Ajax-loader

'Arthur C. Clarke-díj' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Kazuo Ishiguro - Ne ​engedj el...
A ​harmincas évei elején járó Kathy gyermekkorában a festői angol vidéken nevelkedett, a Hailsham nevű magániskolában. Itt a gyerekeket óvták a külvilágtól, és arra tanították őket, hogy különlegesnek számítanak, és hogy kiváló egészségük, jólétük nem csupán önmaguk számára döntően fontos, hanem a társadalom számára is, melynek tagjaivá lesznek. Kathy már jó ideje túllépett az idilli múlton, ám amikor váratlanul felbukkan az életében két iskolai barátja Hailsham-ből többé nem áll ellen az emlékek csábításának. Így hát mialatt megújul, és megszilárdul barátsága Ruth-szal, és miközben Tommy iránti egykori tinivonzalmát tápláló érzések kezdenek szerelemmé érni, Kathy felidézi a Hailsham-ben töltött évek emlékeit. Feleleveníti az együtt cseperedő fiúk és lányok boldog életét, melynek nyugalmát nemhogy zavarta volna, inkább növelte elszigeteltségük. Ám másféle emlékek is felmerülnek: különös félreértések, zavaró ellentmondások, és mindezek arról árulkodnak, hogy valamiféle sötét titok bújt meg Hailsham - talán csak látszólagos - biztonságot ígérő falai között. A tisztánlátáshoz vezető visszatekintés felismerései következtében a barátoknak szembe kell nézniük a gyermekkoruk hátterében rejtőző igazsággal, mely felnőtt létüket is meghatározza, új dimenzióba helyezi.A napok romjai című film alapjául A főkomornyik szabadsága, valamint az Árva korunkban világszerte igen népszerű szerzőjének legújabb regénye már több nyelven óriási sikert aratott. Hosszú hónapikra felkerült a bestseller-listákra Londontól Kanadáig és rövid fél év alatt számos irodalmi díjjal - sőt még egy-két sci-fi - műnek járó elismeréssel is - jutalmazták. A megtévesztő egyszerűséggel kibontakozó regény a csalóka látszatot levetkőzve rendkívüli érzelmi mélységet tár fel - talán Ishiguro minden korábbi regényénél kitűnőbb művet kap kézbe az olvasó.

Jane Rogers - Jessie ​Lamb testamentuma
Asszonyok ​és lányok milliói halnak meg, amikor egy terhes nőket támadó vírus elszabadul, és az emberiség sorsa is kockán forog. Isten keze, vagy a tudósok hibája? Az emberi sötétség és pusztítás gyümölcse? Jessie Lamb egy hétköznapi kamaszlány különleges körülmények között: miközben világa összeomlik, idealizmusa és bátorsága arra sarkallja, hogy megtegye a szükséges, hősies lépést, és hozzájáruljon az emberiség megmentéséhez. Vajon Jessie valóban hős? Vagy, ahogy az apja tart tőle, könnyen befolyásolható csitri, aki fel sem fogja tettei következményét? A Jessie Lamb testamentuma a közeljövő, biológiai terrorizmus által visszavonhatatlanul megváltozott világát mutatja meg, és egy rendkívüli fiatal lány döntésének folyamatát, aki a gyermekkorból kilépve azért küzd, hogy az élete – és talán a halála – értelmet nyerjen. A Jessie Lamb testamentuma 2012-ben elnyerte az Arthur C. Clarke-díjat és jelölték a Man Booker-díjra.

