Ajax-loader

'anorexia' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Paolo Giordano - A ​prímszámok magánya
2008 ​legnagyobb olasz könyvszenzációjáról egy huszonhét éves fiatalember, a torinói egyetem fizikus doktorandusza gondoskodott. Ez a könyv – Paolo Giordano első regénye -- már a tavalyi évben túllépte az egymilliós példányszámot, a jogai pedig több mint 30 országban elkeltek. A prímszámok magánya egy lány és egy fiú, Alice és Mattia sorsát kíséri végig párhuzamos történetsorokkal gyermekkoruktól felnőttkorukig. Furcsa pár ez – párnak is alig mondhatók. Mindkettejük életére nyomasztó súllyal nehezedik egy-egy titkok övezte gyerekkori trauma. A sánta Alicét kislányként síbaleset érte, magára maradt a hóban, és kis híja, hogy oda nem veszett; Mattia pedig fogyatékos ikerhúgát „veszíti” el kisfiúként örökre. Ez a két epizód menthetetlenül megpecsételi mindkettejük további életét. Sorsuk később egy szoros, ám mégis örök távolságra ítélt kapcsolatban találkozik; olyanok ők, mint a matematikában ikerprímeknek nevezett számok: egymás mellett vannak, de egy nem prímszám mindig közöttük áll: valóságosan sosem találkozhatnak, sosem érinthetik meg egymást. Aztán egyetlen napra mégiscsak találkozik még egyszer az immár felnőtt Alice és Mattia: Alice egy ismeretlen lányban felismerni véli Mattia elveszett ikerhúgát... Kiváló mű és lebilincselő olvasmány. Az íróról hallani fogunk még.

Covers_292346
elérhető
53

Saskia Sarginson - Ikrek
Isolte ​és Viola ikrek. Gyermekkorukban elválaszthatatlanok voltak, felnőttként mégis nagyon különböznek egymástól: Isolte sikeres újságíró egy divatmagazinnál, Londonban él, a barátja fotós; Viola pedig eltökélt boldogtalanságában az egész életét beárnyékoló táplálkozási zavarral küzd. Mi történt oly sok évvel ezelőtt, ami ilyen messze ágazó ösvényekre terelte az ikrek életét? Miközben mindketten elkezdik felfejteni annak a réges-régi, félig elfeledett nyárnak a tovagyűrűző tragédiáit, a múlt rémisztő titkai visszatérnek és azzal fenyegetnek, hogy ellehetetlenítik az életüket... Mágikus tájak, vadregényes gyermekkori kalandok és egy szörnyűség, amely fokozatosan lopózik elő a múlt árnyai közül. Az Ikrek részben szerelmi történet, részben lélektani feszültséggel teli krimi.

Sarah Dessen - Figyelj ​rám!
Annabel ​Greene harmadikos gimnazista, és megvan mindene, amiről csak egy lány álmodhat: divatos ruhák, menő barátnők, jó jegyek és a suli leghelyesebb sráca… Mindez azonban csak abban a tévéreklámban igaz, melyet nyáron forgatott vele egy áruházlánc. Annabel valódi élete már kevésbé irigylésre méltó. Elege van a modellkedésből, legjobb barátnője ellene fordult, az iskolában magányos, és otthon sem érzi jól magát igazán. Egyik nővére, a nagyszájú, életvidám Kirsten, New Yorkba költözött, míg Whitney, a középső nővér, egész nap otthon gubbaszt és súlyos anorexiával küzd. Szülői szeretetben elvileg nincs hiány, csakhogy az apja nem az a lelkizős fajta, anyja pedig annyira élvezi lánya modellkedését, hogy észre sem veszi, Annabelnek mennyire elege van mindebből. A lány már meg sem próbál beszélni családjával a problémáiról, inkább hazudik vagy egyszerűen csak hallgat, hogy elkerülje a veszekedéseket, megkímélje egykor súlyos depresszióval küzdő anyját a csalódástól és az újabb megrázkódtatásoktól. Aztán egy új barátság jelentős változást hoz: Annabel megismerkedik fura, magányos iskolatársával, Owen Armstronggal, akinek a fülében mindig ott az iPod. Owent már olyan sokszor sodorta bajba agresszív viselkedése, hogy dühterápiára ítélték. Az ott tanultakat és a zenét segítségül hívva, a fiú lassan rávezeti Annabelt, hogyan lépjen ki a hazugságok világából. De vajon lesz-e elég bátorsága, hogy elmondja, mi történt valójában a nyáron, miért lett vége legjobb barátnőjéhez fűződő barátságának? Vigyázat, ha elkezded olvasni, nem tudod letenni! Hidd el, nem érdemes kockáztatni, hogy elkobozza a tanár: ne olvasd órán, pad alatt… Sarah Dessen történetei rendkívül népszerűek a fiatalabb korosztály körében, nem véletlenül filmesítették meg korábbi regényét Szerelmi leckék hitetleneknek címmel, Mandy Moore főszereplésével.

