Ajax-loader

'borászat' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Bertha Bulcsu - Balatoni ​évtizedek
Kik ​élnek a Balaton körül, miből és hogyan? A lakosság hogyan osztozik meg a földek, nádasok és az erdőségek hasznán? Hogyan élnek a vízparti falvak és a hegyközségek lakói? Mennyit jövedelmez a szőlő, mennyit a táj szépsége és a víz tisztasága? Kik osztoznak a napfény árán? Ilyen és hasonló társadalmi kérdésekre keresi Bertha Bulcsu Balatoni évtizedek című könyvében a választ. A mű irodalmi eszközökkel készült szociográfia. A szerzőt a számoknál, statisztikai adatoknál mindvégig jobban érdekelték az emberi sorsok, a falusi élet mai drámái, gondjai, örömei. Így a könyv sok pontján már-már regényes rejzolattá válik, de mégsem, hiszen a vízparton élő, valóságos munkás- és parasztemberek a hősei. Az emberarcok mögött kirajzolódik a szelíd szépségű balatoni táj, s a könyv egyes pontjain szinte főszereplővé válik, mivel a Balaton-felvidék és a déli part, az emberi élet újkori gyakorlata szerint alakul, változik. A Balaton körül is megtörtént a lakosság életformaváltása. Még néhány év, talán egy évtized, s a falvak új lakói nem emlékeznek már a régi vidéki szokásokra, az élet és a munka történelmi gyakorlatára, a társas együttlétek formáira. A házi készítésű halászszerszámok is elkorhadnak, feledésbe merülnek. A nagy változás után a szerző az utolsó pillanatban járta be a tókörnyék falvait, s jegyezte fel az emlékeket. Bertha Bulcsu egyébként csaknem húsz évig élt a Balaton partján, jól ismeri a tó titkait, s a parton és a hegyoldalakban lakó embereket is.

Peter Mayle - Bor, ​mámor, Provence
A ​regény alapján készült az elbűvölő vígjáték Marion Cotillard és Russel Crowe főszereplésével. Max Skinner élete gyökeresen megváltozik, amikor főnöke lenyúlja legfontosabb üzleti partnerét. A londoni bankár hirtelen ötlettől vezérelve Provence-ba utazik, hogy szemügyre vegye örökségét: nemrég ugyanis egy jókora provence-i szőlőbirtokot örökölt nagybácsikájától. Max boldogan adja át magát a táj, a napsütés és a hamisítatlan dél-francia konyha vonzásának, ám váratlanul egy gyönyörű fiatal nő toppan be az életébe Kaliforniából... Peter Mayle nagyszerű regénye a bortermelés roppantul jövedelmező és kegyetlen versenyt diktáló világáról szól, a helyszíne pedig mi más is lehetne, mint a kedves helyi lakosokkal és érzéki csodákkal teli Provence. A magával ragadó, romantikus olvasmány könnyű, mint egy pohár hűs bor megfűszerezve barátsággal, titkokkal, egy csipetnyi nyomozással és szenvedélyes tánccal.

Boruzs János - Boruzs Jánosné - Borlexikon
A ​borlexikon két részből áll. Az első rész a tényleges borlexikon, számos címszóban - az AKÓ-tól a ZURBOLÁS-ig - borászati szakkifejezések magyarázatait tartalmazza ábécérendben. Segítséget nyújt ezzel a borászattal foglalkozóknak és a borászat iránt érdeklődőknek egyaránt. A második rész receptgyűjtemény, amely száz. borral elkészíthető étel leírását tartalmazza. Ötleteket ad a hétköznapokra és ünnepnapokra készíthető ételek kiválasztásához.

860062_5
Magyar ​borutak Ismeretlen szerző
0

Ismeretlen szerző - Magyar ​borutak
"A ​"Magyar Borutak" páratlan lehetőség, ahol minden egy helyen megtalálható legyen szó munkáról, aktív kikapcsolódásról, vagy kellemes pihenésről! 1000 éves Bencés apátság, festői halászfalu, lenyűgöző szépségű táj, csodálatos balatoni panoráma, pezsgő kulturális élet, híres borvidék, vendégszerető emberek - megannyi érv, hogy megismerjék Tihanyt és eljöjjenek hozzánk! Budapesttől 120 km-re, a tihanyi félsziget csúcsán, természetvédelmi területekkel körbe ölelt 13 hektáros ősparkban, közvetlenül a vízparton fekszik a Club Tihany üdülőközpont. Igazi paradicsom a nyaralni vágyók és szabadságukat aktívan eltölteni szándékozó vendégek számára. A 330 szobás szálloda és a 160 bungaló 140 főnek tud egy időben elhelyezést biztosítani. Éttermeink a magyar és nemzetközi konyha specialitásaival gondoskodnak a kulináris élményekről, a széles választékú svédasztalos étkezéstől a hangulatos Balaton parti grill partin át az elegáns gálavacsoráig. Szállodánk hosszú évek óta kiemelkedő szereplője a magyarországi konferenciaturizmusnak is, amely többek között egyedül álló adottságainknak is köszönhető." (a Kiadó)

