Ajax-loader

'közép-ázsia' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Alekszandr Szolzsenyicin - Rákosztály
1955 ​márciusában vagyunk valahol Közép-Ázsiában, egy kórház rákosztályán. Ide érkezik meg a belügyes Ruszanov (aki viszolyogva fekszik be a „közemberek” közé, és az az elve, hogy „mindenki bűnös, ha megvakarjuk”) és Kosztoglotov, aki az egyetemről a háborúba került, onnan a Gulagba, s szabadulása után most még a rákkal is meg kell küzdenie. A rákosok kórtermében a szovjet társadalom jellegzetes képviselői fekszenek: egyesek, a hatalom kiszolgálói félnek a lassanként beinduló változásoktól, a személyi kultusz leleplezésétől, mások reménykednek, hogy igazi olvadás kezdődik, s az ország testéről visszahúzódik a rákos burjánzás: a táborok, a sztálinizmus, az embertelen diktatúra. S közben csodás gyógyulásról álmodoznak – talán az orosz népi gyógyászat, a nyírfagomba segíthet, ha a „hivatalos” orvosoktól már nincs mit várni. A Rákosztály sok szempontból önéletrajzi mű. Maga Szolzsenyicin 1953-ban szabadult a lágerbõl, s utána Kazahsztánban jelöltek ki neki kényszerlakhelyet. Két év múlva a taskenti kórházban rákos daganatot diagnosztizáltak szervezetében. Élet és halál között lebegett, de legyőzte a betegséget, s úgy érezte, azért maradt életben, hogy beszámoljon a lágerlakó milliók szenvedéséről. A Rákosztály-beli Kosztoglotovban saját életének ezt a pár évét írta meg: küzdelmét a súlyos betegséggel, s küzdelmét azért, hogy a lágerben töltött évek után értelmet találjon életének. 1968-ban a The Times irodalmi melléklete jelentette meg először a Rákosztály néhány részletét, amely Oroszországban (mint ahogy nálunk, Magyarországon is) csak a kommunista rendszer összeomlása után jelenhetett meg.

Woynárovich Elekné - Nepál ​- Az Élő Istennő országa
Nepál ​alkotmányos királyság Közép-Ázsiában, területe mintegy 140 ezer négyzetkilométer, lakossága 10 millió körül jár. A világ e távoli és igen elmaradott gazdasági viszonyok közt élő országában szerzőnk és családja közel öt évet élt és dolgozott. Férje a FAO szakértőjeként az ország vízgazdálkodása és halállományának növelése érdekében munkálkodott, halastavakat létesített és telepített be, gyerekei pedig hosszú ideig ott jártak iskolába. A szerző, aki művészettörténész és rajztanár, megismerte és most közreadja a nepáli képző- és iparművészetről szerzett ismereteit, de sokrétűen bemutatja e rokonszenves nép történetét és jelenét, nehéz természeti viszonyok között végzett szorgalmas munkáját, vallását és ünnepeit. A Woynárovich család járt Nepál jelentősebb településein; élt Katmanduban, sokszor megfordult Pátanban, Badgáonban, a Himalája hegyei közt és a Mahábhárat Lékh 2800 kanyart leíró szerpentinútjain, eljutott a kínai határra, Kodariba és Darzsilingba, megmászta a Phulcsokot és utazott elefántháton, megismerkedett a magar törzzsel (akik nem rokonai a magyaroknak), részt vett a király temetésén és hivatalos volt hindu esküvőre, beszélgetett zarándokokkal és gurukkal, utazott terepjárón és kis repülőgépen, átkelt hidakon és gázlókon. Nem mindennapi élményeik most szavakban, fényképeken és rajzokon elevenednek meg.

Timur Zulfikarov - Naszreddin ​Hodzsa első szerelme
A ​legendás kópé, a közép-ázsiai törpe zsarnokok nevettetően büntető ostora, az Ezeregyéjszaka világának filozofikus bölcsességű Rózsa Sándora ezúttal nem megszokott mulatságos kalandjainak hőseként lép az olvasó elé. Zulfikarov, a fiatal tádzsik-orosz író Naszreddin elképzelt ifjúságát meséli el nekünk, és különös keleti képgazdagsággal szövődő mondatai nyomán megelevenedik a kamasz Naszreddin életét egyszer s mindenkorra eldöntő nagy kaland, az első vágyak, az első halálos veszedelmek, az első győzelmek és mindenekfelett az első szerelem beteljesedésének története. Würtz Ádám finom vonalú rajzai egyszerre idézik fel az egykori kelet és a mindenkori első szerelmek különös kuszán is harmonikus világát.

