Ajax-loader

'kirekesztés' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Laurie Halse Anderson - Hadd ​mondjam el...
Hadd ​mondjam el... Miért kerülik Melindát iskolatársai? S ő miért viselkedik olyan különösen? Alig beszél, egyre inkább magába zárkózik, pedig nagyon is szeretne ismét a közösséghez tartozni. Történhetett valami, de mi és mikor? Mi okozza a zavart a tizennégy éves lányban s körülötte? Mi oszlathatja el annak a borzalmas nyári bulinak az emlékét, s teheti a helyére az ott történteket? Ezt meséli el a szerző díjnyertes, több nyelvre lefordított, drámai erejű, ugyanakkor az iróniát sem nélkülöző könyvében.

Zabhegyez%c5%91
elérhető
281

J. D. Salinger - Zabhegyező
A ​regény főhőse Holden Caulfield 17 éves amerikai gimnazista, akit éppen a negyedik iskolából rúgtak ki. A cselekmény egy meg nem értett, a társadalmi konvenciókat befogadni és gyakorolni képtelen s ezért mindenünnen kitaszított kamasz fiú háromnapos kálváriája. Holden első személyben mondja el a kicsapása utáni három napjának történetét, melyet New Yorkban éjszakai mulatóhelyeken, kétes hírű szállodában s az utcán tölt el. Közben mindent megpróbál, hogy a világgal, az emberekkel normális kapcsolatot alakítson ki, de sikertelenül. Menekül az emberek elől, de mindenütt hazug embereket talál. Az egyetlen élőlény, akivel őszintén beszélhet, s aki talán meg is érti valamennyire, titokban felkeresett tízéves kishúga. De ő sem tud segíteni: Holden a történteket egy ideggyógyintézet lakójaként meséli el. Salinger regénye nemcsak a kamaszlélek kitűnő, hiteles rajza, hanem a társadalmi konformizmus ellen lázadó ember kudarcának is szimbóluma.

J. D. Salinger - The ​Catcher in the Rye
Ever ​since it was first published in 1951, this novel has been the coming-of-age story against which all others are judged. Read and cherished by generations, the story of Holden Caulfield is truly one of America's literary treasures. Salinger's classic coming-of-age story portrays one young man's funny and poignant experiences with life, love, and sex.

Szabó Magda - Abigél
Ginával, ​Vitay tábornok elkényeztetett kislányával 1943 őszén megfordul a világ. El kell hagynia otthonát, iskoláját, barátnőit - méghozzá a legnagyobb titokban, búcsú nélkül. El kell szakadnia édesapjától, aki soha sem hagyta még magára korán anya nélkül maradt, egyetlen gyermekét. Mintha forgószél repítené a kislányt messze Budapesttől, messze mindentől, ami eddigi életét jelentette, az árkodi kollégium komor falai közé. Az erődre emlékeztető kollégium szigorú fekete-fehér világa tilalmakkal veszi körül a kislányt, rákényszeríti a maga érthetetlen és elfogadhatatlan törvényeit. S Gina hiába lázad, hiába szökne, menekülne innen, valami mégis maradásra kényszeríti, valami, amit nem tudott, s amit meg kellett tudnia ahhoz, hogy önként vállalja a rabságot. Hogyan is igazodjék el egy tizenöt éves kislány ebben a súlyos felnőtt-titkoktól terhes világban? Hogyan illeszkedjék be a lányok közösségébe, hogyan osztozzék gyerekes örömeikben, mint vegye ki részét ártatlan tréfáikból? Talán neki is hinnie kell a naiv árkodi diáklegendában, amelyet a kertben álló szobor alakja köré fontak a lányok? Írjon talán ő is levelet Abigélnek, a korsós lány szobrának, aki mindig segít a bajbajutottakon, a rászorulókon? Szabó Magda lebilincselően izgalmas és bravúros megoldású új regényét Loránt Lilla rajzai díszítik.

Brock__peter_-_nelli
elérhető
4

Peter Brock - Nelli
A ​nagy kérdés, amely ezen a vidám, fordulatos regényen végigkíséri az olvasót - vajon hazudós-e Nelli vagy sem? Mert ugye amíg az ember gyereknek számít, bizony könnyen jár az esze kereke. Ez történik Nellivel is, a kalandos és vidám fordulatok pedig a hazudás és lódítás körül támadnak. Nelli ugyanis olykor (nem mindig, csak gyakran) valóban nagyokat mond, de hát azt vagy elhiszik vagy nem, hanem amikor valóban képtelen kalandok esnek meg vele, akkor egyöntetű lesz a vélemény: Nelli hazudik. Ez olyan kemény ítélet, hogy Nelli nagy elkeseredésében már-már az egész világot ellenségének tekinti... mígnem újabb kalandok és újabb fordulatok közepette minden jóra fordul. Hogyan? Ez már maradjon ennek az érdekes regénynek a titka.

