Ajax-loader

'anekdota' címkével ellátott könyvek a rukkolán

 


Gyles Brandreth - Nagy ​szex katasztrófák
Egy ​1947-ben elhunyt philadelphiai iparvállalkozó végakaratának rendelkezései között az egyik így szólt: „Feleségemre hagyom szeretőjét és annak tudatát, hogy nem voltam az a sült bolond, akinek képzelt engem." „1980-at írtak, mikor Julié Barlow-val, a Chicagói Egyetem antropológia szakos hallgatójával az történt egy este, hogy kilépve a telefonfülkéből egy férfi állt elé, bemutatta legféltettebb kincsét, s megkérdezte: - Hát ehhez mit szól? - Olyasmi, mint egy fütyi - válaszolta a lány -, csak kisebb." „A nők - mondta W. C. Fields - számomra olyanok, mint az elefántok; szeretem őket nézni, de nem szeretném, ha valamelyik az enyém lenne." „Egy cambridge-i középiskola érettségiző osztályának két lánytanulója a következő módon értékelte az iskola új biológiatanárát: »Ugye milyen jól öltözik?« mondta az egyik. - »és milyen gyorsan!« - tette hozzá a másik." „Nem mindenki helyesli ilyen témák kendőzetlen, nyílt megvitatását, és ha Ön, kedves olvasóm, úgy találja, hogy egyes, itt szereplő történetek pikáns jellegük nem kedve szerint való, úgy kérem, adja tovább könyvemet valamelyik kevésbé szigorú erkölcsi elveket valló ismerősének."

Kolozsvári Grandpierre Emil - Elmés ​mulatságok
Anekdoták, ​Mátyás király történetek

George Mikes - Tsi-Tsa ​és Tsai
Tsi-Tsa ​- azaz: Cica - a magyar anyanyelvű angol író, George Mikes eladdig macskátlan londoni házba sétált be egy szép napon, és úgy befészkelte magát a legjobb fotelbe (és Mikes szívébe), hogy onnan soha többé el nem távozott. Illetve... De erről egyelőre ne többet! George Mikes - az egyetlen angol író, aki a Baranya megyei Siklóson született - könyvek hosszú sorában vallott arról, hogyan kell "idegennek", "utánozhatatlannak", "gazdagnak", "szegénynek", "dekadensnek", "jenkinek", és még sok egyébnek, többek között "hetvenévesnek" lenni. A népszerű író, a rádiós személyiség és világvándor homoros írásaiból gyűjtött csokorral adózunk emlékének és - remélhetőleg - szórakoztatjuk el a Vidám Könyvek Drága Olvasóit.

Kovács Kovi István - Bűnös ​élvezet
Különleges ​könyvet vehet kezébe szeptember végén az olvasó. Sok tekintetben: rendkívüli könyvet. Szerzője ugyanis egy tökéletesen zárt világ, a magyar szexipar legismertebb alakja. Aki most úgy döntött, megnyitja előttünk ezt a zárt világot. És mesél. Mesél a kezdetekről, a rendszerváltás idejéről, a félig illegális forgatásokról. A külföldi pornósokról, akik elözönlötték Magyarországot és szó szerint nem tiszteltek senkit és semmit. A sikerekről, és az elnyert pornó Oscarokról. Mesél a szereplőválogatásokról, az önként jelentkező hírességekről, a pornósról, aki ma már politikus, az ismert táncdalénekesnőről, aki az utolsó pillanatban állt el a forgatásról. Mesél a pornó nagy sztárjairól, és apró titkairól, a legendákról, melyeknél az élet még sokkal, sokkal izgalmasabb. És nem megy el szó nélkül a fél világot behálózó, prostituálthálózatok, a "dubajozás", az egyre népszerűbb swinger klubok mellett sem. Mesél különleges forgatási helyszínekről, a lassan hírhedté váló Gellért fürdőről is. Miért áll most elő ezzel? Ne kérdezzük. Csak élvezzük, hogy belelátunk egy világba, melyről eddig, valójában, fogalmunk sem volt. Figyelem! A szerző őszintesége miatt a könyvet csak 18 éven felülieknek ajánljuk!