Mary Doria Russell - Verebecske
"Briliáns. ​Egy idegen kultúra és Isten természetének meghökkentő portréja. A történeten érezhető Wells, Ursula K. LeGuin, Arthur C. Clarke és Edgar Rice Burroughs hatása, ennek ellenére bámulatosan eredeti." - Kirkus Reviews 2019 - A Jézus Társasága missziót indít az Énekesek bolygójára. Néhány év elteltével a csapat jelenti, hogy sikerült kapcsolatba lépniük a Rakhat lakóival, ám a híradások egy idő után váratlanul megszakadnak. 2060 - Egyedül az eredeti misszió értelmi szerzője, Emilio Sandoz atya tér vissza a Földre, ahol a felkutatásukra kiküldött mentőexpedíció jelentései alapján "gyermekgyilkos és hímringyó"-ként híresült el. Az alig néhány (földi) évet öregedett, de testileg-lelkileg meggyötört jezsuita pap hosszas lábadozása alatt az ügyben vizsgálódó rendtársainak bőven van idejük elgondolkozni azon, mi történt, mi történhetett. Ki akarta, hogy így legyen? "Döbbenetesen jó, egyszerre gondolatébresztő és izgalmas regény, amely bebizonyítja: a sci-fi műfaján belül is lehet még találni új ötleteket, újszerű megoldásokat." - Baltimore City Paper

Lauren Beukes - Zoo ​City
Senki ​nem tudja pontosan, mikor kezdett a természetfeletti valósággá válni. Azokat a bűnösöket, akik valaki más haláláért felelősek, misztikus átok sújtja: állatok szegődnek melléjük élő lelkiismeretként és a társadalomból való kiközösítettség jelképeként. A menő újságíróból a társadalom peremére került és egy családi tragédia következtében _elállatosodott_ Zinzi December Johannesburgban él egy Lajhárral együtt, és különleges képessége segítségével eltűnt tárgyakat kutat fel. Amikor Zinzit a neves zenei producer, Odysseus Huron azzal bízza meg, hogy találja meg a lemezbemutató előtt álló popsztár ikerpár nemrég eltűnt lánytagját, Songwezát, olyan ügybe keveredik, ahol újságírói ösztöneire, régi és új barátokra, valamint misztikus képességére egyaránt szüksége lesz. Zoo City mélyén sötét titkok lapulnak.

Ann Leckie - Mellékes ​igazság
Egy ​Breq néven ismert katona egy távoli, havas bolygón egyre közelebb kerül küldetése teljesítéséhez. Egykor Toren Igazsága volt: egy gigantikus űrhajó mesterséges intelligenciával, amely több ezer katonát kapcsolt össze, hogy közösen szolgálják a Radch-t, a hatalmas birodalmat, amely meghódította a galaxist. Most azonban egy árulás miatt felborult a rend, és Breq magára maradt egy törékeny emberi testtel, megválaszolatlan kérdésekkel és csillapíthatatlan bosszúvágyával.

Jeff Noon - Vurt
Toll ​a szájba. Indul az utazás. Az 1994-ben Arthur C. Clarke-díjjal kitüntetett regény egy sötét, jövőbeli Angliában játszódik. A lepusztult lakótelepeket, mocskos utcákat és technozenétől dübörgő klubokat furcsa emberek és még furcsább lények népesítik be. Csak egyetlen kiút vezet ebből a világból: a színes tollak, melyek egy másik valóságba, egyenesen a Vurtba taszítják azt, aki a szájába veszi őket. Firka egy utazás során azt veszítette el a Vurtban, ami a legfontosabb volt számára. Ahhoz, hogy visszaszerezze, szedett-vedett csapatával fel kell hajtania a legritkább és legveszélyesebb tollat, a Fura Sárgát. Még akkor is, ha pontosan tudja: a sárga a halál színe.