Majgull Axelsson - Nem ​vagyok Miriam
Majgull ​Axelsson, az egyik legnagyobb hatású svéd írónő megrázó regénye az identitásról, a kirekesztettségről és sötét titkokról mesél. A történet a háborús Európában és a mai Svédországban játszódik. Miriam cigány lány, aki zsidó névvel, zsidó identitással kerül a koncentrációs táborból Svédországba, egész életében eltitkolja valódi származását, hiszen fél, hogy elüldöznék az országból. Minden éjjel kísérti a múlt, nem tud szabadulni az emlékeitől. Ám a nyolcvanötödik születésnapján végre fény derül a gyötrő titokra, amelyet egy életen át őrzött. Majd hetven év múltán Miriam a láger kapujában áll... Képek villannak föl előtte: a rabok szürke arca, a kenyérlopás, botozás a börtönblokkban, snájdig SS-tisztek, akasztások, Mengele mosolya és a krematórium örökké füstölgő kéménye. Béke van. Miriam mégsem boldog. Végre eljött a szabadság pillanata. Szabad vagyok... És ezt hogyan éljem túl?

Kathryn Stockett - The ​Help
What ​perfect timing for this optimistic, uplifting debut novel (and maiden publication of Amy Einhorn's new imprint) set during the nascent civil rights movement in Jackson, Miss., where black women were trusted to raise white children but not to polish the household silver. Eugenia Skeeter Phelan is just home from college in 1962, and, anxious to become a writer, is advised to hone her chops by writing about what disturbs you. The budding social activist begins to collect the stories of the black women on whom the country club sets relies and mistrusts enlisting the help of Aibileen, a maid who's raised 17 children, and Aibileen's best friend Minny, who's found herself unemployed more than a few times after mouthing off to her white employers. The book Skeeter puts together based on their stories is scathing and shocking, bringing pride and hope to the black community, while giving Skeeter the courage to break down her personal boundaries and pursue her dreams. Assured and layered, full of heart and history, this one has bestseller written all over it.

Kate McCaffrey - Behálózva
A ​tizennégy éves Avalon pompásan érezte magát a bőrében, egészen addig, amíg új iskolába nem került. Arra persze számított, hogy egy kis időbe telik, amíg beilleszkedik, de arra nem, hogy valaki a világhálón valóságos háborúba kezd ellene, és nagyon sokan felülnek a becsületébe gázoló szavaknak. Lehet-e félvállról venni a nyilvánvaló hazugságokat? Segíthetnek-e a szülők vagy csak még kínosabb helyzetbe kerül, ha beavatja őket? Avalon csak egy-két új barátra támaszkodhat, miközben az ismeretlen rágalmazó újabb és újabb támadásokat indít a neten... De miért? Kinek ártott? Mit követett el?

J. D. Salinger - Rozsban ​a fogó
Ötven ​évvel az első magyar megjelenése után új fordításban kerül az olvasók elé Salinger regénye. Főhőse, Holden Caulfield tizenhét éves amerikai gimnazista, akit éppen a negyedik iskolából rúgtak ki. Első személyben mondja el a kicsapása utáni három napjának történetét, melyet New Yorkban éjszakai mulatóhelyeken, kétes hírű szállodában s az utcán tölt el. Közben mindent megpróbál, hogy a világgal, az emberekkel normális kapcsolatot alakítson ki, de sikertelenül. Menekül az emberek elől, de mindenütt hazug embereket talál. Az egyetlen élőlény, akivel őszintén beszélhet, s aki talán meg is érti valamennyire, titokban felkeresett tízéves kishúga. De ő sem tud segíteni: Holden a történteket egy szanatórium lakójaként meséli el. Salinger regénye nemcsak a kamaszlélek kitűnő, hiteles rajza, hanem a társadalmi konformizmus ellen lázadó ember kudarcának is szimbóluma..

