Ajax-loader

'sakk' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Alföldy László - Hogyan ​sakkozzunk?
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Walter Tevis - A ​vezércsel
Beth ​Harmon csendes, morózus és első pillantásra jelentéktelen nyolcéves kislány, akit édesanyja halála után árvaházba küldenek. Legfőbb társasága egy másik árva, és a gyermekotthon gondnoka, aki sakkozni tanítja. A sakk szép lassan Beth életének értelmévé válik. Idővel a fiatal tehetség a nyugtatókhoz és az alkoholhoz nyúl, hogy elmenekülhessen a valóság elől. De a sakkpartik során kiélesednek az érzékei, tisztán gondolkodik, és úgy érzi, hogy talán visszanyerheti az irányítást. Tizenhat éves lányként a hidegháborús években már az USA nyílt bajnokságán küzd a győzelemért. Azonban, miközben szakmai képességei egyre fejlődnek, a tét is növekszik, egyre félelmetesebbnek tűnik számára az elszigeteltsége, és egyre csábítóbbá válik a menekülés gondolata. És eljön az a pillanat, amikor a világ legjobb játékosával kell megküzdenie a Szovjetunióban. Képes lesz-e nyerni, vagy végül függőségei áldozatává válik?

Solymosi László - Sakkozzunk, ​gyerekek!
Igazi ​retro könyv a sakkozást kedvelőknek! Ez a "tankönyv" a legelső ismeretektől kiindulva vezérfonalat ad a gyerekek kezébe, és elvezeti őket a sakk világában való továbbképzés kapujáig. Külön érdeme a könyvnek, hogy a szakismeretek mellett megismerteti az olvasót a magyar és a nemzetközi sakkozás történetének legkiemelkedőbb eseményeivel és alakjaival.

Hajtun József - Portisch ​nagymester
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Harriet Castor - Rebecca Treays - Ügyeskedj ​a sakkban
Kezdő ​sakkozóknak nyújt izgalmas bevezetést e könyv. Minden benne van, amit egy ifjú játékosnak tudnia kell, a bábuk felállításától egészen a bonyolult lépésekig és taktikákig. Megkapó képek varázsolják a játékot élővé: a tekintélyes királynő és a tréfás gyalog mellett egyszerű ábrák segítik a példák és a feladványok könnyű és gyors megértését.

Kepes András - Matt ​a férfiaknak
Neveljünk-e ​zsenit gyerekünkből? És ha igen, hogyan? Érdemes-e iskolába járni? Ki döntse el, mi legyen a gyerekből? Tehetségesebbek-e a férfiak a nőknél? Okosabbak-e a nők a férfiaknál? Lehet-e egy nő olyan sikeres, mint egy férfi? Elérhet-e egy anya világraszóló eredményt? Ha igen, mit szólnak ehhez a férfiak? Érdemes-e nőként férfiaggyal gondolkodni? Mi a fontosabb, a siker vagy a család? Ez a könyv Polgár Judit életéről szól. Pontosabban Judit történetén keresztül a fenti, valamennyiünket foglalkoztató kérdésekről.

Polgár László - Minisakk ​/ Minichess
777+1 ​hadállás (positions) Angol-magyar kétnyelvű sakk tréning könyv

Daniel Tammet - Kék ​napon születtem
Daniel ​Tammet pontosan 45 gramm zabkását fogyaszt reggelire, és anélkül el sem indul otthonról, hogy megszámolná a rajta lévő ruhadarabokat. Ha stresszes vagy boldogtalan, csak behunyja a szemét, és számol. Ugyanakkor nem csak rutinszerű kényszerei vannak. Mint az emlékezetes filmben Dustin Hoffman megformálta Esőember, ő is bonyolult matematikai műveleteket képes fejben elvégezni - a számokat alakzatokban, színekben, textúrákban és mozdulatokban látja. Ráadásul kilenc idegen nyelven beszél, sőt alkotott is egyet - nyelvtannal és mintegy 1000 szavas szókészlettel - saját használatára. De bizonyos szempontból Daniel egyáltalán nem hasonlít az Esőemberre. Az autizmus spektrumzavarban súlyosan érintettek között gyakorlatilag egyedülálló módon nem szorul segítségre mindennapi, ügyes-bajos dolgainak intézésében. Ez a hihetetlen önállóság, és ahogy átadja, milyen érzés is ilyen rendkívüli életet élni, teszik igazán inspirálóvá és magával ragadóvá Daniel Tammet emlékiratát, amely páratlan betekintést nyújt napjaink egyik legkülönlegesebb elméjébe.

