Ajax-loader

'gasztrokultúra' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Cserna-Szabó András - Fehér Béla - Ede ​a levesben
Gasztrokrimik ​receptekkel Mindannyian Mikszáth hasából bújtunk elő, vallják a könyv szerzői. Aki ismeri Cserna-Szabó András és Fehér Béla eddigi munkásságát, nem igazán lepődik meg azon, hogy most közös erővel, emberesen belecsaptak a lecsóba, hiszen mindketten tiszteletbeli nagykövetek Kulináriában. Boszorkánykonyhájuk jótékony, zsírpárás félhomályában ugyanis kifőzték a gasztrokrimi sikkes és fantasztikus receptjét. Így szól: végy két gourmand írót, az egyik nyomozzon régi receptek, elfeledett ízek, konyhák és történetek után, a másik legyen hamvasi ihletettségű gasztrozófus, de a legfontosabb: mindkettő szeressen enni, és még inkább beszélni, írni az evésről! Ha meglelted őket valamelyik füstös, békebeli kiskocsmában, keverd össze őket, és várj, amíg az ízek összeérnek. És milyen élményben lesz részed végül, kedves Vendég? Megismered a magyar konyhaművészet történetét a kezdetektől napjainkig, az összes igaz és városi legendát, nagyevő színészek, írók és írófeleségek anekdotáit, mindezt olyan könnyed stílusban előadva, csuklóból, ahogyan csak a nagymamák képesek a legbonyolultabb ételcsodákat elkészíteni. Egy biztos: olvasás közben többször is kirámolod majd a hűtőt, a kamrát, kifosztod a sarki közértet, a piaci kofát, az éjjel-nappalit, mert a recepteket garantáltan ki fogod próbálni. Fogyókúrázóknak ellenjavallt!

Sarah Khan - A ​csokoládé kis könyve
Fedezd ​fel a csokoládé történetét és kultúráját e varázslatos könyv segítségével! A kis kötet számos érdekes adatot ismertet, és a fenségesen finom receptekkel édes kísértésbe visz. Tartalom: Az istenek eledele Finom felfedezés Mágikus babok Csodagyógyszer Édes élvezet Csokoládé-robbanás Kakaóültetvényeken Csokoládégyárban Sokféle töltelék Csokoládéfajták Európa legjobbjai A csoki kóstolása Csokoládé a világban Egy kis luxus A csokoládé jövője A csoki és az ünnepek Sós ételek ízesítője A csokoládé egészséges A csokoládé művészete Hihetetlen, de igaz Pompás csokoládétorta Ropogós brownie-k Csokoládékrém Háromcsokis korongok Csilis forró csokoládé Csokoládétortácská

Carlo Petrini - A ​lassúság dicsérete
Egy ​könyv a zamatokról, a hagyományokról és az ételek élvezetéről Az ínyencek számára a Slow Food a házias ételek és a tájborok élvezetét nyújtja. Azoknak, akik az élő természet lüktetéséhez kívánják igazítani életritmusukat, a lassú étkek megteremthetik azt a harmóniát, amelyet a nagyvárosi robogásban hiába keresnek. Az ételek múltja iránt vonzódók megismerhetik a tradicionális sajtgyártás titkait, a környező vagy távolabbi vidékek ízeit és a házias ételek elkészítési módját. Akiket a történelmi vizsgálódás útján az állatok és a növények szeretete vezérel, azoknak a Slow Food hagyományőrző programja az Ízek Bárkája kínál lehetőséget arra, hogy megvitassák egymás közt az állattenyésztő és növénytermesztő őseink által örökül hagyott nemes fajták erényeit, és aktív szerepet vállalhassanak azok megóvásában. Ha pedig valakit a társadalompolitika változása foglalkoztat, bizonyára megelégedéssel nyugtázza a Slow Food elkötelezettségét a tájvédelem és az élelmiszerek előállításának egészséges, fenntartható módszerei iránt. Így a kiutat keresők – képviseljenek bármilyen látásmódot – tagjaivá válnak a Slow Food asztalközösségének.

