Ajax-loader

'borászat' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Dr. Merényi Károly - Kiskerti ​tanácsadó
A ​kertbarátok képzettsége legalább olyan sokszínű, mint amilyen sokféle a kertjük. Tanácsokat adni a kert műveléséhez számukra a már megszerzett ismeretekhez igazodva kellene, ám ez a tudásszint alig becsülhető. Éppen ezért a szerző könyve is olyan tanácsadó, amely a kezdőknek is szól ugyan úgy, mint a haladóknak. Megtalálható benne a kiskert tervezésének szempontjai, a gyümölcsfák, a szőlő, a dísznövények és zöldségfélék termesztési ismeretei, a házikerti növényvédő szerek választéka és használata, a termények társítása és végül a hasznos jog tanácsadás is.

J. Lynn - Vetkőzik ​a tanú
Madison ​Daniels kölyökkora óta rajong bátyja legjobb barátjáért, Chase Gamble-ért. Mindenki úgy véli, tökéletes párt alkotnának, ám van két komoly probléma: egyrészt Chase megfogadta, soha nem kezd komoly kapcsolatot, másrészt négy évvel korábban, egyetlen éjszakára túllépték a barátság határát, és azóta állandóan civakodnak. Madison bátyjának esküvőjén azonban mindkettejüknek részt kell vennie, ezért erre a hétvégére tűzszünetet hirdetnek az ifjú pár kedvéért. Ám a nyugalomnak vége, amikor kiderül, hogy szervezési hibák miatt két éjszakát kénytelenek összezárva tölteni egy nászutas-lakosztályban. Ráadásul sorra történnek a „balesetek”, amelyekkel a kedves család próbálja bebizonyítani, hogy a két fiatal közötti szenvedély másra is jó lehet, mint állandó harcra. Hacsak Madison és Chase előbb meg nem fojtja egymást…

Moldova György - Keserű ​pohár II.
"Elkeseredve ​nem vagyok, de felháborodva igen." Tokaji borász

Moldova György - Keserű ​pohár III.
"A ​magyar borok világhírűek - itthon." Moldova György riportkönyvének harmadik kötete a magyar borokról és borászokról. "Munkám kezdetén nem állt szándékomban, hogy önálló kötetnyi terjedelemben foglalkozzam Villánnyal. Úgy terveztem, hogy a riport többi tervbe vett állomásához hasonlóan ide is lelátogatok majd néhány alkalommal, lenn töltök egypár napot, felmérem a borászkodás itteni állapotait. Körülnézek, interjúkat készítek, dokumentumokat gyűjtök, áttekintem a hozzáférhető szakirodalmat. Nem készültem egy várost a maga teljességében bemutatni. Ez évek, sőt, talán egy egész élet munkálkodását igényelné - könyvnek álcázott, látványosan illusztrált cégjegyzékeket könnyen össze lehetett volna hozni, de ez a feladat nem vonzott, különben is mások már megtették előttem. (...)" (részlet az Előszóból)

Boruzs János - Boruzs Jánosné - Borlexikon
A ​borlexikon két részből áll. Az első rész a tényleges borlexikon, számos címszóban - az AKÓ-tól a ZURBOLÁS-ig - borászati szakkifejezések magyarázatait tartalmazza ábécérendben. Segítséget nyújt ezzel a borászattal foglalkozóknak és a borászat iránt érdeklődőknek egyaránt. A második rész receptgyűjtemény, amely száz. borral elkészíthető étel leírását tartalmazza. Ötleteket ad a hétköznapokra és ünnepnapokra készíthető ételek kiválasztásához.

Covers_461996
Gyengébb? ​Nem! Ismeretlen szerző
6

Ismeretlen szerző - Gyengébb? ​Nem!
Ebben ​a könyvben huszonhat remek nő mesél az életéről. Mindannyian a borok világában dolgoznak, olyan terepen mozognak, ahol korábban hagyományosan férfiak ültek a kormánynál. Magabiztosan, céltudatosan vezetnek. Van közöttük tulajdonos, birtokigazgató, szőlész és borász, mindegyikük máshol tart az útján, de büszkék arra, amit eddig elértek, és nem cserélnének senkivel. Néhányan gyerekkori álmukat váltották valóra, mások felnőtt fejjel merészkedtek először a pince mélyére, megint mások az apától megörökölt, nehéz "autót" szelídítették magukhoz, de előbb-utóbb mind megtanulta, hol kell megpiszkálni a motort, ha baj van. Bemutatják a boraikat, amelyekre büszkék, és bizonyítják jártasságukat a konyhában is. Mesélnek a mindennapjaikról, a családjukról, a sikereiről és a kudarcaikról, mindarról, ami elindította őket azon az úton, amelyen ma is járnak.

