Ajax-loader

'irak' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Agatha Christie - Gyilkosság ​Mezopotámiában
Elszántam ​magamat, hogy elmondom... az egészet! Valakinek el kell mondanom, különben beleőrülök... Tudja, mitől félek? HOGY MEG FOGNAK ÖLNI! Kaptam egy levelet... Fredericktől, a HALOTT FÉRJEMTŐL! Azt írta, ha valaha hozzámegyek egy másik férfihoz, MEGÖL! Én mégis hozzámentem Erichez... És két nappal az esküvőnk után kaptam ezt a levelet:Nem engedelmeskedtél. Nem menekülhetsz. Te csak Frederick Bosner felesége lehetsz! Meg kell halnod. Megrémültem... de Eric mellett biztonságban éreztem magam. Aztán megkaptam a második levelet:...

Lőrincz L. László - Az ​éjszaka doktora
Gyönyörű ​fiatal nő bujkál férfiruhában Bagdad utcáin, külvárosaiban és a környező vidékeken. A neve Hakima. Az éjszaka doktorai közé tartozik, akik nemcsak gyógyítgatják a birodalom szegényeit, hanem lázítják is őket, hogy keljenek fel testi-lelki megnyomorítóik, a gazdagok és a mollahok ellen. Hakima pedig nem más, mint a roppant birodalom szultánjának, a halálosan beteg Öldzsejtünek a háziorvosa, az ország egyik leghatalmasabb főemberének a leánya, aki minden vallási törvénnyel és szokással szembeszegülve harcolta ki magának azt a jogot, hogy a nagy Dzsingisz kán ükunokáiknak világában a perzsa, turki, arab és mongol népet gyógyítsa, tanítsa emberibb és szebb, jobb életre.

Norman Solomon - Reese Erlich - A ​célpont: Irak
Az ​Egyesült Államok ismét háborúra készül. Az elismert politikai elemző, Norman Solomon és a veterán tudósító, Reese Erlich segítségével bepillantást nyerhetünk az iraki invázió mellett és ellen felsorakoztatott érvek valós hátterébe. A szerzők lerántják a leplet az amerikai hírközlő szervek háborús politikát támogató magatartásáról és módszereiről.

Jeremy Scahill - Blackwater
2007. ​szeptember 16-án gépfegyvertűz ropogott Bagdadban, s nyomában tizenhét iraki civil vesztette életét a Niszúr téren, köztük nők és gyerekek. A "Bagdad véres vasárnapjaként" ismertté vált pusztítást nem iraki felkelők és nem is az amerikai hadsereg katonái vitték végbe. Egy titokzatos zsoldos vállalkozás, a Blackwater Worldwide magánkatonái lőttek. E társaság, amelynek a szó szoros értelmében robbanásig feszült története bő egy évtizede az észak-karolinai Moyockban kezdődött, a "terror elleni háború" egyik leghatalmasabb szereplőjévé vált. Ebben a lebilicselő - és nagy közönségsikert arató - könyvben Jeremy Scahill a véráztatta iraki utcákból a hurrikán sújtotta New Orleanson át Washingtonba, a hatalom bugyraiba vezeti az olvasót, hogy bemutassa a Blackwatert mint az Egyesült Államok hadigépezetének ijesztő, új arcát.

Farída Khalaf - C. Andrea Hoffmann - Az ​Iszlám Állam rabszolgája voltam
A ​FOGSÁGOM HOSSZÚ IDEJE ALATT VÉGIG AZT MONDOGATTAM MAGAMNAK: EGY NAPON MINDENKI MEGTUDJA, MIT TETTEK EZEK A SZÖRNYETEGEK VELEM ÉS A BARÁTAIMMAL. SEMMI NEM MERÜLHET FELEDÉSBE. 2014 nyaráig Farída egy átlagos életet élő, 18 éves jazídí lány volt. Amikor azonban az Iszlám Állam rajtaütött iraki faluján, az addig ismert világ darabjaira hullott: a dzsihádisták minden férfit – köztük Farída apját és fivéreit – megöltek, a nőket pedig magukkal hurcolták. Farída kegyetlen őszinteséggel mesél rabsága körülményeiről: a mindennapos verésektől és erőszaktól kezdve a lelki terroron át a piacokig, ahol a nőket úgy bocsájtják áruba, mintha csak marhák lennének. A bátor lány lelkileg és fizikailag is kemény harcot folytatott fogva tartóival, míg végül többedmagával a sivatagon keresztül sikerült megszöknie. Története itt azonban nem ért még véget: a menekülttáborban rá kellett döbbennie, hogy sajátjai kiközösítették, megvetésük tárgyává vált. Farída azonban nem adta fel. Tovább harcolva az Iszlám Állam, a megbélyegzés és a kirekesztés ellen, az egész világgal megosztja a történetét.

