Ajax-loader

Saláta

Megújult a blog!

New_blog_2

Kedves rukkolások! Gondoltunk egy nagyot és beletettünk néhány lóerőt a méltatlanul elhanyagolt Saláta blogmotorba. Mint minden fejlesztést, ezt is lépésenként tervezzük megvalósítani, ezért csak az alapokkal készültünk el, aztán majd igény szerint fényezzük, csinosítjuk.

A régi Saláta még egy darabig elérhető, de szépen lassan átemeljük onnan az értékes tartalmat és felélesztjük a jobb napokat látott Rukkolírók sorozatunkat, ahol rukkolázó szerzőket mutatunk be, sűrűbben jelentkezünk a Happontokat érintő hírekkel, illetve összekötjük a Facebookos nyereményjátékokat az anyaoldallal. Izgalmas lesz, annyi szent. :)

Ami még hiányzik és tervben van:

 • Keresés a blogbejegyzések között
 • Hozzászólások lehetősége
 • RSS
 • Archívum
 • …és még sokan mások.

Fogyasszátok szeretettel a Salátát, igyekezni fogunk, hogy minél jobban essen. :)

Ha van kedvetek, beszélgessünk a blogról a Facebookon:


Üdítő új funkciók a forróságban: itt a PRERUKKOLÁS és a STOPPOLÁS

Now_the_fun_begins

Két remek funkciót szeretnénk a figyelmedbe ajánlani, hogy számodra is kiteljesedjen a rukkola élmény: Prerukkolás és Stoppolás, azaz a rukkolás bejelentése, illetve foglalás pontért. Lássuk őket kicsit részletesebben!

Prerukkolni = Rukkolni fogok!

Amennyiben rukkolnál egy könyvet, de számodra többet ér, mint amennyi pontot kapnál érte, akkor érdemes beharangozni a könyv érkezését. Ehhez nem kell mást tenned, mint a lila Prerukkolom gombra kattintva PRERUKKOLNI azt. Ezt követően 24-96 órád van arra, hogy – amikor az általad elfogadható pontszámot elérte a licit – rukkold a könyvet.

A prerukkoláskor mindenki, akinek a kívánságlistáján szerepel a könyv, kap egy értesítőt, hogy érkezik az általa hőn áhított könyv és már mehet is a Stoppolás, azaz az érkező példány lefoglalása.

A prerukkolás alatt álló könyveket a könyvek / prerukkolások – hamarosan érkeznek menüpontban láthatod.

Stoppolok = Lefoglalom az érkező példányt!

Foglald le, azaz STOPPOLD a könyvet! Egyszerűen a sor elejére kerülhetsz a könyvre várakozók között, csak legyen elég pontod hozzá! Ha minimum 10 pontot teszel a könyvre, azzal már bekerülsz a stoppolók közé. Rukkoláskor a legtöbb ponttal stoppoló automatikusan happolja a könyvet.

A könyv adatlapján keresd a narancsárga dobozt, ahol mindig láthatod, hogy hány pontért cserébe tudsz a stoppolási sor elejére kerülni.

A legfrissebb stoppolt könyveket a könyvek / legfrissebb stoppolások menüpont tartalmazza.

Beszéljünk róla

Gyertek a Facebook oldalunkra, vagy a Twitter csatornánkra és beszéljünk róla: #prerukkolas #stoppolas #rukkola


Olvass kirándulás meg munka helyett!

Szerintünk remek ötlet lenne, ha hirtelen mindent behajíthatnánk a sarokba és leülhetnénk olvasni. Csak úgy. Semmi természetben mászkálás napsütésben, munka meg pláne nem, csak a könyv és mi. Jó, még egy fotel jöhet meg egy piros pöttyös bögrében málnaszörp.

Nyilván ezt nem tehetjük meg most azonnal és rögtön, de könyveket azért még ajánlhatunk, a Scolar kiadótól mazsoláztunk nektek. Különlegességeket vadásztunk, különböző közönségnek: zenerajongók, diétázók és gyerekek figyelem!