Georgia Cates - A ​fájdalom szépsége
Jack ​McLachlan iparmágnás a borászat nagyágyúja, egyben Ausztrália legkapósabb agglegénye. Sikerei és vagyona miatt nem ismeretlenek számára a romantikus kapcsolatok bonyodalmai, a zűrös helyzetek elkerülése érdekében extrém szabályok szerint randevúzik. A maga egyszerűségében, kötöttségek nélkül élvezi a gyönyörű hölgyek társaságát. Kapcsolatait üzleti megállapodásként kezeli, minden egyes alkalommal ugyanolyan feltételek szerint. Nincs hosszú távú kapcsolat. Nincs valódi személyazonosság. Az ő játéka, az ő szabályai. Többnyire elégedett a megszokott játszmával, ám amikor Laurelyn Prescott belép az életébe, muszáj stratégiát váltania. Az új játékos ugyanis minden korábbitól különbözik. Jack világa a feje tetejére áll, amikor három hónapig tartó viszonyba bonyolódik a gyönyörű, amerikai zenésszel. Semmi sem a tervek szerint történik, és Jack egyre több és több szabályt áthág a lány kedvéért. Laurelyn nem is tudja, milyen kivételesen közel kerül ahhoz, hogy olyasmivé váljon, amelynek lehetőségét a férfi elképzelni sem merte. Miatta borul minden játékszabály. A fájdalom szépsége felnőtteknek szóló kortárs regény, a fiatalabb olvasók számára a felnőtt tartalom miatt nem ajánlott.

Herczeg Ágnes - Pánczél Andrea - Borról ​neked
Hiánypótló ​kötet elsősorban nőknek, a borfogyasztás és -választás legfontosabb tudnivalóiról. Megismerhetjük a fontosabb hazai és külföldi borrégiókat, a szőlőmagolaj titkát, a fröccs divatot, olvashatunk a megfelelő bor- és ételpárosításról, design borászatokról, valamint megtudhatjuk milyen egy igazi szexi reggeli pezsgővel! A kötetben rengeteg praktikus tuti tippet találhatunk és a szerzők végre lerántják a leplet számtalan tévhitről is.

Ursula Geiger Croci - Vörösborkalauz
A ​borok szerelmesei jól ismerik hazájuk borait, de a külföldi borok között nem mindig ismerik ki magukat. Pedig akár külföldön járva, akár a hazai kirakatokat nézegetve szívesen vásárolnának, fogyasztanának a különböző nedűkből. A választásban segítenek a VINOTÉKA-sorozat kötetei, amelyek egyaránt szólnak ínyenceknek és gyűjtőknek. A "Vörösborkalauz"-ból ön megismerheti a világ leghíresebb vörösborait és vörösbortermő vidékeit. Fanyar és száraz, gyümölcsös vagy érett? - cabernet savignonból, merlot-ból vagy spatburgunderből stb. minden alkalomhoz talál megfelelő bort, Mégis, melyik mellett döntsön? A Vinotéka egyedülálló, világos szerkezetének köszönhetően könnyen rátalálhat a keresett borra. Mindent megtudhat, amit csak érdemes, a bor minőségét befolyásoló négy tényezőről: a szőlőfajtákról, a talajról, a klímáról és az évjáratról. Megismerheti, miként hatnak ezek a tényezők a bor ízére, az eltarthatóságra és az árra, s megtudhatja, hogy melyik bor milyen étellel harmonizál. Végül sok érdekes dolgot olvashat a világ vörösborairól, a legjobb beszerzési módszerekről és arról, milyen bánásmódot kíván a vörös nedű.

Sztanev Bertalan - A ​bor női szemmel
Kell ​egy könyv a borról a nőknek is! Olyan, amely engedi megláttatni a bor egy másik arcát olyat, amelyről beszélni csak ők tudnak. Huszonegy vallomás a borról olyan nőktől, akiknek az életét valamilyen mértékben meghatározta a bor. Vallomások a borról, ahogyan ők látják, ahogy a mindennapjaikban, ünnepeikben, örömükben és bánatukban tapasztalják, átélik. Sok személyes élménnyel, érzéssel, gyengédséggel, őszinteséggel és megértéssel van fűszerezve minden mondanivalójuk: kinek életről, másnak hivatásról vagy éppen csak egy szép szerelemről. Akik a borról vallomást tesznek: Berecz Stéphanie, Bereczki Ibolya, Borbás Marcsi, Csézy Erzsébet, Debreczeni Mónika, Erdősi Mária, Garamváry Vencelné, Gál Helga, Gálné Dignisz Éva, Gere Andrea, Győri Enikő, Hajdu Edit, Heimann Ágnes, Herczegh Ágnes, Káli Ildikó, Keményné Koncz Ildikó, Kiss Eliza, Luka Enikő, Mészáros Gabriella, S. Hegyi Lúcia, Thummerer Éva.

