Ajax-loader

'gyermekgyógyászat' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Jodi Picoult - Törékeny
Egy ​törékeny kislány, egy összetört anyai szív Egy házaspár mindennél jobban szeretne kisbabát. Nagy nehézségek után végre meg is születik Willow, aki sajnos súlyos csonttörékenységgel jön a világra. Hat éves koráig hetvenöt csontja törik el, még egy tüsszentés is életveszélybe sodorhatja. A család békéjét óhatatlanul is felborítja az állandó riadókészültség: az édesanya előző házasságából származó lánya egyre veszélyesebb módon igyekszik felhívni magára a figyelmet, a korábban boldog életet élő pár összekap minden apróságon, és az anya által elindított kártérítési per alperese pedig éppen egyetlen és legjobb barátnője. A világhírű amerikai bestsellerszerző új regénye megmutatja, milyen könnyen elszakad a szeretetből és öncsalásból, kegyes hazugságokból és elhallgatásokból szőtt háló, és a zuhanás után rájövünk, milyen törékeny az életünk.

Maria Treben - Gyermekbetegségek
"Aki ​a házasság és a gyermek mellett dönt, annak tudnia kell, mekkora felelősséget vállal. A gyermek olyan kincs, amelyet ugyancsak jól kell őrizni." Maria Treben az "Isten patikáriusa" e könyvében a gyermekbetegségekkel kapcsolatos tudását nyújtja át az olvasónak. Valóságos kincsestárral szolgál, javaslatok, ötletek garmadájával, hogy miképpen kezelhetők és gyógyíthatók a betegségek a csecsemőkortól kezdve a sérülésig, az egészséges fejlődés jegyében. Az egészséges életmód és gyógyulás iránytűje ez a könyvecske napjaink felelősségteljes szülője részére, aki gyermekét egészségesen szeretné fölnevelni. Aki betegség esetén főleg a természetes módszerekhez kíván folyamodni.

Dana Ullman - Hogyan ​gyógyítsuk gyermekeinket homeopátiával
A ​homeopátia két évszázados múltra visszatekintő biztonságos és természetes gyógymódjait ma már világszerte elismeri a szakma. A hagyományos orvoslás hatékony ugyan a súlyos betegségek kezelésében, de mindannyian érezzük a korlátait is. Dana Ullman könyve ahhoz nyújt segítséget, hogy a szülők megismerjék ezt a nálunk viszonylag újnak számító, szelíd, mégis eredményes gyógymódot, s ezáltal választási lehetőséget kínál számunkra.

Christina Voormann - Dr. Govin Dandekar - Babamasszázs ​- Érintés, gyengédség, melegség
Felszabadult ​mamák, boldog babák - ajurvédikus masszázs - újszülöttkortól egyéves korig - masszázsolajok és bőrápoló krémek gyógynövénnyel - szépségápolási és kondíconáló program mamáknak

Hermann Irén - Dévény ​Anna
Két ​éve találkoztam először Dévény Annával, 2016 tavaszán bólintott rá, hogy könyvet írjak róla. Egy éven keresztül beszélgettem vele, mint később kiderült, ez volt élete utolsó éve. Ösztönös újító volt, akit a gyógyítás és olykor a sors komisz akaratával szembeni ellenállás hajtott. Eleinte ő maga sem tudta, mitől működik az a módszer, amelyre ráérzett. Mégis ezreket, kisebb és nagyobb gyerekeket, táncosokat, felnőtteket állított talpra. Olyanokat, akikről talán senki sem hitte, hogy esélyük lehet a teljes életre, vagy folytatódhat derékba tört pályájuk. Isteni kegyelemnek tartotta, amit kapott, ehhez mérten ragaszkodott annak tisztaságához. Nem értette, miért kellene róla könyvet írnia bárkinek. Ő csak tette a dolgát, gyógyított, segített. Szerény ember volt, de módszerének elismeréséért megküzdött a bürokráciával, a kétellyel és a gyógytornász szakmával is, amelynek élete végére legelismertebb művelője lett. Kemény harcos volt, talán túl kemény is. Ő már nem érhette meg, hogy ez a könyv elkészüljön, de nekem mindent elmesélt. Én pedig leírtam.

