Ajax-loader

'tisza' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Halász Margit - Éneklő ​folyó
"Én ​tényleg csak egy szórakoztató, mesés-legendás Tisza-parti szerelmi történetet szerettem volna írni, amolyan édesnemes hungarikummal fűszerezett Júlia-füzetet. De a történet felénél a szereplőim olyan makacsul és elszántan kezdtek rohanni a szakadék felé, hogy elállt a lélegzetem. Mit tehettem hát? Loholtam utánuk, és próbáltam őket jobb belátásra bírni. Természetesen nem hallgattak rám, így a regény végére nekem is az arcomra fagyott a vigyor." (Halász Margit) A kötet különdíjas az Irodalmi Jelen regénypályázatán.

Bólya Péter - A ​veréb századik lépése
"Kedves ​Mikes Kelemen! Tegnapelőtt találtam egy félhalottat. Fürdés közben. Átúsztam a Tiszát este, félig részegen, és a túlsó parton hasra estem egy nőben. Eszméletlen volt. Felcipeltem az útra, bevittem a klinikára, de másnap hajnalban meghalt. Egy nappal előbb kellett volna átúsznom a Tiszát. Most éppen délelőtt van. A koleszban (26) vagyok. Ambrus fekszik, alszik. Tegnap óta lázas. Influenzás. Sajnálom. Állandóan izzad, de jól áll neki, hogy beteg. Eszembe jutott a beszélgetés, amikor nekem támadt. Miért vagyok olyan, amilyen? És ő most miért beteg? Lehet, hogy ő, Ambrus Béla lesz a legklasszabb orvos, a főtudós, a többszörös családapa, de hát ez is egy forma, a másik is egy forma. Mi lenne a világból, ha mindenki Ambrus lenne? Kettőkor biológiagyakorlat. De nem megyek. Majd azt mondom, ápoltam az Ambrust, azért hiányoztam. (Lehet, hogy akkor fázott meg, amikor átúsztam a Tiszát, hehe.) Holnap folytatom a levelet, most unlak, Kelemen. Hol tartottam, itt tartottam. Tegnap felmentem Beához. Otthon volt. Az anyja sehol. Szeretkeztünk. "Finom vagy", mondta Bea, ez a szavajárása. Felültünk, cigiztünk. És egy pillanatra - isten bizony! - az jutott az eszembe, hogy mi a túrót keresek én itt."

Zabos Géza - A ​kacagó harcsa
Zabos ​Géza Horgászoknak a Tiszáról című, 1983-ban megjelent könyve eredeti látásmódjával, sajátos szemléletével emlékezetes sikert aratott a horgászok körében. Ez az új kötete horgászati témájú elbeszéléseit tartalmazza. A rövidebb-hosszabb, egymáshoz füzérszerűen kapcsolódó novellák helyszíne most is majdnem mindig a Tisza és közvetlen környéke. A mű különleges érdekességét adja, hogy a horgászélet örömeit és gondjait, a horgászélmény különféle változatait bemutató írásokban háttérként, mintegy külön vonulatként az író az elmúlt ötven év hazai történetét is ábrázolja, ennek az ötven évnek a viharos történelmi fordulatait mindig a maga egyéni sorsára vetítve, mindig visszafogottan, mindig finom áttételekbe burkolva. Zabos Géza vérbeli szépíró, eszköztára gazdag, embert, tájat, helyzetet kivételes erővel tud az olvasó elé idézni. Ezek az elbeszélései a horgászok mellett az olvasók legszélesebb rétegeinek az érdeklődésére is joggal tartanak számot.