Malala Juszufzai - Christina Lamb - Én ​vagyok Malala
A ​lány, aki harcolt, hogy tanulhasson, és lelőtte egy tálib katona. Amikor a tálibok elfoglalták a Szvát-völgyet, egy kislány kiállt saját jogaiért. Malala Juszufzai nem tűrte, hogy el akarják némítani, és harcba szállt azért, hogy tanulhasson. 2012. október 9-én mindezért kis híján az életével fizetett. Ezen a napon Malala épp az iskolából hazafelé tartott, amikor megtámadták és közvetlen közelről fejbe lőtték. Nem sokan bíztak felépülésében. Malala mégis talpra állt. Csodával határos gyógyulása a távoli Pakisztán egy eldugott részéből az ENSZ New York i székházáig repítette. Így vált tizenhat évesen világszerte az erőszakmentes tiltakozás példaképévé, és ő lett a valaha élt legfiatalabb hős, akit Nobel-békedíjra jelöltek. Az Én vagyok Malala nem csupán egy magával ragadó történet a családról, melynek életét felforgatta a terrorizmus, hanem megható példázat a szülők rendíthetetlen szeretetéről egy olyan kultúrában, ahol csak a fiúkat veszik emberszámba. Ez a könyv megmutatja, hogy egyetlen ember is elég ahhoz, hogy jobbá tegye a világot. Malala Juszufzai akkor került a figyelem középpontjába, amikor a BBC urdu nyelvű honlapján naplót kezdett írni az életéről a tálib megszállás idején. A Gul Makai álnéven közölt írásaiban gyakran beszél arról, családja mennyit küzd azért, hogy a Szvát-völgyben a Malalához hasonló korú lányok tanulhassanak. 2012 októberében egy tálib katona megtámadta a lányt: közvetlen közelről lőtte fejbe. Malala azonban a csodával határos módon felépült, és tovább folytatja a lányok tanuláshoz való jogáért vívott harcát. Malala bátorságát és állhatatosságát 2011-ben Pakisztánban a Nemzeti Ifjúsági Békedíjjal tüntették ki, majd ugyanebben az évben a Nemzetközi Gyermek Békedíjra is jelölték. Ő lett 2013-ban minden idők legfiatalabb Nobel-békedíj várományosa. Egy éven belül kétszer szerepelt a Time magazin címlapján, másodjára azén a lapszámén, amelyben a Világ 100 Legbefolyásosabb Embere listáját közölték. Ugyancsak a befutók közt szerepelt Az Év Embere-díj várományosai közt 2012-ben. A Malala Alapítvány segítségével amelynek Angelina Jolie az egyik szóvivője, aki 200.000 dollárral támgatta az alapítvány működését Malala továbbra is a lányok tanuláshoz való jogáért folytatott küzdelem élharcosa. Ez a nonprofit szervezet a közösségi szinten megszervezett oktatást és világszerte az oktatásügyért küzdők támogatását tűzte ki céljául. A könyv társszerzője, Christina Lamb a világ egyik legismertebb külügyi tudósítója, aki 1987 óta tudósít Pakisztánról és Afganisztánról. Oxfordban és a Harvardon végezte tanulmányait, öt könyv szerzője, öt alkalommal nyerte el az Év Brit Külügyi Tudósítója-díjat, valamint neki ítélték a Prix Bayeux-t, a haditudósítóknak járó legrangosabb európai díjat is. 2007-ben részt vett Karacsiban Benazír Bhuttó kampánykörútján, ahol több tucat ember lett öngyilkos bombamerénylők áldozata. Jelenleg a Sunday Timesnak dolgozik, férjével és fiával London és Portugália között ingázik.

Vámos Magda - Resid ​efendi
Resid ​efendi nem más, mint a XIX. század híres nyelvtudósa, Ázsia magyar vándora: Vámbéry Ármin. Aligha találni regényesebb életet, mint az övé. Ha csak az életrajz egyes fejezeteinek címét nézzük - Resid efendi, Szegi szunni. Az Ezeregyéjszaka meg a ripszkanapé –, már ez is elárulja, hogy különös dolgokról lehet szó ebben a könyvben. És aki végigolvassa a kalandos élettörténetet, izgalmas élményben lesz része. A szerző elvezeti az olvasót Konstantinápolyba, Türkménia vad törzsei közé, Bokhara különös, akkor még ismeretlen világába. De sok érdekes élményen túl az olvasó ezenkívül azt is megtudja, hogyan fejlesztette akaraterejét egy sánta, vézna kisfiú, mennyi önfegyelemre volt szüksége ahhoz, hogy teveháton és gyalog bejárja Ázsia karavánútjait, figyeljen, tanuljon, és végül bekerüljön a Magyar Tudományos Akadémia tagjainak sorába. Vámos Magda írása új színnel és értékkel gazdítja a Nagy Emberek Élete sorozatot.