László Szakál - Paprika ​on the Dinner Table...
The ​honoured reader will find a collection of traditional Hungarian cuisine dishes on the following pages. All the recipes are to be understood for 4 to 5 individuals. We can use oil or margarine instead of the lard mentioned and the natural ingredient for the cooking of the dishes. The Hungarian cuisine is famous for the use of hot paprika. Naturally, we can season with mild, in all cases too.

Molter Károly - Komor ​korunk derűje
"... ​a megélt történeteket keresem, írócéhbeliek, szerkesztőbarátok, művészemberek, tanártársak emlékét őrzöm meg, kerekítek róluk amolyan portrékat, fölidézem alakjukat és szellemük árnyékát az élet egy-egy keserves vagy groteszk, szomorú vagy vidám pillanatában. A tegnap verőfényére, mámorára, gyászára és mostohaságára, vagyis a múltra gondolok gyakran - amely jókedvével és könnyeivel, történelmével és düledékével, lendületével és gyarlóságával, de mindeneken át mégis az én múltam! - , képzeletemben az átélt idő, egy komor kor derűje kísért."

Eötvös Károly - Utazás ​a Balaton körül
Az ​"Utazás a Balaton körül" nem egyszerűen csak egy regény. Nem is az. Anekdotagyűjtemény, történelemkönyv, útikönyv is egyben. Olvasása olyan, mintha egy kedves, bőbeszédű, sokat látott öreg barátunkat hallgatnánk hajnalba nyúló borozgatás közben a lugas vagy borospince asztalánál. Az öt XIX. századi utazó balatoni élményei köré font történetekben egyaránt megelevenednek történelmi alakok - Széchenyi István, Ranolder János püspök, Kisfaludy Sándor, Sobri Jóska - és egyszerű parasztemberek, borosgazdák, halászok. Megtudhatjuk, miért párbajozott a tihanyi várkapitány a jégen, tanúi lehetünk a balatoni csúcstalálkozónak Jellasiccsal, a beavatottjai számtalan más történelmi esemény háttértörténetének. Megismerhetjük az első balatonfüredi kőszínház létrehozását, a korabeli vendégszeretetet, az akkor még csak az ide érkező vendégek által élvezett fürdőéletet, a borospincék világát, a gyönyörű tájat, a gőzhajózás megindításának nem ismert körülményeit, és azt is, miféle jelentősége volt valaha a balatonalmádi Határ csárda mestergerendájának. A könyv régi kedvenc, többszöri idézet-források, felolvasások tárgya. Bár a XX. század elején igen sikeres és népszerű volt, igen sokszor kiadták, napjainkban kevésbé ismert. Veszprémi-balatoni lelkű emberként meggyőződésem, hogy az "Utazás a Balaton körül" jóízű történeteivel, anekdotáival, bölcsességeivel, hagyományokból merítő leírásaival méltán tarthat számot országos érdeklődésre, és minden, a Balatont kedvelő ember kötelező, de legalábbis ajánlott olvasmánya kellene, hogy legyen. Az általa nyújtott élménnyel az ismert helyek múltja olyan, melegséget sugárzó emlékekkel egészül ki, melyek mindannyiunk életét teljesebbé teszik.

Eötvös Károly - Balatoni ​utazás
Készülünk ​az utazásra Kik azok, akik utaznak? – Miért késett ez az útleírás? – Napkelet felől napnyugot felé – A Balaton költői – Mindenütt szép, de legszebb a Balatonnál Nem szeretem kerülgetni a kérdést. Egyenesen neki a dolog közepének: ez a természetem. Most mégis másképp cselekszem. Előre tájékoztatnom kell az olvasót: miről lesz szó. Az utazás, amelyet leírok, ezelőtt huszonöt esztendővel történt. Az utazók hírneves emberek. Négyen voltak, s mind a négy erdélyi ember. Salamon Ferenc az egyik. Gyulai Pál úr a másik. Szilágyi Sándor a harmadik. Nagy Miklós a negyedik. Volt még ötödik és hatodik is. Szentirmay József volt az ötödik, és én magam voltam a hatodik. Mindenkiről el fogok mondani mindent, ami vele az utazás alatt történt, csak magamról hallgatok. Nekem elég dolgom lesz az írással. Jegyzőkönyveket nem vettünk föl, semmit föl nem írtunk, csak azt beszélhetem el, ami emlékezetemben megmaradt.