Chris Kyle - Scott McEwen - Jim DeFelice - Amerikai ​mesterlövész
1999-től ​2009-ig az Egyesült Államok Haditengerészetének SEAL-je, Chris Kyle érte el a legtöbb halálos mesterlövész-találatot az amerikai hadtörténetben. A Pentagon hivatalosan több mint 150 találatot igazolt (az addigi amerikai rekord 109 volt). Az iraki felkelők annyira rettegték Kyle-t, hogy az al-Shaitan („az Ördög”) csúfnevet adták neki, és vérdíjat tűztek ki a fejére. Kyle legendás hírnevet szerzett SEAL-, tengerészgyalogos- és a hadseregben szolgáló bajtársai körében, akiket gyilkos hatékonysággal védett a háztetőkről és mindenféle rejtett lőállásból. Kyle mesteri beszámolója rendkívüli harctéri élményeiről minden idők legkiválóbb háborús emlékiratai közé tartozik. A texasi születésű Kyle, aki gyermekkorában, apjával vadászva tanult meg lőni, vadlóbetörő rodeó bajnok volt, mielőtt beállt a haditengerészethez. 9/11 után a terrorizmus elleni háború első vonalában vetették harcba, és hamarosan világklasszis mesterlövészként találta meg hivatását, aki ellenséges tűzben teljesít a legjobban. Személyes rekordját egy 1,9 kilométeres távolságból leadott halálos lövéssel Bagdad környékén állította fel. Falludzsában az ellenség heves tüzével dacolva mentett meg egy utcai harcban kelepcébe került tengerészgyalogos csoportot. Ramadiban közelharcban, a pisztolyával terítette le a felkelőket. Kyle őszintén beszél a háború kínjairól: két sebesüléséről és két közeli barátja tragikus haláláról. Az Amerikai mesterlövész tiszteleg Kyle harcostársai előtt is, akik keményen verekedtek a harcmezőn, és attól távol is. És a történetet végigkísérő megindító, egyes szám első személyben íródó beszámolóiban Kyle felesége, Taya nyíltan beszél arról, milyen terheket rakott a háború Chris mellett a házasságukra és gyermekeikre is. Chris Kyle, miután leszerelt, Fitco Carest néven létrehozott egy jótékonysági alapítványt a poszttraumás betegségben szenvedő háborús veteránok számára. S a sors szörnyű fintora folytán Kyle korai halálát is egyik leszerelt veterántársa okozta, aki a texasi lőtéren, 2013-ban ellene fordította fegyverét. A kötet angolul még Chris Kyle életében jelent meg, a mesterlövész halálhíre a kötet magyarra fordítása közben érkezett.

Agatha Christie Mallowan - Így ​éltünk Mezopotámiában
1930-ban ​történt, hogy a jó szerencse összehozta Max Mallowant, a fiatal régész az akkor már igen ismert írónővel: Agatha Christie-vel. Ha már a véletlen ilyen kellemesen összehozta őket, nem sokat teketóriáztak: még véget sem ért az esztendő, összeházasodtak, és így kezdődött közös életüknek ez a hosszú, boldog és kreatív szakasza. Agatha Christie egy pillanatig sem érezte, hogy hírneve akadályozhatná benne, hogy részt vegyen férje munkájában. Kezdettől fogva tevékeny rész kért Maxnek Szíriában és Irakban - az ókori Mezopotámiában - folytatott ásatásaiból. Hősiesen állt minden kényelmetlenséget, és meglátta a régészélet hányattatásainak humoros oldalát is. Régi ismerősei, akiknek fogalmuk sem volt róla, milyen az élet a messze földön folytatott ásatásokon, kérdezgették: "Hát hogyan is éltetek Mezopotámiában?" - Agatha Christie pedig elhatározta, hogy kérdéseikre egy könnyed könyvben fele meg.

D%c3%b6w_k%c3%b6nyv0065
15

Ismeretlen szerző - Gilgames ​/ Agyagtáblák üzenete
Világirodalmi ​örökségünket, a Gilgames című sumér-akkád eposzt és az Agyagtáblák üzenete verseit - többek között Szabó Lőrinc és Weöres Sándor szemelvényei után - teljes egészében először Rákos Sándor ültette át magyar nyelvre, tette irodalmunk és kultúránk közkincsévé. Nem pusztán műfordítás, hanem a magyar költészet egyik csúcsteljesítménye is.