Özv. Szabó Ferencné - Az ​élet legárnyékosabb oldaláról
Tisztelettel ​az olvasók kezeibe adom ezt a 200 oldalnyi "tünetkép-láncolatot", amely valósághű leírása egy cigánytöbbségű somogyi falucska élete 1993 és 2000 közötti szakaszának. Minden messzibb és közelmúltbéli eseménye hű tükre a cigány-magyar együttélésnek. Amiről többeknek - például a városlakóknak - csak "elképzeléseik" vannak: ők a boldog "keveset tudók" ebben a témakörben. A vegyes népességű települések, kicsi falvak lakói mindent tudnak. De ők vannak kevesebben! S ha így van, akkor nincs jól... Az együttélés milyensége, gondja általános ismertséget és közös megoldáskeresést igényel. A jelen történéseiből kiviláglik, hogy a "közös megoldáskeresésnek" eljött az ideje! Ahhoz viszont, hogy a városlakók előtt ismertté váljon a fájdalom mérete - melyben az ország egyharmadnyi lakosa szinte elmerül - a sok boldogabb "keveset tudónak" el kell olvasnia a "Fájdalomföldjén" történteket: hat és fél év "tünetlistáját". A tanulságos történet-láncolat áttanulmányozása szerintem szükséges a valódi segítség nyújtásához. E könyv - szándékom szerint - egy országos méretű segítségadás eleme lehet a mára már elmérgesedett cigányügyi (magyarügyi) problémák feloldásának. Tisztelettel: özv. Szabó Ferencné 68 éves nyugdíjas (aktív életemben érettségizett irodai alkalmazott)

V. K. Zseleznyikov - Bocsáss ​meg, Madárijesztő!
Szent ​Johannához méltó lelkierő lakozik a cingár, első pillantásra talán inkább visszataszító kamasz lányban. Gúnyolják: Madárijesztő!... Áruló-e ez a Lenka, vagy csupán barátján akart segíteni? S barátság-e ez a vonzalom, vagy már-már szerelemmé finomul a bántások közepette? Lehetséges-e, hogy ilyen inkvizítori durvasággal viselkedik egy átlagos osztályközösség, csupán mert nem mehetnek el a várva várt kirándulásra? Mind a könyv, mind a belőle készült film nagy nemzetközi sikere egyúttal elégtétel az emberi tisztességnek is.

Kathryn Stockett - A ​Segítség
A ​hatvanas évek elejére, Jacksonba, az amerikai Dél egy tipikus kisvárosába varázsol bennünket Kathryn Stockett regénye. Látszólag olyan világ ez, ahol soha nem fog megváltozni semmi - a fehérek úgy érzik, a világ örök rendje a szegregáció, a feketék pedig véletlenül sem merik elmondani igazi érzéseiket (hiszen aki mégis elmondja, azt rögtön elbocsátják, s szerencséje van, ha nem ölik meg aztán). Közben persze már elkezdődött a fekete polgárjogi mozgalom, s amit Martin Luther King mond, s ami közben szép lassan történik az országban (a szegregáció fokozatos, nagyon lassú enyhülése), az mégiscsak eljut a kisvárosba. Skeeternek, egy fehér lánynak, aki épp visszajött az egyetemről, és író akar lenni, az az ötlete támad, hogy a cselédekről kellene könyvet írni, pontosabban egy interjúkötetet: a fekete nők először kapnának lehetőséget, hogy ők maguk mondják el, milyen a fehéreknek dolgozni, hogy bánnak velük, mik a fájdalmaik, örömeik... Skeetert eleinte csak naiv, gyerekes becsvágy fűti, hogy valami olyat írjon, ami megjelenhet, de a néger cselédeket megismerve, s részt vállalva sorsukból, sőt életét kockáztatva értük - hiszen Jacksonban veszélyes, sőt életveszélyes vállalkozás egy ilyen könyv kiadása a jó ügy mellett kiállni kész, bátor felnőtt válik belőle. Kathryn Stockett 2009-ben megjelent regénye fenomenális siker: az első kötetes szerző hónapokon át vezette a sikerlistákat, és sokan Margaret Mitchellhez hasonlították.

Benza Béla - Gyerekek ​az utolsó padban
Tabuk ​nélkül sorozat Az előítélet hogyan sújtja gyermekeinket az iskolában. A kezdetben „rossz” gyermek hogyan képes kikeveredni az „utolsó padból”. Az ilyen esetek leírásában bővelkedő kötet hasznos olvasmánya szülőknek, pedagógusoknak egyaránt.