Bálint Marcell - Vigyázz! ​Megy a függöny
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kun Erzsébet - Mosolygó ​medicina
Az ​orvostörténet és az orvoslás mindennapjai talán a leginkább bővelkednek a humoros eseményekben. Az orvos és a beteg sajátos kapcsolata önmagában is gyakran "termeli" a humort. A régi orvosi írások nyelve, gyakran naiv hite is sokszor mosolyt vált ki. A legendás professzorok esetei, mondásai, az oktatás és a gyógyítás gyakorlata számtalan derűs percet ad. - Kun Erzsébet a régi idők anekdotáit, aforizmáit, s a közelmúlt meg a jelen vicceit, humorban bővelkedő eseményeit fogta össze könyvében. Több évszázad humora kapott helyet művében, amelyet Köpeczi Boócz István derűs humorú grafikái egészítenek ki.

Bános Tibor - Mosolyország ​- Nyolcvan év színészanekdotái
Bános ​Tibor Mosolyország c. kötete nyolcvan év színészanekdotáit, a magyar színháztörténet kiemelkedő alakjait megörökítő humoros történeteket kötötte csokorba. Az olvasó Ujházi Edétől Bajor Giziig, Blaha Lujzától Salamon Béláig több tucat híres színésszel találkozhat e kötet lapjain; valamennyi szereplő kedves emlékeket és legendákat idéz fel a publikumban. Mosolyország, a színházak világa, az örök derű birodalma. Itt "a derű mindig jókedvet fakaszt, végehossza nincs a tréfába ojtott heccelődésnek és ugratásnak, és az infantilis, vásott rögtönzés nyomán petárdaszerű robbanások törik meg a máskülönben elviselhetetlen csöndet, űzik el az álmosító unalmat". A színházi anekdota hálás műfaj, de éppen ezért tömérdek kontár viccműves hamisította ezeket a történeteket. Bános Tibor e könyvében olyan anekdotákat írt meg, melyek valóságos helyzeteket tartalmaznak, és felismerhetően kapcsolódnak színháztörténetünk egyik vagy másik korszakához. S mivel nem viccantológiát, hanem színháztörténeti gyűjteményt állított össze, szereplői és történetei mögé, ha csupán szűkszavúan is, de odaillesztette a hátteret, a kort, melyben az anekdoták hősei, a közönség dédelgetett kedvencei éltek.

Zalai Szalay László - Öreg ​Szuhay
Az ​író a régi alföldi puszták hiteles krónikása, szerelmes rajongója, fáradhatatlan vándora, a folklór avatott ismerője volt. Alakjai elsősorban tanyasi emberek, pásztorok, diákok, de betyárok s pandúrok is. Főhőse "Szuhay", a jókedélyű, furfangos, józan paraszti gondolkozású embert testesíti meg, aki a bölcsességével sok problémát old meg. Történetei 3-4 generációra kiterjedő időszakban játszódnak, az 1920-as évektől az 1820-as évekig visszamenőleg. Ez az író felnőtt korától, a nagyapai generáció ifjúságáig való visszanyúlást jelenti. Nyelvezete ízes-zengzetes, a népi realista történetek zamatos humora, az Arany-Mikszáth-Tömörkény-Móra nevének jelezhető vonulathoz közelíti az írót, akinek hangja jellegzetesen egyéni volt. Az író - zalai Szalay László dr. - művei több, mint négy évtizeden keresztül letiltás alatt voltak, újbóli megjelentetésükre nem kerülhetett sor. Az 1930-40-es években az első kiadások nagy sikert értek el, erre az idósebb korosztály még emlékezni fog. A novellák zavartalanul tiszta és nemes ösztönösségű magyarsága a mai generációk számára is hűen mutatja be azt a világot, ahol a magyar nép gyökerei találhatók.