Chitrita Banerji - Végigettem ​Indiát
India ​kulturális, történelmi és művészeti kincsek tárháza, minden utazót elbűvöl. De ismerjük-e ennek az ezerarcú országnak a gasztronómiai gazdagságát? Aligha. Világszerte az indiai konyhát a curryvel vagy a tikka maszálával azonosítják, a csípős, sáfrányos, fűszeres ételekkel. Azonban az indiai konyha ennél sokkal gazdagabb. Ahány vidék vagy tartomány, ahány vallás vagy kulturális közösség, annyiféle étkezési szokás, ételkészítési technológia és különleges fogás. Végigenni a különböző tartományok ételeit szinte lehetetlen. A könyv szerzője mégis a lehetetlenre vállalkozott. Gasztronómiai felfedező útja során Chitrita Banerji bejárta szinte egész Indiát: Bengált, Bombayt, Goát, Benáreszt, Gudzsarátot, Rádzsaszthánt, számtalan kisvárost és falut. Ennek a több évig tartó gasztrokulturális odisszeának eredményeképpen született ez a kötet, amely egyszerre kultúrtörténeti bedekker és gasztronómiai kalauz.

Randé Jenő - A ​világ ételcsodái - 45 ország konyhája
A ​szerző, dr. Randé Jenő így foglalja össze e könyvének koncepcióját egyetlen mondatban: "Mint a jó ételek-italok kedvelője mindig azt vallottam, s azt kívántam szüntelenül érzékeltetni, hogy a világ megismeréséhez a nyelv nemcsak mint a beszéd, hanem mint az ízlelés eszköze is nélkülözhetetlen. Bejárva a világot kelettől nyugatig, északtól délig, és bele-belekóstolva a világkonyha óriási kínálatába, mindig kívülállóként, elfogulatlanul igyekeztem ítéletet formálni." A magyar gasztronómia nagy örege, könyvünk szaklektora idézi Lénárd Sándornak, a magyar származású orvos-ételtudósnak fundamentális gondolatát A római konyha című könyvéből: " A zupát az itáliai partok mentén mindenütt másképp készítik. A cataniai ember hallani se akar róla mazsola nélkül, és a szicíliai ínynek általában kell az édeskömény... ...Tudok olyan zupákról, amelyeket sáfránnyal sárgítanak, amelyekbe babérlevél, kömény és narancshéj kerül...Ismerek halleveseket, amelyeknek védő és ihlető szellemei mintha Neptun kíséretébe tartoznának, ilyen a toszkán partok cacciuccó-ja, amelyhez az olajban piruló halakat elébb borral öntözik, vagy a bouillabaise (A franciák halászléje. _A szerkesztő megjegyzése._), Marseille büszkesége, mely fokhagymán kívül hagymát és póréhagymát is tartalmaz..." Benne van ebben az idézetben a világkonyha egyik alapvető jellegzetessége: ugyanazt - másképp. Köztudott, hogy a bécsi szelet, ami az egész világon elterjedt, nem eredeti bécsi fogás, Savoyai Jenő hozta magával Itáliából.

Egzotikus_konyha
Egzotikus ​konyha Ismeretlen szerző
elérhető
6

Ismeretlen szerző - Egzotikus ​konyha
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kádas Lajos - 60 ​Híres magyar - 60 Híres étel
Az ​étlapokon, receptkönyvekben gyakran találkozhatunk olyan ételekkel, melyek ismert emberek nevét viselik. Kötetünkben 60, híres magyarokról elnevezett ételt mutatunk be. Az adott híresség életrajza mellett a nevét viselő étel elkészítését is ismertetjük.

