Ajax-loader

'űrkutatás' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Joshua Nall - News ​from Mars
Mass ​media in the late nineteenth century was full of news from Mars. In the wake of Giovanni Schiaparelli’s 1877 discovery of enigmatic dark, straight lines on the red planet, astronomers and the public at large vigorously debated the possibility that it might be inhabited. As rivalling scientific practitioners looked to marshal allies and sway public opinion—through newspapers, periodicals, popular books, exhibitions, and encyclopaedias—they exposed disagreements over how the discipline of astronomy should be organized and how it should establish acceptable conventions of discourse. _News from Mars_ provides a new account of this extraordinary episode in the history of astronomy, revealing how major transformations in astronomical practice across Britain and America were inextricably tied up with popular scientific culture and a transatlantic news economy that enabled knowledge to travel. As Joshua Nall argues, astronomers were journalists, too, eliding practice with communication in consequential ways. As writers and editors, they played a pivotal role in the emergence of a “new astronomy” dedicated to the study of the physical constitution and life history of celestial objects, blurring harsh distinctions between those who produced esoteric knowledge and those who disseminated it.

Ismeretlen szerző - Fedezd ​fel a világot! - Az Univerzum és a csillagképek
A ​sorozat ötödik kötete eredeti illusztrációk segítségével érzékelteti az emberi gondolkodás számára felfoghatatlanul hatalmas világegyetem méretét és arányait. Űrteleszkópok által készített, látványos fényképek és rajzok segítségével mutatja be a csillagképeket, amelyekhez különböző skálák és színkép-jelmagyarázatok társulnak a könnyebb megértés végett. Emellett számos érdekességet is tartalmaz: felsorakoztatja az univerzum rekordereit, a legnagyobb csillagképtől egészen a legparányibb csillagig.

Andy Weir - Mars
‘Een ​hoogstaand debuut, Weir houdt het hoge tempo vast tot aan de fascinerende ontknoping.’ – Publishers Weekly Astronaut Mark Watney is uitverkoren om als een van de eerste mensen voet op Mars te zetten. Hij zal waarschijnlijk ook een van de eersten zijn om daar te sterven. Nadat een zandstorm hem bijna fataal wordt en de overige bemanning, die ervan overtuigd is dat hij is omgekomen, zich gedwongen ziet de planeet te verlaten, bevindt Watney zich miljoenen kilometers van de rest van de mensheid verwijderd. Hij heeft geen enkele mogelijkheid om een signaal naar de aarde te versturen en zelfs als dat wel mogelijk zou zijn, zouden zijn voorraden opraken lang voordat een reddingsmissie hem zou kunnen bereiken. Bovendien krijgt hij waarschijnlijk niet eens de kans om te verhongeren. De dreiging van het defecte materieel, de vijandige omgeving op Mars of een simpele menselijke fout, kunnen hem eerder fataal worden. Maar Watney vertikt het op te geven. Gedreven door zijn inventiviteit, zijn technische kennis en een hardnekkig weigeren om op te geven probeert hij vastberaden het ene obstakel na het andere te overwinnen. Zal zijn vindingrijkheid genoeg zijn om tegen beter weten in te overleven…? ‘Scherpzinnig, grappig en nagelbijtend spannend. Even geloofwaardig als opwindend.’ – Kirkus Reviews