Inna Veselá - Jirí Vesely - Sakksuli
Lehetsz ​Péter, lehetsz Gyurka, Erzsi, Sári vagy Piroska, olvasni vagy futni szeretsz, könnyen sírsz, és könnyen nevetsz, válogatsz, vagy sokat eszel, azt csinálod, mi érdekel, fára mászol, ha meggy érik, az orrodon szeplő fénylik, lehetsz kislány, szép szöghajú, vagy dundi képű kisfiú, kedv kell hozzá meg akarat, és elűzöd unalmadat. Mulatság kell? Szereted? Játsszunk sakkot, gyerekek!

J%c3%a1t%c3%a9kok_nagyk%c3%b6nyve!!!
Játékok ​nagykönyve Ismeretlen szerző
6

Ismeretlen szerző - Játékok ​nagykönyve
A ​Játékok nagykönyve teljes útmutatást nyújt a szabadtéri és otthoni játékoktól a családi kedvenceken át a csapatsportokig. Több mint 250 játék és sportág szabályait tartalmazza, hogy soha ne fogyjunk ki az ötletekből.

Anne L. Green - Anne L. Green - Ördögi ​kísértés
Reggie ​Reynolds a Las Vegas-i rámenős csirkefogók gondtalan életét éli: szórja a pénzt és gátlástalan módon használja ki a nőket. Minden este hatalmas összegeket kockáztatva teszi meg a tétjeit a Bellagio kaszinó játékasztalainál. Az életet játéknak fogja fel, elszántan hiszi, hogy kivétel nélkül mindent ő irányít. Hozzászokott a fényűzéshez, és ahhoz, hogy neki senki sem mondhat nemet. Egy napon azonban szembesül a visszautasítással, amikor Victoria Sawyer szemrebbenés nélkül fordít neki hátat. Abban a pillanatban, ahogy Reggie belenéz Vicky haragos, igéző zöld szemeibe, a játszma elkezdődik. Gyors, szenvedélyes, spontán és kíméletlen módon kívánja leigázni vágyai tárgyát. A csábítás hazai terep számára, és bármire képes, hogy minden megkezdett partiból nyertesen kerüljön ki. Egy olyan játszma veszi kezdetét kettőjük között, aminek a kimenetele azonban még előtte is homályos. Reggie-t sokként éri, hogy az ő életét is egy felsőbb hatalom befolyásolja. Rá kell ébrednie, hogy ő sem mindenható. Azok a dolgok ugyanis, amelyek a felismeréshez vezető úton fontossá válnak számára, mint az egészség, a szabadság, a szerelem és a boldogság, pénzzel nem megvásárolhatók. Kemény leckét kap a barátságról, megbocsátásról, és arról, hogy az élet törékeny, és nagyon gyakran igazságtalan.

Stefan Zweig - Sakknovella
Ez ​a "mesternovella" Stefan Zweig utolsó szépirodalmi alkotása, és még halála évében, 1942-ben megjelent; azóta is az író egyik legnépszerűbb, legtöbbet olvasott műve. Az elbeszélés sajátságos feszültségét a főszereplők zseniális sakkpartijának izgalmas megjelenítése, és az író alteregójának tekinthető, a Bécset megtámadó német fasizmus elől Amerikába menekülő osztrák ügyvéd alakjának különös titokzatossága adja. A novella egyik főhőse a New Yorkból Buenos Aires-be tartó óceánjáró gőzösön a majdnem végzetessé váló sakkjátszma kapcsán így meditál: "A sakkjátékhoz, amint a szerelemhez is nélkülözhetetlen a partner, hogy ne váljunk automatává, puszta robottá -, s ezáltal végül embertelenné..."

