Ajax-loader

'könyvkiadás' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Peter Stjernström - A ​világ legjobb könyve
Titus ​alkoholista. Mellesleg befutott író. Sikeres, de a siker nem izgatja, a díjak nem érdeklik, józanul még képes lenne jót írni, de ritkán józan. Unja az egészet. A jóképű és fiatal Eddie ellenben igazi irodalmi rocksztár. Szerelmes költeményeit zabálják a nők, már csak egy hajszál választja el attól, hogy ő legyen a messzi észak legkiemelkedőbb írója. Titus és Eddie jól berúgnak. És ha már berúgtak, fogadást kötnek; egyikük megírja a világ legjobb könyvét, azt a könyvet, amiben minden benne van. Ami az összes sikerlistán első tud lenni, legyen az thriller, szakácskönyv, népszerű pszichológia, romantikus regény, stb. Így a világon mindenki az ő könyvét olvashatná. Az izgalmas fogadás véresen komoly fordulatot vesz, ahogy a két író újabb és újabb trükköket vet be, hogy övé legyen a trófea. Ki ér célba előbb? Meg lehet írni a világ legjobb könyvét? És ha egyszer megírták, el lehet olvasni? A világ legjobb könyve szerethetően szemtelen humorral mesél emberi gyarlóságról, a múzsa csókjáról, vagy annak hiányáról, futószalagon gyártott sikerkönyvekről, eredendő bűnről, egy tökéletesnek hitt országról, kiszámítható médiáról és trendi gyógyszerfüggőségről. A svédek új fenegyereke jókora gyomrost ad íróknak, írójelölteknek, a könyvszakmának, és mindenkinek, aki olvas.

Nicolas Barreau - A ​nő mosolya
Véletlenek ​pedig nincsenek! - vallja Aurélie Bredin, aki édesapja halála után átveszi egy kis párizsi étterem irányítását. Azon a végzetes novemberi napon, amikor olyan boldogtalannak érzi magát, mint még soha, a Szent Lajos-sziget kis könyvesboltjában különös könyvre bukkan: A nő mosolya című regény egyik helyszíne nem más, mint az ő vendéglője, a főhősnő pedig mintha... Nem, ilyen nincs! Aurélie elhatározza, hogy utánajár a rejtélynek: meg kell ismerkednie a regény írójával. Csakhogy próbálkozásai sorra kudarcot vallanak, mígnem egy szép napon az író levele a postaládájába pottyan. Találkozásuk azonban egészen másképp alakul, mint ahogy elképzelte...

Federica Bosco - A ​szerelem különös súlya
,,A ​szerelem egyszer csak véget ér, és kész. Csak úgy, egy szerda este, mindenféle előzetes értesítés nélkül. Mit teszel? Elhagyod? Valódi ok nélkül?" Francesca házassága megfeneklett. Pedig az örök optimista Edo igazi mintaférj, sosem veszekszik, mindent eltűr, szolgálatkész és bosszantóan mosolygós. Francesca számára mindez elviselhetetlen. Éjjelente cupcake-sütögetésbe menekül, nappal az előléptetéséért gürcöl egy könyvkiadóban. Főnöke, a hatalmas egóval megáldott Bigazzi azóta hajszolja a világraszóló sikert, mióta lemaradt A szürke ötven árnyalatának kiadási jogáról. Mr. Big éppen Francescát bízza meg a feladattal, hogy bestsellert írasson Leonardo Calamandreivel, a cinikus, minden hájjal megkent szépfiúval, akiért rajonganak a nők. Nem úgy Francesca, aki meglátja a sérült kisfiút a magabiztos pasi álarca mögött, és elhatározza, hogy vagy beleszeret, vagy megöli... A szerelem különös súlya az élet meghatározhatatlan mérőszámairól szól; hol kezdődik a szerelem, és mennyire gyorsan múlik el, milyen hőfokon kell benne égni, és mikortól ég a körmünkre.

