Ajax-loader

'szőlészet' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Ursula Geiger Croci - Vörösborkalauz
A ​borok szerelmesei jól ismerik hazájuk borait, de a külföldi borok között nem mindig ismerik ki magukat. Pedig akár külföldön járva, akár a hazai kirakatokat nézegetve szívesen vásárolnának, fogyasztanának a különböző nedűkből. A választásban segítenek a VINOTÉKA-sorozat kötetei, amelyek egyaránt szólnak ínyenceknek és gyűjtőknek. A "Vörösborkalauz"-ból ön megismerheti a világ leghíresebb vörösborait és vörösbortermő vidékeit. Fanyar és száraz, gyümölcsös vagy érett? - cabernet savignonból, merlot-ból vagy spatburgunderből stb. minden alkalomhoz talál megfelelő bort, Mégis, melyik mellett döntsön? A Vinotéka egyedülálló, világos szerkezetének köszönhetően könnyen rátalálhat a keresett borra. Mindent megtudhat, amit csak érdemes, a bor minőségét befolyásoló négy tényezőről: a szőlőfajtákról, a talajról, a klímáról és az évjáratról. Megismerheti, miként hatnak ezek a tényezők a bor ízére, az eltarthatóságra és az árra, s megtudhatja, hogy melyik bor milyen étellel harmonizál. Végül sok érdekes dolgot olvashat a világ vörösborairól, a legjobb beszerzési módszerekről és arról, milyen bánásmódot kíván a vörös nedű.

Tóth Imre - Pernesz György - Szőlőfajták
A ​könyv 117 szőlőfajtát mutat be színes képeken. Leírja érési idejüket, terméshozamukat, betegségekkel szembeni ellenálló képességüket. A bevezető részben ismertetett morfológiai bélyegek alapján bemutatja a hajtást, a levelet és a fürtöt. Rövid, összehasonlító táblázatokban közli a hasonló fajták megkülönböztető bélyegeit. Még két fontos dologról, a borszőlők borának minőségéről és a csemegeszőlők szállíthatóságáról is beszámolnak a szerzők.

Dr. Merényi Károly - Kiskerti ​tanácsadó
A ​kertbarátok képzettsége legalább olyan sokszínű, mint amilyen sokféle a kertjük. Tanácsokat adni a kert műveléséhez számukra a már megszerzett ismeretekhez igazodva kellene, ám ez a tudásszint alig becsülhető. Éppen ezért a szerző könyve is olyan tanácsadó, amely a kezdőknek is szól ugyan úgy, mint a haladóknak. Megtalálható benne a kiskert tervezésének szempontjai, a gyümölcsfák, a szőlő, a dísznövények és zöldségfélék termesztési ismeretei, a házikerti növényvédő szerek választéka és használata, a termények társítása és végül a hasznos jog tanácsadás is.

Vanessa Diffenbaugh - A ​virágok nyelve
Az ​árvaként felcseperedett Victoria szinte csak a bizonytalanságot ismeri. Élete egyetlen biztos pontja az, hogy csakis önmagára számíthat. Senkinek nem kell, ezért neki sem kell senki. Mivel mindenkit eltaszít maga mellől, egyre nehezebb helyzetbe kerül, a jövője egyre sötétebbnek tűnik. Kilátástalan sodródását végül szerencsés fordulat torpantja meg, mely páratlan képességének köszönhető. A zárkózott lány ugyanis szavakkal nehezen fejezi ki magát, ám a virágok jelképes nyelvét olyan ékesen beszéli, hogy e tudása által - melyet egy korábbi nevelőanyjának köszönhetően sajátított el - képes megváltoztatni mások életét. Victoria lassan otthonra talál és megállapodik, ám egy új ismeretség és az ebből kibontakozó szenvedélyes érzelem azzal fenyeget, hogy a sorsa ismét rosszra fordul. Vajon képes lehet-e arra, hogy sajátos tudásával önnön életét is jó irányba terelje? Második esélyt a boldogságra csak akkor kaphat, ha végre szembenéz múltja fájdalmas titkával, mely hosszú évek óta kísérti. Az amerikai szerző első regénye, mely világszerte óriási siker lett, elegánsan szövi egybe a múlt és a jelen szálait. Különös képességgel felruházott fiatal hősnőjének felejthetetlenül életteli története arról tanúskodik, hogy az emberi szívben érzelmi rejtélyek végtelen sokasága lakozik.