Kállai Gábor - Megnyitások ​könyve
A ​sakkozást gyakran hasonlítják össze a matematikával és a zenével. Nem véletlenül, hiszen a sakktáblán a logikus gondolkodás és a figurák zenekarszerű összjátékából fakadó harmónia a legfontosabb. Mind a három szellemi élvezet a saját zárt, öntörvényű világába hív minket. A törvényekből, összefüggésekből minél többet fedezünk fel, ismerünk meg, annál jobban el tudunk igazodni ezekben a világokban, melyeket később magunk is alakíthatunk. A sakktanulás - főleg a megnyitásoké - unalmasnak tűnhet. Pedig nem az, ha már a játszma elején is a lépések mögötti gondolatokat kutatjuk. Sokkal mélyebben rögződnek azok az elképzelések, tervek, melyeket megértettünk, mint az értelmetlenül bemagolt hosszú változatok. Érdemes foglalkoznunk a megnyitásokkal, mert kellemes időtöltés, és mert a segítségével jobb helyzetből kezdhetjük meg ellenfeleinkkel a küzdelmet. Egy kis előkészület, tanulás hozzásegít minket ahhoz, hogy még több örömünk legyen csodálatos játékunkban, a sakkozásban.

Vladimir Nabokov - Végzetes ​végjáték
Az ​1930-ban Berlinben kiadott Végzetes végjáték arról szól, hogyan őrül meg egy magányos sakkzseni. Fokozatosan az a rögeszme keríti hatalmába hogy egy világméretű sakkjátszmába keveredett, minden félmozdulatba, elejtett szóban fondorlatot, ellene irányuló lépést lát. Ebből a regényből érthetjük meg igazán, miért nevezte Nabokov magát "kiegyensúlyozott őrült elmének", annyira hitelesen ábrázolja a megőrülés folyamatát, annyira belülről - a gyermek Luzsint nyilvánvalóan magáról mintázta - hogy néha az olvasó is úgy érzi, hogy meginog vele a világ, ám a szerző fölényes biztonsággal mozog az emlékek, sakklépések, kényszerképzetek forgatagában, játszik, könnyedén és virtuózan, mint a legnagyobb sakkjátékosok s még arra is marad ereje, hogy néha mosolyogjon: a szerző "normális" énje bölcs iróniával szemléli végtelenül esetlen hőse vergődését, a Luzsin-védelem bukását, s a tragikus végjátékot.

Zdzislaw Nowak - A ​malomtól a góig
A ​szerző különböző korok és földrészek játékait gyűjtötte össze, ezekből ötven társasjátékot mutat be az olvasónak. A társasjátékok közül az ún. szerencsejátékokkal, amelyekben a siker a szerencsén, a véletlenen múlik - kockadobástól vagy kerék forgatásától függ - ez a könyv nem foglalkozik. Nowak csak szellemi, stratégiai játékokat ismertet, ahol a győzelmet nem a véletlen, hanem a nagyobb tudás, játéktapasztalat és szemfülesség dönt. A könyvben bal oldalon található a játékok rövid története és a játékok szabályai; a jobb oldalon a színes játéktáblák vannak. A könyvnek külön fejezete foglalkozik a hazánkban is egyre népszerűbbé váló góval. Az olvasó érdekes órákat tölthet a színes játéktáblák mellett; e játékok egyszerűbbek ugyan a sakknál, de azért figyelmet és logikus gondolkodást kívánnak.

