Ajax-loader

'gombák' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Covers_345272
10

Ismeretlen szerző - Zöldségtermesztők ​kézikönyve
A ​világviszonylatban több mint 200 zöldségnövényként ismert fajból Európában – így hazánkban is – 40-45 fajt termesztenek számottevő mennyiségben. A termesztéstechnika korszerűsödése, a piaci igények növekedése következtében a régebben a ház körül termesztett zöldségfélék közül jó néhány „kinőtte” a konyhakertet, és kikerült a szántóföldre. Az egészséges táplálkozás iránti igény, valamint a belföldi és az exportpiaci követelmények szükségessé teszik a termesztés állandó fejlesztését, a legújabb szántóföldi és hajtatási technológiák alkalmazását. Ehhez kíván segítséget nyújtani ez a könyv, közel hatvan zöldségfaj (közöttük a termesztett gombák és a spárga) termesztéséről adva alapos áttekintést. Haszonnal forgathatják a főiskolai és az egyetemi hallgatók, a termesztés irányítói, szervezői és a termesztők.

Kalmár Zoltán - Makara György - Ehető ​és mérges gombák
Gombáskönyvünket ​használhatja a gombagyűjtő, a kiránduló, felnőtt és diák. Megtanulhatja belőle a fontosabb gombák ismeretét mindenki, aki szereti a természetet, és nyitott szemmel, tudatosan látni akarja szépségeit. A gyakorlati gombaismeret szakmai anyagát a hivatásos gombaismerő részére is megadja ez az összeállítás, csak a hivatalos tanfolyamok jegyzetanyagának egy részével kell kiegészíteni. Felvettünk a könyvbe minden fontos ehető és mérges gombát, és a tudnivalókat úgy igyekeztünk összeállítani, hogy bárki előismeretek nélkül is használhassa, és megtalálja benne azt, ami a gombák felismeréséhez szükséges. Gombáskönyvünk előző négy kiadása óta változott ugyan a képanyag, és a mostani, negyedik kiadásban ez teljesen új, emellett lényegesen változott a szöveg is, de megtartottuk a bevált szerkezetet és a fajleírások nagy részét is. Természetesen a tudomány haladása következtében módosítások is szükségessé váltak.

Covers_180554
Erdei ​élővilág Ismeretlen szerző
11

Ismeretlen szerző - Erdei ​élővilág
A ​szakértők által írt, gondosan illusztrált, könnyen forgatható Spotter's Guide a természetbarátok nélkülözhetetlen zsebkönyve. A részletes leírások segítségével több mint 100 virágot, fát, madarat, rovart és más erdei élőlényt azonosíthatsz be! Az internetlinkek segítségével további izgalmas felfedezéseket tehetsz!

Bertók István - Növény- ​és gombakalauz
A ​sokféle biológiai létformák néhány változatát mutatja be az érdeklődők számára ez a szép kis könyv. A "megfejthetetlenül" érdekes, mai napig is vitatott gombák mellett kiemelkedően nagy teret szentel a virágos növények megismertetésének.

Jakucs Erzsébet - A ​mikológia alapjai
Ez ​a könyv az első magyar nyelven megjelenő általános mikológiai tankönyv, amely abból a célból íródott, hogy a mikológia egyetemi oktatását szolgálja és egyben lehetőséget teremtsen a magyarul olvasó érdeklődőknek e tudományág alapjaival való megismerkedésre. Mikológiát önálló, kötelező tárgyként a hazai felsőoktatási intézmények közül ma egyedül az Eötvös Loránd Tudományegyetemen oktatnak. Ennek bevezetésére a biológusok és biológiatanár-szakosok oktatásába azért volt szükség, mert a tudomány mai állása szerint tarthatatlan, hogy az élővilág egyik legnagyobb és legjelentősebb, különálló csoportját alkotó gombákat továbbra is a növényvilág részének tekintsük. Az eddig hagyományosan a növénytani tárgyakon és a mikrobiológián belül, széttagoltan tanított mikológiai ismeretek nem tükrözik e tudomány jelenlegi fejlődési szintjét és nem alkalmasak a hallgatók egységes mikológiai szemléletének kialakítására. A mikológiát mint alaptárgyat a felsőfokú biológiaoktatásban az állattani és növénytani alapozó tárgyak (szervezettan és rendszertan) mellett, azokkal párhuzamosan az első két évben célszerű a tanrendbe illeszteni. Ennek megfelelően elsősorban a szervezettani és a rendszertani alapismeretek, valamint a gombák természetben játszott szerepének és egyre növekvő jelentőségű gyakorlati alkalmazásának összefoglalása volt a célom. Célomnak tartottam továbbá a mikológiai szaknyelv elsajátításához szükséges legfontosabb kifejezések és a legfőbb taxonómiai elnevezések megismertetését is.