Jean Sasson - Irak ​lánya, Majada
Jean ​Sasson, nemzetközi sikert aratott a fátyol mögött című könyv szerzője 1998-ban, egy bagdadi újtán ismerkedett meg Majada al-Aszkarival. A szerő egy évvel később megtudta, hogy Majadát letarartóztatták, és Szaddám Husszein titkosredőrségének főhadiszállását is magába foglaló Baladijat börtönbe zárták. Majada élettörténete igazán hihetetlen. Családja az egyik legkiválóbb és leginkább megbecsült család Irakban. Egyik nagyapja Arábiai Lawrence mellett harcolt a törökök ellen. A másik nagyapja volt az első igazi arab nacionalista (akit Szaddám Husszein is igen csodált). Nagybátyja csaknem húsz évig volt Irak miniszterelnöke. Anyja fontos kormányzati tisztséget töltött be. Fiatalkorában Majada az iraki királyi családdal töltötte a szünidőket. Amikor Szaddám Husszein Baasz Pártja 1979-ben hatalomra került, Majada nem látta előre, hogy a vele járó pusztítás mind saját életét mind szeretett hazáját tökre teszi, Hamarosan magára maradt, elváltan nevelte két gyermekét, megélhetését is nyomdája biztosította. Fogalma sem volt róla, hogy egyszer még Szaddám Husszein titkosrendőrségének céltáblája lesz. Egészen 1999 egyik lidércnyomásos napjáig. A Baladijat börtönben Majadát az 52. számú cellába zárták be tizenhét másik nő mellé. Különféle származású, névtelen és arctalan nők közé, akiket csak egy valami kapcsolt össze: mindannyiukat bírósági ítélet nélkül börtönöztek be, a kínzás és kivégzés réme folyton ott lebegett a fejük felett. Ezek az "árnyékasszonyok" úgy terelték el a figyelmüket a borzalmakról, hogy elmesélték egymásnak az életüket.

David Mason - Jaj ​neked, Babilon
1991. ​szeptember 29-én egy államminszter és egy brit üzletember titkos találkozón beszéli meg a Szaddám Huszein iraki elnök ellen tervezett merénylet előkészítését. Fél év múlva Tikrítben, az elnök szülőfalujában eldördül három lövés és meghal három férfi, de az iraki újságírók hallgatnak róla, mint a sír. A regény dokumentumszerűen feszült, pergő és izgalmas beszámoló arról, hogyan készíti elő az akciót a főként angol csapatokból álló csoport, hogyan férkőznek a világ legszigorúbban őrzött "célpontja", Huszein közelébe, nem sejtve, hogy az amerikai hírszerzés műholdjai fölfedezik és lépésről lépésre nyomon követik tevékenységüket. S mivel az amerikai és angol politikai érdekek, ellentétben az iraki ellen érzett általános gyűlölettel, azt kívánják, hogy a merényletre ne kerülhessen sor, a titkosszolgálat mindent megtesz a csoport leállítására. Ha kell, megsemmísétésére is...

Hódosi Zoltán - Nóti-Nagy Attila - A ​zsoldos
A ​zsoldos élete... Azoknak, akik külföldön, a Közel-Keleten munkát vállalnának, mérlegelniük kell a következőket, mielőtt aláírják a szerződést: IGEN, jó fizetésed lesz, többszöröse annak, mint amennyit otthon bármiféle legális munkával meg tudsz keresni. IGEN, a fizetésed által megteremthetsz egy magasabb életszínvonalat, menő autókkal, nyaralással vagy egy új lakással. IGEN, szabadságod alatt nem kell számolgatnod a pénzt, hogy mire mennyit költesz az alatt a pár hét alatt. Olyan életet élhetsz családoddal, amilyet csak akarsz. IGEN, munkád során el vagy zárva a külvilágtól. 12 órát dolgozol egy sivár, ingerszegény környezetben, a másik 12 órát a szállásodon, lakókonténeredben töltöd, mintha egy cellában élnél. IGEN, ha munkába álltál, rá vagy kényszerülve, hogy megoszd a szobádat és együtt dolgozz olyan emberekkel, akik büdösek, piszkosak, mocskosak és horkolnak. IGEN, ha munkában vagy, fel kell adnod az otthon megszokott életszínvonaladat és lesüllyedni egy jóval alacsonyabb szintre. IGEN, hiányozni fognak szeretteid... Mielőtt útnak indulnál, aláírnád a szerződésedet, magad mögött hagyva családodat, barátaidat, otthonodat, mérlegeld a következőket: NEM leszel otthon a gyereked minden születésnapján, de lehet, hogy a születésekor sem NEM leszel otthon minden barátod partiján, vagy minden házassági évfordulón vagy minden karácsonyon NEM leszel otthon, mikor a gyereked megteszi az első lépéseket, vagy kimondja az első szót NEM leszel otthon, mikor feleségednek, párodnak, a családodnak a legnagyobb szüksége volna rád. NEM leszel otthon, mikor egy jó barátot vagy egy családtagot kell elbúcsúztatni... Mielőtt bárki ítélkezne egy személyről, aki távol az otthonától zsoldba áll azért, hogy megteremtsen egy jobb életszínvonalat a családjának és önmaga számára: Senki ne mondja rájuk, hogy szerencsések, mert megtehetnek bizonyos dolgokat! Ezek az emberek feladták életük részét remélve, hogy megteremthetik családjuk számára a biztonságos jövőt!

