Ajax-loader

'erdélyi konyha' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Szászné Bene Ilonka - Erdélyi ​finomságok
"Nagyon ​fontos dolognak tartom egy jó szakácskönyv megjelentetését a mai időkben, mikor a modern nőnevelés sokoldalúsága mind kevesebb időt enged a konyhaművészet gyakorlásának." Ezzel a mondattal kezdte 1928-ban e könyv ajánlását dr. Makkai Sándor református püspök felesége. Ez a megállapítás ma aktuálisabb, mint valaha. Több mint 750 receptet talál az olvasó ebben a könyvben, mely nem csupán szakácskönyv. Dédanyáink kortársa volt Szászné Bene Ilonka, aki a recepteket összegyűjtve háziasszonyi tapasztalatát hagyta ránk, útmutatást adva az ésszerűség és jó beosztás tekintetében. Maximálisan azonosulunk a szerző alábbi gondolatával: "Mivel alapjában véve azon fordul meg a családok jóléte és egészsége, hogy a napi eledel miként van összeválogatva és megkészítve, a jó szakácskönyvnek hivatása van."

Halász Zoltán - 350 ​világhírű recept
Hazánkban ​beszerezhető hozzávalókból elkészíthető fogások a világ minden tájáról: olasz, francia, spanyol, portugál, angol, belga, holland, német, svájci, osztrák, cseh, szlovák, erdélyi, norvég, svéd, dán, finn, jugoszláv, albán, bolgár, görög, török, orosz, kínai és indiai ételek. A könyvben a magyar konyha legjobb fogásai is megtalálhatók.

Kövi Pál - Erdélyi ​lakoma
Kövi ​Pál könyvére az a műfaji megjelölés illik leginkább, hogy lírai esszék gyűjteménye - szakácskönyvnek álcázva. Nemcsak azért, mert az erdélyi étel-recepteket olyan kitűnő erdélyi írók, mint Szőcs István, Éltető József, Bálint Tibor, Mircea Zaciu, Csávossy György, Bajor András, Romulus Guga és - természetesen - Kövi Pál írásai fűszerezik, teszik felejthetetlenül zamatossá és élvezetessé, de azért is, mert minden egyes recept fölér egy költeménnyel. Kövi Pál valószínűleg nemcsak New York, de az egész világ egyik legelegánsabb, legszínvonalasabb és legötletesebben vezetett éttermének, a The Four Seasonsnak volt a társtulajdonosa. Neve, egyénisége, szakértelme legendás a gasztronómia világában.

Novák Mária - Marcsa ​néni erdélyi szakácskönyve
Az ​erdélyi magyar konyha sajátossága az egyszerűség, a kevésből sokat és jót elve és az, hogy szívesen vesz át a szomszédaitól -szászok, örmények, románok- is olyan ételrecepteket, amelyek kéznél lévő alapanyagainak, jellegzetes fűszereinek (kapor, tárkony, lestyán stb.) és nem utolsósorban ízlésének megfelelnek. Ezek az ételek nem mindig lelhetők fel az előkelő vendéglők étlapjain, de annál inkább a mindennapi szakácsmesterség ízletes változatosságra, de ugyanakkor egyszerűségre törekvő konyhájában.

Szász Mártonné - Bene Ilonka - Erdélyi ​konyha
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Covers_245292
Hagyományos ​erdélyi konyha Ismeretlen szerző
1

Ismeretlen szerző - Hagyományos ​erdélyi konyha
A ​mai háziasszony gazdagabb lesz azzal, ha az elmúlt korok ételeit, ínyencségeit újra felfedezi, s beépíti azokat a családi étrendbe. Ebben segít a századelőn lejegyzett receptgyűjtemény.

Gergely Éva - Erdélyi ízek - 2200 bevált recept
Gergely Éva első könyvét, a Süssünk, süssünk valamit 1994-ben jelentettük meg először, majd ezt követt a Mindennapok szakácskönyve és a Nyár a kamrában. Látva a sorozat sikerét, úgy döntöttünk, hogy e munkák sokadik kiadását összevonva, kibővítve és átszerkesztve, egy kötetben adjuk újra közzé. Kívánunk Olvasóinknak, a házi ízek szerelmeseinek, kezdő és haladó háziasszonyoknak kellemes időtöltést a konyhában, sikeres sütés-főzést!