China Miéville - Perdido ​pályaudvar, végállomás I-II.
China ​Miéville az egyik legeredetibb szerző, aki a sci-fi és a modern fantasztikum határmezsgyéjén [egyensúlyozik]. A Londonban született, Cambridge-ben diplomázott, Kairóba egyetemi oktatónak meghívott alkotó a riasztóan sötét világok egyedi hangú krónikása. Arthur C. Clarke-díjas regényének színhelye, Új-Crobuzon városa gigászi folt a világ közepén, emberek, mutánsok és idegen kultúrák lakóhelye. A szennyezett folyók partján, a nyomornegyedek, gyárak és paloták felett több mint ezer éve a diktatórikus parlament és a milícia uralkodik vasmarokkal, de most történik valami, ami a feje tetejére állítja a megszokott rendet. Isaac Dan der Grimnebulin, a renegát tudós és törvényen kívüli fantaszta különös megbízatást kap: Yagharek, a nomád madáremberek kitaszítottja ismét repülni akar. Kérése azonban olyan eseményláncolatot indít el, amely egyre nagyobb örvénnyé duzzadva elnyeli Isaacet, a barátait, a férfi khepri szeretőjét, Lint, sőt az egész várost pusztulással fenyegeti. A helyzetet ráadásul bonyolítja egy embernek nehezen nevezhető maffiafőnök, egy öntudatra ébredő számító-gépezet, illetve a polgármester túlvilági ügynöke. Idegen hatalom szabadul el a városban, és milliók élete egy csapatnyi szedett-vedett renegáttól függ. A lidérces kőrengetegben, a gőzmasinák, tudósok, titkosrendőrök és bűbájosok világában kirobbanó küzdelemben bárki áldozattá válhat, és a végső győzelemhez kegyetlen döntések és személyes áldozatok árán vezet az út.

Geoff Ryman - Levegő
Kizuldah ​faluban Csung Mae az egyetlen kapcsolat a nagyvilág kultúrája meg a rizsföldek és egyszerű otthonok világa között. Azonban új kommunikációs technológia söpör végig a Földön, mely azzal kecsegtet, hogy mindenkit mindennel összeköt – kábelek, komputerek és gépek nélkül. A technológia neve Levegő. A kezdeti teszt azonban balul sikerül, és emberek halnak bele a sokkba. A Levegő mégis feltartóztathatatlanul közeleg a falu felé. Mae az egyetlen, aki használni tudja és felkészítheti népét az eljövetelére, de vajon meghallgatják, mielőtt túl késő lenne?

Margaret Atwood - A ​szolgálólány meséje
A ​regény - egy orwelli ihletésű disztópia - egy jövőbeli, vallási fundamentalista államban játszódik, ahol a főhősnőt csupán azért tartják becsben, mert azon kevesek egyike, akinek termékenysége az atomerőművek által okozott sugárszennyezést követően is megmaradt. Az ultrakonzervatív Gileád Köztársaság - a jövő Amerikája? - szigorú törvények szerint él. A megmaradt kevéske termékeny nőnek átnevelő táborba kell vonulnia, hogy az ott beléjük vert regula szerint hozzák világra az uralkodó osztály gyermekeit. Fredének is csupán egy rendeltetése van az idősödő Serena Joy és pártvezér férje házánál: hogy megtermékenyüljön. Ha letér erről az útról, mint minden eltévelyedettet, őt is felakasztják a Falra, vagy kiűzik a Telepekre, hogy ott haljon meg sugárbetegségben. Ám egy ilyen elnyomó állam sem tudja elnyomni a vágyat - sem Fredéét, sem a két férfiét, akiktől a jövője függ... A regényt 1986-ban Nebula-díjra és Booker-díjra jelölték, 1987-ben pedig megnyerte az első Arthur C. Clarke-díjat. A Booker- és Arthur C. Clarke-díjas kanadai írónő kultuszregényéből - a világhírű Nobel-díjas angol drámaíró, Harold Pinter segítségével - szokatlan gondolati mélységeket feltáró film is készült.

Richard Morgan - Black ​Man
Carl ​Marsalis is a traitor, a bringer of death, a genetic freak and an unwelcome reminder of all that is dark in the human psyche – he in every sense of the word a Black Man. And right at the moment he’s beyond the UN’s juristiction, banged up in a Florida jail for financing an illegal abortion. So when the US police call, Carl cuts a deal. The 13s are genetically engineered alpha males, designed to fight the century’s last conflicts. But men bred and designed to fight are dangerous to have aroundin peacetime. Many of them have left for Mars, but one has returned. Somehow he survived the journey to Earth, and now a series of brutal slayings has erupted across America. Only Carl can stop him. And so begins a frenetic man hunt and a battle for survival. And a search for the truth about what was really done with the world’s last soldiers.