Lévai Judit - Terítéken ​a gomba
Egyedülálló ​témájú könyvet tart kezében az Olvasó. E könyv remekül ötvözi a gombák szakszerű ismertetését és felhasználási módjait. A sok színes fénykép segít abban, hogy a kirándulók felismerjék a látott és begyűjtött gombákat, miközben figyelmeztet a veszélyekre. Ugyanakkor ösztönöz arra, hogy mind több fajta gombát tálaljunk fel étkezéseinkkor. E könyvben nemcsak ínyencek, hanem fogyókúrázók is találnak remek recepteket az ételfajták egész skálájából: hazai és külföldi gombás leveseket, mártásokat, húsételeket, tésztaféléket. Segít a háziasszonyoknak abban is, hogy ne csak friss, hanem tartósított gombát is fel tudjanak használni, illetve készíteni.

Kalmár Zoltán - Makara György - Rimóczi Imre - Gombászkönyv
A ​könyv elődje, Kalmár - Makara: Ehető és mérges gombák című könyve igen sikeres volt, öt kiadást ért meg. A szerzők és a kiadó is úgy vélte azonban, hogy ideje már egy korszerűbb gombáskönyvet megjelentetni. A műben tárgyalt gombák száma kb. háromszorosára emelkedett. Szinte minden gombáról van fénykép vagy rajz.

Szemere László - Föld ​alatti gombavilág
A ​"Szemere" évtizedeken keresztül a magyar szarvasgombakeresők egyetlen szakkönyve volt. A szakmában Szemerét csak bakonyi remeteként emlegették. Műve 1970-ben jelent meg először. Az új kiadás az eredeti fekete-fehér rajzok helyett a szerző színes akvarelljeit tartalmazza. A könyv körültekintő gyakorlati tanácsokkal, a fajok leírásával, az élőhelyi igények és a termesztési feltételek alapos ismertetésével megbízható útmutatást nyújt a szarvasgombászattal ismerkedők számára.

Ismeretlen szerző - Mérges ​gombák - Gombamérgezések
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Bohus Gábor - Kalmár Zoltán - Erdő-mező ​gombái
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Covers_126306
A ​100 legjobb gombás étel Ismeretlen szerző
4