Kira Poutanen - A ​csodálatos tenger
Kira ​Poutanen (1974-) író, műfordító, színésznő Ihana meri (A csodálatos tenger) című alkotása 2001-ben jelent meg Finnországban, szerzője első írói alkotásaként. Az önéletrajzi ihletésű, de fiktív naplóregény egy tizenöt éves lány vallomása anorexiájáról és a betegségből kivezető úton való elindulásáról. A művet megjelenése évében a legrangosabb finnországi ifjúsági irodalmi elismeréssel, a Finlandia Junior díjjal jutalmazták. A csodálatos tenger két tekintetben is újdonsággal szolgálhat a magyar olvasók számára. Egyrészt célközönségét tekintve a kamaszkor és felnőttkor határán járó fiatal felnőttek számára írott, nálunk kevéssé jelen lévő prózához (young adult fiction) sorolható. Másrészt kiemelkedő színvonalú példája a kortárs finn ifjúsági irodalom azon előtérben lévő, realista jellegű irányvonalának, amely nem menedékül szolgáló álomvilágot kínál olvasói számára a valóság elől, hanem korunk társadalmát és annak problémáit tükrözi, a fiatalok tényleges életét és a nehézségeket, melyekkel szembe kell nézniük.

Laurie Halse Anderson - Jégviráglányok
_– ​Halott lány közeledik – mondják a fiúk a folyosón._ _– Áruld el a titkodat! - suttogják a lányok egyik vécéből a másikba._ _Én vagyok az a lány._ _A combjaim közötti hézag, a hézagon átsütő fény vagyok._ _Porcelán keretre drótozott csontváz vagyok, az, amit ők akarnak._ Lia és Cassie, a piszkafa testbe fagyott jégviráglányok, valamikor a legjobb barátnők voltak. Ám Cassie meghalt, Lia anyját lefoglalja a mások életének megmentése, apja nincs otthon, mert az ügyeit intézi, a mostohaanyjának fogalma sincs, Lia fejében pedig egyre mondja a hang, hogy te parancsolsz, maradj erős, adj le még többet, nyomjál még kevesebbet. Ha így folytatja – vékony, vékonyabb, legvékonyabb – egyszer talán eltűnhet mindenestül. Ebben a regényben, amely Laurie Halse Anderson legmegrázóbb alkotása a Nemzeti Könyvdíjat elnyert Hadd mondjam el óta, az író egy lányt kísér el a hátborzongató alászállásra az anorexia mindent megemésztő bugyraiba.

Túry Ferenc - Anorexia, ​bulímia
Negatív ​civilizációs betegségeink jellegzetes képviselői a legtöbbször pszichés eredetű evészavarok. Ezek közül is a legismertebb és sajnos a leggyakoribb, különösen a fiatal lányok körében az anorexia és a bulimia. A szerző ez utóbbiaknak szentelte érintett laikusoknak és szakembereknek egyaránt szóló kötetét. Műve első felében az evészavar problematikájáról ír részletesen: összefoglalja történetét, tüneteit, feltételezhető okait, javasolt kezelési módjait, rámutatva a megelőzés fontosságára. Ezután a családterápia módszerét taglalja, amit egy ön- és családsegítő kalauz egészít ki. Ebben praktikus útmutatásokat találunk a probléma felismerésével, orvoslásával kapcsolatban. A színes és fekete-fehér képekkel illusztrált kötet végén a témához ajánlott irodalom listája olvasható.

Jean Molla - Sobibor ​- Az elhallgatott múlt
A ​tizenhét éves Emmát letartóztatja a rendőrség, mert kekszet lopott a szupermarketben. Amikor megkérdezik tőle, miért tette, azt feleli: "Azért tettem, hogy elkapjanak". Vajon mi rejtőzik e megdöbbentő szavak mögött, mi az oka annak, hogy Emma Lachenal, egy vidéki francia nagyváros elismert sebészének lánya, a konszolidált és nagy tiszteletnek örvendő polgári család gyermeke nem tud kibékülni önmagával és az élettel? Emma ugyanis a depresszió egy súlyos fajtájában, anorexiában szenved, miközben maga sem tudja pontosan betegségének okát. Igaz, hogy nemrég veszítette el imádott nagyanyját, s hogy szakított a barátjával is, hogy szüleivel felszínes és hideg a kapcsolata, de mindez önmagában nem magyarázza hihetetlen lelki és fizikai szenvedéseit. Egy napon azonban véletlenül rábukkan egy régi füzetre, egy titkos naplóra, s föltárul előtte az elhallgatott múlt...