Dr. Merényi Károly - Kiskerti ​tanácsadó
A ​kertbarátok képzettsége legalább olyan sokszínű, mint amilyen sokféle a kertjük. Tanácsokat adni a kert műveléséhez számukra a már megszerzett ismeretekhez igazodva kellene, ám ez a tudásszint alig becsülhető. Éppen ezért a szerző könyve is olyan tanácsadó, amely a kezdőknek is szól ugyan úgy, mint a haladóknak. Megtalálható benne a kiskert tervezésének szempontjai, a gyümölcsfák, a szőlő, a dísznövények és zöldségfélék termesztési ismeretei, a házikerti növényvédő szerek választéka és használata, a termények társítása és végül a hasznos jog tanácsadás is.

Moldova György - Keserű ​pohár II.
"Elkeseredve ​nem vagyok, de felháborodva igen." Tokaji borász

Moldova György - Keserű ​pohár III.
"A ​magyar borok világhírűek - itthon." Moldova György riportkönyvének harmadik kötete a magyar borokról és borászokról. "Munkám kezdetén nem állt szándékomban, hogy önálló kötetnyi terjedelemben foglalkozzam Villánnyal. Úgy terveztem, hogy a riport többi tervbe vett állomásához hasonlóan ide is lelátogatok majd néhány alkalommal, lenn töltök egypár napot, felmérem a borászkodás itteni állapotait. Körülnézek, interjúkat készítek, dokumentumokat gyűjtök, áttekintem a hozzáférhető szakirodalmat. Nem készültem egy várost a maga teljességében bemutatni. Ez évek, sőt, talán egy egész élet munkálkodását igényelné - könyvnek álcázott, látványosan illusztrált cégjegyzékeket könnyen össze lehetett volna hozni, de ez a feladat nem vonzott, különben is mások már megtették előttem. (...)" (részlet az Előszóból)

Covers_461996
Gyengébb? ​Nem! Ismeretlen szerző
6

Ismeretlen szerző - Gyengébb? ​Nem!
Ebben ​a könyvben huszonhat remek nő mesél az életéről. Mindannyian a borok világában dolgoznak, olyan terepen mozognak, ahol korábban hagyományosan férfiak ültek a kormánynál. Magabiztosan, céltudatosan vezetnek. Van közöttük tulajdonos, birtokigazgató, szőlész és borász, mindegyikük máshol tart az útján, de büszkék arra, amit eddig elértek, és nem cserélnének senkivel. Néhányan gyerekkori álmukat váltották valóra, mások felnőtt fejjel merészkedtek először a pince mélyére, megint mások az apától megörökölt, nehéz "autót" szelídítették magukhoz, de előbb-utóbb mind megtanulta, hol kell megpiszkálni a motort, ha baj van. Bemutatják a boraikat, amelyekre büszkék, és bizonyítják jártasságukat a konyhában is. Mesélnek a mindennapjaikról, a családjukról, a sikereiről és a kudarcaikról, mindarról, ami elindította őket azon az úton, amelyen ma is járnak.

Ismeretlen szerző - A ​Művelt Alkoholista borzsebkönyve
A ​Művelt Alkoholista blog (http://muveltalkoholista.hu) három éve iszik eltökélten. Vegyes társaság: újságíró, tanár, informatikus, irodalmár - Szegedtől Pomázig mindenféle népek. Lapzártakor már nyolcan vannak, illetve jelen mű szerzői közt még csak heten, de még soha nem ültek együtt egy asztalnál, nem is ismerik egymást mindannyian. A Művelt Alkoholista nem csak internetességével, formájával próbált valami újat hozni a magyar borkultúrába - a bor: kultúra -, hanem nyelvében és közelítésében is: kerülni próbálta az ebben a körben fájdalmasan gyakori patetikus lírát, inkább némi iróniával és persze öniróniával operál, kerüli a bennfentes szakmázást. Egyéves, erősen hozamkorlátozott termesét dobja piacra ezúton a Művelt Alkoholista, azzal a reménnyel, hogy segíthet tán innivalók ügyében a rászorulóknak, hogy szórakoztathatja, elgondolkodtathatja, felbosszanthatja a magyar borok - e kultúra - fogyasztóit. Kábé kétszáz bor, kétszáz leírás, néhány esszészerű, néhány glossza, reményeink szerint magas extrakt és egyenes savgerinc.