Ismeretlen szerző - A ​Művelt Alkoholista borzsebkönyve
A ​Művelt Alkoholista blog (http://muveltalkoholista.hu) három éve iszik eltökélten. Vegyes társaság: újságíró, tanár, informatikus, irodalmár - Szegedtől Pomázig mindenféle népek. Lapzártakor már nyolcan vannak, illetve jelen mű szerzői közt még csak heten, de még soha nem ültek együtt egy asztalnál, nem is ismerik egymást mindannyian. A Művelt Alkoholista nem csak internetességével, formájával próbált valami újat hozni a magyar borkultúrába - a bor: kultúra -, hanem nyelvében és közelítésében is: kerülni próbálta az ebben a körben fájdalmasan gyakori patetikus lírát, inkább némi iróniával és persze öniróniával operál, kerüli a bennfentes szakmázást. Egyéves, erősen hozamkorlátozott termesét dobja piacra ezúton a Művelt Alkoholista, azzal a reménnyel, hogy segíthet tán innivalók ügyében a rászorulóknak, hogy szórakoztathatja, elgondolkodtathatja, felbosszanthatja a magyar borok - e kultúra - fogyasztóit. Kábé kétszáz bor, kétszáz leírás, néhány esszészerű, néhány glossza, reményeink szerint magas extrakt és egyenes savgerinc.

Oláh László - Szőlészek ​zsebkönyve
Mindenki ​szereti, ha kérdéseire gyorsan talál és röviden kap választ. A zsebkönyv elnevezés is utal arra, hogy a szerző a szőlőtermesztés technológiai és gazdaságossági kérdéseire röviden és összefogottan válaszol. Segíti a választást és a döntést, különösen a telepítés, a metszés, a növényvédelem, a tápanyag utánpótlás kérdéseiben. A hagyományos és a legújabb szőlőfajtákról és fajtajelöltekről értékelő ajánlást ad. A zsebkönyv a termesztés közben felmerülő napi kérdésekre a nagyüzemi szakembernek és a kistermelőnek egyaránt válaszol.

Prohászka Ferenc - Szőlő ​és bor
A ​szőlőskertek tulajdonosai egyformán jó szőlészek és borászok s méltán büszkék vendégmarasztaló borukra vagy a lugasukra. Számukra a szőlő termesztése és a bor készítése elválaszthatatlan. Prohászka Ferenc ötlete tehát találkozott az olvasók, azaz a házikert-tulajdonosok igényével, és a siker nem maradt el: ez a könyv kilencedik kiadása. Könyvét elsősorban a szőlőt kisebb területen termesztők részére írta, nem feledkezve meg a népszerű művek legfontosabb követelményeiről: világosan, egyszerűen és szemléltetően. A tartalom három fő témakörről: a csemege- és a borszőlő termesztéséről, a borászatról, valamint sokféle hasznos tudnivalóról szól. Az első rész vázát a szaporítás, a tőkehiány pótlásának módjai, a telepítés, a termő szőlő nyitása, metszése és növényvédelme, valamint a lugas nevelésének tudnivalói, meg a szőlőfajták jellemzése alkotja. Csak ezt követően kerül sor a borkészítéssel kapcsolatos teendőkre, a szüretre, a must erjesztésére, a bor kezelésére és a borbetegségek ismertetésére. A régi, jól bevált módszerek mellett természetesen mindazok az új eljárások is megtalálhatók, amelyekre ma már minden szőlőskert tulajdonosa kíváncsi.

Kriszten György - Szőlőlugas
Ahhoz, ​hogy a szőlőlugas bőven teremjen, hamar élvezhető legyen a termése, kellemes, hűvös az árnya, üdítő a látványa, szakszerű és folyamatos munkát igényel. Ehhez nyújt segítséget a lényegre törő, világos stílusú könyv, amiből megtanulható a helyes telepítés, a támberendezések készítése, a szőlő metszésének alapszabályai, a különböző tőkeformák kialakítása és metszése, a lugasformák helyes megválasztása, a lugasok tápanyagellátása és öntözése. A szerző az egyes lugasformák kialakításának folyamatát 4 - 5 éven át kíséri, amit a szemléletes ábrák jól illusztrálnak. Az ajánlott szőlőfajták tulajdonságait, metszési igényét táblázat foglalja össze.

