Ajax-loader

'szlovénia' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Paulo Coelho - Veronika ​meg akar halni
A ​huszonnégy éves Veronikának látszólag mindene megvan, mégis úgy dönt egy reggel, megöli magát. Egy szanatóriumban tér magához a sikertelen kísérlet után, ahol barátokra talál, és egy skizofrén fiúban igazi társra lel. A Veronika meg akar halni a világ egyik legnépszerűbb brazil szerzője által írt trilógia második része: A Piedra folyó partján ültem, és sírtam, valamint Az ördög és Prym kisasszony című regényekkel alkot kerek egészet.

Horváth Tibor - Szlovénia
"Szlovénia ​Európa zöld gyöngyszeme - tudatja a látogatókkal jó előre minden idegenforgalmi nyomtatvány. Ennek igazáról, bármely irányból is közelítjük meg a karantánok földjét, azonnal meggyőződhetünk. Az erdők mély sötétzöldje, a legelők és szántók esőáztatta élénkzöldje, a mindezeket visszatükröző csodálatos tavak csillogó vagy tompa zöldje állandó smaragd ragyogást kínál. Ahogy a gyöngy is fényét, hangulatát változtatja minden mozdulatunkra, úgy változnak Szlovénia tájai, városai, falvai is utunk során. Az Alpok keleti szélétől délre, a napsütéses oldalon található e kicsi, de változatos ország. Szomszédunk, mégis kevesebbet tudunk róla, mint bármelyik másikról. Mint minden közép-európai országnak, Szlovéniának a történelme is változatos, évszázadokon keresztül viharos. Uralta a német császár, a francia császár, volt az Osztrák-Magyar Monarchia tagja, majdnem egész területe Ausztria tartománya, Jugoszlávia legkisebb, de leggazdagabb tagköztársasága. Ma szabad és független ország. Népe a kb. kétszázezernyi olasz, magyar, horvát, német, szerb, bosnyák, macedón kisebbségtől eltekintve büszke szlovén. Nyugodt, kiegyensúlyozott, mértéktartó, csak annyit hordoz magában a mediterrán népek sajátos élénkségéből, amennyi a nehézségek elviseléséhez nélkülözhetetlen, annyi zárkózottságot az északiak mentalitásából, amennyi a mértéktartáshoz szükséges. Segítőkészségük és vendégszeretetük lépten-nyomon tapasztalható. Az ország közbiztonsága a legszigorúbb követelményeknek is megfelel." /Részlet a bevezetésből/

Paul Garde - A ​Balkán
Paul ​Garde Balkánja Délkelet-Európa történelmét, földrajzát, a különböző etnikumok és vallási csoportok közti relációk alakulását mutatja be, és mindama tényezőket, amelyek a Balkánt Európa puskaporos hordójává tették. Garde, a balkáni "sakktábla" szakértője szerint a régiót megingató konfliktusokat csak akkor érthetjük meg, ha figyelembe vesszük a történelem súlyát és azt, hogy a globális síkon folyó játékban e konfliktusok mekkora tétet jelentenek. A Szerző e kötete olyan kalauz, amely közel hozza e régiót és történetét - a birodalmaktól a nemzetállamokig, illetve a háborúktól a kommunizmuson át a szemünk előtt lejátszódó új "balkanizálódásig". A csatlósi viszonnyal és a nemzeti kommunizmussal kapcsolatban is eredeti gondolatokkal találkozhatunk. Paul Garde szlavista nyelvész és irodalomprofesszor (Provence-i Egyetem -Yale -Genf) több mint 50 éve foglalkozik a balkáni országokkal, és hosszú idő óta szinte minden évben megfordul a hajdani Jugoszlávia térségében. A Vie et Mort de la Yougoslavie (Fayard 1992. Jugoszlávia élete és halála) és a Le discours balkanique - des mots et des hommes (Fayard, 2004. Balkáni beszéd - szavak és emberek) című referenciaművek szerzője. A hágai nemzetközi bíróságon szakértőként működött.