Nancy Davis - Laura Simms - Korbai Hajnal - Az ​aranytök
A ​Mosoly Alapítvány módszertani kiadványsorozatának első kötetét a gyógyító terápiás történeteknek és meséknek szenteltük. Olyan történeteket válogattunk a könyvbe, melyeket traumát átélt gyerekeknek mesélhetnek a szülők vagy a különböző területekről érkező szakemberek. A kötetben egyszerre biztosítottunk helyet két, nagyon eltérő terápiás módszernek, technikának: az egyik a pszichológia felől közelít a mesékhez, terápiás történetek formájában (Nancy Davis meséi), a másik pedig a mesemondás és a népmesék évezredes hagyománya felől (a Laura Simms által gyűjtött mesék). Nancy Davis amerikai pszichológusnő terápiás meséi átfogó képet vetítenek elénk azokról a problémákról, melyeket traumát átélt gyerekeknél tapasztalt és gyógyított a terapeuta. Valamennyi története előtt szerepel egy ajánlás, hogy milyen életkorban, milyen problémára javasolja a mesét. Ezek a történetek egy-egy gyerekre íródtak, szimbólumaik a népmesékénél kevésbé összetettek. Laura Simms mesemondó és munkatársai eredetileg a 2001. szeptember 11-ét átélt amerikai gyerekek számára gyűjtötték az itt olvasható meséket, ám azok a világ bármely részén, bármely életkorban segítséget nyújthatnak a traumán átesett gyerekeknek és felnőtteknek. A rövid elméleti összefoglalókon túl a kötet számos hasznos gyakorlati tanáccsal is ellátja a mesemondásban még kevéssé jártas felnőtteket arról, hogy miképp is válasszák ki a megfelelő meséket, hogyan alkossanak gyerekekre szabott, egyéni történeteket, vagy hogy meséljék el ezeket.

Thomas Schäfer - Gyermekek ​gyógyítása családállítással
Amikor ​a szeretet önmagában nem segít Allergia, rémálmok, éjszakai ágybavizelés, dadogás, iskolai nehézségek, hiperaktivitás, agresszió és szorongás - olyan fogalmak, amelyek a "problémás" gyermekek szülei számára már jól ismertek, és megoldásuknál a szeretet és az odafigyelés sokszor már nem elegendő. A betegségek és a lelki fájdalmak hozzátartoznak az ember életéhez, de egy gyermek szenvedése különösen megindító. Ilyen esetben ösztönösen feltesszük a kérdést: miért? Hogyan fordulhat elő, hogy egy kisgyermek ilyen komoly betegségben szenvedjen? A lehetséges válaszok egyikét a szisztematikus családállítás adhatja meg - ez a módszer rávilágít, hogy a gyermekek szenvedésükkel is a családhoz tartozásukat fejezik ki. Mindenkit szoros szálak fűznek őseihez, s egy gyermek egészségi vagy viselkedésbeli problémája a családja iránti szeretetének megnyilvánulása is lehet, illetve múltbéli, rejtett családi események mutatkozhatnak meg benne. Betegségével vagy úgynevezett "zavarával" a család tabu témáját hozza felszínre.

Dr. Szamosi Tamás - Anyu, ​apu, segíts!
Ezt ​a könyvet gyermekorvos szerzője a szülőknek szánja, és nemcsak nekik, hanem a pedagógusoknak és mindenki másnak is, akinek gondjaira hosszabb-rövidebb időre gyermeket bíznak. Azt mondja el, mit kell tenniük, ha valamilyen baleset fordul elő vagy a csecsemő, a gyermek váratlanul megbetegszik. Ha ilyenkor helyesen cselekszenek, csökkenthetik a gyermek szenvedését, meggyorsíthatják gyógyulását, megkönnyíthetik az orvos munkáját, sőt esetleg életet is menthetnek. Eligazítást ad abban, hogy egy-egy tünetet, kóros jelenséget hogyan értékeljenek, mikor és hogyan kell sürgősen beavatkozniuk, és mikor nem szabad, milyen esetekben kell haladéktalanul orvos, esetleg a mentők segítségét kérniük, mikor várhatnak ezzel... A könyv használata igen egyszerű, mert - a szokásostól eltérően - nem betegségek, hanem a laikusok által is észlelt tünetek szerint csoportosítja a tudnivalókat.

