Ajax-loader

'állatkert' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Kovács Zsolt - Állatok ​és állatkertek
Idegen ​világok színpompás egzotikus állatcsodái - az állatkertek, csaknem 5000 esztendős történetük során, mindig különös vonzerőt gyakoroltak látogatóikra. Tarka látványosság? - A jelenkori állatkertek, vadas- és szafariparkok ennél sokkal többet jelentenek: a korszerűen vezetett és kezelt zoók nemcsak a modern természettudományos-biológiai műveltség megalapozásának fontos műhelyei, de - némely veszélyeztetett faj esetében - az állatvilág utolsó menedékei is egyben. Amellett valamennyi állatkert egy sajátos, érdekfeszítő izgalmakat rejtő, külön világ a természet titkai iránt nyitott és érdeklődő számára, ahol - legalább képzeletben - bejárhatja Földünk távoli tájait, s megismerkedhet azok szabad lakóival. A könyv ilyen képzeletbeli utazásra invitálja az Olvasót.

Pintér Tibor - Nagy Irén - Zoopedagógia ​és fenntarthatóságra nevelés
A ​Fővárosi Állat- és Növénykert, a Pécsi Állatkert és Akvárium - Terrárium, az FSC Magyarországi Tereptanulmányi Központ és a KÖRLÁNC Kiemelten Közhasznú Országos Egyesület közösen konferenciát szervezett pedagógusoknak, gyógypedagógusoknak, környezeti nevelőknek és egyetemi, főiskolai hallgatóknak. Az első hazai, országos zoopedagógiai konferencia 1995-ben zajlott Szegeden, a hazai környezeti nevelők, pedagógusok nagy érdeklődésével és részvételével. A közös munka eredményeként megszületett az első összefoglaló kiadvány ebben a témakörben (Pedagógiai lehetőségek az állatkertekben címmel). Az azóta eltelt évek alatt a hazai állatkertek szakemberei újabb tapasztalatokat gyűjtöttek e speciális területről és a Magyar Állatkertek Szövetségén belül létrejött egy Zoopedagógiai szakcsoport. Az utóbbi években nemzetközi és hazai konferenciák sora foglalkozik a fenntarthatóságra nevelés kérdésével, így időszerűvé vált egy újabb szakmai találkozó megszervezése. A konferencia célközönsége az a mintegy 150 hazai óvodapedagógus, tanító, tanár volt, aki elkötelezett az állatkerti oktatás - nevelés iránt. Mit is jelent a zoopedagógia? Szerencsére környezeti nevelési körökben egyre többen ismerik már ezt az elnevezést, amely az élő gyűjteményekben (állatkertek, vadasparkok) végzett oktató - nevelő munkát jelenti. Célja az élővilág szeretetének és védelmének elérése. A három napos konferencia alatt hazai és külföldi előadók beszéltek a fenntarthatóságról, az állatokhoz való viszonyunkról, az állatkerti nevelésről. Emellett a résztvevők csoportmunka során összegyűjtötték és megvitatták saját tapasztalataikat és megfogalmazták jövőbeni elképzeléseiket.

Gerald Durrell - Keeper, ​az állatkert őre
Szerencsés ​ember vagyok, mert van egy állatkertem, éppen a házam körül. Az állatok gondozásában társam is akadt, egy különös kutya: Keeper. Hogyan is telik a napja? Miként óvja és őrzi az állatkertet? Ebből a könyvből megtudhatjátok. Elkísérve őt sok-sok állat életével megismerkedhettek; összebarátkozhattok a tapírokkal, a flamingókkal, az orángutánokkal, megannyi különös lénnyel, s közben jókat mulathattok az igyekvő Keeper mókás vagy éppen hősies kalandjain.

Covers_202539
Mágneskönyv ​- Állatkert Ismeretlen szerző
4

Ismeretlen szerző - Mágneskönyv ​- Állatkert
A ​gyerekek a fára költöztethetik a pingvineket, az újságos bódé mellé a nílusi vízilovat, a medencébe a majmokat - ebben a könyvben minden lehetséges! Saját történeteiknek csak a fantáziájuk szabhat határt. A 16 képmágnes segítségével játszva tanulhatják meg, hol laknak valójában az állatkerten belül az állatok. 3 éves kortól ajánljuk!