Darvasi László - Virágzabálók
Darvasi ​László nagyregénye egyszerre teremt magyar és közép-európai mítoszt, alföldi veszedelmes viszonyokat, tündérmesét és haláltáncot. Árad itt minden – tűzvész, árvíz és forradalom, szerelem és csalódás. Testet ölt egy nő, Pelsőczy Klára, akinek tenyere közepén folt piroslik („angyal lábnyoma lehet, odaszállt, amikor születtél, táncolt a te kicsi tenyereden”), valamint három férfi – Imre, Péter és Ádám –, akik hol izzó szenvedéllyel, hol önkínzó odaadással, hol bohém széptevéssel próbálják egyszer és mindenkorra meghódítani Klárát. Ott van egy nem akármilyen doktor, Schütz bácsi, és egy fűmuzsikus, aki évszázadok óta zenél egy fűszálon, meg az ő kompániája, Mama Gyökér, Féreg úr és Levél úr. Előtűnik egy tizenkilencedik századi magyar város, Szeged, ahol együtt élnek magyarok, németek, szerbek, zsidók és cigányok, s amelyet hol ékesít és éltet, hol pedig áradásaival pusztít el folyója, a Tisza. 1848-ban itt is föllángol a forradalom, véres ütközetek zajlanak, majd az idegen elnyomás süket csöndet kényszerít a városra. Ahol valaki megszállottan virágokat ültet, hogy ott is levelek és szirmok nőjenek, ahol senki nem várja, senki nem akarja. És történetek, legendák, mesék. Szavakból, sóhajokból, nevetésekből formálódó, olykor délibábos, olykor nyomasztóan súlyos építmények drámák és komédiák, sorsok és pusztulások. Az áradás ellenállhatatlan.

Megyeri Zoltán - Hevesi ​tájak és a Tisza-tó
Ez ​a kötet a könnyen megközelíthető, sok érdekes látnivalót kínáló változatos vidékre, a hevesi tájra csábítja a turistákat, ahol hegyek, dombok, völgyek és síkságok egyaránt megtalálhatók. A javasolt kirándulások behálózzák a Mátra vidékét, a Bükk és a Heves-Borsodi-dombság egy részét, de elvisznek a Hevesi-síkságra és a Tisza-tó köré is. A Mátra és a Bükk hegység hatalmas erdőségeivel, vadregényes várromokkal koronázott csúcsaival, völgyszorosaival, hangulatos lankáival csodálatos környezetet nyújt a történelmi, néprajzi emlékeknek és vonzó kirándulási célpont. Számtalan kastély, értékes régi templomok, különleges természeti látnivalók, pl.: a törökországi Pamukkáléra emlékeztető Egerszalóki fehér mészkőlerakódás a fenyőfák gyűrűjében a gyógyfürdővel, vagy a kaptárkövek Bogácson és "Noé szőlője" Istenmezején, de gyógyfürdők, tavak, víztározók, sőt Heves déli részén a Tisza-tó kellemes strandjai várják a turistákat, télen pedig remek síelési lehetőség a Kékesen vagy Galyatetőn. Kiemelkedő látnivaló a gyönyörű Eger, számtalan műemlékével és különösen az egri vár, de érdekesség itt a török minaret is. Felejthetetlen élmény lehet egy szilvásváradi kirándulás a lipicai lovak és a múzeum megtekintésével, valamint a Szalajka-völgyi séta a Fátyol-vízeséssel és a csodálatos természeti környezettel. Hatvanban szép kastélyokat, Gyöngyösön a Mátra Múzeumban hatalmas mamutcsontvázat tekinthetünk meg. A könyv egy-egy útvonalra felfűzve ismerteti a településeket, rövid történeti leírással, a látnivalók részletes bemutatásával, valamint a hasznos tudnivalók közlésével. Egyaránt szól autós és vonattal utazó turistáknak, nyaralóknak, a gyalogtúrák, kirándulások kedvelőinek is ajánl útvonalakat, utal a kerékpár-túrázási lehetőségekre. Tájékoztat a horgászati, vadászati, lovaglási és egyéb szabadidősport lehetőségekről, ezzel kapcsolatos szolgáltatásokról. Ismerteti a szabadidő kellemes eltöltésére szolgáló kulturális programokat, rendezvényeket. A nagyobb településeken várostérkép segíti a tájékozódást.