Margaret Atwood - The ​Handmaid's Tale
The ​Republic of Gilead offers Offred only one function: to breed. If she deviates, she will, like dissenters, be hanged at the wall or sent out to die slowly of radiation sickness. But even a repressive state cannot obliterate desire - neither Offred's nor that of the two men on which her future hangs...

China Miéville - Iron ​Council
It ​is a time of revolts and revolutions, conflict and intrigue. New Crobuzon is being ripped apart from without and within. War with the shadowy city-state of Tesh and rioting on the streets at home are pushing the teeming metropolis to the brink. In the midst of this turmoil, a mysterious masked figure spurs strange rebellion, while treachery and violence incubate in unexpected places. In desperation, a small group of renegades escapes from the city and crosses strange and alien continents in the search for a lost hope, an undying legend. In the blood and violence of New Crobuzon's most dangerous hour, there are whispers. It is the time of the Iron Council.

China Miéville - The ​City and the City
Better ​known for New Weird fantasies (Perdido Street Station, etc.), bestseller Miéville offers an outstanding take on police procedurals with this barely speculative novel. Twin southern European cities Beszel and Ul Qoma coexist in the same physical location, separated by their citizens' determination to see only one city at a time. Inspector Tyador Borlú of the Extreme Crime Squad roams through the intertwined but separate cultures as he investigates the murder of Mahalia Geary, who believed that a third city, Orciny, hides in the blind spots between Beszel and Ul Qoma. As Mahalia's friends disappear and revolution brews, Tyador is forced to consider the idea that someone in unseen Orciny is manipulating the other cities. Through this exaggerated metaphor of segregation, Miéville skillfully examines the illusions people embrace to preserve their preferred social realities.

Richard Morgan - Thirteen
The ​future isn’t what it used to be since Richard K. Morgan arrived on the scene. He unleashed Takeshi Kovacs - private eye, soldier of fortune, and all-purpose antihero - into the body-swapping, hard-boiled, urban jungle of tomorrow in Altered Carbon, Broken Angels, and Woken Furies, winning the Philip K. Dick Award in the process. In Market Forces, he launched corporate gladiator Chris Faulkner into the brave new business of war-for-profit. Now, in Thirteen, Morgan radically reshapes and recharges science fiction yet again, with a new and unforgettable hero in Carl Marsalis: hybrid, hired gun, and a man without a country... or a planet. Marsalis is one of a new breed. Literally. Genetically engineered by the U.S. government to embody the naked aggression and primal survival skills that centuries of civilization have erased from humankind, Thirteens were intended to be the ultimate military fighting force. The project was scuttled, however, when a fearful public branded the supersoldiers dangerous mutants, dooming the Thirteens to forced exile on Earth’s distant, desolate Mars colony. But Marsalis found a way to slip back - and into a lucrative living as a bounty hunter and hit man before a police sting landed him in prison - a fate worse than Mars, and much more dangerous. Luckily, his “enhanced” life also seems to be a charmed one. A new chance at freedom beckons, courtesy of the government. All Marsalis has to do is use his superior skills to bring in another fugitive. But this one is no common criminal. He’s another Thirteen - one who’s already shanghaied a space shuttle, butchered its crew, and left a trail of bodies in his wake on a bloody cross-country spree. And like his pursuer, he was bred to fight to the death. Still, there’s no question Marsalis will take the job. Though it will draw him deep into violence, treachery, corruption, and painful confrontation with himself, anything is better than remaining a prisoner. The real question is: can he remain sane - and alive - long enough to succeed?