Sebeők János - Földfelkelte
Szeretem ​ezt a könyvet, annak ellenére, hogy tüneményes. Hogy tűnékeny. A pillanat műve. Öt napról szól, egyetlen pillanatról és elkészült egy hónap alatt. Sec perc idő ez ahhoz képest, hogy Goethe jó hatvan évig szöszmötölt a Fauston, Vergilius pedig, ha igaz a fáma, kilenc esztendeig ült az Aeneisen. Kedves könyv ez a számomra, mert meglehet, örök érvényű. Miért is ne? Meglehet... Ha egy Goethénél és Vergiliusnál nagyobb Úr a semmiből hat munkanap alatt kanyarintotta ki a komplett világmindenséget, miért volna eleve romlásra kárhoztatva egy olyan mű, melynek megalkotása egy hónapba telt? Jelzem, ma már ötnapos munkahétről beszélünk, ötről hatra jutva. Jó könyv ez, mert fogalmam sincs, mely részletek maradnak meg belőle inkább az időnek: a mélyenszántónak, avagy a habkönnyedek?... "János, fáradj vissza a titokszobába most" - csak a szöveg más ezúttal - "János, ha jót akarsz, hagyd abba: most."

Covers_176017
elérhető
0

Kun Erzsébet - Tojástánc
Kun ​Erzsébet a Füles című népszerű rejtvénylap egyik szerkesztője. Alaptermészete a humor és a játékosság. Magyarországon elsőként dolgozta fel kötetben a fejtörők több évezredes történetét (A rejtvény), írt átfogó igényű magyar kvizológiát (A végén minden kiderül); de jelent meg orvosi anekdotakönyve is (Mosolygó Medicina). Harmadik rejtvénykönyvét az első kettőhöz hasonló ritmus: tarka ötletek sokasága jellemzi. Humorban ezúttal is bővelkedő játékai nemegyszer meghökentően újszerűek. Nemcsak az olvasó tudását, de találékonyságát is próbára teszik, bizonyságul annak, hogy játszva tanulni valóban élvezet. A szerző - mint könyve előszavában írja - tojástáncot járt az adatok között. És nyilvánvaló szándéka az olvasót is táncba vinni, azaz új adatok kutatására ösztönözni. A Tojástánchoz játékos illusztrációk szolgáltatják az "aláfestő zenét", hasznos mulatságul mindazoknak, akik megukévá tudják tenni az intellektuális játékok és a rejtvényfejtés örömeit.

B. Fábri Magda - Gyerekszáj
"Legyen ​meglepő és mulatságos! Nem kevesebbet várunk, ha gyerekek szövegeit olvassuk. Annyi unalmas, kevés meglepetést tartogató felnőtt olvasmány után miért ez a túlzó várakozás? Szeretnénk magunkat bebiztosítani. A felnőtt író az más. Örülünk, sőt megtiszteltetésnek érezzük, hogy beenged saját írói világába, szeretnénk hozzá felnőni, megérteni, különösen akkor, ha neve már áruvédjegyként is biztosít minket a minőségről. De mit tudhat egy gyerek, amit mi nem? Csak a legnagyobb festők látják meg a gyerekrajzokban megjelenő zsenialitást. Frissen, előítélet nélkül rácsodálkozni arra a világra, amiben mi mindent olyan jól elrendezettnek, véglegesen megfogalmazottnak gondolunk, észrevenni a lényeget csak gyerekek, vagy gyereklelkű felnőttek képesek. A gyereklelkű felnőttre kétszeresen is szükség van. Fontos, hogy ott legyen, megértse, rácsodálkozzon a mondatokra, amik nélküle elfelejtődnének, és fontos, hogy úgy jegyezze le, hogy mi is részesei lehessünk azoknak a különleges pillanatoknak, amikor megszülettek. Ez a kötet visszavisz minket saját gyerekkorunkba, eszünkbe juttatja gyerekeink, unokáink eszmélésének csodáját, bearanyozza azt az időt, amit olvasásával tölthetünk." Novák János zeneszerző, rendező, a Kolibri Színház igazgatója.