Avi Loeb - Földönkívüli
_A ​Harvard egyik legjobb csillagásza elénk tárja vitákat kiváltó elméletét arról, hogy a naprendszerünket nemrégiben egy távoli csillagrendszerben élő, fejlett földön kívüli civilizáció látogatta meg._ 2017 végén egy hawaii obszervatórium kutatói megpillantottak egy objektumot, amely a naprendszerünk belsejében száguldott, méghozzá olyan gyorsan, hogy csak egy másik csillagról érkezhetett. Avi Loeb, a Harvard csillagászati tanszékének vezetője bebizonyítja, hogy az ’Oumuamua névre keresztelt jelenség nem lehetett aszteroida; ahhoz túl sebesen mozgott, túl furcsa pályán haladt, és nyomát sem mutatta gázképződésnek vagy szétesésnek. Szerinte csak egyetlen lehetséges magyarázat képzelhető el: az objektum egy távoli, földön kívüli civilizáció fejlett technológiai eszköze. Ebben a könyvében Loeb végigvezeti az olvasót naprendszerünk első bizonyítottan csillagközi látogatójának izgalmas történetén. Felvázolja nagy felzúdulást kiváltott elméletét és annak jelentőségteljes következményeit, amelyek mind a természettudományra, mind a vallásokra, mind fajunk és bolygónk jövőjére hatással lehetnek. A _Földönkívüli_ elgondolkodtató útja a tudomány, a téridő és az emberi képzelet legtávolabbi zugaiban azt sugallja az olvasóknak, hogy a határ a csillagos ég, és hogy érdemes nyitott elmével elgondolkodni azon, amit ott találhatunk. Bármilyen különösnek is tűnik.

新海誠 - ほしのこえ ​(Hoshi no Koe)
長峰(ながみね)ミカコと寺尾(てらお)ノボルは同じ高校を目指す中学3年生。受験を控えたその夏、ミカコはふいに国連宇宙軍に選抜され宇宙に行く事を、ノボルに告げる。ミカコの最終的な目的地は太陽系外縁部。宇宙と地上で連絡をとりあうふたり。しかし、人類が初めて体験する距離は、ふたりの時間や心を、決定的に隔ててゆく……。アニメーション『ほしのこえ』をコミカライズ!

Norman Mailer - Moonfire
A ​20. századi történelem legnagyobb hatású eseményének tartják: 1969. július 20-án Neil Armstrong, Buzz Aldrin és Michael Collins teljesítette John F. Kennedy azon felhívását, hogy a hatvanas évek vége előtt ember jusson fel a Holdra. Egy évtizedig tartó kísérletezés és felkészülés után 400 000 mérnök és tudós munkájának, a 24 milliárd dolláros költségvetésnek és a valaha indított legerősebb rakétának köszönhetően a világon sok millióan nézői lehettek a hihetetlen kalandnak. És senki sem ábrázolta úgy az embereket, a hangulatot és a gépezetet, mint Norman Mailer. A kötetet több száz kiváló, a NASA archívumaiból, folyóiratokból, valamint magángyűjteményekből származó fotó illusztrálja. a fényképek közül sok most első ízben jelent meg. Ezek a képek bemutatják a NASA és a küldetés történetét, a parancsnoki kabinban és a HOLD felszínén zajló eseményeket és a visszatérés utáni világméretű ünneplést. A kiadás bevezetőjét Colum McCann írta, a képaláírásokban pedig híres Apollo-11-szakértők tárják fel a küldetés történetét és műszaki hátterét a repülési napló, újságcikkidézetek és a visszatérés után készített interjúk segítségével.

Covers_379464
Interkozmosz ​és hazánk Ismeretlen szerző
1

Ismeretlen szerző - Interkozmosz ​és hazánk
Megjelent ​a szovjet-magyar közös űrrepülés alkalmából. Farkas Bertalan - Valerij Kubászov

Ponori Thewrewk Aurél - A ​Nap fiai
A ​Napról, a Föld és rajta az élet létrehozójáról és fenntartójáról nemcsak érdekes szakmai tények közölhetők. Az ismert csillagász és kronológus ebben a művében az egykor istennek vélt Nap színes mítoszaiból mutat be néhányat uralkodóikat a Nap fiának tartó régi népek alkotásai közül. A könyvben sorra kerülnek a Mezopotámiában, Egyiptomban, Görögországban, a közép- és dél-amerikai indián, majd a közel-keleti kultúrák bölcsőjében született, Nappal kapcsolatos mítoszok és szertartások Közben sok vonzó vagy taszító, vallási és világi szokást ismerhet meg az olvasó. Megtudhatja például, hogy miért oroszlánfejes sok vízköpő, miért láthatók Michelangelo Mózes szobrán szarvak, miért tépték ki az aztékok az áldozataik eleven szívét - és miért igyekeztek az Újszövetség szerzői szoros kapcsolatba hozni Jézust korának kedvelt napisteneivel. A szakmai és művelődéstörténeti szempontból elengedhetetlenül fontos ábraanyag még azt is világossá teheti, hogy mért alapvetően tévesek az " ősi tudomány", az asztrológia állításai.