Ágnes Al-Kurayshi - Az ​Ezeregyéjszaka folytatása
Ágnes ​Al-Kuraysi magyar újságírónő 1966 óta él Irakban. Könyve a magyar olvasók számára egy kevéssé ismert, egzotikusnak tűnő világról ad tudósítást. Irak népe szokásokban, nyelvben, törzsi és vallási tagozódásban igen színes képet mutat, az utóbbi évtized forradalmi átalakulásai azonban gyökeres társadalmi és életforma-változásokat idéztek elő, melyek még napjainkban is tartanak. A szerző rendkívül érdekes tapasztalatokra tett szert, elsősorban a sivatagi törzsi életet az iparimunkás-élettel felcserélő beduinok körében. Lehántva a jelenségek folklorisztikus burkát, a sokat szenvedett egyszerű emberek sorsának mély és hiteles ábrázolására törekszik. A kötetet a szerző szubjektív élményei és saját fotó-illusztrációi teszik még színesebbé, változatosabbá.

Hajnóczi Gyula - Irak ​építészete
"Irak ​- az ókori Mezopotámia - építészete földből sarjadt építészet. A földben gyökerezik - s történetének hosszú szakaszán át -, magából a földből készült, s alkotásai mégis a fellegek felé törtek, az egeket ostromolták. Mezopotámia az emberi kultúra bölcsője, és az ott létesült épületek méltó társai voltak mindazoknak a kulturális eredményeknek, amelyek hosszú évezredeken át hatékonyak maradtak, s amelyek, szinte öntudatlanul, ma is részei életünknek, gondolkodásmódunknak, azért, mert bennük valamiféle alapvetően emberi nyert megfogalmazást. Érvényes ez a megállapítás az ország építészetére is, de másképp, mint a kultúrájuk nem helyhez kötött, nagy hatósugarú eredményeire vonatkozólag. Mezopotámia építészete ui. nemcsak a földből, hanem olyan világ talajából nőtt ki, amely minden idegenből jött építészeti hatást saját képére és hasonlatosságára formált át, emellett önnön múltját is mindig újraélte. Így bármennyire sokrétűnek és változatosnak látszik is a különböző korszakok építészetének arculata, ez csalóka látszat, mert a felszín alatt helyzete miatt, amely az általános életfeltételeket biztosította ugyan az ott lakóknak, de mesterséges életkereteik megvonásához - az építkezésekhez - alig nyújtott segítséget, sőt nemegyszer leküzdhetetlennek látszó akadályokat gördített kibontakozása elé."

Jean Sasson - Szerelem ​a terror árnyékában
"Ott ​vagy minden oldalon, amelyre lapozok Minden szóban ,amelyet leírok Minden madár a te nevedet dalolja. Semmi vagyok nélküled." Amikor Joanna al-Aszkari elolvassa ezt a csodálatos szerelmi vallomást ,még nem tudja mennyi öröm -és nehézség- vár rá, amikor a szeretett férfival összeköti az életét és a kurd szabadságról szóló álmait. Irak manapság gyakran szerepel az újságok címlapján, de még nem sok szó esett arról,hogy a kurd nép milyen elkeseredett élethalálharcot vívott Szaddám Huszein kegyetlen uralkodása idején- egészen mostanáig.Ebben a hihetetlenül szép szerelmi történetben Jean Sasson elmeséli nekünk Joanna életének igazi eseményeit. Megismerjük bagdadi gyerekkorát,pesmerga -szabadságharcosként vívott küzdelmeit.Átéljük a félelmeket és tragédiákat, az iraki katonák elől való bujkálást, a rajtaütések, vegyi támadások és bombázások borzalmait.Joanna beszámol arról, hogyan sikerült átmeneti nyugalmat találniuk Iránban. A Szerelem a terror árnyékában a győzni akarás és a szerelem igaz története.

Ismeretlen szerző - Az ​"Irak" összeesküvés. A háború valódi okai
Mik ​az Irak elleni háború valódi okai, kiknek és miknek az érdeke ez a konfliktus? Az "Irak" összeesküvés című mű választ ad minden ilyen kérdésre. A könyv világhírű amerikai és külföldi kutatók és elemzők munkája. Olyan titkos dokumentumok alapján készült, melyek először kerülnek a világ teljes nyilvánossága elé. Nincs többé titok, ez a mű fényt derít mindenre!