Egy könyv, melyet már most keresnek a rajongók.
Egy könyv, ami sok ember régi vágya.
Egy könyv, amiben megtalálja mindenki, amit keres.
Egy könyv, ami napló igazából.
Egy könyv, ahol a dalszövegek mindent elmondanak.
Egy könyv, Magyarország legnépszerűbb együttesétől, akiket a facebook-on 260.000 rajongó követ.
Egy könyv, Magyarország leghallgatottabb együttesétől, akiknek dalait a Youtube-on már 65.000.000-szor lejátszották.
Egy könyv, a Kedves naplóm.

A paleolit étkezés gyökeresen megváltoztatja az életminőséget, hirdetik rajongói. Most megtudhatjuk, hogy mi az álomalak és az egész napon át tartó, kicsattanó energia elérésének titka mindezt egy profi tolmácsolásában. A dán sztárszakács forradalmian új ízeket varázsol az ősi gasztronómia híveinek konyhájába, a végeredmény pedig nemcsak az ízlelőbimbókat, hanem a gyomrot és nem utolsósorban a testet is megörvendezteti. Magyarázatot kapunk arra is, hogy a paleolit étrend miért egészséges, és ezáltal lehetőségünk nyílik arra, hogy mi is kiélvezhessük azt a rengeteg előnyt, amihez testünk jut általa. Ezen kívül Thomas megosztja velünk a fizikai edzésekkel kapcsolatos legjobb tanácsait is.

A Hercegnőkben szerepel Hamupipőke és néhány más híresség, de főként olyan hercegnőkkel találkozunk a lapjain, akiket méltatlanul elfeledtek.
De ez még nem minden.

A Hercegnőkben különleges történeteket találunk, anekdotákat, titkokat és arcképeket. Néhány megnevettet, néhány ijesztő, és van, ami álmodozásra késztet.
És ez még mindig nem minden.
A Hercegnőkben nem csak hercegnők vannak. Vannak benne napernyők, csókok és kövek is. Kertek, egy herceg, gyászlepkék. Rejtélyek, egy világtérkép. Szerelem. Ahogy az már lenni szokott.
De van még benne más is.
A Hercegnők úgy mesél a hercegnőkről, ahogyan még soha senki, úgy mutatja be őket, ahogyan mások még soha.
És még ezzel is keveset mondtunk…


Ajánljuk őket: könyvek, amiket el kell olvasnod

Merőben szubjektív könyvajánlónk következik, csak nektek, csak most. Sorozatot tervezünk belőle, úgyhogy figyelő szemeteket a blogon tartsátok!

Körbejárjuk a könyvkiadók kínálatát, első körben a Scolar kiadó könyveit vesszük most górcső alá. Kiválogattuk, melyek azok a kiadványok, amiket ki nem hagynánk az életünkből, és szerintünk ti is örömmel olvastok majd.

A posztban szereplő könyvekből a kiadó még adott is egy-egy példányt, hogy játsszunk velük és sorsoljuk majd ki köztetek. Ám ez nem a játékok, hanem a könyvek posztja, a nyereményjátékok kiírásáért figyeljétek a facebookunkat.

A tízesztendős Natascha Kampuscht 1998. március 2-án az iskolába vezető úton elrabolta az akkor harmincöt éves egykori híradás-technikus, Wolfgang Priklopil. Nyolc és fél éven át tartotta fogságban a Bécs környéki házában berendezett pinceodúban. Az időközben felnőtt lánnyá serdült Nataschának 2006. augusztus 23-án sikerült megszöknie. A fogságban töltött 3096 nap története ez a könyv – ám nem pusztán eseménytörténet, hanem elsősorban lebilincselő elemzése egy meghökkentő és a mai napig megmagyarázhatatlan bűntettnek.
A letehetetlenül izgalmas kötet lapjain egy erős, öntudatos, kíméletlenül tárgyilagos és minden öncsalástól mentes fiatal nő portréja bontakozik ki. Furcsa és szívbemarkolóan felemelő nevelődési regény ez, amelyben Natascha megmutatja, hogy az iszonyatos körülmények között is képes volt felnevelni önmagát és felkészülni a felnőtt életre.

