Ajax-loader

'konyha' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Mózes István Miklós - A 100 legjobb fokhagymás recept
A fokhagyma eredeti hazája valószínűleg Közép-Ázsia volt, de igen ősi kultúrnövény Indiában, Kínában és Japánban is. Európában az olasz, a francia, a spanyol és a görög konyha is régóta használja (hozzánk Itáliából került, Mátyás király második felesége, Aragóniai Beatrix révén, a vöröshagymával együtt), de Csehországban, Szlovákiában, Ukrajnában, valamint a már említett Görögország mellett más balkáni országokban is kedvelik, termesztik. Ma már az egész világon nagyüzemileg termesztett kultúrnövény. Érdekes azonban, hogy míg Európában elsősorban hús- és kolbászáruk ízesítésére és az ételekben fűszerként használják, addig a keleti országokban sokszor nyersen is fogyasztják, sőt Kínában a fokhagyma fiatal virágzatából főzeléket is főznek. A kínai és a japán kertekben sokfelé dísznövény a fokhagyma egy változata, a pekingi fokhagyma. Bár a magyar konyha ismeri és használja -- sőt egyik jellegzetességének tartják sokan -- a fokhagymát, mégis mintha mostohán bánnánk vele. Ámbár lehet, hogy csak a régi ismeretek feledésbe merüléséről van szó, hiszen mi magyarok is ettük valamikor nyersen, párolva, sütve, savanyítva stb. Mostani válogatásunkban száz igen jó fokhagymás receptet adunk közzé, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy bebizonyítsuk: a fokhagyma nem csak ízesítő fűszer, hanem kiváló alapanyag finom ételek készítéséhez.

Jacky Passmore - Step-by-step Chinese cooking
Chinese is a simple cuisine to master made even easier with step-by-step instructions. Kínai konyha, lépésről lépésre, képekkel (64 oldalon keresztül).

Fekete Károly - Sahin-Tóth Gyula - Suhajda Jánosné - Élelmiszerismeret ​II.
A ​második kötet az állati eredetű élelmiszereket és az élvezeti szerekkel kapcsolatos tudnivalókat tartalmazza. Az állati eredetű étkezési zsiradékok és a húsok általános jellemzése után részletes ismereteket kaphatunk a sertés és szarvasmarha, a baromfi , valamint a halak és vadon élő állatok feldolgozásáról, a belőlük készített termékekről. Alaposan taglalják a szerzők a tojás, valamint a tej és feldolgozásának termékeit. Az élvezeti szereknél az alkoholos és alkoholmentes italok, a fűszerek és ízesítőszerek, valamint a kávé és tea tulajdonságait, késztermékeit találhatjuk.

Balázs Győző - Húsok ​és húskészítmények
E ​kötet szerzője állatorvos, aki félévszázados vágóhídi gyakorlat alapján siet sokoldalú ismeretanyaggal a hússal dolgozók, a kereskedők és a vásárlók segítségére.

Brontë Aurell - The ​Scandi Kitchen
This ​accessible and entertaining introduction to Scandinavian food contains over 80 recipes to try at home, developed by Bronte Aurell, owner of the popular ScandiKitchen Cafe in London’s bustling West End. There’s so much more to Nordic food than pickled herring and meatballs. Stretching from the midnight sun of northern Norway to the flat, fertile fields of Denmark, Scandinavian food culture is a lot more varied than you might think. Dishes and ingredients link all the regions together, bringing a uniquely Nordic food experience to life that was created by thousands of years of heritage and shared culture. Scandinavian food is simple. Natives call it ‘husmanskost’ (farmer’s fare). It’s natural and honest. When you work with the very best produce, there’s no need to overcomplicate it. Its appeal lies in the fact that it is healthy, wholesome, flavorsome, simple to make and beautiful to look at. This book features recipes for all occasions and times of the day, ranging from morning buns, lunchtime savories, hearty dinners, and indulgent desserts, to bakes and other foods for special celebrations. Enjoy fresh and simple open sandwiches, healthy Nordic salads, delicious traditional hot dishes, and indulgent cakes. Discover new flavors and textures from mustard pickled herring and gravlax to sticky Kladdkaka cake.