Oláh László - Szőlészek ​zsebkönyve
Mindenki ​szereti, ha kérdéseire gyorsan talál és röviden kap választ. A zsebkönyv elnevezés is utal arra, hogy a szerző a szőlőtermesztés technológiai és gazdaságossági kérdéseire röviden és összefogottan válaszol. Segíti a választást és a döntést, különösen a telepítés, a metszés, a növényvédelem, a tápanyag utánpótlás kérdéseiben. A hagyományos és a legújabb szőlőfajtákról és fajtajelöltekről értékelő ajánlást ad. A zsebkönyv a termesztés közben felmerülő napi kérdésekre a nagyüzemi szakembernek és a kistermelőnek egyaránt válaszol.

Prohászka Ferenc - Szőlő ​és bor
A ​szőlőskertek tulajdonosai egyformán jó szőlészek és borászok s méltán büszkék vendégmarasztaló borukra vagy a lugasukra. Számukra a szőlő termesztése és a bor készítése elválaszthatatlan. Prohászka Ferenc ötlete tehát találkozott az olvasók, azaz a házikert-tulajdonosok igényével, és a siker nem maradt el: ez a könyv kilencedik kiadása. Könyvét elsősorban a szőlőt kisebb területen termesztők részére írta, nem feledkezve meg a népszerű művek legfontosabb követelményeiről: világosan, egyszerűen és szemléltetően. A tartalom három fő témakörről: a csemege- és a borszőlő termesztéséről, a borászatról, valamint sokféle hasznos tudnivalóról szól. Az első rész vázát a szaporítás, a tőkehiány pótlásának módjai, a telepítés, a termő szőlő nyitása, metszése és növényvédelme, valamint a lugas nevelésének tudnivalói, meg a szőlőfajták jellemzése alkotja. Csak ezt követően kerül sor a borkészítéssel kapcsolatos teendőkre, a szüretre, a must erjesztésére, a bor kezelésére és a borbetegségek ismertetésére. A régi, jól bevált módszerek mellett természetesen mindazok az új eljárások is megtalálhatók, amelyekre ma már minden szőlőskert tulajdonosa kíváncsi.

Kriszten György - Szőlőlugas
Ahhoz, ​hogy a szőlőlugas bőven teremjen, hamar élvezhető legyen a termése, kellemes, hűvös az árnya, üdítő a látványa, szakszerű és folyamatos munkát igényel. Ehhez nyújt segítséget a lényegre törő, világos stílusú könyv, amiből megtanulható a helyes telepítés, a támberendezések készítése, a szőlő metszésének alapszabályai, a különböző tőkeformák kialakítása és metszése, a lugasformák helyes megválasztása, a lugasok tápanyagellátása és öntözése. A szerző az egyes lugasformák kialakításának folyamatát 4 - 5 éven át kíséri, amit a szemléletes ábrák jól illusztrálnak. Az ajánlott szőlőfajták tulajdonságait, metszési igényét táblázat foglalja össze.

Török Sándor - Borászok ​zsebkönyve
A ​borászok számára alapvető fontosságú ismereteket tartalmazó művet Kállai Miklós, Eperjesi Imre és Magyar Ildikó dolgozta át a legfrissebb adatokkal.

Lee Child - Nora Roberts - Peter Mayle - Douglas Preston - A ​nehezebb út / Bukott angyal / Bor, mámor, Provence / Tyrannosaurus-kanyon
Lee ​Child: A nehezebb út Jack Reacher egy forró nyári éjszakán éppen kávét kortyol egy New York-i kávézó teraszán, amikor odalép hozzá egy idegen, és egy előző este a közelben történt, látszólag szokványos jelenetről kezdi faggatni. A férfi egy tehetős üzletembert, Edward Lane-t képviseli, aki arra kéri Reachert, keresse meg elrabolt feleségét és lányát. Miután az egykori katonai nyomozó fényt derít Lane sötét múltjának epizódjaira, csakhamar belátja, hogy a szokásos módszereivel ezúttal zsákutcába juthat, és a nehezebb utat kell választania. Nora Roberts: Bukott angyal Amikor Reece Gilmore szemtanúja lesz egy gyilkosságnak az álmos kisvároshoz, Angel's Fisthez közeli hegyekben, hiába tesz bejelentést a rendőrségen, a helyi seriff nem hisz neki. A rendőrfőnök sem bizonyítékot, sem holttestet nem talál, ellenben kideríti, hogy a lány korábban súlyos bűncselekmény áldozata lett egy bostoni étteremben, ami mély lelki sebeket ejtett rajta. Reece egyedüli szerencséje, hogy a kisvárosban akad egy ember, a magának való író, Brody, aki hisz neki, és mellé áll. Peter Mayle: Bor, mámor, Provence Max Skinner számára szerencse a szerencsétlenségben, hogy a londoni pénzügyi karrierjének végét jelentő elbocsátásával egyidejűleg levelet kap Franciaországból. A küldeményből kiderül, hogy a rég nem látott Henry nagybátyjától többhektáros szőlőbirtokot örököl Provenceban. Max az újrakezdés reményében repülőgépre ül, hogy maga mögött hagyja a ködös Albiont. A vidéki szemlélődésnek azonban csakhamar vége szakad, amikor felbukkan egy csinos kaliforniai lány, aki ugyancsak jogot formál a jelentős örökségre. Douglas Preston: Tyrannosaurus-kanyon Számtalan elmélet létezik annak magyarázatára, mi okozta a dinoszauruszok kipusztulását. Egyes vélekedések szerint ennek oka, hogy a történelem előtti időkben aszteroida csapódott a Földnek, ám ez az Indiana Jones-filmeket idéző kalandregény szokatlan és egyben lebilincselően izgalmas megközelítéssel szolgál. Amikor Stem Weathers kőzetkutató világraszóló felfedezést tesz egy isten háta mögötti új-mexikói kanyonban, szerencsevadászok egész sora követelne részt a sikerből, akik azonban nem válogatnak az eszközökben.