Isaac Asimov - Robots ​and Empire
Gladia ​Delmarre's homeworld, the Spacer planet Solaria, has been abandoned - by its human population. Countless robots remain there. And when traders from Settler worlds attempt to salvage them, the robots of Solaria turn to killing, in defiance of the Three Laws of Robotics. Long ago, Gladia's robots Daneel and Giskard played a vital role in opening the worlds beyond the Solar system to Settlers from Earth. Now the conscience-stricken robots are faced with an even greater challenge. Either the sacred Three Laws of Robotics are in ruins - or a new, superior Law must be established to bring peace to the galaxy. With Madam Gladia and D.G. Baley, the captain of the Settler traders and a descendant of the robots' friend Elijah Baley, Daneel and Giskard travel to the robot stronghold of Solaria, where they uncover a sinister Spacer plot to destroy Earth itself.

Andy Weir - Perdido ​em Marte
Ha ​seis dias, o astronauta Mark Watney se tornou a decima setima pessoa a pisar em Marte. E, provavelmente, sera a primeira a morrer no planeta vermelho. Depois de uma forte tempestade de areia, a missao Ares 3 e abortada e a tripulacao vai embora, certa de que Mark morreu em um terrivel acidente. Ao despertar, ele se ve completamente sozinho, ferido e sem ter como avisar as pessoas na Terra que esta vivo. E, mesmo que conseguisse se comunicar, seus mantimentos terminariamanos antes da chegada de um possivel resgate. Ainda assim, Mark nao esta disposto a desistir. Munido de nada alem de curiosidade e de suas habilidades de engenheiro e botanico e um senso de humor inabalavel , ele embarca numa luta obstinada pela sobrevivencia. Para isso, sera o primeiro homem a plantar batatas em Marte e, usando uma genial mistura de calculos e fita adesiva, vai elaborar um plano para entrar em contato com a Nasa e, quem sabe, sair vivo de la. Com um forte embasamento cientifico real e moderno, Perdido em Marte e um suspense memoravel e divertido, impulsionadopor uma trama que nao para de surpreender o leitor.

Ferencz Csaba - Űrtan
Az ​emberiség ősi vágya eljutni távoli tájakra, megismerni az ismeretlent. Új információk nélkül civilizációnk kimerülne, majd el is tűnnénk a világból. E réges-régi vágy biztosan szerepet játszott a csillagos égbolt törvényszerűségeinek kutatásában, s a más égitestekre utazás vágyaként jelent meg újabb korokban. Mára már járt ember a Holdon, nemsokára talán a Marsra is eljutunk, hisz technikai akadálya már egy ideje nincs. Automatáink bejárták a Naprendszert és kezdik felderíteni annak határait. Eközben égető földi problémáink megoldásában - a háborúk elhárításától kezdve a globális hírközlés, közlekedés, mentés stb. biztosításán át az éhínség leküzdéséig és a gyógykezelés eredményesebb módszerei kifejlesztéséig - az űrtevékenység sikeres művelése jelenti a legeredményesebb, sokszor az egyetlen lehetséges utat. Ezért megkerülhetetlen minden ország számára, hogy e területet művelje és használja, hasznosítsa. Ennek pedig egyenes következménye, hogy ezen új diszciplínát a társadalom széles rétegeinek alapszinten ismerni kell, míg a felsőoktatásban nem engedhető meg, hogy olyan diplomások lépjenek a XXI. században a betöltendő posztokra, akik nem ismerik az űrtevékenység lényegét, az űrtan alapjait, nem beszélve a döntéshozókról. E könyv a mérnöki és a természettudományos egyetemi képzés, valamint a tanárképzés részére készült, de a tapasztalatok szerint a legtöbb felsőfokú oktatási terület jól tudja használni.