Kate Middleton - Jane Smith - Kiút ​az étkezési zavarokból!
Az ​anorexia, a bulimia és más étkezési zavarok korunk népbetegségei. Különböznek ugyan egymástól, de sok bennük a hasonlóság. A beteg arra törekszik, hogy megszerezze az uralmat a teste felett, ám végül az irányítás kicsúszik a kezei közül. A gyakorlatias tanácsadó könyv szerzői, akik a brit Anorexia és Bulimia Központ vezetőjeként rengeteg esettel találkoztak, segítenek kideríteni: -Hogyan függ össze az étkezésünk a problémáinkkal? -Mit tegyünk a változás érdekében? -Hogyan nyerhető vissza az ételhez való egészséges hozzáállás? -Hogyan tanulhatunk meg másképpen élni? A hozzátartozókat is ellátják tanácsokkal, mert "az étkezési zavar egy olyan háború, amelyben nemcsak a szenvedők vesznek részt, hanem a környezetükben élők is hadba szállnak."

Galgóczi Dóra - Test ​a lélek börtönében
Mi ​taszíthat egy intelligens, csinos lányt az életveszélyes éhezés csapdájába? Hogyan veszi át észrevétlenül a lélek a hatalmat a test felett, kétségbeejtő soványság felé sodorva? Az anorexia nervosa nevű betegség egyre gyakrabban keríti be áldozatait, elsősorban a fiatal lányokat. Azt gondolnánk, mindent megadott nekik a sors: vonzó alakot, kimagasló képességeket, rokonszenves természetet. Ők azonban örök elégedetlenségben élnek. Úgy érzik, ha nem tökéletesek, alkalmatlanok az életre. Lét és nemlét határán táncolva ijesztő mértékig lefogynak, környezetük tehetetlenül szemléli, hogyan döntik romba egészségüket. A regényben feltárul Anikó naplójának titka. Története felfedi küzdelmét az anorexiával és önmagával, az utat, mely a reménytelennek tűnő harctól elvezette a felszabadító gyógyulásig. Az érzelmi hullámvasút, melyen évekig ült, mindannyiunk számára ismerős lehet. Hiszen ki ne gondolkodna el időről időre a társkeresés, a szülő-gyerek kapcsolat, és valódi életcélunk kérdésein? Anikó számára a betegség nemcsak szenvedést hozott, de tanulságos útravalót is. Megismerte valódi énjét, hogy végre békét kössön a teste a lelkével, és újra mosolyogva nézhessen a tükörbe.

Jim Kirkpatrick - Paul Caldwell - Evészavarok
Miért ​van az, hogy a fejlett nyugati társadalmakban - ahol kevés kivételtől eltekintve mindenkinek megvan a lehetősége az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra - egyre több fiatal leányban és nőben alakul ki a táplálkozási magatartás olyan elváltozása, amely végül a test és a lélek súlyos fokú leromlását, orvosi segítség nélkül pedig akár az egyén halálát okozza? Ebben a kiválóan megírt és gondosan szerkesztett könyvben két elismert szakorvos, dr. Jim Kirkpatrick és dr. Paul Caldwell nyújt az olvasónak minden részletre kiterjedő információt az evészavarok lehetséges okairól, tüneteiről, kimeneteléről és kezeléséről. Megéri elolvasni! A könyv a következő témákat foglalja magában: • az evészavarok korai, figyelemfelhívó jelei • tanácsok az érintett családok számára • az evészavarok genetikai háttere • csecsemő- és gyermekkori táplálási nehézségek • az evészavarokat komplikáló társuló állapotok, mint pl. terhesség, cukorbetegség, drogfogyasztás és gyógyszerekkel való visszaélés • a gyógyszeres és a pszichiátriai kezelés lehetőségei • a gyógyulás folyamata Az Evészavarok c. könyv mindenki számára jól érthető, mégis magas színvonalú, értékes információkkal szolgáló alkotás, amelyet a bemutatott esettanulmányok és betegbeszámolók még érdekesebbé, még értékesebbé tesznek. Dr. Jim Kirkpatrick családorvos több mint 15 évvel ezelőtt kötelezte el magát a táplálkozási magatartászavarok kutatása és kezelése mellett. Alapító tagja a Brit Columbiai Egyesület az Evészavarban Szenvedőkért szervezetének és tagja az Evészavarok Tudományos Tanácsának is. Dr. J. Paul Caldwell családorvos, 25 évnyi szakmai tapasztalattal a háta mögött. Az Alvászavar c. könyv szerzője.