Dr. Nagy Illés - Közép-tiszai ​vízitúra-kalauz
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Bellon Tibor - A ​Tisza néprajza
A ​könyv kuriózum. A Tisza gazdag múltját tudományos igényességgel, de olvasmányosan, szélesebb olvasóközönségnek szándékszik bemutatni. A könyv részletgazdagságának köszönhetően bárki könnyedén felidézheti a Tisza hajdani színpompás világát, és kedvet kaphat az árterek, a folyót körülölelő tájak bejárására a forrásvidéktől a Dunáig. Nyilvánvaló, néprajzosoknak ajánlandó elsőként, de érdekes gondolatokat talál itt a közgazdász, mert fény derül Magyarország évszázadokon átívelő gyarapodásának forrásaira; kedvvel tanulmányozhatja nyelvész, mert a régi emberek nyelvteremtő fantáziájáról szól; olvashatja történész és geológus, mert a felvázolt történelmi ív, majd az ehhez kapcsolódó helyszínek teljesebbé tehetik világlátásukat; szól pszichológusoknak, akik képet kaphatnak a tiszai ember gazdag kapcsolatrendszeréről; és megragadhat mindenkit, folyópartokon, vagy nem a folyópartokon élőt, akit vonz az érték, a hagyomány ereje.

Herke Rózsa - Ördög
Sok ​kiváló író tollából került ki kutyatörténet. Az én Ördögöm valódi, fiatal pulikutya. Sokban csak amolyan közönséges puli mint a többi. Ragaszkodik a gazdáihoz, tereli a jószágot, haragszik ha bosszantják, stb.. De "szuperdog" lesz belőle, mikor saját mancsával "írni" kezd, mikor embertől kölcsönzött szemmel figyeli a napot, a holdat. Nem érti miért van minden úgy, ahogy van, de tanulni akar. Keresi a tudás kapuját, környezetében átveszi ősei magatartását, és hűséggel ragaszkodik az emberhez, a jóbarátokhoz. Remélem, hogy a kezdő kis olvasók bátran kezükbe veszik ezt a könyvet, és elszórakoznak az Ördög apró kalandjain. Vele együtt örülnek majd mindennek ami szép és jó, és messze elkerülik, sőt harcolnak ellene, ami megmérgezi az életet.

Turai Kálmán - Libahajó
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Zabos Géza - Horgászoknak ​a Tiszáról
Őrzöm ​tovaszálló életem emlékképeit. Minél idősebb vagyok, annál csökönyösebben. A vizek világával kapcsolatos első kép: négyéves voltam, és szülőfalumban, Irsán nagyapával a folyóig sétáltunk. A folyó csak nekem volt folyó, a felnőtteknek a falu melleti réten kanyargó, Gerje nevű patak, 30-40 cm mélységű tiszta vízzel. Két partja nefelejcserdő. Megálltunk felette az Öreghídon. Észrevettem a felszín alatt úszkáló halacskákat. A csukát csak akkor, amikor közéjük vágott, és kis hallal a szájában leparkolt egy faág árnyékában.

Döbrentei Kornél - Tiszóka
Homályhont ​és Tündöklendet hiába keresnénk a térképeken, pedig ezek a "birodalmak" Döbrentei Kornél regényének színterei. Homályhon - a Tisza mélye - csupa rejtelem, féltékenyen őrzi a maga titkait. Tündöklend - a víz fölötti világ - csupa fény, ragyogás. A folyó mélyén évekig készülődik Tiszóka, a kérészifjú, hogy majdan egy rövid, boldog, napsugaras nyári napon meglássa maga fölött az ég kupoláját és a "nagy fénycsinálót", a Napot.