Frederick Forsyth - Isten ​Ökle
Az ​Isten Ökle a csodafegyver neve, amelytől Szaddám Huszein iraki diktátor az Öböl-háború idején a győzelmet remélte. A regény elején G. V. Bullt, a zseniális, ám naiv tudóst, az atombombát a szövetségesek ellen irányító "szuperágyú" tervezőjét, aki persze nem katonai célokra szánta találmányát, meggyilkolják. Huszein a tervek alapján folytatja a fegyverkezést, és elfoglalja Kuvaitot. Az angol titkosszolgálat Kuvaitba küldi Mike Martin őrnagyot, aki képes arra, hogy tökéletesen beilleszkedjén az arab környezetbe, és naprakész adatokkal lássa el a szövetséges hadvezetést. Létezik-e valóban iraki atombomba, s ha igen, hogyan semmisíthetnénk meg? Egy titkozatos áruló, Jerikó szerint igenis létezik, s ő jó pénzért hajlandó megjelölni a támaszpont pontos helyét. A Bagdadba áthelyezett Mike Martinra vár a feladat, hogy a drágán szerzett információkat kijuttassa Irakból. Lélegzetelállító versenyfutás kezdődik, hogy megsemmisítsék az atomfegyvert. A szerző mindent tud, amit a haditechnikáról, a lenyűgöző vadászrepülőgépekről vagy a titkosszolgálatokról tudni lehet, a sok szálon futó cselekmény változatos emberi sorsokat felmutatva viszi előre a történetet. A három titkosszolgálat színleg együttműködik, valójában mégis csak maguknak dolgoznak. Egyben azonban nem különböznek: a cél valamennyiük szemében szentesíti az eszközt.

Al Ghaoui Hesna - Háborúk ​földjén
Háború... terrorizmus... bombázás... éhezés. Nekünk ​híranyag, millióknak viszont húsba vágó valóság, a mindennapok része. Hiába hullanak bombák az ellenséges repülőgépekről, hiába lövöldöznek vaktában az utcán járókelőkre, az élet nem áll meg. Csakhogy a háborús hétköznapok nem férnek bele a híradásokba. Ezért utazik a helyszínre a riporter, hogy egyszerű, emberi helyzeteken keresztül mutassa be, hogyan lehet túlélni mindezt. A "Háborúk földjén" persze a szerzőről, Al Ghaoui Hesnáról is szól, akinek a válságövezet veszélyein túl meg kell küzdenie az élet legbanálisabb szituációival is: egy lemerült akkumulátorral vagy a lábán felejtett papuccsal, ami nem igazán passzol a golyóálló mellényhez. És aki civilben ugyanolyan átlagember, mint bárki más: a húgával bulizni jár, és karácsonyi partikat rendez a családjával. Kivéve, amikor nem. Amikor pillanatok alatt kell mindezt hátrahagynia és elutaznia oda, ahonnan mindenki más menekülni próbál... Al Ghaoui Hesna szerkesztő-riporter. Az elmúlt években tizenöt országból, számos háborús övezetből tudósította a Magyar Televíziót. Elsősorban a Közel-Keleten mozog otthonosan, hiszen édesapja szíriai. A jogi diploma megszerzése után külpolitikai újságíróként kezdett dolgozni. Riportjaival kétszer is Kamera Hungária Díjat nyert, a Gázai övezetben forgatott tudósítása pedig bekerült a Monte-carlói Televíziós Fesztivál döntős alkotásai közé. "Néma bölcsők" című, gyerekhalandóságról forgatott dokumentumfilmjét az Al-Jazeera Filmfesztiválon is vetítették. A Millenniumi Fejlesztési Célok jószolgálati nagykövete.

Christiane Bird - Ezer ​lázadás, ezer sóhaj
A ​kurdok a világ legnagyobb, önálló állammal nem rendelkező népcsoportja, mégis viszonylag keveset tudunk róluk. Lélekszámuk huszonöt- és harmincmillió közé tehető, lakhelyük a Törökországon, Szírián, Irakon, Iránon és a volt Szovjetunió egyes részein átívelő terület. Mintegy nyolcszázezer kurd él Európában, Észak-Amerikában harmincezren vannak. Könyvünk szerzője, Christiane Bird három hónapot töltött Kurdisztánban, ahol a helyiek rendkívül nagy szeretettel fogadták, ünnepségeikre, házaikba hívták meg. Utazása során sehol máshol nem tapasztalható élményekben volt része, amelyekről rendkívül olvasmányos stílusban számol be az olvasóknak. A zord tájakon barangolva megismerjük az ottlakók hétköznapjait, miközben átfogó képet nyerünk a kurdok kultúrájáról, vallásáról és történelméről is. Hiánypótló művet tart kezében az olvasó: ez az első, a kurdokról magyar nyelven megjelenő hosszabb terjedelmű, összefoglaló munka.