Túry Ferenc - Szabó Pál - A ​táplálkozási magatartás zavarai
A ​monográfia megvilágítja a téma medicinális és kultúrtörténeti előzményeit, társaslélektani összefüggéseit, s bemutatja az utóbbi évtized nemzetközi és hazai kutatásait. A terápiás lehetőségek ismertetése a farmakoterápiás ajánlásoktól a pszichoterápiák széles skáláját érinti. A klinikai alkalmazhatóságon túl a könyv epidemiológiai adatai, gazdag vizsgálati eszköztára, és átfogó irodalma, további kutatások értékes forrásmunkája lehet.

Denise Jaden - Never ​Enough
Loann’s ​always wanted to be popular and pretty like her sister, Claire. So when Claire’s ex-boyfriend starts flirting with her, Loann is willing to do whatever it takes to feel special…even if that means betraying her sister. But as Loann slips inside Claire’s world, she discovers that everything is not as it seems. Claire’s quest for perfection is all-consuming, and comes at a dangerous price. As Claire increasingly withdraws from friends and family, Loann struggles to understand her and make amends. Can she heal their relationship—and her sister—before it’s too late?

Jackie Morse Kessler - Hunger
_"Thou ​art the Black Rider. Go thee out unto the world."_ Lisabeth Lewis has a black steed, a set of scales, and a new job: she’s been appointed Famine. How will an anorexic seventeen-year-old girl from the suburbs fare as one of the Four Horsemen of the Apocalypse? Traveling the world on her steed gives Lisa freedom from her troubles at home—her constant battle with hunger, and her struggle to hide it from the people who care about her. But being Famine forces her to go places where hunger is a painful part of everyday life, and to face the horrifying effects of her phenomenal power. Can Lisa find a way to harness that power—and the courage to fight her own inner demons? A wildly original approach to the issue of eating disorders, Hunger is about the struggle to find balance in a world of extremes, and uses fantastic tropes to explore a difficult topic that touches the lives of many teens.

Portia de Rossi - Unbearable ​Lightness
"I ​didn't decide to become anorexic. It snuck up on me disguised as a healthy diet, a professional attitude. Being as thin as possible was a way to make the job of being an actress easier . . ." Portia de Rossi weighed only 82 pounds when she collapsed on the set of the Hollywood film in which she was playing her first leading role. This should have been the culmination of all her years of hard work—first as a child model in Australia, then as a cast member of one of the hottest shows on American television. On the outside she was thin and blond, glamorous and successful. On the inside, she was literally dying. In this searing, unflinchingly honest book, Portia de Rossi captures the complex emotional truth of what it is like when food, weight, and body image take priority over every other human impulse or action. She recounts the elaborate rituals around eating that came to dominate hours of every day, from keeping her daily calorie intake below 300 to eating precisely measured amounts of food out of specific bowls and only with certain utensils. When this wasn't enough, she resorted to purging and compulsive physical exercise, driving her body and spirit to the breaking point. Even as she rose to fame as a cast member of the hit television shows Ally McBeal and Arrested Development, Portia alternately starved herself and binged, all the while terrified that the truth of her sexuality would be exposed in the tabloids. She reveals the heartache and fear that accompany a life lived in the closet, a sense of isolation that was only magnified by her unrelenting desire to be ever thinner. With the storytelling skills of a great novelist and the eye for detail of a poet, Portia makes transparent as never before the behaviors and emotions of someone living with an eating disorder. From her lowest point, Portia began the painful climb back to a life of health and honesty, falling in love with and eventually marrying Ellen DeGeneres, and emerging as an outspoken and articulate advocate for gay rights and women's health issues. In this remarkable and beautifully written work, Portia shines a bright light on a dark subject. A crucial book for all those who might sometimes feel at war with themselves or their bodies, Unbearable Lightness is a story that inspires hope and nourishes the spirit.

Salvador Minuchin - Bernice Rosman - Lester Baker - Pszichoszomatikus ​családok
Ez ​a könyv egy több tízéves, pszichoszomatikus gyerekeket nevelő családokon végzett kutatás eredménye, melyet a philadelphiai Gyermektanácsadó Klinika és a város Gyermekkórházának Klinikai Kutatóközpontja folytatott. Az olvasó számára a mű értéket nagyban emeli a gyakorlat-központúság, elsősorban négy családi interjú részletes elemzése.