Renji - Monster ​and the Beast 1.
Cavo ​is a hideous monster with a pure heart. Liam, on the other hand, might look like the perfect gentleman, but he's a beast on the inside, and he has an eccentric personality to boot. When Cavo rescues Liam from an unfortunate situation in the forest, the paths of the monster and the beast cross for the first time. Will their meeting be a fleeting encounter or a timeless entanglement? And will Liam succeed in leading the innocent Cavo astray?

Renji - Monster ​and the Beast 2.
The ​innocent Cavo has finally managed to express his true feelings for the irrepressible Liam, but mysterious figures related to Liam's past interrupt them. In the midst of saving damsels and fleeing enemies, they hardly have a moment alone to explore their new status quo. Chance encounters, dangerous foes, and unexpected companions test the limits of the bond between Cavo and Liam. But Liam's appetite won't be stopped forever. And Cavo may not be as innocent as he pretends...Will the strange duo escape their pursuers? And how will their relationship survive the trials ahead?

Ismeretlen szerző - „Ne ​félj, a tél meg fog gyötörni"
Milyen ​társadalom az, amely eltűri, hogy a megszülető gyerekek harmada kívül rekedjen az összetartozó társadalmon? Ferge Zsuzsa Lehet, hogy a cél nem szentesíti az eszközt, de akkor biztosan szentesíti, ha tanulásra késztet. Pásztor Béla Milliókat adnak a vállalkozónak, hogy adjon munkát azoknak, akik nem tudnak vállalkozni. De a gazdagabb ember éppen úgy föléli a költségvetési milliókat, ahogy a szegény ember gyereke megeszi az ingyen ebédet, aztán újra megéhezik. Tanács István A szegénység mást jelent a budai kerületekben és mást Ózdon, Tiszabőn. Egy viszont közös mindegyik helyen: a szegénység öröklődik, "újratermelődik". Totyik Tamás A munkátlan családokban munkára alkalmas generáció nem nőhet fel. Ez nagyobb társadalmi kárt okoz, mint amibe a foglalkoztatásuk kerülne. Kopátsy Sándor Nem lehet nem látni, hogy a romák lelki és társadalmi nyomora a többség nyomorának tükörképe. Csepeli György Valójában a helyi roma önkormányzatok a szegénység etnicizálásához statisztálnak. És rosszabb a helyzet, mint 1979-ben. De azért a cigányok is nemzetiség. Szuhay Péter Amíg nincs a politika szélkakas természetétől függetlenített, konszenzuson alapuló cigánypolitikája Magyarországnak, addig a cigányság helyzetében érdemi változás nem fog bekövetkezni. Hajnáczky Tamás A cigánykérdés privilegizált terepe az értelmiségi feudumok csatáinak. A vitát a címkézés helyettesíti. Bíró András

Magda Szabó - Abigail ​(olasz)
Seconda ​guerra mondiale: un generale dell'esercito ungherese, vedovo, segretamente nelle liste di coloro che non desiderano il conflitto, decide di proteggere l'unica figlia inserendola in un isolato collegio. Profondamente uniti, il distacco è struggente. Comincia per Georgina Vitay un duro percorso formativo tra le mura dell'austero istituto dalle rigide regole, verso una crescita che la porterà a vedere la realtà sotto la superficie, tra conflitti con le compagne, ribellioni, insofferenza verso gli insegnanti. La osservano la misteriosa Abigail, una statua che pare avere misteriosi poteri, ed il segreto protettore inserito nel collegio dal padre che la veglia in incognito.