Dan Green - Zűr ​az űrben
Új ​kötetekkel bővül népszerű sorozatunk, a Kalandos küldetés! Ezúttal a tudományok világában mélyülhetünk el: Az Amazonas titka az esőerdők, a Zűr az űrben a csillagászat, A robotok lázadása a fizika, míg a Győzd le a programot az informatika világába vezeti el a kalandozásra vágyó gyerekeket.

Jacob G. Oakley - Cybersecurity ​for Space
This ​is the first book of its kind to cover the unique challenges of creating, maintaining, and operating a system that operates in both outer space and cyber space. It covers the impact that cyber threats can have on space systems and how the cybersecurity industry must rise to meet the threats. Space is one of the fastest growing military, government, and industry sectors. Because everything in today’s world exists within or connected to cyberspace, there is a dire need to ensure that cybersecurity is addressed in the burgeoning field of space operations. You will be introduced to the basic concepts involved in operating space systems that include low earth orbit (LEO), geosynchronous orbit (GEO), and others. Using the related high-level constraints, threats, and vectors, you will be able to frame a clear picture of the need and challenges of bringing cybersecurity to bear on satellites, space vehicles, and their related systems. The author, who has spent seven years in the US Marine Corps and was originally involved in satellite communications and later cyber operations, is now a seasoned cybersecurity practitioner currently implementing cybersecurity vision and strategy to a large portfolio of systems and programs, many focused specifically in space. A published academic and experienced professional, he brings a practical, real-world and tempered approach to securing space vehicles and their systems.

Chuya Koyama - Space ​Brothers 14.
The ​year is 2025, the older brother decides to trust himself just one last time. It's the start of an adventure that aims for Mars via JAXA in the town of Tsukuba! The official Space Brothers manga is ready to launch! Two brothers looked to the starry skies as children and made a promise. And now, in the year 2025, the younger brother, Hibito, is carrying out his promise. He is an astronaut who has been selected as a crew member for mankind's first long-term base on the moon. Meanwhile, the older brother, Mutta, has just been fired from his job and is unemployed. A text message from Hibito sends him applying to be an astronaut and shooting for the stars!

Chuya Koyama - Space ​Brothers 15.
The ​year is 2025, the older brother decides to trust himself just one last time. It's the start of an adventure that aims for Mars via JAXA in the town of Tsukuba! The official Space Brothers manga is ready to launch! Two brothers looked to the starry skies as children and made a promise. And now, in the year 2025, the younger brother, Hibito, is carrying out his promise. He is an astronaut who has been selected as a crew member for mankind's first long-term base on the moon. Meanwhile, the older brother, Mutta, has just been fired from his job and is unemployed. A text message from Hibito sends him applying to be an astronaut and shooting for the stars!

Margot Lee Shetterly - Hidden ​figures
Set ​amid the civil rights movement, the never-before-told true story of NASA's African-American female mathematicians who played a crucial role in America's space program. Before Neil Armstrong walked on the moon, a group of professionals worked as 'Human Computers', calculating the flight paths that would enable these historic achievements. Among these were a coterie of bright, talented African-American women. Segregated from their white counterparts, these 'colored computers' used pencil and paper to write the equations that would launch rockets, and astronauts, into space. Moving from World War II through NASA's golden age, touching on the civil rights era, the Space Race, the Cold War, and the women's rights movement, 'Hidden Figures' interweaves a rich history of mankind's greatest adventure with the intimate stories of five courageous women whose work forever changed the world.

Chuya Koyama - Space ​Brothers 25.
The ​year is 2025, the older brother decides to trust himself just one last time. It’s the start of an adventure that aims for Mars via JAXA in the town of Tsukuba! The official Space Brothers manga is ready to launch! Two brothers looked to the starry skies as children and made a promise. And now, in the year 2025, the younger brother, Hibito, is carrying out his promise. He is an astronaut who has been selected as a crew member for mankind’s first longterm base on the moon. Meanwhile, the older brother, Mutta, has just been fired from his job and is unemployed. A text message from Hibito sends him applying to be an astronaut and shooting for the stars!

