Ajax-loader

'iparművészet' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Marcus Fairs - Design ​a 21. században
A ​design új irányai a tömegtermeléstől a kísérleti törekvésekig A könyv a legutóbbi évek azon építészeti és iparművészeti alkotásaiból ad válogatást, amelyek az utóbbi években meghatározóvá váltak. Marcus Fairs építészeti szakíró ebben a kötetben az új irányzatokat és azokat a kérdéseket mutatja be, amelyek a 20. századi formaelveket megújító tervezőket foglalkoztatják.

Pereházy Károly - Bieber ​Károly
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Csenkey Éva - Zsolnay
Reprezentatív ​kötetünk a világhírű - több világkiállításon nagydíjat nyert - Zsolnay-kerámiák leghíresebb korszakának tárgyait mutatja be, melyek a budapesti Iparművészeti Múzeum, a pécsi Zsolnay Múzeum és külföldi - bécsi, müncheni, Danbury-i -, valamint hazai műgyűjtők tulajdonában vannak. E kis szériában, kézműves munkával készült egyedi kivitelezésű, nemes formájú, fémfényű, máig utánozhatatlan eozinmázas vázák, kancsók, tálak, dísztárgyak 120 színes oldalon kínálnak vonzó látványt az érdeklődőknek és gyűjtőknek, akik számára sok meglepetéssel szolgál a válogatás az eddig ismeretlen vagy alig ismert tárgyak bemutatásával. Az iparművészet és képzőművészet határterületén keletkezett századfordulós alkotások ugyanis a nemzetközi műtárgypiacokon egyre keresettebbek, egy életforma nosztalgiájaként, de értékőrző műtárgyként is, melyek bizonyítják a korabeli magyar kultúra fejlettségét, európai színvonalát is.

Antalné Szathmáry Ilona - Textilmunkák, ​bőrmunkák
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Katona Imre - Mai ​magyar kerámia
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Csatkai Endre - Cégérek
A ​cégér: a vendégfogadók, iparosok, boltosok megkülönböztető és hívogató jele mint téma egyaránt tartozik a művelődéstörténethez, az ipartörténethez, az iparművészethez és a népművészethez. Csatkai Endre Kossuth-díjas, a művelődéstörténet érdemes kutatója ebben a posztumusz művében színesen, kellemes elbeszélő hangon mutatja be a régi magyarországi iparos- és kereskedővilág e hangulatos emlékeit; sok érdekes adalékot közöl erről az életről, a kereskedelem, az ipar reklám módszereiről, a szokásokról, amelyek létrehozták ezeket a ma gyakran hieroglifaként ható jeleket. Megmagyarázza az összefüggéseiből kiszakított, sokszor szürreálisnak látszó formák, alakzatok egykori funkcióját, egy-egy figura kialakulásának történetét. Ezek a legkülönbözőbb anyagokból, fémből, fából, posztóból, vesszőből megmintázott tárgyak vagy festett képek minden esetben bizarr hatást keltenek. Hol naiv-népies hangon szólnak, hol magas mesterségbeli tudásról tanúskodnak. A kötetet 60 fekete-fehér és 9 színes kép illusztrálja.

Mátéfy Györk - Szövött ​szőnyegek és falikárpitok
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Lovag Zsuzsa - A ​középkori bronzművesség
A ​középkor arany- és ezüsttárgyai híresebbek, vonzóbbak, mint a bronzművesség emlékei - de ez utóbbiak művészi értéke sem csekélyebb az előbbiekénél. Jórészt töredékesen, megfeketedve maradtak ránk ezek a bronztárgyak, de így is hírt adnak a szobrászat és iparművészet egy-egy ragyogó korszakáról. A történelmi értelemben vett Magyarország területéről előkerült, illetve az itteni templomokban és gyűjteményekben található keresztelőmedencéket, füstölőket, kereszteket, gyertyatartókat mutatja be a könyv, de olyan világi célú alkotásokat is, mint a híres aquamanilék - kézmosók -, a középkori plasztika remekművei. A külföldi és magyarországi műhelyekben készült bronztárgyak mellett bemutatásra kerülnek példaképeik és párhuzamaik is a kötet képanyagában.

