Ajax-loader

'élelmiszeripar' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Maeve Binchy - Változások ​éve
Cathy ​Scarlet és Tom Feather - akik a vendéglátóipari főiskolán lettek jó barátok - úgy döntenek, az övék lesz Dublin legjobb ételszállító cége. A tehetségük adott, a megfelelő helyet is megtalálták, és néhány fontos kapcsolatra is szert tettek. Ám nem mindenki van annyira elragadtatva a Scarlet Feather ötletétől, mint ők. Tom szülei azt szerették volna, hogy a fiuk a családi vállalkozásban dolgozzon, Cathy anyósának szemét pedig szúrja menye önálló karrierje. Lassan kiderül, hogy sem Cathy házassága, sem Tom kapcsolata a barátnőjével nem az, aminek látszik. Cathynek és Tomnak az üzleti sikerek és kudarcok közepette meg kell küzdeniük érzelmi kötelékeikért is.

Jonathan Safran Foer - Állatok ​a tányéromon
„Váratlan ​impulzusok ösztönöztek, amikor megtudtam, hogy apa leszek. Elkezdtem takarítani, lecserélni régen kiégett villanykörtéket, ablakot tisztítani, iratokat dossziézni, megjavíttattam a szemüvegemet, vettem egy tucat fehér zoknit, tetőcsomagtartót szereltem fel a kocsira és egy térelválasztó kutyarácsot a hátsó ülésre, fél évtized után először tornáztam… és elhatároztam, hogy könyvet írok a húsevésről.” Jonathan Safran Foer könyve a legeredetibb hangvételű könyv, amit ebben az évszázadban írtak az étkezés témakörében. Rengeteg humorral, iróniával és ébresztő gondolatokkal mutat rá a húsipar és a húsevés visszásságaira, illetve arra, hogy az állatokhoz való viszonyunk sok esetben milyen méltánytalan és tisztességtelen. Az Állatok a tányéromon garantáltan megváltoztatja a gondolkodásodat az evésről és a húsról, méghozzá jó irányban. „Ez a történet nem könyvként kezdődött. Csak tudni akartam – önmagam és a családom miatt –, hogy mi a hús. A lehető legkonkrétabban akartam tudni. Honnan jön? Hogyan állítják elő? Miként bánnak az állatokkal, s az milyen mértékben számít? Mik a gazdasági, társadalmi és környezeti hatásai az állatok elfogyasztásának? Személyes kutatásom azonban nem sokáig maradt ilyen irányú. Szülőként tett erőfeszítéseim által olyan tényekkel kerültem szemtől szembe, melyeket állampolgárként nem hagyhattam figyelmen kívül, íróként pedig nem tarthattam meg magamnak. Csakhogy számolni azokkal a tényekkel és felelősségteljesen írni róluk, nem egy és ugyanaz.”

Covers_407158
elérhető
0

Ismeretlen szerző - Élelmiszeripari ​vállalatgazdaságtan
Mindennapi ​életünkben is gyakran használt kifejezések a vállalkozás, vállalat, vállalkozó. Környezetünkben különféle vállalkozásokkal találkozhatunk, amelyeknek egy része prosperál, nyereségesen gazdálkodik, másik része veszteséges, kudarcra van ítélve. Vajon miért lesznek sikeresek egyesek és miért mennek csődbe mások? Ennek megértéséhez meg kell ismerni a vállalkozások lényegét, működési mechanizmusát. Könyvünk elsősorban az élelmiszermérnök Bsc képzésben résztvevő hallgatók számára készült. A mérnöki munkában a döntéshozatal során ugyanis a műszaki- és természettudományos ismeretek mellett elengedhetetelen a gazdálkodástudományi szempontok mérlegelése. Műszakilag lehet egy megoldás kiváló, de ha nem valósítható meg gazdaságosan vagy a piacon nem realizálható (nem adható el), akkor a termelő (a vállalat) tönkremegy. Célunk, hogy a mérnökhallgatók elsajátítsák azokat az alapvető vállalatgazdasági ismereteket, amelyeket majd gyakorlati munkájuk során hasznosítani tudnak, hogy döntéseikben a műszaki- és gazdasági szempontok egyaránt érvényesüljenek.