Jirí Kratochvil - Kushadj, ​bestia!
A ​brünni születésű Jiří Kratochvil ma már világhírű földijével, Milan Kunderával egy időben, egy városban kezdte írói pályafutását, amely azonban hamarosan évtizedekre megszakadt. Hiszen Kratochvil 1968 és 1990 között egyáltalán nem publikálhatott. Ezalatt volt levéltáros, darukezelő, segédmunkás, éjjeliőr, telefonkezelő, fűtő - talán még Bohumil Hrabalnál is több foglalkozást űzött -, természetesen kényszerből. Első regénye csak 1990-ben jelenhetett meg, ám azóta sokak, így a mesterének vallott Kundera szerint is az utóbbi évtized legjelentősebb cseh írójává "nőtte ki magát". ___A _Kushadj, bestia!_ az ötvenes évek elején játszódik. Főhőse egy kamasz fiú, aki a történet kezdetén az iskolások szokásos-szokványos életét éli: talán csak kiemelkedő testi-szellemi képességeivel tűnik ki társai közül. Egy napon magas rangú katonatisztek jelennek meg az iskoláéban, hogy a legrátermettebb gyerekeket kiválogassák. S bár hősünk a legjobb mindenben, nagy csalódásra mégse kerül be a kiválasztottak közé. Aztán egy folyóparti séta alkalmával valaki hátulról ráveti magát, és kloroformmal elkábítja. Összehajtogatott ruháit később megtalálják a parton. Három napig keresik, majd eltűntnek nyilvánítják. ___Hősünk egy vaksötét cellában tér magához, hetekig, talán hónapokig raboskodik itt. Ám egy reggel világosságra ébred: egy kopaszodó, tagbaszakadt férfi ül az ágya mellett, a Nagymester, aki a kertbe invitálja egy sakkpartira. Kezdetét veszi kettejük hetekig tartó sakkjátszmasorozata, amely nem más, mint beavatás. Beavatás egy titokba. Egy hátborzongató, rettenetes, viszolyogtató titokba. És hősünk rádöbben, hogy ő az igazi kiválasztott. ___Kratochvil minden művében a Gonoszt jeleníti meg. Gonosz csak egy van, vallja Kratochvil, de számtalan alakot ölthet, és az ő írói küldetése az, hogy az álom és a rémálom, a hallucináció és a valóság nagyon bizonytalan határán egyensúlyozó, sejtelmes, titokzatos regényeiben megmutassa igazi arcát.

Farkasházy Tivadar - Bobby ​visszatér
Hogyan ​hozta vissza Bobbyt egy 17 éves pesti diáklány a sakkvilágba. Hogyan hozták össze magyarok a belgrádi Szpasszkij elleni visszavágót. Mit csinált a sakkvilágbajnok hét évig Budapesten. Milyen bogarai voltak, miért kerülte a nyilvánosságot. Miért nem kapott egy vasat sem korszakos sakkórájáért. Hogyan talált ki egy új sakkjátékot, a Fischer Randomot. Miért volt betegesen antiszemita, s mi köze volt a péceli rabbihoz. Kik voltak magyar ősei kétszáz évre visszamenően. Hánymilliárdos örökség várt volna rá, ha felvállalja magyar apját. S hogy kiktől tudhatja meg? Szpasszkijtól, Gligoricstól, a legkiválóbb magyar sakkozóktól: Portischtól, Benkőtől, Lékótól, Pintértől, Lilienthaltól, a Polgár lányoktól, továbbá Polgár Lászlótól, Rajcsányi Zitától, Kubát Jánostól, Lukács Bélától, Mravik Lászlótól, Havadtőy Sámueltől, s hű kísérőjétől, megannyi titka tudójától, Rigó Jánostól.

