Ajax-loader

'onkológia' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


O. Carl Simonton - Stephanie Matthews-Simonton - A ​gyógyító család
E ​könyv kivételesen nemcsak a beteghez szól, hanem családtagjaihoz is. Stephanie Matthews Simonton a rák pszichés okainak és holisztikus kezelésének világszerte elismert szakértője olyan szemlélettel ismertet meg, melynek segítségével gyógyító légkör alakítható ki a súlyos bnetegség számtalan terhével küzdő családban. „Hogyan segíthetem a beteget úgy, hogy a testi-lelki támogatás a lehető legtöbbet nyújtsa számára?” „ Hogyan tudom én magam – erőim felemésztése nélkül – elviselni azt az állandó feszültséget, amelyet a betegséggfel való együttélés okoz?” Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel küszködik az a férj, feleség, testvér, unoka, mindenki, aki szenvedni látja azt, akit szeret. Stephanie Matthews módszere a családtagok mellett a betegnek is kapaszkodó a betegség okozta válságban. Rávezeti, hogyan oszthatja meg és hogyan enyhítheti a fájdalom és a félelem gyötrelmeit, hogyan mozgósíthatja képzelete segítségével immunrendszerét, hogyan segítheti elő aktív közreműködésével saját gyógyulását.

B. Lőrinczy Éva - Meddig ​még?
B. ​Lőrinczy Éva elismert szakkutató: a Nyelvtudományi Intézet munkatársa, a nyelvtudományok doktora. De nevével a szaktudománytól távolabb állók is találkozhattak. Az elmúlt években az Élet és Irodalom hasábjain olvashattuk szenvedélyes közéleti érdeklődést bizonyító publicisztikai írásait. Új könyvecskéjében is valamennyiünket érdeklő témával foglalkozik. Az indíttatás: személyes. Igen rövid idő alatt négy hozzá közel álló barátját, munkatársát vitte el a rák. Négy asszonyt. Vera, Bözsike, Magdi és Andi sorsa - a könyv négy fejezete - megrendítő. Négy rendkívül szép emberi portré. Szívszorító az a küzdelem, amelyet betegségük szorongató helyzetében önmagukra és szeretteikre kényszerítenek: az utolsó percig fenntartani a látszatot, a hitet, hogy ép és egészséges, munkaképes emberei maradnak kis közösségüknek. Az indíttatás tehát személyes volt. De a kész mű nem magánügy. Mementó. Az egyéni fájdalom mögött kimondva-kimondatlanul valamennyiünket izgató-foglalkoztató kérdések feszülnek. Meddig kell szenvedni és rettegni ettől a szörnyű betegségtől, meddig kell még annyi értékes embertől idő előtt búcsúzni a családnak, barátnak, társadalomnak, az emberiségnek?

Beata Bishop - Ideje ​a gyógyításnak
"Ez ​a könyv az én személyes történetem, nem pedig 'csináld magad' rákgyógyítási útmutató (...). Noha az én életemet a Gerson-terápia mentette meg, nem állítom, hogy ez a rák egyetlen hatásos alternatív gyógymódja, csak azt, hogy ennek van a legrégebbre visszamenő és legsikeresebb múltja." (Beata Bishop)

Manfred Köhnlechner - Rák ​nélkül élni
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Ismeretlen szerző - Onkopszichológia ​a gyakorlatban
Hiánypótló ​kötet az első magyar nyelvű onkopszichológiai kézikönyv. Nagy szükség van erre a tudásforrásra, mert a rosszindulatú daganatos betegség a testet és lelket egyaránt érinti, és kezelésének pszichoszociális hatásai alól nem vonhatják ki magukat a hozzátartozók és az orvosok, ápolók sem. Ebben a kritikus helyzetben szavakkal vagy szavak nélkül, de mindenki hat mindenkire. A betegség felismerése és sikeres kezelése harmonikus együttműködést igényel a betegtől, a hozzátartozóktól és a szakemberektől. Ebben a folyamatban, a közös csapatmunkában szeretnének segíteni gondolataikkal, tapasztalataikkal a kötet szerzői.