Zoltán Halász - Károly Hemző - Sopron ​and Environs
Magyarország ​nyugati szegélyének dombos-völgyes tájait, történelmi városait, kicsiny falvait idézi ez a könyv: Sopront, Kőszeget, Szombathelyt, a "vasi" és őrségi falvakat, ahol az idelátogatókat egy évezredes civilizáció alkotásai, egy máig élő folklór színei mellett az ízek, főzési szokások változatossága is fogadja. Sopronban a poncichterek hagyományos fogásaival ismerkedünk, Szombathelyen a mesteri módon elkészített vadpecsenyéket, az Őrségben a fazekas nyulat és a töltött kappant ízlelgetjük, és mindenütt az ételek ízét kellőképpen aláfestő borokat is persze, a kevéssé ismert helyi boroktól a nevezetes Soproni Kékfrankosig.

Lawrence Norfolk - John ​Saturnall lakomája
Az ​egzotikus receptekkel teli regény a XVII. századi Anglia vallás- és polgárháborúk sújtotta, érzéki és veszélyes világába kalauzolja az olvasót. A főhős boszorkánysággal vádolt anyja a közeli erdőben keres menedéket kisfiával, Johnnal, mikor a falu feldühödött népe az életükre tör. Bár nincs mit enniük, az asszony csodás erejű szakácskönyvének segítségével életben tartja éhező gyermekét. A sors szeszélye folytán a legyengült gyermek átvészeli a telet, és a Buckland Major konyháján találja magát, ahol az évek során korának legnagyobb mesterszakácsa válik belőle. Amikor pedig Lady Lucretia, a ház urának leánya koplalással tiltakozik közelgő esküvője ellen, Johnra hárul a feladat, hogy olyan lakomával lepje meg, amelynek még a holtak sem tudnának ellenállni. Lawrence Norfolk 1963-ban született Londonban. Első regénye, az 1991-ben megjelent Lempriere-lexikon egycsapásra világhírű íróvá tette, akinek páratlanul gazdag nyelven megírt történelmi regényeit Umberto Eco és Thomas Pynchon műveihez hasonlították.

Francesca Rigotti - Torkosság
Abban ​mindenki egyetért, hogy a Hét főbűn közül a Torkosság a legenyhébb vétek. Miért olyan veszélyes mégis, és miért került a figyelem középpontjába századunkban? Mert ez az egyetlen vétek, ami nem csak a lelket veszélyezteti, hanem a testet is. A falánk ember az arcán viseli bűnjelét, meg a pocakján. Korunkban a világméretű éhezésnél már csak a világméretű elhízás nagyobb probléma. Erre keres megoldást Francesca Rigotti, végigpörgetve a nagyevőket, az ókori mitológiától a mai filmekig.

Dr. Csernus Imre - Pampuryk Péter - Felnőtt ​húsleves
Lucifer ​ellenőrzést tart a pokolban... Bevezetik egy hatalmas terembe, ahol óriási üstökben rotyognak az emberek. Az első mellett egy felirat: „Kimászni tilos". Lucifer kérdésére azt felelik, ezek a németek, akik mindig betartják a szabályokat. A következő üst mellett állig felfegyverzett ördögök vigyázzák a rendet. Itt vannak az oroszok, akiket csak így lehet visszatartani, mondják ezúttal. A harmadik üstnél végül meglepődve tapasztalja, hogy se tábla, se őrség, mégis minden rendben van. „Ezek itt a magyarok. Ha valamelyikük megpróbálna kimászni, a többi úgyis visszahúzza..." Miért nem szeretünk jól élni? Szenvedéllyel, hittel, okosan, mosolyogva? Miért nem szeretünk jókat enni? Lassan, jóízűen, odafigyeléssel, megadva a módját? Miért nem szeretünk jókat beszélgetni? Felszabadultan, őszintén, jóról és rosszról egyaránt? DR. CSERNUS IMRE asztalánál ülve sokszor felmerülnek ezek a kérdések, és miközben barátai körében ízekről, ételekről, borról, hagyományról esik szó, időről időre előkerülnek az emberi problémák is, amelyekkel mindannyian szembenézünk, ha úgy döntünk, hogy az élet napos oldalán szeretnénk élni. A szerző személyes története, amelyet ebben a könyvben elmesél, világosan bemutatja, hogy neki magának is saját árnyaival kellett megküzdenie az őszinte mosolyért. Hiszen mindenki csak azt eszi meg, amit megfőz...