Richard Morgan - A ​fekete férfi
2107-et ​írunk, a Földön béke honol. A 21. század vészterhes évei azonban nem kívánt örökséget hagytak hátra. Bár a világnézeteket tekintve továbbra sincs egység a bolygón, de a háborúskodásnak vége, virágzik a globális kereskedelem és a nanotechnológia, a Marson létesített kolóniával pedig megkezdődött a vörös bolygó lakhatóvá tétele. Az előző évszázad során megvívott harcok azonban nem csak harmóniát eredményeztek: a fegyveres konfliktusokban bevetett génmanipulált katonák, az úgynevezett tizenhármas variánsok feleslegessé váltak, és a többség gyűlölt kívülállókként tekint rájuk. Amikor egy Marsról érkező űrhajó Kalifornia partjaitól nem messze becsapódik a Csendes-óceánba, és az egyetlen túlélőt jelentő variáns rejtélyes gyilkosságsorozatba kezd a kontinensen, Sevgi Ertekin kapja a végtelenül erőszakos és intelligens alfahím kézre kerítésének feladatát. A nyomozásba hamarosan bekapcsolódik Carl Marsalis is, egy másik tizenhármas variáns, aki az ENSZ fejvadászaként saját fajtársainak letartóztatásából él. Az egyre kuszábbnak tűnő ügyben pedig nem csak a brutálisan meggyilkolt áldozatok száma, hanem a tettest üldözők közötti feszültség is napról napra nő. Richard Morgan a Takeshi Kovacs-trilógia lezárását követően 2007-ben írta meg _A fekete férfi_t, ami újabb mérföldkő lett az életművében, és megkapta érte a rangos Arthur C. Clarke-díjat. Ismét a rá jellemző, végtelenül izgalmas, letehetetlen stílusban írt sci-fit/thrillert tart a kezében az olvasó, ami a lebilincselő történet mellett az előítéleteink kérdését is feszegeti, valamint arra keresi a választ, hogy hol vannak a saját testünk fejlesztésének határai.

Mary Doria Russell - The ​Sparrow
In ​2019, humanity finally finds proof of extraterrestrial life when a listening post in Puerto Rico picks up exquisite singing from a planet which will come to be known as Rakhat. While United Nations diplomats endlessly debate a possible first contact mission, the Society of Jesus quietly organizes an eight-person scientific expedition of its own. What the Jesuits find is a world so beyond comprehension that it will lead them to question the meaning of being "human." When the lone survivor of the expedition, Emilio Sandoz, returns to Earth in 2059, he will try to explain what went wrong... Words like "provocative" and "compelling" will come to mind as you read this shocking novel about first contact with a race that creates music akin to both poetry and prayer.

Jeff Noon - Vurt ​(angol)
Take ​a trip in a stranger's head. Along rainshot streets with the stash riders, a posse of hip malcontents, hooked on the most powerful drug you can imagine... Vurt feathers... But as the Game Cat says, Be careful, be very careful. This ride is not for the weak... Scribble isn't listening. He has to find his lost love. A journey towards the ultimate, perhaps even mythical, Vurt Feather... Curious Yellow.

Chris Beckett - Dark ​Eden
You ​live in Eden. You are a member of the Family, one of 532 descendants of Angela and Tommy. You shelter beneath the light and warmth of the Forest's lantern trees, hunting woollybuck and harvesting tree candy. Beyond the forest lie the treeless mountains of the Snowy Dark and a cold so bitter and a night so profound that no man has ever crossed it. The Oldest among you recount legends of a world where light came from the sky, where men and women made boats that could cross between worlds. One day, the Oldest say, they will come back for you. You live in Eden. You are a member of the Family, one of 532 descendants of two marooned explorers. You huddle, slowly starving, beneath the light and warmth of geothermal trees, confined to one barely habitable valley of a startlingly alien, sunless world. After 163 years and six generations of incestuous inbreeding, the Family is riddled with deformity and feeblemindedness. Your culture is a infantile stew of half-remembered fact and devolved ritual that stifles innovation and punishes independent thought. You are John Redlantern. You will break the laws of Eden, shatter the Family and change history. You will be the first to abandon hope, the first to abandon the old ways, the first to kill another, the first to venture in to the Dark, and the first to discover the truth about Eden.