Rodica Doehnert - Hotel ​Sacher
A ​19. századi végi Bécsben pezseg az élet, virágzik a kultúra. Az Operaházzal átellenben a legendás Hotel Sacher is fénykorát éli, pompás termeiben nyüzsögnek a vendégek. Az ambiciózus özvegyasszony, Anna Sacher irányítása alatt szobalányok, inasok és pincérek hada lesi az előkelőségek és hírességek minden kívánságát. Martha és Maximilian Aderhold Berlinből érkezett, hogy tehetséges írókat fedezzenek fel újonnan alapított könyvkiadójuk számára, míg az elbűvölő Traunstein herceg és hercegné éppen a mézesheteiket töltik Bécsben. A hotel halljában szivarfüstbe burkolózó tekintélyes férfiak kötnek üzleti és politikai alkukat, mások kalandot keresve titkos légyottra sietnek. Eközben rejtélyes bűnügy borzolja a kedélyeket: Marie Stadler, a szálloda konyháján dolgozó gyereklány, nyomtalanul eltűnt. Hogyan fonódik össze a csillogó pompában és a sötét sikátorokban élők sorsa? S mi történt a kis Marie-val? Rodica Doehnert regénye bepillantást nyújt a Hotel Sacher ragyogó kulisszái mögé, és megeleveníti az Osztrák-Magyar Monarchia aranykorának végnapjait. Rodica Doehnert (1960) román származású német író, forgatókönyvíró, rendező. Hotel Sacher című regényéből 2017-ben Sacher Szálló címmel osztrák-német koprodukcióban filmsorozat is készült.

Jason Epstein - A ​könyvkiadás múltja, jelene és jövője
A ​szerző Jason Epstein, a legendás amerikai szerkesztő, a Doubleday, a Random House és más vállalkozások munkatársa, aki többek között Norman Mailer, Vladimir Nabokov, E. L. Doctorow műveit segítette világra, az első szerkesztő, akit az amerikai irodalomért tett szolgálatáért Nemzeti Könyvdíjjal tüntettek ki. A műfaj: előadásnak, esszének álcázott szerelmi vallomás a „szakmához”; történelmi alapozású elemzése a könyvkiadás múltjának és jelenének egy új technológiai forradalom hajnalán, sőt délelőttjén; óvatosan bizakodó himnusz a KÖNYV jövőjéről. Jason Epstein eszmefuttatása a könyvipar egészének a helyzetével és lehetőségeivel foglalkozik: az új technológia mellett a kis- és nagykereskedelem, a reklám, a marketing, az új tulajdonosi struktúrák, no és persze az író, a szerkesztő, az ügynök, a vásárló és olvasó közönség „szerepének” módosulása is érdeklődési körébe tartozik. S mindenek mellett ott van Epstein személyes „könyves” sorsa, azé a vidéki fiatalemberé, aki csak pár hónapra képzelte el magát egy New York-i könyvkiadóban, s aztán több mint ötven évre prolongálta szerkesztői tevékenységét. Ez az okos, szellemes, színes esszé kultúrtörténeti kalandregény és varázslatos kézikönyv egyszerre.

Bart István - A ​könyvkiadás mestersége
Mi ​a könyvkiadói siker titka? Tehetség és szimat, valamint a szövetséges véletlen? Avagy az üzemszerű szervezettség, szorgalom és rendszer? Melyikük volt a sikeresebb, az a kis lipcsei kiadó-e, amely 1911-ben nyolcszáz példányban megjelentette egy ismeretlen prágai kishivatalnok, Franz Kafka elbeszéléseit, hogy azután egy-két év múlva tönkre is menjen, és csak a nevét meg a szerzői jogait hagyja maga után örökül, vagy az a nagy amerikai könyvgyár, amelynek révén aztán máig jövedelmező világsiker lett a műből? Bart István, a könyvkiadás elismert tagja, a szakma talán legtapasztaltabb képviselője ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ. Régen várt könyvének középpontjában a könyvkiadás eddig titkolt területei állnak: a könyvkiadás mint üzlet és mint befektetés, a könyvkiadás szervezeti kérdései, de mindenekelőtt a könyv és a pénz viszonya.