Szövényi Ernő - A ​házi bor készítése
A ​sorozat célja, hogy a kertészet és a kertészkedéshez szorosan kapcsolódó tennivalók ismeretanyagát a gyakorlat igényeihez, szükségleteihez szabva közérthetően, kevés szöveggel és sok rajzzal adja közre. A témák kiválasztásakor a tapasztalt kertészre éppen úgy gondoltunk, mint a kezdőre, ezáltal a más és más színvonalon álló kertészeknek tudunk rendszeres tanulnivalóval szolgálni. Ez a füzet azoknak készült, akik nagyon szerény feltételek között szeretnének maguknak készíteni jó bort, néhány tőke szőlő terméséből. A téma feldolgozásának alapja a fehérborkészítés technológiai folyamata. Közbeszúrt bekezdések ismertetik a vörösborkészítés ettől eltérő lépéseit azokon pontokon, ahol a kétféle eljárás között különbség van. Olyan pontos receptúrát kap az olvasó, hogy még a laikus is képes ennek alapján fehérbort, vörösbort és rozét készíteni. A szerző leírja a termésbírálat lényeges elemeit és a mustfok megállapítására szolgáló módszereket is. Szó esik még a kész borok kezeléséről, borbetegségekről és -hibákról, valamint az ellenük való védekezés módjairól. Az utolsó fejezet a kellemes, baráti körben eltöltött borkóstolásról szól.

Matt Skinner - A ​borokról - egyszerűen
A ​borokról - egyszerűen hasznos kézikönyv, amely megtanít bennünket arra, hogy a jól megválasztott borok miként illeszkednek kényelmesen a mindennapi életünkbe, és ami még ennél is fontosabb, segít a lehető legtöbb örömet kihozni belőle.

Julie James - Az ​a gyanúm, szerelem
A ​nő nyugalomra vágyik. Egy milliárdos lányaként és a város legjobb borkereskedőjeként Jordan Rhodes állandó résztvevője az exkluzív chicagói partiknak. Ám a sors megáldotta egy felettébb zűrös ikertestvérrel is, aki miatt kénytelen segíteni az FBI-nak leleplezni a maffiának pénzt mosó közismert étteremtulajdonost. Ennek érdekében olyan kísérővel kell elmenni egy adománygyűjtő rendezvényre, akit a háta közepére sem kíván. A férfi teljesen másra gondol. Nick McCallnak, Chicago legjobb beépített ügynökének egyszerű a filozófiája: soha ne keveredj személyes kapcsolatba, különösen azzal ne, akivel együtt dolgozol! Csak az a baj, hogy Jordan Rhodes okos, gyönyörű és izgalmas is. Ők ketten minél hamarabb szeretnék megoldani azt a megbízatást, amely Jordan testvérének szabadulást, Nicknek pedig dicsőséget hozhat. Már csak azért is sietnének, mert öt percet sem bírnak ki parázs szópárbaj nélkül. Ám ami egyszerű megbízatásnak indul, az hirtelen kezd valami nagyon más lenni...