Ismeretlen szerző - Kevésbábos ​magyar feladványok
Az ​1979. évi nagy sikerű Új Magyar Sakkfeladvány Antológiát követően újabb kötetben mutatjuk be a hazai sakkszerzés alkotásainak színe-javát: 840 olyan művet gyűjtöttünk egybe, amelyekben a bábok száma nem haladja meg a 12-t (ezen belül 290 feladványban a 7-et sem, ezek miniatűrök). A sakkozás különleges szépségeinek, az izgalmas, paradox gondolatoknak a kedvelői mindig is szerették a kevésbábosokat, amelyek - mint ahogy dr. Wilhelm Massmann írta,- "olyanok, mint a rövid vers, amelyet mindenki szívesen megtanul és gyakran idéz". A könyvet Bakcsi György nemzetközi nagymester szerkesztette, összeállításában, kimunkálásában az előző antológiánál is bevált szerzőgárda, Benedek Attila, Érsek Tibor, Kardos Tivadar, Dr. Lindner László és Szöghy József mesterek vettek részt, a kéziratot Koder Gábor gondozta. A 840 feladványt jól áttekinthető formában, részletes megfejtéssel mutatjuk be. A könyv nélkülözhetetlen mindenki számára, akit vonz a sakkozás különleges költészete.

V. N. Panov - J. B. Esztrin - Megnyitások ​kézikönyve
Panovnak ​az ismert elméleti szakembernek a könyve, már az előző kiadásai során is rászolgált a minősített sakkozók elismerésére. A jelenlegi negyedik kiadást értékesen kiegészítette a másik neves elméleti szakember, J. B. Esztrin, aki teljesebbé tette és korszerűsítette a könyv alapvető megnyitási anyagát.

Lewis Carroll - Alice ​Tükörországban
Minden ​tükör kész varázslat: megkétszerezi a világot! Szinte kedvünk támad belépni és körülnézni abban a másik világban. Bizonyára mindenki érezte már ezt a vágyat, legalábbis gyermekként. Ám amire mi csak vágyunk, azt Alice véghez is viszi. A kandalló fölötti nagy tükörben ez a bájos és talpraesett leányka átlép egy különös, bolondos birodalomba. Itt a megelevenedett sakkfigurákon kívül olyan fura lények fogadják, mint a zsemlepke, a hintalódarázs, aztán Subidám és Subidú, no meg Dingidungi, hogy az Egyszarvúról meg Gyilkanyesszről ne is beszéljünk. Sok veszély közt, sok mókás kalandon át jut el Alice odáig, hogy királynővé koronázzák. A gyermekirodalom nagy angol klasszikusa, Lewis Carroll mellesleg a matematika professzora volt. Alice alakjaként barátja kislányát, Edith Lidellt tette halhatatlanná. Kötetünket, az eredeti angol kiadás nyomán, John Tenniel rajzai kísérik, a logikai fejtörőktől hemzsegő és nyelvi ötletektől sziporkázó szöveget Révbíró Tamás és Tótfalusi István magyarította.

Lovas Dániel - Magyar ​sakklexikon A-Z
Lexikonunk ​szócikkeit a hazai sakk kultúrába beágyazott látásmóddal írtuk, tartalmának összeállításánál pedig kiemelt hangsúlyt helyeztünk a magyar sakk múltjának és jelenének mebutatására. Természetesen a választott cím nem azt jelenti, hogy csupán a magyarországi sakkélet ismertetésére szorítkoztunk. Szándékunk szerint lexikonunk átfogó ismereteket nyújt a királyi játék szabályairól, történetéről, legnagyobb hazai és nemzetközi alakjairól. A több mint ezer szócikk 12 nagy témakört ölel fel.