Laurie Halse Anderson - Wintergirls
Lia ​and Cassie are best friends, wintergirls frozen in matchstick bodies, competitors in a deadly contest to see who can be the skinniest. But what comes after size zero and size double-zero? When Cassie succumbs to the demons within, Lia feels she is being haunted by her friend's restless spirit. In her most emotionally wrenching, lyrically written book since the multiple-award-winning Speak, best-selling author Laurie Halse Anderson explores Lia's descent into the powerful vortex of anorexia, and her painful path toward recovery.

Victoria Emerald May - Hadd ​beszéljek...
IGAZ ​TÖRTÉNET!!! A könyv egy fiatal lány kívülről tökéletesnek tűnő életét mutatja be, aki anorexiával küzd, és akinek közel sem olyan tökéletes az élete, mint ahogy azt a kívülállók gondolják. Félelmetes, hogy mennyi lányt, és meglepő módon, sajnos egyre több fiút érintenek az evészavarok, miközben a kívülállók annyira keveset tudnak az e mögött rejlő érzelmekről, összefüggésekről. Vajon lehetséges a teljes gyógyulás, vagy élete végéig viselnie kell majd e betegség következményeit? Szeretném bemutatni a kórt - amelyet a legtöbben sajnos tévesen egy szeszélyes hóbortnak hisznek -, az ezzel járó küzdelmeket, következményeket egy anorexiás lány legmélyebb érzelmein keresztül, hogy mindenki átérezhesse, átélhesse a lányban lejátszódó érzéseket, érzelmeket, és azt, hogy hogyan próbálja leküzdeni ezt a nem általa választott gyilkos kórt, hogy hogyan próbál megküzdeni a környezetével, a szeretteivel, az ellenségeivel, és mindenekelőtt önmagával. A lány legtitkosabb, legmélyebb gondolatain kívül az olvasó megismerheti a pszichoterápián lezajlott kalandos, néhol meseszerű "utazásokat",az imaginációs terápia képeit, ezáltal a lány lelkivilágát, élményeket, és a folyamatot, amely során sikerült újra megtalálnia a valóságot és önmagát, az ehhez vezető fájdalmas utat, az osztálytársak hozzá való viszonyulását, ahogy próbálják megnehezíteni és pokollá tenni az életét, a tanárok segítő szándékát... majd a már szinte teljes fizikai leépülés fázisában is még megőrzött szellemi erejét, és nem utolsó sorban humorérzékét, amely talán elviselhetőbbé tette a lány félelmeit és szenvedéseit. A lány az önmaga ellen folytatott harc során felfedezi a valóságot, a körülötte lüktető világot. Utazást tesz saját lelke legféltettebb zugaiba, s eközben felszínre törnek az önmaga által elfojtott fájdalmas múltjának emlékei, szenvedései. Kezdi látni az összefüggéseket a múlt szövevényes szálai és betegségének kialakulása között. Ez a lány nem is sejti, hogy egy olyan csodálatos utazás vár rá a saját kis világába, amelyről álmodni sem mert. Ahhoz, hogy sikerüljön neki megismernie és megértenie önmagát, kifejeznie és megélnie, nem pedig elfojtania érzéseit, ahhoz teljesen el kell veszítenie önmagát, a világgal való kapcsolatát, reményeit és hitét. Le kell épülnie, hogy felépülhessen az, aki lett, akivé talán soha nem vált volna. Porrá kell zúznia nagy nehézségek árán felépített külső, számára védelmet nyújtó, de ugyanakkor őt mindentől elszigetelő védőbástyáit, a saját maga által felépített falakat, amely alatt ott lapult törékeny személyisége, hogy főnixmadárként felemelkedve újjászülethessen a romok alatt heverő hamvaiból. De vajon lesz elég bátorsága szembenézni mindennel és mindenkivel; legfőképpen önmagával? Vajon maradt még elég tartaléka és ideje? Sikerülhet neki az önmagáért és az életért folytatott harc, vagy már túl késő? Ha a nehéz, rögös, de ígéretes utat választja, vajon mi minden történik majd ez idő alatt? Ha sikerül is neki a harc, vajon teljes lesz a győzelem?

Marnelle Tokio - More ​Than You Can Chew
More ​than You Can Chew has been called a One Flew Over the Cuckoo’s Nest for young adults. Marty Black has retreated from a difficult family situation into the area she can best control, her own appetites. She may not be able to control her parents’ behavior, but she can decide what she will and will not eat. Eventually, she stops eating altogether. Marty is close to death when she finally asks for help and finds herself in a psychiatric institution. But recognizing her need for help is only the first tenuous step on a long road to recovery. Marty’s ability to find a way to live, despite the powerful lure of anorexia, is the core of this fine, insightful novel. Marnelle Tokio’s semi autobiographical story will resonate with every teenager who faces issues of family, body image, and self-confidence.