Vámbéry Ármin - Dervisruhában ​Közép-Ázsián át
A ​Vámbéry sorozat első, egyben a szerző legismertebb, leghíresebb kötete a Dervisruhában Közép-Ázsián át. A történet Isztanbulban kezdődik, ahonnan négy év szellemi, és lelki felkészülés után, elindult hősünk, hogy dervisnek öltözve, bejárja, az akkor még félelmetes, ismeretlen Közép-Ázsiát. Naplószerűen számol be az eseményekről, szinte napról-napra követhetjük útját, először Teheránig, ahol jó félévet időzött, majd elképzelt útvonalát a lehetőségekhez igazítva, nekivágott, hogy pusztákon, hegyeken, sivatagokon át, örök félelemben attól, hogy felismerik európai arcvonásait, elérje a ma is jól ismert Szamarkand és Buhara hajdani városait. Karavánokhoz csapódva, a legegyszerűbb emberek társaságában utazott, de számtalan ajánlólevele révén a nagyhatalmú khánok gyakori vendégeként, mindent látott a szegénységtől a gazdagságig. A hajdani Bocharából aztán tovább zarándokolt a mai Afganisztán területét is érintve, míg hatalmas utat bejárva vissza nem jutott újra Perzsiába, majd Törökországba. Vámbéry Ármin remek stílusban ír, így a könyv egy nagyon érdekes kalandregényként olvastatja magát, hűen bemutatva az akkori Ázsia kiszámíthatatlanságát, az ott élők félelmetes vadságát, a biztonság teljes hiányát, de mégis, végig éreztetve az olvasóval az utazás szépségét, izgalmát. Sokat tanulhatunk a szerzőtől, méltó arra, hogy kitartása, szorgalma példaként álljon előttünk. Maga a könyv pedig érdemes arra, hogy időnként elővéve, újra elolvasva, ne engedjük elhalványulni emlékezetünkben.

Földi Pál - A ​mongolok titkos története
Rendkívül ​izgalmas dolog megismerkedni egy távoli ország történetével, nemcsak azért. mert ez a "titkos történet" eddigi ismereteink körén kívül esett. hanem azért is, mert a történet szemléletén keresztül kitárul előttünk egy egész nép sorsa, diadalai és tragédiája. kultúrája, gondolat- és érzelemvilágai A mongolokról általában Dzsingisz kán, esetleg a "sánta" Tirmur, de mindenképpen az országunkat sújtó tatárjárás és a "kutyafejű tatár" jut eszünkbe. Jóval kevesebbet tudunk az Arany Horda történetéről, a Marco Polo által megcsodált Kubilaj kan kínai birodalmától, A bahcsiszeráj Giraj kanjairól, és a mongolok indiai uralmáról, ami a Tadzs Mahal csodájában tetőzött. A mongolok titkos történetéhez tartozik az eddigi nem igazán publikus orosz megszállás, a sztálini holocaust, amikor a krími tatárok sorsa csupán vagon kérdése volt. Aztán a szocializmusnak nevezett sötét évtizedek után, 1992-ben újra eljött a távoli mongol sztyeppekre a szabadság. amit a Dzsingisz kán szelleme, nem a hódítóé, hanem az építőé, ragyog be, Ez a "titkos történet", amely mindezt felöleli és bemutatja - nem titkos többé.

Malala Yousafzai - Christina Lamb - I ​Am Malala
When ​the Taliban took control of the Swat Valley in Pakistan, one girl spoke out. Malala Yousafzai refused to be silenced and fought for her right to an education. On Tuesday, October 9, 2012, when she was fifteen, she almost paid the ultimate price. She was shot in the head at point-blank range while riding the bus home from school, and few expected her to survive. Instead, Malala's miraculous recovery has taken her on an extraordinary journey from a remote valley in northern Pakistan to the halls of the United Nations in New York. At sixteen, she has become a global symbol of peaceful protest and the youngest nominee ever for the Nobel Peace Prize. I AM MALALA is the remarkable tale of a family uprooted by global terrorism, of the fight for girls' education, of a father who, himself a school owner, championed and encouraged his daughter to write and attend school, and of brave parents who have a fierce love for their daughter in a society that prizes sons. I AM MALALA will make you believe in the power of one person's voice to inspire change in the world.

V. M. Masszon - Egy ​kőkori település Közép-Ázsiában: Dzsejtun
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Henri Alleg - Vörös ​csillag és zöld félhold
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Jan Myrdal - A ​kultúrák keresztútján
"Miért ​éppen Afganisztánt választották?" - kérdezték ismerőseik a sok országot megjárt hazájukat. "Talán azért - válaszolták -, mert oly távolinak tetszett ez az ország, s nem tudtunk semmit róla. Tudatlanságunk pedig összhangban állt az általános hazai tudatlansággal a világ e táját illetően." A saját szemükkel akarták látni, tapasztalni. Emellett még az autósport romantikája is csábította a svéd házaspárt. És vonzza őket az itt élő büszke, szilaj, ismeretlen emberek iránti rokonszenv, akiket egyetlen gyarmatosító hatalomnak sem sikerült leigáznia. Az útikaland intellektuális élménnyé mélyült és érzelmileg gazdagodott. A svéd író és felesége megszerették ezt az országot, mely már az ókorban is a kultúrák szintézisének a területe volt. Itt találkoztak és hatottak egymásra termékenyítően az indiai, kínai, perzsa és közép-ázsiai kultúrák. Afganisztánon át vezettek a Kelet-Ázsiát Európával összekötő nagy kereskedelmi útvonalak. A Selyem Útjáért majd 2000 éven át folytak a háborúk. A háborúk újra meg újra feldúlták Afganisztánt, mely - nagyrészt ennek következtében - ma a világ legelmaradottabb országai közé tartozik. Nincs vasútja, útjai rosszak. A lakosság elenyésző része lakik városokban, nagy részük nomád.

