Ajax-loader

'angolai' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Covers_93087
A ​titokmondó fa Ismeretlen szerző
5

Ismeretlen szerző - A ​titokmondó fa
Többet ​ésszel, mint erővel! Erről szólnak a kötet népmeséi, amelyek egzotikus vidékre, az afrikai őserdőkbe, szavannákba vezetik el olvasóinkat. S hogy kik laknak itt? A furfangos teknős, a minden lében kanál majom, az eszes, kópé nyúl, a jószívű gazella és a balgatag elefánt, na meg persze az álnok hiéna, a hiú leopárd és a büszke oroszlán. A kópéság kimeríthetetlen: okos fondorlattal túljár a gyengébb az erősebb eszén. Kiszabadul a nyúl a kelepcéből, iszik a szigorúan őrzött kútból, visszaszerzi kicsinyeit a leopárd zsákjából, és könnyűszerrel elhódítja a királyi címet az elefánttól. Fordulatos, mulatságos kalandjaik elevenednek meg Dornbach Mária ízes nyelvezetű feldolgozásában. A rendkívül színes világot Koleszár Erzsébet tréfás hangulatú rajzai és szép meseposztere keltik életre.

José Eduardo Agualusa - A ​múltkereskedő
Agualusa ​bátor és nagyvonalú író. Kitalálja a világirodalom egyik legkülönösebb elbeszélőjét, de nem éri be ennyivel, nem ez érdekli. Felvillantja háttérként az utóbbi évtizedek egyik legizgalmasabb téridejét, a közelmúlt Angoláját, de nem játszik rá a szörnyűségekre. Megmutatja, milyen húsba vágóan éles képeket tud rajzolni, az alapszituációt végig áthatja az irónia, hőseit mégis meghagyja romantikus szépelgőknek. Három mondat alatt felvázol egy életet, kibont egy drámát, mégis akar és mer lassú lenni. Felvállalja a veszélyesen elkoptatott témát, az emlékezés természetéről gondolkodtat, de nem farag könyvéből esszét. Hiába a többfenekű szerkezet, a könyv megmarad fordulatos és élvezetes regénynek - valami furcsa, megmagyarázhatatlan utóízt hagyva maga után. „A múltkereskedő meglepetésként és örömként érheti mindazokat az olvasókat, akik úgy gondolják, az afrikaiak posztkoloniális időszakban átélt zavaros és gyakran tragikus tapasztalataival birkózó regények szükségszerűen sötét, brutális művek. Agualusa táncol, és nevet - a sírás határán. A múltkereskedő ügyesen elbeszélt, gyönyörű regény. Elegáns, agilis, szellemes és elbűvölően leleményes.” David Constantine, The Independent

Image_gallery5
Álomvadászok Ismeretlen szerző
11

Ismeretlen szerző - Álomvadászok
A ​kötet írói a valamikori afrikai portugál gyarmatok felszabadulása után létrejött országok mai irodalmát reprezentálják. A felvonultatott 13 író közös vonása, hogy mindannyian portugálul írnak, de elbeszéléseik időben és tematikailag széles skálán mozognak. Az angolai Pepetela a XVI. századba vezeti el az olvasót, amikor a holland hajósok hosszú évekre megszállták a portugál gyarmatot. Napjaink másik bestsellerírójának számító másik angolai szerző, Agualusa pedig régi újsághírekből idézi fel a XIX. századi Afrika hangulatát, s kiváncsi utazói különös, már-már a fantasztikum határát súroló kalandokat élnek meg. A többi író – leszámítva talán a mozambiki Mia Coutot – már az elmúlt évtizedeket átívelő jelenhez kapcsolódik, akár a gyarmati korszak nyomorúságáról, akár a felszabadító háborúk kegyetlenségeiről, akár a hetvenes –nyolcvanas években uralkodó rezsim vezetőinek visszaéléseiről ír kemény realizmussal, s olykor kíméletlen iróniával.

Kollekciók