Assia Rabinowitz - Tomaz Srsen - Ljubljana ​és környéke
Mindentudó ​zsebkönyvünk bizonyosan nem engedi elveszni Ljubljanában és környékén! Amíg egyik városrészből a másikba sétál, e kis kötet lapjain kikeresheti, megismerheti a legfőbb látnivalókat, és további másfélszáz érdekes, hasznos helyszín - szállodák, éttermek, színházak, üzletek és piacok - hollétéről, főbb ismérveiről is értesülhet. Tudnivalók, térképek és tanácsok egyetlen könyvecskében. Főbb városrészek: -Központ / Tromostovje -Stara Ljubljana / Ljubljanski grad -Központ / Krakovo / Trnovo / Tivoli -Gorenjska / Goriska -Kras / Obala / Notranjska -Dolenjska / Savinjska / Podravska / Prekmurje A(z) Ljubljana és környéke (Könyv) szerzője Assia Rabinowitz, Tomaz Srsen.

Ivan Bratko - Egy ​lány naplója
A ​regény hősnője, Draga, egy kis szlovéniai faluból kerül fel a városba. Felszolgálónő lesz, munkája során a társadalom legkülönbözőbb rétegeivel kerül kapcsolatba, sok kellemetlen meglepetés, megaláztatás éri. Aztán megjelenik életében az első szerelem; a szlovén főváros, Ljubljana utcáinak, a parkoknak, a nyári fényben ragyogó vizek partjának lírai rajza átveszi és visszatükrözi ezt a szerelmet. A fiút azonban behívják katonának, és Draga elindul, hogy szerencsét próbáljon nyugaton. Megtalálja-e kinn a helyét, igazi boldogságát? A kérdés annál érdekfeszítőbb, mert nem csak Draga sorsáról van szó. Az író ebben a regényében a mai Jugoszlávia egyik égető problémáját, a vendégmunkások ellentmondásokkal teljes, bonyolult helyzetét is megmutatja.

Richard Plunkett - Vesna Maric - Jeanne Oliver - Nyugat-Balkán
A ​Nyugat-Balkán országai síparadicsomokat, strandokat, várakat, bazárokat és a külföldiek előtt csaknem ismeretlen kávéházi kultúrát kínálnak az odalátogatóknak. Szinte egymás mellett láthatók az ortodox kolostorok színes freskói és megszentelt ikonjai, az oszmán-török mecsetek ceruzaszerű minaretjei, valamint a pompás középkori katolikus templomok. Belekóstolhatunk a tradicionális életmódba és kultúrába, ugyanakkor olyan új életstílusokba is, mint Tirana lepukkant technoklubjai és az újjászülető Belgrád folyóparti kocsmái. Élvezzük a bort, az esti sétákat a városi tereken és a gyalogtúrákat a fenyvesekkel borított szigeteken. • Útvonalajánlatok, programjavaslatok • Részletes művészettörténeti leírások • Gazdag étteremválaszték • Különféle kategóriájú szálláshelyek a kempingtől az ötcsillagos luxusszállodáig • Gyakorlati tudnivalók, hasznos címek, telefonszámok, menetrendek • Részletes, könnyen áttekinthető térképek • Az alapszókincset felölelő, praktikus kisszótár

Budai Ákos - Budai Zoltán - Szlovénia ​és a Trieszti-öböl
Nyaralóknak, ​kirándulóknak, síelőknek és raftingolóknak egyaránt ajánljuk útikönyvünket, mely elősorban az autós turisták elvárásaihoz igazodva mutatja be Szlovéniát. Az utazók megismerik a gyönyörű tengerparti településeket (Pirant, Portoroz-t stb.), a történelmi városokat (Ljubljanát, Maribort, Celjét stb.), a kirándulóhelyeket és síközpontokat (Bovec, Bohinj, Pohorje stb.), valamint a vízisportok paradicsomát, az Isonzó folyót. A tengerpartra látogatókat könyvünk elkalauzolja a Trieszti-öböl olasz részeire is. A "Magyar szemmel" sorozat új kötete a magyar turisták igényeinek megfelelően bemutatja a szlovéniai magyar történelmi és kulturális emlékeket is.