Gwr2005
Guinness ​World Records 2005 Ismeretlen szerző
elérhető
2

Ismeretlen szerző - Guinness ​World Records 2005
A ​Guinness World Records idén ünnepli 50. születésnapját! Jubileumi kiadás a legizgalmasabb rekordokkal és a legmegdöbbentőbb képekkel a világ minden tájáról. Ezenfelül exkluzív interjúkat olvashatnak a rekorderekkel, továbbá külön fejezeteket szentelünk minden idők legnagyobb hatású teljesítményeinek. Többek között megtudhatjuk: melyik a világ leggyorsabb autója, mekkora a valaha élt legmagasabb ember, melyik a világ legnagyobb pókja, melyik minden idők legsikeresebb popegyüttese stb.

Upton Sinclair - A ​mocsár
Upton ​Sinclair amerikai írót egyszerre híressé tette az első regénye, amelyben azt írta le semmitől meg nem riadó részletességgel, hogy azok a húskonzervek, amelyekkel Amerikában a legtöbb szegény ember táplálkozik, micsoda disznóságokból, hogyan, miféle rémes piszok hozzáadásával készülnek, hogy minél nagyobb hasznot hajthassanak a húskonzerv-gyárosoknak. Ez a regény ugyan nem volt olyan szép, mint a Copperfield Dávid, sőt nem is annyira regény volt, de ma már a regényben nem a szépséget szokás keresni, hanem a szociális vonatkozást. Upton Sinclair egyszerre fölemelkedett a világhírű regényírók sorába. Értett hozzá, miképpen kell eljárnia egy világhírű regényírónak, hogy pozícióját meg is tarthassa. Amint előbb a konzervgyárakba járt el, ezután is eljárt „tanulmányokat tenni, de ezután már a cselédszobákba s kapualjakba, ahol vidor portások beszélik meg in camera caritatis gazdáiknak a botrányait. Sőt, nem érve be azokkal a tanulmányokkal, amelyek így jutottak hozzá, álszakállt ragasztott és elszegődött milliárdosokhoz tányérváltó inasnak, vadásznak vagy alkalomadtán gyerekkísérő lakájnak, hogy minden titkot megtudjon, hogy felkutathassa, előhalászhassa és feltálalhassa a közönségnek, mi minden rothad a gazdag emberek lakásaiban.” Ambrus Zoltán, Nyugat, 1911.

Thomas M. Campbell - T. Colin Campbell - Kína-tanulmány
A ​Kína-tanulmány, a világ mindeddig legátfogóbb táplálkozástudományi felmérése világosan és közérthetően mutatja be, milyen összefüggés van a táplálkozás és a leggyakoribb betegségek szívbetegség, elhízás, cukorbetegség, rák és autoimmun betegségek között. Szerzője, Dr. T. Colin Campbell, a Cornell Egyetem professzora, miközben számtalan táplálkozással kapcsolatos tévhitet és mítoszt oszlat el, rengeteg hasznos és megszívlelendő tanáccsal szolgál. Nemcsak a szakembereknek, de főként és elsősorban a széles nagyközönségnek.

Galambosné Goldfinger Erzsébet - Élelmiszer ​alapismeretek
A ​könyv tartalma közel áll a hosszú évek óta sikeres, azonos című tankönyvhöz, de annak a moduláris, kompetencia alapú képzés szakmai és vizsgakövetelményeinek megfelelően átdolgozott, tartalmi és formai szempontból egyaránt teljesen megújított változata. Az élelmiszereket mint a vendéglátó szakmák technológiai folyamatainak alapanyagait vizsgálja, azt mutatja be, hogyan változnak tulajdonságaik a tárolás, majd a feldolgozás során. Ehhez áttekinti a fő élelmiszercsoportok alkotóelemeinek fizikai, kémiai és mikrobiológiai tulajdonságait, a tartósítási tudnivalókat. Kitér a minőségmegőrzéssel kapcsolatos feladatokra és röviden a HACCP rendszer alapelveire. A tananyag az ismeretek alkalmazására, a gyakorlati kompetenciák fejlesztésére helyezi a hangsúlyt. A kompetenciafejlesztést igen jól szolgálja a CD-mellékleten található tartalom: számos, a tananyag megértését és elmélyítését segítő bemutató animáció, minden fejezethez kompetenciafejlesztő interaktív gyakorló feladatok, érdekes olvasmányok és több száz felvételből álló szemléletes képanyag. A CD-ROM melléklet technikai okoból sajnos csak késve, 2013 első negyedévében jelenik meg. A CD-t a kiadó a megjelenést követően térítésmentesen eljuttaja mindenkinek, aki már megvásárolta a könyvet. A CD-ROM megjelenését követően indítjuk a könyv tankönyvvé nyilvánítási eljárását, aminek eredményeként a tankönyv a 2013/14-es tankönyvlistára már felkerül. A tankönyv az oktatásban addig is használható. A CD-melléklet főleg a szemléltetést, az egyéni felkészülést, a tananyag elmélyítését, a tudás ellenőrzését szolgálja. Ezt részben lehetővé teszik a tankönyvben található összefoglaló kérdések és ábraanyag is.