A hazai filmes média évek óta Hollywood és a látványcentrikus filmek ízlésterrorjáról panaszkodik. Emiatt a tájékozatlan filmbarátok hajlamosak azt hinni, az utóbbi években csak gyorsan avuló blockbusterek születtek, valóban figyelemre méltó, remekműgyanús alkotások nem igazán.
A szókimondásáról és szenvedélyes filmszeretetéről egyaránt ismert Puzsér Róbert népszerű rádióműsora alapján született könyve, A Hét Mesterlövésze két kötetében az elmúlt két évtized legérdekesebb alkotásaira irányítja a reflektorfényt. A kiválasztott összesen 50 film fényes bizonyítéka annak, hogy értékes alkotások a világ bármely pontján készülhetnek, akár Hollywoodban is, ha valóban eredeti tehetség ül a rendezői székben.

Évezredekkel ezelőtt Ehnaton fáraó udvari alkimistáival egy medált készíttetett, amely képes volt befolyásolni a bolygók mozgását.
Az emberiség nem tudja, hogy létezik egy másik világ, egy ismeretlen birodalom, amelynek királynője mindenáron meg akarja kaparintani magának a legnagyobb hatalmat.
Öt gyerek élete változik meg örökre, amikor valaki ellopja a medált, és ezzel együtt a fény is eltűnik a Földről. Az árvaházban nevelkedő Yeni, Jauns, és Nuwe, valamit a jómódú családból származó Berria és Baru csak egymásra támaszkodhatnak, ha sikerrel akarnak járni. Gyerekek és felnőttek harca egy idegen világban.


Pontszerzési lehetőségek stoppoláshoz

Hogy minél több pontotok legyen a stoppoláshoz, mindenféle pontszerzési lehetőségeket biztosítunk nektek. Íme kettő, ami pofonegyszerűen ponthoz juttat titeket.

1. Közösségi könyvajánló: 1 pont

Visszahozzuk a közösségi könyvajánlók intézményét, hogy pontokat szórhassunk szerteszét.

Küldjetek nekünk az ajanlo@rukkola.hu címre a nektek kedves könyvekről szigorúan szubjektív véleményeket, ajánlásokat, miért olvassák el mások, mi pedig publikáljuk a blogunkon és a facebookon, hogy más is olvassa. Az ajánló minimum 500 karakteres legyen, mellé pedig mindenképp linkeljétek a rukkolás profilotokat és a könyv adatlapját is. Minden ajánlóért 1 pont jár!

Ha van saját blogotok, ahol könyvajánló is megjelenik olykor, azt is elküldhetitek, pontot adunk érte. Ennek annyi a feltétele, hogy rövid kivonatot mellékeljetek a bejegyzés linkje mellé.

Ilyeneket várunk például, mint amit Barkóczi Brigitta írt az üzenőfalunkra, csak kicsit kifejtősebben, több infóval a könyvekről.

“Otthon a három napban egyetlen “könyvre” volt időm, ami voltaképp egy mese, Pilinszky János (kedvenc költőm): Kalandozások a tükörben c. műve. Ajánlom mindenkinek, szép történet:) Majd valamikor rukkolom, bár még gondolkodom rajta:) Most viszont beleolvastam egy kihozott, frissen vásárolt könyvbe, Paál Cili: Partitájm. Hadilábon állok a modern könyvekkel, a “csajos” könyvek meg távol állnak tőlem, de ezt valamiért bevállaltam. És nem bántam meg! Kb. mintha leülnék egy asztalhoz Schaffer Erzsivel, aki Fable stílusában adja elő a történeteit :) Első bekezdés megnyert. "

2. Borítókat mindenhova: 1 pont

Ahogy azt már láthattátok, pontokat szerezhettek nagy borítók feltöltésével is. Ehhez csak a könyvek adatlapján lévő borítóra kell kattintani, és az alábbiak szerint borítót feltölteni, hogy az elbírálás után tiétek legyen a +1 pont. Egy hónapban egy felhasználó maximum 50 borítót tölthet fel, a ponthalmozás elkerülése miatt.

GYIK: Milyen borítót töltsek fel a pluszpontért?

