Ajax-loader

'magyar konyha' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Covers_154007
elérhető
4

Makay Béla - Szabadtűzön
Halász-, ​vadász,- és pásztorételek - Receptek a Felső-Tisza vidékéról - A tűzrakás fortélyai - Milyen nyársat faragjunk? - A jó bogrács - 150 recept

Bencsik Gábor - Kis ​könyv a magyar hagymáról
A ​hagyma a konyha arzenáljában különös, egyedi jelenség, nem hasonlatható és nem helyettesíthető. És nem is nélkülözhető. A magyar konyhában legalábbis semmi esetre sem. A főtt ételben és nyersen is ízletes növény magyarországi pályafutásáról Bencsik Gábor írt nem kevésbé ízes stílusú kötetkét, amelyet Elek Lívia humoros rajzai illusztrálnak. A könyvben természetesen számos magyaros, hagymás étel receptje is megtalálható.

Pelle Józsefné - Nyári ​ízek télire
Magunk ​és családunk érdeke, hogy a rendelkezésünkre álló zöldség- és főzelékfélékből, gyümölcsökből, fűszernövényekből télre is tartalékoljunk, azaz tartósítsunk. A gyári konzervek vagy mélyhűtött termékek jók, használatuk kényelmes, de a házi tartósítás mégis kifizetődő, hiszen a legtöbb családnak van valamilyen kedvező lehetősége a nyersanyag beszerzésére: sok minden kerül ki a saját kertekből, sokan kapnak ajándékot a rokonok, barátok, szomszédok kertjéből vagy újabban a nálunk is terjedő "szedd magad" mozgalom révén olcsón jutnak friss, kifogástalan minőségű zöldség- és gyümölcsfélékhez.

Jámbor Mariann - Takács Péter - Magyaros ​ételek
A ​magyar ételkülönlegességeket szinte az egész világon ismerik, sőt ha minket, magyarokat kell bemutatni, nemegyszer az ízletes ételeinket veszik előre a jellemzésben. A magyar gasztronómia valóban kulturális örökségünk része, melynek ízharmóniáit újra és újra fel kell fedeznünk, hisz oly gazdag és változatos, és kiállják az idők próbáját is. Így hát felejtsük el a klisét, hogy minden, ami magyaros, az zsíros és egészségtelen. Okosan főzve a magyaros ételek finomak, az evésen túl az egész családnak közös élménye lehet, amire a gyorséttermek világában egyre nagyobb szükségünk van. A színes fotókkal teletűzdelt könyvünkben a fejezetek segítenek eligazodni a rengeteg recept között, melyek biztosan felébresztik bennünk és asztalvendégeinkben a pompás lakomák utáni vágyat. Kívánunk mindenkinek kellemes válogatást, jó étvágyat, és hogy az étkezés a hétköznapokban is újra eseménnyé váljon a családban!

100_legjobb_magyar
A ​100 legjobb magyar étel Ismeretlen szerző
elérhető
0

Ismeretlen szerző - A ​100 legjobb magyar étel
Ha ​egy nemzetről el lehet mondani, hogy szereti a hasát, hát a magyarról bizonyosan. De nemcsak a magáét, hanem másokét is! Mert hiszen a magyar köztudottan kiváló vendéglátó, éppen ezért szívesen járnak hozzánk más nemzetek, népek fiai -- étkezni! Határ menti településeink és fővárosunk, valamint más városok, sőt egyes tájegységek idegenforgalmának jelentős részét teszi ki az úgynevezett vendéglátó turizmus. És jöjjön a vendég a környező országokból vagy akár a messzi Amerikából, Ausztráliából, sőt Japánból, egy biztos: nálunk a vendég nemcsak hogy nem marad éhen, de az itteni konyha ízei később is visszavonzzák. S amikor éppen nem tudnak hozzánk utazni, a világ számos városában találnak kifejezetten magyar éttermeket, melyek közül a jelentősebbek egyenest tőlünk szerzik be az alapanyagokat. Ha külhonban járunk, nézzünk csak be egy magyar étterembe, és látni fogjuk, hogy az ott étkezők többsége bizony nem kivándorolt honfink.