Kiss István - Az ​Athenaeum könyvkiadó története és szerepe a magyar irodalomban
A ​magyar kapitalista könyvkiadás egyik nagyhatalmának, az Athenaeum Könyvkiadónak száz éves történetét írta meg Kiss István ebben a műben. A korszakban Magyarországon megjelent kiadványok több mint 10%-át adta ki az Athenaeum, míg a fennmaradó 90%-on kb. 40 kiadó osztozott. Különösen a szépirodalom kiadásában gazdag az Athenaeum története. A 19. században Petőfi, Jókai, Eötvös, Tompa, Madách műveinek kiadásával szerzett kimagasló érdemeket a magyar kultúra területén, később pedig a Nyugat nagy nemzedékéből életmű-szerződést kötött Móriczcal, Babitscsal, Tersánszkyval; rajtuk kívül mintegy 150 író műveit juttatta el az olvasókhoz. Kiss István hatalmas adatfeltáró munka alapján írta meg tanulmányát. A nagy anyagban biztos érzékkel tájékozódva tartja szemmel a vállalatok anyagi, terjesztési ügyeit, a pályázatok sorsát, a sorozatokat, a részvénytársaság irányításának változásait, valamint a honoráriumok alakulását.

Frédéric Barbier - A ​könyv története
A ​nyomtatott és kéziratos könyv története a mai francia történetírás egyik legígéretesebb kutatási területe. A könyvtörténet a kultúrtörténet részét (méghozzá talán éppen a legfontosabb részét) képezi, kutatóinak ugyanakkor komoly interdiszciplináris felkészültséggel is kell rendelkezniük, hiszen választott tárgyuk számos ponton érintkezik a gazdaság-, a technika-, a társadalom- és a politikatörténettel is. A könyvtörténet a történetírásnak az a területe, amelyen az utóbbi húsz év során a legtöbb eredményes kísérlet történt az összehasonlító szemlélet és módszer működtetésére. Az új évezred kezdetén két okból is különösen nagy figyelmet kell fordítanunk a könyv és az írásbeliség történetének feltáró-elemző jellegű vizsgálatára. A könyvtörténeti kutatások ahhoz is hozzásegítenek bennünket, hogy új perspektívából lássuk a média jelenkori forradalmát: az írásbeliség története szolgáltatja a kulcsot a legújabb médiumok működésének megértéséhez. Jelen kötetünk - amelynek szerzője Frédéric Barbier, a könyvtörténet talán leghíresebb francia művelője, számos tanulmány és könyv szerzője - nemcsak a kutatások eredményeiről, hanem azok módszertanáról és nehézségeiről is beszámol. Példáinak jelentős részét természetesen Franciaországból veszi, ám nem mulaszt el kitekinteni Európára, sőt az egész világra.

Robert Galbraith - A ​selyemhernyó
Amikor ​a regényíró Owen Quine eltűnik, a felesége Cormoran Strike magánnyomozóhoz fordul. Először azt hiszi, a férje csak elvonult magában valahová néhány napra (ahogy már korábban is), és most azt szeretné, ha Strike megkeresné és hazahozná. De ahogy Strike nyomozni kezd, kiderül, több van Quine eltűnése mögött, mint azt a felesége gondolta. Az író épp befejezett egy kéziratot, melyben vitriolos tollal megírt portrék szerepelnek szinte minden ismerőséről. Ha ez a regény megjelenik, életeket tehet tönkre – így tehát nagyon is sokan lehetnek, akik szeretnék befogni a száját. És amikor rátalálnak a bizarr körülmények között brutálisan meggyilkolt Quine-ra, versenyfutás következik az idővel: meg kell fejteni, mi vezeti ezt a kegyetlen gyilkost – mert Strike ilyennel még sosem találkozott… A selyemhernyó letehetetlen, fordulatokkal teli krimi, a Cormoran Strike-ról és eltökélt, fiatal titkárnőjéről, Robin Ellacottról szóló sorozat második kötete.

Konsztantyin Vorobjov - És ​jött az óriás...
A ​regény cselekménye egy nagy szépirodalmi könyvkiadóban játszódik napjainkban. Szereplői: igazgató, főszerkesztő, szerkesztők, és még sokan mások. A cselekmény egy kezdő íróból kiadói segédszerkesztővé előlépett fiatalember munkahelyi kálváriáját és botrányos szerelmi kapcsolatát mondja el. A könnyed, ironikus hangvételű könyv szellemesen karikírozza a kiadói élet visszásságait, "hasznos" recepteket ad fiatal és kevésbé fiatal íróknak arra vonatkozóan, hogyan kell kiadható műveket alkotni. Vorobjov, ezt bátran állíthatjuk, nem az említett receptek alapján készítette el regényét. Az És jött az óriás... aktuális problémákat, valódi küzdelmet és esendő mai hősöket mutat be.