Petra Hulová - Nagyanyám ​emlékezete
Négy ​mongol nőnemzedék életéről mesél nekünk ez a varázslatos regény. A Vörös-hegyek alján, sztyeppi jurtájában (mongol szóval: gerjében) él együtt Dolgorma, a régi tudásnak még birtokában levő nagyanya, lánya és veje: Altá és Tőleg, valamint unokái: Dzaja, Nara és Ojuna. Körülöttük a végeláthatatlan legelők, a viharokkal szálló homok, az ősi sziklarajzokat rejtő hegyek, meg a birka- és kecskenyáj, a tevék és a lovak - a mindennapi élet meghatározói. Aztán szemünk előtt széthullik a nagycsalád: anélkül, hogy tudáskincse nagy részét továbbadhatta volna, meghal a nagymama, férj és feleség viszonyát a hűtlenség gyanúja mérgezi (egyik lánynak egy kínai kereskedő, másiknak valószínűleg egy orosz az apja), a gyerekek élete kisiklik: ketten a Város (Ulánbátor) nyilvánosházában végzik, a harmadiknak a generációk óta változatlan jurtaélet jut osztályrészül. Öten mesélik el a család történetét. Dzaja, a legnagyobbik lány, aki a járásközpont (pár faház, pár kőház) iskolájából a fővárosba csöppen, előbb egy kifőzdében dolgozik, majd a bordélyba kerül, és megszüli ki tudja, kitől származó lányát, aki nagyanyja után a Dolgorma nevet kapja. - Dolgorma, akinek egész csavargó életét megszabja anyja prostituált volta. - Altá, a sztyeppi anya, akinek életét örökre megkeserítette a hétköznapi robot, az előkelőbb népcsoportból származó anyós megvetése, s akinek egyetlen nagy élménye a kínai kereskedőhöz fűződő szenvedélyes szerelme. - Nara, a második lány, aki beleőrül a szerelembe, és vajákos nagynénje kúrája után útja szintén a nyilvánosházba vezet. - S végül Ojuna, a torz jellemű, kicsinyes, gyűlölködő legkisebb lány, aki szeretettelen házasságban éli tovább az ősi sátras életet. Bomlófélben levő tradíciók, buddhista, sőt még régebbi vallási szokások, századok óta megszokott ősi létforma - és a globalizációs folyamatnak kitett, kaotikus, peremén még mindig jurtanegyedekből álló Város. Egy történelmileg meghatározott látásmód, amelyben a kínai megvetendő, az orosz előkelő. És egy mongol kifejezésekkel tarkított, sűrű levegőjű, nagy láttató erejű regény, amilyet régen olvastunk. Mindezt egy igen fiatal cseh írónőnek, az 1979-ben született Petra Hůlovának köszönhetjük, aki mongolisztikát tanult a prágai egyetemen, és 2000-2001-ben egy esztendőt maga is a mongolok között töltött. Művét a Lidové noviny az év könyvének választotta, s Magnesia Litera-díjjal tüntették ki. "A huszonhárom éves Petra Hulová első regénye az évszak kiemelkedő szenzációja... Meglepően érett mű. A nők sorsa egy patriarchális társadalom széthullásának előterében - olyan téma ez, amely a társadalmi nemek kutatásának mai népszerűségével is összhangban van. A legfiatalabb cseh író új formát adott régi, de nagyon aktuális kérdéseknek." Respekt "A mongol élet és gondolkodás élvezetes történetet sző át meg át... Hulová olyan szinten debütál, amelyet a legtöbb író sohasem ér el." Tvar "Az, ahogyan a történetet elmeséli, a cseh irodalom hrabali vonalához kapcsolja Petra Hulovát." Babylon

Kathryn Stockett - Gute ​Geister
Nur ​wer Grenzen überschreitet, kann die Welt verändern Jackson, Mississippi, 1962: Die junge Skeeter ist frustriert. Nach dem Studium verbringt sie die Tage auf der elterlichen Baumwollfarm, als einzige ihrer Freundinnen ohne einen Ring am Finger. Sehr zum Missfallen der Mutter. Doch der Mann, mit dem ihre Freundinnen sie verkuppeln wollen, ist ein hochnäsiger Snob. Und dann ist auch noch ihr schwarzes Kindermädchen, bei dem sie stets Trost fand, spurlos verschwunden. Skeeter wünscht sich nur eins: Sie will weg aus dem engen Jackson und als Journalistin in New York leben. Und um diesem Ziel näher zu kommen, verbündet sie sich mit zwei Dienstmädchen, die ebenso unzufrieden sind wie sie: Aibileen zieht inzwischen das siebzehnte weiße Kind auf. Doch nach dem Unfalltod ihres einzigen Sohnes ist etwas in ihr zerbrochen. Und Minny ist auf der Suche nach einer neuen Stelle. Sie ist bekannt für ihre Kochkünste, aber sie ist auch gefürchtet: Denn Minny trägt das Herz auf der Zunge. Und gemeinsam beschließen die drei außergewöhnlichen Frauen, gegen die Konventionen ihrer Zeit zu verstoßen und etwas zu wagen. Denn sie alle haben das Gefühl zu ersticken und wollen etwas verändern – in ihrer Stadt und in ihrem eigenen Leben.

Laurie Halse Anderson - Sprich
Ein ​Roman über die Folgen einer Vergewaltigung - vor allem aber die Geschichte eines Mädchens, das mit viel Ironie über den Alltag an einer High-School berichtet. Es ist Melindas erstes High-School-Jahr und sie hatte sich darauf gefreut. Doch jetzt ist alles wie ein böser Traum: Von ihrer Freundin wird sie geschnitten, die neuen Mitschüler reagieren abweisend. Melinda gilt als Zicke, seit sie auf jener Party die Polizei gerufen hat, aber nicht sagen wollte, warum. Sprechen kann und will sie darüber nicht. Es dauert ein Jahr, das ganze Schuljahr, bis Melinda ihre Sprache wieder findet - und mit ihr die Kraft, sich zu wehren.