Hegyi Borbála - Művészetek ​albuma
Az ​album egyéni válogatás alapján készült, melyben megtalálható az õskori, egyiptomi, görög, római mûvészet, és a középkor mûvészete. Elvezet minket a reneszánsz, a barokk, és a XIX., majd a XX. század mûvészeti világába. A sok színes fotó és a lényegretörõ leírások egyaránt hordoznak új és már ismert információt a mûvészetkedvelõk számára, de reméljük, hogy elcsábítunk minden álmodozót ebbe a varázslatos világba.

Mary Spillane - Stíluskalauz
A ​Stíluskalauz mindenkinek szól. A legmodernebb kutatások alapján álló tanácsai biztosan eligazítanak abban, hogy milyen öltözékben, milyen színekben festünk a legelőnyösebben a legkülönbözőbb alkalmakkor. Könyvünk segítségével felfedezheti évszakpalettájának gyönyörű színeit, amelyek hangsúlyozzák és élőbbé teszik az Ön természetes tónusait; meghatározhatja alkati sajátosságait, és azt az öltözködési stílust, amelyik a legjobban illik Önhöz; összeállíthatja azt a ruhatárat, amelyre szüksége van és amely egyéniségét a legjobban tükrözi; megtanulhatja, hogyan éljen a "színvitaminokkal"; megértheti a megjelenés szerepét a különböző kultúrákban, s ezt utazásai során kitűnően kamatoztathatja. A Color Me Beautiful-szervezet - tanácsaival - nők millióinak életét változtatta meg. És most Önön a sor, hogy külsejét a Stíluskalauz útmutatásai alapján újjávarázsolja.

Mary Gilliatt - Egyszerűen ​nagyszerűt
Hogyan ​fessük, hogyan tapétázzuk egyszerűen, de hatásosan lakásunk falait? Hogyan rendezzük el a függönyt, szőnyeget, a bútorkárpitot? Hogyan világítsuk meg szobáinkat? Hová állítsuk az öreg komódot, hová az áramvonalas fotelt? Hogyan burkoljuk a padlót? Hogyan csempézzük a fürdőszobát? Mit kezdjünk a szűkös térrel? Mit a sötét szobákkal? Mit tegyünk, hogy életre keljen otthonunk? Rengeteg lakberendezési ötlettel, gyönyörű képpel segít bennünket e szép könyv.

Eric Chan - 1000 ​termékdesign - Forma, funkció és technológia a világ minden tájáról
A ​terméktervezés a közelmúltban drasztikus változásokon ment keresztül. Elég, ha csak egy pillantást vetünk a mai számítógépekre, MP3-lejátszókra vagy akár mikrohullámú sütőkre - minden kompakt, mégis nagy kapacitással bír. A kevesebb olykor több, főként, ha ennek köszönhetően válnak a tárgyak mozgathatóvá és felhasználóbaráttá. Kötetünkben az elmúlt évek legkiemelkedőbb designtermékeit mutatjuk be. A világ minden tájáról összegyűjtött egyedülálló kollekció különböző termékeken keresztül nyújt betekintést az egyes kultúrákba - a bútoroktól a személyes használati tárgyakon és kiegészítőkön át az elektronikai cikkekig.

Dorothy Millson - Régiségek ​képes enciklopédiája
E ​könyvet nem csupán a régiségek általános ábrázolása ihlette. A könyv készítői szerették volna egy-egy különleges, szokatlan vagy éppenhogy hétköznapi eszköz, dísz vagy tárgy történetét, a múltban játszott szerepét és mai jelentőségét is bemutatni. Így a mai kor embere is könnyebben megérti, miért is alakították eleink környezetüket az adott módon, mi volt ennek elméleti háttere és gyakorlati jelentősége. A kötet tartalmából: mi is az a régiség? Az érmék története, az ékszerek, a vázák története, az antik bútorok, az üvegtárgyak története, a porcelán, az órák, a bélyegek gyűjtése, babatörténet, az evőeszközök története, a vasaló története.