Kende Sándor - Sorsom ​a könyv
Kende ​Sándor író és könyvkereskedő - így kezdődne egy lexikoncikk a szerzőről. Több mint húsz kötete jelent meg, s a magyar könyvkereskedelem legendás szereplője. A kötetben a "hőskorszakra" emlékezik, 1945-től 1966-ig, bár csak 1974-ben hagyta el a "szakmát". Azóta szabad foglalkozású író. Mint maga írja: "Az úgynevezett >>hőskorszakra<< akartam és szeretek visszaemlékezni. Amikor gőzösünk még nem robogott biztonságosan lefektetett acélpályán, hanem neki kellett rugaszkodnunk a szekérnek és húzta-tolta ki-ki, ahogyan tudta. Aztán ezekből a tapasztalásokból kialakult, >>megalkotódott<< az új szakmai rend." Kende Sándor e könyve is szépirodalom, de történelem is: a sztorikat szépírói eszközökkel írja meg, s a sztorik igazak. Ennyit elég is elárulnunk az olvasónak, akinek szíves figyelmébe ajánljuk Kende Sándor új könyvét.

Alcser Norbert - Odavágunk ​a könyvpiacnak!
Alcser ​Norbert 2011-ben alapította két társával Magyarország első self-publishing szolgáltató kiadóját, a Publiót. Az elmúlt négy év alatt több mint 1500 könyvet adtak ki. Több könyvük vezette a Bookline e-könyv toplistáját. 2015-ben Jeremie kockázati tőkebefektetést kaptak, aminek segítségével felvásárolták a Rukkola.hukönyvcserélő portált. A szerzői kiadás dübörög a világban, a könyvértékesítésben pedig vérfrissítésre van szükség. A könyviparnak kell egy hatalmas lökés, hogy fel tudjon zárkózni a három nagy szabadidő- és kulturális szolgáltató mellé. A Publiónak a Rukkolával együtt ez a célja. Négy év után megérkeztünk oda, hogy megkezdhetjük a terjeszkedést, a cég nemzetközi bővítését… "A könyvkiadást nem a becsődölő nagyobb kiadók és könyvértékesítők fogják tönkretenni, hanem a több mint 50 éve változatlan üzleti modell és az ehhez való görcsös ragaszkodás." Alcser Norbert CEO, Publio

Gyurgyák János - Szerzők ​és szerkesztők kézikönyve
A _Szerzők ​és szerkesztők kézikönyvének_ első kiadása 1996-ban jelent meg, a második 2005-ben. Ez utóbbi kiadás óta immár 13 év telt el, s a kézikönyvek legalább egy évtizedenként jelentős átdolgozásra szorulnak. Különösen a digitális forradalom korában. Ez a folyamat ugyanis alaposan felforgatta a magyar könyvkiadás hagyományos világát is. Mindezen okok miatt több ponton újragondoltam és újrafogalmaztam a könyv téziseit és gyakorlati megoldásait. E könyv első kiadásának előszavában azt írtam, hogy egy jó kézikönyvnek csak a harmadik kiadása használható igazán. Ezek után félve bocsátom útjára ezt a munkát, tartva kissé attól, hogy nem tudok mindenben megfelelni ennek a magas elvárásnak. Végül pedig - ha nem is örök optimistaként - hiszek abban, hogy végső soron a racionálisan átgondolt szabálykövetés mindenki, tehát a kiadók, a szerzők és az olvasók számára is előnyös, hasznos és hosszú távon kifizetődő vállalkozás. _Gyurgyák János_

Andrew Clements - Sherry ​Clutch, a siker kovácsa
Hogyan ​fogadtassunk el egy kéziratot a kiadóval? Hogyan csináljunk valakiből sikeres szerzőt? Nehéz kérdések, de Zoe-nak máris egy csomó klassz ötlete van! Hiszen amit barátnője, Nathalie írt, Zoe szerint kész remekmű! Már csak rá kell venni egy kiadót, hogy adja ki. Natalie édesanyja egy jelentős gyerekkönyv- kiadó szerkesztője, a fiatal szerző azonban senkitől sem akar szívességet kérni. Zoe-nak azonban pompás ötlete támad... Kedves és szeretetreméltó történet két kamaszlányról, és arról, hogy a tehetség és kitartás végül mindig elnyeri jutalmát.