Celeste Ng - Wat ​ik nooit eerder heb gezegd
Juni, ​1977. In het universiteitsstadje Middlewood ontdekt de familie Lee dat hun dochter verdwenen is. Een paar dagen later wordt het lichaam van de zestienjarige Lydia uit het meer gevist. Verteerd door schuldgevoelens slaat haar vader een roekeloze weg in die hem zijn huwelijk kan kosten. Haar moeder Marilyn is gebroken, maar vastbesloten om een dader te vinden – tegen elke prijs. Lydia’s broer is er zeker van dat hun getroebleerde buurjongen Jack iets te maken heeft met het drama. Maar het is de jongste in de familie, Hannah, die meer ziet dan iemand zich realiseert en die wel eens de enige zou kunnen zijn die weet wat er echt gebeurd is.

J. D. Salinger - Il ​giovane Holden
Sono ​passati cinquant'anni da quando è stato scritto, ma continuiamo a vederlo, Holden Caufield, con quell'aria scocciata, insofferente alle ipocrisie e al conformismo, lui e la sua "infanzia schifa" e le "cose da matti che gli sono capitate sotto Natale", dal giorno in cui lasciò l'Istituto Pencey con una bocciatura in tasca e nessuna voglia di farlo sapere ai suoi. La trama è tutta qui, narrata da quella voce spiccia e senza fronzoli. Ma sono i suoi pensieri, il suo umore rabbioso, ad andare in scena. Perché è arrabbiato Holden? Poiché non lo si sa con precisione, ognuno ha potuto leggervi la propria rabbia e assumere il protagonista ad "exemplum vitae".

Laurie Halse Anderson - Speak
From ​her first moment at Merryweather High, Melinda Sordino knows she's an outcast. She busted an end-of-summer party by calling the cops - a major infraction in high-school society - so her old friends won't talk to her, and people she doesn't know glare at her. No one knows why she called the police, and she can't get out the words to explain. So she retreats into her head, where the lies and hypocrisies of high school stand in stark relief to her own silence. But it's not so comfortable in her head, either - there's something banging around in there that she doesn't want to think about. But, try as she might, it just won't go away...

Celeste Ng - Amit ​sohase mondtam el
CelesteNg ​kínai bevándorlók gyermekeként született Pittsburghben 1980-ban, jelenleg Massachusettsben él a családjával. Kis tüzek mindenütt című regénye évek óta kitartóan szerepel a TheNew York Timesbestsellerlistáján, a legjobb szépirodalmi műnek választották meg a Goodreads olvasói 2017-ben, ReeseWitherspoon könyvklubjának kedvenc olvasmánya, a mű alapján készült filmsorozat is kiemelkedően sikeres. Jelen mű az első regénye, amely megjelenésekor rögtön bestseller lett, és osztatlan kritikai sikert aratott, 2014-ben „Az év könyve” volt az Amazonnál.Hamarosan elkészül a filmváltozata is. „Lydiahalott. De ők még nem tudják.” Így kezdődik az 1970-es években játszódó regény, amelynek középpontjában egy ohióbeli kisvárosban élő kínai–amerikai család áll. Marylin és James Leenek három gyereke van, és Lydia a kedvencük: a szülők az ő életére vetítik rá minden félbemaradt álmukat, reményüket és nagyravágyó tervüket. De amikor Lydia holttestét kifogják a házukhoz közeli tóból, a család addig is törékeny egyensúlya végképp felborul. AzAmit sohase mondtam el megindító történet. Finom megfigyelésekkel teli, érzékeny jellemrajz egy különös, de hallatlanul emberi és életteli családról, amelynek tagjai szüntelenül azért küzdenek, hogy jobban értsék egymást.

おげれつたなか - ネオンサイン・アンバー ​(Neon Sign Amber)
床ごと鼓動しているようなクラブで緒方(おがた)は、客のひとり、サヤと出会った。サヤはいつも違う女を連れた、アンバー色の肌をしたギャル男。正直、苦手なタイプだった。ところが、偶然サヤに金を貸し、お礼に手料理の朝食をおごってもらうことになる。真夜中に見る軽薄なサヤとはちがう、ていねいに作られた食事。緒方は加速度的にサヤに惹かれるが――。 「ごめん」というひとことが胸にささる、おげれつたなかの真夜中生まれの恋の物語! 雑誌掲載時のカラーを再現したデジタル版限定仕様!