Ismeretlen szerző - A ​klinikai onkológia kézikönyve
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Karácsony István - Száz ​kérdés az onkológushoz
Örülök, ​hogy előszót írhatok ehhez a könyvhöz és kiadásában közreműködhetek. Én, aki - előbb körzeti, majd kórházi orvosként, most pedig az egészségnevelés országos intézetének vezetőjeként - a szerzőhöz hasonlóan nemegyszer próbáltam azonnal, röviden, lényegre törően válaszolni feltett és valahol mindig kényes kérdésekre, nagyra értékelem ezt az összeállítást. A "Száz kérdés az onkológushoz" bizonyára nagy segítséget jelent majd mindazoknak, akiknek - munkakörüknél, hivatástudatuknál fogva - maguknak is válaszolniuk kell hasonló kérdésekre. Ezen túl hasznos lehet azoknak a nem egészségügyieknek is, akik csupán többet akarnak tudni, választ akarnak kapni a rákkal kapcsolatban többé-kevésbé valamennyiünkben meglevő, legfeljebb meg nem fogalmazott kérdéseikre.

Marc Silver - Mellrákos ​a feleségem
A ​Mellrákos a feleségem című könyv sokféle módon segítheti a férjeket, főként talán éppen azáltal, hogy tudatosítja bennük, amit én is csak akkor értettem meg, amikor láttam a házaspárokat együtt kezelésre járni. Azt, hogy a házastárs támogatása jelentősen javíthatja nemcsak a beteg esélyeit a rák elleni küzdelemben, de egész életminőségét is. (Mitch Stoller) A kötet első részében a diagnózis érzelmi feldolgozásáról, a másodikban a kezelésről esik szó, illetve arról, ami utána következik.

Garzuly Ferenc - Kálmán Bernadette - Tóth Csaba - Ritka ​betegségek, különleges kórformák
Szerzők ​jelenlegi és előző könyvei ritkán előforduló vagy különleges formát öltő betegségeket mutatnak be, a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház kazuisztikai konferenciáin megbeszélt kóreseteket, a másodikként megjelent könyvben a Debreceni Egyetem Ritka Betegségek Tanszékének hasonló eseteivel együtt. A kiadványok orvosok és orvostanhallgatók esetorientált továbbképzését szolgálják. A betegségek itt nem egyes orvosi szakterületekbe zártan és nem szimpla felsorolásban szerepelnek, hanem komplex egységükben, hétköznapi megjelenésükben, a betegek panaszaival, kórjeleivel, vizsgálati leletekkel, radiológiai és egyéb képalkotó diagnosztikus felvételekkel, szövettani, molekuláris biológiai és patológiai eltérésekkel. Az orvosi adatok emberi sorsokat tükröznek, betegeket kiszolgáltatott helyzetükben, esetleg halálos fenyegetettségükben. A könyvek célja, hogy a beteg történetek – és különösen fontos ez a ritka betegségek szempontjából – élményszerűek legyenek, érzelmeket ébresszenek, és ezért tartósan rögzüljenek, hogy orvosi tevékenységünk ezekben a különleges helyzetekben is eredményes lehessen.

Kretz János - Rákellenes ​diéta
A ​rákellenes diéta igazi alkalmazási területe az operált vagy sugárkezelésben részesült betegek utókezelése, amikor is az erőbeli állapot feljavítása és az esetleges kiújulások meggátlása a cél a kóros anyagcsere megváltoztatása által. Dr. Kretz János szerint azonban igen hasznos a diéta még oly esetekben is, amikor szokásos vizsgálóeljárásainkkal rákot kimutatnunk nem sikerült ugyan, de a Freund-féle vizsgálatok azt mutatják, hogy a betegnél a rákra jellegzetes anyagcserezavar áll fenn, vagy egyéb okoknál fogva tételezzük fel a rákhajlandóságot. Nemcsak az egyébként gyógyíthatatlan betegek életének utolsó szakaszát könnyítenénk meg, de az operált betegek bajának kiújulása elleni küzdelemre is nyílnék kilátás.

Kalabay László - A ​daganatos betegek gondozása
Ez ​az összeállítás azzal a szándékkal íródott, hogy ismertesse a daganatos betegek gondozása során felmerülő legfontosabb témaköröket. Elsősorban az alapellátásban történő gondozás szempontjából készült, de a teljességhez hozzátartozik, hogy a családorvos, háziorvos is ismerje az onkológiai szakellátásban alkalmazott kontrollvizsgálatok rendjét, az ott rendelt gyógyszerek mellékhatásait, hiszen nagyon sokszor őhozzá fordul kérdéseivel, problémáival a daganatos beteg. Az onkológiai betegek lelki gondozása, a terminális állapotban lévő betegek ellátása is az alapellátó orvosra hárul.