Török Sándor - Borászok ​zsebkönyve
A ​borászok számára alapvető fontosságú ismereteket tartalmazó művet Kállai Miklós, Eperjesi Imre és Magyar Ildikó dolgozta át a legfrissebb adatokkal.

Szövényi Ernő - A ​házi bor készítése
A ​sorozat célja, hogy a kertészet és a kertészkedéshez szorosan kapcsolódó tennivalók ismeretanyagát a gyakorlat igényeihez, szükségleteihez szabva közérthetően, kevés szöveggel és sok rajzzal adja közre. A témák kiválasztásakor a tapasztalt kertészre éppen úgy gondoltunk, mint a kezdőre, ezáltal a más és más színvonalon álló kertészeknek tudunk rendszeres tanulnivalóval szolgálni. Ez a füzet azoknak készült, akik nagyon szerény feltételek között szeretnének maguknak készíteni jó bort, néhány tőke szőlő terméséből. A téma feldolgozásának alapja a fehérborkészítés technológiai folyamata. Közbeszúrt bekezdések ismertetik a vörösborkészítés ettől eltérő lépéseit azokon pontokon, ahol a kétféle eljárás között különbség van. Olyan pontos receptúrát kap az olvasó, hogy még a laikus is képes ennek alapján fehérbort, vörösbort és rozét készíteni. A szerző leírja a termésbírálat lényeges elemeit és a mustfok megállapítására szolgáló módszereket is. Szó esik még a kész borok kezeléséről, borbetegségekről és -hibákról, valamint az ellenük való védekezés módjairól. Az utolsó fejezet a kellemes, baráti körben eltöltött borkóstolásról szól.

Georgia Cates - A ​fájdalom szépsége
Jack ​McLachlan iparmágnás a borászat nagyágyúja, egyben Ausztrália legkapósabb agglegénye. Sikerei és vagyona miatt nem ismeretlenek számára a romantikus kapcsolatok bonyodalmai, a zűrös helyzetek elkerülése érdekében extrém szabályok szerint randevúzik. A maga egyszerűségében, kötöttségek nélkül élvezi a gyönyörű hölgyek társaságát. Kapcsolatait üzleti megállapodásként kezeli, minden egyes alkalommal ugyanolyan feltételek szerint. Nincs hosszú távú kapcsolat. Nincs valódi személyazonosság. Az ő játéka, az ő szabályai. Többnyire elégedett a megszokott játszmával, ám amikor Laurelyn Prescott belép az életébe, muszáj stratégiát váltania. Az új játékos ugyanis minden korábbitól különbözik. Jack világa a feje tetejére áll, amikor három hónapig tartó viszonyba bonyolódik a gyönyörű, amerikai zenésszel. Semmi sem a tervek szerint történik, és Jack egyre több és több szabályt áthág a lány kedvéért. Laurelyn nem is tudja, milyen kivételesen közel kerül ahhoz, hogy olyasmivé váljon, amelynek lehetőségét a férfi elképzelni sem merte. Miatta borul minden játékszabály. A fájdalom szépsége felnőtteknek szóló kortárs regény, a fiatalabb olvasók számára a felnőtt tartalom miatt nem ajánlott.

Herczeg Ágnes - Pánczél Andrea - Borról ​neked
Hiánypótló ​kötet elsősorban nőknek, a borfogyasztás és -választás legfontosabb tudnivalóiról. Megismerhetjük a fontosabb hazai és külföldi borrégiókat, a szőlőmagolaj titkát, a fröccs divatot, olvashatunk a megfelelő bor- és ételpárosításról, design borászatokról, valamint megtudhatjuk milyen egy igazi szexi reggeli pezsgővel! A kötetben rengeteg praktikus tuti tippet találhatunk és a szerzők végre lerántják a leplet számtalan tévhitről is.