Jean-Claude Carrière - Umberto Eco - Ne ​remélje, hogy megszabadul a könyvektől
Jön ​az e-book. Vége a könyvnek? Alighanem nagyobb veszélyek is fenyegették már. 2000 év cenzorai vélekedtek úgy, hogy a szabad gondolat e mindig "megbízhatatlan" hordozóját és jelképét könyvtárak mélyére száműzve jól el kell zárni; a könyvtárakkal pedig az is gyakran megesett, hogy porig égtek. És a mindenkori lángok sok olyan remekművet is elemészthettek, amelynek ma már a címe is kitörlődött az emberiség emlékezetéből. A kultúra az, ami fennmarad. Akárhogy keresünk-kutatunk, könyvtárainkban és múzeumainkban csak azt találjuk, aminek az idő megkegyelmezett. Két jó barát, két notórius bibliofil: Jean-Claude Carrière és Umberto Eco - egyikük neves színpadi és filmforgatókönyv-szerző, Buñuel és Peter Brook egykori alkotótársa, a másikuk világhírű tudós regényíró - leült, hogy elbeszélgessen közös szenvedélyük tárgyáról, a könyvről. Beszélgetéseik többek között erről: az emlékezetről és az emlékezetből kihagyhatatlan lyukakról, jóvátehetetlen veszteségekről szólnak. Sziporkázó dialógusuk ma, amikor az írott szó hovatovább globális közkinccsé válik, hasznos szempontokat ad a jövő esélyeinek megítéléséhez is. Az eredmény, olvasók és könyvbarátok örömére: mosolygó főhajtás a Gutenberg-galaxis előtt. Talán az e-könyv olvasókban is sikerül nosztalgiát ébresztenie.

Marian Keyes - The ​Other Side of the Story
Laced ​with sparkling wit and compassionate insight nobody does it quite like Marian Keyes. Jojo Harvey is a literary agent whose star is on the rise. In love with both her married boss and her burgeoning career, not much distracts her. Until she finds herself representing two women who used to be best friends. Used to be. One of them, Gemma, has suddenly found herself from a broken home at the age of thirty-two. Meanwhile, Lily the woman Gemma has always blamed for stealing her one chance of happiness is enjoying the overnight success of her debut novel. Set in the world of publishing, The Other Side of the Story is about love, loyalty, glass ceilings and survival tactics - and what to do when you get your chance for revenge.

Cserépfalvi Imre - Egy ​könyvkiadó feljegyzései
"Meglep ​az az érdeklődés, amely személyem iránt megnyilvánul. Fiatalok, kutatók, egyetemisták keresnek fel. Az az ember érdekli őket, aki kapcsolatban volt később jelentőssé vált személyekkel. Az, hogy könyvkiadó lettem, hogy a könyveket megszerettem, hogy a világképem kialakult, abban a József Attilával való találkozásom volt a döntő. Hihetetlen hatást tett rám. Ahogy kézbevett és kinyitott egy könyvet, olyat én még nem láttam. A mosolyával simogatta, úgy érintette, mint valami kincset... És az ő hatása mellett még valami: kezembe került egy Táncsics-könyv. A nép nevében. Abban a hangulatban és eszmélésben Táncsics gondolatai döbbenetes hatást tettek rám: hogyan jut el a könyvön keresztül az emberekhez az eszme és gondolat. Attól kezdve foglalkoztatott a könyv, a szöveg ereje, akkor kezdtem hinni abban, hogy könyvekkel a világot meg lehet változtatni. Kialakult a könyvek örökéletűségéről egy rögeszmém, s megmaradt mostanáig. A legjobban - a szerzőimnél is jobban én hittem a könyv erejében. Bálint György egyik írása jár most az eszemben: megégethetnek, elpusztíthatnak sok ezer könyvet, de fennmarad tíz, öt, vagy egy... és abban az egyben fennmarad az igazság, az erő és szépség. Ezért lettem könyvkiadó."