Prof. Dr. Losonczy Hajna - Non-Hodgkin ​limfóma
A ​non-Hodgkin limfóma a nyirokrendszerből kiinduló rákos megbetegedés. E kiadvány tájékoztatást nyújt a lehetséges kiváltó okokról, a tünetekről, a diagnózis felállításáról, valamint a kezelésről és a rehabilitációról. Segítséget próbál nyújtani abban is, hogy miként lehet megkönnyíteni a betegséggel vívott küzdelmet.

Michael A. Postow - Alexander E. Drilon - Onkológiai ​kézikönyv
Hol ​találunk egy olyan forrást, ahol bármilyen ha bármilyen onkológiai kérdés vetődik fel, megtaláljuk a választ, de legalábbis a kapaszkodót? Ez a kézikönyv tehát az onkológiai gyakorlatban gyakran felmerülő kérdésekre kíván tömör választ adni. Nem tankönyv, sokkal inkább gyakorlati útmutató, praktikus segédeszköz, amely egy onkológusnak az internetes keresésnél is gyorsabban ad választ a daganatgyógyászat bármely részterületén. A daganatbiológiától a genetikán és epidemiológián át a terápiás gyakorlat részleteit tárgyalva eljut egészen a prevenció, a szűrés és a szupportív, illetve az életvégi ellátás kérdéseihez. Nem magyaráz, sokkal inkább gyors válaszokat ad a kérdésekre. A praktizáló kollégáknak segít összegezni a tudnivalókat, a betegágy mellett dolgozóknak biztos tudástárat jelent a mindennapokban.

Földvári Barbara - Félsz ​a vihartól?
„Szeretném, ​hogy Te, aki olvasod ezt a könyvet, akár csak pillanatokra is, de érezd úgy, hogy nem vagy egyedül. Elképzelem, ahogy kézbe veszed a könyvet. Végigsimítasz a borítón és mohón beleszagolsz a ropogós oldalak közepébe. Olvasod a mondatokat, nevetsz majd, talán lesznek szavak, amik örökre beléd égnek, talán lesznek sorok, amik nem tetszenek majd. Talán megharagszol, talán elszomorodsz, talán hálás leszel. A nők, akik a sorok közül szólnak hozzád, mind figyelnek rád. Mióta nem pihented ki magad? Volt ma néhány perced, amit azzal töltöttél, ami igazán fontos neked? Szereted az életedet? Finomat ettél ebédre? Elmondtad neki, hogy szereted? Miket szeretsz csinálni? Odafigyelsz magadra? Nincs végtelen időd. Sosem késő másként dönteni és elindulni önmagad felé.”

F. Wolf Ágnes - Napfogyatkozás ​- Küzdelem a szörnyű kórral
2003. ​április huszonhatodikán diagnosztizálták F. Wolf Ágnes mellrákját; a sokkoló eredményt két és fél éves kemény küzdelem követte az életért, a pusztító kór ellen. Ennek szívszorító, megrázóan őszinte, s éppen ezáltal számos tanulságot tartogató krónikáját jegyezte le a szerző. A naplót először csak saját magának vezette, ám később úgy döntött, tapasztatalait, élményeit megosztja a nagyközönséggel, ezzel segítve, biztatva azokat, akik maguk vagy szeretteik által érintettek a rákkal való versenyfutásban. A kötet tehát a 2003 tavasza és 2005 ősze közötti időszak története a diagnózis felállításától és a "harcra" való felkészülés heteitől, a kemoterápián és a műtéten, az azt követő második kemoterápián és sugárkezelésen keresztül, a visszaesés és második műtét megpróbáltatásain át a gyógyulásig. A személyes hangvételű beszámolót klasszikus versidézetek és Károlyi Zsófia grafikái kísérik.

Ismeretlen szerző - Amit ​a tüdőrákról tudni kell
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Ádány Róza - Kásler Miklós - Ember István - Kopper László - Thurzó László - Az ​onkológia alapjai
Tumorbiológia, ​a daganatos betegségek etiológiája, daganatepidemiológia, daganatprevenció, tumordiagnosztika, onkológiai terápia.

