Ajax-loader

'Ecuador' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Ángel F. Rojas - A ​menekülő falu
A ​latin-amerikai modern szépprózában különösen kiemelkedő helyet foglalnak el az ecuadori fiatal írók. Közéjük tartozik Ángel F. Rojas is, akinek nevével és művével most ismerkedik meg a magyar olvasó. A menekülő falu tiszta és becsületes szándékú regény. Ecuador Loja nevű tartományban, a hegyek között, ahol az Andok vonulatai lassan elsimulnak az Amazon lapályain, egy apró, magányos tanya gazdája, Joaquín Reinoso egy délután különös, távoli dübörgést hall. Lehet, hogy vihar közeledik, talán földrengés, vagy mégis bűnhődnie kell a régi bűnért, amely miatt ide menekült, s most érte jönnek? Nem. A falu, az ő elhagyott faluja, Yangana vonul fáradtan, gyötrődve az úttalan hegyi ösvényeken, mind a százhatvan család, állataival és minden megmozdítható vagyonával. A különös, modern szerkezetű regényből lassan kibontakozik a teljes kép. A kis falu sorsában, mint vízcseppben a tenger, benne tükrőződik Dél-Amerika őslakosságának szomorú sorsa. De felvillan már egy-egy fénysugár is, gyülekeznek az új erők, akik, ha még nem találtak rá az igaz útra, odáig már eljutottak, hogy fellázadnak a tehetetlenség, a teljes kiszolgáltatottság ellen. A regény a mai Latin-Amerika központi problémájának művészi megjelenítése, rendkívül érdekes, színes, nem mindennapi olvasmány.

Joanna Mansell - Kísért ​a múlt
Ecuador ​varázslatos őserdejében igen közel kerül egymáshoz Charlotte Franklin újságírónő és az ismert író, Julian Challoner. A nagyszerű férfival kettesben töltött három hét alatt Charlotte lassanként kénytelen-kelletlen feladja szigorú elveit. Napról-napra jobban szereti Juliant, de egyre nő a félelme is: fény derül-e a titkára. Hogyan magyarázza meg a férfinak, hogy voltaképpen kezdettől fogva becsapta?

25672-shamans_unbound_hoppal_mihaly-w_800x0
Shamans ​Unbound Ismeretlen szerző
0

Ismeretlen szerző - Shamans ​Unbound
The ​articles in this volume are based on the papers presented at the 8th conference of the International Society for Shamanistic Research (ISSR) held in Dobogókő, Hungary (June 1-6, 2007). About seventy people participated in the conference and fifty-five papers were presented on the proposed main topics: 1. Revival or Continuation of Shamanism; 2. Visual Presentation of Shamanic Rituals; 3. Shamanhood as a Way of Identity Building among Minorities. The papers were held in three workdays and ten sessions. The conference ended with the general assembly of the ISSR. Some of the articles are worth of attention as they contain interesting new ideas or data: shamanism among the Buryats, Darkhat Mongols, Yakuts, Koreans, Khanty, Mari, Soras, Semang-Negritos, as well as shamans in Central Asian Popular Islam. Unfortunately not all participants have sent us the final version of their papers. Thus, there are twenty two articles published in this volume. However, fourteen papers have already been published in the booklet of abstracts. Others have been published in the 16th volume of the journal of Shaman. So the majority (two-thirds) of the papers are available in print.

Artur Domosławski - Halál ​Amazóniában
A ​dél-amerikai kontinens az utóbbi évtizedekben a világ legnagyobb ökológiai és humánkatasztrófájának a helyszíne, ahol a színfalak mögött a természet és az ember iránt döbbenetes közönnyel viseltető nemzetközi nagyvállalatok és korrupt politikusok állnak. Aki kiáll a közösség jogaiért és a környezet védelméért, az közvetlen életveszélybe kerülhet. Ryszard Kapuściński tanítványa és életrajzírója, Artur Domosławski vérbeli oknyomozó újságíróként mutatja be a brazil őserdők, a perui aranybányák és az ecuadori olajlelőhelyek tragédiáját. Könyvében elszánt aktivisták, rettenthetetlen riporterek és a kiszolgáltatott indián őslakosok küzdenek a hatalom, az elnyomás és az anyagi érdekek kegyetlen világa ellen. Az emberéleteket és súlyos áldozatokat követelő harcban nem csupán Amazónia és az Andok élővilágának fennmaradása, hanem az emberiség jövője a tét.