Img_0007
Vendégváró ​- Tisza Ismeretlen szerző
6

Ismeretlen szerző - Vendégváró ​- Tisza
A ​Vendégváró Tisza című útikalauz az Alföld vízi főutcájának is nevezett folyót és környezetét mutatja be. Megismerteti az olvasót a Tisza menti települések történetével, emlékeivel és legfontosabb látnivalóival is. A Tisza völgyét a könyv fejezetei négy magyar (Felső-Tisza, Hortobágy és Tisza-tó, Közép-Tisza, Alsó-Tisza) és két határon túli (A kárpátaljai Tisza, A jugoszláviai Tisza) tájegységen keresztül mutatják be. Aki belelapoz, megismerheti a part menti településeket, azok látnivalóit, a Tisza környékének természeti gazdagságát - de akár szállását is kiválaszthatja. Hiszen a Tisza könyve számtalan hasznos turisztikai információval is szolgál a kirándulóknak. A Vendégváró Tisza ugyanakkor érdekes olvasmány. Az egyes fejezetekhez, kistájakhoz kapcsolódva például "képeslapokat" is elolvashatunk. Ezek az írások egy-egy nevezetességet vagy tájat ismertetnek, hangvételük azonban sokkal személyesebb, mint egy átlagos útikönyvé. Mondák, hiedelmek, történelmi események is fel-felvillannak, megtudhatjuk, miért girbegurba a Tisza folyása, mit jelent a csege Tiszacsege nevében, s kik voltak a gölöncsérek. Végezetül pedig összefoglalja a könyv a leglényegesebb praktikus tudnivalókat. Itt szerepelnek azok az információk, amiket nem nélkülözhet a Tiszához készülő utazó, a hasznos címektől kezdve a vízi szakkifejezések szótáráig. Aki pedig a terített asztalnál akarja felidézni a tiszai hangulatot, számos receptet talál a slambuctól (amit mondanak öhönnek is) a boszorkány-szigeti batyus halászléig.

Tóth Béla - A ​szegedi nagyárvíz képeskönyve
1879. ​március 12-én, ezen a viharosan szomorú kora tavaszi reggelen a világ arra ébredt, hogy az arcát élő-eleven rózsaként díszítő város, Szeged nincs többé. Elnyelte a Tisza. A száz évvel ezelőtti katasztrófának, a küzdelemnek, az újjáépítésnek, a tengernyi kínnak és küzdelemnek és a teremtés örömének állít emléket ez a kötet. Korabeli fotókkal, dokumentumokkal és Tóth Béla népi nyelvezetű leírásaival.

Szűcs Sándor - Régi ​magyar vízivilág
"A ​Sárréten, Biharnagybajomban születtem 1903. október 23-án egy faluszéli, nagy portán álló, fehér falú, nádfedeles házban. Soha nem is vágytam elköltözni onnét. A Sárrét ma már csak kis foltokban létezik, de valaha 150 ezer kh-nyi területen mint náderdő, süppedő láp és mocsárvilág létezett. A pákászok vízivilága már a múlté, a vadvizeket lecsapolták, a nádasok helyét mindenütt művelik. A sárréti emberek mostoha életét, az akkori világot feledtetik a mai viszonyok, de az itt élteknek emléke tovább él írásaimban, hiszen gyermekkoromtól kezdve szorgalmasan gyűjtöttem a vidék öregjeinek emlékezetében élő szájhagyományokat. Ezek az öregek fiatalabb éveikben még részesei voltak azoknak a sok ősiséget őrző életformáknak, melyek a Sárrét elzárt mocsárvilágában s a szabályozatlan Berettyó és Körösök kiöntései között fennmaradtak. Sokat böngésztem a régi, öreg épületek padlásain; előbb csak puszta érdeklődésből, később egyre tudatosabban gyűjtöttem a múlt néma tanúit: lommá lett, elfeledett nevű tárgyakat, eszközöket, szerszámokat. Elindultam arra a hosszú gyűjtőútra, amelynek jószerint még ma sem értem a végére. Mint a Néprajzi Társaság egyik legrégibb tagja, tudományos igénnyel foglalkoztam a Sárrét etnográfiájával, s mint az eddig megjelent nyolc könyvem példázza: emlékekben rendkívül gazdag e táj. A debreceni egyetem bölcsészeti karán végeztem tanulmányaimat, majd az egyetem Földrajzi Intézetében dolgoztam négy évig, de életemnek java részét szabad pályán töltöttem. 1952-ben a karcagi Nagykun Múzeum igazgatója lettem, s ez volt munkálkodásom színhelye nyugdíjba vonulásomig. Nyugdíjban vagyok, de nem nyugalomban. Sok még a megíratlan bennem, s a napok nagyon szaladnak. Örömömre szolgálna, ha mostani könyvem is hozzájárulna a múltidézéshez."