Ismeretlen szerző - A ​100 legjobb gombás étel
A ​gomba szó hallatán alighanem a legtöbb ember valamiféle tönkös-kalapos növényre gondol. Holott valójában a gombák a növényvilág egyik legváltozatosabb törzsét alkotják, s Földünkön körülbelül annyi gombafaj él, mint amennyi magvas növény. Bármennyire is változatos a gombák törzse, egyvalami közös mindenféle gombában: nem rendelkeznek klorofillal, ezért fotoszintézisre nem képesek; táplálékukat más élőlényekből vagy elhalt szervezetekből nyerik. Az emberi táplálkozás szempontjából fontos gombák közül itt csak érintőlegesen foglalkozunk azokkal, amelyek fontos táplálék-átalakítók (élesztőgombák, mint pl. a sörélesztő, vagy a bor erjedéséért felelős gombák, vagy akár a sütőélesztő), de részletesebben foglalkozunk az úgynevezett tömlősgombákkal és a bazídiumos nagy-gombákkal, melyek a gombák törzsén belül önálló növényrendszertani osztályokat képeznek: ezek volnának azok a bizonyos tönkös-kalapos növények. Legendák övezik az arannyal felérő értékű szarvasgombát, melynek illegális szedését egyes helyeken ha¬lállal büntették, s számos gomba neve önmagában is ínycsiklandó élvezetet ígér: ízletes tinóru, Édesnyelű ti-nóru; de méltán híres a Réti csiperke, a Májusi pereszke, a kajszibarack illatú Sárga rókagomba vagy a Nagy őzlábgomba is. Legtöbben persze a sampinyon gombát (ez egy nemesített csiperkegomba, amit világszerte tenyésztenek) ismerik, és nem is járnak rosszul vele, mert talán ez az egyetlen „univerzális" gomba: akár rántva, akár töltve, akár párolva vagy salátának elkészítve, sőt levesbe főzve is kiváló. Őzlábgombához (ez is csiperke-féle) ritkábban juthatunk, pedig rántva olyan finom, mint a legzsengébb csirkehús. A friss laskagomba rántva is, de pörköltnek is elsőrendű. A szegfűgombából pedig olyan pörkölt vagy gombapaprikás készíthető, hogy a legínyencebbek is megnyalják utána a tíz újjukat. Nagyjából ennyi a hazánkban fellelhető frissgomba-kínálat, de konzervként vagy szárítva egyéb, egzotikus gombákhoz is hozzájuthatunk.

Gombak-haziasan
Gombák ​háziasan Ismeretlen szerző
0

Ismeretlen szerző - Gombák ​háziasan
1x1 ​konyha sorozatunk a legegyszerűbb ételektől a különlegesebb fogásokig számos étel receptjét mutatja be, kiegészítve az elkészítésüket segítő útmutatókkal, a konyhai munkát megkönnyítő tippekkel. A leírásokat színes, étvágygerjesztő fotók illusztrálják, emellett a zsebkönyv formátum lehetővé teszi, hogy főzés közben magunk előtt tartsuk a konyhapulton a recepteket.

Boldog Gizella - Vigyázz ​a Candida fertőz!!!
A ​könyv tartalmazza: a gombafertőzés keletkezése, terjedése, megelőzés, védekezés, a környezetünk gombátlanítása, a tünetek, a gyógykezelési módok, gyógykészítmények, teljes életmód változtatás és a diéta leírását. A könyv alkalmas az öndiagnózisra és az öngyógyításra.

Kalmár Zoltán - Gombagyűjtési ​útmutató
Dr. ​Kalmár Zoltán könyve a jól gyűjthető és veszélytelenül fogyasztható gombák praktikus katalógusa. A szerződ megszívlelendő tanácsokat ad a helyes gyűjtésre, tárolásra, szállításra. Igazi útitárs ez a gombászoknak - elsősorban azért -, mert azokat a gombákat mutatja be, amelyek Magyarország szinte minden táján előfordulnak és feltűnően különböznek mérgező társaiktól. Rajzok és színes fotók segítik a gombák felismerését, a gyűjtés biztonságát.

Babos Lórántné - Gombák ​2.
1987 ​- Rajzolta F. Gyurkó Gizella A legfontosabb ehető és mérges gombákat a Búvár Zsebkönyvek sorozatban a Gombák első kötete mutatta be. Újabb könyvünkben törpék és óriások, feltűnő gombák és alig észrevehető apróságok egyaránt szerepelnek. Ha ezek étkezési vagy mérgezési szempontból nem is mind jelentősek, kivétel nélkül fontos láncszemek a természet szervesanyag-körforgásának biztosításában.