Aradi Éva - A ​hunok Indiában
A ​hunok történetét sokszor, sokan és sokféleképpen megírták már - egyről azonban valamennyi megfeledkezett: a fehér hunokról, (szanszkritul: heftalitákról), akik a történelemformáló népvándorlás során leszakadtak a nyugat felé tartó hun tömegekről. Elváltak Közép-Ázsiában a testvéreiktől, s előbb délre, majd délnyugatra tartottak, később nagy ívben kanyarodtak az indiai szubkontinens északnyugati területeire, hogy ott évszázadnyi időre teremtsék meg államukat. Történelmük ismerete nélkül nem teljes a nyugati világban - s kiváltképpen Magyarországon - az egykor rettegett keleti lovasnéppel, a hunokkal foglalkozó egyetlen mű sem. Aradi Éva indológus hosszú évek kutatómunkáján alapuló könyve most ezt a régi tudományos adósságot kívánja bepótolni, s mindnyájunk szakmai gazdagodására összefoglalja mindazt, amit a heftalitákról tudni kell és tudni érdemes.

I. M. Muminov - A ​Bábur-Náme miniatúrái
Az ​album 96 színes miniatúrát tartalmaz, amelyeket a XVI. században indiai mesterek festettek Zahiraddin Muhhamad Bábur (1483-1530) kiemelkedő üzbég költő, tudós és államférfi »Bábur-náme« című ismert művéhez. A »Bábur-náme« illusztrációi a Herat. Szamarkand, Tebriz és Siráz legkiválóbb művészeti hagyományait magába foglaló indiai miniatúrafestészet felülmúlhatatlan remekei. A miniatúrák tárgyköre változatos. Háborús epizódokat, a mindennapi élet eseményeit, vadászjeleneteket, India állat- és növényvilágát ábrázolják. Az album magyarázatai részleteket tartalmaznak a »Bábur-námé«-ből a miniatúrákon ábrázolt események leírásával.

Nyikolaj Tyihonov - Vámbéry ​/ A bokharai teaház
Nyikolaj ​Tyihonov a húszas évek második felében élménygyüjtö körútra indult a kaukázusi és a kaukázuson túli vidékre. Szenvedélyesen kutatta az ott élö népek múltját, szokásait, s ugyanakkor a költöt jellemzö érzékenységgel figyelt az emberi lélekben mélyen gyökerezö hagyományok és a harcban született új világ küzdelmeire. Bábeli tömörségü, egzotikus témájú és balladai hangvitelü novellák sora örökíti meg a szokatlan színhelyeket, a különös emberi sorsokat. A kötetünkben szereplö egyik írása Vámbéry Árminnak, a magyar történettudomány egyik legvitatottabb, legeredetibb alakjának állít emléket. Vámbéry sorsa kivételesen izgalmas kalandregény: eszelös szélhámosok társaságában, mocskos dervisálcát öltve járta be Közép-Ázsiát, jutott el Bokharába. A kockázatot mindig vállalta, mit sem törödött az életét fenyegetö veszélyekkel. Nincs a magyar tudományosságban még egy ember, akinek az élete és tudományos müködése ennyire "harmonikus" lenne: az egyik is kaland, a másik is kaland. A bokharai teaház a haramiának felcsapott "földnélküli" és mindvégig csak "az oroszként" emlegetett férfi különös találkozását beszéli el. A földnélküli a soha nem látott, ám képzeletében igézö szépséggel tündöklö lányt jött felkutatni Bokharába, ám a teaház mögötti szük sikátorban a "kés fehér csíkja" villan.....

Halzer Györgyi - Válogatás ​Közép-Ázsia, Tibet és India díszítő motívumaiból
Ebben ​a válogatásban 85 darab eredeti minta található, a közép-ázsiai, tibeti és indiai buddhizmus, valamint a hinduizmus jellegzetes szimbólumaiból, díszítő motívumaiból és istenségeik képi megjelenítéseiből, az i.e. IV. és i.sz. XIX. század közötti időszakból. Az eredeti tárgyakról vonalas ábrává alakítottuk a motívumokat, hogy így biztosítsunk sokkal könnyebb felhasználást hobbi művészek, dekoratőrök és kézművesek számára. A díszítő minták alkalmasak például kifestésre, színezésre, képek, dekorációk készítésére, sokféle kontúros technikához, üvegfestéshez, üvegmatrica készítéshez, textil- és selyemfestéshez, cserép és porcelánfestéshez, tűzzománc készítéshez, hímzéshez, gobelin készítéshez, falikárpitok vagy szőnyegek szövéséhez. Ehhez külön segítség, rövid leírás és ötletek is találhatók, a technikai tanácsadó fejezetben és a színes oldalakon.