Horváth Zoltán - Lehota József - Molnár Ágnes - A ​sajtkészítés ABC-je
A ​nagyszabású - elméleti és gyakorlati ismereteket egyaránt bőséggel közlő - tüzetes tárgyalásmódú, monografikus fölépítésű kiadvány a történeti áttekintés után a tej nyerésének, minőségbiztosításának és -vizsgálatának módjait veszi számba. A szerzők ezután térnek rá a sajtkészítés technológiájának ismertetésére, először általános folyamatot írva le, utóbb gyártmányfajták szerint részletezve a tudnivalókat (pl. túró, friss sajt, lágy sajt, nemespenésszel érő, félkemény, reszelni való sajtok, illetve juh- és kecskesajtfajták).

Tóth Gábor - Az ​E-számokról őszintén
Világunk ​sokat változott az elmúlt évtizedekben, és ez az élelmiszeriparra is hatással volt. A termékkínálat bővülésével párhuzamosan megjelentek a fogyasztó befolyásolásának különböző eszközei is. A hangzatos ideológiák mögött számtalan ellentmondás feszül, és az egyre kiszolgáltatottabb vásárlónak alig van ismerete arról, valójában mi is kerül az asztalára. A táplálkozástudomány területén belül talán a legszövevényesebb kérdéskört az élelmiszer-adalékanyagok, más néven "E-számok" jelentik. Valós és valótlan információk keverednek a tömegkommunikációban, és csak kevesen tudnak biztosat. Az egészségét megőrizni vágyó fogyasztó - félve az esetleges ártalmaktól - gyanakvással nézi a termékek címkéjét, mások fölösleges "pánikkeltésnek" érzik a negatívumok "felfújását". Egy azonban tény: az E-számok egyre inkább az általános érdeklődés középpontjába kerültek. Bizonyára sokan vagyunk, akik - kimondva vagy kimondatlanul - kérdésekkel és kételyekkel küzdünk az élelmiszeripar tevékenységét és az E-számokat illetően. Megismerhetjük-e valaha is a gyártási folyamatok kulisszatitkait? Megbízhatóak-e az E-számokkal kapcsolatos tudományos eredmények? Lehetnek-e egészségkárosító hatásaik az adalékanyagoknak: Mit várhatunk a jövőben ezen a téren? Többek között e kérdésekre keres választ kiadványunk, szemléletformáló jelleggel, ugyanakkor tudományos megalapozottsággal, rámutatva a fő tendenciák irányára és az egyedi jelenségek mozgatórugóira.

William Davis - Búza ​nélkül
Mi ​lehet az oka annak, hogy 50 évvel ezelőtt mindenki jóval karcsúbb volt, mint manapság? A neves kardiológus, dr. William Davis több évtizedes klinikai tapasztalataira alapozva állítja, az ok nem a lustaságban, még csak nem is a mértéktelen habzsolásban keresendő. A világ legnépszerűbb gabonája, a búza a felelős az elhízásért és az egészségügyi panaszokért, kezdve a bőrproblémáktól egészen a magas vércukorszintig. ___Dr. William búzamentes diétával elért eredményei megdönthetetlen érvekkel támasztják alá a provokatív tényt: alapvető gabonanövényünk és a belőle készült termékek - beleértve az egészségesnek tartott teljes kiőrlésű árucikkeket is - a világ legkárosabb élelmiszerei. ___Ha egyelőre nehéz is elképzelni az almás pitét liszt nélkül, a szerző által javasolt étrend a gyakorlatban is bizonyította már a létjogosultságát, egyszerre kínálva megoldást a reménytelen fogyókúrákra és korunk legfontosabb egészségügyi problémáira. A nagy sikerű könyv több mint 2 millió példányban kelt el világszerte, és hosszan szerepelt a _New York Times_ bestsellerlistáján.

