Ajax-loader

'gyermekvers' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Kresz Mária - Húzzad, ​húzzad magadat
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Radvány Zsuzsa - Háp, ​háp, háp, jönnek a kacsák
Az ​ismert gyermekverset Radvány Zsuzsa elragadóan szép rajzai illusztrálják.

Nemes Nagy Ágnes - Ki ​ette meg a málnát?
Nemes ​Nagy Ágnes kedves verseskönyve.

Ágai Ágnes - A ​titkokat az ujjaimnak mondom el
Ágai ​Ágnes prózaversei a gyerekek lelke mélyén megbúvó érzéseket mondják ki a költészet nyelvén. A gyerekeknek sokszor van szükségük ilyenfajta segítségre, hiszen önállóan képtelenek feloldani belső feszültségüket. Irsa Katalin grafikái lágyságukkal, gyerekközelségükkel alátámasztják a versek mondanivalóját.

Ida Bohatta - Virágok ​az út mentén
Szívből ​ajánljuk Ida Bohatta (1900-1992) könyvecskéit - melyekben "emberi" állatok, virágok és manók nyüzsögnek - mindazoknak, akik ugyanazt a szeretetet érzik a teremtmények iránt, mint a bécsi szerzőnő. Az elmúlt évtizedek minden erkölcsi és esztétikai kihívása ellenére ezek a kis könyvek túlélték a XX. századot és generációk óta folyamatosan keresik és kiadják őket. Sikerének titka nemcsak a könyvek érezhető "lelke", hanem rajzainak kézműves minősége és iskolázottsága is. A belőlük sugárzó emberi melegség, csendes humor, mélységes életigenlés és tiszta derű sok felnőtt és gyerek szívét megérinti.

Osvát Erzsébet - Babaóvoda
Édesanyám, ​Osvát Erzsébet Beregszászon született. Most, az eddig kötetben meg nem jelent műveiből készülő sorozat elindításakor lenne kilencvenéves. Verseit, meséit, történeteit folyamatosan előadják a rádióban, televízióban, beválogatják antológiákba, kedvelik az óvodai foglalkozásokon, s több költeményét megzenésítették. Óvodás és kisiskolás gyermekek számára áttekinthető dolgokról játékokról, tárgyakról, eseményekről, természeti jelenségekről, a gyermekközösségek egy-egy jellegzetes alakjáról ír megragadó közvetlenséggel, sok nyelvi leleménnyel, mókáson és líraian, miközben beavatja olvasóit különleges, varázslatos világába. Sándor Judit

Vlagyimir Majakovszkij - Lángfaló-csodaló ​és más versek
Egy ​játékló elkészítéséhez a legkülönbözőbb szakmájú mesterek előzetes munkájára van szükség. Az erről szóló verseket hallgató kicsik úgy érezhetik: az egész társadalom összefog az ő örömükért... Majakovszkij gyermekverseiben a jövőbe vetett hitből fakadó roppant lendület találkozik a gyerekekben élő friss dinamizmussal. A _Mi legyek?_ című darab jól tükrözi a költő szándékát: rányitni a kicsik szemét a tágabb felnőtti társadalomra, amely az ő világuk is lesz. Kondor Lajos illusztrációi hatásosan fokozzák a kiváló műfordítók által tolmácsolt versek keltette eleven élményt.

Julia Donaldson - Malacbújócska
Tyúk ​és Malac bújócskáznak. Malac mindenkire rábukkan, csak éppen tyúkot nem találja. Segíts te is a keresésben, nyitogasd ki az ablakokat, hátha ott van valahol!

Bartos Erika - Zakatoló
Bartos ​Erika legújabb gyerekverskötetét minden bizonnyal ugyanúgy szeretik majd a bölcsődések és óvodások, mint a népszerű szerző előző, nagy sikerű verseskönyveit.

Tamkó Sirató Károly - Tengerecki ​Pál
"Szil, ​szál, szalmaszál!" "...ecki, becki, tengerecki, Tengerecki Pál!" "Bőrönd Ödön a Köröndön ül a kövön, ül a kövön fekete színű bőröndön". Bizonyára sokak számára ismertek ezek a méltán népszerű sorok. Tamkó Sirató Károly sziporkázó humora, bámulatos rímtechnikája, nyelvi leleménye már évtizedek óta magával ragad kicsiket és nagyokat egyaránt. Tamkó verseinek megjelentetésével a General Press kiadónk többéves hiányt pótol: új válogatásban, új illusztrációkkal adja közre e közkedvelt verseket, melyeket ezúttal Banga Ferenc illusztrációi tesznek még színesebbé.