Kalmár Zoltán - Gombák
Mesekönyvekben ​és képeslapokon, a cukrász marcipánjai között, az újévi négylevelű lóhere mellett ott van mindig egy piros, fehéren pettyezett pompás gomba: a légyölő galóca. Ezt ismertük meg kicsi korunkban mérges gombának, s azt gondoltuk: persze mérges, mert olyan nagyon piros. Pedig a mi leggyakoribb halálos mérgezést okozó gombánk nem ez, s nem is pompázik ilyen színekben. Halvány, kissé sápadtzöld a kalapja - szolid gombának látszik. És sokan leszedik, megeszik a gyilkos galócát, abban a hitben, hogy nincs rossz szaga, nincs élénk színe, nem okozhat bajt! Mások esküsznek arra, ha csak a rétekről hozunk kis csirkegombát - vagy ahogy tévesen mondják, csiperkét, helyes nevén szegfűgombát -, nem lehet baj. Nem is lesz, ha pontosan felismerjük, s nem tévesztjük össze a két nagyon mérges gombával, a susulykával és a parlagi tölcsérgombával. Jó hát idejében, még gyerekkorban megismerni a gombákat, hisz éppúgy meg lehet különböztetni őket ismertetőjegyeikről, mint a különféle autómárkákat.

Szabó Vilma - Vilma ​néni gombás ételei
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Covers_221414
Finomságok ​gombával Ismeretlen szerző
0

Ismeretlen szerző - Finomságok ​gombával
Gombás ​ételek receptgyűjteménye.

Cserey Adolf - Gombaismertető ​kézikönyv
A ​gombaismertető kézikönyv alapvető célja, hogy megismertesse az olvasót a gombákkal, főleg azokkal, melyeket a közéletben is „gomba" név alatt ismerünk, ahová a feltűnő testű kalap-, kucsma- és szarvasgombák tartoznak. De ki ne hallott volna a szőlő- vagy a kenyérpenészről, sőt, az erjedést vagy a betegségeket előidéző képződményekről, melyek szintén a gombák családjába tartoznak. Ebből is láthatjuk, hogy a gombákat fajtájuk és alakjuk szerint rendezni nem is olyan könnyű feladat. Hogy ezt megtehessük, először is megismertetjük az olvasót a gombák testével, szaporodási módjaival, majd bemutatásra kerülnek alakjuk és fajtájuk szerint. Reméljük, hogy a lényegretörő leírások, és a színes illusztrációk segítenek eligazodni a gombák világában.

Gomba_termeszt%c3%a9s
Gombatermesztés Ismeretlen szerző
8

Ismeretlen szerző - Gombatermesztés
Az ​ehető gombákkal - különleges íz- és zamatanyagaik révén - igen változatossá tehetjük étrendünket. Számos régi adat is bizonyítja, hogy fogyasztásuk szinte egyidős az emberiséggel. Fehérjetartalmuk és tápértékük közel áll a húsokéhoz, ezenkívül zsírokban, szénhidrátokban, ásványi anyagokban és vitaminokban is igen gazdagok. A gomba iránti szükségeltet már régóta nem lehet a bizonytalan gyűjtésből fedezni, érthető tehát, hogy évszázadok óta kísérleteznek termesztésbe vonásával. Ezt a törekvést csak a közelmúlt eredményei, a régi és új tapasztalatok alapján kialakított technológia koronázta sikerrel. A szerzők a műben felsorakoztatják és elemzik a termesztés valamennyi buktatóját és tudnivalóját a gazdaságosság és a nagyobb termésátlag tükrében. A könyv második, alaposan átdolgozott és kibővített kiadásával a gazdaságos termést garantáló, kiforrott, hagyományos és korszerű nagyüzemi technológiák közreadásával segítséget kívánunk nyújtani a kezdő és gyakorló gombatermesztők eredményes munkájához.

Lexáné Regéczi Márta - Gombaételek
Egyetlen ​zöldségből sem lehet annyiféle jóízű ételt készíteni, mint a gombából: lehet leves, előétel, főétel, körítés, töltelék, saláta, tésztafélébe való és fűszer egyaránt. E receptgyűjtemény a gombából, gombával készült ételek leírása mellett a gombagyűjtéshez, tároláshoz, tartósításhoz is segítséget nyújt.