Michael Pollan - Életadó ​ételeink
„Fogyasszon ​ételeket. Ne túl sokat. Főleg növényeket.” – foglalja össze Michael Pollan a helyes táplálkozás legfontosabb szabályait. Ám arra is felhívja a figyelmünket, hogy a feladat korántsem olyan egyszerű, mint ahogy ezek alapján gondolnánk. Mit értünk pontosan „étel” alatt? Milyen élelmiszernek tekintett termékek nem tartoznak bele a legnagyobb jóindulattal sem ebbe a kategóriába? És hogyan fogyasszuk el a valódi ételeket ahhoz, hogy sokáig megőrizzük az egészségünket? A táplálkozáskutatás témakörében Michael Pollan ma a világ egyik legelismertebb gondolkodója. Könyvei, amelyek az egészséges táplálkozás legkorszerűbb elméleteivel ismertetik meg az olvasókat, a világ számos országában kerültek a sikerlisták élére. _Életadó ételeink_ című könyvét megdöbbent felvetései és hatékony, praktikus tanácsai mellett humoros stílusa teszi igazán élvezetes olvasmánnyá.

Jared Diamond - Háborúk, ​járványok, technikák
A ​„háborúk járványok technikák” a világtörténelem alapvető kérdésére keresi a választ: „miért az európai civilizáció hódította meg a világot, miért nem másként történt ez?” Így is fogalmazhatunk: Miért Pisaro maroknyi csapata győzte le Atahualpa inka fejedelmet és hatalmas hadseregét, miért nem ő kényszerítette térdre I. Károly spanyol királyt (és egyben Német-Római császárt)? Vagy ahogy az új-guineai Yali – a szerző barátja – vetette fel: Miért van az, hogy ti fehérek olyan sok árut termeltetek és hoztatok Új-Guineába, míg nekünk feketéknek, oly kevés saját árunk van? A provokatív kérdésekre rendhagyó, nagyívű válasz születik, nemcsak a történelem, hanem a földrajz, a biológia, a régészet, a nyelvészet, a járványtan és antropológia, valamint a tudomány- és technikatörténet alapján, mintegy 13 ezer éves időskálán mozogva új összefüggések rajzolódtak ki.

Dr. Magda Sándor - Marselek Sándor - Állattenyésztés
A ​gyakorló gazdák és az állattartással most ismerkedők is hasznos tudást nyerhetnek a könyv tanulmányozásakor. Az általános fejezetek az állatok rendszerezésével, szaporításával, elhelyezésével stb., valamint a takarmányozás elméletével és gyakorlatával foglalkoznak. A részletes ismereteket tartalmazó fejezetek pedig az egyes állatfajokra vonatkozó konkrét technológiai előírásokat és az ehhez kapcsolódó feltételrendszert körvonalazzák. A gyakorlati példák, a célszerű illusztrációk és a fogalomtár megkönnyítik az ismeretek elsajátítását.

Böő István - A ​pecsenyecsirke
A ​mű olyan ismeretekhez juttatja az olvasót, amire az árutermelő gazdának feltétlenül szüksége van. Mindent a fajta-tartás-takarmányozás-állategészségügy összefüggésben tárgyal, rámutatva, hogy ezek elválaszthatatlanul összefüggő elemei a gazdaságos termelésnek. Kifejti, hogy a szakmai ismereteknek, a terveknek, az előre elkészített felméréseknek nagy a jelentősége, és nem szabad csak a vélt nyereség reményében, alapos előtanulmányok nélkül vállalkozni. Hangsúlyozza az integráció szükségességét a szülőpároktól a késztermék értékesítéséig. A főbb témakörök fejezetei a minőséggel, a hústermeléssel és a technológiával foglalkoznak.

Barta Miklós - Sajtételek
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Pejtsik Árpád - Áruismeret ​a húskereskedelmi tanulóknak
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Surányi Dezső - Aszaló ​napsugár
A ​napsugár éltető és minden vonatkozásában kedvező szerepe szinte a homo sapiens megjelenésével egyidős tapasztalatunk. A Föld felszíni alakulatai, természeti adottságai együttvéve rendkívül változatos életfeltételeket hoztak létre, amelyben az adottságok és szükségletek folytonos konfliktusai, kiegyenlítetlenségei egy tudatos lény, az ember természetismeretét, természetkezelő képességét jelentékenyen segítette.

Sahin-Tóth Gyula - Élelmiszerismeret ​I-II.
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Sahin-Tóth Gyula - Élelmiszerismeret ​II.
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Terék István - A ​kecske- és a juhtej feldolgozása
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Dr. Magda Sándor - Marselek Sándor - Élelmiszeripar
Az ​élelmiszeripar iránt érdeklődő olvasóknak és vállalkozóknak ajánljuk. Az élelmiszer-feldolgozás, tartósítás alkalmazott eljárásainak ismertetése után az egyes szakdolgozatokat mutatja be és utal a minőségi termék-előállítás fontosságára.