Bodnár István - Tiszán ​innen, Tiszán túl
Ezen ​a tájon bármerre is veszi útját az ember, lépten-nyomon a Tiszával találkozik. Indulhat északnak, délnek, keletnek vagy nyugatnak, az őrt álló szilfák és kőrisek között hamarosan ismét megcsillan a szeszélyesen kanyargó folyó hűs vize. Túlzás és szerénytelenség nélkül vallhatjuk, ez a legszebb magyar folyónk. Olyan, mint egy kacér, kedves lány, akik első pillantásra megigézi az embert. A Tisza időtlen szépsége évszázadok során sem vesztett vonzerejéből. Talán csak kevésbe rakoncátlan. Krúdy szerint a Nyírségről csak gyöngéden szabad írni. Még inkább igaz ez a Tiszáról.

Takács Tibor - Tiszai ​mesék
Szerző ​annak idején, a ’30-as években kisgyermekként a Tisza-parton hallgatta cimboráival együtt az öreg halász, Hajagos Illés történeteit. Az egykori kisfiúból mára szintén tiszteletreméltó mesélő lett – ezt bizonyítják ezek a hangulatos „vízi-fabulák” is, amelyekből pontosan tizet találunk a könyvben. A klasszikus stílusú, gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt ajánlható írásokat színes rajzok, Majzik Andrea grafikus munkái illusztrálják.

Szigeti Andor - Népi ​konyha - Tiszán innen - Tiszán túl
A ​könyv bemutatja az ételkészítés régi eszközeit és módjait, egy-egy tájegység ételkészítési alapanyagait. Bőséges receptválasztéka régi könyvekből, tudományos művekből és néprajzi dolgozatokból áll össze. Az ételek között találhatók olyanok, amelyek alapanyagi mai étkezésünkből már hiányzik, és olyanok is, amelyekhez minden rendelkezésre áll ugyan, de napjainkban már senki nem készíti. A képek konyhákat, konyhai eszközöket, a mindennapi élet és a mezőgazdasági munkák néhány mozzanatát mutatják be, egy kicsit a jelenbe idézve a múltat.

Tóth I. János - A ​tiszai ciánszennyezés
A ​2000 telén bekövetkező cianid- és nehézfémszennyezések sokkot okoztak a magyar társadalomban. A közvéleményben tudatosult, hogy Magyarország mint alvizi ország kiszolgáltatott helyzetben van. A könyv egyrészt áttekinti a szennyezés előzményeit, lefolyását, ökológiai és társadalmi következményeit, másrészt megfogalmazza a szennyezés általános tanulságait, különös tekintettel a társadalmi és környezetfilozófiai összefüggésekre. "A nagybányai szennyezéshez hasonló katasztrófák gyakran bekövetkeznek a világban. Az okok látszólag szerteágazóak: piac és a modern technika kudarcai, törvényesség és környezeti tudatosság alacsony szintje, külföldi befektetők és komprádoraik korlátlan érdekérvényesítése, periféria kiszolgáltatottsága, stb. A környezeti katasztrófák mélyebb oka azonban a késő modernitás hibás értékrendje, egy hamis társadalomfilozófia, amelynek lényege a dualizmus, az indusztrializmus, a neoliberalizmus és a globalizmus." A szerző könyvét az olvasóközönség informálása mellett főként a környezet helyzetével és jövőjével foglalkozó értelmiségnek, pedagógusoknak és egyetemi hallgatóknak ajánlja. Tóth I. János- a Szegedi Tudományegyetem Filozófia Tanszékének docense; évek óta foglalkozik környezetfilozófia kérdésekkel, ebben a témában számos nemzetközi és magyar publikációja ismert. Tagja több nemzetközi és hazai társaságnak (European Association of Global Bioethics, International Society for Value Inquiry, Alkalmazott Filozófiai Társaság, CSEMETE).