Szili István - Véssey Ede - A ​csiperke és más gombák háztáji termesztése
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Szabó István - A ​csiperke, a laska és más gombák termesztése
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

John Wilkinson - Stefan Buczacki - Gombák
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

M. R. Carey - The ​Girl With All the Gifts
Melanie ​is a very special girl. Dr Caldwell calls her 'our little genius'. Every morning, Melanie waits in her cell to be collected for class. When they come for her, Sergeant keeps his gun pointing at her while two of his people strap her into the wheelchair. She thinks they don't like her. She jokes that she won't bite, but they don't laugh. Melanie loves school. She loves learning about spelling and sums and the world outside the classroom and the children's cells. She tells her favourite teacher all the things she'll do when she grows up. Melanie doesn't know why this makes Miss Justineau look sad. THE GIRL WITH ALL THE GIFTS is a terrible, wonderful, heart-breaking story about hope and humanity and a little girl who tries to save the world.

Kalmár Zoltán - Makara György - Ehető ​és mérges gombáink
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Rimóczi Imre - 88 ​színes oldal a leggyakoribb gombákról
Hazánkban ​több mint két és fél ezer nagy gombafaj él. Ezek között nagyon sok az ehető, értékes faj. A gombákból változatos, fehérjékben, ásványi sókban, vitaminokban gazdag, ugyanakkor energiaszegény ételek készíthetők, tehát a modern táplálkozásnak kiválóan megfelelnek. Egy átlagos gombatermő évben sok százezer kilogramm ehető gomba terem vadon, amelynek nagyobb részét senki sem gyűjti be, nem hasznosul. Ennek legfőbb oka, hogy az emberek alig vagy egyáltalán nem ismerik a gombákat és tartanak a gombamérgezés veszélyétől. Ez a könyv azzal a céllal készült, hogy a gyakoribb gombákat, közülük több ehetőt és mérgezőt mutasson be az olvasónak.

Andreas Zeugner - Gombák, ​mohák és harasztok
A ​könyv bemutatja a gombák, mohák és harasztok formagazdagságát, életmódját és jelentőségüket a természetben.

637827
elérhető
11

María Aldave - Gombák
E ​különlegesen szép kötetben a művészi igényességgel megalkotott, több mint száz esztendeje készült illusztrációk és a hozzájuk tartozó leírások mellett a magyarországi gombavédelemmel kapcsolatos információk is hangsúlyos szerepet kapnak. Könyvünk két nagy fejezetből áll. Az elsőben az ehető, illetve feltételesen ehető, míg a másodikban a mérgező, valamint az emberi fogyasztásra nem alkalmas fajokat mutatjuk be. A gombagyűjtéshez szükséges fajismeret könnyel elsajátítható határozókönyvünk segítségével.

Thomas Laessoe - Gombák
A ​Határozó Kézikönyvek a természet megismerésében segítik az Olvasót. A gondosan összeválogatott, színes fényképek, a rövid, lényegre törő leírások segítséget nyújtanak élő és élettelen környezetünk, a növények, az állatok, az ásványok és kőzetek világának megismeréséhez. Ezek a könnyen használható, szép kivitelű és tartalmas könyvek nem hiányozhatnak egyetlen természetet kedvelő felnőtt vagy gyermek könyvtárából sem.

Covers_73096
Dr. ​Oetker - Gombák Ismeretlen szerző
8

Ismeretlen szerző - Dr. ​Oetker - Gombák
Ez ​az ötletekben gazdag könyv azoknak a hobbiszakácsoknak szól, akik örömmel főznek, és főztjüket élvezettel is fogyasztják, ám néhány ehető gombáért nem barangolnak az erdőben. Több mint 40 különleges receptet tartalmaz csiperke-, róka-, vargánya-, laska- és shiitake gombához, tehát olyan fajtákhoz, amelyeket piacon, élelmiszerüzletekben, szupermarketekben megvehetünk. Ezekből olyan ízletes finomságok varázsolhatók az asztalra, mint például a mandulás gomba rucolával, turbolyás gombaleves, póréhagymás halfilé rókagombával vagy gombaragu zsemlegombóccal.

Renate Grünert - Helmut Grünert - Gombák
A ​színes kiadvány pontos és részletes határozókönyv. Tartalmazza a legfontosabb hazai ehető és mérgező gombák leírását - jellemzés, spóraszín, előfordulás, összetéveszthetőség, fogyaszthatóság, érdekességek.

Kollekciók