Benkei Ildikó - Az ​aszúkirály
Pár ​héttel ezelőtt Tokajban voltunk. Előtte már ittam tokaji aszút, volt sejtésem arról, hogy mi fogad ezen a tájon. Régebben is jártam már errefelé, bár akkor még csak átutazóban. De ezen a pár fagyos, napsütéses téli napon megérintett a csoda. Elvarázsolt a táj, ámulatba ejtettek az emberek, akikkel találkoztunk. Egy beszélgetés alkalmával felmerült egy név, ahová nem tudtunk elmenni. Már kóstoltam régebben egy-két borát, amelyek illatára és ízére nem is nagyon lehet szavakat találni. Mikor nedűit ízleltem, még távolinak tűnt, hogy valaha megismerem. Ma már közelebb érzem magamhoz, pedig személyesen még nem találkoztunk. Királynak tartják. Az aszúk királyának. Ő Szepsy István. Hogy sikerült eme nemes férfit megismernem? Biztosan sokan nem gondolnák, de egy interjúkötet segített megértenem egy picit ennek az embernek az életéből, közelebb vitt az ő világához. A Kairosz Kiadó gondozásában 2007-ben jelent meg ez a kötet, a Magyarnak lenni sorozat XXI. darabjaként. A riporter Benkei Ildikó volt, akivel az interjúalany, Szepsy István végigjárta a Mád környéki dűlőket, a beszélgetés során a tulajdonos borait kortyolgatták. És mindezt olyan érzékletesen adják vissza a sorok, hogy az olvasó bizony alig várja, hogy kinyithasson egy (jobb esetben Szepsy) tokaji aszút és szép lassan iszogatva haladjon a könyvben, magába szívva gondolatokat, a 'főhős' életének apró történeteit, az utat, mely naggyá tette, de nem engedte elveszíteni alázatát, Istenbe, hazába és a munkába vetett hitét. A könyv egy sétával indít. A híres pincét mutatja be érzékletes szavakkal a riporter, már szinte kirajzolódik előttünk a történet: ha beleszagolunk a levegőbe, érezzük az illatokat, ha körbenézünk, látjuk a hordókat, ahogyan szépen sorakoznak, rajtuk itt-ott krétával egy-egy dűlőfelirat és évszám, sötét honol mindenfelé, de nem a félelmetes fajtából, hanem a behízelgően kedvesből, ahol jó picit megnyugodni, a falon vastagon penész, dohos szag… Majd csurog a pohárba az édes bor. Ez a rész az érzékek játékáról szól. Szép lassan eljutunk a következő állomásig, Szepsy István otthonába. Itt aztán jöhet a történelem óra, izgalmasabbnál izgalmasabb események fogataga sodor minket tovább a betűk és egy különleges ember világában. Megismerhetjük a Szepsy család történetét, betekintést nyerhetünk a múltba, amelyben a főszereplő már hét évesen egy metszőollóval kezében a szőlőben tevékenykedett, vagy ahogy kis barátaival katonásat játszottak, a sertésperzselőt használva géppuskának. A szülei vallásosak voltak és bár abban az időben lehetetlennek tűnt, a Szepsy apukát szövetkezeti elnökké választották. Nem akarta, bujkált, aztán mégis elvállalta. A fiúnak, Szepsy Istvánnak édesapja értékrendje, ember, munka és szőlő iránti szeretete követendő példa lett. A szőlő, a bor, amelyet már mi is megízlelhetünk, ezt a 'szerelmet' sugározza nekünk. Egy alkalommal az apa elbeszélgetett fiával. Ez a történet tökéletesen szemlélteti a borban rejlő csodát: '... szénát gyűjtöttünk, amikor kérdezte apám, hogy látom-e a szőlőnket ott, a Tokaji-hegyen. Keleti fekvésben, a Nyulas dűlőben, ami mai is megvan, újratelepítettem nyolcvankilenc-kilencvenben. `Igen – feleltem -, látom`. `Na és mit látsz?` `Sötétebb, egységesebb, jó ránézni, mert úgy kiválik a többi közül, olyan nagyon gondozott` - mondtam. `Mit látsz még?` – faggatott tovább. `Azt nem látod, hogy ragyog? Az egész mintha bíborködbe burkolózna? Ezért láttad meg, mert vonzotta a szemedet az a ragyogás. És tudod-e, miért ragyog? Mert a szeretetet adja vissza, amit kapott.` Az út a meleg otthonból, Mádról Nyugat felé tart, az Úrágyától a Szenttamásig megismerhetjük azokat a dűlőket, ahol az elmúlt években hatalmas változások történtek, Szepsy István vezette itt be a leíveléses hosszúmetszést, de szerinte még mindig kevés idő telt el az igazán jó minőségű termés eléréséhez, ahhoz, hogy a 'tőkék megnyugodjanak, hogy sejtjeikben is elhiggyék, már nem a mennyiség a fontos.' Egy rövid pince-kóstoló után az út ismét a szabadba vezet. Hajnalban. A beavató és beavatott várja a Nyulas-dűlőben, a Bodrog felett a Nap első sugarainak megjelenését. Kicsit úgy tűnhet az olvasónak, hogy az utazás végtelen. Végül az eljut az ember a belső egyensúlyra, amikor úgy érzi, hogy jó ott lenni, amikor már szinte lebeg. Ez az 'egyensúly hely' Szepsy Istvánnak Magyarország. Sok helyen járt már a világban, de ez az otthona: 'Az ember a tudata által képes a lélek síkja felé emelkedni, s ez a lényeg. Hogy ki hol tudja ezt megtenni? Én máshol nem tudnám, csak itthon. Itt, ahol a nyáron a Zempléni-hegyek tövénél kél a nap az Alföld felett…'