Zelk Zoltán - Száll ​az erdő
"Alszik ​a szél, föl se kelt, / olyan kedve van ma, / a vihar is lehevert, / a szél öreganyja. / Alszik az egész család, / nem fut a szellő sem - / mitől csörren hát az ág, / levél mitől zörren?" Az _Erdőben-berdőben_ című vers kezdősorai a költő legkisebbekhez szóló verseinek hangulatát tükrözik. Az erdők-mezők varázsa, a madarak ezer hangja (melyet csak a költő és a gyerekek érthetnek igazán), az őzikék, nyuszik tündéri világa, melegség, derű, finom humor jellemzi a költő gyermeklíráját - mely több, mint harminc esztendeje állja az időt és mindig megújuló örömet jelent felnőttnek, gyereknek egyaránt. Az ötödik kiadás ismét Róna Emy színes illusztrációival jelenik meg.

Varga Katalin - Mosó ​Masa mosodája
E ​könyv - mintegy a Gőgös Gúnár Gedeon című olvasó mesekönyv folytatásaként - a kisiskolások nyelvtanulását, illetve helyesírásuk fejlesztését segíti. A mesék elég rövidek ahhoz, hogy az olvasással épphogy barátkozó gyerekek örömüket leljék bennük, és a fokozott figyelmet követelő betűzgetés mellett követni tudják a történetek fordulatait is. Egy-egy mesén belül a pirossal kiemelt betűk vagy szavak mindig egy-egy helyesírási szabályt rejtenek, ezzel is segítik a megértést, a gyakorlást. A könyvet forgathatják már az első osztályosok is, hiszen a helyesírás elsajátítása gyakran éveket vesz igénybe. A tartalomjegyzékben feltüntetésre került, hogy az egyes mesék milyen helyesírási szabály gyakorlására szolgálnak. A tanítás mellett Varga Katalin természetesen szórakoztat is rövid, tréfás történeteivel. Az F. Győrffy Anna eredeti színes rajzaival megjelenő kötet igazi iskolai segédkönyv, már nemzedékek nőttek fel rajta.

Zelk Zoltán - Nyuszihintó
A ​leporelló Zelk Zoltán versére készült Radvány Zsuzsa rajzaival.

Tóth Krisztina - Állatságok
A ​tobzoskát és a pitbullt mindenki ismeri, de ha megkérdeznénk néhány járókelőt az utcán, valószínűleg kevesen tudnák megmondani, vajon hogy néz ki az aguti vagy a fossza. Nem is beszélve az oposszumrói és a baribálról, hogy az íniát már ne is említsük... Tóth Krisztina játékos kedvből és sok-sok humorral született versei nemcsak gyerekeknek, hanem a nyelvi leleményeket nagyra értékelő felnőtteknek is szólnak. Persze a versektől ne várjunk tudományos igényű pontosságot, a szerző eleinte gyermekét és magát szórakoztatta a fura állatokról szóló versekkel - most pedig már minket is.

Borisz Zahogyer - Miről ​álmodik a rozmár?
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Covers_72566
A ​legjobb haverom Ismeretlen szerző
1

Ismeretlen szerző - A ​legjobb haverom
Emlékeztek ​még az _Ami a szívedet nyomja_ című könyvre? Hát persze! A svéd gyerekversek. Ez a kötet most _finn_ versek közül válogat, és rólatok, tizenévesekről szól. Lapozzatok bele, és meglátjátok, hogy a finn kamaszok gondolkodása, érzésvilága, gondjaik, örömeik mennyire hasonlóak a tietekéhez. És biztosan megtaláljátok benne azt is, ami egy kicsit más, ami finnes. Ettől olyan nagyszerű ez a kötet, amelyet Gombár Endre szép, ötletes fordításában olvashattok.

Rigó Béla - Nálatok ​laknak-e állatok?
Slágerverseit ​gyűjtötte össze Rigó Béla. Negyedszázada énekli a Kaláka a címadót, a kötetzáró Szerelmes giliszta pedig már négy évtizede van műsoron. A könyv kétharmada új anyag. A Szójátszótéren nyelvi mutatványosok, szóakrobaták szórakoztatják a közönséget. És nemcsak állatoknak lesz emberarcuk, hanem élettelen tárgyaknak is. Két családdal is megismerkedünk. Egy kisfiú panaszkodik képeslapjain a nagyinak, és egy kislány mesél a nagyapjáról, aki koszorús költő.