Michael Chabon - Jiddis ​rendőrök szövetsége
Krimi, ​sci-fi, sakkregény, alternatív történelmi fantazmagória, politikai szatíra, szerelmes regény, zsidó sorsregény, nabokovi ihletésű játék a nyelvvel: Michael Chabon 2007-ben megjelent, számos díjat elnyert könyve olyan kategorizálhatatlan, vagy olyan sokféleképpen kategorizálható – és élvezhető! –, hogy nem nagy merészség kimondani: az elmúlt évtizedek egyik legkülönösebb és legnagyszerűbb irodalmi alkotása. Chabon világában (ahol Hitler előbb legyőzte Sztálint, s aztán Berlinre hullott az első atombomba) Amerika a második világháború alatt elfogad egy törvényt, amelynek értelmében a menekülő zsidók letelepedhetnek Alaszkában, s így a holokausztban „csak” kétmillió zsidó pusztul el… A Palesztinában létrejövő zsidó államot az arab túlerő elpusztítja, s így a zsidóság nagy része Alaszkában köt ki, egy Sitka nevű városban és környékén, amely hatvan évre autonómiát kap. Itt, Sitkában játszódik a történet, akkor, amikor megint „fura idők járnak” – az autonómia hat évtizede után a jövő újból bizonytalan: a zsidók elveszítik már-már megszeretett új hazájukat. Landsman nyomozó és félig zsidó, félig alaszkai őslakos társa ekkor kezd el nyomozni egy rejtélyes gyilkosság ügyében, amiből a legelején csak annyi világos: az áldozat egy narkós fiú, és a szobában, ahol megölték, van egy sakktábla, rajta bizarr állással, amely talán valamiféle kulcsa lehet a megoldásnak

Halász Ferenc - Géczi Zoltán - Sakkfortélyok
Szervusz ​Játékos! Az _Első sakk-könyvem_ folytatásában régi barátokkal találkozhatsz. Visszatér a Király, A Vezér, a Gyalog és társaik, hogy új kalandokra csábítsanak a 64 mezőn. Az új kötetben izgalmas szellemi kihívásokat találsz: megtudhatod, miként kell csapdába csalni a Vezért, miért kulcsfontosságú figura a Gyalog, hogy kell döntő támadást intézni a Király ellen, vagy miként lehet felismerni a furcsa lehetőségeket, amelyeket kihasználva győzelemre vezetheted a sereged. Megismerheted a világbajnokok és nagymesterek fiatalkorban vívott játszmáit, és a legkiválóbb magyar sakkozóktól is számos példát találsz a kötetben. Állítsuk fel a táblát, és kezdődjék a játék!

Polgár László - Nevelj ​zsenit!
Nem ​receptet adok, csak egy szemléletmódot, s nem akarok senkit rábeszélni arra, hogy neveljen zsenit. Csak azt akartam megmutatni, hogy lehet zsenit nevelni. Nem szólítok fel, nem biztatok senkit, mindenkinek saját magának kell eldöntenie, mit akar tenni, viszont átadom pedagógiai rendszeremet, és végigvezetek mindenkit azon az úton, melyet én is bejártam. Azzal a bizonyossággal, hogy nevelhet zsenit, és érdemes is, mert boldog ember lesz belőle.

Kárpáti Tamás - Partik, ​perek, pofonok
Bánffy ​György: "Hány ilyen ügy lehet még, amelyekről nem tudunk?" Fekete János: "Polgár megtalálta a képességek maximális kibontakoztatásának módját." Gálvölgyi János: "Ilyen szembesítésre az elmúlt negyven évben nem került sor." Gárdos Péter: "Én az ország vezető művészeire hivatkoztam, a szövetség a vezető politikusaira." Jancsó Miklós: "A hatalom általában egy zsenit is nehezen visel el." Juszt László: "A saját fiammal sose csinálnám végig ezt." Kádár János: "Higgye el, a vitában a sakkszövetségnek volt igaza." Garri Kaszparov: "Ilyen csak a mesében létezik." Mezei András: "Még a kérdezés szabadsága és művészete se bontakozhatott ki." Presser Gábor: "Nem voltak képesek megemészteni elképzeléseit." Rózsa György: "A siker mindig gyanús, illik piszkálni." Szász Endre: "Nálunk mindig csak az értéket pofozták." Szikora Róbert: "Nem vitázni kell Polgárékról, hanem meghajolni előttük." Tabi László: "A lányoknak jutott a mama génjeiből is: szelídek, kedvesek, barátságosak." Verebes István: "A tehetség csak addig juthat el, amíg az apparátus érdekeit képviseli." Vitray Tamás: "Tiszta jelenség. Ha más vagy - dögölj meg."