Susanne Bodensteiner - Ázsiai ​ízek zsebkönyve
E ​rendkívül hasznos könyvecske a modern ázsiai konyha kisokosa. A thai, a kínai, a japán, az indiai, a koreai, a vietnami és a Fülöp-szigeteki ételek a szemet és az ízlelőbimbókat is egyaránt gyönyörködtetik, ráadásul nagyon egészségesek. A könyvecske segítségével betekintést nyerhetünk a varázslatos kelet konyháinak titkaiba, és azt is megtudhatjuk, hogy hogyan kell kiválasztani, beszerezni, adagolni, tárolni és mindenekelőtt elfogyasztani a különböző hozzávalókat. A könyv szerzője szenvedélyes szakács és szakácskönyvíró. Az európai gasztronómia mellett szívesen barangol az ázsiai konyhákban is, rajong például a távol-keleti specialitások, az illatos fűszerek, az egzotikus fűszernövények és a tüzes, csípős mártások iránt. Ázsiai ízekről szerzett tapasztalatait most csokorba gyűjtötte, így bárki könnyedén eligazodhat a távol-keleti ízek csodálatos világában.

Ismeretlen szerző - Német-osztrák ​konyha lépésről lépésre
Az ​Ízek és kultúrák sorozat 9. kötete. Az Osztrák-Magyar Monarchia, az Oszmán Birodalom és az orosz fennhatóság egyaránt befolyással voltak Közép-Európa alapvető étkezési szokásaira. A térség sajátos éghajlata és a hajdanvolt nehéz életkörülmények a tápláló étkek - kiadós levesek, párolt húsok -, valamint a speciális tartósító eljárások elterjedésének kedveztek, mint a füstölés vagy a pácolás. A németek és az osztrákok - a legtöbb közép-európai néphez hasonlóan - nagy élvezettel fogyasztanak mindenféle húst és húskészítményt, kiváltképp kolbászt és más felvágottakat, kedvelt köret a káposzta és a krumpli, de nem hiányozhat az asztalról a könnyű bor, az erős sör, a fűszeres kenyér, a különféle fűszerek, a tejföl vagy a joghurt sem.

Ismeretlen szerző - Görög ​konyha lépésről lépésre
Úgy ​tartják, hogy a görög konyha könnyed, vidám ízeivel az egyik legfinomabb és legegészségesebb a világon. Ezt az ízvilágot kiváló minőségű alapanyagok kombinációja gazdagítja. S hogy honnan a jellegzetessége? Minden bizonnyal a buja növényzetet éltető szikrázó napsütésben, a sok-sok zöldségfélében, gyümölcsben és fűszernövényben, a tenger gyümölcseiben, juhnyájakban és olajfaligetekben rejlik a karakteres görög ételek sikerének titka. S ha mindez nem volna elég, Göröghon konyhaművészetét az antik kulináris hagyományok teszik teljessé.

Ismeretlen szerző - Francia ​konyha lépésről lépésre
Franciaország ​a gasztronómia hazája. Gazdag kulturális hagyományait sikerült lefordítania a konyhaművészet nyelvére. Izgalmas, ínyenc ételeikhez mindig olyan bort kínálnak, amely kiteljesíti az ízeket és illatokat. A francia konyha a minőség és az elegancia szimbóluma. Henri Gault és Christian Millau 1973-ban adta közre kiáltványát Éljen az új francia konyha! címmel, amelyben többek között felhívják a világ szakácsainak figyelmét arra, hogy milliónyi étel vár még feltalálóra. S ezért a franciák mindent meg is tesznek.