Covers_33109
Sír ​a Tisza Ismeretlen szerző
0

Ismeretlen szerző - Sír ​a Tisza
"Tiszai ​csendélet - a Duna tévé híradósainak képsorán nem az élet, hanem a haldoklás csendje. A folyó - sír. Sír a folyó, mert megmérgezték. Belehalhat a tiszavirág, belehal a kicsi küsz és a hatalmas harcsa. Belehalunk, vele sírunk. Megkönnyezzük a vétkes emberi könnyelműséget. Megálljt kell parancsolnunk, ha még nem késő. Könyvünk ennek az intésnek viszi hírét."

Lászlóffy Woldemár - A ​Tisza
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Pogány Mária - Tőkés ​vállalkozók és kubikus bérmunkások a Tisza-szabályozásnál a 19. sz. második felében
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Covers_294967
Tisza-völgyi ​holtágak Ismeretlen szerző
1

Ismeretlen szerző - Tisza-völgyi ​holtágak
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Andrikovics Sándor - Thomas J. Fink - Cser Balázs - Tiszavirág ​monográfia
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Bátyi Zoltán - Táncol ​a Tisza
Tizenkilenc ​történetben elmesélt életeket fűz össze könyvemben egy folyó, a Tisza, aminek partján évszázadok óta íródnak az újabb és újabb hétköznapi mesék. Nagyon remélem, soraimat olvasva beleszeretnek a Tiszába is, Szegedbe is az olvasók. Azok, akik még soha nem látták, milyen ez a folyó, mikor napfényzenére táncol, és milyen ez a város, amikor a parti sétány padjain ölelkeznek a szerelmesek. És azok is nagyobb megértéssel fordulnak egymáshoz, akik évek óta a folyó partjához gáttal, mosollyal, sóhajjal varrt falvakban, városokban élnek.

Covers_308282
A ​Tiszántúl öntözése Ismeretlen szerző
1

Ismeretlen szerző - A ​Tiszántúl öntözése
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Lipták Gábor - A ​Duna-Tisza regéi
Nemcsak ​a Balaton vagy a Mátra és Bükk hegyvidéke, de két nagy folyónk, a Duna és a Tisza mente is gyakran kínálja történelmi múltunk színes, romantikus történeteit. Az ásványi aranymosók, a dunai vízimalmok, a Tisza menti lápok, mocsárvárak világa, történeteinek sokszor mesés hangulata elevenedik meg az e kötetben összegyűjtött kilenc elbeszélésben. Lipták Gábor, a magyar tájak múltjának kitűnő ismerője ebben a kötetében a Balaton, a Dunántúl, Felső-Magyarország, az Alföld után most a Duna-Tiszavidék mondaanyagát dolgozza föl. Az olvasó szeme előtt kirajzolódó tájat és alakokat Szántó Piroska művészi illusztrációi teszik még elevenebbé.

Gyukics Péter - Tóth Ernő - Hajós Bence - Hidak ​mentén a Tiszán
Új ​fotóalbumunk a magyarok legkedvesebb folyóján, a Tiszán vezeti végig az olvasót, a Kárpátaljától a Vajdaságig, s nemcsak a hídjait mutatja be, hanem a vonzáskörzet látnivalóit is. Még a magyarok számára sem közismert turisztikai nevezetességekben - 7000 éves lakóház, Árpád-kori templomok, gyönyörű középkorból származó freskók - gyönyörködhet az olvasó.