Christopher Priest - The ​Separation
Christopher ​Priest excels at rethinking SF themes, lifting them above genre expectations into his own tricky, chilling, metaphysically dangerous territory. The Separation suggests an alternate history lying along a road not taken in World War II. But there are complications. In 1999, history author Stuart Gratton is intrigued by a minor mystery of the European war which ended on 10 May 1941. The British-German armistice signed that month has had far-reaching consequences, including a resettlement of European Jews in Madagascar. In 1936, the identical twin brothers Joe and Jack Sawyer win a rowing medal for Britain in the Berlin Olympics: it's presented to them by Rudolf Hess. The brothers are separated not only by a twin's fierce need "to be treated as a separate human being", but by sexual rivalry and even ideology. When war breaks out Jack becomes a gung-ho bomber pilot, Joe a conscientious objector. Still they're inescapably linked, and sometimes confused. Both suffer injuries and hauntingly similar ambulance journeys. Churchill writes a puzzled memo (later unearthed by Gratton) about the anomaly of a registered-pacifist Red Cross worker flying planes for Bomber Command. Hess has significant, eventually incompatible meetings with both men. Contradictions are everywhere. As in his magical 1995 novel The Prestige Priest is fruitfully fascinated by the legerdemain of twins, doubles, impostors, symmetrical roles. Churchill's double briefly appears. So does the famous conspiracy theory that the Hess who flew to Britain with his quixotic peace deal wasn't the real Hess ring true? Clearly The Separation was impressively, extensively researched. Its evocations of bombing raids--from either side of the bomb sites--are memorable. The unfolding story strands become increasingly disorienting and hallucinatory; the easy escape route of dismissing one strand as delusion is itself subtly undermined. The Separation is filled with a sense of the precariousness of history; of small events and choices with extraordinary consequences. --David Langford

Adrian Tchaikovsky - Children ​of Time
A ​race for survival among the stars... Humanity's last survivors escaped earth's ruins to find a new home. But when they find it, can their desperation overcome its dangers? WHO WILL INHERIT THIS NEW EARTH? The last remnants of the human race left a dying Earth, desperate to find a new home among the stars. Following in the footsteps of their ancestors, they discover the greatest treasure of the past age - a world terraformed and prepared for human life. But all is not right in this new Eden. In the long years since the planet was abandoned, the work of its architects has borne disastrous fruit. The planet is not waiting for them, pristine and unoccupied. New masters have turned it from a refuge into mankind's worst nightmare. Now two civilizations are on a collision course, both testing the boundaries of what they will do to survive. As the fate of humanity hangs in the balance, who are the true heirs of this new Earth?

Pat Cadigan - Synners
Synners ​are synthesizers—not machines, but people. They take images from the brains of performers, and turn them into a form which can be packaged, sold, and consumed. This book is set in a world where new technology spawns new crime before it hits the streets. The line between technology and humanity is hopelessly slim; the human mind and the external landscape have fused to the point where any encounter with reality is incidental. This classic novel from one of the founders and mainstays of the cyberpunk movement.

Geoff Ryman - The ​Child Garden
In ​a semi-tropical London, surrounded by paddy-fields, the people feed off the sun, like plants, the young are raised in Child Gardens and educated by viruses, and the Consensus oversees the country, 'treating' non-conformism. Information, culture, law and politics are biological functions. But Milena is different: she is resistant to viruses and an incredible musician, one of the most extraordinary women of her age. This is her story and that of her friends, like Lucy the immortal tumour and Joseph the Postman whose mind is an information storehouse for others, and Rolfa, genetically engineered as a Polar Bear, whose beautiful singing voice first awakens Milena to the power of music.

Neal Stephenson - Quicksilver
Daniel ​Waterhouse possesses a brilliant scientific mind and yet knows that his genius is dwarfed by that of his friends Isaac Newton, Gottfried Leibniz, and Robert Hooke. A student of the twin disciplines of science and alchemy, he is embroiled in a bloody struggle for religious freedom. Jack Shaftoe began his life as a London street urchin and is now a reckless wanderer in search of good fortune. The intrepid exploits of Half-Cocked Jack, King of the Vagabonds, are quickly becoming the stuff of legend through Europe. Eliza is a young woman whose ingenuity is all that keeps her alive after being set adrift from the Turkish harem in which she has been imprisoned since she was a child. Daniel, Jack and Eliza traverse a landscape populated by mad alchemists, Barbary pirates, and bawdy courtiers, as well as historical figures including Samuel Pepys, Ben Franklin, and other great minds of the age. Travelling from the infant American colonies to the Tower of London, the glittering courts of Louis XIV, and all manner of places in between, this magnificent historical epic brings to vivid life a time like no other, and establishes its author as one of the pre-eminent talents of our own age.