Jean Sasson - Love ​in a Torn Land
Bestselling ​author Jean Sasson tells the dramatic true story of a young woman caught up in Saddam Hussein's genocide of the Kurdish people of Iraq. One morning Joanna, a young bride living in the Kurdish mountains of Iraq, was surprised to see dead birds drop silently out of the clear sky. They were followed by sinister canisters falling to the ground, bringing fear and death. It was 1987, and Saddam Hussein had ordered his cousin 'Chemical Ali' to bombard Joanna's village, Bergalou, with chemical weapons. Temporarily blinded in the attack, Joanna was rescued by her husband, a Kurdish freedom fighter. After being caught in another bombardment and left for dead in the rubble, they managed to flee over the mountains in a harrowing escape. Now living in the UK and working for British Airways, Joanna has told the story of her eventful life to Jean Sasson, the bestselling chronicler of oppressed women's lives in the Princess trilogy and Mayada. Love in a Torn Land is published while the world watches the trial of the notorious 'Chemical Ali', Saddam Hussein's most bloodthirsty henchman, for crimes including the genocide of the Kurdish people.

Anthony Swofford - Bőrnyakúak
A ​hivatalos propaganda szerint az Öböl-háború csupán egy apró sebészi beavatkozás volt, kevés amerikai emberáldozattal. Anthony Swofford azonban ott harcolt, és máshogyan emlékszik. Amerikában azt mondják a fiataloknak, hogy katonának lenni dicsőség és az egyik leglelkesítöbb dolog a világon. De egy homokbunkerba beásva az embernek kétségei támadnak.

Udvary Gyöngyvér - Vincze Lajos - Iraki ​piramis
Az ​író-festőművész házaspár háromszor járt az ősi Mezopotámiában - a mai Irakban. Az északi Kurdisztántól a dél-iraki mocsárvidékig beutazták az országot, s nemcsak sok érdekes találkozásban volt részük, hanem kalandokban is. Beszélgettek politikusokkal és papokkal, kézművesekkel és üzletemberekkel, Európában tanult értelmiségiekkel, beduin parasztokkal és kakasviadorokkal. Felkeresték az asszír-babiloni kultúra emlékeit, úgyszintén a sok százéves arab palotákat, dzsámikat, egyetemeket, temetőket. Könyvükben azt is bemutatják, hogyan épül az olajkincs bázisán az új Irak.

Szurovy Géza - Iraki ​tájak, iraki emberek
Könyvünk ​szerzője, Dr. Szurovy Géza megalapította és kilenc évig vezette a Baghdad Egyetem műszaki fakultásának olajbányászati tanszékét, Irak történelmének válságos időszakában,amikor mindennél égetőbb kérdés volt jó szakemberek felnevelése az egészséges nemzeti olajipar megteremtéséhez. Szurovy professzort munkájának legkevésbé hivatalos, de talán legnagyobb elismeréseként mindenütt a tanítókat megillető tiszteletteljes barátsággal fogadták. Előtte nyíltan szóltak az arabok, megnyíltak a kurd házak ajtai. Eközben csak kevés utazónak megadatott mélységekig megismerte Közép-Kelet életét és könyvével nem mindennapi tapasztalatai, ismeretei részesévé tesz minket is. Szurovy professzorral bejárjuk Irak és Irán romvárosait, az ásatások színhelyeit, felidézve az ókor történelmének nagy eseményeit. Megismerkedünk az iszlám kulturával és építészeti remekeivel, majd a közelmúlt harcaival, az iraki forradalommal, polgárháborúkkal és a szabadságszerető kurd nép hősies küzdelmeivel. A még ma is feszültséggel teli kurd kérdést Szurovy professzor a leghitelesebb források, a kurd vezetőkkel folytatott beszélgetései alapján tárja elénk. Miként Közép-Kelet történelmének elmúlt hatvan esztendeje, e könyv is elválaszthatatlan az olajtól. Az olajipar nemzetközi hírnevű szakembere utazásaihoz, az iraki tájakhoz és az iraki emberek mindennapi életéhez kapcsolva mutatja be a nagy olajtelepek kialakulását, a belsejükben olajat rejtő geológiai szerkezeteket, azok mozgását és lélegzetelállító méreteit. Megismerjük az olajkutatások izgalmas fordulatokban bővelkedő történetét és a mai kutatási formákat, oly könnyedén és mégis teljességgel, hogy végül már-már mi is a „fúrósok" tolvajnyelvén beszélünk.

Tim Trevan - Saddam ​titkai - Irak titkos fegyverei
Az ​iraki titkos fegyverek utáni hajsza érdekfeszítő történetét az ENSZ egyik vezető beosztású alkalmazottja, Tim Trevan vetette papírra. Dokumentumregényéből megtudhatjuk a nyomozás minden apró részletét, és az olvasó a könyv végére úgy érzi majd, mintha ő maga is részt vett volna a vizsgálatokban. A titkos fegyverprogramokat vizsgáló bizottság (UNSCOM) felállításának részleteitől kezdve követhetjük figyelemmel Tim Trevan, a brit vegyi és biológiai fegyverszakértő erőfeszítéseit, melyek során sikeresen leplezték le Irak programjait. Az UNSCOM munkáját mindenben hátráltatók, hazugságokkal, megfélemlítéssel, halálos fenyegetésekkel próbálták az ENSZ elemzőit eltántorítani feladatuktól–sikertelenül. Rolf Ekéus, az UNSCOM svéd származású vezetője azonban olyan stratégiát dolgozott ki, mellyel szemben az iraki machinációk hatástalannak bizonyultak. Sikeresen fedezték fel a titkos programok minden részletét, és az általuk szorgalmazott folyamatos ellenőrzésnek köszönhetően Irak azokat nem tudta ismételten beindítani. Az UNSCOM munkáját kitűnő háttérinformációk, technikai háttér, műholdfényképek, iraki disszidensek és saját eltökéltségük segítette. A kötet szerzője azonban figyelmeztet arra, nem biztos, hogy minden iraki hazugságra fény derült, és még messze vagyunk attól, hogy Irak mindenben megfelelne a fegyverszüneti megállapodás rendelkezéseiben foglaltaknak. A mű a huszadik század végének egyik legsúlyosabb nemzetközi konfliktusáról fest részletes képet.