Dunka Sándor - Fejér László - Vágás István - A ​verítékes honfoglalás
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Juhász Antal - Parasztok, ​pásztorok, kézművesek
A ​kötetben lévő esszék, tanulmányok, riportok középpontjában a munkálkodó, és ünnepeit tisztelő falusi, tanyai, városi ember áll. Olyanok, akiket a társadalomtudomány, az irodalom és a közbeszéd- némi leegyszerűsítéssel, általánosítással- népnek szokott emlegetni. Pontosabban és konkrétabban parasztoknak szokás nevezni.Abban az értelemben, ahogyan azt Arany, Petőfi, Móricz, Erdei Ferenc használta. Juhász Antal, amikor a 60-70-es években a szeged környéki falvakat, tanyákat járta, olyanokkal beszélgetett, akik már túl életük delelőjén, paraszti életformába születtek, nevelkedtek, dolgoztak. Ők voltak beszélgető társai, történeteinek

Sárközi Judit - A ​Tisza-tó és környéke
Az ​új generációs Vendégváró útikönyvek legújabb kötete a Tisza-tó és környéke 150 oldalon 140 fotóval mutatja be a most 30 éves tavat, azt a helyet, ahol páratlan természeti értékekkel és élvezetes vízi sportokkal ismerkedhetnek meg az olvasók. Tematikus fejezetei a kerékpározni, lovagolni, horgászni szerető és a vízi sportokat kedvelő utazóknak adnak tippeket az aktív pihenéshez.

Covers_322236
2

Ismeretlen szerző - A ​Tisza és vízrendszere I-II.
"Eredmények, ​tervek Az akadémiai Tisza-kutatások első eredményét az Alföld Intézet szállította. Először kis füzetben (műhelytanulmányként), majd az Ezredforduló külön-számaként 54 ezer példányban adták közre „A Tisza-vidék problémái és fej-lesztési lehetőségei" című tanulmánygyűjteményüket. Ezzel egy időben az Akadémia Vízgazdálkodás-tudományi Bizottsága, valamint a Hidrológiai Tudományos Bizottság közös konferenciát rendezett Nyíregyházán (2001. április 19), amely ajánlásokat fogalmazott meg az árvízvédelem javítására. És most, 2003 nyarára elkészült a stratégiai programokon belül folyó kuta- tások eredményeként a két „Tisza-kötet". Nagyszerű, tanulságos olvasmány! A korrektúrákat igen elégedetten tettem le! Teplán István akadémikus - Akadémiánk mindenes tudós-tisztviselője - a tőle megszokott szakismerettel és logikai fegyelemmel sorakoztatta fel a legjobb szakértőket. Mint érdeklődő olvasó, azt írtam az utolsó korrektúraoldalra: nagyszerű, hogy teljesültek a 2000. februári célkitűzések. 1. Összegezték kutatóink mindazt, amit a Tiszáról tudnak (talán egyedül a társadalomkutatás kimaradása sajnálatos). 2. Együtt van az a gárda, amelyre egy komplex Tisza-völgy-stratégia épülhet. (E sorok írójának természetesen szintén voltak, vannak ötletei a Tisza-völgy-probléma megoldására, amelyet papírra is vetett a Tisza-szerződés aláírásakor 2000 februárjában, és amelyet több formában közreadott.) Mindenki, aki teheti, hozzájárul a maga szellemi obulusával az Alföld - és ezzel Magyarország - egyik legnagyobb stratégiai tervének megvalósításához: a Tisza-völgy természeti és társadalmi adottságainak kifejlesztéséhez." Zebegény 2003. augusztus 12. Glatz Ferenc

Dr. Nagy Illés - Tisza ​menti kerékpártúra-kalauz
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kollekciók