Ajax-loader

'növényvédelem' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Biber Károly - Házikerti ​zöldségfélék növényvédelme
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Bálint György - Mesterfogások ​kezdő és haladó kertészkedők számára
Mindenki ​örül annak, ha fortélyokról, trükkökről olvashat, hiszen ez azzal a kellemes, jóleső tudattal tölti el, hogy beavatást nyert valami féltett titokba. Szívesen olvas a szakma mesterfogásairól az is, aki birtokában van ezeknek az ismereteknek, de azok is, akik majd csak most fogják megtanulni. A könyv 75 "mesterfogás" leírását tartalmazza, amelyet az évszakok sorrendjében gyűjtött össze a szerző. Ilyenek: Az őszibarack-csemete házi felnevelése, ma is korszerű a vetésforgó, harc a babzsizsik ellen, begóniagumók tárolása, a gyümölcsfák sebkezelése, ha lyukas a mogyoró, a lugasparadicsom, a difenbahia szaporítása , egy gyümölcsfán több fajta, a vakondkérdés, károsak-e a hangyák, rózsadugványozás, a diólevél nem komposztálható, a must tartósítása, szárazvirágok kezelése, festése stb.

Edward O. Wilson - William H. Bossert - Bevezetés ​a populációbiológiába
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Ismeretlen szerző - Gyomnövények, ​gyomirtás, gyombiológia
E ​könyv megjelenésével a hazai herbológusok, gyomnövényekkel és gyomszabályozással foglalkozó szakemberek régi vágya teljesül. A három jól elkülöníthető részből az első összefoglalja a gyomnövények elleni integrált védekezési stratégiákat megalapozó, a gyomnövények biológiai sajátosságait feltáró legfontosabb tudományis ismereteket. Az integrált gyomszabályozás szerves részét jelenleg is a vegyszeres gyomirtási eljárások képezik. A második rész a herbicidekkel kapcsolatos alapvető tudnivalókat ismerteti. A harmadik, ún. "részletes rés" a legfontosabb szántóföldi, kertészeti és erdészeti kultúrák gyomszabályozási módszereit mutatja be.

Timon Béla - Őszibarack
Dr. ​Timon Béla a Pécsi Állami Gazdaság főkertésze. Tizennégy éve dolgozik az ország egyik legnagyobb őszibarack-termelő gazdaságában. Ugyanakkor a pécsi házikertész termelőkkel is aktív kapcsolatban áll. Dr. Bubán Tamás a Kertészeti Kutató Intézet Újfehértói Kutató Állomásának tudományos munkatársa. Az alma és az őszibarack termőrügy-differenciálódásának folyamatát vizsgálja, valamint a vegyszeres termékszabályozást. Tizenöt éves kutatói, kísérleti munkája (szárazföldi kísérletek is) a biztosítéka a könyvben közölt eredményeknek és útmutatásoknak. Prof. dr. Ottilia Zeller, a Stuttgarti Botanikai Intézet professzora, kb. két évtizede foglalkozik valamennyi gyümölcsfaj - köztük az őszibarack - virágképződésének folyamatával. E fontos téma hazai vizsgálatára - intézeti kapcsolatok révén - Bubán Tamás közreműködésével került sor. Dr. Varga István, a Baranya megyei Növénykutató Állomás (Szederkény) laborvezetője. E laboratórium feladata az őszibarackosokban bevezetésre kerülő új növényvédő szerek vizsgálata. Varga István speciális kutatási területe a károsítók előrejelzése és az őszibarack-levélfodrosodás betegségének vizsgálata. Faluba Zoltán az Országos Mezőgazdasági Fajtakutatási Intézet tudományos főmunkatársa. Speciális fajtakutatási területe a csonthéjasok, melyek közé az őszibarack is tartozik. Az új fajták felkutatása, megismerése céljából számos külföldi (Szovjetunió, Olaszország, Franciaország) tanulmányúton vett részt.