Zágorec-Csuka Judit - A ​szlovéniai magyar könyvkiadás-, sajtó- és könyvtártörténet 1945-től 2004-ig
A ​mind küllemében, mind belbecsében igényes, széles látókörű monográfia nemcsak a címben megjelölt tárgyat járja körül jelentős szakmaisággal: valójában a szlovéniai magyarság történetét, kultúrtörténetét mutatja be e témán keresztül. Zágorec-Csuka Judit könyvtáros, költő, irodalomtörténész, műfordító, jelenleg Lendván él.

Kerekes Pál - E-book ​kalauz
Elektronikus ​könyv avagy e-book, reader, Kindle, DRM, epub, iPad néhány furcsa, új kifejezés jött divatba és terjed a könyvbarátok beszélgetéseiben. A hiányos és félinformációk tengerében akadnak, akik máris temetik a hagyományos könyvet. De nincs ok az aggodalomra: itt az első tömör és közérthető összefoglaló, amelynek segítségével Ön villámgyorsan képbe kerülhet és hozzászólhat a témához... A szerző megkísérli elhelyezni az e-könyvet az olvasás kultúrájában és bemutatja előnyeit, hátrányait, típusait, lelőhelyeit, valamint hasznos tanácsokat ad az e-könyvek olvasásához.

Mezei Márta - A ​kiadó "mandátuma"
Írók ​gyűjteményes munkáinak szervezettebb, folyamatosabb kiadása Magyarországon az 1780-as években indul. Ez a korszak a kulturális élet fellendülésének ideje: II. József uralkodása alatt felerősödik a nemzeti identitás, a nemzeti értékek felmutatásának tendenciája; a modern, európai műveltségű értelmiség művekkel és szervezőmunkával ekkortól kezdve egyre intenzívebben vesz részt az irodalmi életben. E fellendülő mozgalomhoz kapcsolódnak a művek, életművek megjelentetésének munkálatai. A szövegeket kibocsátó írók sokoldalú mandátumot, sokféle kötelezettséget vállalnak, a textológia mellett kiterjedt szervezési feladatokat - ebben a korabeli és komplex értelemben nevezzük őket a címben és a továbbiakban kiadóknak. Magatartásukban öntudat munkál, egy nagyobb ügy elkötelezett szolgálatának öntudata, kiadványaikkal programjuk szerint a kor nyelvi, ízlésbeli, irodalmi, erkölcsi világának alakítását akarják segíteni, törekvéseiket e magasabbrendű célnak rendelik alá. E szociológiai alapozottságú vállalás, különösen a kezdeteknél, erősen meghatározza tevékenységüket: a kulturális nevelés, a kultúraalakítás szempontjából választják ki az aktuális műveket, szerzőket (főként a közvetlen elődöket), a cél szolgálatában javítják és alakítják a szövegeket, a kötetek felépítését és az apparátust. Ám e munka filológiai kihívást is jelent: a célszerű, a „helyes" szöveg és tényezőinek megállapítását, a mű törvényei, az alkotói szándék szembesítését az elvárásokkal, a művek körének és rendjének legtanulságosabb elrendezését, a szükséges magyarázatok jellegének és mértékének kijelölését. Az egyes könyvek a kiadói mandátum egyedi értelmezéséről, érvényesítéséről adnak képet; a munkálatok folyamata Révaitól Kazinczyig a problémák és megoldások történetét rajzolja ki.

Haiman György - A ​könyv műhelyében
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Heltai Nándor - "Örökre ​ide fészkelem magam"
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Covers_156818
Különkiadás Ismeretlen szerző
0

Ismeretlen szerző - Különkiadás
Sokszor ​kérdezik tőlünk, milyen könyveket is adunk ki. Általában nehéz, csapongóan körülményes felelet következik. Meg valami olyasmi, hogy sokfélét. Van művészettörténet, filozófia, életrajz,műszaki könyvek. Még regény is akad. Ezentúl azonban könnyű dolgunk lesz. A kedves érdeklődő kezébe nyomjuk ezt a válogatást, mely sok jó könyvünk egy-egy részletét tartalmazza, s aztán nevetve még hozzátesszük: Ilyeneket! Mind jó!