Chris Kraus - Aliens ​& Anorexia
As ​the rope was tightening around my neck, an Alien made love to me. Belief is a technology for softening the landscape. The world becomes more beautiful when God is in it. Here is what happens inside a person’s body when they starve.-from Aliens and Anorexia In Aliens & Anorexia, Kraus argues for empathy as the ultimate perceptive tool, and reclaims anorexia from the psychoanalytic girl-ghetto of poor “self-esteem.” Anorexia, Kraus writes, could be an attempt to leave the body altogether: a rejection of the cynicism this culture hands us through its food.

Dévald Péter - Öndestruktivitás ​az evészavarokban
"Az ​evészavarban szenvedő páciensek kezelése során a terepauta gyakran szembesül azzal is, hogy feladatát nem annyira a tudatból kiszorított jelentések feltárása, mint inkább a jelentések és az értelem megalapozása határozza meg..." "Az anorexiás és a bulimiás tünetek "szószerintiségtől való megfosztása" a terepauta feladata, amit azáltal ér el, hogy a testi tünetet újra meg újra összekapcsolja a hozzá tartozó affektussal és pszichés konfliktussal. A tünetek pszichogenetikus összetevőinek felismerése lehetővé teszi, hogy a páciens tüneteit szimbolikus kifejezési formákban rekonstruálja..." Mindez persze hosszú, fáradságos, gyakran a terepauta és a páciens számára elcsüggesztő munka során történik. Erről a szerző a modern pszichoanalitikus szakirodalmat lényegre törően összefoglalva számol be, mégpedig úgy, hogy meggyőző magyarázatát adja az ilyen betegekkel kapcsolatos gyakori terápiás pesszimizmusnak, és a kiutat a modern pszichoanalitikus pszichoterápiában jelöli meg. Meggyőzően érvel amellett, hogy az evészavarok túlnyomórészt a személyiségfejlődés korai zavaraira épülnek, és a család patologikus működésébe ágyazottan maradnak fenn. A hatékony terápiás technika a korai deficitek pótlása, az érettebb simbolizáció elősegítését, a kóros családrendszer változtatását és a biológiai kezeléseket integráló, rugalmas megközelítés lehet csak, melyben nagyon nagy szerephez jut a terepauta viszont áttételének folyamatos vizsgálata. A témakör korszerű, pszichoanalitikus feldolgozását magyar nyelven először vehetjük kézbe. Az alapos elméleti tájékozódást nyújtó anyag ugyanakkor kimerítően tárgyalja a praktikus terápiás konzekvenciákat is, amit a szerző saját terápiás gyakorlatából merített élményszerű esetismertetései hitelesítenek.

Oravecz Lizanka - Orosz Ildikó - Lizanka
Igaz ​történet egy különleges és makacs fiatal nőről, aki sok év után talált választ arra, miért érezte magát egész életében kívülállónak. Lizanka 32 évesen kapott autizmus spektrum zavar diagnózist. Korábban súlyos pszichiátriai problémákkal kezelték, az egyik orvosa azt jósolta neki, hogy „a diliházban fog megrohadni”. Ám képességeinek és korlátainak feltérképezésével, kitartó önismereti munkával sikerült megtalálnia a helyét a világban. Megrendítő őszinteséggel beszél saját botlásairól, a magyar pszichiátriai ellátórendszerről és az autizmusról – ahogyan ő látja. E különleges belső narratíva kiegészül további szempontokkal: Lizanka gondolatainak lejegyzője, Orosz Ildikó újságíró két neves hazai autizmus-szakértővel készített interjút, és megszólaltatja Lizanka édesanyját is, hogy ő miként birkózott meg a lánya különcségével. Oravecz Lizanka informatikus, autizmussal élő aktivista, tapasztalati szakértő. Az Autista vagyok YouTube-videók egyik készítője, nyilvános beszélgetések, előadások, rádió- és televízió műsorok visszatérő vendége. Az Autisták Országos Szövetsége és az Autizmus Alapítvány önkéntese, a Megismerhető Autizmus Generáció (MAG) és a Lélekhely Egyesület társalapítója. www.autistavagyok.hu www.lizanka.hu Orosz Ildikó független újságíró, szerkesztő, fordító. Társszerzője Halász Judit Nem születtem varázslónak és Marton László Összpróba című önéletrajzi köteteinek. Rendszeresen ír autizmus témában, Temple Grandin Képekben gondolkodom ‒ Életem az autizmussal című könyvét fordította magyarra. Antistigma-díjas, Zsigmond Márta médiadíjas. http://oroszildiko.blogspot.hu/