Aszódi Csaba András - Katarína Királyová - Nagyanyáink ​konyhájából / Takto varila starká
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Karin Pfeiff-Boschek - Elegant ​Pie
Everyone ​knows that serving a pie for dessert makes guests happy. And serving one with a beautifully designed crust that makes guests swoon is even better. Pies are easy to make as stunningly attractive as the most decorative cakes using some basic techniques and the appropriate care when working with pie dough. The recipes and techniques presented in this book give any home baker the tools they need to create breathtaking works of pie art. From preparation of the dough to the last moments of baking, all methods are clearly presented using step-by-step photographs. A flat surface, rolling pin, sharp knife, different size and shaped cookie cutters make embellishing an ordinary pie crust easy. The 25 designs, arranged by three levels of difficulty, range from graphic art styles to seasonal-inspired florals. Beautifully decorated pies are a hit on social media, and until now there has not been a book on how to create these stunning works of edible art. Karin Pfeiff-Boschek is a master pie designer and explains in detail her textile-based methods used to reproduce her most popular top crust works of art.

Mollie Katzen - Get ​Cooking
Do ​you want to eat really well—not just once In a while, but all the time—but you don't know where to begin? Are you fired of pizza—as much as you like it—and broke from buying takeout? Do you love good food—the straightforward, homemade kind—but feel challenged to set up a kitchen, shop for decent equipment and groceries, and tap mto a few basic skills that can put a Simple roast chicken or vegetarian entrée on your dinner table? If you answer "yes" to these questions, then Get Cooking IS for you. Get Cooking is the first book from bestselling cookbook author Mollie Katzen designed specifically for beginners, whether you are just starting to cook for yourself or trymg to klCk the restaurant habit. Unlike most cookbooks, the goal of Get Cooking is to get you m the kitchen, no matter what your experience level might be. Illustrated throughout with color photographs of each dish, Get Cooking gives you clear, step-by-step Instructions for mak- Ing everything from classic mashed potatoes to Broccoli—Cheddar Cheese Calzones to Hot Fudge Sundaes (with homemade hot fudge!). With this book, anyone—you included—can make deliClous, fresh food, with a lot less expense (and a lot more satisfaction) than ordering ln. You may know Mollie Katzen as the author of such famous cookbooks as Moosewood Cookbook or The Enchanted Broccoli Forest; Get Cooking has all of the accessibility and personal warmth of those beloved books, but it is Mollie's first cookbook for vegetarians and omnivores alike. You will learn how to make North African Red Lentil Soup, Linguine with Spinach and Peas, and Chickpea and Mango Curry—and also Homemade Chicken Noodle Soup, Spinach Lasagna, and Steak Fajitas. With Get Cooking in hand, you'll be serving everything from salads (such as Wilted Spinach Salad with Hazelnuts, Goat Cheese, and Golden Raisins) to desserts (try the Cheesecake Bars), with stops along the way for party snacks, a full array of side dishes, and a brilliant assortment of handcrafted burgers (bean, tofu, and mushroom—as well as beef, turkey, and tuna). Here at last is the cookbook that will make a cook out of everyone.

J. Kenji López-Alt - The ​Food Lab
Ever ​wondered how to pan-fry a steak with a charred crust and an interior that's perfectly medium-rare from edge to edge when you cut into it? How to make homemade mac 'n' cheese that is as satisfyingly gooey and velvety-smooth as the blue box stuff, but far tastier? How to roast a succulent, moist turkey (forget about brining!)—and use a foolproof method that works every time? As Serious Eats's culinary nerd-in-residence, J. Kenji López-Alt has pondered all these questions and more. In The Food Lab, Kenji focuses on the science behind beloved American dishes, delving into the interactions between heat, energy, and molecules that create great food. Kenji shows that often, conventional methods don’t work that well, and home cooks can achieve far better results using new—but simple—techniques. In hundreds of easy-to-make recipes with over 1,000 full-color images, you will find out how to make foolproof Hollandaise sauce in just two minutes, how to transform one simple tomato sauce into a half dozen dishes, how to make the crispiest, creamiest potato casserole ever conceived, and much more.

Ismeretlen szerző - Tippek ​és trükkök a konyhában
17 ​konyhai fortély és 17 gyors recept - elektronikus szakácskönyv elfoglalt háziasszonyoknak, kezdôknek és haladóknak. Nincs ideje esténként fôzni? Nem tudja, hogy mivel lepje meg családját hétköznaponként vacsorára? A Food Express elektronikus szakácskönyvében Ön 17 könnyen és gyorsan elkészíthetô receptet talál, melyek azonban még egy ünnepi asztalon is megállják a helyüket. Ráadásként pedig 17 különleges fortély és konyhatitok az Ízvadásztól, amelyek egyszerűbbé teszik Önnek a konyhaművészetet. Lapozza fel szakácskönyvünket, töltse le, és küldje tovább ismerôseinek is, lepje meg barátnôjét egy apró ajándékkal!

Kollekciók