Paul Carson - Ha ​a gyerek allergiás
Jön ​a tavasz, fű-fa sarjad, prüszköl, vakarózik a gyerek - hány meg hány család ismeri ezt a cseppet sem vidám összefüggést. Nekik szól a Paul Carson dublini asztma- és allergia-szakértő könyve, amely pontosan feltérképezi a gyerekkori asztma válfajait, tüneteit, lehetséges kiváltó okait a szemen jelentkező kötőhártya-gyulladástól a csontrendszert megtámadó ízületi gyulladásig, a fejfájástól a hasfájásig, a pormacskától a penicillinig. Eligazítja az orvostudományban járatlan szülőt a vizsgálatok, kezelések, gyógyszerek labirintusában és számtalan tanácsot ad a gyerek hétköznapi életének megszervezéséhez. Bizonyára örülnek majd az érintett mamák a függelékben közölt ételrecepteknek (szerzőjük egy allergiás gyerekeket nevelő diétás-nővér), melyek szellemes ötleteket adnak a veszélyes táplálékok elkerülésére: bármennyire hihetetlen, még a húsvéti tojásról se kell lemaradnia a kis betegnek!

Erma Bombeck - Azt ​akarom, hogy kinőjön a hajam..., Fel akarok nőni..., Boise-ba akarok menni...
Erma ​Bombeck - Amerika nemzetközileg is ismert, kedvenc írónője, akinek közkedvelt rovata mintegy 800 újságban jelenik meg hetente háromszor - egy napon, túlélő rákos beteg gyermekek nyári táborát látogatta meg. A táborvezető unszolására vállalkozott a rákos beteg gyermekekről szóló könyv megírására. Szándékának hamar híre ment a beteg gyermekek szüleinek és hozzátartozóinak körében. Levelek ezreivel árasztották el, melyek sokszor a vártnál is megrendítőbb, olykor viszont szívderítő eseményét, epizódját írták le annak a hősies, gigászi küzdelemnek, melyet a rákos beteg gyermekek és a családjuk vív nap mint nap sokszor éveken át a betegséggel szemben a túlélésért. E levelekből is sokat tanult az írónő, legtöbbet azonban - saját bevallása szerint - maguktól a beteg gyermekektől tanult: reményt, büszkeséget, perspektívát és együttérzést, alázatot, sőt nem utolsósorban jó adag optimizmust is. Mindezt olyan gyermekektől, akik az írónő megrendítő hasonlata szerint Szélben égő gyertyákra emlékeztetnek, akik elfogadják, hogy legjobb esetben is ki vannak téve annak a veszélynek, hogy egy hirtelen szélroham kioltja őket mégis e beteg gyermekek derűsek és bölcsek voltak, mely az írónőt is meglepte.

Dr. Martin Hirte - Védőoltások ​pro és kontra
Dr. ​Martin Hirte: Védőoltások pro és kontra Régóta várt, hiánypótló művet tart kezében az olvasó. Egy könyvet, amely biztos kézzel vezeti végig az érdeklődőt a védőoltásokkal kapcsolatos legfontosabb kérdéseken. A legújabb kutatási eredményeket és klinikai tapasztalatokat figyelembe véve íródott, kritikusan nagyító alá véve az oltások előnyeit és kockázatait is. Az egyes oltásokról nyújtott sokoldalú és objektivitásra törekvő áttekintés segítségével bepillantást nyerhetünk abba, hogy Nyugat-Európában milyen szempontok alapján alakítják ki a szülők és az orvosok közösen és szabadon, gyermekeik és saját maguk oltási naptárát. Helyet kaptak benne a legfrissebb magyarországi vonatkozások is. Külön fejezet a madárinfluenzáról és influenzáról! A szerzőről: Dr. med. Martin Hirte gyakorló gyermekorvos Münchenben, nyugati orvosi módon és klasszikus homeopátiával gyógyít (gyermekorvos, allergológus, homeopata).

Ursula Keicher - Gyermekbetegségek ​gyorskeresője
Öt ​kérdéssel a megfelelő kezeléshez! Könnyen áttekinthető táblázatos keresőrendszer teszi biztossá és egyszerűvé az öndiagnózist: öt kérdést feltéve gyorsan megtudhatjuk, hogyan kezekhetjük a beteg gyermeket, és mikor forduljunk inkább orvoshoz. Részletes öngyógyító fejezettel, a 8 főbb panaszterület leírásval tetőtől talpig, és a gyorsabb eligazodást segítő színkulcsokkal, valamint számos homeopátiás szer és gyógyhatású növény leírásával A-tól Z-ig, és a legjobb házi szerekkel és alkalmazásaikkal.