Steve Fallon - Slovenia
From ​the best ski spots in the Julian Alps,the most blissed-out spa experiences in Stajerska, the coolest white-water rafting in the Soca Valley and the spookiest caves in Europe, this 6th edition will tell you all you need to know. 70 Detailed and easy to use maps LOCAL TIPS and regional itineraries get you to the heart of the country EXPANDED activities coverage helps you explore Slovenia's exciting landscapes BEAUTIFUL colour highlights section to get you inspired

Kajetan Kovič - Képzelet ​tanár úr
A ​szlovén író kisregénye a boldog békeidőkbe, a Monarchia éveinek Ljubljanájába visz el bennünket, az 1895-ös nagy földrengést megelőző napokba, és egy sajátos szerelmi háromszög kialakulását meséli el. Jernej Petric tanár úr, a titkos költő és földrengéskutató barátja mögé bújva vall szerelmet a boldogtalan házasságban élő Ursula asszonynak. Vajon milyen esélye nyílik a három embernek újrarendeznie az életét? Milyen lehetőségek nyílnak előttük, amikor nemcsak fizikailag készül romba dőlni az őket körülvevő világ?

Ismeretlen szerző - Slovensko ​- kemping, termální koupaliště
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Szőnyi Attila - Szlovénia
Ez ​a vadonatúj útikönyv bemutatja Szlovénia fantasztikusan változatos tájait a Muravidéktől az Adriai-tengerig, az Alpok láncaitól a Krka folyó csodálatos vidékéig. A könyvben pontos és részletes információkat olvashat az ország hangulatos városairól és fővárosáról, Ljubljanaról. A szerző minden egyes helyet, mely az útikönyvben szerepel, személyesen keresett fel, s csillagozással jelöli a látnivalók által nyújtott élményt. A könyv az országot jól ismerő szerző saját tapasztalatain és élményein alapul, ennek köszönhetően naprakész, hasznos információkkal rendelkezik. Az úti szótár és a szálláslista mellett összefoglaló tematikus táblázatok is segítik a könnyebb eligazodást. A kötetet friss fotóanyag és térképillusztráció egészíti ki.

Ismeretlen szerző - Iskolaszerkezet ​és irodalomtanítás a Kárpát-medencében
A ​magyar nyelv és irodalom mint önálló tantárgy az 1850-es oktatási törvény által kialakított "algimnáziumok"-ban és "felgimnáziumok"-ban jelent meg. Az 1868-as utasítás a tantárgyak rendszerébe még "magyar nyelv"-ként iktatta be ezt a stúdiumot, de a tanításba ekkor már bevonták a történetileg elgondolt magyar irodalmat is, melyet "a nemzeti lélek hű tükré"-nek, a "nagy eszmék vulgarizátorának" tekintettek. Az irodalomtanítás szemléleti alapja ekkor közel állt a korszak irodalomfogalmához. Az első világháborút lezáró békekötés után Magyarországon és azokban a Kárpát-medencei államokban, ahol magyar irodalmat tanítottak, a tantárgy ideologikus funkciót kapott, a szépirodalmi alkotásokat a politikai célokra tekintve "válogatták be" a tananyagba. Ez a felfogás jellemezte az 1945 után ebben a régióban kiadott oktatásügyi rendeleteket is. A magyar irodalom tanításában ugyanakkor mindenütt fontos szerepe lett Petőfi műveinek. Az irodalom és a magyar történelem emblematikus figurája lett a költő, a "magyar csoporttudat alapelemé"-nek tekintették őt. Az 1990-es években, a Kárpát-medence országaiban elméletileg lehetővé vált a magyar nyelv és irodalom tantárgy megújítása is. (Sipos Lajos)

Rajnics Viktória - Szlovénia
Szlovénia ​Európa egyik legkisebb állama, területe a Dunántúléval ér fel. Aki nem járt még itt, tudja, hogy Magyarországgal határos, itt található a népszerű horvát tengerpart rövid folytatása, és hogy kiválóan megközelíthető rajta keresztül számos európai ország. Aki már járt itt, tudja, hogy Magyarországgal határos, hogy a népszerű horvát tengerpart rövid, de méltó folytatása, és hogy kiválóan megközelíthető rajta keresztül számos európai ország, de korántsem érdemes annyira sietni, vagyis csak keresztülutazni rajta. Szlovénia ugyanis bámulatosan változatos. Magas hegyek, kristálytiszta vizű hegyi folyók, szelíd dombok, síkságok, jégkorszakban kialakult tavak, tengerszemek, több kilométer hosszú barlangrendszerek, gyógyvizek és vadvizek... és még mindig Szlovéniában járunk.