Zsolnay Teréz - M. Zsolnay Margit - Sikota Győző - Zsolnay
A ​múlt század ötvenes éveiben mindössze néhány munkást foglalkoztató, kezdetleges kis kerámiamanufaktúra alakult Pécsett. Tulajdonosa egy tekintélyes kereskedőcsalád lelkes, vállalkozó szellemű, ám kevéssé gyakorlatias fia, Zsolnay Ignác volt. Ez az üzem a magja a méltán világhírű Zsolnay-gyárnak. A kezdeti korszak főhőse Zsolnay Ignác öccse, Vilmos: kitartó munkával, állandó kísérletezéssel, művészi képességével és kitűnő kereskedelmi érzékével rövid idő alatt színvonalas gyárrá változtatta a kis üzemet. A nagy eredményekhez azonban családtagjainak önfeláldozó munkája is hozzájárult. A Zsolnay család élete szorosan összefonódott a gyárral. Vilmos gyermekei és a házastársak, majd az unokák és dédunokák vállaltak részt az egyre újabb kísérletekben, a művészi tárgyak tervezésében, az üzem szervezésében és vezetésében. A Zsolnayak számára a kerámiagyártás nem egyszerű anyagi bázis volt; hivatást jelentett a szó legnemesebb értelmében. Ezt kívánta megörökíteni Teréz, Zsolnay Vilmos leánya. Elbeszélése nyomán megelevenedik a gyár története. Az izgalmas kísérletek, anyagi gondok és erkölcsi sikerek egymásutánja nemcsak a magyar művészi kerámia fejlődésének egyik lényeges fejezetét foglalja össze, hanem felvillantja a szereplők - a Zsolnay család tagjainak, üzletfeleinek, barátainak és a munkásoknak - jellemét, sorsát, és kibontakozik a XIX. század második felének jellegzetes polgári élet- és gondolkodásmódja is. Zsolnay Teréz nem fejezhette be munkáját. A modern nagyüzem történetét leánya, Mattyasovszky Zsolnay Margit írása kelti életre. A gyár utolsó 25 évének fejlődéséről Sikota Győző ad rövid összefoglalást. A regénynek is izgalmas gyártörténetet 43 fekete-fehér, 18 színes kép és számos rajz illusztrálja.

Komlós Andrásné - Tűzzománc
A ​Csináld velünk című sorozat újabb kötete egy ősi művészeti technika, a zománckészítés fogásaira tanít meg. Pontos leírásai alapján faliképeket, díszdobozokat, finom kis ékszereket készíthetnek szakköri foglalkozáson a gyerekek, ízelítőt kapva a művész alkotás szép pillanataiból. A kötet tíz- tizennégy éves gyerekek műveiről készült színes fényképek illusztrálják, az ábrákat Petik Éva készítette.

Albrecht Júlia - A ​kerámiakészítés elmélete és technológiája
E ​könyv a művészeti középiskolák keramikustanulói számára készült. Célja, hogy kiegészítse a gyakorlati oktatást, betekintést adjon a kerámiakészítés minden fázisába, szakmai ágazatába. Az elméleti és gyakorlati tevékenység ebben a szakmában állandóan egyszerre van jelen, csak ez biztosíthat jó színvonalú munkafolyamatot, ennek eredménye a szép és technikai szempontból magas színvonalú tárgy. Például csak ha ismerjük az agyag képlékenységének okait, akkor értjük, miért kell éppen úgy meggyúrni az agyagot korongozás előtt, ahogyan évezredek óta teszik. Ha ezt a fázist értve és jól oldják meg, a korongolt tárgyak alja nem reped meg, égetéskor a faluk nem robban szét a levegőbuborékoktól. Ugyanígy minden gyakorlati mozzanatnak komoly elméleti háttere van - ehhez ad segítséget ez a könyv.