Vanessa Diffenbaugh - The ​Language of Flowers
The ​Victorian language of flowers was used to express emotions: honeysuckle for devotion, azaleas for passion, and red roses for love. But for Victoria Jones, it has been more useful in communicating feelings like grief, mistrust and solitude. After a childhood spent in the foster care system, she is unable to get close to anybody, and her only connection to the world is through flowers and their meanings. Now eighteen, Victoria has nowhere to go, and sleeps in a public park, where she plants a small garden of her own. When her talent is discovered by a local florist, she discovers her gift for helping others through the flowers she chooses for them. But it takes meeting a mysterious vendor at the flower market for her to realise what's been missing in her own life, and as she starts to fall for him, she's forced to confront a painful secret from her past, and decide whether it’s worth risking everything for a second chance at happiness. The Language of Flowers is a heartbreaking and redemptive novel about the meaning of flowers, the meaning of family, and the meaning of love.

Kriszten György - Tavasztól ​tavaszig a szőlőben
Kriszten ​György könyve a művelésmóddal, a metszéssel és a zöldmunkákkal foglalkozik. Hazai adottságainkat figyelembe véve, részletesen elemzi az egyes művelésmódokat, a kétsíkú művelésmódot éppúgy, mint a régi kézi művelés különböző formáit. A szőlőtőkék kialakításának, az évi termés szabályozásának fontos része a metszés, a zöldhajtások kezelése és a termő szőlő gondozásához tartozó műtrágyázás, növényvédelem és talajmunkák. E tárgykörök legfontosabb tudnivalóit táblázatok foglalják össze.

Boruzs János - Boruzs Jánosné - Borlexikon
A ​borlexikon két részből áll. Az első rész a tényleges borlexikon, számos címszóban - az AKÓ-tól a ZURBOLÁS-ig - borászati szakkifejezések magyarázatait tartalmazza ábécérendben. Segítséget nyújt ezzel a borászattal foglalkozóknak és a borászat iránt érdeklődőknek egyaránt. A második rész receptgyűjtemény, amely száz. borral elkészíthető étel leírását tartalmazza. Ötleteket ad a hétköznapokra és ünnepnapokra készíthető ételek kiválasztásához.

Oláh László - Szőlészek ​zsebkönyve
Mindenki ​szereti, ha kérdéseire gyorsan talál és röviden kap választ. A zsebkönyv elnevezés is utal arra, hogy a szerző a szőlőtermesztés technológiai és gazdaságossági kérdéseire röviden és összefogottan válaszol. Segíti a választást és a döntést, különösen a telepítés, a metszés, a növényvédelem, a tápanyag utánpótlás kérdéseiben. A hagyományos és a legújabb szőlőfajtákról és fajtajelöltekről értékelő ajánlást ad. A zsebkönyv a termesztés közben felmerülő napi kérdésekre a nagyüzemi szakembernek és a kistermelőnek egyaránt válaszol.

Kriszten György - Szőlőlugas
Ahhoz, ​hogy a szőlőlugas bőven teremjen, hamar élvezhető legyen a termése, kellemes, hűvös az árnya, üdítő a látványa, szakszerű és folyamatos munkát igényel. Ehhez nyújt segítséget a lényegre törő, világos stílusú könyv, amiből megtanulható a helyes telepítés, a támberendezések készítése, a szőlő metszésének alapszabályai, a különböző tőkeformák kialakítása és metszése, a lugasformák helyes megválasztása, a lugasok tápanyagellátása és öntözése. A szerző az egyes lugasformák kialakításának folyamatát 4 - 5 éven át kíséri, amit a szemléletes ábrák jól illusztrálnak. Az ajánlott szőlőfajták tulajdonságait, metszési igényét táblázat foglalja össze.