Ann Leckie - Ancillary ​Justice
On ​a remote, icy planet, the soldier known as Breq is drawing closer to completing her quest. Breq is both more than she seems and less than she was. Years ago, she was the Justice of Toren--a colossal starship with an artificial intelligence linking thousands of corpse soldiers in the service of the Radch, the empire that conquered the galaxy. An act of treachery has ripped it all away, leaving her with only one fragile human body. And only one purpose--to revenge herself on Anaander Mianaai, many-bodied, near-immortal Lord of the Radch. From debut author Ann Leckie, Ancillary Justice is a stunning space opera that asks what it means to be human in a universe guided by artificial intelligence.

Chris Beckett - Sötét ​Éden
Azon ​a bizarr, nap nélküli bolygón, amit Édennek hívnak, a Család 532 tagja az Erdő lámpásfáinak fénye és melege alatt talál menedéket. Az Erdő mögött a Havas Sötét hegyei terülnek el, ahol olyan csípős a hideg, és olyan mély az éjszaka, hogy még soha nem kelt át rajta élő ember. A Család Legvénebbjei még emlékeznek a legendákra egy olyan világról, ahol a fény az égből jön, és ahol a nők és férfiak olyan hajókat építettek, amelyek az eget is képesek átszelni. Ezek a hajók hozták őket is ide a Legvénebbek szerint – és a Családnak meg kell várnia, amíg az utazók visszatérnek. De az ifjú Vöröslámpás John megszegi az Éden törvényeit, darabokra töri a Családot, és megváltoztatja a történelmet. El fogja hagyni a járt utat a járatlanért, bemerészkedik a Sötétbe... és felfedezi az igazságot a világukról. A _Sötét Éden_ éppen annyira sci-fi, mint szépirodalom; részben tanmese, részben egy felkavaró fejlődésregény, ami a sötét, baljós szépség meglepően eredeti földönkívüli világában játszódik, egy egyszerre lenyűgözően egyszerű, mégis megdöbbentően sokoldalú prózába ültetve.

Emily St. John Mandel - Tizenegyes ​állomás
A ​Lear király bemutatóján a címszereplőt játszó színész, Arthur Leander szívinfarktust kap, de halála szinte senkinek sem tűnik fel: ez az éjszaka ugyanis arról lesz híres, hogy ekkor szabadult el a világ legpusztítóbb járványa. Élete és elmúlása azonban láthatatlan szálakkal köti össze képregényrajzoló exfeleségét, Mirandát, a mentősnek tanuló Jeevant és a halálát végignéző gyerekszínész Kirstent, aki húsz évvel később az Utazó Szimfónia nevű vándortársulattal együtt próbál fényt vinni az egymástól elvágott, túlélésért küzdő közösségek életébe. „Mert életben maradni nem elég.” Ez a társulat, és egyben a könyv mottója is. A halott színészhez kötődő alakok egymásba szövődő múltján és jelenén keresztül látjuk a végzetes éjszakát, a civilizáció törékeny szépségét, és az új világot, ahol mindig van, aki tovább vigye a fáklyát. A Tizenegyes állomás Arthur C. Clarke-díjat és Toronto Book Awardot nyert regényét számos nyelvre lefordították. Gyönyörű, lírai könyv a művészet hatásáról és értékéről, amely az apokalipszis után sem veszít fontosságából.