Cserháti Zoltánné - Bogyósgyümölcsűek ​védelme a házikertben
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Biber Károly - Tóth Bertalan - Dimitrievits György - Milyen ​szert használjunk?
Milyen ​szert használjunk? Ez a nagy kérdés, amelyre egyáltalán nem könnyű a válasz, mert a követelmények nagyok: a védelem legyen hatásos, de ne veszélyeztesse a növényeket és a hasznos szervezeteket, legyen olcsó és egyszerű. A könyv megkönnyíti a kártevők és kórokozók felismerését és a megfelelő hatóanyagú szer kiválasztását. A legújabb átdolgozott kiadásba belekerültek az újonnan megjelent betegségek és kártevők, a szántóföldi növényvédő gépekkel kapcsolatos legfontosabb ismeretek, a legkorszerűbb módszerek és a ma engedélyezett növényvédő szerek.

Sulyok Mária - Virágos ​ablak, virágos udvar
Ki ​ne gondolt volna már arra, hogy bár volna egy kis kertje? Akinek pedig van, arra, hogy vajon helyesen bánik-e a növényeivel? Ez a könyvecske a virágkedvelőnek szól. 12 fejezetben arra tanítja meg a virágok kedvelőit, hogyan lehet egy-egy ablakpárkányból, eddig csak lomtárnak használt, sötét utcára néző erkélyből, a szobánkban elkerített keskeny sávból vagy alig néhány négyzetméternyi, kopár, szűk bérházudvarból kert? Milyen növények valók ezekbe a kicsiny kertekbe, hogyan szaporítjuk, ápoljuk, és védjük a kártevőktől őket; nemcsak saját magunknak szerezve örömet ezáltal, hanem - városainkat is díszítve - mindenkinek, aki a szépet szereti.

Gayer József - Növényvédelem ​a kistermelésben
A ​népszerű "Katicás-könyv" összefoglalja azokat az alapvető tudnivalókat, amit a feltételes forgalmú, a szabad forgalmú növényvédő szerekről és a növényvédelmi elsősegélynyújtásról a felhasználónak tudni kell. A kistermelő, kertészkedő, hobbi szinten kertet művelő számára a gazdálkodáshoz szükséges növényvédelmi ismereteket szedi rendszerbe a könyv.

Lehoczky János - Reichart Gábor - A ​szőlő védelme
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Budai Csaba - A ​primőrök védelmében
A ​zárt klíma nemcsak a hajtatott növényeknek, hanem a növényzetet fertőző betegségeknek, kártevő állatoknak és gyomnövényeknek is kedvező feltételeket teremt, ezért a növényvédelmi munka egyre fontosabbá válik. A különféle zöldségfélékhez különféle növényvédelmi technológiákat dolgoztak ki a szerzők. Ezek figyelembe veszik a növény érzékenységét és a támadó betegségek vagy kártevők tulajdonságait. A védekezés így biztos eredménnyel járhat. A második kiadás bővült az újonnan megjelenő károsítók leírásával, az ellenük való védekezéssel és az újabb növényvédelmi berendezések bemutatásával.

Bodor János - 88 ​színes oldal a kerti károsítókról
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Turcsányi Gábor - Mekkora ​lelke van a növényeknek?
Rövid ​bevezetés a pszeudo-pszicho-botanikai analízisbe.

Heinrich Beltz - Formára ​nyírt növények, alakfák
A ​formára nyírt növényeknek (alakfák) és az erre szakosodott művészetnek (angolul topiary art, azaz topiária, formára nyeső műkertészet) régi hagyományai vannak. A Római Birodalomban már kétezer évvel ezelőtt is készítettek puszpángból és ciprusból mértani alakzatokat, szobrokat, sőt teljes csatajeleneteket, A rákövetkező, zaklatott évszázadokban Európában kis híján feledésbe merült a formára nyírás művészete, mígnem a reneszánsz korban ezt is újra felfedezték. Az akkor épülő kastélykertekben és a vidéki kúriák birtokain újra nagyon népszerűek lettek a formára nyírt növények. Fénykorukat a barokk korszakban élték, akkor a kastélykerteket, parkokat szívesen díszítették ún. alakfákkal. Egészen addig, míg vissza nem szorította őket a romantika 18. században megszületett eszmerendszere és az abból kialakuló kerttervezési irányzat, az angol tájképi kertek divatja. Az európai kertkultúrában divatteremtőnek számító Németországban az 1980-as évektől kezdve nagy népszerűségnek örvendenek az alakfák. A klasszikus mértani alakzatokon és a szobrokon kívül fontos szerepet kapnak az ázsiai kertépítészetből átvett pomponos és bonszaj alakzatok is. A formára nyírt növények mérete a hosszú élettartamuk alatt végig állandó, ami ma, a sok apró házikert korában igen jelentős előny a szabadon növő fákkal, cserjékkel szemben. A nyíratlan növények idővel túlságosan terebélyesre nőnek, és emiatt - az erre nem figyelő tervezés esetén gyakori, hogy néhány éven belül ki kell vágni. A formára nyírt növényekhez is sok türelemre lesz szükségünk, és persze tisztában kell lennünk a növény sajátosságaival, igényeivel. E könyv szakszerű, ugyanakkor szemléletes és könnyen érthető útmutatást ad, hogyan neveljük és gondozzuk a formára nyírt növényeinket.