Böő István - A ​kisüzemi sertéshústermelés gyakorlata
A ​kötet célja, hogy a hazai kisüzemi sertéstenyésztés versenyképessé tételéhez adjon elméleti alapokat. Az ".eurokomformitást a termelés, a feldolgozás, a forgalmazás, az értékesítés területén egy integrált termelési és minőségbiztosítási rendszer felállításával, működtetésével biztosítani lehet" - szögezi le a szerző. Ezért elöljáróban a járványvédelem néhány gyakorlati kérdését elemzi, majd a sertéstartás feltételeit veszi sorra. Részletesen szól a takarmányozás elméletéről és gyakorlatáról, majd azokat a kritériumokat vázolva fel, amelyek szerepet játszhatnak a megfelelő tenyészállomány kiválasztásánál. A szerző részletezi a malacnevelés különböző szakaszait, valamint a hízlalást befolyásoló tényezőket. Végül a sertés értékesítéséhez és szállításához nyújt gyakorlati tanácsokat. A táblázatokkal, grafikonokkal kiegészített kötet - minden árutermelő sertéstartónak melegen ajánlandó.

Csoma Zsigmond - Magyar László András - Magyar ​füves- és gyógyborok
Korabeli ​források olvasása, levéltári kutatások, néprajzi gyűjtések során a szőlővel és borral való gyógyítás különböző módjaira lettünk figyelmesek. Lassan kirajzolódott előttünk egy gyógyítási rendszer, egy teljes kép, a szőlővel, a musttal, a borral, a különböző gyógyfűvel még inkább gyógyhatásúvá varázsolt borféleségekkel történő gyógyításról. Mindez a természetes gyógyítás része volt, a több évszázados tapasztalatokat magába ötvöző, kikristályosodott gyógyító tudás része. Szándékunk e könyv megírásával, hogy a több évszázados szőlő-bor gyógykúra ne merüljön végleg feledésbe, sőt ha arra érdemesnek tartják, orvosok, szanatóriumok ismét alkalmazhassák. Ne feledjük, a mértékletesen fogyasztott magyar borok mindig gyógyhatásúak voltak, és maradtak máig is.

Fertő Imre - Tóth József - Piaci ​kapcsolatok és innováció az élelmiszergazdaságban
A ​nemzetgazdaságba teljesen integrálódott és vertikálisan összekapcsolódó élelmiszerlánc koordinálása ma már a kiskereskedelem irányából történik. Ez folyamatosan komoly kihívást jelent nemcsak a termelők, hanem a feldolgozók számára is. A Budapesti Corvinus Egyetem Agrárközgazdasági és Vidékfejlesztési Tanszékén a területen folyó kutatások az elmúlt években két fontos problémakörre koncentráltak. Egyrészt, mi jellemzi az élelmiszerláncok egyes lépcsői közötti kapcsolatokat, különös tekintettel a kistermelők és a kis- és közepes vállalkozások lehetőségeire. Másrészt, mi a szerepe az innovációnak az élelmiszerláncok versenyképességének alakulásában. A kötetben az eddigi kutatások részleges összefoglalása olvasható. A könyv két nagyobb részből áll, amelyek egyaránt foglalkoznak az élelmiszer-gazdaság piaci kapcsolataival és az innovációval. Az első részben a TÁMOP-kutatást megalapozó tanulmányok eredményei olvashatók. Az eredmények tanúsága szerint két évtizeddel az átmenet kezdete óta a mezőgazdasági termelők még mindig komoly alkalmazkodási problémákkal néznek szembe, amelyek nem kizárólag csak a kistermelőkre jellemzőek. A második rész a TÁMOP-kutatás során elvégzett kérdőíves felmérés alapvető eredményeit mutatja be. Ebben a részben az üzleti tranzakciók körülményei, a szerződések, a vállalatok közti kapcsolatok jellemzői, továbbá az innovációs attribútumok mentén elvégzett empirikus vizsgálatok összegzését olvashatja az érdeklődő.