Török Sándor - Borászok ​zsebkönyve
A ​borászok számára alapvető fontosságú ismereteket tartalmazó művet Kállai Miklós, Eperjesi Imre és Magyar Ildikó dolgozta át a legfrissebb adatokkal.

Kriszten György - Marcinkó Ferenc - Mikóczy István - Szkocsovszky István - Szőlősgazdáknak
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Lehoczky János - Reichart Gábor - A ​szőlő védelme
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Trish Morey - A ​szerződés ára
Franco ​Chatsfield élete nem volt olyan botrányokkal teli, mint a családtagjaié, de a neve miatt az emberek ferde szemmel néznek rá. Amikor a cég új ügyvezetőjének utasítására Ausztráliába utazik, hogy megkössön egy fontos szerződést, Holly a borászatuk képviseletében kételkedve fogadja a férfi nagylelkű ajánlatát. Végül mégis lehetőséget ad Francónak, hogy bebizonyítsa: őt más fából faragták, mint a többi Chatsfieldet. Talán így a szerződés sem esik kútba…

Jens Priewe - Új ​borvidékek
A ​közelmúltban jelentős változásoknak lehettünk tanúi a világ bortermelésében, hiszen a 20. század végén tengeren túli országok váltak jelentős bortermelő hatalommá. Kiderült, hogy a világ távoli vidékein is vannak olyan minőségű borok, amelyekről az európaiak eddig azt hitték, hogy csak az öreg kontinensen teremhetnek. Az új versenytársak komoly kihívások elé állították a borkultúrában nagy hagyományokkal rendelkező országokat, melyekről számos könyv született már, míg az újonnan feltörekvőkről meglehetősen keveset tudni. A sok szép, színes képpel illusztrált könyv megismertet ezekkel az Európától földrajzilag távol fekvő bortermelő országokkal.

Töttös Gábor - A ​szekszárdi szőlő és bor
A ​könyv a borvidék kialakulását és fejlődését kíséri végig, az Árpád-kortól napjainkig. Foglalkozik a szőlőtermesztés és a borászat szakkérdéseivel is, valamint fejezetet szentel az irodalom és a művészetek szekszárdi szőlőhöz és borhoz fűződő kapcsolatának is.

Csepregi Pál - Zilai János - 88 ​színes oldal a szőlőfajtákról
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Covers_154481
Házunk ​tája - aranybánya Ismeretlen szerző
2

Ismeretlen szerző - Házunk ​tája - aranybánya
A ​házunk tája általában nem nagy, mégis sok lehetőséget kínál: "aranybánya" lehet, ha szakszerűen, a jó gazda gondosságával gazdálkodunk. Könyvünk a vidéki és peremvárosi kerttulajdonosok régi kívánságát teljesíti: eligazító választ ad kertjeik, melléképületeik hasznosításával kapcsolatos kérdéseikre. Megismerkedhetnek azokkal az alapvető feltételekkel, tudnivalókkal, amelyek nélkülözhetetlenek a kertészkedéshez, a díszkert kialakításához, az egyes állatfajok eredményes tartásához. Nem volt célunk a teljes részletesség, hisz a könyv terjedelme erre nem ad lehetőséget. A tájékozódáshoz és a döntéshez szükséges alapvető kérdésekre azonban igyekeztünk választ adni, a régebben gazdálkodó olvasóra is gondoltunk, figyelmükbe ajánlunk minden újat és korszerűt.