Lydia Davies - Raw
Lydia ​was 19 years old and enjoying college with a loving family, great friends and a serious boyfriend when she became anorexic. The doctors told her that she would die. This is Lydia’s account of what anorexia did to her, how it changed her and how it impacted on her family, friends and all her choices in life. Her story is told through letters and blogs that Lydia wrote at the best and worst of times, notes from her parent s and friends desperately trying to find a way through to her and doctors notes with the horrific exacting details. Lydia is now 22 and ‘recovering’. She doesn’t ever believe that you can put anorexia behind you. She wrote her book to explain her deepest thoughts and to explain the painful mental torture that she endured and overcame. And she wrote it in the hope that others suffering would relate to it, and that other families watching their loved ones will be touched and understand more deeply how an eating disorder really feels.

Laurie Halse Anderson - Wintermädchen
Die ​Freundinnen Lia und Cassie haben sich geschworen, die dünnsten Mädchen der Schule zu werden. Nun ist Cassie tot. Für Lia bricht eine Welt zusammen. Und die Stimme in ihrem Kopf, die ihr befiehlt zu hungern, wird immer lauter ... In der Silvesternacht leisten die beiden Freundinnen Lia und Cassie einen heiligen Schwur: Sie wollen alles dafür tun, die dünnsten Mädchen der Schule zu sein. Nun ist Cassie tot und für Lia bricht eine Welt zusammen. Doch die Stimmen in ihrem Kopf werden immer lauter. Sie befehlen ihr zu hungern und Lia gehorcht - in ihrem einsamen Kampf gegen sich selbst, ihre Eltern und ihre tote Freundin, die in der Welt der Wintermädchen auf sie wartet.

Sarah Dessen - Just ​Listen
Annabel ​Greene seemingly had everything: cool friends, close family, good grades, and a part-time modeling career in town. But it all came crashing down, and Annabel has spent the summer in shaky, self-imposed exile. She finds herself dreading the new school term and facing, well, everyone again. The last thing she wants to do is revisit old friendships while the losses are painful, the secrets behind the rifts are almost unbearable. Her solid family seems fragile, too. What happened to cause the stiff silences and palpable resentments between her two older sisters? Why is no one in her loving but determinedly cheerful family talking about her middle sister's eating disorder? Annabel's devastating secret is revealed in bits and snatches, as readers see her go to amazing lengths to avoid confrontation. Caught between wanting to protect her family and her own struggles to face a devastating experience, Annabel finds comfort in an unlikely friendship with the school's most notorious loner. Owen has his own issues with anger, but has learned to control it and helps her realize the dangers of holding in her emotions.

Emma Woolf - Egy ​alma per nap
32 ​éves korában Emma Woolf eltökélte, hogy szembenéz élete legnagyobb kihívásával: legyőzi éhezésfüggőségét, az evéskontrollt, azaz végleg kigyógyul az anorexiából. Miután találkozott álmai férfijával, akivel közös jövőt és gyermeket terveztek, úgy döntött, itt az idő, hogy véget vessen az éhezésnek és elkezdjen élni. És ha ez nem lett volna elég indíttatás, Emma beleegyezett, hogy a The Times hasábjain hétről hétre beszámoljon az elért haladásról. Az Egy alma/nap lenyűgöző és életigenlő emlékirat a szerelemről és a gyógyulásról, számos olyan embernek ad reményt, aki ennek az iszonyatos betegségnek a csapdájában vergődik.

Amy Reed - Clean
You're ​probably wondering how I ended up here. I'm still wondering the same thing. Olivia, Kelly, Christopher, Jason, and Eva have one thing in common: They're addicts. Addicts who have hit rock bottom and been stuck together in rehab to face their problems, face sobriety, and face themselves. None of them wants to be there. None of them wants to confront the truths about their pasts. And they certainly don't want to share their darkest secrets and most desperate fears with a room of strangers. But they'll all have to deal with themselves and one another if they want to learn how to live. Because when you get that high, there's nowhere to go but down, down, down.