Ismeretlen szerző - Változó ​prioritások az európai mezőgazdaságban
Tizennyolc ​tudós 2010. november 4-én a világ minden tájáról azért jött össze, hogy Csáki Csaba első hetvenedik születésnapját egy nemzetközi konferenciával köszöntse. A résztvevők között találjuk Csáki Csaba kollégáit a Corvinus Egyetemről, a IIASA-ból, a Világbankból és számos hazai és nemzetközi közös kutatásból. Egy tudós számára azt hiszem, az a természetes, hogy ezt az esemény tudományos konferenciával ünnepeljük. A sikerekben gazdag eddigi életút önmagáért beszél, amelyet többek között számos hazai és külföldi kitüntetés is elismert már. Azt gondolom, hogy Csáki Csaba nemzetközi elismertségét, a szokásos hivatkozási indexek mellett, a konferencia külföldi előadói névsora egyértelműen bizonyítja, akik között a nemzetközi, az európai és a brit agrárközgazdasági társaság jelenlegi és volt elnökeit is köszönthetjük. A konferencia előadásai két kötetben jelennek meg. Az első kötet „Changing Landscape of European Agriculture” címmel a konferencia napjára jelent meg, és a konferencia nemzetközi szekciójának előadásait tartalmazza. A jelen könyv a konferencia magyar szekciójának előadásait és néhány más írást tartalmaz, amelyek az idő szűke miatt akkor nem hangzottak el. A könyv témái jól kapcsolódnak ahhoz a kutatási témához, amellyel Csáki Csaba eddigi pályafutása alatt foglalkozott. Fertő Imre