Matt Skinner - A ​borokról - egyszerűen
A ​borokról - egyszerűen hasznos kézikönyv, amely megtanít bennünket arra, hogy a jól megválasztott borok miként illeszkednek kényelmesen a mindennapi életünkbe, és ami még ennél is fontosabb, segít a lehető legtöbb örömet kihozni belőle.

Julie James - Az ​a gyanúm, szerelem
A ​nő nyugalomra vágyik. Egy milliárdos lányaként és a város legjobb borkereskedőjeként Jordan Rhodes állandó résztvevője az exkluzív chicagói partiknak. Ám a sors megáldotta egy felettébb zűrös ikertestvérrel is, aki miatt kénytelen segíteni az FBI-nak leleplezni a maffiának pénzt mosó közismert étteremtulajdonost. Ennek érdekében olyan kísérővel kell elmenni egy adománygyűjtő rendezvényre, akit a háta közepére sem kíván. A férfi teljesen másra gondol. Nick McCallnak, Chicago legjobb beépített ügynökének egyszerű a filozófiája: soha ne keveredj személyes kapcsolatba, különösen azzal ne, akivel együtt dolgozol! Csak az a baj, hogy Jordan Rhodes okos, gyönyörű és izgalmas is. Ők ketten minél hamarabb szeretnék megoldani azt a megbízatást, amely Jordan testvérének szabadulást, Nicknek pedig dicsőséget hozhat. Már csak azért is sietnének, mert öt percet sem bírnak ki parázs szópárbaj nélkül. Ám ami egyszerű megbízatásnak indul, az hirtelen kezd valami nagyon más lenni...