M%c5%b1v_lex
Művészeti ​lexikon I-IV. Ismeretlen szerző
8

Ismeretlen szerző - Művészeti ​lexikon I-IV.
A ​művészeti lexikon négy kötetben öt világrész művészetéről nyújt képet az őskortól napjainkig. Behatóan foglalkozik a művészettörténet minden neves alakjával és irányzatával. Bemutatja az egyes országok művészetének történeti fejlődését, ismerteti a nagyobb városok jelentős műemlékeit, múzeumait és más művészeti gyűjteményeit. A kötetek felölelik a képzőművészet és az iparművészet valamennyi ágát, különböző műfajait, valamint a művészettörténészek és régészet munkásságát. A Művészeti lexikon cikkeinek és tanulmányainak írói és képzőművészet legkülönfélébb területeinek szakértői. Írásaik szerencsésen egyesítik a tudományosság és az olvasmányosság erényeit. A cikkeket gazdag képanyag és a legfontosabb szakirodalom egészíti ki.

Dr. Sikota Győző - Hollóházi ​porcelán
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Pataky Tamás - Amiről ​a szőnyegek mesélnek
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Vadászi Erzsébet - A ​bútor története
Vadászi ​Erzsébet művészettörténész a bútor történek feldolgozásával régi hiányt pótol a magyar könyvpiacon. Az anyagból és technikából kiindulva, a használat megkövetelte formai változások széles skáláját és egyben a bútorkészítés fejlődését tárja elénk e könyvben, az ókortól a XX. századi gépesített eljárásokig - korok és országok szerinti csoportosításban. A szerző a számos bútortípuson kívül megismertet a bútordíszítő eljárásokkal, a különböző díszítő motívumok fejlődésével - és ezzel egyben a bútor művészeti értékelését és művészettörténeti jelentőségét is felvázolja. Könyve nemcsak a nagyközönség számára lesz tanulságos, de a gyűjtők és szakemberek körében is érdeklődésre tarthat számot.

Varga Vera - Az ​üveg jelentése
Az ​üveg története csaknem egyidős az írott történelemével. Az eddig ismert legrégibb, több ezer éves üvegtárgyra Mezopotámiában bukkantak a régészek. Az üvegkészítés innen Egyiptomba jutott, majd Egyiptom után a Római Birodalomban is elterjedt, ahol az előállítás technikáját már olyan magas fokra fejlesztették, hogy művészi tárgyak elkészítésére is alkalmassá vált. A Római Birodalom bukása után a középkori Európában a gótikus üvegfestmények kivételével az üvegművesség háttérbe szorult, és csak a 16. században Itáliában, elsősorban Velencében éledt újjá - felélesztve az antik hagyományokat. A velencei, gyémántheggyel karcolt csipkeszerű díszítményekkel ellátott dísztárgyaknak a 16. század végén csakhamar vetélytársa akadt: Csehországban sikerült előállítani a metszésre alkalmas színtelen üveget, s a cseh és sziléziai német mesterek ún. kristálymodorú megmunkálásával az üveg hódító útjára indult. Az üvegserlegek és -tálak előbb a főúri palotákba, majd a polgári otthonokba is eljutottak. A 19. században a bájos biedermeier, empire fürdőkúra- és emlékpoharak uralták a szalonokat, majd lassan átadták helyüket a reprezentatív historizáló és szecessziós üvegtárgyaknak: Emil Gallé álomszép maratott réteges vázáinak, Louis Comfort Tiffany aranyos, szivárványfényben ragyogó lüszteres dísztárgyainak vagy, hogy hazai példákat is mondjunk, Pantocsek Leó irizáló kancsóinak, Sovánka István elegáns alkotásainak, Róth Miksa lenyűgöző üvegfestményeinek. Az üveg napjainkban is megőrizte fontosságát az iparművészetben, megtartotta kedveltségét otthonainkban és középületeinkben, ünnepeinken és mindennapjainkban. Kötetünk az Iparművészeti Múzeum világviszonylatban is gazdag üveggyűjteményének legszebb, 19-20. századi darabjait mutatja be a gyűjtemény vezetőjének értő kalauzolásával. S miközben elgyönyörködhetünk a régi korok és a modern idők műveinek bámulatos technikájában, művészi szépségében, megismerkedhetünk az üveg történetének néhány nagy korszakával és mélyebb jelentésével is.