Sam Bourne - The ​Last Testament
An ​Iraqi boy loots an ancient clay tablet from a long-forgotten vault in the Baghdad Museum of Antiquities... At a rally for the signing of a historic deal between Israel and the Palestinians, an assassin pushes through the crowd towards the Israeli prime minister. Bodyguards shoot the man dead....

Judith Miller - Szaddám ​Huszein és az Öböl-válság
A ​két amerikai szerző - egyikük a New York Times tudósítója, másikuk a Harvard egyetemen ad elő - Szaddám Huszeint, az iraki elnököt olyan biciklistához hasonlítja, aki "keskeny ülésen ül, és ha nem mozog, felbukik". A modern Irak története és Szaddám, a "takríti maffiafőnök" pályafutása olyan izgalmas, mint a legagyafúrtabb krimi, és olyan véres, mint egy shakespeare-i királydráma. Irak valóságos orwelli rémálom. Ez a könyv megérteti, hogyan jutott el ez az állam és mindenható uralkodója odáig, hogy lerohanja és annektálja szomszédját, a kicsi, ám dúsgazdag Kuvaitot. Ennek következménye az, hogy ma közel egymillió katona néz egymással farkasszemet a sivatagban, a szaúdi-kuvaiti határon, és a háború napról napra elkerülhetetlenebbnek látszik. Judith Miller és Laurie Mylroie könyve tényekben gazdag, rendkívül informatív és egyben szinte letehetetlenül izgalmas olvasmány.

Agatha Christie - Murder ​in Mesopotamia
It ​was clear to Amy Leatheran that something sinister was going on at the Hassanieh dig; something associated with the presence of ‘Lovely Louise’, wife of celebrated archaeologist Dr Leidner. In a few days’ time Hercule Poirot was due to drop in at the excavation site. But with Louise suffering from terrifying hallucinations, and tension within the group becoming almost unbearable, Poirot might just be too late… ‘Smooth, highly original and completely absorbing.’ New York Times

Boglár Lajos - Hogyan ​laknak?
Amikor ​naponta átlépitek a lakásotok küszöbét, vajon gondoltatok-e már arra, hogy a világ más-más részein élő gyerekek ugyan milyen házakban laknak? Ti, magyar gyerekek vagy hatalmas emeletes házban, vagy pedig alacsonyabb, földszintes házban laktok. Ezek téglából vagy kőből épülnek, általában sok ajtó és ablak van rajtuk. De vajon mindenütt így élnek a gyerekek a világon? Persze hogy nem! Nos, ebben a könyvben csupa érdekes, néha talán furcsa nevű néppel találkoztok a földkerekség minden részéről, és megismerhetitek, hogyan laknak ezek a tőlünk távol eső vidékeken élő emberek. A grafikus, Urai Erika olyan népek házait varázsolja most elétek, akik a környezetükhöz alkalmazkodó, de a miénktől teljesen eltérő házakat építenek. Boglár Lajos pedig elmeséli, hogyan készülnek ezek a házak, és mi található bennük. A számtalan új nevet és fogalmat talán nem is tudjátok mind megjegyezni, de őrizzétek meg jól ezt a könyvet, mert később az iskolában majd tanultok minderről, és meglátjátok, milyen jó lesz újra elővenni és fellapozni.

Sylvia F. Morton - Sivatagi ​vihar
"Vadászbombázóink ​több hullámban támadták az iraki célpontokat Ash Sabicha, As Salman, Nukhaib és JUdaidat al Hait térségében. Hadvezetési pontokat, radarállomásokat, lőszer-és fegyverraktárakat bombáztak. Komolyabb légvédelmi ellenállásba sehol nem ütköztek. Hatvanöt vadászgép százkilencvenöt bevetésben vett részt. Jaguár és Tornádó típusú gépek jelentős veszteséget okozva az ellenségnek visszatértek támaszpontjaikra..."