Chuya Koyama - Space ​Brothers 26.
The ​year is 2025, the older brother decides to trust himself just one last time. It’s the start of an adventure that aims for Mars via JAXA in the town of Tsukuba! The official Space Brothers manga is ready to launch! Two brothers looked to the starry skies as children and made a promise. And now, in the year 2025, the younger brother, Hibito, is carrying out his promise. He is an astronaut who has been selected as a crew member for mankind’s first longterm base on the moon. Meanwhile, the older brother, Mutta, has just been fired from his job and is unemployed. A text message from Hibito sends him applying to be an astronaut and shooting for the stars!

Martin_rees_universe
Universe Ismeretlen szerző
5

Ismeretlen szerző - Universe
Continuing ​in the bestselling tradition of "Animal and Earth," this definitive guide takes readers on a tour from the solar system to the farthest limits of space. High school & older.

Chuya Koyama - Space ​Brothers 1.
The ​year is 2025, the older brother decides to trust himself just one last time. It’s the start of an adventure that aims for Mars via JAXA in the town of Tsukuba! The official Space Brothers manga is ready to launch! Two brothers looked to the starry skies as children and made a promise. And now, in the year 2025, the younger brother, Hibito, is carrying out his promise. He is an astronaut who has been selected as a crew member for mankind’s first long-term base on the moon. Meanwhile, the older brother, Mutta, has just been fired from his job and is unemployed. A text message from Hibito sends him applying to be an astronaut and shooting for the stars!

Chuya Koyama - Space ​Brothers 2.
"The ​year is 2025, the older brother decides to trust himself just one last time. It’s the start of an adventure that aims for Mars via JAXA in the town of Tsukuba! The official Space Brothers manga is ready to launch! Two brothers looked to the starry skies as children and made a promise. And now, in the year 2025, the younger brother, Hibito, is carrying out his promise. He is an astronaut who has been selected as a crew member for mankind’s first long-term base on the moon. Meanwhile, the older brother, Mutta, has just been fired from his job and is unemployed. A text message from Hibito sends him applying to be an astronaut and shooting for the stars!"

Michael C. Kelley - The ​Earth's Ionosphere
Although ​interesting in its own right, due to the ever-increasing use of satellites for communication and navigation, weather in the ionosphere is of great concern. Every such system uses trans-ionospheric propagation of radio waves, waves which must traverse the commonly turbulent ionosphere. Understanding this turbulence and predicting it are one of the major goals of the National Space Weather program. Acquiring such a prediction capability will rest on understanding the very topics of this book, the plasma physics and electrodynamics of the system.

Scott Kelly - Egy ​év az űrben
Scott ​Kelly, miután közel egy évet, pontosan 340 napot töltött a világűrben, a Nemzetközi Űrállomáson, 2016. március 1-jén érkezett vissza a Földre. Könyvében veszélyes küldetését meséli el, megosztja velünk, miféle kihívásokkal kellett e hosszú idő alatt szembenéznie, milyen fizikai és lelki megpróbáltatásoknak volt kitéve. Személyes hangvételű történetének középpontjában elsősorban mégsem a nehézségek, hanem az életre szóló, rendkívüli élmények állnak, s az a lelkesedés és akaraterő, mellyel az ember a határait feszegetve az álmait igyekszik megvalósítani. Ez az erő, véli Kelly, jogosít fel bennünket a reményre, hogy mindent képesek vagyunk megtenni a nekünk otthont adó Föld természeti szépségeinek megőrzéséért. Scott Kelly (1964) amerikai űrhajós, négyszer járt a világűrben. A Nemzetközi Űrállomás parancsnokaként legutóbbi, s egyben utolsó útjával minden korábbi rekordot megdöntve ő lett a leghosszabb ideig az űrben szolgálatot teljesítő, amerikai űrhajós.

