Ajax-loader

'erőszakmentesség' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Marshall B. Rosenberg - A ​szavak ablakok vagy falak
Dr. ​Marshall B. Rosenberg, aki végzettsége szerint klinikai pszichológus, nemzetközileg elismert békeközvetítő és az erőszakmentes kommunikációs világszervezet alapítója. Dr. Rosenberg hosszú évek óta azt tanítja, hogy ha megtanulunk igazán tisztán és hatékonyan kommunikálni, tehát valóban szót érteni egymással, képessé válunk arra, hogy elejét vegyük a véres harcokhoz, háborúkhoz vezető konfliktusoknak. Könyvében így ír felismeréséről: "Miközben együttérzésünk fenntartásának tényezőit vizsgáltam, meglepett, hogy mekkora szerepe van a nyelvezetnek és a szóhasználatnak. Kidolgoztam a kommunikációnak - a beszédnek és a figyelésnek - egy olyan módját, amely lehetővé teszi, hogy valódi kapcsolatba kerüljünk önmagunkkal és másokkal, és természetes együttérzésünk tág teret kapjon. A kapcsolatteremtésnek ezt a modelljét erőszakmentes kommunikációnak neveztem el. Az erőszakmentes szót Gandhi értelmezésében használom, tehát a természetes együttérzésünk kifejezésére - arra az állapotra, amikor az erőszak elhagyja a szívet. Ha nem is tartjuk beszédmódunkat "erőszakosnak", szavaink akkor is gyakran fájdalmat és bánatot okoznak saját magunknak vagy másoknak. Az általam javasolt folyamatot együttérző kommunikációnak is nevezhetjük." Mit tanulhatunk meg a könyvből? - A lehetséges konfliktushelyzetek békés párbeszéddé alakítását. - A dühbe és depresszióba torkolló gondolkodásmódunkkal való szakítást. - Olyan kifejezésmódot, amely segít elkerülni az ellenségeskedést. - Együttérzéssel kommunikálni, felhasználva az empátia gyógyító erejét. - Minden megnyilvánulásban meghallani a "köszönöm" és a "kérem" szavakat. - Teljesebbé tenni az életet magunk és mások számára. Kiknek ajánlható a könyv? Azoknak, akiknek a munkájához szorosan hozzátartozik a kommunikáció: pl. szülőknek, tanároknak, jogászoknak, pszichológusoknak, üzletembereknek és politikusoknak. Valójában minden beszélni tudó embernek.

Cesarina Lorenzoni - Mahátma ​Gandhi
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Mohandász Karamcsand Gandhi - Hind ​Szvarádzs avagy az indiai önkormányzat
Mahátma ​Gandhi 1908-ban honi, gudzsaráti nyelven írt, majd később angolra is lefordított könyvét ajánljuk kedves olvasóink figyelmébe. A könyv a passzív el­len­ál­lás­nak vagy erőszakmentességnek­, a satvagra­hara (szatjágraha) a szen­ve­dé­se­inek és e mód­szerek al­kal­ma­zá­sá­val meg­va­ló­sí­tan­dó swarajnak (szvarázsnak) kérdéseire koncentrál. Tulajdonképpen egy párbeszéd a Szerkesztő, azaz Gandhi és a munkások és az anarchisták véleményét képviselő Olvasó között. A könyvhöz a fordító, Bodor András írt előszót. Gondozta: Szenkovics Dezső.

Rochlitz Tibor - Rochlitz Zsuzsa - A ​zsiráf, a sakál és a keresztények
A ​zsiráf - mivel a szárazföldi emlősök közül neki van a legnagyobb szíve - az erőszakmentes kmmunikácó szimbóluma. A sakál pedig a hagyományos (erőszakos) kommunikációé. A sakálnyelv valameilyik dialketusát valamennyien perfektül beszéljük. De nagyon fontos tudni, hogy a sakálnak is van szíve. Csak ő a szükségleteit tragikus módon fejezi ki. Azzal, amit mond, éppen az ellenkezőjét éri el annak, amit szeretne. Olyan nyelvet használ, amely akadályozza, hogy megkapja, amire szüksége van. Ebbe a csapdába ráadásul rendszeresen belesétál. Az erőszakmentes kommunikációt tanulva a zsiráfnyelvet sajátítjuk el, de nagyon fontos, hogy kellő figyelmet szenteljünk sakálönmagunknak is. A bennünk lakó sakál kendőzetlen reflexióival nagy segítségünkre van abban, hogy rálássunk érzelmeinkre, és ne hazudjunk önmagunknak. A kötetet különösen értékessé teszi személyes hangvétele és az, hogy megmutatja, miért volna fontos a keresztények körében is otthonosság tenni az erőszakmentes kommunikációt.

Szil Péter - Miért ​bántalmaz? Miért bántalmazhat? I.
Manapság ​már egyre kevesebben tagadják, hogy a nők és a gyerekek ellen irányuló erőszak súlyos társadalmi probléma. Az is kezd nyilvánvalóvá válni, hogy a magyar társadalom reakciója egyáltalán nem áll arányban ennek a problémának a súlyosságával. Ez a kiadvány nemcsak a családon belüli erőszak alapfogalmait, hanem az ekörül kialakult előítéleteket és tévhiteket is tisztázza. A kiadvány megjelenését lehetővé tevő EU-projekt konkrét célja az, hogy a közvélemény tájékoztatása és szakemberek képzése révén lefektesse az alapjait egy a bántalmazó férfiakkal foglalkozó szolgáltatásnak, amely elsősorban az áldozatok védelmét tartja szem előtt, és amely az elkövetők felelősségvállalásának előmozdítása révén járul hozzá az erőszak felszámolásához és megelőzéséhez.

Marshall B. Rosenberg - Marshall ​Rosenberg előadásai Budapesten
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kollekciók