Dr. Bogárdi Mihály - Beteg ​a gyermekünk!
Ez ​a könyv egyszerűsített gyermekgyógyászat aggódó mamák, papák és kétségbeesett nagyszülők számára. Ki ne emlékezne arra a pillanatra, amikor újszülött gyermekével ismerkedve aggódva figyelte, hogy lélegzik-e, nem veszi-e túl szaporán a levegőt, szopott-e eleget, nem evett-e túl sokat. És sorolhatnánk tovább, hányszor érezzük magunkat tanácstalannak, mikor gyermekünk orra esik a játszótéren, hasmenése van, belázasodik, fertőző betegség vonul végig az óvodában. A könyvben a betegségek leírásai ábécé-sorrendben követik egymást. Az allergiától a vérszegénységig, megismerve a betegségek okait, tüneteit, rögtön azt is megtudhatjuk, hogy mi a legfontosabb tennivalónk, mi az, amivel beteg gyermekünknek segítségére lehetünk. Az egyszerűsített gyermekgyógyászatot tárgymutató teszi teljessé, amelynek segítségével az olvasó magyarázatot kap minden apró tünetre. Így e könyvvel idejében megismerkedve - a fejvesztett kapkodás helyett - az aggódó szülők, nagyszülők azt tehetik, amit a beteg gyermek pillanatnyi érdeke diktál, ami a gyermek állapotának leginkább megfelel.

Fung Emília - Kovács Andrea - Mackógyógytorna ​a helyes nyelésért
A ​Fung Emília-Kovács Andrea: Mackógyógytorna a helyes nyelésért c. gyakorlókönyv hiánypótló kiadvány a logopédusok által végzett nyelvlökéses nyelés terápiák otthoni gyakorlatsorainak bemutatásában. A szerzők a könyvet azok számára ajánlják, akiknek nyelvlökéses nyelés miatt gyakorlatokat kell végezniük. Haszonnal forgathatják a gyakorlókönyvet a segítő családtagokon kívül logopédusok, gyógytornászok, a fogászati ellátásban dolgozók egyaránt. A korszerű hazai és nemzetközi orofaciális szemlélet jegyében a nyelés korrekciója a test egészének befolyásolásával történik. A gyógytornászok által jól ismert kinesio tape-technika néhány eleme szintén megismerhető a könyvben. A könyv 6 éves kortól ajánlott. Gyakorlókönyvünk több mint 150 feladatot tartalmaz heti bontásban, kezdő és haladó szinten.

Kovács Ágnes - A ​doktor néni könyve
A ​doktor néni (vagy a doktor bácsi) a legfontosabb emberek közé tartozik egy kisgyerekes családban. Ha a gyerek lázas vagy fáj valamije: a család minden tagja egyforma reménykedéssel várja. És mikor megérkezik, hirtelen minden rendbe jön: apa-anya megnyugszik, a tünetek enyhülnek, a gyerek abbahagyja a sírást. Van valaki, akivel megoszthatjuk a felelősséget, valaki, aki szeretettel és szakértelemmel nyúl gyerekünkhöz.De a gyerekek - ahogy a szerző, dr. Kovács Ágnes több évtizedes tapasztalat alapján írja - a leglehetetlenebb időkben tudnak megbetegedni, legtöbbször olyankor, mikor az orvos nem elérhető.A doktor néni könyve kezdő és gyakorló szülőknek ezekben a helyzetekben kíván segítséget nyújtani, világos szerkezetben tekintve át mindazokat a kérdéseket, amelyek a baba születésétől a kiskamaszkor kezdetéig felmerülnek, felmerülhetnek.Néha nem tudjuk, beteg-e a baba, vagy csak rossz napja van - a könyv ezekben a helyzetekben is segít. Jól tagolt szerkezetben mutatja be az általános betegségtüneteket, és megoldásokat is javasol, részletesen, tanácsokkal kiegészítve ismerteti a leggyakoribb gyerekkori betegségeket. Bölcs és gyakorlatias tanácsokat ad a korszerű gyermektáplálás, az egészséges életmódra, higiéniára nevelés, a védőoltások, a házi patika és az otthoni ápolás szabályai terén.

Polgár Marianne - Gyermekkori ​táplálékallergiák
Miért ​nem ehet a tehéntej-allergiás gyermek sajtot, vagy a parlagfű-érzékeny dinnyét? Miért kell néha mentőt hívni a vendéghez a kínai vacsora után? Asztmás fulladás, bőrkiütés vagy fejfájás ételtől? Hat-e a babára, amit szoptató anyukája megeszik? Kinövi-e a kisbaba a betegséget, s fenyegeti-e őt későbbi légúti allergia? Mi a családi allergia-örökség, és megelőzhető-e a baba táplálékallergiája? E sokszínű betegség egyre gyakoribb, ezért a válaszok minden gyermeket váró vagy nevelő, felelősségteljes szülőnek hasznos segítséget nyújtanak.