Harriet Brown - Brave ​Girl Eating
I've ​never had anorexia, but I know it well. I see it on the street, in the gaunt and sunken face, the bony chest, the spindly arms of an emaciated woman. I've come to recognize the flat look of despair, the hopelessness that follows, inevitably, from years of starvation. I think: That could have been my daughter. It wasn't. It's not. If I have anything to say about it, it won't be. Millions of families are affected by eating disorders, which usually strike young women between the ages of fourteen and twenty. But current medical practice ties these families' hands when it comes to helping their children recover. Conventional medical wisdom dictates separating the patient from the family and insists that "it's not about the food," even as a family watches a child waste away before their eyes. Harriet Brown shows how counterproductive—and heartbreaking—this approach is by telling her daughter's story of anorexia. She describes how her family, with the support of an open-minded pediatrician and a therapist, helped her daughter recover using family-based treatment, also known as the Maudsley approach. Chronicling her daughter Kitty's illness from the earliest warning signs, through its terrifying progression, and on toward recovery, Brown takes us on one family's journey into the world of anorexia nervosa, where starvation threatened her daughter's body and mind. But hope and love—of the ordinary, family-focused kind—shine through every decision and action she and her family took. Brave Girl Eating is essential reading for families and professionals alike, a guiding light for anyone who's coping with this devastating disease.

Emma Woolf - The ​Ministry of Thin
Losing ​weight has become the modern woman's holy grail… everything will be better when we're thin. We're obsessed with weight, we dislike our bodies, we worry about the food we eat, we feel guilty, we diet… Too many of us are locked into a war with our own bodies which we'll never win, and which will never make us happy. The Ministry of Thin takes a controversial, unflinching look at how the modern obsession with weight loss, youth, beauty and perfection got out of control. Emma Woolf, author of An Apple a Day, explores how we might all be able to stop hating and start liking our own bodies again. And she dares to ask: if losing weight is the answer, what is the question?

Amélie Nothomb - The ​life of Hunger
Synopsis: In ​a wistful, tough, funny, clever, and characteristically odd memoir-cum-novel, Amelie Nothomb casts herself as hunger: hunger for experience, hunger for life, hunger for sweetness and, in what is the book's nucleus, hunger for hunger (the period during which she was afflicted by acute anorexia). The daughter of a Belgian diplomat, Amelie had an itinerant childhood, ranging from Tokyo to Peking and Paris to New York by way of Bangladesh. Recounting these formative journeys right up to her return to Japan in 1989, and the Kobe earthquake, The Life of Hunger is an extraordinary examination of the self, and perhaps Amelie’s most mature and moving work to date.

Sofi Oksanen - Stalins ​kossor
Annas ​liv bygger på två stora konflikter. Den ena rör hennes förhållande till sin kropp den andra hennes förhållande till sitt estniska ursprung. I nuet tar Annas ätstörningar allt mer kontrollen över hennes liv skolan, kärleken och vännerna. När hon träffar Hukka, hennes stora kärlek, vågar hon inte blotta sina känslor för honom. Hon är besatt av sitt matschema och kämpar samtidigt med sin kluvna identitet. Redan tidigt förstod Anna att hon inte duger som hon är. Nu förnekar hon sin kropp och sitt estniska påbrå som hon aldrig har avslöjat för någon. Finns det ingen man kan lita på? Detta är en pulserande berättelse om en ung kvinnas utveckling och strävan efter självständighet, och kärlek. Berättelsen utmärker sig genom det episodiska och dramatiska upplägget, den oförskräckta öppenheten och nya grepp när det gäller att behandla frågor som sexualitet, kvinnobild och ätstörningar, vad det innebär att vara finsk och estnisk, liksom de tabun som kännetecknar respektive kultur. Indirekt återger berättelsen också ett sovjetiskt sönderfall som symboliskt återspeglas i de enskilda personernas öden.

Marya Hornbacher - Wasted
Why ​would a talented young girl go through the looking glass and step into a netherworld where up is down and food is greed, where death is honor and flesh is weak? Why enter into a love affair with hunger, drugs, sex, and death? Marya Hornbacher sustains both anorexia and bulimia through five lengthy hospitalizations, endless therapy, and the loss of family, friends, jobs, and ultimately, any sense of what it means to be "normal." By the time she is in college, Hornbacher is in the grip of a bout with anorexia so horrifying that it will forever put to rest the romance of wasting away. In this vivid, emotionally wrenching memoir, she re-created the experience and illuminated that tangle of personal, family, and cultural causes underlying eating disorders. Wasted is the story of one woman's travels to the darker side of reality, and her decision to find her way back - on her own terms.

Nora Price - Zoe ​Letting Go
While ​at a clinic receiving treatment for anorexia, Zoe is instructed to write letters. Through letters, she tells her mother and brother about the clinic; the doctors, the food, her struggle to get better. But she tells her best friend Elise about the strange goings on around her, the shady relationships, the dark mysteries. When the lights go out, the place turns into someplace else. While her mother and brother write back, their letters filled with cheerful encouragement—Zoe’s letters to Elise remain unanswered. As Zoe struggles to understand why her best friend would cut her off, she must unravel the secrets that surround her in the clinic.