Covers_378741
Vándorló ​vizek földje Ismeretlen szerző
1

Ismeretlen szerző - Vándorló ​vizek földje
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Barbara Jelavich - A ​Balkán története I-II.
Ez ​a könyv a Balkán jelentősebb nemzetiségeinek - az albánoknak, a bolgároknak, a horvátoknak, a görögöknek, a románoknak, a szerbeknek és a szlovéneknek - a 18. és 19. századi történetét tárgyalja. Ennek az időszaknak a kezdetén a szóban forgó népek vagy oszmán, vagy Habsburg-uralom alatt éltek. A könyv ismerteti a két birodalom egymástól eltérő körülményeit és a nemzetiségek megélte tapasztalatokat. A fő hangsúlyt a nemzeti mozgalmakra helyezi a szerző, beleértve e mozgalmak programjait, céljait és az e célokkal összefüggő forradalmakat. A 19. század végén Görögország, Románia, valamint Szerbia és Montenegró délszláv államai független kormányokat alakíthattak, s Bulgária és Horvátország autonómiát harcoltak ki. Az Oszmán Birodalom fokozatos szétesése és a nemzeti forradalmak a nagyhatalmi konfliktusok jelentős okozóivá lettek. A keleti kérdés, amely mindkét említett évszázadban a nemzetközi kapcsolatok egyik fő problémája volt,a külpolitikai közfigyelmet folyamatosan a Balkánra irányította, úgyhogy a félszigetet okkal tekintették a kiegyensúlyozatlanság és a feszültség egyik gócának. A kötet tehát 1900-ig tekinti át a nemzeti mozgalmakat, sikereiket és kudarcaikat, és meghatározza az akkori események jelentőségét napjaink nemzetközi viszonyaira nézve.

Drago Jančar - A ​névtelen fa
Janez ​Lipniket magába szippantja a múlt. Rátalál a Nagy Szerető naplójára, aki a második világháború idején, Szlovéniában kezdte szerelmi pályafutását. Lipnik háborús eseményekről és erotikus kalandokról olvas. E történeteken keresztül szövi elbeszélését, és viszi magával olvasóját a szlovén Katyńból, a Kočevski Rogi tömegsírból megmenekülő fiatalember nyomába. Aztán egyszerre a legutolsó háború morajlik a szereplők körül, a nagy szerbellenes nyári horvát offenzíva. A háború és az emigráció éveit végigszeretkező ismeretlen emigráns erotikus feljegyzései felidézik Lipnik gyermekkori emlékeit, szép és szomorú tanítónőjét, a kisfiú első szerelmét, aki talán a Don Juan erotikus kalandjainak egyik hősnője, de bizonyosan áldozata egy politikai okból elkövetett kínvallatásnak. Lipnik történészként a hézagokat pótolja a levéltári anyagokkal, férfiként pedig építi tovább az erotikus jeleneteket; párhuzamot von a második világháború és a fél évszázaddal későbbi horvátországi háború között, amikor ő élte szerelmi regényét egy adriai szigeten. Megelevenednek a múlt mítoszai, Szlovénia, a Balkán és a kontinens válsága. A szerző folyamatosan újraírja annak az embernek a történetét, akit magába szippantott a múlt.

Jankovics Marcell - Egy ​század legendái
A ​két világháború közti szlovenszkói magyarság egyik szellemi vezetőjének a legfontosabb szépirodalmi műve a kötet, amely 1939-ben jelent meg először. Négy generációs családregény, a '48-as forradalomtól az első világháború végéig.

Ismeretlen szerző - Hasonlóságok ​és különbözőségek
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Nemere István - Nincs ​idő meghalni
Budapest ​kellős közepén, a Nemzeti Bank előtt, különös módon gyilkolnak meg egy belga bankárt: fúvócsőből mérgezett tűt lőnek a nyakába. Lakos Donát az EURPOL-lal együttműködő budapesti iroda nyomozója, a szigorúan bizalmas nemzetközi ügyek specialistája alighogy belefog a nyomozásba, máris újabb áldozatról érkezik hír. Ljubljanában, hasonló körülmények között ölnek meg egy másik bankárt, nem sokkal ezután pedig Brüsszel legforgalmasabb pontján megtörténik a harmadik kivégzés. Donát a térfigyelő kamerák felvételeit elemzi, ingázik a három főváros között, de nem jut közelebb a megoldáshoz. Ám feltűnik neki, hogy a tettes minden helyszínen otthagyta sajátos ,,kézjegyet". Egy hárombetűs feliratot: ZVB. A nyomok végül Breznába vezetnek, ahol Donát mellé szegődik egy csinos helyi rendőrnő, Norina, aki egy nemzetközi bankellenes maffia ügyében nyomoz...