Dr. Jean-Paul Nowak - Dr. Joliot Nguyen Tan Hon - Homeopraktikák
A ​kezdő szülők, az újdonsült kismamák és kispapák menetrendszerűen pánikba esnek, amikor a kórházból hazatérve magukra maradnak a babával. Számtalan fontos kérdéssel szembesülnek: mit tegyenek, ha az újszülött sír, ha nem alszik, ha fáj a hasa, ha piros a torka? Mit egyen a csecsemő, és mikor legyen szobatiszta a kisgyerek? Az eligazodást egyre több hasznos könyv és folyóirat segíti, de ebben a témában semmi sem lehet elég. A francia orvos szerzőpáros, Jean-Paul Nowak és Joliot Nguyen Tan Hon újfajta megközelítést választott Homeopraktikák című könyvében: a mindennapok során jól használható ötleteket adnak a kisbabákkal és gyerekekkel kapcsolatos teendőkről mindazoknak, akik a kisebb problémákat és az enyhébb betegségeket nem gyógyszerekkel, hanem a szelíd gyógymód néven is ismeretes, egyre népszerűbb homeopátiás módszerekkel kívánják orvosolni. A témák komolyságára a szellemes, a képregények világára emlékeztető rajzok nyújtanak enyhülést.

Prof. André Kahn - Gyermekeink ​álma
Gyakorlati ​tanácsok álmatlanságban szenvedő gyermekek szüleinek Sorozatcím: Mindennapi egészségünk Gyermekeink számára a jó alvás ugyanolyan szükséglet, mint a helyes légzés és a helyes táplálkozás. A gyermeket meg kell tanítanunk a helyes alvásra éppúgy, miként megtanítjuk őt étkezni vagy egyedül felöltözni. De néha nem minden megy olyan jól és egyszerűen, mint szeretnénk. Ez a kis kézikönyv mindazoknak szól, akik megoldást keresnek gyermekük alvászavaraira, de azoknak is, akik úgy szeretnének eljárni, hogy ki se alakuljon hasonló probléma. Konkrét esetek ismertetésével kíván segíteni azoknak a szülőknek, akik már erejük fogytán vannak gyermekük éjszakai „ébresztői” miatt, de segít abban is, hogy a szülő képes legyen megkülönböztetni a súlyos alvászavart egy átmeneti vagy jelentéktelen tünettől. Egyszóval, ezt a könyvet azoknak szántuk, akik szeretik gyermekeiket és törődnek azzal, hogy miképpen élik meg életüknek több, mint a felét, vagyis az éjszaka hosszú óráit.

Sharon Taylor - Andrew Raffles - Gyermekgyógyászati ​képes atlasz
A ​kötet több mint 700 képet tartalmaz, melyekhez rövid, tömör magyarázó szövegek és klinikai adatok tartoznak. A könyvet elsősorban gyermekgyógyászoknak, háziorvosoknak és belgyógyászoknak ajánljuk.

Czinner Antal - 1000 ​tesztkérdés a gyermekgyógyászatból
A ​könyv differenciáltan közli az ismeretanyagot, és lehetőséget ad a klinikusok mellett a családorvosok, illetve a diplomás védőnők számára is, hogy tanulhassanak belőle, gyarapíthassák ismereteiket. A kérdések mellett újszerűen nemcsak a megoldások találhatók meg, hanem azok magyarázatai is, az indoklás. Reméljük, hogy a szakorvosok, szakorvosjelöltek, védőnők, és természetesen a medikusok is haszonnal forgatják majd e könyvet.

H. David Wilson - Gyakorlatorientált ​gyermekgyógyászat
Az ​Amerikai Egyesült Államokban nagy sikert aratott sorozat jelen kötete a gyermekgyógyászatot tanuló orvostanhallgatók és orvosrezidensek számára készült. A mű a betegek fő panaszai köré csoportosított, rendkívül didaktikusan és világosan összeállított esetleírásokat tartalmaz. A tünetek hátterében a legtöbb esetben valamelyik gyakoribb gyermekgyógyászati betegségre derül fény, néha pedig sürgős beavatkozást igénylő ritkább kórképre. A könyv egyik fő célja, hogy segítse a jellegzetes tünetkombinációk felismerését, rögzítse az olvasóban a megfelelő kórképpel fennálló kapcsolatot. A könyv hasznosan egészíti ki a leíró gyermekgyógyászati tankönyveket, az elsajátított ismeretek birtokában diagnosztikai gondolkodásra tanít, és segíti a problémaorientált klinikai megközelítés kifejlesztését. A magyar kiadás a Felsőoktatási Tankönyvpályázaton nyert támogatás segítségével került kiadásra.