Egyed Gyula - Dömötör Jenő - Keszei Attila - Maknics Zoltán - Szabó-Kozár János - Mezőgazdasági ​ismeretek - Ezüstkalászos gazda
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kurt Henseller - Szobanövények ​gyógyítása
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Karin Greiner - Tavaszi ​virágok a kertben, az erkélyen és a teraszon
Karin ​Greiner növényszakértő elmondja nekünk, mit tegyünk, hogy kertünk, erkélyünk és teraszunk már kora tavasszal virágozzék.

Pappné Dr. Tarányi Zita - Kaktuszok ​és pozsgások ápolása
A ​kötet a legismertebb, legkedveltebb kaktuszok és pozsgás növények - szám szerint 88 - leírását és ápolási gondozási tudnivalóit foglalja magába. Az "Általános tudnivalók" c. rész hasznos információkkal szolgál a kaktuszok és a pozsgások élettani igényeiről, szükségleteiről, továbbá részletes útmutatást nyújt az átültetésükre, elhelyezésükre, teleltetésükre, szaporítási lehetőségeikre és növényvédelmükre vonatkozóan. Külön részben ismertet 44 kaktuszt, illetve 44 pozsgást növényt ábécésorrendben, latin nevük és annak kiejtésének megadásával. A leírásokat minden egyes növénynél rajzok teszik teljessé.

Graham Clarke - Jane Courtier - Az ​otthon díszei
- ​Több mint 300 féle szobanövény részletes bemutatása. - Értékes szakmai tanácsok szobanövényt vásárlóknak. - Betűrendes táblázat a különböző fajok és fajták igényeinek gyors kikereséséhez. - Védekezés a szobanövények kártevői és betegségei ellen. - Melyik szobába, milyen növény való? - Melyik növény, hol érvényesül a legjobban? - Hogyan csoportosítsuk növényeinket? - Élethű színes fényképek és rajzok valamennyi elterjedt és számtalan kevésbé ismert szobanövényről.

Matolcsy György - Az ​a bizonyos harmincöt százalék
"A ​Föld lakosság ma négymilliárd. Ennek kétharmada olyan területen él, ahol már ma is kevés az élelem. A csökkenő élelmiszerkészletek gondja immár állandósultan jelen van az emberi nem sorsáért aggódó szakemberek töprengéseiben, gyötrő gondolataiban és javaslataiban. A mezőgazdasági terméshozamok növelése az emberiség alapvető kérdésévé vált. Megbízható felmérések szerint a kultúrnövényeket károsító élő szervezetek 35 %-kal csökkentik a mezőgazdasági terméshozamokat. A növényvédelem feladata ezt a 35 %-ot, a Föld mezőgazdasági termésének több mint egyharmadát a pusztulástól megmenteni."