Tim Peake - Csillagközi ​kérdezz-felelek
Gondoltál ​már arra, hogy űrhajós legyél? Az Apollo küldetések sikerei után napjainkban az űrkutatás új aranykorának küszöbén állunk. A következő évtizedekben minden bizonnyal gyarmatosítani fogjuk a Holdat, otthagyjuk a lábnyomunkat a Marson, és messzebbre fogunk utazni a naprendszerünkben, mint valaha. Ezek az álmok immár karnyújtásnyira vannak tőlünk, és mindannyian részesei lehetünk ennek a kivételes utazásnak. Mióta visszatértem a Nemzetközi Űrállomásról, rengeteg érdeklődő levelet kapok az emberektől, akik egyre többet szeretnének megtudni az űrbéli életről, a küldetésem minden apró részletéről. "Milyen érzés 28 000 km/órás sebességgel keringeni a Föld körül?" "Hogyan lehet felkészülni a súlytalanságra?" "Milyen hatással van a világűr az emberi testre?" "Mi történik, ha meteorit csapódik az űrállomásnak?" Ebben a könyvben részletesen megválaszolom ezeket a kérdéseket, kiegészítve őket a saját, űrhajósként szerzett tapasztalataimmal - a kiképzéstől a kilövésig, az űrsétáig és a visszatérésig. Remélem, hogy érdekesek lesznek az űrbéli élet titkai, tudománya és mindennapi csodái, és a betekintés hasznos lesz a jövő űrutazói számára. Ki tudja? Lehet, hogy az első ember, aki eljut majd a Marsra, épp ezt a könyvet lapozgatja... Tim Peake

Luca_codignola-bo_kai-uwe_schrogl__humans_%e2%80%8bin_outer_space
Humans ​in Outer Space Ismeretlen szerző
0

Ismeretlen szerző - Humans ​in Outer Space
Humans ​and space. When faced with the issue of space exploration, one generally has an idea of the fields of study and disciplines that are involved: technology, physics and chemistry, robotics, astronomy and planetary science, space biology and medicine, disciplines which are usually referred to as the "sciences". In recent discussions, the human element of space exploration has attracted more and more the interest of the space sciences. As a consequence, adjacent disciplines have gained in relevance in space exploration and space research, in times when human space flights are almost part of everyday life. These disciplines include psychology and sociology, but also history, philosophy, anthropology, cultural studies, political sciences and law. The contribution of knowledge in these fields plays an important role in achieving the next generation of space exploration, where humans will resume exploring the Moon and, eventually, Mars, and where space tourism is beginning to be developed. With regard to technology, one might soon be prepared for this. Much less is this the case with space exploration by humans, rather than by robots. Robotic explorations to other planets across the solar system have developed in the past 50 years, since the beginning of the "space age" with the presence of humans in nearby space and the landing on the Moon. Space exploration is now not only focused on technological achievements, as its development also has social, cultural and economic impacts. This makes human space exploration a topic to address in a cross-disciplinary manner.

S. F. Polák - A ​mindenség szerkezete
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Rhett C. Bruno - Titanborn
Offworlders ​are only worth the price on their heads. After three decades as a Pervenio Corporation Collector, chasing wanted offworlders and extinguishing protests throughout the solar system, Malcolm Graves doesn't bother asking questions. So long as the pay is right, he's the man for the job. But his latest assignment doesn't afford him that luxury. A high-profile bombing on Earth has the men who sign Malcolm's paychecks clamoring for answers. They force him to team up with a strange, augmented partner who's more interested in statistics than instinct, and ship them both off to Titan to hunt down a suspected group of extremists: Titanborn rebels who will go to any length to free their home from the tyranny of Earth's corporations. Heading into hostile territory, Malcolm will have to use everything he's learned to stay alive. But he soon realizes the situation on the ground is much more complex than he anticipated...and much more personal. Check out the thrilling first book in a gritty and innovative science-fiction series perfect for fans of The Expanse and Blade Runner. You can also grab it on Audible performed by the award-winning RC Bray, narrator of The Martian.

Jamie Doran - Piers Bizony - Starman
On ​April 12, 1961, Yuri Gagarin became the first person in history to leave the Earth's atmosphere and venture into space. His flight aboard a Russian Vostok rocket lasted only 108 minutes, but at the end of it he had become the most famous man in the world. Back on the ground, his smiling face captured the hearts of millions around the globe. Film stars, politicians and pop stars from Europe to Japan, India to the United States vied with each other to shake his hand.