Vetelesek
A ​vetélések adatai Ismeretlen szerző
0

Ismeretlen szerző - A ​vetélések adatai
Hazánkban ​1956 július óta érvényben lévő kormányrendelkezés legálisan lehetővé teszi a terhességek művi megszakítását. Mivel megfelelő minőségű és mennyiségű, ill. könnyen hozzáférhető fogamzásgátlószer még mindig nincs biztosítva az azt igénylőknek, ugyanakkor a kellő felvilágosítás hiánya miatt még sokan a meglévő lehetőségeket sem veszik igénybe, így a művi terhességmegszakítás még mindig a születéskorlátozás egyik fő tényezője. A spontán vetélések kedvezőtlen hatását a később születendő magzat életképességére a "Koraszülöttek adatai" c. kiadványban ismertettük. Évek óta a spontán vetélések száma azonos szinten mozog, ezért szükséges ezek előzményeinek pontosabb megismerése.

Perinatalis
Perinatális ​halálozás Ismeretlen szerző
0

Ismeretlen szerző - Perinatális ​halálozás
Magyarországon ​az évek óta javuló csecsemőhalálozási arány mellett a korai csecsemőhalálozási és a perinatális halálozási arány emelkedik. Szükséges tehát a perinatális halálozási és ezen belül a korai csecsemőhalálozási aránya alakulását okozó körülmények kutatása. Ismeretes, hogy a 0-6 napos korban meghaltak 82%-a (több mint négyötöde) 2500 gr-on aluli súllyal született. Ebből a tényből adódóan párhuzamosan kell vizsgálni mind a korai csecsemőhalál, mind a koraszülések arányának változását okozó körülményeket is. Jelen kiadvány részben a Központi Statisztikai Hivatal 1971. júliusban megjelent "Csecsemőhalálozás" című kiadványban található adatok értékelését, másrészt az Egészségügyi Minisztérium Anya- csecsemő és ifjúságvédelmi főosztálya (a főosztályt vezeti dr. Tiborc Gabriella, valamint Statisztikai osztálya (osztályvezető dr. Greff Lajos) és a Központi Statisztikai Hivatal Népesedésstatisztikai osztálya 1970. II. félév - 1971. évvégéig tartó közös - reprezentatív - adatgyűjtésének, az 1970. II. félévére vonatkozó (előzetes) eredményeit tartalmazza.

Krivácsy Péter - Gyermekkori ​vészhelyzetek
Kedves ​Olvasó! Intenzív terápiás orvos és kétgyermekes édesapa vagyok. Több mint egy évtizede gyógyítok beteg gyermekeket kórházi osztályokon, a mentőautóban, rendelőkben vagy akár a baráti családokban. Nagyon sokszor tapasztaltam munkám során kétségbeesett szülők kérdéseit: "Mit kellett volna tennünk? Hogyan segíthettünk volna gyermekünkön?" Tudom milyen nehéz érzés a tehetetlenség, amikor segíteni szeretnénk, tenni valamit, de nem tudjuk mit és hogyan. Különösen igaz ez akkor, ha gyermekünkről van szó. A vészhelyzetek közös jellemzője, hogy bátran és határozottan kell cselekedni ahhoz, hogy a segítség igazán hatékony legyen. A sürgős betegség, baleset esetén kapkodás, pánik lesz úrrá a környezeten, ami hátráltatja az igazi segítséget. Mindez rendkívül fontos, mert határozott, helyes döntésekkel, hatékony technikákkal többszörösére nőhet a gyógyulás és bizony esetenként a túlélés esélye! Közel három éve indítottuk el a Léghajó Program kurzusait. Az a cél vezérelt, hogy használható tudást adjunk át a résztvevő szülőknek, nagyszülőknek. Ennek birtokában határozottabban, magabiztosabban találnak megoldást a problémákra ezekben a nehéz helyzetekben is. A könyv már a kurzus tapasztalatait, több száz szülő visszajelzését is magábanfoglalja. A leírtak tájékoztató jellegűek, nem szabad mereven értelmezni a szöveget és tudnia kell, hogy egy beteg állapotának megítélésében meddig terjed az Ön kompetenciája és mikor kérjen segítséget szakembertől. A könyvet azért írtam, hogy támpontokat adjon akkor, ha baj van. A leggyakrabban előforduló vészhelyzeteket, betegségeket gyűjtöttem össze és szemben az orvosi könyvek szerkezetével, a használhatóság volt a legfontosabb szempont. A mindennapokra szántam, zsebbe, útitáskába, kézbe, nem pedig a polcokra. Tudom, hogy nincs minden betegségre gyógyszer, minden helyzetre megoldás. De azt is tudom, hogy a szülő vagy nagyszülő képes bármire, ha gyermeke, unokája egészségéről van szó. Remélem, ritkán kell majd kinyitni, ha viszont kell, valódi segítséget nyújt.