Robert Sulzberger - Falusi ​kertek
Falusi ​kertek A parasztkertek stílusjegyei: ülőhely, bejárati ívek, kerítések, utak, szegélyek, víztárolók Díszkert: a ház fája, cserjék és formára nyírt sövények, rózsák, évelők, egynyáriak, balkondíszek Haszonkert: vegyeskultúra, zöldfűszerek, régi haszonnövények, gyümölcsfák és bogyós gyümölcsű bokrok, komposzthalom, növényvédelem

Baji Béla - Permakultúra ​és önellátó biogazdálkodás
A ​régóta várt, hiánypótló mű bővített és átdolgozott második kiadása. Hogyan gazdálkodjunk növényeinkkel vegyszerek nélkül? Egyáltalán szükségesek-e a vegyszerek a növényvédelemhez? Mi az a permakultúra? Baji Béla sok hasonló kérdésre ad választ, melyeket gyakorlati tapasztalatokkal is alátámaszt.

Váczi Imréné - Nagy Árpád - Dede Géza - Illyés Csaba - Nagy ​szobanövény-lexikon
A ​természettől elszakadva ösztönösen vágyódunk a természettel együtt elvesztett hangulatokra, harmóniákra. A szépen ápolt, egészséges növények gyönyörűek. A jó érzékkel és helyes információk alapján kiválasztott növények otthonunk legragyogóbb díszei lehetnek. A jó választáshoz ismerni kell a növény igényeit és tulajdonságait, meg kell ismernünk lakásunk mikroklímáját, továbbá a növényápolás anyagait és eszközeit. A dísznövényekből pompás a fajtaválaszték, kis segítséggel látványos, lakásunk hangulatával, stílusával harmonizáló, szép növénykompozíciókat alkothatunk. Könyvünk felöleli a Magyarországon kapható szobanövények teljes skáláját, minden kép hazánkban készült, magyar fotósok munkája.

Budai Csaba - Polgár László - Fürkészdarazsak ​a növényházakban
Bárhogy ​is vizsgáljuk, a növényvédő szerek mérgek, amelyek szennyezik a levegőt, a vizeket, se még a termésben is találhatók szermaradványok. Mi hát a teendő? Kiküszöbölhetők-e a termesztésből, megvédhető-e a termés a kártevőkkel szemben más módon is? A biológiai növényvédelem egyik új módszerével a kártevők természetes ellenségeit szaporítják, s ezzel visszaszoríthatják a káros rovarokat. A lárvakorukban parazita életmódot folytató fürkészdarazsak elpusztíthatják a levéltetveket, a molytetveket, a pajzstetveket, az aknázólegyeket. A növényházakban, az üveg és fólia alatti termesztésben való alkalmazását tanulhatják meg ezt az egyszerű és veszélytelen védekezési módot az új iránt fogékony kertbarátok.

Incze Ferenc - Levéldísznövények
A ​szobakertészek, a természet lelkes rajongói, a felbecsülhetetlen kincsű növényvilág csodálói, akik e gazdag és érdekes világ képviselőivel díszítik otthonukat. Gondosságuk és szeretetük célja: mit kell tenniök, hogy növényeiknek a legjobb életfeltételeket előteremtsék; hová helyezzék őket, milyen földbe ültessék, hogyan szaporítsák, az öntözővizet a föld felszínére vagy a cserép alá helyezett tányérba öntsék-e, mikor ültessék át? Ezekre a kérdésekre válaszol Incze Ferenc, a Kertészeti Egyetem tanára. A kertészkedésben már jártas olvasót még a tápoldatos növényneveléssel, a növényszekrények és növényablakok készítésével is megismerteti. Hiányos lenne azonban a mű, ha nem mutatná be a szobai növények gazdag választékát is, amelyek örökzöld levelükkel vagy kúszó-csüngő indájukkal, színpompás virágaikkal díszítik az ember otthonát. Nem tudományos, botanikai ismertetők ezek, hanem rövid, érdekes kis összefoglalók. Aki pedig még nem ismeri a növényeket, az a könyv élethű fényképei alapján kiválaszthatja egyéni ízlésének a legjobban tetszőt. Kedves Olvasó, amennyiben megnyerte tetszését a könyv, ne felejtse el ajánlani virágkedvelő ismerőseinek is, biztosan köszönettel veszik majd figyelmességét!