Bruce Sterling - Distraction
From ​Bruce Sterling, bestselling author of Heavy Weather and Holy Fire, comes this startling, disturbing, and darkly comic vision of the future of America. It is the story of a once great nation coming apart at the seams while an unending spectacle of politics, science, sex, and corruption has everyone too busy to notice.... It's November 2044, an election year, and the state of the Union is a farce. The federal government is broke, cities are privately owned, the military is shaking down citizens in the streets, and Wyoming is on fire. The last place anyone expects to find an answer is the nation's capital. Washington has become a circus and no one knows that better than Oscar Valparaiso. A master political spin doctor, Oscar has been in the background for years, doing his best to put the proper spin on anything that comes up. Now he wants to do something quite unusual in politics. He wants to make a difference. But Oscar has a skeleton in his closet: a grotesque and unspeakable scandal that haunts his personal life. He has one unexpected ally: Dr. Greta Penninger. She is a gifted neurologist at the bleeding edge of the neural revolution. Together Oscar and Greta know the human mind inside and out. And they are about to use that knowledge to spread a very powerful message: that it's a government of the people, by the people, and for the people. It's an idea whose time has come...again. And once again so have its enemies: every technofanatic, government goon, and reactionary laptop assassin in America. Like all revolutionaries, Oscar and Greta might not survive to change the world, but they're determined to put a new spin on it.

Jane Rogers - The ​Testament of Jessie Lamb
Women ​are dying in their millions. Some blame scientists, some see the hand of God, some see human arrogance reaping the punishment it deserves. Jessie Lamb is an ordinary girl living in extraordinary times: as her world collapses, her idealism and courage drive her towards the ultimate act of heroism. If the human race is to survive, it's up to her. But is Jessie heroic? Or is she, as her father fears, impressionable, innocent, incapable of understanding where her actions will lead? Set just a month or two in the future, in a world irreparably altered by an act of biological terrorism, The Testament of Jessie Lamb explores a young woman's determination to make her life count for something, as the certainties of her childhood are ripped apart.

Colin Greenland - Take ​Back Plenty
It ​is carnival time on Mars, but Tabitha Jute isn't partying. She is in hiding from the law, penniless and about to lose her livelihood and her best friend, the space barge "Alice Liddell". Then, the intriguing Marco Metz offers her some money to take him to Plenty, and the adventure begins.

China Miéville - Perdido ​Street Station
The ​metropolis of New Crobuzon sprawls at the centre of its own bewildering world. Humans and mutants and arcane races throng the gloom beneath its chimneys, where the rivers are sluggish with unnatural effluent, and factories and foundries pound into the night. For more than a thousand years, the parliament and its brutal militia have ruled over a vast array of workers and artists, spies, magicians, junkies and whores. Now a stranger has come, with a pocketful of gold and an impossible demand, and inadvertently something unthinkable is released. Soon the city is gripped by an alien terror - and the fate of millions depends on a clutch of outcasts on the run from lawmakers and crime-lords alike. The urban nightscape becomes a hunting ground as battles rage in the shadows of bizarre buildings. And a reckoning is due at the city's heart, in the vast edifice of Perdido Street Station. It is too late to escape.

M. John Harrison - Nova ​Swing
Years ​after Ed Chianese's fateful trip into the Kefahuchi Tract, the tract has begun to expand and change in ways we never could have predicted - and, even more terrifying, parts of it have actually begun to fall to Earth, transforming the landscapes they encounter. Not far from Moneytown, in a neighborhood of underground clubs, body-modification chop shops, adolescent contract killers, and sexy streetwalking Monas, you'll find the Saudade Event Site: a zone of strange geography, twisted physics, and frightening psychic onslaughts - not to mention the black and white cats that come pouring out at irregular intervals. Vic Serotonin is a "travel agent" into and out of Saudade. His latest client is a woman who's nearly as unpredictable as the site itself - and maybe just as dangerous. She wants a tour just as a troubling new class of biological artifacts are leaving the site - living algorithms that are transforming the world outside in inexplicable and unsettling ways. Shadowed by a metaphysically inclined detective determined to shut his illegal operation down, Vic must make sense of a universe rapidly veering toward a virulent and viral form of chaosand a humanity almost lost.

Lauren Beukes - Zoo ​City (angol)
WHERE ​NO ONE ELSE DARE VENTURE… Zinzi has a Sloth on her back, a dirty online 419 scam habit – and a talent for finding lost things. But when her latest client, a little old lady, turns up dead and the cops confiscate her lastpaycheck, she’s forced to take on her least favourite kind of job: missing persons An astonishing second novel from the author of the highly-acclaimed Moxyland.