A. P. Szokolszkij - A ​megnyitás és a középjáték alapelvei
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Gelenczei Emil - 200 ​megnyitási sakkcsapda
Ez ​a könyv nem akar a komoly tudományos kutatás mezébe öltözni, távolról sem. Fõ célja a szórakoztatás. Elsõsorban azokhoz szól, akik amellett, hogy szeretik a sakkozást, keresik és élvezik a 64 mezõn a meglepõt és szokatlant, magasan szárnyalót és a kacagást, a komoly fordulatot és irónikus tréfát. A csapdákban mindezt megtalálják. Mindenekelõtt vizsgáljuk meg, mi is az a csada? Csapdát állítunk akkor, ha az ellenfelet látszólagos anyagi vagy helyzeti elõnnyel rávesszük arra, hogy hibás lépést tegyen. Ebbõl következik, hogy a csapda elõfeltétele egy vagy több hibás lépés és hiányzik a kényszerítõ erõ. Éppen ebben tér el a kombinációtól, amely "olyan értelmileg összefüggõ lépéssorozat, amely bizonyos cél elérését kényszerítõ módon teszi lehetõvé". A sakklapokban és versenybeszámolókban aránylag ritkán látunk csapdákat, ellentétben a kombinációkkal, amely H. Müller szerint a játszmák 82 százalékát dönti el. Ennek az az oka, hogy a mesterjászók ismerik a csapdákat és még ha nem is ismerik, ösztönszerûleg elkerülik. Így a játékig, de nem lévén kényszerítõ ereje, többnyire a háttérben marad. Hogy azonban ott van, azt bizonyítja az a sok mesterjátszma, amelyben - mikor figyelmük lankadt - nem kisebb személyek estek csapdába, mint Bernstein, Anderssen, Nimzovics, Spielmann, Grünfeld, Ed. Lasker, Tartakover, Najdorf és Fine, hogy csak pár nevet említsünk. Hát még a kisebb versenyeken, amatõrküzdelmekben, szimultánokon! Hûséges kíséretünk a csapda egészen a mattig. Abból viszont, hogy elõfeltétele a hibás lépés, következik, hogy ha ismerjük a csapdatípusokat, elkerülhetjük: megfordítva kihasználhatjuk ellenfelünk hibáját. Ebben volna ennek az összeállításnak a gyakorlati értéke. Amint látjuk, a csapda középúton áll a kombináció és a hibás lépés egyszerû kihasználása közt. Elválasztása nem könnyû. A gyûjtemény, amely a csapdáknak csupán egy részével, a megnyitási csapdákkal foglalkozik, a szûkre szabott keretek közt nem teljes. Valószínûleg sok értékes csapda maradt ki. Viszont beismerem, becsúsztattam néhány érdekes miniatûrt, amely határozottan inkább a kombináció címszó alá kívánkoznék. De hangsúlyozom, szórakoztatni kívántam. Ha közben valaki hasznosat talál, annak igen örülök. Könyvem nem a mesterek számára készült, akik a csapdákat úgyis ismerik, hanem a sakk szerelmeseinek nagy táborához szól, akiket - bízom benne - ez a kísérlet bizonyára érdekel.