Covers_472930
Tanulmányok ​az Andokról Ismeretlen szerző
0

Ismeretlen szerző - Tanulmányok ​az Andokról
Jóformán ​a semmiből bukkan most fel a magyarországi andinisták második generációja. Kardulesz Rita, Lendvai Tibor, Schiller Katalin és Széli Júlia fiatal kutatók, akik diplomamunkájukat Andok-témában írták a budapesti vagy a miskolci kulturális antropológia szakon – ezek rövidített, átszerkesztett részletei olvashatók kötetünkben. Szeljak György és magam már idősebbek vagyunk, de szintén kevéssé vagyunk ismertek andinistaként. Javier Zea Magyarországon élő történész. Ő a kilencvenes években Magyarországra érkező gazdasági emigránsok egyik első olyan képviselője, aki új hazájában új életpályára lépve, sok évi kihagyás után újra eredeti, történészi hivatásának hódol. Ez az írás az első magyar nyelvű publikációja. A szerzők és a művek hirtelen felbukkanását egy nem látványos felkészülési időszak, sok év terepmunka előzte meg. Bár mindegyik írás kulturális antropológiai beállítottságú, egyik szerző sem az antropológia szakhoz kereste a terepet, mint gombhoz a kabátot, hanem épp ellenkezőleg, az Andok iránti őszinte érdeklődésüket követve jutottak el, hosszú vargabetűk után, a kulturális antropológia szakig. A vargabetűk szinte mindegyikében fontos szerepet játszott az andokbeli zene és tánc mélységes szeretete, mint ahogy mindannyian kiválóan megtanultak spanyolul és néhány szót kecsuául is... Szerzők: Larissa Adler Lomnitz, Xavier Albó, Carlos Ivan Estensserro, Farkas Kitty, Andrés Guerrero, Kardulesz Rita, Lendvai Tibor, Letenyei László, Antoinette Molinié-Fioravanti, Schiller Katalin, Széli Júlia, Szeljak György, Javier Zea

Henri Michaux - Ecuador
Henri ​Michaux, aki állítása szerint sem az utazáshoz, sem a naplóíráshoz nem értett, 1927 decemberében szállt hajóra, hogy hosszú, egyéves utazást tegyen Ecuadorban és az amazonasi őserdőkben. Színes leírásai, gondolatainak váratlan elágazásai különleges, egyedi narrációval lepik meg az olvasót. Útinaplójában a pontos megfigyelés, az érzékeny költészet és próza egyaránt helyet kap. A szerző e korai munkája egyedülálló és a maga korában igen kockázatos, rendhagyó kísérlet volt az útleírások irodalmában.

Balázs Dénes - Galápagos, ​az elefántlábúak szigetei
A ​Galápagos-szigetek a Csendes-óceán titokzatos, elvarázsolt szigetvilága. A partmente bozótjában behemót teknősök baktatnak, a tengerből iszonyatot keltő gyíkszörnyek másznak partra. Ebbe a fantasztikus környezetbe, a biológusok legszentebb zarándokhelyére kalauzolja el olvasóit a világjáró szerző. Földrajzi tanulmányok céljából kereste fel a szigeteket, de az egzotikus állatvilág annyira megragadta, hogy idejének nagy részét a félelmetes hüllők között töltötte.

L. Kelemen Gábor - Dél-Amerika
"... ​A kötet csak az amerikai kontinens déli részével foglalkozik, azon belül is kiemelve nyolc országgal, amelyek turisztikai szempontból fontosak. Stábunk több év alatt készítette el ezt a könyvet, hiszen mindig fontos, hogy egy útikönyvben személyes tapasztalatok is helyet kaphassanak, olyan riportos formában jussanak el az információk az olvasóhoz, amelyek hitelesen mutatják be az adott turistaközpontok életét...."

Kollekciók