Buday László - Dr. Eifert József - Luntz Ottokár - Tóth Mihály - A ​szőlőszaporítóanyag termesztése
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Balázs Klára - Kertészek ​növényvédelmi naptára
Az ​almafa lombját csupaszító hernyók, a diótermést használhatatlanná rágó lárvák, a szőlőt károsító kórokozók, a különböző talajlakó kártevők és a többiek a kiskerttulajdonosnak is személyes és ádáz ellenségei. Egész évi munkájuk gyümölcsét veszélyeztetik, vagy tehetik tönkre egy csapásra. A legtöbb gazda ezért rendszeresen védekezik ellenük, nem mindegy azonban hogy mikor, mivel, és hogy valóban a vélt kártevő ellen alkalmazta-e a szert. A naptár tulajdonképpen azoknak szól, akik nem eléggé jártasak a betegségek felismerésében, hanem a naptári időszakok alapján szeretnének hatásos védekezést folytatni a gyümölcsösükben, szőlőjükben, veteményesükben. Növényfajonként (alma, körte, cseresznye, meggy, stb.) az év elejétől kezdve követi nyomon a betegségek és a kártevők fellépését, a különböző fenológiai (fejlődési) fázisokban szükséges védekezési módszereket. A tápnövény, a kártevő, illetve a kórokozó és megjelenési formája, valamint a károsítás valószínű időpontja alapján tehát már azonosítható a betegség vagy a kártevő, ezután kiválasztható a megfelelő növényvédő szer, annak alkalmazási módja és ideje.

Jacsmenik Gyula - Szőlészet, ​borászat a kiskertben
Könyvünk ​azoknak a már gyakorló kertészkedőknek szól, akik kedvtelésből, valamint elsősorban családjuk ellátására termesztenek szőlőt a kiskertjükben, házikertjükben, illetve készítenek bort, vagy esetleg még ezután szeretnének megpróbálkozni bor- és csemegeszőlő telepítésével, házi bor előállításával.

Karl Bauer - Weinbau
Als ​Lehr- und Fachbuch konzipiert, ist es durch seinen systematischen Aufbau sowohl für Praktiker als auch für Schüler und Studenten an mittleren und höheren Schulen ein unentbehrliches Standardwerk zum Thema "Zeitgemäßer Weinbau".Die Produktion hochwertiger Trauben erfordert die Beachtung vieler Faktoren wie die Abstimmung der Sorte auf die Lage, die Auswahl der Erziehung, die Abfolge von Pflege- und Pflanzenschutzmaßnahmen. Voraussetzung für die Produktion qualitativ hochwertiger Weine sind gesunde und entsprechend versorgte Rebstöcke. Der Weingarten ist in seiner Gesamtheit und als Netzwerk zu sehen. Alle Maßnahmen sollten im Einklang mit der Natur so ausgerichtet sein, dass die Produktionsgrundlagen nicht nur erhalten bleiben, sondern auf Dauer verbessert werden. Für langjährige Kulturen wie es Weinreben sind, sollte der nachhaltigen Bewirtschaftung besondere Bedeutung zukommen. Besondere Herausforderungen für den Weinbau ergeben sich durch den fortschreitenden Klimawandel und neue, vom Süden eingewanderte Schädlinge und Krankheiten. Folglich kann das Management eines Weingartens nicht ein statischer Zustand sein, sondern sollte ständig an die aktuellen Herausforderungen angepasst werden. Dieses Fachbuch beinhaltet alle heute üblichen Produktionsmethoden wie Integrierte, Organisch Biologische und Biodynamische. Wesentliche Basis sind Methoden die naturwissenschaftlich darstellbar oder zumindest empirisch nachvollziehbar sind. Die Unterschiede der Integrierten Produktion zum "Organisch-biologischen" und "Biologisch-dynamischen Weinbau" sind gegenüber gestellt.