Covers_341882
20 ​séf - 100 recept Ismeretlen szerző
6

Ismeretlen szerző - 20 ​séf - 100 recept
20 ​magyar séf, 100 válogatott recept: egyszerre riportkötet és szakácskönyv. Megszokott és ismeretlen alapanyagok, régi és új technológiák, meglepő ízkompozíciók, számtalan profi tipp, ötlet és változat, hogy az ételek otthon is elkészíthetők legyenek. Mellette az olykor meglepő és tanulságos életutakon keresztül bepillanthatunk az elmúlt évtized kulináris forrongásaiba, a különböző divatok és irányzatok sokszínűségébe, a csúcsgasztronómia kulisszatitkaiba. Aki átböngészi az interjúkat, bele-belekóstol az ételekbe, meglepő felfedezést is tehet. Az útkeresés, a szemléletváltás, a rengeteg vita ellenére a magyar étkezési kultúra egy és oszthatatlan. Élő szövet, amely folyamatosan változik, valódi értékei búvópatak módjára mindenütt felfedezhetők. Nincs ugyanis százféle magyar konyha, csak kettő: a jó meg a rossz.

Covers_103616
Sajtos ​ételek Ismeretlen szerző
elérhető
0

Ismeretlen szerző - Sajtos ​ételek
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Horváth Ilona - Szakácskönyv
Horváth ​Ilona népszerű szakácskönyvének XIV., - F. Nagy Angéla által - átdolgozott kiadása, megőrizve azokat az erényeit, amelyek eddig is kedveltté tették kezdő és gyakorlott háziasszonyok körében, korszerű, egészségesebb táplálkozás kívánalmainak megfelelő tájékoztatással is segíti az olvasót. Ismerteti a legújabb konyhatechnikai eljárásokat, az újfajta főzőedények használatát, a konzerv- és mirelitkészítmények, a félkész ételek, porok, ízesítők felhasználását és előnyeit. Az előkészítő eljárások ismertetése mellett sok jó tanácsot ad a korszerű otthoni és a szabadban való vendéglátás változatossá tételére is.

Duzs Mária - Jakab Zsófia - 30 ​perces gyorsételek
A ​kötet által betekintést nyerhet a 30 perces gyorsételek elkészítésének világába, melyeket lépésről lépésre könnyedén elkészíthet bárki, aki fakanalat mer venni a kezébe.

Dworschák Ernő - Frank Júlia - Szántó András - Édes
A ​négy alapízből az édes a harmadik. Az első kötet a jellegzetesen sós ízű ételek elkészítésének módját tartalmazza, a második a savanyúakét. Ennek a könyvnek a főszereplői természetesen a torták, a desszertek és a sütemények. A szerzők felhívják a figyelmet a mértékletes cukorfogyasztásra, a méz és a mesterséges édesítőszerek felhasználási lehetőségeire. A könyv lapjain megelevenedik cukrásztörténelmünk néhány érdekes epizódja is.

Pelle Józsefné - Csemegék ​könyve
Részlet ​a könyvből: "Ha fáradtak, idegesek vagyunk, egy kis rágcsálnivaló megnyugtat: az ünnepi ebédet megkoronázza, a köznapit ünnepivé teszi a "meglepetés" ; a váratlan vendég vagy a meghívott vendégek kínálására is jó, ha kéznél van az előre elkészíthető, sokáig frissen maradó vagy a gyorsan, percek alatt tálalható finomság. És ugyan melyik szülő tudja gyermekétől hosszabb időn keresztül megtagadni a nyalakodást? A köztudatban a "csemege" édességet jelent, pedig ez tévedés. A hagyományos, és kétségtelenül ízletes sütemények mellett vannak kalóriaszegény, nagyon finom, cukor nélküli vagy alig édes, gyümölcsből vagy gyümölccsel készült és sós csemegék is."