Nagy Bandó András - Családi ​szókincstár
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Lackfi János - A ​Bögre család újabb kalandjai
Igaz-e, ​hogy Franciaországban a legaranyosabb állatok gumiból vannak? Lehet-e tüskehajból copfot fonni? Van-e feltámadás a hullaházban? Érdemes-e lenyúzni apa bőrét, mintha döglött bivaly lenne? Minek tekeri le a boszorka az összes vécépapírt? Ehetők-e a felhők? Miért undorító a tornaóra? Milyen lehet bennszülöttnek lenni? Ilyesmikre ad itt választ Simon, Margit, Dorottya, Johanna, és persze a legkisebb gyerek, Ágnes. Íme a héttagú Bögre család hétköznapi kalandjainak újabb verses krónikája. Az előző kötetet bemutató Lázár Ervin azt nyilatkozta, irigyli Lackfi Jánostól öt nagyon is eleven gyerekét, az állandó, zsibongó ''ötletgyárat''.

Covers_287218
Búcsúzik ​a lovacska Ismeretlen szerző
0

Ismeretlen szerző - Búcsúzik ​a lovacska
"Lovak! ​Kedves barátaink! Szavunk ismerői, veregetésünkért hálásan felnyihogók, az istállóból jött dobbanásaitok otthonossá teszik a ház falait, a szoba csöndjét, szerényen hirdetve: itt emberek laknak. Társaink az igában s harcban, ostor szégyenében, diadal mámorában, hulló rózsaszirmok közt, süvítő szélben, esőtől hajtott darában, fénylő szőrrel vagy botladozó lábbal velünk járjátok végig a messze nyúló utakat" - írja Jávor Ottó a kötet bevezető szép karcolatában. A mai gyereknek már alig-alig van közvetlen kapcsolata a lóval. Sokan csak a képernyőről ismerik, mások, a lótenyészetek, állami gazdaságok környékén élők távolról nézegethetik őket, a lovagláshoz pedig kifejezett szerencse kell. Pedig nagy kár! Ez az antológia szeretné közel hozni a gyerekekhez ezt a szelíd, kedves, emberi létünkben csöndesen megtelepedett jószágot. Nem nosztalgiát kíván felkelteni, csak a szeretetet megőrizni irántuk. S erre az irodalom és a képzőművészet bőven szolgál lehetőségekkel. A népmesék táltosai, elbeszélések végtelen sorában szereplő kiscsikók, társaink a harcban - felejthetetlen novellahősök vonulnak fel a könyvben, tanújaként az ember és e kedves jószágok fennmaradó kapcsolatának.

Varró Dániel - Túl ​a Maszat-hegyen
A ​Túl a Maszat-hegyen című történet hőse, Muhi Andris nem is sejti, mire vállalkozik, mikor elindul a Maszat-hegyen túlra, hogy meglátogassa régen látott jó barátját. Maszat Jankát, Makula bácsit, Szösz nénét és a Maszat-hegy többi békés lakóját ugyanis nagy veszedelmek fenyegetik. A Partvis Attila vezette barbár takarítók több házban rajtaütésszerűen kitakarítanak. A gonosz Paca cár, a Maszat-hegyi trónbitorló pedig ördögi tervet eszelt ki, hogy az egész világot telepacázhassa. Muhi Andris azonban Badarországon át eljut a Maszat-hegyen túlra, ahol mindenkivel szembeszáll, és számos titokra fény derül… A könyv verses meseregény, verselésében és hangütésében a klasszikus verses regényeket idézi (Puskint, Byront, Arany Lászlót), a történet viszont kalandos, modern tündérmese. Többnyire gyermeki témákon mereng el a mesélő - hogy csúfolták gyerekkorában, vagy milyen az ideális gombfocikapu. Az elbeszélést számos játékos, dallamos betétvers egészíti ki. Találhatnak benne kedvükre valót a kis- és nagyiskolások, a szüleik, a kalandok és izgalmak, a csendes elmélkedések és az irodalmi ínyencségek kedvelői egyaránt.

Covers_287853
Betlehemi ​királyok Ismeretlen szerző
2

Ismeretlen szerző - Betlehemi ​királyok
Móricz ​Zsigmond: A kismalac meg a farkasok Móra Ferenc: A cinege cipője Móra Ferenc: Mártonka levele József Attila: Altató József Attila: Betlehemi királyok Gyerekmondóka: Itt a Télapó

Tavir%c3%b3zsa_kisasszony
Tavirózsa ​kisasszony Ismeretlen szerző
16

Ismeretlen szerző - Tavirózsa ​kisasszony
Világjáró ​varázscipők sorozatunk negyedik kötete angol irodalmi barangolásra hívja olvasóit. Középkori mondák, legendák és öt évszázad neves íróinak, költőinek írásai sorakoznak a gyűjteményben. A kötetet Rényi Krisztina finom vonalú, hangulatos illusztrációi díszítik.