Benkő Mihály - Csata ​Nikápolynál
1396. ​június. A színhely Buda. Itt gyülekeznek Európa számos országából a lovagok, hogy Zsigmond magyar király vezetésével kiűzzék a törököt Nikápolyból. Hiába harcoltak hősiesen a lovagok, Bajazid szultán győzött. Ugyanebben az időben Közép-Ázsiában egy másik uralkodó, Timur Lenk a régi mongol-török birodalom feltámasztásán munkálkodott, de útjában állt Bajazid szultán. 1402. július 28-án, Ankaránál Timur Lenk legyőzte Bajazid szultánt, a nikápolyi győzőt.... Még négy évtized volt Nándorfehérvárig.

J. P. Averkijeva - Indiánok ​Észak-Amerikában
1930-ban ​egy fiatal szovjet néprajzkutatónő, Julija Pavlovna Averkijeva érkezett professzora, Franz Boas társaságában Kanada nyugati partjaira. Több hónapon át folytatott kutatásokat az itt élő kvakiutl és más törzsekhez tartozó indiánok között, s behatóan tanulmányozta eredetüket, társadalmi intézményeiket, szokásaikat és kultúrájukat. Hazájába visszatérve évtizedek óta folytatja az Észak-Amerikában élő indiánok néprajzának vizsgálatát, s nevét az egész etnológiai szakirodalomban jól ismerik. Averkijeva ma a moszkvai egyetem tanára. Elmélyült terepmunka és a teljes szakirodalom alapján mutatja be a kvakiutl, nutka, szelis, bellakula, csimsián és más indián törzsek történetét és mindennapi életét. Megfigyeléseit sokoldalúan dokumentálja, s következtetéseit a marxista etnológia eredményeire támaszkodva fogalmazza meg. Művel, melyet Kovács Zoltán fordított magyarra, sokrétű felvilágosítást ad a felkeresett indián törzsekről.

Angela Serena Ildos - Közép- ​és Dél-Ázsia állatvilága
A ​világ állatai című sorozat segítségével megismerhetjük az állatok világát, egymás közti kapcsolatait, élőhelyeit, táplálkozási szokásait, és számos érdekességet is megtudhatunk róluk. Az egyes kötetekben ismertetett tudományos adatok nyelvezete egyszerű és világos. A sorozat minden kötete illusztrációkban gazdag, könnyen érthető, és igen hasznos az iskolai tanulmányokhoz.

Covers_373382
A ​szamárfülű kán Ismeretlen szerző
21

Ismeretlen szerző - A ​szamárfülű kán
A ​Jenyiszej forrásvidékén él a tuvai nép, nagy sztyeppéken, erdőborította hegyek között. Évszázadokon át vadászattal, halászattal, állattenyésztéssel foglalkozott és a kánok igáját nyögte. Ezt az életformát, ezt a társadalmi helyzetet tükrözik meséi is. A nép szabadságvágyát jelképezi a bátor pásztorlegény, aki felpattan táltos paripájára, csellel, ravaszsággal elpusztítja a gonosz kánt, és minden jószágát szétosztja a nép között.

Daniel Metcalfe - A ​Selyemút hírmondói
"Szinte ​poggyász nélkül, egyedül szeltem át Közép-Ázsiát. Akár meredek hegyi ösvényeken kapaszkodtam, akár átkozott síkságokon utaztam a térség legeldugottabb, legrémségesebb, legszennyezettebb helyei felé, mindig menedéket kaptam az ott élő emberektől. Visszaemlékezéseikből, történelmük, hagyományaik gazdag tárházából és útleírásokból merítve igyekszem föltárni ennek a csábító, ismeretlen világrésznek a titkait." (a Szerző) Daniel Metcalfe 2002-ben végzett az Oxfordi Egyetem klasszika-filológia szakán. Hat hónapig alkalmi munkákból élt, majd perzsául kezdett tanulni, és Teheránba utazott, ahol egy évet töltött. Szenvedélyes utazóként bejárta Közép-Ázsiát, Kelet-Európát és a földgolyó több mint ötven országát. Jelenleg Londonban él. Oroszul, perzsául, svédül és portugálul beszél, és sosem utazik a mandolinja nélkül. "A Selyemút hírmondói" az első könyve, amelyet a 2009-ben Banff Mountain könyvfesztivál díjára is jelöltek. Metcalfe újabban a portugálok afrikai hagyatékát kutatja.