Ismeretlen szerző - Olasz ​konyha lépésről lépésre
Minden ​recept legfontosabb hozzávalója a képzelőerő. S ezt az olasz konyhaművészet mesterei szinte mindenkinél jobban tudják, hiszen még egy adag lisztből is tésztacsodát képesek alkotni. És bűvölik a rizottókat, az antipastikat, a pastákat, a fagylaltokat, hogy csak a legismertebbeket említsük. Itália elévülhetetlen érdemeket szerzett a nemzetközi gasztronómia fejlődésében. Klasszikus receptjei közt a legkülönbözőbb tájegységek kreációi kapnak helyet, amelyeket északon friss vajjal kevernek, délen olívaolajjal tökéletesítenek, s a mediterráneum különleges fűszereivel, illatával tesznek ellenállhatatlanná.

Ismeretlen szerző - Török ​konyha lépésről lépésre
A ​török konyhaművészet hatása az egykori Oszmán Birodalom egész területén jól érzékelhető. A törökök imádnak a konyhában serénykedni, mi több, főztjükkel másokat is szívesen elkápráztatnak. Ételük vagy csípős, vagy nagyon édes, de egy biztos: sohasem unalmas. A hozzávalók közül nem hiányozhatnak a zöldségfélék, a friss gyümölcsök és a sült dió, amelyet illatos fűszerekkel vagy gyümölcsöntettel varázsolnak tökéletessé. Az országot körülölelő négy tenger vize bővelkedik ízletes csemegékben, a hegyvidéken legelő juhok tejéből világhírű sajt és joghurt készül, a bárányhús elkészítésének pedig ezerféle módját ismerik.

842200_5
27

Ismeretlen szerző - Arab ​konyha lépésről lépésre
Az ​Ízek és kultúrák sorozat 11. kötete. Az arab konyha az egyik legősibb a világon: hatalmas területen hódít, és karakterét alapvetően meghatározzák az iszlám előírásai. Az arab országokban mindenütt tetten érhető jellemvonásai mellett felfedezhetünk helyi sajátosságokat is, amelyeket olyan változatos tájegységek ihlettek, mint az Arab-félsziget sivatagjai vagy a Földközi-tenger partvidéke. Az arabok már az ókorban is ismert kereskedők voltak, és megismertették a világgal az addig egzotikumnak számító keleti csemegéket. Az arab konyhaművészet kifinomult, gazdag ízvilággal rendelkezik, és nagyon egészséges.

Ismeretlen szerző - Mexikói ​konyha lépésről lépésre
A ​mexikói konyhaművészet gyökerei még a Kolumbusz előtti kultúrákból erednek. Máig megőrizte e régi korok étkezési szokásait, az ételek elkészítési módjait, és két legfontosabb alapanyagát: a kukoricát és a csilit. Az óvilágból - Spanyolországból, Franciaországból, Hollandiából és Közép- Európából - hozott konyhákkal összeolvadva egy egészen sajátos gasztronómia jött létre, amely mind erőteljes ízvilágával, mind eredeti kivitelezésével csodálatos meglepetéseket tartogat.

Tóth Erika Katalin - A ​halfőzés művészete
200 ​év receptgyűjteményét tartja kezében a kedves olvasó, ugyan nem szokványos módon, mert megtalálhatja benne halászléfővárosának, Bajának rövid történeti áttekintését is, és a halfogás gyönyörűségeit, szokásait, néprajzi összegezését is, de ez semmit nem von le, csak hozzátesz a könyv értékéhez. Mindezekkel szeretnék hálát, tiszteletet és valóságos, őszinte elismerést érezve köszönetet mondani mindazoknak, akiknek fáradhatatlan munkájával, a hagyományokhoz való kitartó ragaszkodással, anyagi támogatással, vagy csupán a kíváncsi érdeklődők tömegének izgató kíváncsiságának éltető erejével, évről évre újjászületik a BAJAI NÉPÜNNEPÉLY mindannyiunk számára, ahol átszellemülve egy boldog, önfeledt nyári napon összeölelkezik hetvenezer ember lelke, hogy átérezze a természet, az őserő, a hagyomány és a szeretet rendkívüli állapotát. Szövetség ez! A hely szellemének, az ősök dicsőségének, az élők forgatagának szövetsége. Ez a könyv egyben meghívó is az elkövetkezendő évekre, - július második szombatjára - hogy az áldozati kehely szimbóluma a bogrács, az élet és feltámadás jelképe a hal, a szellemiség hordozója a víz és a bor, az égiekhez vezető tűz, és a Földanya ölelésében a Nap alatt együtt legyen a nemzet. Szertartás egy áldozati helyen, melyen ha egyszer részt veszel, Tied marad örökre, bárhová mész is.