Dušan Šarotar - Biliárd ​a Dobray szállóban
Dušan ​Šarotar (1968), szlovén író, költő, publicista, dokumentumfilmek, forgatókönyvek szerzője. Kiadó és lapszerkesztő Ljubljanában, kritikát, esszét publikál, irodalmi találkozókat is szervez. Szülővárosa, Muraszombat nehéz időszakát, a második világháború utolsó évét, utolsó hónapjait, napjait idézi fel "Biliárd a Dobray szállóban" című regényével. A városból kivonulnak a német és a magyar csapatok, a szovjet erők torkolattüzei már kirajzolódnak az égboltra. Tito partizánjai is megjelennek a környéken. Ekkor tér vissza Auschwitzból a szerző nagyapja, akinek sorsában felidéződik a négyszáz muraszombati zsidó tragédiája. ŠŠarotar nemcsak történelmi dokumentumregényt ír az egykor virágzó polgárváros szlovén, magyar és zsidó közösségéről, hanem visszaadja a mindenkitől elfeledett határszéli Muraszombat sajátos, nyomasztó légkörét is. Ennek megtestesítője a bár és étterem, szálloda és kaszinó valamint bordély gyanánt egyaránt működő, ma is álló Dobray Szálló a város főterén.

Ismeretlen szerző - A ​határon túli magyar sajtó Trianontól a XX. század végéig
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Covers_220315
Szlovénia Ismeretlen szerző
8

Ismeretlen szerző - Szlovénia
Sorozatunk ​Szlovéniát bemutató kötetéből megismerhetjük Európa egyik legfiatalabb, legdinamikusabban fejlődő kis országát. Kicsi, de elbűvölően sokszínű, tájai és kultúrája igen változatosak: az adriai tengerparttól a Karszt természeti csodáin át a "Habsburg-levegőt" árasztó fővárosig, Ljubljanáig vagy a Triglav vad, sziklás vidékéig, természeti szépségekkel és történelmi-művészeti emlékek sokaságával. Részletes térképek, a kötet végén pedig megbízható szálláshelyek és éttermek listája segítik a tájékozódást.

Boda László - Motorostúrák ​az Isonzo (Soča) folyó mentén az Adriáig
A ​magyar könyvpiacon újdonságnak számít a motorosoknak készült útikönyv. A Motorostúrák c. sorozat első darabja a praktikus információk mellett az útvonal összes természeti, kultúrtörténeti és történelmi látnivalóját bemutatja, pontos leírások, színes fotók és szubjektív megjegyzések segítségével. Az Isonzo(Szlovéniában Soca) folyó völgye sokszínű motorosterep: hegyi utak, hosszú kanyargós szerpentinek, hajtűkanyarok, szép természeti környezet, lenyűgöző panoráma jellemzi, persze a könnyű, laza motorozás lehetősége is adott itt. Ehhez jön természetesen a többi látnivaló, amelyek viszont autóval, vagy bármely más utazási módon is érdekes és jó utazási élményt adhatnak.

Jane Foster - Szlovénia
Minden ​információt tartalmaz, ami egy élményekkel teli utazáshoz kell: - Történelmi városok: az elegáns Ljubljana, a barokk Maribor és Ptuj, a velencei stílusú Piran és Koper - Szemet gyönyörködtető természeti jelenségek: a Bled- és a Bohinj-tó, a Triglav-csúcs, a Vintgar-öböl, a Škocjan-barlangrendszer és a Logar-völgy - Kulturális kincsek: Predjama vára, a Lipica Stud Farm lovai, a Nemzeti Múzeum és a Nemzeti Galéria Ljubljanában, a Stična-kolostor - Gyógyfürdők és üdülőközpontok: Rogaška, Slatina, Moravske Toplice, Čatež - Ezenkívül kalandsportok, síelés, golf, bevásárlás, étkezés, szálláshelyek, és még számos egyéb érdekes és értékes információ