Vlagyimir Afanazjevics Obrucsev - Középázsia ​hegyein és sivatagjain át
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Lutfija Ajni - Közép-Ázsia ​művészete Avicenna korában
A ​magyar olvasó előtt kevéssé ismert vidék és kor kultúrájának emlékeit villantja fel e kötet. A közép-ázsiai népek IX-XI. századi történetét állandó háborúskodások kísérték, ám a külső és belső fenyegetettség elleni küzdelem mellett e kor egyszersmind rendkívül magas színvonalú építészetet, képző- és iparművészetet, irodalmi és tudományos eredményeket is hozott. A mai Üzbegisztán, Türkménia, Azerbajdzsán és Tadzsikisztán területén fennmaradt épületek, falképek, iparművészeti tárgyak ékesen bizonyítják a hajdan e tájon élt népek alkotókészségének nagyságát, mely arab, perzsa és indiai hatásokat magába olvasztva önálló, sajátosan eredeti művekkel gazdagította az emberi civilizációt. A kitűnő szakemberek által írt, szerkesztett és fényképezett album a nagyobb területi egységek - Bokhara - Maverannahr, Gurgandzs - Hórezm, Hkorászán és Huttalán - társadalom- és kultúrtörténetének rövid összefoglalása mellett jelentős és vonzó képanyaggal idézi fel a nagyszerű emlékegyüttest.

Péczely Lajos - Közép-Ázsia
"Bár ​a Nyugat fedezte fel keletet, máig nem ismeri igazán sem tájait, sem kultúráit. Valószínűleg Közép-Ázsia végtelennek tűnő térségei tartogatják e tekintetben a legtöbb meglepetést számunkra. A Karakum és a Kizil-kum sivatag, valamint az Üsztürt-fennsík isten háta mögötti vidékei még a 21. század elején is titkokat őriznek. Régmúlt civilizációk porladó emlékeit és a természet ismeretlen szépségeit rejti e táj. Kezdetben magányosan keltem útra a távoli vidékek felé, de ez nem vezethetett messzebb a járt utaknál. Később felkészült expedíciókkal indultam - immáron járatlan utakon - a titkok nyomába. Életem Közép-Ázsiában töltött 214 napja során csaknem 40 ezer kilométert utaztam. Ahogy teltek-múltak a hónapok, és szaporodtak a megtett kilométerek, úgy lettem egyre szerelmesebb rabja Közép-Ázsiának, és vált valóra első utazásom megdöbbentő vasúti állomásnevének sugallata: "Aki erre jár, nem tér vissza." Szívem egyik fele talán örökre a közép-ázsiai sivatagok foglya marad. Csak remélni tudom, hogy a képekből e könyv olvasója is megérez valamit Közép-Ázsia titokzatos varázsából." (a Szerző)

Greg Bloom - Bradley Mayhew - John Noble - Central ​Asia
Lose ​yourself among the blue domes and mosaics of the Registan in Samarkand, Uzbekistan Play Marco Polo, exploring Silk Road forts while bathed in the light of the snowcapped Hindu Kush in "the Wakhan Valley, Tajikistan Watch a Kyrgyz eagle hunter in action, and taste the delights of fermented mare's milk in Kyrgyzstan Follow in the footsteps of British spies, Chinese pilgrims and Russian explorers and embark on your own Great Game.

Steve Coll - Ghost ​Wars - The Secret History of the CIA, Afghanistan, and bin Laden, from the Soviet Invasion to September 10, 2001
From ​the managing editor of "The Washington Post" comes this news-breaking account of the CIA's involvement in the covert wars in Afghanistan that fueled Islamic militancy and gave rise to bin Laden's al Qaeda. To what extent did America's best intelligence analysts grasp the rising threat of Islamist radicalism? Who tried to stop bin Laden and why did they fail? Comprehensively and for the first time, Pulitzer Prize-winning journalist Steve Coll recounts the history of the covert wars in Afghanistan that fueled Islamic militancy and sowed the seeds of the September 11 attacks. Based on scrupulous research and firsthand accounts by key government, intelligence, and military personnel both foreign and American, Coll details the secret history of the CIA's role in Afghanistan, the rise of the Taliban, the emergence of bin Laden, and the failed efforts by U.S. forces to find and assassinate bin Laden in Afghanistan. Steve Coll has contributed to Ghost Wars: The Secret History of the CIA, Afghanistan, and Bin Laden, from the Soviet Invasion to September 10, 2001 as an author. Steve Coll is a writer for "The New Yorker" and author of the Pulitzer Prize- winning "Ghost Wars: The Secret History of the CIA, Afghanistan, and Bin Laden, from the Soviet Invasion to September 10, 2001," He is president of the New America Foundation, a public policy institute in Washington, D.C. Previously he served, for more than twenty years, as a reporter, foreign correspondent, and ultimately as managing editor of "The Washington Post," He is also the author of "On the Grand Trunk Road, The Deal of the Century, and The Taking of Getty Oil," Coll received a 1990 Pulitzer Prize for explan