Asztalos Lajos - Bán Jenő - A ​sakkjáték elemei
A ​sakk kedvelői és szakértői bizonyára örömmel nyugtázzák, hogy újra kapható a szakírópáros nagy sikerű alapműve. A magyar sakktársadalom által ismert és elismert kiváló szerzők műve időtálló és nélkülözhetetlen szülők, edzők, sakkvezetők és sakkozók számára egyaránt. A sakktudás nagymértékben fejleszthető az alapismeretek mélyreható elsajátítása révén. Ez a könyv a sakkjáték alapismeretei mellett magában foglalja a játszmavezetés, a megnyitás, középjáték, lebonyolítás, végjátékok részletes és sokoldalú elemzését is. A máig keresett könyv több száz játszmán és hadálláson keresztül ismertet meg a sakkjáték stratégiai alapelveivel és taktikai lehetőségeivel. A magyar sakkozás „bibliáját” haszonnal forgathatják a sakkozás iránt érdeklődők, a sakkismereteiket továbbfejleszteni szándékozók és versenysakkozók is.

Vladimir Grigorevics Grisin - Vladimir Evgenevics Iljin - Sakkábécé
Két ​kisfiú jégkorongozik a szoba síkos padlóján, s a korong a dívány alá röpül. Nemcsak a korongot halásszák elő a gyerekek, hanem az ott porosodó sakk-készletet is. S ezzel kezdetét veszi az izgalmas kalandok sora a kockás csatamezőn. Először radírgumival ütik ki egymást a harcosok, aztán lépésről lépésre megtanulják a küzdő felek a hadviselés igazi szabályait. A sakk két kiváló szovjet pedagógusa észrevétlenül, játszva-mesélve tanítja meg a kisgyerekeket a "királyok játékára". Nem nagy sakkozókat akarnak nevelni, hanem gazdagítani kívánják a gyermek fantáziáját, fejleszteni logikáját. Legfőbb segítőtársaik ebben a szülők, akik végigkísérhetik gyermekeiket ezen az élvezetes sakktanfolyamon.

Polgár Judit - Sakkpalota ​1 - Képességfejlesztő sakktankönyv
A ​sakkjáték elsajátítása nem cél, hanem eszköz! Egy hatékony eszköz a logikus és kreatív gondolkodás elősegítésére, a digitális korban fellépő gondolkodásfejlődési hiányosságok pótlására. Kiadónk, a kerettantervhez Sakkpalota címmel tartós, színes kivitelű tankönyvet és egyszínnyomásos munkafüzetet készített , melyet tanári kézikönyv egészít ki. A munkafüzet mellékleteként egyéb eszközök is segítik a tanulók képességeinek fejlesztését: sakkvár, sakk-dominó, sakk-pénz, sakk-kártya, sakk- dobókocka, mondókák, találós kérdések. A tankönyv egy témát négy oldalon dolgoz fel, kereszttantervi hivatkozásokkal, mozgásos játékokkal, sakknyelvi fogalmak magyarázatával, sakkgyakorlattal, igaz-hamis állításokkal, önértékeléssel. A tankönyvi témákhoz kettő oldal képességfejlesztő feladat kapcsolódik a munkafüzetben.

P1290898_uj
Sakk Ismeretlen szerző
elérhető
0

Ismeretlen szerző - Sakk
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

T. O. Teas - Gyilkosság ​négy lépésben
"Nem ​hallották mint mond, de el tudták képzelni. Látták, amint Févre elé áll, csípőre tett kézzel, előrebökött fejjel. Na mi van, mit akarsz? - mutatta a pantomim nyelvén. A többiek Charles köré húzódtak, a megfélemlítés többezer éves gyakorlata szerint, amiről a srácok azt hitték, tökélyre fejlesztették. Charles először állon vágta Févre-t, aztán kezét visszahúzva könyökkel gyomron verte a mögötte állót." Robbantások, mérgezés, lövöldözés, verekedések. Ipari kémkedés, veszélyes terrorista, botrány a sakkvilágbajnokságon. S akiknek mindezzel meg kell birkózniuk: Lelac felügyelő a "Csináld magad" - könyvek lusta gyűjtője, a karrierista Brichot, és Boissy, a mestersofőr. Három bűntény, amelyek talán összefüggenek, három nyomozó, akik barátok és riválisok, egy legyőzhetetlen sakkozógép, és egy gyilkos, aki négy lépéssel gondolkodik.

Kollekciók