Albrecht Júlia - A ​kerámiaművesség története
E ​könyv a művészeti szakközépiskolák kerámia-szakosztályai számára szánt tankkönyv. Alapfokon vezeti be az olvasót a kerámiaművesség történetébe, szűkszavúan, lényegretörően. A szakmai és művészeti szempontból legszínvonalasabb, újat hozó korszakokkal, művekkel foglalkozik. Részletesen kitér a technikai megoldásokra, jellemző díszítőmotívumokra, mégis célszerű együtt forgatni a "Kerámiakészítés elmélete és technológiája" című könyvvel, melyben további leírások találhatók bizonyos kerámiakészítési módokról, speciális mázakról stb.

Domonkos Ottó - A ​magyarországi kékfestés
A ​népművésezt tiszta színeinek és formáinak újrafelfedezésével egyidejűleg napjainkban éli reneszánszát a kékfestő textilanyag is. Újra rangot nyert elegáns női és férfi viseletként, mint annak idején, a XVII. században, amikor először került a francia királyi udvarba az indiai hajókereskedelem révén, udvari ajándékként. Magyarországon a XVIII-XIX. században elsősorban férfi és női paraszti viselet volt, de nagy kedvvel készítették belőle a kelengyék dunyha- és párnahuzatatit, asztalterítőit is. Az indiai gyapot és indigó gyorsan elterjedt Európában; francia és türingiai térhódítása után a mesterség egyes fogásai, a forma- és mintakészítés stb. a magyarországi műhelyekben is specializálódtak. Egészen az 1970-es évekig használják nálunk a kékfestő anyagot, amelynek motívumkincsében a barokk, rokokó, empire és szecessziós hatások mellett emgtalálhatók a honi mozgalmak művészi kölcsönhatásai is. A szerző külön fejezetben foglalkozik a kékfestés munkafolyamataival, a formakészítéssel, a mintakönyvekkel s a vásározások során is megfigyelhető tájegységek speciális anyagaival, valamint a külföldi kékfestőközpontok és a hazai műhelyek kapcsolataival a XVII-XIX. század folymán. A kötetet a kékfestő textília modern megújulásával foglalkozó fejezet zárja. A textíliákat, népviseleti öltözékeket, a vásári árusítás jeleneteit, továbbá a mesterség eszközeit, a munkahelyeket 129 fekete-fehér és 37 színes kép mutatja be.

Vadas József - Ha ​majd a szépnek asztalánál
A ​design nem volt sem tiltott, sem tűrt a Kádár-korszakban. Formatervezőképzés 1950 óta létezik Magyarországon, azóta több száz hallgató szerzett diplomát az Iparművészeti Főiskolán (ma: Moholy-Nagy Egyetemen). De azt is világosan kell látnunk, hogy mivel a tevékenység szorosan kötődik az innovációhoz, amelyet pedig a verseny éltet, a rendszerváltással nálunk újraéledő piacgazdaság teremtett működése és fejlődése számára távlatosan reális feltételeket. Ebben a kötetben ezért azokat az írásaimat gyűjtöttem össze (túlnyomó többségük a Kritikában, kisebbik részük az Atriumban, egy-kettő másutt jelent meg), amelyek az elmúlt két évtized korábbitól merőben különböző társadalmi-gazdasági feltételeinket figyelembe vételével igyekeznek képet adni ennek a nemzetgazdaságilag és kulturálisan is egyre fontosabbá váló szakmának a legfontosabb jelenségeitől - oly módon, hogy abból a magyar olvasó - legyen szó gazdasági vagy művészeti szakemberről, netán civil érdeklődőről - mindnyájunknak fontos tanulságokat szerezzen. A design ugyanis mindenkihez szól. Vadas József

Csókos Györgyi - Szövés
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Joe Delaronde - A ​kovácsolás alapjai
A ​könyv célja, hogy megismertesse a tűzikovácsolás alapjait, és ezáltal a vállalkozó szellemű olvasó el tudjon készíteni egyszerű fémtárgyakat.