Gera Pál - Állatkerti ​regény
A ​könyv egy városka állatkertébe kalauzol. Lapjain megelevenednek olyan fejezetei az állatkerti életnek, amelyeket csak a bennfentesek láthatnak és tapasztalhatnak: állatkölykök születése és felnevelkedése, megsebzett és árván maradt állatok megmentése, visszaszoktatása a szabad természetbe, az állatorvosi és állatápolói munka nehézségei és kihívásai, az állatkert nem is olyan egyszerű működésének titkai. Az olvasó bepillanthat az állatkerti dolgozók mindennapjain túl azokba a rejtelmekbe is, hogy mit tesznek az ott élő állatok sorsáért, életük megismeréséért és védelmükért.

Benjamin Mee - We ​Bought a Zoo
The ​house hunt of author Benjamin Mee and his wife, Katherine, ended with an unusual, even bizarre solution: The pair decided to move into a ramshackle zoo in the English countryside. Mee had a degree in psychology and specializes in animal behavior, but not even he could have imagined the complexities of holding sway over more than 200 exotic animals. Almost immediately, the project of reopening the zoo as a family business ran into financial -- and four-footed -- obstacles. Then a major tragedy broke: Katherine's brain tumor recurred and she died at the age of 40. Through it all, the family persevered, and in July 2007, the zoo reopened under Mee management. A bittersweet story about creatures sharing one another's company.

Orbán Zoltán - Közoktatást ​segítő intézmények a fenntarthatóság-pedagógiában
A ​szerző 1968-ban született a Tolna megyei Dombóváron. A középiskola elvégzése után tíz évig különböző és változatos munkahelyeken dolgozott. Volt riasztóberendezés-szerelő, segédmunkás és biztosítóberendezés-műszerész a Magyar Államvasutaknál, éjjeliőr, majd a fővárosban ablakszigetelő, állatmenhelyi gondozó, tűzoltókészülék-szerelő és üzletvezető egy állatkereskedésben. 1997-ben a Fővárosi Állat- és Növénykertbe került, ahol állatgondozói és állatbemutatói munkakört töltött be. Ebben az időszakban kezdte el tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának pedagógia szakán. Az egyetemet már a Jászberényi Állat- és Növénykert állatkert-pedagógus főápolójaként fejezte be. Az itt folytatott fenntarthatóság-pedagógiai kutatásairól rendszeresen publikál hazai és külföldi szaklapokban. Jelenleg a Magyar Állatkertek Szövetsége Állatkert-pedagógiai Szakcsoportjának a vezetője. Civil életében, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület gyűrűzőjeként, hazai kutatótáborokban és nemzetközi expedíciókon vesz részt, eddig Ukrajnában, Romániában, Bulgáriában, Görögországban, Olaszországban, Szenegálban és Egyiptomban járt. Szenegáli útjáról 1995-ben könyve is megjelent Az egérmadarak földjén címmel. A gyűrűzés mellett viselkedésökológiai kutatásokkal is foglalkozik, cikkeket ír és előadásokat tart. Környezetpedagógusként szakmai vezetője a tápiógyörgyei Bíbicfészek Erdei Iskolának, mely az ország egyetlen minősített önkormányzati erdei iskolája; a Tápió-vidék Természeti Értékeiért Közalapítvány farmosi oktatóközpontjának; illetve elnökségi tagja az MME Környezeti Nevelési Szakosztályának. Orbán Zoltán jelenleg Jászberényben él.