Rangáné Lovas Ágnes - Jancsi ​és Juliska
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Deákné B. Katalin - Értelmes ​mondókák 1--2 éveseknek
A ​mondókák szájhagyomány útján terjedő versikék, amelyek gyakran évtizedek, de lehet, hogy évszázadok óta a gyerekek beszédfejlesztésére, szórakoztatására vagy egészen más okból születtek, de aztán beépültek a mindennapokba. Közülük sok a mai fül számára érthetetlen tartalmú, nyelvtanilag helytelen. A cseperedő gyermekek azonban ezeken keresztül kezdik megismerni a világot, és a számukra érthetetlen és értelmetlen sorok összezavarhatják őket, illetve azt sugallják, hogy a világ bonyolult, nehezen megérthető és értelmezhető. A gyerekek értelmi fejlődését célszerű úgy alakítani, hogy sok, pontos, logikailag is helyes gondolat befogadására legyenek képesek. Ezért érdemes górcső alá venni a mondókákat, és azokat megtanítani nekik, amelyek minden tekintetben - tartalmilag és nyelvtanilag is - megfelelőek, igényesek és érthetőek. E gyűjtemény ennek a törekvésnek próbál eleget tenni.

Veiczi Irma - Erdők, ​mezők mesélnek
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Ellen Niit - Meskeország
Kisgyermekek ​apró örömeit, bánatait foglalja versbe az észt költőnő új kötetében. Derűs, játékos, fantáziamozgató verseiből kicseng a környező világ, a természet szeretete. Különösen a tél gyermeki örömeinek megfestésére talál Ellen Niit új meg új színeket. Mintha a versbeli nagy piktor pingálta volna, olyan színes világ a Meskeország világa: ibolyakék, gesztenyebarna, pitypangsárga, fenyőzöld s a jégvirág fehérének számtalan változata. Nem csoda, ha egyaránt megihlette a két kitűnő fodítót: Rab Zsuzsát és Kiss Dénest, és a grafikust, Roll Mariannt.

Minden_napra_egy_mese
Minden ​napra egy mese Ismeretlen szerző
92

Ismeretlen szerző - Minden ​napra egy mese
Minden ​napra egy mese, s egyik érdekesebb, mint a másik. Az év minden egyes napjára jut belőlük felolvasni-, mesélnivaló, még február 29-ére is, ha szökőév van. A 366 mesét tartalmazó kötetben a magyar mesekincsnek és a világ meseirodalmának színe-javát gyűjtötte egybe a válogató, legjobb íróink és műfordítóink feldolgozásában: angol, francia, német, svéd, norvég, orosz, indiai, kínai, japán népmese-feldolgozások és modern műmesék követik egymást tarka forgatagban. Egyik nap arról hall mesét, hogy miért nem hordanak piros sapkát a békák, másik nap arról, hogy miért alszik a medve télen, vagy milyen tréfát eszelt ki április elsején Móka Miki. A kötet minden egyes lapján új mese kezdődik, örömére a meseolvasó szülőknek s azoknak a gyerekeknek, akik hosszabb történet olvasására még nem mernek belefogni. Reich Károly színes illusztrációi varázsos mesehangulatot árasztanak.

Covers_180893
Megy ​a nyár, jön a tél Ismeretlen szerző
1

Ismeretlen szerző - Megy ​a nyár, jön a tél
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Covers_229193
Bújj, ​bújj, zöld ág 2. Ismeretlen szerző
2

Ismeretlen szerző - Bújj, ​bújj, zöld ág 2.
A ​nagy sikerű Napsugár képzősorozat mondókái és megzenésített gyerekversei most könyv formában is megelevenednek. A lemezzel együtt kapható kötet óvodásoknak, kisiskolásoknak éppúgy ajánlható, mint tanároknak és szülőknek. A dalokat és verseket gyermekek adják elő akusztikus hangszerekkel vagy vidám hangulatú zenei aláfestéssel. A daloskönyvben színes rajzok illusztrálják a szöveget, a kötet végén pedig kiszínezhető figurák várják a kis olvasókat.

Major Eszter - Nyári ​álom
Az ​Évszakok-sorozat leporellóiban egyenként 7-7 mai, modern verset olvashatnak a kicsik és a nagyobbak is a nyár hangulatáról, a rengeteg élményről, amely az év legmelegebb hónapjait kíséri. A versek Major Eszter munkái, melyeket Kecskés Anna illusztrációi keltenek életre.

Szepesi Attila - Zöldvári ​ének
A ​fiatal költő gyerekverseinek fő témája a mindannyiunknak kedves természet. Verseiben madarak sürögnek-forognak, a nádi világ suhog, megáll az elreppenő hangulat. A _Kalendárium_ ciklusban új nevet ad a hónapoknak, és versébe beleszövi azt is, mire figyel a szántóvető meg a pásztor Medárd napján, Szent Ivánkor, Péter-Pálkor. A népköltészet hagyományait folytató verseskönyvet Szecskó Tamás művészi illusztrációival adjuk közre.

Kollekciók