Plesznivy Edit - Vaszary ​János
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Éva Hárs - Zsolnay ​Ceramics Factory Pécs
Hárs ​Éva művészettörténész e könyvében a pécsi Zsolnay gyár egész történetének tudományos alaposságú feldolgozását adja. A családi visszaemlékezések, levéltári kutatások és más források alapján rekonstruálja az üzem fejlődését, de a fő hangsúlyt a szebbnél szebb kerámiák bemutatására helyezi. Korszakról korszakra kíséri végig a művészeti produkciót, elemzi a tervezők munkásságát. A Zsolnay-féle kerámiaművészet több forrásból táplálkozik. Mégis talán leghíresebbek azok a századfordulón készült darabok, amelyeknek szecessziós formavilága a Zsolnay-gyár egyedülálló technikája, a fémes csillogású eozinmáz segítségével teljesedett ki.

Lívia Nékám - Meissen ​Porcelain
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kiki Eldridge - 1000 ​táska, tasak, cédula és címke
Végre ​egy könyv, ahol egy helyen látható 1000 válogatott táska, tasak, Cédula és Címke. A könyv friss, eredeti ötleteket és számtalan alkalmazási módot tár elénk könnyen áttekinthető formában. A termékeket bemutató képanyag önmagáért beszél - a lényegretörő fotók pezsdítően hatnak kreativitásunkra. Könnyedén tallózhatunk a világ minden tájáról összegyűjtött izgalmas alkotások között, ihletet meríthetünk a stílusok kavalkádjából. A kötet inspirálta ötletek segítenek olyan grafikai tervek létrehozásában, amelyeken keresztül ügyfeleink termékeire is bizonyosan felfigyelnek majd, és ami még fontosabb: emlékezni fognak rájuk.

Voit Pál - Régi ​magyar otthonok
Ez ​a könyv műtörténeti irodalmunk egyik régi, nagy adósságát törleszti. A magyar otthonkultúra történetének első komoly, tudományos rendszerességgel megírt összefoglalása, amely a honfoglalástól napjainkig bemutatja a hazai intérieurök összes értékes emlékeit. A kiváló felkészültségű szerző a könnyebb áttekinthetőség kedvéért a művészettörténeti korszakok helyett a magyarság életformájának és a lakóhely alakjainak változó szerkezete szerint tagolja művét. Így osztja fel anyagát a sátor, a királyi és szerzetesi otthon, a lovagvár és polgárház, palota és várkastély, udvarház, kúria és családi villa fejezetekre, minden korszak számára kiválasztva mint vezérlő fogalmat a legjellemzőbb és fejlődéstörténetileg legindokoltabb otthonformát. Részletesen vizsgálja az idegen kultúrhatások útját s beszámol a Magyarországon járt külföldi művészek és mesteremberek munkásságáról. Rámutat otthonaink sajátos magyar jellegére s megismertet berendező műiparunk idegenben is hírnévre szert tett jeleseiről. A nagyjelentőségű s a maga nemében egyedülálló munka kiváló kiállításban került kiadásra s több száz kép díszíti. A kötéstervet Végh Gusztáv készítette.

Dr. Rozsondai Marianne - A ​könyvkötés művészete
Értelmes, ​modern fiatalnak lenni és megpróbálkozni a művészet valamelyik ágával -- csaknem egyet jelent. Van, aki verset ír, van, aki zenél -- Bachot vagy beatet --, és van, aki képző- és iparművészet egy-egy ágában kísérletezik. Ez a sorozat -- a MŰHELYTITKOK -- az utóbbiakhoz szól. Minden kötetünk szerzője fiatal művész: festő, építész, textiltervező, grafikus, keramikus, bábkészítő és így tovább. Írásaikban nem csak az adott művészeti ág történetét és esztétikáját foglalják össze, hanem saját érzéseikről, terveikről is vallanak, s -- nem utolsósorban -- hasznos, sehol másutt nem található tanácsot adnak: hogyan fejlesztheti ki az olvasó a benne szunnyadó képességeket?

Kollekciók