Yann Martel - Het ​Leven van Pi
Het ​leven van Pi vertelt het ongelooflijke verhaal van Piscine Patel (Pi), een zestienjarige Indiase jongen, wiens vader een dierentuin in India heeft. Wanneer de familie besluit het land te verlaten wordt de hele dierentuin ingescheept. Maar het schip vergaal en de enige overlevenden op de reddingssloep zijn Pi, een hyena, een zebra met een gebroken been en een tijger van 200 kilo.Yann Martel (1963) werd geboren in Spanje en woont in Montreal, Canada. Met zijn roman Het leven van Pi won hij in 2002 de Man Booker Prize. Het is het meest besproken boek van de afgelopen jaren. 'Het leven van Pi laat ons geloven in de verbeeldingskracht van de literatuur, in de noodzaak van het betere verhaal.'

Kiss József - Röfi ​regénye
Röfi ​gazdája, Kiss József természetfotós-újságíró egy különös, meghökkentő, mégis igaz történetet mesél el: hogyan szövődhet életre szóló barátság egy vadállat és az ember között. Az elárvult kis vadmalacból mára hatalmas vadkan lett, de kapcsolata felnevelőjével ugyanolyan szoros, mint sok évvel ezelőtt. A könyv egy alig ismert, sőt félreismert, a kutyáéhoz mérhető intelligenciával rendelkező állatfajról mesél az olvasóknak. Az eredeti felvételekkel illusztrált, szeretettel és humorral fűszerezett történet kicsiknek és nagyoknak egyaránt lebilincselő olvasmány.

Rigó Béla - Állatkerti ​séta
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Diane Ackerman - Menedék
1939-ben ​dr. Jan Żabińskit bízzák meg a Varsói Állatkert vezetésével. Ebben a munkában nagyszerű segítőtársa intuitív felesége, a grafikus Antonina. Amikor Lengyelországot megszállják a németek, a házaspárnak kapcsolatba kell lépnie a Harmadik Birodalom újonnan kinevezett, fő zoológusával, Lutz Heckkel, hogy amennyire lehetséges mentsék az állatkert lakóit. Közben Jan és Antonina részt vesz a lengyel földalatti ellenállásban; szabad bejárásuk van a varsói gettóba, ahonnan embereket mentenek ki. Miután állatkertjüket lebombázzák, a két állatkertésznek, Jannak és Antoninának úgy sikerült megmentenie több mint háromszáz embert a náciktól, hogy az üres állatketrecekben bújtatták el őket. Mivel ezeknek a "vendégeknek" állati, az állatoknak viszont emberi neveket adtak, nem csoda, hogy az állatkert fedőneve " Ház, az őrült csillagzat alatt" lett. A természettudós író, Diane Ackerman élvezetes stílusban újrateremti ezt az elfeledett, igaz és szép történetet a varsóiak második világháborús ellenállásáról úgy, hogy igazából Antoninának, az állatkertész feleségének életét meséli el. A történetet feldolgozó amerikai filmet március 30-án mutatják be Magyarországon.

Guido Wandrey - Im ​Zoo
! ​Zoogeschichten zum Suchen und Entdecken ! Wimmelspaß mit extra Suchaufgabe Hurra, wir gehen in den Zoo! Hier gibt es so viel zu sehen: Wer füttert den hungrigen Eisbär? Wo spielt der kleine Löwe? Und findest du auf jeder Seite den frechen Affen, der die rote Mütze stibitzt hat? Augen auf und los!

Kittenberger Kálmán - Az ​állatkert nagy- és kismacskaféléi
Állatkertünk ​látogatói előtt a nagymacskafélék a legismertebbek és - bátran mondhatjuk - a legnépszerűbbek közé tartoznak. Az oroszlánt, a tigrist, a nagy-macskák két legnagyobbját mindenki ismeri. Ezért ennek a kettőnek ismertetésével kezdjük el a nagymacskák rövid leírását. Minden olyan vadállatnak, melynek valamiképpen is ellensége az emberi kultúra, az elterjedési köre egyre jobban szűkül. Így az oroszlánnak is. Európából úgyszólván a történelmi idők kezdetén veszett ki és az ázsiai előfordulása is már csak a keletindiai Gudzserat tartomány Gir vadonságára szorítkozik, noha valamikor indiai előfordulása általános volt. Egyesek véleménye szerint az erősebb tigris szorította ki őket Gir vadonság védett területére. Arábiából, Mezopotámiából és Perzsiából valószínűleg már végleg kiveszett.