Varga László - Laci ​bácsi szakácskönyve
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Váncsa István - Ezeregy+ ​recept
Váncsa ​István szakácskönyvének új, bővített kiadásában negyven év munkáját gyűjti egybe. Egyedülálló mű, amely szakácskönyvnek nélkülözhetetlen, olvasmánynak pedig roppant szórakoztató. Hatalmas receptanyagot, 1125 különleges receptet tartalmaz, miközben a konyhaművészeti ismeretek valóságos enciklopédiája. Mindaz benne van, amit a gasztronómiáról egyáltalán tudni érdemes. Szó esik benne a világegyetem létezését meghatározó fizikai állandók és a marhafarok különös, misztikus kapcsolatáról, a rákok víz alatti hetvenkedésének matematikai vonatkozásait leíró RayleighPlesset típusú egyenletekről, a polip hátborzongatóan fejlett intelligenciájáról, a konyhaművészet történeti, filozófiai, művészeti hátteréről, arról, mi köze a levesfőzésnek a hadművészethez, a magyar lakodalmas birkának Belső-Ázsiához, a töltött káposztának Perzsiához, ki volt Prométheusz, és egészen pontosan mennyire volt részeg akkor, amikor hazavitte a tüzet. A kötet kibővült az eddig írott legalaposabb lecsóismereti értekezéssel, a kolbászok világának pazar, globális horizontú áttekintésével (persze a csabaitól indulva, amit a szerző a kozmosz gyémánttengelyének tekint); továbbá egy italfejezettel, amelyből kiderül, szükséges-e a forralt bor készítéshez az Edda című óskandináv mitologikus versfüzér teljes szövegét, de legalábbis Oddrún siralmának első szakaszát az utolsó szóig fejből tudnunk (igen).

Lajos Mari - Hemző Károly - 99 ​körítés és főzelék 33 színes ételfotóval
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Bozsik Valéria - Különleges ​zöldségételek
A ​könyv két részből áll. Az első a különleges zöldségekből készíthető ételek receptgyűjteménye, a második pedig olyan ételeké, amelyeket a bennük fölhasznált zöldségek emelnek a különlegesség rangjára. Az első rész főszereplője a nálunk ma még ritkaságszámba menő néhány zöldségféleség: a cikória, az endívia, a mángold, a pasztinák, a brokkoli, a rebarbara és mások. Ezek közül némelyik csak salátának jó, de legtöbbjükből leves, főétel, köret vagy mártás is készíthető. Önmagáért beszél a második részben leírt ételek neve. Íme néhány: sajtos káposzta, töltött karalábélevél, zöldségmártásos pulykacomb, zöldséggel töltött csirke és liba stb. A különleges zöldségeket néhány kivételtől eltekintve a kiskerttulajdonosok termesztik. Számukra a szerző röviden ismerteti az egyes zöldségek termesztéséhez szükséges tudnivalókat is. A tálalási és italajánlatok viszont már mindenkihez szólnak.

Kereszty Ildikó - Ízzel-lélekkel
A ​főzésnél minden "előadás" - premier! A jó ételhez nemcsak remek ízek kellenek. hanem lélek is. Szeressük, amit elkészítünk és akinek elkészítjük! Ne sajnáljunk néhány percet az ízléses tálalásra vagy a díszítésre! Előbb-utóbb alakítani, alkotni tudunk majd a magunk és a szeretteink kedvére. Törekedjünk az ízek, a színek harmóniájára, mert így a közös étkezéseinket, a mindennapjainkat meghitté, állandó ünneppé varázsolhatjuk. Mint minden jótétemény, ez is meghozza a maga hasznát. Ételeink minden alapanyaga hazánkban beszerezhető, kapható, hangsúlyozottan igazodik a magyar ízléshez, az ősi, népi receptekhez. Sok ezer év gasztronómiai érdekességei mellett fölhasználtuk a legújabb orvosi és természetgyógyászati kutatások eredményeit. A magyar szakácskönyvek közül először itt olvashatunk csicsókából, csalánból és mungóbabból készült ételekről. Ötleteinkkel a szakács segítségére sietünk, ha éppen csak egyféle alapanyagot találunk otthon a rögtönzéshez. Ezért ételfajtánkként "tálaljuk" könyvünket az olvasók elé.

Covers_166693
Kisalföldi ​ízek Ismeretlen szerző
elérhető
0

Ismeretlen szerző - Kisalföldi ​ízek
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

104_hires_magyar
104 ​híres magyar recept Ismeretlen szerző
0

Ismeretlen szerző - 104 ​híres magyar recept
A ​szakácskönyvben találhatunk előételeket, leveseket, sülteket, halételeket, egytálételeket, köreteket, tésztákat és édességeket. A receptek tíz személyre készültek. Az ételek tálalását színes fotók segítik.

Halász Zoltán - 350 ​világhírű recept
Hazánkban ​beszerezhető hozzávalókból elkészíthető fogások a világ minden tájáról: olasz, francia, spanyol, portugál, angol, belga, holland, német, svájci, osztrák, cseh, szlovák, erdélyi, norvég, svéd, dán, finn, jugoszláv, albán, bolgár, görög, török, orosz, kínai és indiai ételek. A könyvben a magyar konyha legjobb fogásai is megtalálhatók.

