényét, amely - akárcsak Thomas Mann műve - egy korszak végének és egy család széthullásának krónikája.

Katharina Hacker - Nincstelenek
Isabelle ​és Jakob még az egyetemről ismerik egymást, de csak amikor a diploma után jó pár évvel, éppen 2001. szeptember 11-én, egy partin összetalálkoznak, döntik el végérvényesen, hogy együtt élik le további életüket. Mindketten harminc körül járnak, munkájukban sikeresek Isabelle egy berlini grafikai stúdióban dolgozik, Jakob kárpótlási ügyekkel foglalkozó ügyvéd , s amikor Jakobnak egy londoni munkát kínálnak fel, örömmel vágnak bele a kalandba, az új országban megkezdendő házaséletbe. A dolgok azonban másként alakulnak, mint tervezték: nem vesznek össze, nem történik semmi látványos tragédia életükben, kettejük kapcsolata mégis fokozatosan megromlik, s mindketten addig elképzelhetetlennek tartott dolgokban keresnek vigaszt. Isabelle a végtelenül kusza londoni utcákat rója naphosszat, és különös, megalázó kapcsolatba kezd a szemben lakó fiatal drogdealerrel, miközben Jakob mértéktelen, már-már szerelmes rajongással fordul fájdalmas múltú, hatvanas éveit taposó főnöke felé. Van-e tovább, amikor egy látszólag sikeres emberre a céltalanság, a megmagyarázhatatlan boldogtalanság mázsás súlyként nehezedik? Hogyan viselhető el az élet egy kiismerhetetlen metropolis pokolbugyraiban, az állandó terrorfenyegetettség árnyékában? Katharina Hacker érzékeny, bravúros stílusban megírt regénye aktuális témát dolgoz fel: egy olyan társadalmi rétegről szól, amelynek tagjai már a nagy történelmi kataklizmák után születtek, munkájukban sikeresek, öltözködésükben trendkövetők ezért boldog embereknek hisszük őket. Mindenük megvan hisszük róluk, pedig egy dolog nagyon is hiányzik belőlük: az a megmagyarázhatatlan érzék, hogy megértsék a másikat és vele (nem pedig csupán mellette) tudjanak élni. A sikeres élet felszíne alatt illúzióvesztettség, céltalanság és hiábavaló önmeghatározási kísérletek rejtőznek. A Nincstelenek 2006-ben elnyerte az év legjobb német regényének járó Német Könyvdíjat.

Arno Geiger - Jól ​vagyunk
Philipp ​Erlach megörökli elhunyt nagyanyja házát Bécs egyik előkelő kerületében, és mivel jobb dolga nincs, úgy dönt, rendet tesz a házban. Lomtalanítás közben nem a szokásos múltidézés kezdődik, a fiút ugyanis egy cseppet sem érdeklik a régi emlékek, minden régi levelet, fényképet látatlanul dobál ki, tudni sem akar az előtte járó nemzedékekről, sokkal jobban foglalkoztatja saját elfuserált élete. A nagyszülők - Alma és Richard -, valamint a szülők - Ingrid és Peter - szemünk előtt kibontakozó történetéből hamar kiderül, hogy miért. A nagyszülők meséjébe 1938-ban, az Anschluss utáni napokban kapcsolódunk be, Richardot, a nagypapát látjuk, a későbbi minisztert, aki épp ekkor hozza meg a jövőre nézve igen okos döntését: nem csatlakozik a nemzetiszocialistákhoz. Igaz, ennek hátterében az áll, hogy szeretné végre megszakítani kapcsolatát a csinos szolgálóval, és ez a két döntés az adott helyzetben véletlenül összekapcsolódik. Richard mélyen szereti bölcs feleségét, Almát, de képtelen megnyílni előtte, s ezért félig idegenként élnek egymás mellett. Szigorú rendszeretetüket tekintve gyökeres ellentétük lázadó lányuk, Ingrid, ám a kudarcos házasságra való hajlamot ő is örökli: egy hozzá szellemileg és szexuálisan egyáltalán nem illő férfival, Peterrel köti össze életét. Az idős és a fiatal házaspár közötti ellenséges-semmilyen viszony, a négy ember szerelmének és öncsalásának története az érzékletesen megrajzolt történelmi díszletek előtt segít elénk tárni egy eddig nem ismert, valahonnan mégis oly ismerős világot. Az 1968-ban született osztrák szerző negyedik regényének megjelenése valódi irodalmi esemény volt a német nyelvterületen. Arno Geiger könyve a 2005-ös Frankfurti Könyvvásáron elnyerte a Német Könyvdíjat, és hosszú ideig őrizte helyét a bestellerlisták élmezőnyében.