Rebecca Elliott - Zoo ​Girl
A ​strikingly illustrated story with a heartwarming message about family, love, belonging, and home at its heart Zoo girl has no family. In the children's home, she feels lost and alone. On a trip to the zoo, she is accidentally left behind. But the animals love her—and when she's discovered snuggled in a cage with the tigers by the zoo keepers and brought back to the orphanage, she doesn't want to go. Thankfully, the keepers know when they first see her that they have found a daughter at last, and return shortly with adoption papers to take her home with them. Zoo girl has found her family at last! Written with just one or two words a page, this simple tale about finding one's place in life is sure to resonate with children everywhere.

Covers_114180
Ethics ​on the Ark Ismeretlen szerző
1

Ismeretlen szerző - Ethics ​on the Ark
"Ethics ​on the Ark" presents a passionate, multivocal discussion among zoo professionals, activists, conservation biologists, and philosophers about the future of zoos and aquariums, the treatment of animals in captivity, and the question of whether the individual, the species, or the ecosystem is the most important focus in conservation efforts. Contributors represent all sides of the issues. Moving from the fundamental to the practical, from biodiversity to population regulation, from animal research to captive breeding, "Ethics on the Ark" represents an important gathering of the many fervent and contentious viewpoints shaping the wildlife conservation debate."

Liane Schneider - Bori ​az állatkertben
Bori ​osztálya kirándulni ment a közeli város állatkertjébe, ahol rengeteg különleges állat él. Egy biológus vezette őket körbe, így sok érdekes dolgot láthattak és tapasztalhattak meg: miről ismeri fel a kis zebra a zebramamát? Hogyan kell etetni a szurikátákat? A majmok tényleg csak banánt esznek? Séta közben hirtelen egy kis macskamedve-bocs kiszabadult a ketrecéből, a gyerekeknek kellett segíteni befogni.

9780849321009
Zoo ​and Aquarium History Ismeretlen szerző
3

Ismeretlen szerző - Zoo ​and Aquarium History
As ​one of the world's most popular cultural activities, wild animal collections have been attracting visitors for 5,000 years. Under the direction of Vernon N. Kisling, an expert in zoo history, an international team of authors has compiled the first comprehensive, global history of animal collections, menageries, zoos, and aquariums. Zoo and Aquarium History: Ancient Animal Collections to Zoological Gardens documents the continuum of efforts in maintaining wild animal collections from ancient civilizations through today. Although historical research on zoos and aquariums is still at a rudimentary stage, this book pulls together regional information along with the cultural aspects of each region to provide a foundation upon which further research can be based. It presents a chronological listing of the world's zoos and aquariums and features many never-before published photographs. Sidebars present supplementary information on pertinent personalities, events, and wildlife conservation issues. As an overview of the current state of our knowledge, Zoo and Aquarium History: Ancient Animal Collections to Zoological Gardens provides an extensive, chronological introduction to the subject and highlights the published and archival resources for those who want to know more.

Dr. Wiesinger Márton - Állatkerti ​séta
A ​zoológus szerző (aki az első tengeri akváriumot rendezte be a budapesti állatkertben) bemutatja a budapesti állatkert addigi (1958-ig terjedő) történelmét. Részletesen bemutatja a különböző állatok helyeit, az állatóvodát, az állatok viselkedését.

9780226440101
Wild ​Mammals in Captivity Ismeretlen szerző
1

Ismeretlen szerző - Wild ​Mammals in Captivity
Zoos, ​aquariums, and wildlife parks are vital centers of animal conservation and management. For nearly fifteen years, these institutions have relied on "Wild Mammals in Captivity" as the essential reference for their work. Now the book reemerges in a completely updated second edition. "Wild Mammals in Captivity" presents the most current thinking and practice in the care and management of wild mammals in zoos and other institutions. In one comprehensive volume, the editors have gathered the most current information from studies of animal behavior; advances in captive breeding; research in physiology, genetics, and nutrition; and new thinking in animal management and welfare. In this edition, more than three-quarters of the text is new, and information from more than seventy-five contributors is thoroughly updated. The standard text for all courses in zoo biology, "Wild Mammals in Captivity" will, in its new incarnation, continue to be used by zoo managers, animal caretakers, researchers, and anyone with an interest in how to manage animals in captive conditions.