V. M. Masson - V. I. Sarianidi - Central ​Asia
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Varga Csaba Béla - Varázslatos ​Napkelet
A ​könyv különleges, spirituális utazásra hív Ázsiába, e látszólag oly távoli világrészre. Beleolvasva elindulhatunk a boldogsághoz vezető ösvényen. Vakmerő utazóként elmerülhetünk az indiai utcák és bazárok szemkápráztató forgatagában. Bepillantunk azoknak a templomoknak és ásramoknak a kapuján, amelyeket néha csak résnyire nyitnak ki a kívülállók előtt. Láthatjuk, mennyire fontos ma is a szerencsés reinkarnáció a hívő indiaiaknak és a kínaiaknak. Agrában megismerhetjük a Tádzs Mahál sötét titkát, Alláhábádban elvegyülünk a szent fürdőzésre készülő sokmilliónyi zarándok között. Feltárul előttünk az indiai titkos társaságok és kultuszok múltja és jelene. Kambodzsában eljutunk a khmer királyok ősi templomaiba, majd Angkor Vat hindú domborművei közül utunkat a legősibb indiai vallás szent városaiban folytatjuk. A múltba nézve tanúi lehetünk a gyilkos thagík tündöklésének és bukásának, a halottégető ghátokon megnézzük a félelmetes remeték szertartásait, és több ezer éven át tartó útra kísérjük el a három nagy indiai boszorkány-testvériség tagjait. Találkozunk az elfelejtett indiai zsidó közösség utolsó képviselőivel is. Amritszárban, az Aranytemplom árnyékában megtudjuk, hogy hogyan készültek egy új világkorszak érkezésére a fehér szikhek. A pandzsábi síkságról ösvényük a Himalája hegycsúcsai között vezet tovább. Feltárulnak szemünk előtt a tiltott városok, Sambala és a félelmetes Agarthi titkai. Nepálban találkozunk az élő istennővel, Bhutánban pedig tanúi lehetünk, hogyan őrzik a hagyományokat a sárkánykirályok. Misztikus helyek, szent emberek és titkos közösségek Indiai utazásunk nem lenne teljes, ha nem pillantanánk be Ammá, az Ölelő Anya ásramjába is. Kínában egy újabb, titokzatos világot ismerhetünk meg. Feltárulnak előttünk a félelmetesnek tűnő, gyakran félreértett kínai titkos társaságok titkai. Megtanuljuk, hogyan különböztessük meg egymástól a spirituális közösségeket és a triádok maffiózóit. Láthatjuk, milyen buddhista és taoista hagyományok határozzák meg ma is a sok százmillió kínai életét. A kínai tradíciók közül feltárul előttünk a sárkányok kultusza, az Ég és a Föld harmóniája, benézünk az istenségek birodalmába és a kínai poklokba, miután megkönnyebbülve elmerülhettünk az éhes szellemek ünnepét kísérő szemkápráztató forgatagban. A könyv hasznos tanácsokat ad arra nézve is, hogy kerülhetjük el zarándoklatunk vagy felfedező utunk során a kellemetlenségeket, így a lehető legfelemelőbb élményekben lehet részünk, ha elindulunk magunkhoz ölelni a Napkelet csodáit. Nagyszerű olvasmány az utazóknak, és azoknak is, akik otthon ülve akarják felfedezni Ázsia ezoterikus titkait. Az ázsiai éjszaka sötétjében olyan titkok várnak ránk, amelyeket csak ott az ott élő emberek között járva, a mindennapok nyüzsgő forgatagában elmerülve ismerhetünk meg. A szerző, Varga Csaba Béla pontosan ezt tette. Öt évig élt Indiában, bejárta a környező államokat, Közép-Ázsia muszlim köztársaságait és Délkelet-Ázsia országait is. Megismerte az ott élő népek spirituális hagyományait, és első kézből tapasztalta meg, milyen erősek Ázsiában az ősi szokások és a tradíciók. Eddig 110 ismeretterjesztő cikke, két ismeretterjesztő könyve és három regénye jelent meg. Ez a második könyve a Trivium Kiadónál. A szerző nevével korábban a Kiadó buddhizmussal, vallással és Őszentségével a Dalai Lámával foglalkozó könyveinek fordítójaként találkozhattunk.

Malala Yousafzai - Christina Lamb - Eu ​sou Malala
Eu ​sou Malala é a história de uma família exilada pelo terrorismo global, da luta pelo direito à educação feminina e dos obstáculos à valorização da mulher em uma sociedade que privilegia filhos homens. Quando o Talibã tomou controle do vale do Swat, uma menina levantou a voz. Malala Yousafzai recusou-se a permanecer em silêncio e lutou pelo seu direito à educação. Mas em 9 de outubro de 2012, uma terça-feira, ela quase pagou o preço com a vida. Malala foi atingida na cabeça por um tiro à queima-roupa dentro do ônibus no qual voltava da escola. Poucos acreditaram que ela sobreviveria. Mas a recuperação milagrosa de Malala a levou em uma viagem extraordinária de um vale remoto no norte do Paquistão para as salas das Nações Unidas em Nova York. Aos dezesseis anos, ela se tornou um símbolo global de protesto pacífico e a candidata mais jovem da história a receber o Prêmio Nobel da Paz. Eu sou Malala é a história de uma família exilada pelo terrorismo global, da luta pelo direito à educação feminina e dos obstáculos à valorização da mulher em uma sociedade que valoriza filhos homens. O livro acompanha a infância da garota no Paquistão, os primeiros anos de vida escolar, as asperezas da vida numa região marcada pela desigualdade social, as belezas do deserto e as trevas da vida sob o Talibã. Escrito em parceria com a jornalista britânica Christina Lamb, este livro é uma janela para a singularidade poderosa de uma menina cheia de brio e talento, mas também para um universo religioso e cultural cheio de interdições e particularidades, muitas vezes incompreendido pelo Ocidente.