Christian Callec - Borok ​enciklopédiája
Miként ​a bor az ízlelőszerveknek, úgy ez a kézikönyv a szemnek jelent ünnepet, hiszen több mint nyolcszáz fotó felhasználásával mélyíti el tudásunkat a borról és a borkészítésről. A szerző, a Holland Bormúzeum kurátora összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, melyek birtokában a borfogyasztás igazi szertartássá válhat. Megismerkedhetünk a borászat történetével az antikvitás korától napjainkig; bepillanthatunk a borkészítés folyamatába; megtudhatjuk, miként ízleli az istenek italát a szakavatott borkóstoló; számos hasznos tanácsot kapunk a borok vásárlásáról és tárolásáról; és természetesen a borok és ételek párosításának fortélyai sem maradhatnak el. Az általános tudnivalókon túl a kötet bemutatja a világ legfontosabb borvidékeinek termékeit, a fajták jellegzetességeitől egészen a hozzájuk illő ételekig.

Mercz Árpád - A ​must és a bor egyszerű kezelése
A ​szerző munkássága felöleli a szőlőfeldolgozás és a borkezelés különböző területeit. Könyvében a helyes borkészítés alapjait mutatja be a legkorszerűbb ismeretekkel és mindenki számára érthető, egyszerű formában. Útmutatásai alapján - a szürettől a borkészítésig és kezelésig - a legkisebb szőlőmennyiséggel rendelkezők is jó bort készíthetnek.

Kriszten György - Marcinkó Ferenc - Mikóczy István - Szkocsovszky István - Szőlősgazdáknak
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Herczeg Ágnes - Borok ​a konyhában
Egy ​izgalmas kísérlet igazán színvonalas beteljesülését tarthatja kezében a kedves olvasó. Egy hiánypótló mű, amely úgy tesz tanúbizonyságot elhivatottságról és szakértelemről, hogy közben mindenki számára közérthető stílusban és igényes tálalással segít eligazodni a sokszor még a szakembereknek is komoly fejfájást okozó kérdésekben. Ráadásul kitűnő befektetés, mert akár már egy vacsora alatt is megtérülhet az ára, ha tudjuk, hogy az ételünkhöz milyen bort érdemes választanunk.

Peter Mayle - Provence-i ​borbalhé
Egy ​amerikai milliomostól eltulajdonítják szeme fényét; a hét lakat alatt őrzött világraszóló borkülönlegességet. A biztosítótársaság a bűnözőből lett magándetektívet, Sam Lewittot fogadja fel a nyomozásra, aki simlis, pengeelméjű, és mellesleg borszakértő. Sam Bordeaux-ban bejárja a pincészeteket, ahonnan a szálak egy titokzatos francia milliomoshoz vezetnek, aki Marseille-ben él, és nagy hazafi. Sam és gyönyörű kísérője, Sophie, azzal az ürüggyel, hogy könyvet akarnak írni a híres borgyűjteményről, bizalmába férkőznek, és megtalálják nála az ellopott nedűt. Váratlanul azonban bennük is fellobban a kalandvágy, és ahelyett, hogy a kincset visszaszolgáltatnák jogos tulajdonosának, maguk is a tolvaj oldalára állnak… Peter Mayle immár valóságos házi szerzője az Ulpiusnak. Mint írja, a borhoz a franciákat valóságos szerelmi viszony fűzi; de az érzéki örömök mögött egy békés, bölcs, emberszerető életforma és életfilozófia áll, hiszen a remek francia konyha maga is a francia kultúra része.

Giles Kime - A ​bor titkai
Az ​elmúlt húsz év során a bor csavarokkal, agresszív reklámkampányokkal és megamarketinggel teli masszív iparrá nőtte ki magát. Ez a könyv lecsupaszítja a témát a szakzsargontól és a mellébeszéléstől. Tanácsokat ad azzal kapcsolatban, hogyan válasszunk bort magunk és barátaink számára. Az ízlelőszerveink kifinomításától kezdve a feltétlen szükséges poharakig 52 ragyogó ötletet kapunk arra nézve, hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet ezen élvezetes italból. Ez a könyv olyan ötleteket ad, amelyek segítik, hogy önálló véleményt alkothassunk a borról. Itt az ideje, hogy valóban megkóstoljuk a borban lévő szabadságot. LAPOZZUNK FEL RÖGTÖN NÉHÁNY SLÁGER ÖTLETET. Nem tudjuk megkülönböztetni a Rizlinget a Viogniertől? A 41. oldalon tippeket találunk arra, hogyan különböztessük meg az egyik szőlőfajtát a másiktól. Ha azon éles elméjű borivók csoportjába tartozunk, akik még mindig nem biztosak abban, hogy egy drága üveg bor nem rablás-e, nézzük meg a 149. oldalt.