Balázs Klára - Kertészek ​növényvédelmi naptára
Az ​almafa lombját csupaszító hernyók, a diótermést használhatatlanná rágó lárvák, a szőlőt károsító kórokozók, a különböző talajlakó kártevők és a többiek a kiskerttulajdonosnak is személyes és ádáz ellenségei. Egész évi munkájuk gyümölcsét veszélyeztetik, vagy tehetik tönkre egy csapásra. A legtöbb gazda ezért rendszeresen védekezik ellenük, nem mindegy azonban hogy mikor, mivel, és hogy valóban a vélt kártevő ellen alkalmazta-e a szert. A naptár tulajdonképpen azoknak szól, akik nem eléggé jártasak a betegségek felismerésében, hanem a naptári időszakok alapján szeretnének hatásos védekezést folytatni a gyümölcsösükben, szőlőjükben, veteményesükben. Növényfajonként (alma, körte, cseresznye, meggy, stb.) az év elejétől kezdve követi nyomon a betegségek és a kártevők fellépését, a különböző fenológiai (fejlődési) fázisokban szükséges védekezési módszereket. A tápnövény, a kártevő, illetve a kórokozó és megjelenési formája, valamint a károsítás valószínű időpontja alapján tehát már azonosítható a betegség vagy a kártevő, ezután kiválasztható a megfelelő növényvédő szer, annak alkalmazási módja és ideje.

Vertse Albert - Madárvédelem
Népszerű ​könyv, de szakembereknek is szól. Valamennyi hasznos madarunk életét, megtelepítésének lehetőségét tárgyalja. A legújabb kutatások adatai alapján ismerteti a madarak életmódját, táplálkozását. Számos, eddig általában károsnak vélt madárról bizonyítja be ennek ellenkezőjét. Az egyre növekvő fontosságú biológiai növényvédelemhez rendkívül értékes segítséget ad. Színes képeivel, ügyes rajzaival minden madárkedvelő embernek kedves olvasmánya.

Enged%c3%a9lyezett...69
elérhető
0

Ismeretlen szerző - Engedélyezett ​növényvédőszerek 1969
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Erdélyi Tibor - Tengerdi János - Permetezés, ​porozás
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Covers_170629
1001 ​tennivaló a kertben Ismeretlen szerző
elérhető
19

Ismeretlen szerző - 1001 ​tennivaló a kertben
Több ​mint ezer gyakorlatias tanács, szakmai trükk, melyek megkönnyítik a kerti munkát, segítenek Önnek abban, hogy időt és pénzt megtakarítva széppé varázsolja kertjét. A különböző témakörökben kertészek hosszú évek alatt összegyűjtött tapasztalatait adják át, illetve a szakma legfrissebb kutatási eredményeit ismerheti meg. A kalendárium segítségével könnyen nyomon követheti, hogy az év mely hónapjában melyek a legfontosabb tennivalók.

Farkas Károly - Növényvédő ​szerekről kertbarátoknak
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Moldova György - Égi ​szekér
Navigare ​necesse est - tartja az ókori mondás, de nemcsak hajózni szükséges, repülni is. Legalábbis ezt vallják azok, akik nap mint nap madártávlatból tekintenek a szántóföldek négyszögére, a smaragdszínben játszó szőlőtáblákra. Mezőgazdasági repülők. Nincs jól szabott egyenruhájuk, nem járják a világot, nem felelnek száz meg száz utas életéért, legfeljebb a magukéért meg a munkaeszközként hozzájuk nőtt gépmadárért. Nem veszélytelen a munkájuk, vannak, akik nem térnek vissza közülük, de a bajtársak újra meg újra felszállnak, mert a vérükben van a magasság, a levegő semmihez sem hasonlítható érzése-élménye; mert repülni kell. S ezzel egyetértett a "repülő-riporter" Moldova György is, aki ebben a kötetében arra vállalkozott, hogy a levegőből tudósítson. Hónapokon keresztül ismerkedett e különös világgal, kísérte el a repülőgépes növényvédő szolgálat pilótáit, hogy munkájuk gondjait és szépségeit feltárja. Egy eddig felfedezetlen területről hoz hírt, a tőle megszokott lebilincselő mesélőkedvvel osztva meg velünk új élményeit, tisztelegve egyúttal e nehéz hivatás neves és névtelen munkásai előtt is.

Kollekciók