Robert Steidl - Kellerwirtschaft
Als ​Lehr- und Fachbuch konzipiert, soll dieses Buch sowohl Praktikern als auch Weinfreunden als kellerwirtschaftliches Nachschlagewerk und Handbuch dienen. Die vorliegende Ausgabe wurde in vielen Bereichen überarbeitet und neu gestaltet. Neue önologische Verfahren werden genauso wie die heute zeitgemäßen Methoden der Verarbeitung behandelt. Auch in allen anderen Bereichen der Weinbehandlung, des Ausbaues und der Flaschenfüllung wurden die aktuellen Erkenntnisse berücksichtigt. Der Teil der mikrobiologischen und weinchemischen Grundlagen wurde ausführlicher gestaltet. Die neuen gesetzliche Bestimmungen wurden eingearbeitet, wie auch den Grundsätzen der Betriebshygiene und -kontrolle (HACCP) ein Kapitel gewidmet ist.

Robert Steidl - Wolfgang Renner - Moderne ​Rotweinbereitung
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Reinhard Eder - Weinfehler
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Robert Steidl - Georg Leindl - Biologischer ​Säureabbau
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Csoma Zsigmond - Magyar László András - Magyar ​füves- és gyógyborok
Korabeli ​források olvasása, levéltári kutatások, néprajzi gyűjtések során a szőlővel és borral való gyógyítás különböző módjaira lettünk figyelmesek. Lassan kirajzolódott előttünk egy gyógyítási rendszer, egy teljes kép, a szőlővel, a musttal, a borral, a különböző gyógyfűvel még inkább gyógyhatásúvá varázsolt borféleségekkel történő gyógyításról. Mindez a természetes gyógyítás része volt, a több évszázados tapasztalatokat magába ötvöző, kikristályosodott gyógyító tudás része. Szándékunk e könyv megírásával, hogy a több évszázados szőlő-bor gyógykúra ne merüljön végleg feledésbe, sőt ha arra érdemesnek tartják, orvosok, szanatóriumok ismét alkalmazhassák. Ne feledjük, a mértékletesen fogyasztott magyar borok mindig gyógyhatásúak voltak, és maradtak máig is.

Csoma Zsigmond - Nők ​a magyar szőlő- és borkultúrában
Csoma ​Zsigmond köny­vében a lá­nyok­nak és az asszo­nyok­nak a sze­re­pét vizs­gá­lja a szőlőhe­gyen, a szőlőhe­gyi-bo­rá­sza­ti mun­kák­ban, a pin­cék kör­nyé­kén. A név­te­len­ség ho­má­lyá­ban a ha­gyo­má­nyos női sze­re­pek mel­lett a min­den­na­pok, a hét­köz­na­pok asszo­nyai, lá­nyai a szőlőhe­gye­ken is szor­go­san ki­vet­ték ré­szü­ket a mun­ká­ból, a szőlőter­mesz­tés, a bor­ké­szí­tés min­den­nap­jai­ból.

Haraszti Gyula - Villányi ​borok
A ​Villány-Siklósi borvidék a kiváló vörösborok tárházaként ma már turisztikai állomássá vált a gasztronómiai örömök élvezőinek körében. A Vinotéka-sorozat Villányi borok című kötetéből ön megismerheti a híres borvidék történetét, és mindent megtudhat, amit csak érdemes, a villányi borok minőségét befolyásoló négy tényezőről: a különleges termőhelyről, a talajról, a szőlőfajtákról és az évjáratról - arról, mitől is lesz az a jellegzetes "villányi buké". Megtudhatja továbbá, hogy a Villány-Siklósi borvidéken nemcsak kiváló vörösborokat, de sokféle tüzes és zamatgazdag fehérbort is termelnek, sőt azt is, hogy melyik bor milyen étellel harmonizál igazán. Végül bemutatjuk a borvidék legszebb pincészeteit és néhány jelentős családi vállalkozást, amelyek az elmúlt években mind bekapcsolódtak a borturizmusba, és nagymértékben hozzájárultak a borvidék fellendüléséhez.