Peter Walker - Babamasszázs ​kezdőknek
A ​masszázzsal a szülők a legjobb kezdeteket biztosíthatják gyermeküknek életük hajnalán. A babák születésüktől fogva sokat profitálhatnak a masszázsból, mely enyhíti a születés traumáját és megfelelő alapokat biztosít a zavartalan fejlődés számára. A rendszeresen masszírozott csecsemők sokkal könnyebben sajátítják el a helyváltoztatáshoz szükséges készségeket. A masszázs ugyanakkor a baba legteljesebb megismerésének örömteli módja, egy olyan kapcsolat kialakításának eszköze, melyben az érintés a családi élet tápláló, elégedettséget adó és gyógyító eleme.

Kovács Andrea - Mackógyógytorna ​hanyagtartás ellen
,,Húzd ​ki magad!" mondjuk sokszor a kis és nagy gyerekeknek, de hiába, mert ha nincs kellő izomerő, testtudat, hajlékonyság akkor mindezt elég nehéz megvalósítani. A megoldás erre az érdekes, hatásos, játékos, aktív izommunka az egész testnek. A ,, Mackógyógytorna hanyagtartás ellen ,, című könyvben, gyógytornászok által összeállított, 120 oldalon közel 100 gyakorlat található, amelyek érdekesek, játékosak és nem igényelnek speciális gyógytorna eszközöket. A könyvben 4 x14 gyakorlatos edzés programot találunk, illusztrálással és részletes magyarázattal. E mellett két kiegészítő gyakorlatsort, játékokat, vetélkedőket, nyári vizes gyakorlatokat, téli esték ,,árnyékos" gyakorlatait, kinesio taping ragasztást és még számos hasznos tanácsot találhat az olvasó. A könyvben lévő gyakorlatokhoz olyan ,,torna eszközök" szükségesek amelyek megtalálhatók minden háztartásban (zokni, törölköző, palack, szívószál, dió, könyv, lego kocka, papírzsebkendő, fonalgombolyag, műanyag tányér, plüssmaci...) A hanyagtartás egy ,,lusta" testtartás, amely elváltozásokat okozhat a gerincoszlopban és a törzsizmokban eltorzítva ezzel testtartásunkat, és amely mozgásszervi betegségeket is okozhat. Ez az állapot visszafordítható folyamat; megfelelő odafigyeléssel kialakítható a helyes testtartás. Fontos tudni, hogy hanyagtartásnál nemcsak a hát területére kell gondolni, hanem az egész test felépítésére, hiszen minden összefügg mindennel. A hanyagtartás nem esztétikus és nem egészséges semmilyen életkorban, de gyermekeknél különösen fontos odafigyelni rá. Gyermekkorban a hanyagtartás sokat romolhat, de sokat is segíthetünk is rajta, tehát gyógytornára fel! A ,,Mackógyógytorna hanyagtartás" ellen című könyvet főleg olyan, 5-15 éves kor közötti gyermekeknek ajánljuk, - akiknél hanyagtartást diagnosztizáltak, - akik hajlamosak a hanyagtartásra, illetve - akik szeretnék megelőzni a hanyagtartás kialakulását.

Dr. Nyerges Gábor - Gyermekgyógyászat ​és alkalmazott gyógyszertan
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