Jerry A. Gladson - Válaszd ​a legjobbat!
Jerry ​Gladson egy reggel a többieknél korábban érkezett a tanterembe. Künn az őszi avar sárgásbarna takaróval fedte be a talajt, miközben szokatlanul sok mókus ugrándozott körös-körül makkot gyűjtve odújába. Kezdte átnézni aznapi feladatait, amikor a terembe belépett Mary osztálytársa. ,,Nem tudom, miért kínlódunk, hogy mindezt megtanuljuk - mondta cinikusan -, és azt sem tudom, miért vagyunk itt. Mi csak olyanok vagyunk, mint azok a mókusok odakinn. Születtünk, élünk, meghalunk, aztán feledésbe merülünk. Egyáltalán, mi az élet értelme?" Kérdése meglepte Gladsont. Évekkel később megírta ezt a könyvet, amelyben megpróbált keresztényi szemszögből választ adni arra a kérdésre, mi egyáltalán az élet értelme. A szerző szerint az emberi életnek - mint a fizikai térben mindennek - több dimenziója van. Így ismerjük az élet testi, szellemi és társadalmi aspektusát. rajtuk kívül létezik egy negyedik, lelki dimenzió is, amely felöleli az előző hármat. Ez az anekdotákkal átszőtt és a legújabb kutatási eredményekkel elátámasztott mű megtanít bennünket arra, hogyan juthatunk el a fejlődés legmagasabb fokára a felsorolt dimenziók mindegyikében. A szerző a testi erőnlétet, a szellemi egészséget, az emberközi kapcsolatokat és a lelki jólétet helyezi tanulmánya középpontjába, ezenkívül megpróbálja egyensúlyba hozni, illetve egyesíteni az összes életszempontot egy harmonikus teljességgé.

Dés Mihály - 77 ​pesti recept
Fergeteges ​családregény, főzési szentháromsággal és konyhai tízparancsolattal ellátott gasztronómiai útmutató, különleges, ám - ennek ellenére - megbízható szakácskönyv, bájosan vicces képeskönyv és mindenekelőtt szeretetteljesen csipkelődő anyaportré: ennyi s más semmi Dés Mihály letehetetlen új könyve, amelyet a szerző édesanyjának, a legendás Sütimamának élete és étele ihletett.

Ráth-Végh István - Szerelem, ​házasság
Új ​kiadásban jelenteti meg a kiadó a neves író Szerelem, házasság című művét, amely annak idején nagy sikert aratott. E műben az író A szerelem regényes életrajza, A házasság regényes életrajza és Az asszonyi hűtlenség története című műveit foglaltuk egybe. E könyvben is érvényesül Ráth-Végh István sajátos szellemessége és iróniája. Páratlanul gazdag anyagát, mint az életet tükröző dokumentumokat tárja az olvasó elé, s humanista derűje a szerelem fonákságainak bemutatásával ad szórakoztató, de egyben meggondolkodtató képet.

Covers_247405
elérhető
2

Ismeretlen szerző - Anekdoták ​Caesartól Hemingwayig
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Andrád Sámuel - Elmés ​és mulatságos rövid anekdoták
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Irene M. Pepperberg - Alex ​meg én
"Irene ​Pepperberget és Alex papagájt jól ismerik a magatartás kutatói. A sok éve ismert, alapos gonddal tervezett kísérletek azt mutatták, hogy a kutyák mellett nemcsak csimpánzok, bonobók és gorillák - legközelebbi rokonaink - képesek különböző jelek értelemszerű használatára, hanem az okos, szociális madarak is. Alex kérdésekre válaszolva jelezni tudja, hogy egy apró tárgy milyen színű, milyen formájú és még azt is, hogy milyen anyagból készült. (...) - Miért nem írja meg ezeket is? - kérdeztem, hiszen ezek roppant izgalmas viselkedési formák, és bemutatásuk nagyon ellene szólna az uralkodó konzervatív teóriáknak. - Nem tudom megírni - válaszolta - , mert nem hiszik el, és nem kapnék pályázati pénzeket, ha ilyen 'őrült' dolgokkal szeretnék foglalkozni. Majd ha nyugdíjba megyek - nevetett - , akkor mindent megírok egy könyvben! Az olvasó most a kezében tartja ezt a könyvet. Nem Irene ment nyugdíjba, hanem Alex, és az ő emlékére született ez az írás. Irene Pepperberg az egyik legjelentősebb személyisége az új szemléletű magatartás-tudományoknak, amelyek nem tagadják az állati értelem lehetőségét." (Részlet Csányi Vilmos előszavából)

Illés Béla - Anekdoták, ​találkozások, történetek
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Friedrich Torberg - Die ​Tante Jolesch oder Der Untergang des Abendlandes in Anekdoten
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Covers_389352
elérhető
0