Kovács Zsolt - Szabon Márta - Az ​élet reménye
A ​mai modern állatkertek missziója sokrétű. Az állatvilág itt élő nagykövetein keresztül mesélnek a nagyvárosok lakóinak ember és természet elvesző félben lévő harmóniájáról, miközben egyszerre rekreációs helyszínek, az ökológiai-környezeti kultúra, az oktatás fontos központjai, segítik a veszélyeztetett élőlények fennmaradását és örökségüket ápoló kulturális terek is. A világ nagyjából ezer vezető állatkertje hangsúlyosan vállalja a természetvédelmi, oktatási, tudományos munkát is. Szoros hálózatot alkotnak, szövetségekbe tömörülnek és tervszerűen cserélnek egymással állatokat. Több mint háromszáz állatfajt próbálnak összehangolt tenyésztési programokkal megőrizni, genetikai állományukat minél tovább fenntartani. A Budapesti Állatkert 70 faj esetében kapcsolódott be a fajok megőrzésébe - az Állatkerti Kötetek a Természetért jelen könyve elsősorban őróluk szól.

Bojti Anna - Éjszaka ​az állatkertben
Az ​Éjszaka az Állatkertben főhőse TE vagy, kedves olvasó! Egy éjszaka nem találod a tesódat az ágyában. Nem habozol, útnak indulsz, hogy megkeresd Dodót. Ám arra nem számítasz, hogy az éjszakai állatkertbe érkezel, ahol nyüzsögnek a furcsábbnál furcsább lények... Állj szóba az utadba akadó lényekkel, szerezz információkat és értékes tárgyakat tőlük, akárcsak egy kalandjátékban, és mentsd meg a testvéredet! Minden bekezdés végén választhatsz, hogy merre mész tovább és mit kérdezel. MOST te alakítod a történetet! Ám a rejtély nemcsak egyféleképpen fejthető meg: a 400 oldalas könyvön és az állatkert zegzugos útjain sokféleképpen végigmehetsz, különböző tárgyak segítségével oldhatod meg az előtted tornyosuló akadályokat, így egy olvasás során csak egy kis szeletét ismered meg ennek a varázslatos és nagyon vicces éjszakai világnak. Ezt a könyvet legalább négyszer el lehet olvasni úgy, hogy mindig más részeket fedezel fel benne! Bojti Anna könyvét a Kaland-játék-kockázat könyvek inspirálták, de azoknál sokkal több lett: óda a budapesti Állatkerthez, az Alice Csodaországához hasonló eredeti, humoros, szerethető fantáziavilág, amiben az olvasói kíváncsiság dönti el, hogy merre visz az utunk. Abszolút éjszaka Abszolút nyomozás Abszolút interaktív

Jeremy Mallinson - The ​Touch of Durrell
For ​more than 30 years Jeremy Mallinson was Gerald Durrell's right-hand man at the Jersey Wildlife Preservation Trust. Widely regarded as a trailblazer in the world of conservation, Jeremy Mallinson has devoted his life to the care and collection of endangered species. Spending over two years in the regular army of the Federation of Rhodesia and Nyasaland introduced him to the dramatic scenery and wonderful wildlife of southern and central Africa. This first taste of exploring exotic places and seeing a diversity of animals in their own habitats was the springboard towards a career that would be driven by an almost missionary zeal for conservation, and he could not have been more at home than at Gerald Durrell's zoo in Jersey. Expeditions to Africa and beyond followed, with the trials and tribulations of collecting animals for captive breeding, searching for 'missing' species, and helping the world's leading conservationists manage animals both in zoos and in the wild. Jeremy Mallinson's involvement has been instrumental in the survival of several species, including two of his favourite animal groups: gorillas and Lion tamarins. It is Mallinson's marvellous ability to relate to animals and convey his enthusiasm for them to the rest of us with infectious vigour, that have made him such a powerful champion for wildlife around the world. Becoming Director of the Durrell Wildlife Conservation Trust after the death of Gerald Durrell, Jeremy Mallinson continued the work of his mentor and brought the Trust into the 21st century with a vision to continue to fight to redress the balance between animal kind and human kind.