Prežihov Voranc - Földindulás
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Daniela Schetar - Friedrich Köthe - Szlovénia
Kalandok ​és élmények 24 órába sűrítve. Ötletek és javaslatok, hogy kevés pénzből hogyan érezzük jól magunkat és hová menjünk vásárolni. Minden fejezet végén takarékos ajánlat. Új fejezetek: zene, klubok, művészet és építészet, kulturális élet és étkezési szokások, minden fontos esemény, dátum és cím! Hasznos internet oldalak, interaktív térképek, telefonszámok és e-mail címek.

Peter Handke - Az ​ismétlés
Peter ​Handke (1942) a kortárs osztrák irodalom egyik legjelentősebb, nem kevés feltűnést keltett, világszerte legismertebb alakja. A neoavantgardista, "kísérletező" műfajok képviselőjeként indult szerzői írói pályáján, korai - és későbbi - műveiben a rutinos fogyasztói konvenciók, az emberi-társadalmi kapcsolatok elsivárosodása ellen "lőtt szinte védhetetlen tizenegyeseket" (hogy például a nálunk is sikeres, A kapus félelme a tizenegyesnél című jellegzetes művére utaljunk). Magánemberként és társadalmi személyiségként megélt csalódásainak, valamint a manipulált magatartásformák elleni, az érvényes emberi értékek melletti következetes művészi kiállításának, az írás művészetébe és hatékonyságába vetett hit legújabb bizonyítéka e költői prózaregénye, Az ismétlés (1986). A sajátos felépítésű regény lírai meditáció és elfogulatlan önvallomás érdekes ötvözete a szülőföldről, Ausztria kettős, osztrák-szlovén kultúrájú peremvidékéről, az itt élők bonyolult azonosságtudatáról. A főhős, Filip Kobal, aki az író alteregójának is tekinthető, egy állandóan feszültségben tartott folyamatot idéz fel, amelynek során visszatalál, rálel egy rokoni kapcsolatok révén is közeli nép ősi kultúrájának a forrásvidékére, és azonosul ezzel az ausztriai kisebbséggel, de úgy, hogy a belső fejlődés közben nem tagadja meg a lényét és szellemiségét meghatározó osztrák hazát sem. "Aki egyszer kudarcot vall az írásban, az örökre csődöt mondott" - vallja egyik legutóbbi interjújában a szerző, hivatásának fontosságáról szólva, s Az ismétlés - ezt a meggyőződést is bizonyítandó - jelenünk egyik legaktuálisabb problémájáról, a nemzetiségi kérdésről (is) szól, arról, hogyan éli át ezt a még meg nem oldott, nehéz helyzetet egy elfogulatlan, progresszív, mélyen humanista és morális művészember nyugati határainkon néhány kilométerrel túl.

Galli Károly - Kalandozások ​a Júliai-Alpokban
Budapesttől ​mindössze 500 km-re fekvő, 5-6 óra autózással elérhető szlovéniai Júliai-Alpok hazánkban csak kevesek által ismert, a vadvízi evezősöket kivéve alig látogatott hegyvidék. Pedig e rejtőzködő csodavilág páratlan élményekkel várja a hegyek szerelmeseit. 2500 méter körüli jellemző magassága — legmagasabb csúcsa, egyben Szlovénia kultikus hegye a 2864 méter magas Triglav —, elég ahhoz, hogy a magashegység ezernyi arcát megmutathassa, de elég alacsony is, hogy ne csak a felkészült hegymászók, hanem egyszerű gyalogturisták, kiránduló családok birodalma is lehessen. A hazai terepviszonyok sajnos nem kedveznek az aktív- és kalandturizmus iránti egyre növekvő igényeknek, ezért országhatárainkon túl kell tekintenünk. AJúliai-Alpok télen-nyáron kiváló lehetőségek sorát kínálja: magashegyi túrázás, sziklamászás, a vadvízi evezés különböző fajtai, canyoning, siklóernyőzés, télen síelés, hódeszkázás. A hegyvidéki táj lenyűgöző. A völgyekben könnyű túrautak kanyarognak, a nagyközönség számára kiépített szurdokokban dübörgő vízesésekben gyönyörködhetünk. Lehet lovagolni, a tiszta vizű patakokban pisztrángra horgászni, és egyre felkapottabb a kerékpáros, a motoros turizmus. Esős napokon múzeumok, templomok, erődök, az I. világháború szomorú emlékéi kínálnak érdekes kulturális programot. S mindezt a hazaival megegyező, vagy alig magasabb szálláshely és éttermi árak teszik elérhetővé a hangulatos, csalogató konyhájú fogadókban, a Gostilnákban. A táj szépsége, a szlovének nyitottsága, Szlovénia rendezett, biztonságos, vendégszerető hangulata minden idelátogatónak varázslatos időtöltést ígér.