Oláh Gábor - Diagnózis ​után
"Kimondják, ​közlik veled. Rosszindulatú daganat. Mi tehetsz? Hátat fordítasz az egésznek, vagy végigjárod ezt a kivételes utat, belesel a titokzatos sötétbe. Sok belső ellenállást kellett legyőznöm, mire rákos kalandom megírására szántam magam. Egymástól elhajló pályán mozog a beteg és a mellette lévő társ. A diagnózis első döbbenetének közös kiindulópontjából kénytelen vagy beletanulni egy gyötrelmes folyamatba, beletörődni egy külső és belső változásba, elszakadva szokásaidtól, miközben a másik ezzel a plusz teherrel éli tovább az életét, közlekedik, dolgozik, bevásárol, és ezek tetejébe még téged is ellát. Csak annyi terhet tegyél rá, amennyit feltétlenül kell. Hidd el nekem, hogy van benned egy varázsló. Egy hozzád legközelebb álló mágus, akire számíthatsz. Aki nem a csillagok állásából, csontok halmazából, szeszélyesen lengő ingából szabja meg sorsodat. És főleg nem állít ki hatalmas számlát hókuszpókusza végén. Ezt a belső mágust kell feltámasztanod tetszhalálából. Aztán engedd, hogy az orvostudomány is tegye a maga dolgát." (Oláh Gábor)

Brjeska Dóra - Szerintem ​vannak csodák
"Az ​orvosi pályám egyik legnagyobb ajándéka, hogy találkozhattam Dórival. Különösen nehéz, ha egy hozzám közelálló személy megbetegszik, nem is kezelek ismerőst, mert a terápiás döntést túlzottan befolyásolják az érzelmeim. Ebben az esetben azonban oly sokat kaptam Dóritól, annyit tanulhattam tőle, hogy ezt semmiért nem adnám. Aki ezt a könyvet elolvassa, azt hiszem, megérti, hogy miért érzem ezt." Dr. Petrányi Ágota, onkológus "Egyáltalán nem mindegy, hogy mi magunk hogyan állunk hozzá egy elsőre talán teljesen reménytelennek tűnő és elkeserítő szituációhoz. És ez nemcsak a daganatos betegséggel küzdőkre, hanem az egészségesekre is ugyanúgy érvényes: ezért lehet érdemes nekik is elolvasniuk ezt a kis könyvecskét." Illyés András, szerkesztő (Daganatok.hu) "Hiánypótló könyvet tart a kezében a leendő olvasó, mivel Dóri nem pusztán szakmailag igényes egészségügyi újságíró, hanem egy olyan tapasztalt segítő, aki saját érintettsége révén konkrét tanácsokkal tud szolgálni betegnek és hozzátartozónak egyaránt, hogy az orvosi kezelésekhez mit tehetünk mi magunk hozzá a jó közérzet, a test-lelki gyógyulás érdekében." Dr. Kenessey Andrea, Mellrákfórum Alapítvány

Riskó Ágnes - A ​test, a lélek és a daganat
Igazi ​hézagpótló munkáról van szó - magyar nyelven még nem született hasonló összeállítás, amely összefoglalja a daganatos páciensek lelki megértésével és kezelésével kapcsolatos tennivalókat. Szerzője alapos szaktudással és széles körű gyakorlati tapasztalattal rendelkezik. Megismerhetjük a betegek sokszor lelki bénultsághoz vezető tehetetlenségét saját betegségükkel szemben, olvashatunk agresszív magatartásformákról és a környezet eltorzult reakcióiról. Elénk tárul a beteget körülvevő szakemberek pszichikai veszélyeztetettségének problémája. Tanácsokat kapunk arra nézve, hogy miként lehet kivédeni a kiégési szindrómát. Bőséges utalást találhatunk az egyes kezelési módszerek (sebészet, sugárkezelés, gyógyszeres terápia) mellékhatásainak lelki következményeiről és azok elhárításáról. A középpontban mindig az a beteg áll, aki azt igényli, hogy az ápoló személyzet ne csak megértse nehézségeit, hanem át is vállalja problémái megoldásának jelentős részét. A jegyzet minden egyes sora tükrözi annak szükségességét, hogy e betegek sorsa, életminősége ezen az együttműködésen alapszik.

Kollekciók