Jacqueline Woodson - Brown ​Girl Dreaming
National ​Book Award Winner Jacqueline Woodson, one of today's finest writers, tells the moving story of her childhood in mesmerizing verse. Raised in South Carolina and New York, Woodson always felt halfway home in each place. In vivid poems, she shares what it was like to grow up as an African American in the 1960s and 1970s, living with the remnants of Jim Crow and her growing awareness of the Civil Rights movement. Touching and powerful, each poem is both accessible and emotionally charged, each line a glimpse into a child’s soul as she searches for her place in the world. Woodson’s eloquent poetry also reflects the joy of finding her voice through writing stories, despite the fact that she struggled with reading as a child. Her love of stories inspired her and stayed with her, creating the first sparks of the gifted writer she was to become.

Knud Romer - Aki ​pislog, fél a haláltól
Knud ​Romer nevét befutott reklámszakemberként ismerték Dániában, olyannyira, hogy saját magát alakította Lars von Trier Idióták című filmjében, amikor váratlanul kirobbant belőle ez a fájdalmas történet. Sem a sikeres pálya, sem az alkohol nem volt elég ahhoz, hogy továbbra is magába fojtsa gyermekkori gyötrelmeit, melyeket német édesanyja miatt kellett elszenvednie egy dán kisvárosban. Talán a téma hosszú kihordásának köszönhetően Romer már első regényében tökéletesen kiforrott íróként mutatkozott be. A könyv ellentmondásos fogadtatásra talált, részint díjakkal halmozták el, részint hatalmas felháborodást szült szűkebb környezetében, ami nem is csoda, hiszen témájával, a történelmi gyökerű németgyűlölettel darázsfészekbe nyúlt az egyébként mindenféle kisebbség iránti türelméről híres Dániában.

Celeste Ng - Everything ​I Never Told You
A ​haunting debut novel about a mixed-race family living in 1970s Ohio and the tragedy that will either be their undoing or their salvation. Lydia is dead. But they don’t know this yet . . . So begins the story of this exquisite debut novel, about a Chinese American family living in 1970s small-town Ohio. Lydia is the favorite child of Marilyn and James Lee; their middle daughter, a girl who inherited her mother’s bright blue eyes and her father’s jet-black hair. Her parents are determined that Lydia will fulfill the dreams they were unable to pursue—in Marilyn’s case that her daughter become a doctor rather than a homemaker, in James’s case that Lydia be popular at school, a girl with a busy social life and the center of every party. When Lydia’s body is found in the local lake, the delicate balancing act that has been keeping the Lee family together tumbles into chaos, forcing them to confront the long-kept secrets that have been slowly pulling them apart. James, consumed by guilt, sets out on a reckless path that may destroy his marriage. Marilyn, devastated and vengeful, is determined to find a responsible party, no matter what the cost. Lydia’s older brother, Nathan, is certain that the neighborhood bad boy Jack is somehow involved. But it’s the youngest of the family—Hannah—who observes far more than anyone realizes and who may be the only one who knows the truth about what happened. A profoundly moving story of family, history, and the meaning of home, Everything I Never Told You is both a gripping page-turner and a sensitive family portrait, exploring the divisions between cultures and the rifts within a family, and uncovering the ways in which mothers and daughters, fathers and sons, and husbands and wives struggle, all their lives, to understand one another.