Benkei Ildikó - Az ​aszúkirály
Pár ​héttel ezelőtt Tokajban voltunk. Előtte már ittam tokaji aszút, volt sejtésem arról, hogy mi fogad ezen a tájon. Régebben is jártam már errefelé, bár akkor még csak átutazóban. De ezen a pár fagyos, napsütéses téli napon megérintett a csoda. Elvarázsolt a táj, ámulatba ejtettek az emberek, akikkel találkoztunk. Egy beszélgetés alkalmával felmerült egy név, ahová nem tudtunk elmenni. Már kóstoltam régebben egy-két borát, amelyek illatára és ízére nem is nagyon lehet szavakat találni. Mikor nedűit ízleltem, még távolinak tűnt, hogy valaha megismerem. Ma már közelebb érzem magamhoz, pedig személyesen még nem találkoztunk. Királynak tartják. Az aszúk királyának. Ő Szepsy István. Hogy sikerült eme nemes férfit megismernem? Biztosan sokan nem gondolnák, de egy interjúkötet segített megértenem egy picit ennek az embernek az életéből, közelebb vitt az ő világához. A Kairosz Kiadó gondozásában 2007-ben jelent meg ez a kötet, a Magyarnak lenni sorozat XXI. darabjaként. A riporter Benkei Ildikó volt, akivel az interjúalany, Szepsy István végigjárta a Mád környéki dűlőket, a beszélgetés során a tulajdonos borait kortyolgatták. És mindezt olyan érzékletesen adják vissza a sorok, hogy az olvasó bizony alig várja, hogy kinyithasson egy (jobb esetben Szepsy) tokaji aszút és szép lassan iszogatva haladjon a könyvben, magába szívva gondolatokat, a 'főhős' életének apró történeteit, az utat, mely naggyá tette, de nem engedte elveszíteni alázatát, Istenbe, hazába és a munkába vetett hitét. A könyv egy sétával indít. A híres pincét mutatja be érzékletes szavakkal a riporter, már szinte kirajzolódik előttünk a történet: ha beleszagolunk a levegőbe, érezzük az illatokat, ha körbenézünk, látjuk a hordókat, ahogyan szépen sorakoznak, rajtuk itt-ott krétával egy-egy dűlőfelirat és évszám, sötét honol mindenfelé, de nem a félelmetes fajtából, hanem a behízelgően kedvesből, ahol jó picit megnyugodni, a falon vastagon penész, dohos szag… Majd csurog a pohárba az édes bor. Ez a rész az érzékek játékáról szól. Szép lassan eljutunk a következő állomásig, Szepsy István otthonába. Itt aztán jöhet a történelem óra, izgalmasabbnál izgalmasabb események fogataga sodor minket tovább a betűk és egy különleges ember világában. Megismerhetjük a Szepsy család történetét, betekintést nyerhetünk a múltba, amelyben a főszereplő már hét évesen egy metszőollóval kezében a szőlőben tevékenykedett, vagy ahogy kis barátaival katonásat játszottak, a sertésperzselőt használva géppuskának. A szülei vallásosak voltak és bár abban az időben lehetetlennek tűnt, a Szepsy apukát szövetkezeti elnökké választották. Nem akarta, bujkált, aztán mégis elvállalta. A fiúnak, Szepsy Istvánnak édesapja értékrendje, ember, munka és szőlő iránti szeretete követendő példa lett. A szőlő, a bor, amelyet már mi is megízlelhetünk, ezt a 'szerelmet' sugározza nekünk. Egy alkalommal az apa elbeszélgetett fiával. Ez a történet tökéletesen szemlélteti a borban rejlő csodát: '... szénát gyűjtöttünk, amikor kérdezte apám, hogy látom-e a szőlőnket ott, a Tokaji-hegyen. Keleti fekvésben, a Nyulas dűlőben, ami mai is megvan, újratelepítettem nyolcvankilenc-kilencvenben. `Igen – feleltem -, látom`. `Na és mit látsz?` `Sötétebb, egységesebb, jó ránézni, mert úgy kiválik a többi közül, olyan nagyon gondozott` - mondtam. `Mit látsz még?` – faggatott tovább. `Azt nem látod, hogy ragyog? Az egész mintha bíborködbe burkolózna? Ezért láttad meg, mert vonzotta a szemedet az a ragyogás. És tudod-e, miért ragyog? Mert a szeretetet adja vissza, amit kapott.` Az út a meleg otthonból, Mádról Nyugat felé tart, az Úrágyától a Szenttamásig megismerhetjük azokat a dűlőket, ahol az elmúlt években hatalmas változások történtek, Szepsy István vezette itt be a leíveléses hosszúmetszést, de szerinte még mindig kevés idő telt el az igazán jó minőségű termés eléréséhez, ahhoz, hogy a 'tőkék megnyugodjanak, hogy sejtjeikben is elhiggyék, már nem a mennyiség a fontos.' Egy rövid pince-kóstoló után az út ismét a szabadba vezet. Hajnalban. A beavató és beavatott várja a Nyulas-dűlőben, a Bodrog felett a Nap első sugarainak megjelenését. Kicsit úgy tűnhet az olvasónak, hogy az utazás végtelen. Végül az eljut az ember a belső egyensúlyra, amikor úgy érzi, hogy jó ott lenni, amikor már szinte lebeg. Ez az 'egyensúly hely' Szepsy Istvánnak Magyarország. Sok helyen járt már a világban, de ez az otthona: 'Az ember a tudata által képes a lélek síkja felé emelkedni, s ez a lényeg. Hogy ki hol tudja ezt megtenni? Én máshol nem tudnám, csak itthon. Itt, ahol a nyáron a Zempléni-hegyek tövénél kél a nap az Alföld felett…'

Christian Callec - Borok ​enciklopédiája
Miként ​a bor az ízlelőszerveknek, úgy ez a kézikönyv a szemnek jelent ünnepet, hiszen több mint nyolcszáz fotó felhasználásával mélyíti el tudásunkat a borról és a borkészítésről. A szerző, a Holland Bormúzeum kurátora összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, melyek birtokában a borfogyasztás igazi szertartássá válhat. Megismerkedhetünk a borászat történetével az antikvitás korától napjainkig; bepillanthatunk a borkészítés folyamatába; megtudhatjuk, miként ízleli az istenek italát a szakavatott borkóstoló; számos hasznos tanácsot kapunk a borok vásárlásáról és tárolásáról; és természetesen a borok és ételek párosításának fortélyai sem maradhatnak el. Az általános tudnivalókon túl a kötet bemutatja a világ legfontosabb borvidékeinek termékeit, a fajták jellegzetességeitől egészen a hozzájuk illő ételekig.

Mercz Árpád - A ​must és a bor egyszerű kezelése
A ​szerző munkássága felöleli a szőlőfeldolgozás és a borkezelés különböző területeit. Könyvében a helyes borkészítés alapjait mutatja be a legkorszerűbb ismeretekkel és mindenki számára érthető, egyszerű formában. Útmutatásai alapján - a szürettől a borkészítésig és kezelésig - a legkisebb szőlőmennyiséggel rendelkezők is jó bort készíthetnek.