Marian Keyes - Neue ​Schuhe zum Dessert
Als ​Gemma ihre große Liebe an ihre beste Freundin verliert, kauft sie eine Packung Kleenex, fünf Paar Schuhe und setzt sich an den Computer, um sich ihr Unglück von der Seele zu schreiben. Susan ist von den lakonisch-witzigen Texten ihrer Freundin so begeistert, dass sie sie heimlich einer prominenten Literaturagentin schickt. Was daraus werden kann? Natürlich der weltweit erwartete neue Bestsellerroman von Marian Keyes.

Datus C. Smith - A ​könyvkiadás kézikönyve
A ​szerző - a kortárs amerikai könyvkiadás nemzetközileg elismert szaktekintélye - e számos nyelvre lefordított művében arra vállalkozott, hogy az érdeklődők minél szélesebb rétegét avassa be hivatásának titkaiba. A könyvkiadás legáltalánosabb elveinek tisztázása után a kiadási folyamat egymást követő fázisait veszi sorra az előkészítéstől a nyomdai munkálatokon át a terjesztésig, illetve a reklámtevékenységig. Elemzi a kiadó, valamint a szerzők, nyomdászok, könyvkereskedők, könyvtárosok és pedagógusok között fennálló viszonyrendszert, majd kimerítően tárgyalja a könyvkiadás gazdaságtanát. Külön fejezetet szentel a tankönyv- és gyermekkönyvkiadás, valamint az idegen nyelvekből fordított művek sajátos problémáinak, és útmutatása alapján - amelyet mindvégig a gyakorlatiasság vezérel - a könyvszakma jogi kérdéseiben is eligazodhatunk.

Jean-Claude Carrière - Umberto Eco - N'espérez ​pas vous débarrasser des livres
A ​la veille de l'arrivée sur tous les marchés du monde des nouvelles générations de livres électroniques, deux écrivains bibliophiles s'interrogent sur l'avenir du livre. Une discussion à la fois savante et humoristique qui nous fait traverser 5000 ans d'histoire du livre, du papyrus au fichier électronique.

Avery Corman - A ​nagy játszma
A ​Kramer kontra Kramer bestseller szerzőjének újabb regénye, mely a könyvkiadástól a szórakoztató iparágig vezető útról szól. Paul Brock író azért küzd, hogy kiadják első regényét, ezért egy régi barátjához, Mel Steinerhez fordul segítségért. Mel a zene-business mágnása, a modern idők Barnumja, Pault is ünnepelt nagyságként adja elő. Ráveszi a férfit, hogy írjon egy tréfás dalokból álló műsort, amely az amerikai középosztály érdekeiről szól. Sorsdoktorok, médiaszakértők machinációján keresztül Paul fenomenné növi ki magát; koncertsztár és természetesen bestseller szerző. Megkap mindent, még azt is, amit nem akar. A nagy játszma különleges helyet foglal el a szórakoztató regények sorában, de egyben a gondolatok komoly tápláléka is.

Petőcz Károly - Tevan ​amatőr könyvek
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

V. Ecsedy Judit - Simon Melinda - Kiadói ​és nyomdászjelvények Magyarországon - 1488-1800
A ​kötet a magyarországi nyomdász és kiadói jelvényeket magyar és angol nyelven mutatja be, amelyet 128 tételből álló katalógus egészít ki kétnyelvű elemzésekkel. A nyomdászat elterjedését Európa-szerte hamarosan követte a könyvkiadói és nyomdászjegyek megjelenése. E jelvényeket – a díszítési szándék mellett – a szükség hozta létre, a mesterek megkülönböztetése iránti igény. Bár a nyomtatvány bevezető soraiban vagy a kolofonban olvasható volt a kiadó, a kereskedő vagy a nyomdász neve, de még nem abban a tagolt, jól elkülönülő és figyelemfelkeltő formában, ahogyan később a címlapon meghonosodott.