Bob Woodward - A ​parancsnokok
Bob ​Woodward nevét 1972-ben a Watergate-botrány tette ismertté Amerikában, s 1974-ben Carl Bersteinnel közösen írt könyvük, Az elnök emberei (All the President's Men) a mai napig is az oknyomozó újságírás bibliája. Woodward azóta is hű maradt a Washington Posthoz és a műfajhoz. Ez a munkája az amerikai hadügyminisztériumba és az amerikai politika legfelsőbb köreibe kalauzolja el az olvasót. Amikor Woodward hozzáfogott A parancsnokok megírásához, még nem sejtette, hogy tényfeltáró munkája egybe fog esni a Vietnam utáni legnagyobb amerikai katonai akcióval, az Öböl-háborúval. Szerencséjére, és a mi szerencsénkre is, testközelből figyelhette, ahogy mozgásba lendül az amerikai politikai és katonai gépezet, ahogy kialakul a Szaddam-ellenes koalíció, és kezdetét veszi a háború. A világ legismertebb újságírójaként Woodwardnak bejárása van a hatalom legszűkebb köreibe, és informátorok százai szállították számára a híreket. Írásából a magyar szemnek eddig ismeretlen, mégis fontos és érdekfeszítő világ tárul fel.

Nadia Murad - Az ​utolsó lány
Nadia ​Murad Irakban egy jazídi közösségben nőtt fel, és arról ábrándozott, hogy egy napon szépségszalont nyit. 2014 augusztusában ennek az álomnak az Iszlám Állam katonái vetettek véget: a falu lakóit lemészárolták, a fiatal lányokat pedig - köztük a 21 éves Nadiát - elhurcolták szexrabszolgának. A lebilincselő memoár amellett, hogy bemutatja, kik is a jazídik, és hogyan váltak a radikális iszlám céltáblájává, megrázó képet fest az erőszak pszichológiájáról, és elmeséli Nadia ellenállásának, valamint szökésének történetét. Az Iszlám Állam ugyan megkínozta és rabszolgaságba taszította őt, megtörni és elhallgattatni azonban nem tudták. Nadia Murad nem némult el, sőt a hangja erősebbé vált és messzebbre hallatszik, mint valaha.

Nyitray György - A ​szállító zászlóalj
London ​2015. 07.18. hajnali egy óra. Először futni tanítanak meg. Ez mindennek az alapja minden hadseregben szerte a világon. Megtanulsz futni, megtanulod bírni. Hegynek fel-le. Futsz erdőben, tó- és folyóparton, futsz sportpályán. Együtt a szakasszal, és amikor valaki nem bírja és lemarad, nyomod a fekvőtámaszt. Majd ha megérkezett, újra futsz. Ha már tudsz futni, van mire építeni a többit. Megtanítanak, hogy bánj a fegyverrel, hogyan élesítsd a gránátot, vezess harcjárművet és telepíts műszaki akadályt. De arra nem tanítanak meg, hogy amikor évekkel később a háború után, emlékeidtől verejtékben úszva egyedül ébredsz jéghideg ágyadban, azt hogyan dolgozd fel. Amikor olyan sötét az éj hajnali háromkor, hogy még az utcáról beszűrődő lámpa fénye se hoz világosságot, amikor már rég kialudt az a mécses, amit a halott bajtársaid emlékére gyújtasz minden este. Akkor hiába tanítottak meg futni. Amikor arra ébredsz, hogy skorpiók vannak az ágyadban, és hallod az ellenség suttogását, mintha csak méterekre lennének tőled a lövészárokban. Amikor minden olyan csendes, hogy már mar ez a hangtalanság. Akkor már nincs hova futnod. Évek után rádöbbensz, hogy meg kell állnod és szembenézned a múltaddal. Mindennel, amit tettél, vagy nem tettél. Én, mintha gyóntam volna, megírtam ezt a könyvet. Elszámoltam magammal, mert megtanultam egy fontos dolgot: a lelkedért csak te felelsz! Ezt senkinek se tanították meg. Erre nekünk kellett rájönnünk.

Kevin C. Powers - Sivatagi ​madarak
Többszörös ​díjnyertes háborús memoár az amerikai hadsereg iraki jelenlétéről. A huszonéves Bartle őrmester és a tizennyolc éves Murphy közlegény csapata véres bevetésre indul az iraki homoktenger északi részén álló Al Tafar városért. Bartle a kiképzés során életre szóló barátságot köt Murphy-vel, és megígéri, hogy az álmait dédelgető, a háború brutalitására teljesen felkészületlen srácot épségben hazaviszi. Akkor még egyikük sem sejti, hogy a fizikai kimerültség, az ellenséges golyózápor és az őrjítő forróság minden szempontból kikezdi a bevetésen lévő katonákat. A fiatal Murphy állapota aggasztóra fordul, és Bartle sorsdöntő lépésre szánja el magát... A háborús tényirodalom, a lírai vallomások és a Ryan közlegény megmentése kedvelőinek.

Kollekciók