Halmos Monika - 55 ​magyaros ételrecept
Amint ​a sok jó ember kis helyen, úgy fér meg a magyar konyha étlapján együtt a számtalan, különböző finomság. A nyárson sült pecsenye, a bográcsban fortyogó, lángnyelvű paprikás, a szántóvetők egyszerű étkei, vagy például Erdély leleményesen fűszerezett finomságai.

Bereznay Tamás - Mai ​magyar konyha
Bereznay ​Tamás a Nők Lapja népszerű rovatvezetője, a Kárpátia Étterem séfje, a Köztársasági Elnök szakácsa. Kötetében szinte az összes hagyományos magyar recept helyet kapott a túrós csuszától a halászleven keresztül a mákos gubáig. 250 oldalon mutatja be a magyar konyha színe-javát, mégpedig egy szemet gyönyörködtető, igényes kiállítású kötetben, melyben minden recepthez tartozik étvágygerjesztő fotó, sőt: hangulatképeket is tartalmaz. A könyv ajánlóját Kumin Ferenc, a köztársasági elnök kommunikációs vezetője írta, eképpen hitelesítve, hogy Bereznay Tamásnál jobb képviselőt keresve sem találhatnánk a magyar konyha népszerűsítésére.

Halmos Monika - Boda Zoltánné - Nagy Elvira - Szabó Albertné - Kenyerek, ​kalácsok, sütemények könyve
Legyen ​bármilyen alkalom, a sütemény receptek nem maradhatnak el a menüsor összeállításakor. Mindegy, hogy a kelt tésztákat, a piskótaféléket, vagy a gyorsan és egyszerűen elkészíthető muffinokat favorizálod, a főétel utáni desszert mindenki nagy kedvencének számít. Ha nem kedveled az édességeket, készíthetsz sós aprósüteményt is, mely akár a teázás, vagy sörözés kiváló kísérője lesz majd!

Szakál László - Régi ​ünnepek a konyhában
Karácsonytól ​karácsonyig naptári sorrendben felvonultatva mutatja be az a kis könyv a régi magyar konyha ünnepi ételeit. A karácsonyi mákos gubától, pulykasülttől, diós-mákos beiglitől a húsvéti kenyérben sült sonkán keresztül a lakodalmas ételekig sok finom falattal ismerkedhet meg az olvasó. A receptek közé iktatott kis néprajzi csevegések az ünnepek hátterét rajzolják meg. Kellemes szórakozást, jó étvágyat kívánunk!

Végh Antal - Terülj, ​asztalkám!
A ​mesebeli asztalon a szegény ember kívánságára sok jóféle étel sorakozik egyetlen szempillantás alatt. De a valóságban sokat kellett és kell is dolgozni azért, hogy naponta terített asztalhoz ülhessünk. Végh Antal ebben a könyvében leírja, mit ettek régen a szatmári parasztemberek, közli néhány egyszerűbb és ünnepi étel receptjét, elmeséli, mi volt a gyerekek dolga a főzésnél, s milyen, már-már elfeledett eszközöket használtak a falusi konyhán. A könyvet Gergely Sándor, Kékesdy Károly és a Néprajzi Múzeum fotói illusztrálják.

Horváth Ilona - Horváth ​Ilona válogatott receptjei
Horváth ​Ilona híres szakácskönyvéből generációk tanultak sütni-főzni, s egy időben szinte minden háztartásban fellelhető volt egy-egy féltve őrzött példánya. Az alapműből most először jelenik meg színes változat. Válogatásunk tartalmazza a szerző legnépszerűbb receptjeit, valamint az alapvető konyhatechnikai tudnivalókat és praktikus fortélyokat. Bizalommal ajánljuk minden kezdő konyhatündérnek, és a gyakorlott háziasszonyoknak, szakácskodni szerető uraknak is.

Bernáth József - Így ​főz Bernáth József stílusosan, lezseren
Első ​szakácskönyvében Bernáth József a 30+ számára kedves recepten keresztül azt igyekszik megmutatni és átadni az olvasóknak, miként lehet egy alapételből három különböző (nehézségű és tálalású) fogást úgy elkészíteni, hogy az passzoljon (és egy kissé formálja is) a magyar ízléshez, miközben a lehető leghatékonyabban használjuk fel a rendelkezésre álló alapanyagokat és a konyhában eltöltött időt. Mindebben fázisfotókkal is segíti az olvasót, hogy a sikerélmény a lehető legteljesebb lehessen.