Fitz József - A ​magyar könyv története 1711-ig
Kultúrtörténetünk ​egyik legfontosabb ágáról, a magyar könyv történetéről mindeddig nem jelent meg a nagyközönség igényeit kielégítő, átfogó jellegű munka. Ezt a hiányt akarta megszüntetni a kiadó, amikor felkérte Fitz Józsefet és Kéki Bélát, könyvtörténetünk kiváló ismerőit egy kétrészes mű megírására, amely a legrégibb időktől napjainkig bemutatja a magyar könyv fejlődését. E mű 1711-ig terjedő első része Fitz József munkája. Könyvünk szélesebb olvasótábor számára szóló összefoglalása a szerző készülő, többkötetes tudományos rendszerezésének, melynek első kötete a közelmúltban jelent meg. (Fitz József: A magyar nyomdászat, könyvkiadás és könyvkereskedelem története. I. A mohácsi vész előtt. Akadémiai Kiadó 1959.) Éppen ezért csak szakembert érdeklő részletekbe nem bocsátkozik; olvasmányosan, színesen, gazdag hangszereléssel, a könyvesztétika szólamát is megpendítve idézi fel a magyar könyv múltját.

Harkály Szilvia - A ​magyar e-book kiadás jelene és jövője
2010-ben ​külföldön vásároltam magamnak egy, az Amazon cég által szállított Kindle 2 e-könyv olvasót. Itthon sajnálattal tapasztaltam, hogy milyen nehéz tartalommal ellátni. Először persze ingyenes kiadványokat töltöttem le, például a Magyar Elektronikus Könyvtár oldaláról. További tartalmak elérése korlátozott volt számomra, kérdéseimmel nem tudtam kihez forduljak. A kezdeti nehézségek kedvemet szegték ezért az olvasót hamarosan eladtam. Ez az esemény is közrejátszott szakdolgozati témaválasztásomban. A nyomtatott könyvek modernizációja az elektronikus könyv és az e köré kialakított e-könyv olvasók témája mellett döntöttem. Szerettem volna megtudni milyen tevékenységek állnak az e- könyvkiadás mögött Magyarországon, valamint az itthoni helyzet hogyan viszonyul Európa más országaiéhoz és az Amerikai Egyesült Államokéhoz. A szakdolgozatom felépítését illetően fontosnak tartottam, hogy először az információs társadalom kérdéskörét vizsgáljam meg. A gazdaságilag fejlett hatalmak számára már nem a katonai vagy ipari fejlettség, hanem a tudás és az információ vált első számú „fegyverré”. Mára az információszerzés egyik elsődleges eszköze az internet és a számítógép. Olyan széles tartalommal és könnyű elérhetőséggel nehezen lehet versenyezni, mint amit e két eszköz együttese biztosít. Az interneten elérhető elektronikus könyvek kezdetben – több mint 15 éve – CD-n vagy a DVD-n jelentek meg. De a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően ma több e-könyv olvasó eszköz közül válogathatnak az érdeklődők, aminek előnyeit sokan ismerik fel. Nap, mint nap egyre több olvasót látok a tömegközlekedési eszközön vagy e-könyv olvasót vagy tabletet vagy okostelefont használni. Szakdolgozatomban továbbá megvizsgáltam, hogy mit honnan és honnan milyen jogi következményekkel tudnak letölteni. A hazai e-könyv kiadás szereplői közül négy kiadót kerestem fel és készítettem velük interjút. A beszélgetések során sok mindent megtudtam a jelenlegi e-könyv kiadás helyzetéről, amit a dolgozatomban fejtek ki.

Kerekes Pál - Self-publishing ​hitvallás
A ​szerző, Kerekes Pál PhD, az e-book kalauz írója, a szerzői kiadás újraéledésének eszmeiségét, könyves dinamikáját igyekszik megragadni ebben a rövid összefoglalásban. A self-publishing, a független kiadás ma már nem rosszízű különcködés, hanem a tartalom terjesztésének egy új, elfogadott módja. Idézet a kiáltványból: „Fel kell tölteni az írásművet, hadd járja saját útját a szó, a gondolat. Közzé kell tenni a fontos mondatokat, talán olvasni fogják, talán sikere lesz. Talán most vagy csak évek múlva kezdik értékelni és idézgetni. Jöjjenek, mert várják az emberek az üde és szépen csengő sorokat, amelyek tovább élnek majd, gazdagítják a nyelvet, értelmi és érzelmi összehasonlításokat adnak másutt élőknek, más időpontban felcseperedőknek, más körülmények között küzdőknek.” A self-publishing credo angol és magyar nyelven olvasható a könyvben.

Kollekciók