Bees
Gazdaságos ​méztermelés Ismeretlen szerző
1

Ismeretlen szerző - Gazdaságos ​méztermelés
Gazdaságos ​méztermelés” címen jelent meg magyarul a Tudás Alapítvány kiadásában a „Beekeeping European Environmental Sustainability – BEES” című Leonardo da Vinci projekt egyik fő terméke, egy kézikönyv gyakorló méhészek számára. Kemal Çeliket, a projekt koordinátorát idézzük a könyv előszavából: „A projekt fő célja az, hogy teljesen megújított tananyagot hozzon létre a méhek viselkedéséről, tartásáról, a méhészkedésről, mivel ez a fenntartható mezőgazdaság számára fontos támogatást jelent! Így kívánunk hozzájárulni a biodiverzitás erősítéséhez. A kézikönyv fő célközönségei a méhészek és továbbképző intézményeik, a környezetvédelmi szervezetek, a mezőgazdasági szakiskolák, az agrár- és állatorvos-tudományi egyetemek, a méhészszövetségek, az európai, nemzeti és helyi szintű intézmények döntéshozói, az általános és középiskolák.” A könyv bemutatja a méhfajokat, a háziméhcsaládot, azok természetes és mesterséges tenyésztését, a hibridizáció lehetőségét. A méhek szükségletét kielégítő táplálkozás elősegíti a család népességének szezonszerű alakulását, a környezet egyensúlyának fenntartását, a méztermelés minőségének és mennyiségének optimális alakulását. Ezért a méhcsaládok tavaszi etetésének, nyári gondozásának, az újabb méhlegelőkre történő vándoroltatásnak feltételeiről, végzéséről a könyv részletes ismereteket nyújt. A méhanyanevelés és a -rajzás szakszerű végzése méhesünk optimális népességét biztosítja. A méhcsaládok őszi-téli időszakra történő előkészítése előtt a méz és méhtermékek elvétele során a gyakorlott méhész a pótetetés mellett is biztosít elegendő, szorgos gyűjtésből származó terméket, hogy télen, majd tavasszal a család fennmaradása, a népesség gyarapodása biztosított legyen. A könyv külön alfejezetben foglalkozik a méhek forgalmazásának, a betegségek leküzdésének uniós rendeleti szabályozásával, a bioméz termelésével, a GMO veszélyével és a méhbetegségekkel. A méhbetegségek ismertetése igen részletes, sugallja, hogy a gyógykezelést a méhész a méhegészségügyért felelős szakemberrel közösen végezze el. A bejelentési kötelezettséggel rendelkező betegségek külön figyelmet érdemelnek. A VIII. fejezet részletesen tárgyalja a több országban tömeges elhullást okozó, méltán világriadalmat keltő, még ismeretlen kóroktanú CCD betegséget. A X. fejezet kétféle méhkaptárt ismertet, ugyanis – jelenlegi ismereteink szerint – csak ezek képesek a méhcsaládok számára kedvező mikrokörnyezetet biztosítani, illetve a minőségi méz- és méhterméktermelés feltételeit megteremteni. A mézszüretben használt eszközök általában ismertek. A méhészetben bármilyen beavatkozás, mézpergetés stb. csak a legbiztonságosabb módon történhet. Mivel egyre több a méhméregre érzékeny ember, részletes leírás található a méhszúrás esetén végzendő – sokszor életmentő – segélynyújtásról. A XI. fejezet a szokásos módon ismerteti a méhtermékeket. Ugyanakkor a következő (XII.) fejezet igen részletes ismereteket ad a modern növénytermesztési eredményeket, a termékek egészséges állapotát biztosító peszticidek használatáról, ezeknek az emberre és a méhekre gyakorolt hatásáról, illetve a maradványok megjelenéséről a méhtermékekben. A XIII. fejezet ismeretanyaga a „koronája” a gazdaságos méz- és méhterméktermelésnek. A fejezet ismerteti a piacszerzés, a piacon maradás, az új kihívásoknak való megfelelés stb. ismereteit. Napjainkban, de a jövőben még inkább, marketing- és termékstratégiai ismeretek alkalmazása nélkül nem lehetséges gazdaságos tevékenységet folytatni. A termék keresettségét a vásárló dönti el! Ezért elmaradhatatlan feladat a méhész részéről is az évenkénti üzleti terv kidolgozása, annak végrehajtása. Csak hatékony befektetés útján érhető el a gazdaságos, nyereséges méhészkedés! Ezért a szigorú költséggazdálkodás a méhészkedésben is alapvető követelmény. A méhészkedés lehet hobbi, melléktevékenység vagy főfoglalkozás. Bármelyik csoporthoz is tartozik a méhész, a szükséges tudást meg kell szereznie. Gyakorlati tudás nélkül nem csak ráfizetéses lesz méhészkedésünk, hanem rövideb-hosszabb idő alatt elfogy a méhcsalád népessége is, nem tudja reprodukálni önmagát, és megszűnik a méhesünk. A jó gyakorlatok bemutatásáról is gondoskodik a XIV. fejezet. A hasznos hazai tapasztalatok mellett a bemutatott külföldi példák is elgondolkodtatóak. A szigorú uniós előírásoknak történő megfelelés érdekében XV. (egyben utolsó) fejezet olyan „útmutatóval” szolgálja a méhészkedőket, amely segíti – a méhtartás technológiájának betartása mellett – a mézszennyeződés elkerülésének módjait, a tevékenység gazdaságos végzését. Ez az útmutató munkaeszköz, amely lépésről lépésre elemzi a méz termelésének folyamatát, valamint megjelöli a higiéniai szempontból fontos kritikus ellenőrzési pontokat. Az útmutató jelrendszere könnyen elsajátítható. A fejezet termelési nyilvántartással és veszélyelemzéssel zárul. A hat ország szakemberei olyan modern szakismereteket tartalmazó könyvet tárnak a méhészettel foglakozó vagy a jövőben foglalkozni kívánó érdeklődők elé, mely alkalmas az eddigi, illetve a jövőbeni tevékenységek felül- vagy átértékelésére, és amely segítséget nyújt a nyereséges (gazdaságos) méz- és méhtermékek előállításához. A könyv fő fejezetei az alábbi témakörök köré szerveződnek: • a méhek életciklusa és életük a kaptárban; • méhfajok és a méhek tenyésztése; • méhek és a fenntartható környezet; • a méhek tavaszi és nyári gondozása; • vándoroltatás és a méhek etetése; • rajzó és rabló háziméhek; • anyanevelés; • a méhek őszi és téli kezelése; • méhbetegségek, gyógykezelés és óvintézkedések az organikus méztermelésben; • méhészeti eszközök és munkabiztonság; • méhészeti termékek, szüretelés és a méhészeti termékek gyógyhatása; • a méhészeti termékekben lévő peszticidmaradványok emberi és természeti kockázatai; • menedzsment a hivatásos méhészetben; • marketing és költséggazdálkodás; • hasznos tapasztalatok a méhészetben; • méhészeti és biobiztonsági útmutató.

Holdas Sándor - Húsnyúl-termelés ​kisüzemtől nagyüzemig
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Szili István - Gombatermesztés
Az ​eredményes gombatermesztéshez a technikai feltételek megteremtésén kívül szorgalom, kitartás, több termesztési ciklusban szerzett tapasztalat, valamint szakismeret szükséges - írja a Szerző. Az utóbbi kivételével valamennyi "hozzávaló" megléte a vállalkozón múlik, a szakismeretet pedig ez a könyv tartalmazza. Megismertet a csiperke-, a laska-, és a shitakegomba kisüzemi termesztésének minden fázisával - a hangsúlyt a biztonságot leginkább meghatározó biológiai, higiéniai, növényvédelmi tudnivalókra helyezve. Bemutat 17 további termeszthető gombafajt, végül részletezi a szaporító-anyagkészítés és a gombafeldolgozás módjait és lehetőségeit.