Ismeretlen szerző - Paul ​Bocuse Intézet: A főzés magasiskolája
Ismerjük ​meg a világhírű Paul Bocuse Intézetet és kiváló séfjeinek egyedülálló módszereit. Lépésről lépésre követhetjük a csúcsgasztronómia mesterfogásait.

Richard C. Morais - Madame ​Mallory és kis indiai konyhafőnöke
Hasszan ​Hadzsi chef, a középkorú párizsi étteremtulajdonos életének története családja mumbai-i kifőzdéjében kezdődött, melynek udvarában rotyogott a kadai, zsírpapíron sorakoztak a szamoszák, tandooriban sült a rák és a marinált padlizsán. Édesanyja halála után a hatalmas és lármás Hadzsi család, élükön az apával, aki tisztában lévén saját korlátaival, úgy dönt, hogy elmélyíti a világról való tudását: három használt Mercedesszel bejárja és végigeszi Európát. A sors a francia Lumière városka határában szól közbe: autóik egy szolid panzió és egy üresen tátongó kastély előtt robbannak le. A család hamarosan megnyitja indiai éttermét: a finom panzióval szemben egy hatalmas fa elefánt fogadja a vendégeket, s hindusztáni klasszikus zene üvölt sercegve a hevenyészett hangfalakból. Madame Mallory, a francia konyhaművészet nagyasszonya, a panzió tulajdonosa és éttermének vezetője kis híján szívrohamot kap, amikor felfedezi az ösztönös tehetséggel rendelkező tinédzser szakácsot az indiai étterem konyhájában. A dörzsölt ám nagyszívű családfő, Abbasz Hadzsi és a dölyfös francia szakácsasszony, Mme Mallory háborúja örökre meghatározza Hasszán életét.

Herczeg Ágnes - Pánczél Andrea - Borról ​neked
Hiánypótló ​kötet elsősorban nőknek, a borfogyasztás és -választás legfontosabb tudnivalóiról. Megismerhetjük a fontosabb hazai és külföldi borrégiókat, a szőlőmagolaj titkát, a fröccs divatot, olvashatunk a megfelelő bor- és ételpárosításról, design borászatokról, valamint megtudhatjuk milyen egy igazi szexi reggeli pezsgővel! A kötetben rengeteg praktikus tuti tippet találhatunk és a szerzők végre lerántják a leplet számtalan tévhitről is.

Szendi Gábor - Boldogtalanság ​és evolúció
Ha ​vissza akarjuk hódítani boldogságunkat, az élet élvezni tudását, ha fel akarjuk szabadítani a bennünk rejlő tetterőt és kreativitást, ha újra élvezni akarjuk az élet apró örömeit, akkor vissza kell térnünk ahhoz az életstílushoz, amihez évmilliókig hozzácsiszolódtunk. Sok összetevője van a lehangoltságnak, a bánatnak, az életuntságnak, de a végső közös út mindig a gyulladás, mely a legkisebb stresszt is depresszióba fordíthatja át. Ezért oly ingerült, frusztrált és csalódott a modern ember, pedig soha jobb dolga nem volt. Eszik, mert boldogtalan és boldogtalan, mert boldogtalanra eszi magát. A boldogtalanság tehát nem végzet, csupán elhibázott életmód.