Vámbéry Ármin - Bokhara ​története
A ​Bokhara története Közép-Ázsia talán leghíresebb városának és tágabb régiójának 19. századi krónikája. Bukhara (vagy más átírásokban Bokhara, Buhara) és a bukharai oázis múltja az iszlám előtti időkig nyúlik vissza. A kötet valójában nem egy várostörténetet takar, hanem kultúrtörténet, politikatörténet az 1868-ban orosz vazalussá vált Bukharai Emírség történetéről.

Bujna Zoltán - A ​harmadik út
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Michael Chabon - Gentlemen ​of the Road
Michael ​Chabon’s Pulitzer Prize-winning bestseller, The Amazing Adventures of Kavalier & Clay, sprang from an early passion for the derring-do and larger-than-life heroes of classic comic books. Now, once more mining the rich past, Chabon summons the rollicking spirit of legendary adventures–from The Arabian Nights to Alexandre Dumas to Fritz Leiber’s Fafhrd and the Gray Mouser stories–in a wonderful new novel brimming with breathless action, raucous humor, cliff-hanging suspense, and a cast of colorful characters worthy of Scheherazade’s most tantalizing tales. They’re an odd pair, to be sure: pale, rail-thin, black-clad Zelikman, a moody, itinerant physician fond of jaunty headgear, and ex-soldier Amram, a gray-haired giant of a man as quick with a razor-tongued witticism as he is with a sharpened battle-ax. Brothers under the skin, comrades in arms, they make their rootless way through the Caucasus Mountains, circa A.D. 950, living as they please and surviving however they can–as blades and thieves for hire and as practiced bamboozlers, cheerfully separating the gullible from their money. No strangers to tight scrapes and close shaves, they’ve left many a fist shaking in their dust, tasted their share of enemy steel, and made good any number of hasty exits under hostile circumstances. None of which has necessarily prepared them to be dragooned into service as escorts and defenders to a prince of the Khazar Empire. Usurped by his brutal uncle, the callow and decidedly ill-tempered young royal burns to reclaim his rightful throne. But doing so will demand wicked cunning, outrageous daring, and foolhardy bravado . . . not to mention an army. Zelikman and Amram can at least supply the former. But are these gentlemen of the road prepared to become generals in a full-scale revolution? The only certainty is that getting there–along a path paved with warriors and whores, evil emperors and extraordinary elephants, secrets, swordplay, and such stuff as the grandest adventures are made of–will be much more than half the fun.

Gyene Pál - Független ​államiság a posztszovjet Közép-Ázsiában
Hiánypótló ​kötetet tart kezében az olvasó: mindezidáig magyar nyelven még nem született a közép-ázsiai régió modern kori történelmét vagy éppen a függetlenné vált posztszovjet közép-ázsiai köztársaságok, az öt "isztán" politikai rendszereit átfogó igénnyel tárgyaló monográfia. Jelen munka erre a feladatra kíván vállalkozni, a könyv ennek megfelelően történeti és összehasonlító szemléletű. A régió sorsát részletesebben az cári orosz birodalom expanziójától kezdve kíséri végig, a szovjet tagköztársaságok megszervezésének és lehatárolásának bemutatásán keresztül egészen a függetlenné válásukig. Ezt követően a független közép-ázsiai köztársaságok: Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán politikai rendszereit összehasonlító jelleggel öt esettanulmányban tárgyalja. Végül, de nem utolsósorban megkísérli felvázolni a térség országainak külügyi és külgazdasági kapcsolatait. Hiszen a globális és regionális nagyhatalmak (Kína, Irán, Oroszország stb.) érdekszféráinak metszéspontjában fekvő régió napjainkban geostratégiailag ismét felértékelődőben van, elég itt talán a kaszpi olajért folytatott nagyhatalmi versenyfutásra, az "új selyemút" Kína által finanszírozott infrastrukturális-kereskedelmi projektjeire gondolni. Úgy véljük tehát, hogy Közép-Ázsiában - melynek népei a magyarokra mint távolba szakadt rokonokra tekintenek - a magyar kutatóknak, politikai döntéshozóknak, gazdasági kapcsolatokat építő üzletembereknek és a kulturális értékek iránt érdeklődő turistáknak is bőven van keresnivalója. Gyene Pál munkája tudományos igényességgel íródott, de ismeretterjesztő kézikönyvként vagy a felsőoktatásban haszonnal forgatható tankönyvként is bátran ajánlható az érdeklődők figyelmébe.

Kollekciók