Herczeg Ágnes - Borok ​a konyhában
Egy ​izgalmas kísérlet igazán színvonalas beteljesülését tarthatja kezében a kedves olvasó. Egy hiánypótló mű, amely úgy tesz tanúbizonyságot elhivatottságról és szakértelemről, hogy közben mindenki számára közérthető stílusban és igényes tálalással segít eligazodni a sokszor még a szakembereknek is komoly fejfájást okozó kérdésekben. Ráadásul kitűnő befektetés, mert akár már egy vacsora alatt is megtérülhet az ára, ha tudjuk, hogy az ételünkhöz milyen bort érdemes választanunk.

Giles Kime - A ​bor titkai
Az ​elmúlt húsz év során a bor csavarokkal, agresszív reklámkampányokkal és megamarketinggel teli masszív iparrá nőtte ki magát. Ez a könyv lecsupaszítja a témát a szakzsargontól és a mellébeszéléstől. Tanácsokat ad azzal kapcsolatban, hogyan válasszunk bort magunk és barátaink számára. Az ízlelőszerveink kifinomításától kezdve a feltétlen szükséges poharakig 52 ragyogó ötletet kapunk arra nézve, hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet ezen élvezetes italból. Ez a könyv olyan ötleteket ad, amelyek segítik, hogy önálló véleményt alkothassunk a borról. Itt az ideje, hogy valóban megkóstoljuk a borban lévő szabadságot. LAPOZZUNK FEL RÖGTÖN NÉHÁNY SLÁGER ÖTLETET. Nem tudjuk megkülönböztetni a Rizlinget a Viogniertől? A 41. oldalon tippeket találunk arra, hogyan különböztessük meg az egyik szőlőfajtát a másiktól. Ha azon éles elméjű borivók csoportjába tartozunk, akik még mindig nem biztosak abban, hogy egy drága üveg bor nem rablás-e, nézzük meg a 149. oldalt.

Dlusztus Imre - Kaiser Ottó - Borpincék
Egy ​pohár bor a magyar kultúrtörténet esszenciája. Magyarország évszázadokon keresztül bornagyhatalom volt, mert mindene megvolt hozzá, hogy az legyen: szaktudás, gazdag hagyomány, megfelelő talaj, kitűnő klíma, alkalmazkodó fajtaösszetétel és a borászathoz nélkülözhetetlen nemzeti romantika. Hazánk minden vára és kolostora alatt volt bortárolásra alkalmas pince. A könyvünkben bemutatott pincék, présházak, pincefalvak azonban nem skanzenek, hanem a magyar gazdaság megújuló és megújító lehetőségének csodálatos adottságú építményei. 2005.

Sztanev Bertalan - Kendéné Toma Mária - Borkedvelők ​kézikönyve
A ​könyv célja vezérfonalat adni az olvasónak a bor kiválasztásakor, fogyasztásakor, tárolásakor felmerülő lényeges kérdésekben. Célunk az iránymutatás, de a lexikális tudás átadásán túl a borokat, a borkultúrát gyakorlati módon közelítjük meg. Az ismeretek jól érthető és mindenki által használható leírásán kívül olyan érdekességekre is kitérünk, amelyek egy pohár bor mellett érdekes olvasmánnyá teszik a könyvet. A Borkedvelők kézikönyve térkép azok számára, akik a borfogyasztást nem csak szomjoltásnak tekintik.

L. Kelemen Gábor - BorÁSZok
A ​bor megszépíti az ember életét. Jólesik egy baráti beszélgetés közben; egy borkóstolás szórakoztató, és a mindennapok fárasztó munkája után egy pohár bor elfogyasztása családi körben kellemes lezárása a napnak. E kötet hazánk negyven legsikeresebb bortermelőjét mutatja be.

Bárány István - A ​magyar bor
Merre ​tart a magyar borászat? Hogyan indul el az elmúlt évtizedben az újjászületés útján? A könyv ezekre a kérdésekre keresi a választ: röviden átfogó képet fest a magyar bor világáról, s tömören ismerteti a nagyobb borrégiókat, borvidékeket és a legfontosabb borászatokat.