Hantz Lám Irén - A ​torockói konyha, ízek, szokások
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Pécskay Ilona - Háztartási ​tanácsadó
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Ambrus Gizella - Kútvölgyi Mihály - Ízes ​Erdély
Nem ​szokványos szakácskönyvet vehet kezébe a Tisztelt Olvasó. Olyan kiadványt lapozhat át, amely Erdélyországból ad nem akármilyen ízelítőt. A művészi értékű felvételek segítségével valósággal megidézi a gyönyörű szép erdélyi tájakat és településeket, bepillantást nyújt népi hagyományaink gazdag világába, s kóstolót is kínál az erdélyi konyha legízletesebb fogásaiból. Megtudhatjuk ebből a könyvből azt is, hogy az édesanyja sütötte csigarétes volt Tamási Áron kedvenc elesége, hogy a nagyenyedi diákok a töltelékes káposztát szerették legjobban, s azt is, hogy hogyan készítik a gyimesi csángómagyarok a málégaluskát és a rakott puliszkát. A havasi pásztorokkal együtt kóstolhatjuk meg a vadcsomboros báránybordát, a friss ordát, az érett túrót és a zsendicét. Családi tűzhelyünkön megfőzhetjük mindazokat az ételeket, amelyeket Ambrus Gizella székelyudvarhelyi fogadós főzőasszony készít a vendégeinek. Kútvölgyi Mihály sok-sok éven át gyűjtötte össze és rendszerezte ezeket a recepteket, színes táj- és ételfotói pedig otthonunkba varázsolják Erdély megőrzött értékeit.

Bordás Mihály - Erdélyi ​finomságok könyve
Bordás ​Mihály több évtizedes gyűjtőmunkája eredménye a 200 autentikus erdélyi ételrecept. Klasszikus szakácskönyv ez, a tárkonyos levestől a padlizsánkrémen át az ordás palacsintáig. Nyárson, bográcsban is! Mindennapra, ünnepekre, praktikus tanácsokkal. Benke Ilonka erdélyi háziasszony mondja: „Mivel alapjában véve azon fordul meg a családok jóléte és egészsége, hogy a napi eledel miként van összeválogatva és megkészítve, a jó szakácskönyvnek hivatása van." Reméljük, hogy ez a könyv is betölti a maga hivatását!

Bornemissza Elemérné Szilvássy Karola - Kipróbált ​receptek
A ​receptes könyv egy kis szegmentuma a történelem színteréről eltüntetett erdélyi arisztokrácia életének, nevezetesen étkezési kultúrájának. A neves irodalomtörténész, a kötethez elő (illetve a második, bővített kiadáshoz utószót is) író Marosi Ildikó bukkant rá Szilvássy Karola kézzel írt füzeteire.

Fagyal Hajnalka - Gál Edith - György Ottília - Hegyi-Gál Zsuzsa - Jánossy Alíz - Péter Judit - Sütő Edith - Gergely Edó - Fél ​óra és tálalva!
A ​könyv 250 gyorsan elkészíthető étel receptjét tartalmazza, színes fotókkal, négy kategóriában: Saláták, előételek Levesek Főételek Desszertek

Gagyi Biró Katalin - Székely ​népi szakácskönyv
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Ismeretlen szerző - Ünnepi ​menük - Lépésről lépésre, könnyedén
A ​nagy sikerű Erdélyi Konyha receptkönyvek folytatásaként legújabb sorozatunk első kötetében olyan menükkel jelentkezünk, amelyek nemcsak nagyon mutatósak, hanem könnyen elkészíthetőek is. Minden lépést fázisfotó mutat be, hogy a végeredmény egy remekbe szabott fogás legyen bármilyen alkalomra. Így az év minden különleges eseményén gasztrocsodákkal kedveskedhetünk szeretteinknek.