Ismeretlen szerző - Kurzgeschichten ​und Anekdoten
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Ismeretlen szerző - Anekdoták, ​adomák, érdekességek különösen a (seb)orvoslás területéről
Sok ​olvasónak - elsősorban a szakmában - nyújt remélhetőleg kikapcsolódást, felüdülést a könyv, és alkalmat ad a teljesebb önmegismerésre. Így teljesedhet ki a delphoi jós (Püthia) időtlen és aktuális mondásának gyógyító hatása: „Cognosce te ip­sum" (Ismerd meg magad). Mindezen túl a gyűjtemény alapján a medikus elgondolkodhat pályaválasztásának felelősségteljes voltáról, az orvoskollé­ga tanulságos, megszívlelendő és vidító-vigasztaló történeteket olvashat, a laikus pedig betekinthet a fehérköpenyesek világának kulisszái mögé, hogy ócsárlás és mítosz helyett való képet alkothasson egészségének őreiről.

Kolozsvári Grandpierre Emil - Villanások ​és összefüggések
_Az ​elfoglalt ember könyve_ Kolozsvári Grandpierre Emil új művében érdekes vállalkozásba fogott: olyan kötetet kívánt összeállítani, amelyet az olvasó bármikor, bárhol felüthet, tetszés szerint belelapozhat és abbahagyhat, idejétől és érdeklődésétől függően. A novellák, anekdoták, aforizmák, viccek és "vegyes berzenkedések" laza együttese mindig újat, meglepőt és érdekeset kínál - akár folyamatosan, akár szemelgetve olvassuk -, sziporkázóan szellemes, humoros, ironikus történetek váltakoznak benne magvas gondolatokkal - a szerelemről, az erotikáról, férfi és nő kapcsolatáról éppúgy, mint gazdasági, társadalmi és művészeti életünk visszásságairól, aktuális politikai kérdéseinkről, múltunk, magatartásformáink visszásságairól. A rövid, tömör fogalmazás, a filmszerűen gyors vágásmód, a korszerű szerkesztés formálja az író egyéni tapasztalatait modern életünk színes magazinjává, a "villanások és összefüggések" gazdag tárházává, az életbölcsességek könyvévé, melyből - sűrű kacagások között - olyan tanácsokat meríthetünk, hogy hogyan éljünk, hogyan szeressünk és szeretkezzünk, hogyan viseljük el történelmünk és mindennapjaink sorscsapásait úgy, hogy közben személyiségünket töretlenül meg tudjuk őrizni.

Illés Béla - Anekdoták ​könyve
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Nicolas Chamfort - Aforizmák
___Chamfort ​(valódi nevén Sébastien-Roch Nicolas) a pusztuló „ancien régime” utolsó időszakának, s a nagy francia forradalom korának egyik legérdekesebb írói egyénisége. ___Kortársai körében mint színműíró, költő és tanulmányíró volt divatos és ünnepelt, világhírűvé azonban posztumusz kötete tette, amely „A tökéletesített civilizáció termékei: Maximák és gondolatok. Jellemek és anekdoták” címen vált közismertté. Kiadványunk ebből a kötetből közöl szemelvényeket. ___Chamfort, az „emberszeretetből embergyűlölő”, aki a forradalom idején egy csapásra megváltozik: pesszimizmusa határtalan optimizmusba csap át, s cselekvő hívéül szegődik a forradalom ügyének, azzal tűnik ki aforista társai közül, hogy tiszta és elegáns pontosságú aforizmáiban nemcsak az „általános emberi” gyengeségeket és bűnöket gúnyolja ki, hanem a mögöttük rejlő társadalmi összefüggéseket is megkeresi.

Ráth-Végh István - Hatalom ​és pénz
A ​neves író összegyűjtött műveinek harmadik kötetét "A fejedelmi bálvány" és "A pénz komédiája" című könyvek anyagából állítottuk össze "Hatalom és pénz" címen. Főképp a feudalizmus világának alakjai jelennek meg e mű lapjain. Saját isteni küldetésükben hívő uralkodók, kiváltságaikkal hivalkodó nemesek és főpapok életével ismerkedünk meg, akik mérhetetlenül lenézték a dolgozó, egyszerű embert. De megismerkedünk a pénz világával is. Elvonulnak elöttünk a millióikat könnyedén szóró arisztokraták, a kincses zsákjaikat féltve őrző zsugoriak, mindazok akik az arany éhségétől hajtva saját maguknak és másoknak is kárt okoztak. A gazdagon áradó tények, szellemes iróniával tálalva, egyszerre nyújtanak maradandó élményt, hasznos olvasmányt és üdítő szórakozást.