Galli Károly - Halász Albert - Marton Jenő - Szlovénia
Egészen ​a múlt század kilencvenes éveinek elejéig Szlovénia nem rendelkezett saját állammal, saját arisztokráciával, királyokkal, államfőkkel. A nemzet mégis létezett, jóllehet földrajzilag szabdaltan, nyelvjárásaiban rendkívül változatosan, idegen uralkodók, uralmak alatt. Nyelve és népi kultúrája nemcsak, hogy megőrizte sajátosságait, de befogadni is tudott szomszédaitól, sőt időnként hatott is azokra. A szomszéd népek hatását megfigyelhetjük az élet minden területén. A hegyvidék, az Alpok térsége az ausztriai, tehát a német nyelvterület jellegzetességeit viseli magán, míg a tengermellék az olasz, a Karsztvidék és a horvátokkal szomszédos területek a horvát, a Muravidék pedig a magyar sajátosságokat. Nyelvjárása ebből kifolyólag is olyannyira változatos, hogy vannak vidékek, ahol nagyon nehezen boldogul az, aki nem beszéli éppen azt a tájnyelvet.

Ciril Kosmač - Szép ​tavaszi nap
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Jože Hradil - Képek ​arc nélkül
A ​hetvenes éveiben járó Joze Hradil kezet fogott Jókai Mórral. Weöres Sándor, Örkény István, Kertész Imre, Esterházy Péter, Nádas Péter, Dragomán György ugyancsak - és nincs ebben semmi különös. A kézfogás hagyományozódik, elég hozzá egyvalaki, akinek a rokonságában volt egy budapesti nyomdász annak idején, amikor Jókai művei megjelentek. Joze Hradilnak volt. A többi már magától értetődik. Muravidék központja, Muraszombat a huszadik század során hol az Osztrák-Magyar Monarchiához, hol a Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz, hol Magyarországhoz, hol Jugoszláviához tartozott. Ma a Szlovén Köztársaság városa. Mozgalmas történelmének szemtanúi, egy nagycsalád szétszóródott tagjai próbálják ebben a regényben emlékképek és valóságos fényképek segítségével összerakni saját mikrohistóriájukat, egy évszázad mozaikos történetét a tizenkilencedik század végétől a két világháborún át napjainkig. A történetnek számtalan magyar vonatkozása van, a családtagok közül ugyanis többen Magyarországon telepedtek le, és lélekben is magyarokká akartak lenni, vagy - a rendszerváltás után - Nyugaton próbáltak szerencsét. Mások, mint a szerző magyar édesapja is, Jugoszláviában élték le az életüket. Joze Hradil Muraszombatban született. Oroszlánrésze van benne, hogy a magyar irodalom színe-java, klasszikus és kortárs, szlovénül is olvasható. Évtizedekig dolgozott a Pomurska zalozba szerkesztőjeként. Mindhárom műfajban jártas fordítóként tekintélyes életművet hozott létre, és - bár Jókaival csak áttételesen - például Weöres Sándorral, Kertész Imrével, Örkény Istvánnal valóságosan is kezet fogott. Neki köszönhetjük többek közt a Tóték trieszti bemutatóját, az évente megrendezett vilenicai nemzetközi irodalmi találkozó szervezését, az első szlovén-magyar és magyar-szlovén szótárt, és most, mint írónak, ezt a varázslatos családi krónikát, melynek szereplői közt jelen van ő is, az örökké változó, huzatos történelem viharaiban helyt állni, tájékozódni vágyó európai.

Sokcsevits Dénes - Déli ​szomszédaink története
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kollekciók