Lutz Seiler - Krúzó
Miután ​megtörténik a baj, Edgar Bendler kereket old. Az életéből szökik ki, mosogató lesz a Keleti-tenger Hiddensee nevű legendás szigetén, túl az időn és a híreken. Itt ismerkedik össze Alexander Krusowitschcsal, azaz Krúzóval. Nehéz és meghitt barátság veszi kezdetét. Krúzó, a sziget mestere és tótumfaktuma bevezeti Edet az idénymunkás-rítusokba és a szexuális beavatást is hozó éjszaka törvényeibe. A szigetközösség motorja a Krúzó-féle utópia, mely a keletnémet szárazföld (és az élet) hajótöröttjeit azzal kecsegteti, hogy három éjszaka múltán a szabadság gyökeréig juthatnak. 1989 ősze azonban alapjaiban rázza meg a szigetet. A vége: élet-halál harc – és egy ígéret. "Robinzonád" és egy rendkívüli barátság története: a hajdani NDK-ban íróvá érett Lutz Seiler régen várt regénye – mely 2014-ben a legnagyobb német irodalmi elismerést jelentő Német Könyvdíjat is elnyerte – 1989 nyarától a jelenig ível. A rendkívüli atmoszférájú, torokszorító történetet a Keleti-tengerbe fulladt NDK-s menekültek nyomába eredő, igen alapos kutatás teszi hitelessé, melynek szálai egészen Koppenhágáig, a dán államrendőrség katakombáinak mélyéig vezetnek.

Lutz Seiler - Kruso
Als ​das Unglück geschieht, flieht Edgar Bendler aus seinem Leben. Er wird Abwäscher auf Hiddensee, jener legendenumwogten Insel, die, wie es heißt, schon außerhalb der Zeit und »jenseits der Nachrichten« liegt. Im Abwasch des Klausners, einer Kneipe hoch über dem Meer, lernt Ed Alexander Krusowitsch kennen – Kruso. Eine schwierige, zärtliche Freundschaft beginnt. Von Kruso, dem Meister und Inselpaten, wird Ed eingeweiht in die Rituale der Saisonarbeiter und die Gesetze ihrer Nächte, in denen Ed seine sexuelle Initiation erlebt. Geheimer Motor dieser Gemeinschaft ist Krusos Utopie, die verspricht, jeden Schiffbrüchigen des Landes (und des Lebens) in drei Nächten zu den »Wurzeln der Freiheit« zu führen. Doch der Herbst 89 erschüttert die Insel. Am Ende steht ein Kampf auf Leben und Tod – und ein Versprechen. Inselabenteuer und Geschichte einer außergewöhnlichen Freundschaft: Lutz Seilers erster, lang erwarteter Roman schlägt einen Bogen vom Sommer 89 bis in die Gegenwart. Die einzigartige Recherche, die diesem Buch zugrunde liegt, folgt den Spuren jener Menschen, die bei ihrer Flucht über die Ostsee verschollen sind, und führt uns dabei bis nach Kopenhagen, in die Katakomben der dänischen Staatspolizei.

Julia Franck - The ​Blind Side of the Heart
Amid ​the chaos of civilians fleeing West in a provincial German railway station in 1945 Helene has brought her seven-year-old son. Having survived with him through the horrors and deprivations of the war years, she abandons him on the station platform and never returns. Many years earlier, Helene and her sister Martha's childhood in rural Germany is abruptly ended by the outbreak of the First World War. Her father, sent to the eastern front, comes home only to die. Their Jewish mother withdraws from the hostility of her surroundings into a state of mental confusion. Helene calls the condition blindness of the heart, and fears the growing coldness of her mother, who hardly seems to notice her daughters any more. The Blind Side of the Heart tells of two World Wars, of hope, loneliness and love, and of a life lived in terrible times. It is a great family novel, a powerful portrayal of an era, and the story of a fascinating woman.

Arno Geiger - Es ​geht uns gut
Philipp ​Erlach hat das Haus seiner Großmutter in der Wiener Vorstadt geerbt, und die Familiengeschichte, von der er definitiv nichts wissen will, sitzt ihm nun im Nacken. Arno Geiger erzählt, als sei sie gegenwärtig: Von Alma und Richard, die 1938 gerade Ingrid bekommen und nichts mit den Nazis zu tun haben wollen. Vom fünfzehnjährigen Peter, der 1945 mit den letzten Hitlerjungen durch die zerbombten Straßen läuft. Von Ingrid, die mit dem Studenten Peter eine eigene Familie gründen will, und von Philipp, dem Sohn der beiden.

Eugen Ruge - In ​Zeiten des abnehmenden Lichts
Von ​den Jahren des Exils bis ins Wendejahr 89 und darüber hinaus reicht diese wechselvolle Geschichte einer deutschen Familie. Sie führt von Mexiko über Sibirien bis in die neu gegründete DDR, führt über die Gipfel und durch die Abgründe des 20. Jahrhunderts. So entsteht ein weites Panorama, ein großer Deutschlandroman, der, ungeheuer menschlich und komisch, Geschichte als Familiengeschichte erlebbar macht.

Kollekciók