David Haslam - Ha ​a gyerek nem alszik
Dr. ​Haslam - két rosszalvó gyermek édesapja, "mellesleg" orvos - igyekszik minden oldalról megvilágítani a probléma okait, megnyilvánulási formáit és megoldási lehetőségeit. A könyv legfőbb erénye azonban nem a felvilágosítás, hanem az együttérzés. A rosszalvó gyerekek szülei szoros sorsközösségben élnek. A kialvatlan ember kimerült, ideges, szorongó, éjszaka magányosan virraszt, napközben nem bírja rendesen ellátni feladatát. Állandóan aggódik a gyermekéért, akinek bizonyára valami testi vagy lelki baja van, különben nem üvöltene egész éjszaka. S közben óhatatlanul indulatokat táplál ellene. Nincs az a galamblelkű szülő, aki hónapokon, éveken át képes lenne töretlen rajongást érezni a kis szörnyeteg iránt, aki rendszeresen fölveri legmélyebb álmából. Dr. Haslam finom humorral, kellő önkritikával, és gyakorlatiasan beszél az alvási problémákról. Részletes nevelési tanácsokat éppúgy ad, mint ahogy foglalkozik az alváshoz kapcsolódó egyéb kérdésekkel (szobatisztaság, fogzás, hasi fájdalmak). A kilátások pedig egyenesen kecsegtetőek - mondja - hiszen az alvási nehézségek ötéves korra szinte mindenütt megszűnnek. Szórakoztató könyve addig is hasznos időtöltést biztosít az átvirrasztott éjszakára.

Stéger István - Klinikai ​ismeretek a gyermekgyógyászat köréből ápolónők részére
A ​tankönyv a gyermekkor leggyakoribb betegségeit és a modern gyermekgyógyászat legégetőbb gondjait foglalja össze tömören. Éppen az anyag tömörsége miatt nem nagyon tartalmaz felesleges mondatokat, gyakorlatilag teljes egészében megtanulandó. A tanulást megkönnyíti, ha a tanuló az egyes fejezeteket vázlatszerűen feldolgozza, amiben több fejezet a szövegbe iktatott számozással is segítséget kínál.

Dr. Bittera István - Dr. Kadocsa Edit - Szénanáthás ​a gyermekem
Kinek ​ne lenne szénanáthás rokona, barátja, aki a tavaszi-nyári időszakban zsebkendőhalmokkal körülvéve, könnyező, vörös szemmel, tüsszögve panaszkoik allergiájáról? Van-e megoldás, van-e enyhülést hozó gyógyszeres kezelés? Megelőzhetjük-e évről évre a tünetek kialakulását? Hogyan óvhatjuk gyermekünket a későbbi szénanáthától vagy az allergia súlyosbodásától? Mindezekre és sok egyéb kérdésre is választ adnak e könyv szakavatott gyermektüdőgyógyász, fül-orr-gégész és allergológus szakorvos szerzői..

Paul Carson - Ha ​a gyerek asztmás
Egyre ​több gyerek szenved asztmában, egyre több szülő hallgatja tehetetlenül fia-lánya köhögését. Nekik nyújt segítséget könyvében Paul Carson ír orvos, a gyerekkori asztma és allergia tapasztalt kutatója és gyógyítója. Világosan, közérthetően magyarázza el: mi az asztma, mi történik a beteg gyermek tüdejében, mikor kell orvoshoz fordulni, mi a teendő roham esetén, milyen vizsgálatokkal lehet felderíteni a kórt, vannak-e megfelelő gyógyszerek, mikor s hogyan kell adagolni őket. Carson doktor pofonegyszerű tanácsokat ad a kis beteg hétköznapi életének megszervezéséhez is: aki asztmás, annak még nem kell kimaradnia a gyermektársaság, a játék, a sport örömeiből, sőt... csak ügyelni kell az orvosi utasítások megtartására, az étrendre, a tisztaságra, s tanácsosabb kiscica helyett, mondjuk, aranyhalat venni születésnapi ajándékba.

J. Ph. Semmelweis - Zwei ​offene Briefe
Ich ​habe in meiner Schrift über Kindbettfieber[1] bewiesen, daß auch in Berlin, so wie anderorts der geburtshilfliche Unterricht in Betreff des Kindbettfiebers deshalb grundschlecht sei, weil auch in Berlin die Professoren der Geburtshilfe selbst, so wie die Professoren der Geburtshilfe anderorts nicht wissen, was Puerperal-Fieber sei. Dieses Nichtwissen habe ich in Bezug auf Prof. Eduard Martin in Berlin folgender Weise stylisirt[2]. »Busch's Nachfolger, Prof. Eduard Martin[3] hat mir durch seinen Vortrag, gehalten am 9. November 1858 in der Gesellschaft für Geburtshilfe in Berlin: »Ueber Mutterröhrenentzündung und Erguß des eitrigen Secretes in die Bauchhöhle als eine Ursache der Bauchfellentzündung bei Wöchnerinen« die Ueberzeugung verschafft, daß die puerperale Sonne, welche in Wien im Jahre 1847 aufgegangen, seinen Geist noch nicht erleuchtet hat.«

Kollekciók