Joan van Rooijen - Napeledel
A ​GLOBÁLIS LEHŰLÉST elősegítő konyhában a NAPELEDEL című receptkönyv utat mutat testünk természetesebb táplálásához. A könyv arról is szól, hogy az Élő Ételek fogyasztása során erősödik energiaszintünk, életerőnk, és kalória számolgatás és az úgynevezett jojóhatás nélkül testsúlyunkat egyensúlyban tarthatjuk. A könyv bemutatja, hogy új életstílus kialakításával hogyan kerekedhetünk felül betegségeinken. A sütés-főzés nélküli ételkészítés hozzásegít, hogy megszeressük az Élő Ételek természetes, ínycsiklandó ízét és illatát. Az Élő Ételek konyhájában az ételkészítés új módszereivel ismerkedhetünk meg, de nem kell elfelejtenünk a finom és kedvelt hagyományos ételeket sem: ezek új formában, frissen és színesen itt is szerepet kapnak. Hihetetlennek hangzik, de az Élő Ételek konyhája alkalmas arra, hogy a közismert hagyományos recepteket tiszta élő alapanyagokból is elkészítsük. Például mandulából tejet, túrót, sajtot, tejszínhabot, gabonacsírából kenyeret, különféle zöldségből az úgynevezett NAP-KEX-eket napon vagy az aszalógépben szárítva, tésztát gumós zöldségekből stb. Táplálékunk legyen ÉLŐ, természetes, jó minőségű és tápláló! Legyen nektár, táplálja szervezetünket, szellemünket, lelkünket és fokozza öntudatunkat!

James Runcie - The ​Discovery of Chocolate
Diego ​de Godoy sets off for South America in 1518 with Cortes and the Conquistadors. During his travels he falls in love with Ignacia, a native woman who introduces him to the secrets of the most delicious drink he has ever tasted: chocolate. Tragically, their passionate affair is cut short by the chaotic conquest of Mexico. Diego later discovers that his lover had secretly added the elixir of life to his chocolate. Unable to die, he lives on through history -- Paris during the time of the Revolution, Vienna in the 19th century, late Victorian England, and Hershey, Pennsylvania -- accompanied by his trusty greyhound, Pedro. All the while, he searches to recapture the magic of Ignacia's chocolate -- and to learn to love life just as fully.Playful and intelligent, this is a romantic story about love and loss inspired by a very enchanting substance.

R. Szepessy Ilona - Francia ​konyha
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Ismeretlen szerző - Indiai ​konyha lépésről lépésre
Az ​autentikus indiai konyha a legnemesebb kulináris tradíciókkal büszkélkedhet. E gasztronómiai kaleidoszkóp India kulturális sokszínűségét tükrözi, s a legízletesebb és legegyszerűbb vegetáriánus ételeket éppúgy magában foglalja, mint a tucatnyi hozzávalóval készülő ínyencségeket. Minden tájegységnek megvannak a saját ételkülönlegességei, amelyeket az adott népcsoport, a vallás, a történelem vagy a földrajzi környezet ihletett, és amelyeket minden étterem, minden háziasszony a saját igényei szerint alakít. Ráadásul a gyarmati időkben – a britek hatására – kialakult egy fajta,izgalmas koloniális konyhaművészet is.

Ladocsi Teréz - Fűszerkalauz
Nem ​túl hízelgő, ha egy ételről azt mondjuk: nincs sava-borsa. Ezt a kis könyvet azoknak ajánljuk, akik szeretnének egészségesen, de egyúttal ízletesen táplálkozni. A műben ábécésorrendben megtalálható az összes jelentősebb (mintegy 80) hazai és külföldi fűszernövény leírása, és az, hogy milyen ételek, illetve italok ízesítésére alkalmasak. Ezenkívül szerepel benne több tucat fűszerkeverék, fűszerező szósz, fűszerkivonat, valamint néhány fűszeres borecet leírása. A fűszerek kiválasztását megkönnyíti az ételek szerint csoportosított fűszertáblázat. Az esetleges külföldi beszerzést segíti a növények angol és német nevének ismertetése.