Bárdi Ödön - Thália ​mosolya
Az ​utóbbi évtized anekdotagyűjteményei közül kimagasló és komoly értéket képviselő kötet Bárdi Ödön: Thália mosolya című gyűjteménye. A letűnt színészgeneráció egyik legértékesebb tagja volt ő, aki a Vígszínházban kezdte pályafutását mint fiatal, végzős színinövendék, és a Vígszínház fennállásáig a legnagyobb magyar színészegyéniségek mellett töltötte életét. A népszerű "tanár úr" haláláig mint valami kisdiák rajongott a színpadért, és mint megható szimbólumot megemlíthetjük, hogy a régi Vígszínház színészbejárójának elkoptatott deszkaküszöbét haláláig őrizte szerény albérleti szobájában. Kötetében megelevenednek emlékei, és megelevenednek azok a színészek is, akikre ma már csak mint nagy nevekre emlékezünk.

Covers_25185
A ​magyar anekdotakincs Ismeretlen szerző
elérhető
0

Ismeretlen szerző - A ​magyar anekdotakincs
Tóth ​Béla azt a föladatot kapta 1882-ben, hogy tudósítson a tiszaeszlári perről. A mendemonda szerint azért esett rá a választás, mert megbízói azt remélték: tárgyilagosságával valamiképp ellensúlyozni fogja az elfogultnak, filoszemitának tartott Eötvös Károlyt. Nem is okozott csalódást. Már ami a tárgyilagosságot illeti. Leutazott a per színhelyére, Nyíregyházára, s első dolga volt, hogy megkeresse a vád tanúját. Erre így emlékezett maga Tóth Béla: "Fél órát beszélgettem a koronatanúval és a fejemet fogva szaladtam le a lépcsőn. Ilyen hallatlan rossz és hazug darabot játszani a világ előtt, Magyarország jó hírnevének rovására. És, hogy még én segítsek az ország ilyen megaláztatásában. Hát huszonöt Dariusnak sincsen annyi kincse, hogy én ezt megcselekedjem." Visszajött Pestre, összeveszett megbízóival, állását is föladta. Máig szóló kemény leckét adva mindazoknak, akik saját hasznuk érdekében szakadatlanul kiárulják nemcsak a tényekre alapuló igazságot, hanem az ország érdekeit, keltve rossz hírét, hozzájárulva lejáratásához - júdáspénzért. Ez az életéből vett apró anekdota az ő anekdotagyűjteménye elé kívánkozik, hiszen jellemzi karakterét. Megfontoltság, körültekintés, ragaszkodás a tisztességhez, a magyar nemzet megbecsülése és érdekeinek szem előtt tartása, még saját előmenetelének kockáztatásával is.

Covers_343882
elérhető
0

Ismeretlen szerző - Angol ​tréfák, anekdoták III.
Egy ​nyelv megismerésében való gyarapodás vidám tanulással mindig sokkal kellemesebb, mint a magolás. Az angol anekdoták, tréfák, az angol szavak, sőt az anglicizmusok észrevétlen rögzülését is elősegíti. A viccek, a rövid tréfás történetek, anekdoták tükrözik az angolszász népek és kultúrkörök szellemiségét, amellyel való megismerkedés az angol nyelv tanulásának egyik fontos célja. Javasoljuk, hogy e kis könyvet utazáshoz vigye magával (akár munkahely felé menet is naponta), elalvás előtt néhány kedves kis történet, szellemes tréfa és az a jó érzés, ha egy ici-picit is, de előre léptünk az angol tudásban, kellemes pihenést, szép álmot hozhat. Felhívjuk a figyelmét, hogy a szövegben amerikai angol, tájszólás, szleng, sőt külföldieskedő nyelvtörés is előfordul. E könyvecske az angol nyelv használatának begyakorlását célzó könyvsorozat tagja. Minden kötet végére szószedetet (nem teljes) tettünk, mellyel a fordítást és a megértést kívántuk könnyebbé tenni.