Celeste Ng - Tot ​ce nu ţi-am spus
_„Lydia ​e moartă. Dar ei încă nu știu asta.“_ Lydia este copilul favorit al lui Marilyn și al lui James Lee; o fată care a moștenit ochii albaștri luminoși ai mamei și părul negru întunecat al tatălui. Părinții ei sunt hotărâți ca Lydia să realizeze visurile pe care ei nu au putut să și le împlinească – Marilyn își dorește ca fiica ei să devină medic, mai degrabă decât o gospodină; James vrea ca Lydia să fie populară la școală, o fată cu o viață socială bogată și aflată în centrul tuturor petrecerilor. Dar Lydia este supusă unor mari presiuni, care nu au nimic de-a face cu viața într-un orășel din Ohio, în anii ’70. Tatăl ei este un american născut din prima generație de imigranți chinezi, iar etnia lui, și a ei, îi face să fie remarcați oriunde. Când trupul neînsuflețit al Lydiei este găsit în lacul din localitate, James este consumat de vinovăție și pornește pe un drum nesăbuit care i-ar putea distruge căsnicia. Marilyn, devastată și răzbunătoare, este hotărâtă să facă pe cineva răspunzător, cu orice preț. Fratele mai mare al Lydiei, Nathan, este convins că Jack, băiatul rău din vecini, este implicat într-un fel. Însă cea mai tânără membră a familiei – Hannah – este cea care observă mult mai mult decât poate vedea oricine și ar putea fi singura care știe ce s-a întâmplat cu adevărat. „Excelent... un debut desăvârșit... îți sfâşie inima... Tot ce nu ți-am spus este un roman antrenant ce aruncă o lumină puternică asupra secretelor care au ținut o familie de americani împreună și care, în cele din urmă, sfârșesc prin a o destrăma.“ Los Angeles Times „Ng se mișcă cu grație înainte și înapoi în timp, după tragedie și în trecutul îndepărtat, precum și în conștiința fiecărui membru al familiei, creând o serie de mistere și revelații care conduc la întrebarea inițială: ce s-a întâmplat cu Lydia?“ Los Angeles Review of Books

Madarász Éva - Hullámvasút
Ha ​nem megy haza korábban aznap, ha nem kapja rajta az apját a konyhában azzal az idegen nővel, ha az anyja keményebben harcol azért, hogy egyben tartsa a családot – akkor talán nem hullik minden darabokra. Ezt gondolja magában a 15 éves Temesi Eszter. Haragszik az apjára, haragszik az anyjára, a világra, olykor még imádnivaló kishúgától is idegbajt kap. Vajon megérti, hogy ez a sok „ha” értelmetlen, és minden bonyolultabb, mint gondolta? Lehet, hogy sikerült kilépnie a burokból, amiben eddig élt? Mert ha jobban belegondol, csak így történhetett meg, hogy Barnabás egyik este lefékezett mellette a motorjával… Madarász Éva első regénye erőteljes érzékenységgel ábrázolja az élettől az első nagy pofonokat kapó, a dolgok összetettségével szembesülő, vívódó kamaszlány összekuszálódott érzelmeit szülei válása, a költözés, az elsőként közelről megtapasztalt fajgyűlölet és kirekesztés, valamint a káosz közepén beköszönő, de korántsem egyszerű szerelem özönében.

Celeste Ng - Was ​ich euch nicht erzählte
»Lydia ​ist tot.« Der erste Satz, ein Schlag, eine Katastrophe. Am Morgen des 3. Mai 1977 erscheint sie nicht zum Frühstück. Am folgenden Tag findet die Polizei Lydias Leiche. Mord oder Selbstmord? Die Lieblingstochter von James und Marilyn Lee war ein ruhiges, strebsames und intelligentes Mädchen. Für den älteren Bruder Nathan steht fest, dass Jack an Lydias Tod Schuld hat. Marilyn, die ehrgeizige Mutter, geht manisch auf Spurensuche. James Lee, Sohn chinesischer Einwanderer, bricht vor Trauer um die Tochter das Herz. Allein die stille Hannah ahnt etwas von den Problemen der großen Schwester. Was bedeutet es, sein Leben in die Hand zu nehmen? Welche Kraft hat all das Ungesagte, das Menschen oft in einem inneren Abgrund gefangen hält? Nur der Leser erfährt am Ende, was sich in jener Nacht wirklich ereignet hat.

Lila Quintero Weaver - Darkroom
Darkroom: ​A Memoir in Black and White is an arresting and moving personal story about childhood, race, and identity in the American South, rendered in stunning illustrations by the author, Lila Quintero Weaver. In 1961, when Lila was five, she and her family emigrated from Buenos Aires, Argentina, to Marion, Alabama, in the heart of Alabama’s Black Belt. As educated, middle-class Latino immigrants in a region that was defined by segregation, the Quinteros occupied a privileged vantage from which to view the racially charged culture they inhabited. Weaver and her family were firsthand witnesses to key moments in the civil rights movement. But Darkroom is her personal story as well: chronicling what it was like being a Latina girl in the Jim Crow South, struggling to understand both a foreign country and the horrors of our nation’s race relations. Weaver, who was neither black nor white, observed very early on the inequalities in the American culture, with its blonde and blue-eyed feminine ideal. Throughout her life, Lila has struggled to find her place in this society and fought against the discrimination around her.

Kollekciók