Tamási Piroska - Erdélyi ​szakácskönyv
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Bornemisza Anna - Bornemisza ​Anna szakácskönyve 1680-ból
A ​könyv eredetije 1604-ben jelent meg a Majna menti Frankfurtban, Ein new Kochbuch címen, bizonyos Rumpolt írta. Ezt fordította magyarra Keszei János, és ajánlotta az erdélyi fejedelemasszonynak. Ekkorra ugyanis a „nájmódi”, a változások szele elérte Európa keleti felét is, ahol szintén megjelent az igény az új ételkészítési módok iránt. Apor Péter ugyan keserű gúnnyal jegyezte meg 1680 körül: „atyáink szokott eledeleit meg sem ehetjük, hacsak német szakácsunk nincsen”, de a folyamat már megállíthatatlan volt. A magyar ízek rajongói azonban megnyugodhatnak: az új szakácskönyv ugyan tartalmaz német, olasz, spanyol, francia, cseh, lengyel fogásokat is, de a „magyar módon”, „a magyar urak így szeretik” megjegyzések gyakoribbak, mint az összes többi. A magyar konyha akkor már Európa-szerte ismert volt, hatott a többi nép gasztronómiájára annyira, hogy maga Rumpolt is „ein geborner Ungernek” vallotta magát. A szakácskönyv tulajdonképpen kultúr- és gasztrotörténeti érdekesség. A receptek természetesen nem abban a formában szerepelnek, ahogy mi hozzászoktunk, de az akkori konyha fejlettségét jól mutatja, hogy csak az ökörhúsnak 83 féle elkészítési módját ismerteti. Az ökrön kívül természetesen a többi állat elkészítéséről is szó esik, Rumpolt külön-külön fejezetben ír a négylábú állatokrúl, a vadakrúl, a szárnyasokrúl, a halakrúl és végül a különfélékről, azaz a salátákrúl, a tésztamívekről, a pastetumokrúl, a tortákrúl, lepényekrűl s bélesekrűl valamint a confectumokrúl.

Gergely Éva - Erdélyi ​ízek
Gergely ​Éva első könyvét, a Süssünk, süssünk valamit 1994-ben jelentettük meg először, majd ezt követt a Mindennapok szakácskönyve és a Nyár a kamrában. Látva a sorozat sikerét, úgy döntöttünk, hogy e munkák sokadik kiadását összevonva, kibővítve és átszerkesztve, egy kötetben adjuk újra közzé. Kívánunk Olvasóinknak, a házi ízek szerelmeseinek, kezdő és haladó háziasszonyoknak kellemes időtöltést a konyhában, sikeres sütés-főzést!

Ismeretlen szerző - Erdélyi ​Konyha Kalendárium 2016
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Tamási Piroska - Az ​erdélyi és székely konyha legismertebb receptjei
Tyúkhúsleves ​székelyesen, Lucskos káposzta, Tárkonyos leves, Román csorba, Padlizsánkrém, Fatányéros, Töltött bárány, Báránypaprikás, Székelygulyás, Erdélyi töltött káposzta, Kolozsvári káposzta, Rókagomba- pörkölt, Puliszka, Túrós puliszka, Ordás palacsinta, Kürtőskalács, Csipkebogyóbor, Köményes pálinka, Áfonyalikőr

Deé Nagy Anikó - László Lóránt - Gróf ​iktári Bethlen Zsuzsanna és szakácskönyve
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Egy székely asszony - Kolozsvári ​szakácskönyv
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Gáll Tímea - Kölcsönkért ​kovász
Egy ​jó szakácskönyv sokkal több, mint egy receptes gyűjtemény. Gáll Tímea könyve pedig pontosan ez: szeretettel teli, apró finomságokkal átszőtt beavatás egy sokunk által visszavágyott régi világba. Kedves családi történetek gyűjteménye és egy régi "kosztosfüzet" házassága ez a több, mint 220 oldalas, Ádám Gyula pazar fotóival megtűzdelt kötet.

Kollekciók