Fekete Károly - Sahin-Tóth Gyula - Suhajda Jánosné - Élelmiszerismeret ​I-II.
Az ​első kötet a növényi eredetű élelmiszerekkel foglalkozik. Először a gabona-, malom-, tészta- és sütőipari áruk jellemzőit, fajtáit ismerteti a szerző, majd az édesítőszerek, édesipari áruk és cukrászati történetével, csoportjaival ismerkedhetünk. Végezetül a gyümölcsök, zöldségfélék és tartósított gyümölcs-zöldségáruk bemutatásával fejeződik be az első kötet. Felújított témák a kiadványban: - Egzotikus gyümölcsök a polcokon és a konyhában - Tartósítási eljárások

Szeitzné dr. Szabó Mária - HACCP ​és élelmiszer-biztonsági előírások az Európai Unióban
E ​könyv elődjének (HACCP és közegészségügyi előírások az Európai Unióban és Magyarországon) kiadásának megjelenése óta a jogszabályi környezet jelentősen megváltozott. Az Európai Unióban életbe lépett az ún. „higiéniai törvénycsomag", mely valamennyi korábbi élelmiszer- és takarmányhigiéniai előírást módosított, valamint az élelmiszer ellenőrzésről is új rendelet lépett érvénybe. Ezek a rendeletek az Unió valamennyi tagállamában azonos módon - további honosítás nélkül - kötelező érvényűek. Hazánkban is megújult a jogi szabályozás. A könyv a megváltozott elvárásoknak megfelelő tartalommal, számos gyakorlati feladattal segíti – a sokszor száraz – tananyag elsajátítását. Melléklete számos, a gyakorlati életben használatos, dokumentumot tartalmaz.

Csák Emese - Élelmiszerek ​és vegyi áruk forgalmazása
A ​könyv a 0007-06/0007-11 Élelmiszerek és vegyi áruk forgalmazása szakmai követelménymodulban meghatározott feladatprofiloknak kíván megfelelni. A könyv fő fejezetei: I. Élelmiszerek általában II. Az élelmiszerek csoportjai III. Háztartási és vegyi áruk IV. Az áruk értékesítése Az I. és II. fejezetben az élelmiszeráruk, a III. fejezetben a vegyi áruk ismertetése a szakmai követelménymodulban előírt csoportokban történik. A IV. fejezetben az áruk eladásának néhány gyakorlati, speciálisan az élelmiszerekre vonatkozó kérdésére - kihelyezés, mérés, csomagolás, dekoráció - tér csak ki a könyv. Az egyes témakörök után található Kérdések, feladatok az elméleti tudás gyakorlatban való alkalmazását igénylik. A *-gal jelölt szavak, kifejezések magyarázata a könyv végén lévő Kislexikon-ban található. A Mellékletek nagyon sok hasznos információval egészítik ki a fejezetek ismeret anyagát. A könyv hasznos kiegészítő ismeretanyagaként ajánljuk a Táplálkozástudományi -, mikrobiológiai- és tartósítási ismeretek c. jegyzetünket.

Nem_boci
elérhető
9

Hartay Csaba - Nem ​boci!
Traktorosok, ​takarítónők, takarmányügynökök téblábolnak, és beszélnek rettentően sokat a Körös-parti tájban. Roncsolt gondolatok, roncsolt nyelv és annyi elbeszélői irónia, humor, amennyi épp a legfogyaszthatóbbá teszi ezt a mai agrárlegendáriumot. Hartay Csaba tényleg tehenész, de nem úgy, hogy ül egy sámlin a boci (NEM BOCI!) mellett, és húzogatja a tőgyét. Ő az egyik cégvezető. Egy akkora cég vezetője, ahol négyszáz tehenet fejnek naponta kétszer. Ez a termék. Tizenegyezer liter tej mindennap. És az elbeszélő napi problémái, élethelyzetei, amelyekről a történetek szólnak, valójában egy menedzser problémái (hogyan osszuk el a szabadságolásokat, hogyan vegyünk fel új munkaerőt, hogyan ellenőrizzük a termelést). A Nem boci! a népi írók legnemesebb hagyományaira épít, a mai magyar próza legüdébb nyelvét használja, és az üzletemberek legaktuálisabb problémáira reflektál, plusz még vicces is.

Kollekciók