Sándor István - A ​vadló és rokonai
Tudósok, ​természetvédők és állatkerti szakemberek nemzetközi összefogása és hatalmas erőfeszítése kell ahhoz, hogy egy kis híján kipusztított állatfaj sorsát megváltoztassák. Szerencsére elmondható ez a megmaradt, utolsó vadlófajról, a Przewalski-lóról is. Ha alig több mint 100 évvel ezelőtt nem fog össze néhány állatkertben és rezervátumban dolgozó elhivatott szakember, ma nem élne igazi vadló a Földön, csak elvadult háziló. Az utolsó vadló megmentésének története nem egyszerűen egyetlen állatfajról szóló történet. Jelkép is egyben. Annak jelképe, hogy a kitartó munka sikerrel jár, hogy mégiscsak megóvható a pusztuló vadvilág. A kötet szerzője, Sándor István avatott szakértője a Przewalski-lovaknak. Része volt a Hortobágyi Nemzeti Park területén fekvő Pentezug rezervátum állatkertekből érkező vadlovainak ide szállításában, elhelyezésében. Az Állatkerti Kötetek a Természetért sorozat legújabb kötetéből emellett megismerkedhetünk a közelebbi és távolabbi lórokonsággal; bemutatásra kerülnek a zebrák, vadszamarak és az elvadult házilovak is.

Covers_114202
Zoos ​in the 21st Century Ismeretlen szerző
1

Ismeretlen szerző - Zoos ​in the 21st Century
Modern ​zoos and aquaria are playing an increasingly active and important role in protecting and managing global biodiversity. Many zoos include wildlife conservation in their mission and have started changing the focus of their institutions in order to increase even further the benefits of their activities for in situ wildlife conservation. With these developments, the following searching questions are now being asked: What is the true role of zoos in conservation? How can they contribute more significantly to global conservation efforts? What are the unique attributes of zoos that can be applied in the conservation landscape? And should zoos be doing more? In parallel with this voluntary movement, legal requirements for zoos to support conservation in the wild are also becoming more stringent. This 2007 book defines a conservation vision for zoos and aquaria that will be of interest to those working in zoos, alongside practitioners and researchers in conservation.

Bartos Erika - Állatkertben ​a baba
Bartos ​Erika fényképes mesekönyv-sorozatának ezen tagja is a gyermekekről szól! Ha beragasztják a fotóikat a megfelelő helyre, ők lehetnek a történetek főhősei. Csudajó mulatság, irány az állatkert!

Rod Campbell - Dear ​Zoo
"Dear ​Zoo" is twenty-five years old -- and still as popular as ever! And with an updated look, this children's classic is sure to delight a new generation of readers!

Tóth Tamás - Keselyűk ​Magyarországon
A ​keselyűk egészen a legutóbbi időkig végigkísérték a magyarok történelmét, hozzátartoztak a Kárpát-medence képéhez. Százötven évvel ezelőtt még megszokott látvány volt az Alföld fölött méltóságteljesen köröző keselyű, s ugyanekkor Erdélyben négy fajuk is költött. Volt idő, amikor a legendás turulmadarat is keselyű képében jelenítették meg. Ám a fejlődés és az intenzív vadászat nem kedvezett e dögevőknek. Állományuk Európa-szerte egyre csökkent, majd egykori költőhelyeik legnagyobb részéről végleg eltűntek. Nem véletlen tehát, hogy az Állatkerti kötetek a természetért sorozat legújabb kiadványa éppen róluk íródott. Amellett, hogy a Budapesti Állatkertben mindig is tartottunk keselyűket, intézményünk hozzájárult a vadon élő madarak védelméhez: munkatársainknak is köszönhető, hogy a horvátországi Cres szigetének fakókeselyű-állománya az utóbbi években jelentősen emelkedett.