Végh Antal - Terülj, ​asztalkám!
A ​mesebeli asztalon a szegény ember kívánságára sok jóféle étel sorakozik egyetlen szempillantás alatt. De a valóságban sokat kellett és kell is dolgozni azért, hogy naponta terített asztalhoz ülhessünk. Végh Antal ebben a könyvében leírja, mit ettek régen a szatmári parasztemberek, közli néhány egyszerűbb és ünnepi étel receptjét, elmeséli, mi volt a gyerekek dolga a főzésnél, s milyen, már-már elfeledett eszközöket használtak a falusi konyhán. A könyvet Gergely Sándor, Kékesdy Károly és a Néprajzi Múzeum fotói illusztrálják.

Hatvany Lili - Ételművészet ​- életművészet
Valamikor ​régen, boldog háborúelőtti időben, kétféle polgári háziasszonyt ismertünk. Az egyik - a jó háziasszony - kulcscsörgető, tűzrőlpattant, örökké izgatott menyecske volt. Baboskendővel kötötte be fejét, kötényben járt, égett zsírszagot terjesztett maga körül és fénylett az orra. Minden ételre azt mondta, hogy sajátkezűleg készítette, régi családi recept szerint és meg volt sértve, ha a vendég nem ürítette ki a tálat. Asztaltól percenként fölpattant és kisietett a konyhába, ahonnan aztán harsány vezényszavak, pörlekedés és szakácsnősírás egyvelege hangzott be az ebédlőbe. Ennél a háziasszonynál mindig sokat, zsírosat és nehezet ettünk. Rontott gyomorral, nyomott kedéllyel távoztunk házából, ahol egyébről alig esett szó, mint a háztartás örömeiről és bánatairól, a cselédek komiszságáról és a kofák szemtelenségéről. A másik hölgy - a rossz háziasszony - úgynevezett kékharisnya volt. A felhőkben élt, ott is a Nyugatot olvasta, lelki problémákkal foglalkozott és azt állította, hogy az étkezés lealacsonyító, de sajnos szükséges szégyen. Az ebédlőasztal körüli csoportosulás főleg azt a célt szolgálta, hogy a körben való üldögélés megkönnyítette az irodalmi vitákat. Főleg pedig azzal hencegett a kékharisnya-háziasszony, hogy még soha életében nem lépte át a konyha küszöbét és hogy egy lágytojást se bírna megfőzni. A rossz háziasszonynál, igazat megvallva, szívesebben étkeztünk, mint a jó háziasszonynál. Először is, mert nem muszáj volt enni, ha nem akartunk, másodszor is, mert a rossz háziasszony néha ráhibázott egy jó szakácsnőre, míg a jó háziasszony a legjobb szakácsnőt is átgyúrta saját formájára, azaz tönkretette. Napjainkban mindkét fentemlített háziasszonytípus eltűnt. Kihaltak. Ha akad belőlük itt-ott egy-egy ritka példány, csodálkozva nézzük, mint valami vízözönelőtti emléket.

Szabolcs András - Szabolcs-Gyuris Éva - Fánki ​Főö
Egy ​fiatal házaspár kalandja, akik sok év világjárás után hazatérnek Magyarországra, hogy vietnami éttermet nyissanak Budapest belvárosában. Némi nehézséget jelent, hogy étteremben addig csak vendégként jártak, hogy Magyarországon akkor még ismeretlenek a vietnami ételek, és hogy az üzletépítés kellős közepén babájuk születik Az sem könnyíti meg a dolgukat, hogy be kell bizonyítaniuk: magyarként is lehet autentikus ázsiai, vietnami konyhát vinni. Az étterem nevét viselő Funky Pho-könyv azonban nemcsak a kalandos vállalkozásról szól, hanem egy gasztrostartup elkezdéséhez is praktikus tanácsokat ad, és persze tele van jónál jobb receptekkel méghozzá nemcsak Ázsiából, hanem a világ minden tájáról, ahol Éva és András megfordult.

Kollekciók