John D. Barrow - The ​Book of Universes
This ​is a book about universes, a story that revolves around a single unusual and unappreciated fact: that Einstein's famous theory of relativity describes universes -- entire universes. Not many solutions of Einstein's tantalizing universe equations have ever been found, but those that have are all very remarkable. Some of them describe universes that expand in size, while others contract, some rotate like a top and others are chaotic. Some are perfectly smooth, while others are lumpy, or shaken in different directions by tides of energy; some oscillate forever, some become lifeless and cold, while others head towards a runaway future of ever-increasing expansion. Some permit time travel into the past, and others allow infinitely many things to happen in a finite amount of time. Only a few allow life to evolve within them; the rest remain unknowable to conscious minds. Here, in The Book of Universes, we are confronted with the most fantastic and far-reaching speculations within the entire realm of science.

Neil deGrasse Tyson - Donald Goldsmith - Origins
Our ​true origins are not just human, or even terrestrial, but in fact cosmic. Drawing on recent scientific breakthroughs and the current cross-pollination among geology, biology, astrophysics, and cosmology, Origins explains the soul-stirring leaps in our understanding of the cosmos. From the first image of a galaxy birth to Spirit Rover's exploration of Mars, to the discovery of water on one of Jupiter's moons, coauthors Neil deGrasse Tyson and Donald Goldsmith conduct a galvanizing tour of the cosmos with clarity and exuberance.

Alan Dyer - Űrkutatás: ​a Hold
E ​gazdagon illusztrált, naprakész információkat tartalmazó kötet 80 oldalon keresztül meséli el a holdutazás drámai történetét. Az Űrkutatás: a Hold böngészésekor mindent megtudhatsz az űrversenyről, az Apollo-programról, a rakétákról és űrhajókról, az újabb holdraszállási tervekről, és természetesen legközelebbi űrbéli szomszédunkról, a Holdról.

Arany László - A ​földönkívüliek
A ​Világegyetem végtelen. Térben és időben egyaránt. Valóban elképzelhetetlenek a benne lévő távolságok. Nem tudunk olyan nagy értéket mondani, ami ne lenne továbbra is határtalanul parányi az egészhez képest. Galaxisok tíz és százmilliárdjaiból álló, füzéres szerkezetű, gigantikus szuperhalmazok és képzeletünkkel fel sem fogható méretű üres területek töltik ki. Ebben a felfoghatatlan méretű Világegyetemben nyüzsög az élet. A nyílt világűrben is! „Bármennyire is igyekeznek az emberiség múltját meghamisítani, bárhogyan és bármekkora költséggel is próbálják a földönkívüli élet nyomait elzárni előlünk, még a létét is sok esetben letagadni - mindez hiábavaló fáradság. Ha valaki csak a földi élőlények tűrőképességét vizsgálja is, könnyedén rájöhet, már csupán azok is képesek lennének az egész Naprendszert benépesíteni! Ha pedig erre képesek, akkor meg is tehették, és bizonnyal meg is tették az elmúlt 5 milliárd évben. Vagy a földi élőlények, vagy a máshonnan származók.” Az idegen fajokkal való találkozásokra vonatkozó esetleírások száma bőven meghaladja a tízmilliót. Könyvünkben azokat a fajokat mutatjuk be – összesen 67-et -, melyek a leggyakrabban látogattak vagy látogatnak el hozzánk, történelmünkkel a legközelebbi kapcsolatban álltak vagy állnak, a jelen vagy a múlt embereire a legnagyobb hatást tették. Tesszük ezt azzal a tudattal és felelősséggel, miszerint a hivatalos álláspont továbbra is az, hogy „földönkívüliek márpedig nem léteznek”. Körömszakadtig ragaszkodnak ehhez az állásponthoz... Szerencsére ez a szemlélet egyre kevésbé van jelen. Fejezzük ki mindenképpen azok számára a tiszteletünket, akik a nyilvánosság elé mertek lépni a földönkívüli élet kérdésében, és merték vállalni, hogy a gúnyolódók céltáblái legyenek.

Kollekciók