Dlusztus Imre - Kaiser Ottó - Borpincék
Egy ​pohár bor a magyar kultúrtörténet esszenciája. Magyarország évszázadokon keresztül bornagyhatalom volt, mert mindene megvolt hozzá, hogy az legyen: szaktudás, gazdag hagyomány, megfelelő talaj, kitűnő klíma, alkalmazkodó fajtaösszetétel és a borászathoz nélkülözhetetlen nemzeti romantika. Hazánk minden vára és kolostora alatt volt bortárolásra alkalmas pince. A könyvünkben bemutatott pincék, présházak, pincefalvak azonban nem skanzenek, hanem a magyar gazdaság megújuló és megújító lehetőségének csodálatos adottságú építményei. 2005.

Kristan Higgins - Zöld ​út a szerelemhez
A ​harmincöt éves Honor Holland élete romokban hever. Nem elég, hogy a gyermekkori szerelme nem hajlandó feleségül venni, a férfi a vitájuk után valaki mást jegyez el. Honor a csalódás elől legszívesebben a munkába menekülne, a családi kupaktanács azonban inkább életre és párkeresésre ítéli. Ennél pedig nincs is nehezebb egy olyan kisvárosban, mint Manningsport. Vagy talán nem nézett elég alaposan körül a helyi bárban? A pultot ugyanis egy feltűnően jóképű brit professzor, Tom Barlow támasztja, akinek igencsak kapóra jönne egy ízig-vérig amerikai feleség. A férfinak nemsokára lejár a munkavállalói vízuma, így zöldkártyát kell szereznie, hogy az Egyesült Államokban és a nevelt fia közelében maradhasson. Adott tehát egy nő, aki féltékennyé akarja tenni a volt szerelmét - vagy legalábbis nem akar lemaradni mögötte -, és egy férfi, akinek mihamarabb meg kell házasodnia. Honort és Tomot az isten is egymásnak teremtette, a bonyodalom pedig ott kezdődik, amikor ezt maguk is elkezdik komolyan így gondolni. Az Esküvő újratöltvében megismert hóbortos Holland család ezúttal sem hazudtolja meg magát. A felhőtlen kikapcsolódást a romantikus díszletek között olykor ügyetlenül mozgó, igazi fanyar humorral megrajzolt karakterek garantálják.

Kristan Higgins - Álmaidban
Emmaline ​Nealnek egy kísérőre van szüksége, mégpedig sürgősen. Csak egy rövid időre, hogy túlélje a volt vőlegénye esküvőjét. De a hétszáztizenöt lakosú Manningsportban nem áll minden sarkon egy alkalmas fiatalember. Az egyetlen, aki szóba jöhet, Jack Holland, a helyi szépfiú, nem mellesleg igazi úriember, aki mindig készségesen vállalja az ilyen feladatokat. Jacknek pedig a legjobbkor jön a malibui kiruccanás. Otthon ugyanis a szokásosnál is több figyelmet kap, amióta megmentett négy kamaszt a vízbe fulladástól. „A télvízi csoda”, ahogy a helyiek emlegetik – kár, hogy ő még mindig fuldoklik, ha eszébe jut az a nap. A Kék Gém Pincészet-sorozat legújabb kötetében sem kell csalódniuk a kortárs romantikus regények rajongóinak. Kristan Higgins a védjegyévé vált kiváló humorral ír az élet legfényesebb és legsötétebb pillanatairól.

Anne L. Green - Toszkán ​rejtély
Amikor ​egy életen át őrzött titok felszínre kerül, az mindent megváltoztat Katie és Daniele életének fonala a köztük lévő ellentétek dacára egymásba fonódott. Szerelmük gyökere mélyre nyúlik, de megpróbáltatásaiknak közel sincs még vége. Szembe kell nézniük az Allegrinik titkainak béklyóival és a birtokot fenyegető rosszakarókkal. Daniele a nyomás hatására kitörésre készül. Úgy dönt, megméretteti egy neves borversenyen a Toszkána vérét. Kétségek gyötrik ugyan a sikert illetően, hiszen jól tudja, bárhogyan végződik a verseny, az egész életük megváltozik. Ha nyernek, a dicsőségnek hála határ a csillagos ég, ám ha veszítenek, a birtok jövőjét és az Allegrinik nevét örökre megbélyegzik, de jól tudja, az az egyetlen helyes döntés, ha a szívét követi. A Toszkán rejtély a Hatalom, mámor, Toszkána-sorozat befejező része, amelyben az írónő váratlan helyzetekkel és a tőle már megszokott csavarokkal borzolja fel az olvasók kedélyeit. A történet előrehaladtával felmerül a kétely, vajon a szerelem beérik-e a legsötétebb időkben is.

Kollekciók