Erdélyi Lajosné - Rakjuk ​el télire
Mi ​indokolja a házi tartósítást? Mindenekelőtt az otthoni befőzés hagyományai. Sok tapasztalat, megfigyelés és találékonyság szólt kitűnő eredményeket. Ezeket érdemes megőrizni, továbbfejleszteni. A jól sikerült befőttek nemcsak a család változatos, egészséges étkezéséhez járulnak hozzá, hanem elkészítésük is öröm. A szerző olyan érdekes ízjavító anyagokat is javasol, mint például a cseresznye- vagy meggyfaág, amelyek az ipar által előállított termékekbe - érthető módon - nem kerülhetnek bele. A feldolgozás sokféle lehetősége közül a legmegfelelőbbet kiválasztani, ami egyúttal ízlésünknek is a legjobban megfelel, csak kellő szakismeret alapján lehet. Ehhez kívántunk segítséget nyújtani e könyv közreadásával. Mielőtt munkához lát, lapozza fel a tartalomjegyzéket!

Farkas Kata - Hazai ​ízek, falusi ünnepek
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kiss Tamás - Kiss Gyula - Magyaros ​finomságok
A ​főzés nem boszorkányság, meg lehet tanulni és érdemes is! És vajon kitől, hol és honnan? Anyáink, nagyanyáink tudását lessük el, vagy a megfelelő szakácskönyvet felkutatva, annak utasításait lépésről lépésre betartva lássunk hozzá? Nos, ez a könyv ötvözi a két lehetséges utat, hiszen tapasztalt háziasszonyok osztották meg velünk hagyományos magyar ételek elkészítésének módját, s azokat vetettük papírra. Ezerszer kipróbált, jól bevált recepteket talál tehát itt a kezdő háziasszony olyan fortélyokkal kiegészítve, melyek valóban elkészíthetővé teszik a finomságokat - mintha édesanyánk avatna be a részletekbe. A tapasztalt háziasszonyok számára is igazi gasztronómiai csemege a könyv, hiszen a nagyon gyakran feltett "Mit főzzek ma?" kérdésre könnyen megtalálják a választ. Ami pedig igazán élvezetessé teszi a könyv lapozgatását és használatát az, hogy mind-mind tájjellegű, évszázados múltra visszatekintő hagyományőrző étel. Majd látják: sok közülük - főleg a városi ember számára - elfeledett vagy teljesen ismeretlen.

Horváth Éva - Szülőföldem ​palóc ételei
Születésem ​óta Palóc vidéken élek. Ismerem a palóc konyha ételeit, fogásait. Gyermekkorom kedvelt ételei voltak azok az étkek, amely a palóc föld konyháját jellemzik. Nagymamám, sőt az anyám is gyakran készített olyan fogásokat, amelyek leginkább jellemzőek ezen vidékre. Sőt jómagam is gyakran készítem el ezen étkeket. Most olyan recepteket gyűjtöttem össze, amelyeket már igen ritkán készítenek el a háziasszonyok, vagy már teljesen más név alatt vált ismerté egy-egy étel. Remélem hasznos receptekkel szolgálok azoknak, akik érdeklődnek a gasztronómia iránt. Jó sütés-főzést kívánok mindenkinek!

Bárdos László - A ​dzsidás kapitány
"Hajnalban ​orosz őrjárat közelíti meg a magyar arcvonalat. Az őrjáratot lengyel dzsidás tiszt vezeti. Kérem a magyar parancsnokot, hogy honvédei ejtsék foglyul az orosz patrult. Az őrjárat nem fogja védeni magát. Rulikowski kapitány." - Bárdos László regényének főhőse valóságos történelmi alak, a cári hadsereg lengyel származású húszéves dzsidás tisztje, aki át akar állni a magyar szabadságharc oldalára, hogy a lengyel légióhoz csatlakozhassék.Az 1848-49-es szabadságharc sok idegen származású tisztje és katonája között különlegesen rokonszenves ez a fiatal lengyel, aki egy nagyváradi temetőben, egyszerű sírkő alatt nyugszik.

Mautner Zsófia - Budapest ​Bites
Hazánk ​legismertebb gasztrobloggere nem kevesebbre vállalkozott legújabb, angol nyelvű szakácskönyvében, mint hogy bemutassa a mai magyar konyhát a külföldiek számára - a gulyáson innen és túl.

Kollekciók