Robert J. Young - Environmental ​Enrichment for Captive Animals (UFAW Animal Welfare)
Environmental ​enrichment is a simple and effective means of improving animal welfare in any species - companion, farm, laboratory and zoo. For many years, it has been a popular area of research, and has attracted the attention and concerns of animal keepers and carers, animal industry professionals, academics, students and pet owners all over the world. This book is the first to integrate scientific knowledge and principles to show how environmental enrichment can be used on different types of animal. Filling a major gap, it considers the history of animal keeping, legal issues and ethics, right through to a detailed exploration of whether environmental enrichment actually works, the methods involved, and how to design and manage programmes. The first book in a major new animal welfare series, it draws together a large amount of research on different animals. It provides detailed examples and case studies and is an invaluable reference tool for all those who work with or study animals in captivity.

Ismeretlen szerző - Ismersz ​engem? - Állatkerti állatok
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kovács Zsolt - Kalandozoo
Különleges ​utazásra invitálja olvasóit az ismert szerző. A középkori vadasparkoktól az egzotikus állatokat felvonultató vásári mutatványosok és vándormenazsériák világán át az 1866-ban megnyílt pesti állatkert, majd az első vidéki állatbemutatók kialakulásáig ad átfogó történeti visszatekintést. Nem született még hasonló, a hazai állatkertek múltját és jelenét ismertető, egyedi arculatukat megrajzoló összefoglaló munka, amiből természetesen nem hiányozhatnak maguk az állatok sem: több mint kétszáz parádés fotón és fordulatos leírásokban elevenednek meg az állatkertjeink gazdag gyűjteményét reprezentáló, csodálatos teremtmények.

Gerald Durrell - Menagerie ​Manor
_‘Most ​children at the tender age of six or so are generally full of the most impractical schemes for becoming policemen, firemen or engine drivers when they grow up... I knew exactly what I was going to do: I was going to have my own zoo.’_ This is the hugely entertaining account of how the much-loved conservationist and author Gerald Durrell fulfilled his lifelong ambition by founding his own private sanctuary for endangered species in Jersey with the help of an enduring wife, a selfless staff and a reluctant bank manager. With a foreword by Lee Durrell, Honorary Director of the Durrell Wildlife Conservation Trust, this book about the trials and wonders of living in the middle of a zoo is a classic that will continue to bring pleasure to those who grew up reading Durrell, and deserves a whole new readership. _‘You can’t deny that there are some species that now exist because of him’_ Craig Bennett, Friends of the Earth

Sándor István - Xántus ​János
Hihetetlenül ​regényes élet – halljuk a könyv szerzőjétől -, szürkíteni, nem színezni kellett, hogy megértsük és elfogadhassuk. Helyet kapott benne a magyar szabadságharc, a menekülés az osztrák haditörvényszék elől, s ezernyi próbálkozás után évek sora közkatonaként Amerika vadonjaiban, a pottovatomi vagy a navaho indiánok között. Majd változik Xántus csillagzata: az Unió konzulja lesz Mexikóban, utóbb az Állatkert igazgatója Pesten. De itt sem áll meg. Sorba veszi Ázsia kikötőit, rinoceroszra vadászik Jávában, Borneóban a fejvadász dajakokkal köt barátságot. S a mocsaras dzsungel ismeretlen tájait tárja fel. Tudós és kalandor. És Széchenyi példáján felgyúlva, gyűjtőmunkájával szegénységében is két olyan intézményünk megalapozója, mint a pesti Állatkert és a Néprajzi Múzeum. Steinbeck, az író mondta róla. „Óriások jártak akkor a földön.”

Kollekciók