Hajdu Edit - Ésik Andrásné - Új ​magyar szőlőfajták
A ​szőlőnemesítés területén régóta várt mű katalógusnak is tekinhető, hiszen a nemesítőket és a szőlőfajtákat egyaránt listázza, rendszerezi, leírja, jellemzi. Ezen túl bemutatja a fajták szőlészeti és borászati értékelését is. Fontos információkat szolgáltat a vírusmentesítési és a szelekciós munka eredményeiről." A szerzők 72 szőlőfajtát mutatnak be egy-egy oldalon: a színes képhez kapcsolódik a fajta leírása, termesztési igénye és fajtaértékelése.

Dr. Szent-Miklóssy Ferenc - Szép ​szőlőből finom bort!
A ​szőlőnövény igen közel áll a magyar ember szívéhez. Ha jót akarunk valakinek, akkor bort, búzát és békességet kívánunk neki. Ha egyszer statisztikát készítenének arról, hogy a kertekben, a lakóházak körül melyik a leggyakrabban ültetett növény, akkor ebből a nemes versengésből minden bizonnyal a szőlő kerülne ki győztesen. A szőlőt nemcsak azért kedvelik a Duna és a Tisza táján, mert az emberek szeretik a jó bort - ezt a nemes italt -, hanem azért is, mert a szőlő a leginkább háziasított kultúrnövény: nem terem, de nem is él meg a gazdája rendszeres gondoskodása nélkül és nagyon meghálálja a hozzáértő, szerető törődést. Ezért nagyon hasznos az olyan könnyen érthetően megírt, gyakorlatias összefoglaló könyv a szőlő- és bortermelésről, amilyet most Ön, kedves Olvasó a kezébe vett és amelyet - remélhetőleg - érdeklődéssel fog elolvasni. Hogy e könyvben a legfontosabb tudnivalókat közérthetően és szakszerűen találja, az abból következik, hogy a mű szerzője az évek során sok száz előadást tartott szőlősgazdáknak, bortermelőknek, akik kifogyhatatlanok voltak kérdéseik feltevésében. E kérdések és a kérdésekre adott válaszok alkotjak az itt leírtak keretét, a könyvnek a vázát.

Covers_279571
3

Ismeretlen szerző - Gyümölcs- ​és szőlőfajták
Manapság ​felértékelődött a saját kertben termett gyümölcs, hiába óriási a kínálat a szupermarketek polcain, a fáról szedett gyümölcs különlegesen zamatos, az éretten szüretelt málna vagy őszibarack íze utolérhetetlen. Ez a szakkönyv egyedülálló a maga nemében, hiszen eddig nem készült ehhez hasonló, elsósorban a kerttulajdonosoknak szánt munka: a hazánkban kapható és telepíthető szőlő- és gyümölcsfajták, közte a bogyósok és a héjasok - dió-, mandula- és mogyorófajták - összefoglaló bemutatása. A könyvben leírt fajták elsősorban házikertekbe valók, a kiadvány tehát őleg a kertészkedők számára fontos kérdésekre válaszol: mikor érik, mik a porzófajtái, hová, milyen termőhelyre ültessük? Megismerhetjük természetesen a fajták tulajdonságait is, hiszen ez a kérdés fontos szerepet kap a fajtaválasztásban.

Bor_%e2%80%8b%c3%a9s_sz%c5%91l%c5%91_kislexikon
Bor ​és szőlő kislexikon Ismeretlen szerző
elérhető
1

Ismeretlen szerző - Bor ​és szőlő kislexikon
Egy ​kellemes vacsora után egy pohár j ízű bor, egyike azoknak a dolgoknak, melyek-legalább is rövid időre- elégedetté teszik az embert. Ámde, hogy ez a "mégis szép a világ" érzés úrrá lehessen rajtunk, nem árt tudni, vajon milyen bort kell választani a remélhetően finom falatok mellé. Hár ez az! Mert az is számít, hogy miből áll az a kellemes vacsora. - Nos, ebből a kis könyvből ez pontosan kiolvasható.....

Kollekciók