Trish Morey - A ​szerződés ára
Franco ​Chatsfield élete nem volt olyan botrányokkal teli, mint a családtagjaié, de a neve miatt az emberek ferde szemmel néznek rá. Amikor a cég új ügyvezetőjének utasítására Ausztráliába utazik, hogy megkössön egy fontos szerződést, Holly a borászatuk képviseletében kételkedve fogadja a férfi nagylelkű ajánlatát. Végül mégis lehetőséget ad Francónak, hogy bebizonyítsa: őt más fából faragták, mint a többi Chatsfieldet. Talán így a szerződés sem esik kútba…

Jens Priewe - Új ​borvidékek
A ​közelmúltban jelentős változásoknak lehettünk tanúi a világ bortermelésében, hiszen a 20. század végén tengeren túli országok váltak jelentős bortermelő hatalommá. Kiderült, hogy a világ távoli vidékein is vannak olyan minőségű borok, amelyekről az európaiak eddig azt hitték, hogy csak az öreg kontinensen teremhetnek. Az új versenytársak komoly kihívások elé állították a borkultúrában nagy hagyományokkal rendelkező országokat, melyekről számos könyv született már, míg az újonnan feltörekvőkről meglehetősen keveset tudni. A sok szép, színes képpel illusztrált könyv megismertet ezekkel az Európától földrajzilag távol fekvő bortermelő országokkal.

Covers_266963
Borok ​könyve Ismeretlen szerző
3

Ismeretlen szerző - Borok ​könyve
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Alkonyi László - Tokaj ​- A szabadság bora
Soha ​nem tudtam megmagyarázni magamnak, honnan ered a rajongás, ami Tokaj-Hegyalja határát átlépve tör elő belőlem. Talán azért alakult ki a vágyódás, mert ezen a vidéken a kérdéseket mindig kristálytisztán teheti fel az ember. Talán abból ered a kísértés, hogy a válaszok szédítő magasságokat és mélységeket nyitnak meg a kérdések felvetésére készen álló előtt. Egy szőlőültetvény ember és természet egymásra utaltságának jelképe. Tokaj-Hegyalján ez a jelkép transzcendens tartalommal telítődik. Itt az Isten próbára teszi az embereket, mert a kincs, amit a természet ad, könnyen halandó isteneket teremthet belőlük. A tokaji bor életfilozófia az egyén, lét vagy nemlét bizonysága egy nemzet és az életöröm megtestesítője lehet bárki számára.

Töttös Gábor - A ​szekszárdi szőlő és bor
A ​könyv a borvidék kialakulását és fejlődését kíséri végig, az Árpád-kortól napjainkig. Foglalkozik a szőlőtermesztés és a borászat szakkérdéseivel is, valamint fejezetet szentel az irodalom és a művészetek szekszárdi szőlőhöz és borhoz fűződő kapcsolatának is.

Dlusztus Imre - Figula ​Mihály
1960-ban ​született Szegeden, ahol magyar-történelem szakon szerzett diplomát. A Szegedi Egyetem szerkesztőségében kezdett, majd a Délmagyaror-szagnál dolgozott. A rendszerváltás után tizenegy évig tevékenykedett a napilap főszerkesztőjeként és a kiadóvállalat ügyvezető igazgatójaként. Szervezésében született meg a Szegedi Borfesztivál. Alapító főszerkesztője volt 2001-ben a Hungárián Review-nak, majd 2002-ben a HírTV-nek. Kiadónknál 2003-ban jelent meg A szép magyar bor című könyve, amelynek fotóit Kaiser Ottó készítette. Új ságírói-szerkesztői tevékenységét 1998-ban Táncsics-díjjal ismerték el.

Dlusztus Imre - Tiffán ​Ede
"Először ​is az igényességgel és a következetességgel kell példát mutatnom. Ez azt jelenti, hogy ha minőségre vonatkozó kérdés vetődik föl, akkor sohasem szabad megalkudni, s ha válaszút elé állít a szakma, akkor csakis a jobbik utat választhatom, még ha az nehezebben is járható. A könnyebb elvágyódások, kísértések irányába nem tehetek engedményt, tehát az elsőnek egyben maximalistának is kell lennie." - válaszolja Tiffán Ede, amikor saját portréjához nem az alkatához közel álló líra felütést, hanem a felelősségről szóló témamaghatározást kérjük tőle. A hatvankét éves borászt a szakmán belül a háta mögött igen egyszerűen nevezik: Az Ede.

Kollekciók