A következő szempontok alapján bíráljuk el a könyvekhez feltöltött borítókat:

 • csak az előlap (nem kell a hátlap)
 • jó minőségű álló kép
 • jpeg vagy png
 • max. 5 mega
 • ne legyenek rajta fölösleges elemek (pl. csipketerítő az asztalon)
 • ne legyen rajta vízjel
 • ne legyen körbevágott borító
 • ne legyen benne a könyv gerince
 • ne legyen fehér/fekete kerete
 • ne legyenek összemontázsolva a többkötetes borítók (pl. Gyűrűk Ura stb.)

Hamarosan jövünk az újabb pontszerzési lehetőségekkel.


Indul a rukkola 2.0!

Malac

Mi változott? – első felvonás

Amint azt bizonyára észrevettétek, másfél év után átalakult a rukkola, külsőleg, belsőleg egyaránt. Mivel ilyenkor jellemzően az ember felhasználóként csak kapkodja a fejét, hogy most mi-hol-merre-meddig van, ezért egy rövid összefoglalást írunk a legfontosabb változásokról.

Az első és legizgalmasabb változás, ami alapjaiban változtatja meg a rendszert, a stoppolás bevezetése. Emiatt szűnik meg a happbónusz, happméter,  és a rukkolásért járó pontok is. Olvassátok szorgalmasan a GYIK-ot, ahol mindent sokkal részletesebben megtaláltok!

GYIK: Mi az a stoppolás?

Egyértelmű, hogy nem a lyukas zoknikat fogjuk stoppolgatni, hanem mostantól lehet könyveket foglalni. Végtelenül egyszerű módon teheted ezt meg: tedd te a legtöbb pontot a hőn áhított könyvre, hogy első legyél a stoppolások között, és vihesd automatikusan, amikor valaki rukkolja azt. Minimum 10 ponttal tudsz stoppolni és akármennyi pontot tehetsz a könyvre.

Ha nincs stoppolás a könyvön, amit happolnál, akkor ugyanúgy megy minden, mint eddig: random kiküldjük a sorban állóknak 1 percenként az értesítőt a rukkolásról.

GYIK: Mennyi pontot kapok, ha stoppolt könyvet rukkolok?

A stoppolások értéke összeadódik és te – rukkolóként – ennek az összegnek az átlag pontszámát kapod. A fennmaradó pontok pedig bekerülnek cetli formájában a Malacba, aki sorsol a stoppolók között nyereményeket, hol pontokat, hol könyveket vagy épp plecsniket. Ő a rukkolínák és rukkolérók szerencsemalaca.

Ez csak leírva tűnik kacifántosnak, valójában azonban egyszerűsödik ezzel a rukkolás-happolás folyamata.

GYIK: Nem kapok pontot a rukkolásért?

Megszűnik a sima rukkolásért járó pont, csak passzolásért kapsz pontot.

GYIK: Hú, több pontot kaptam a rerukkolásért!

Bizonyám, ez is egy remek újítás, hogy ha egy hónapon belül rerukkolod a könyvet a többieknek, akkor +2 pontot kapsz érte.

GYIK: Hogy lesz nekem pontom?

Számtalan módon gyűjthetsz pontokat:

 1. Rukkolj magas pontszámmal stoppolt könyveket. Ezeket a Legkeresettebb könyvek listájában az első helyeken találhatod.
 2. Tölts fel szép, nagy borítókat a könyvekhez! Minden általunk elfogadott új könyvborítóért +1 pont jár. Ehhez csak a könyv bortójára kell kattintanod, és máris feltöltheted az új borítót, amit mi szerkesztőségileg aztán elbírálunk. Ha átmegy a rostán, akkor máris tiéd az 1 pont érte.
 3. Rerukkolj egy hónapon belül a +2 pontért!
 4. Figyeld a facebookunkat és a twitterünket, mert besűrítjük a játékokat, amikkel szintén pontot lehet majd nyerni.
 5. Folyamatosan bővítjük a pontszerzési lehetőségeket a továbbiakban

Reméljük, hogy tetszeni fog nektek az új rukkola és várjuk továbbra is az észrevételeiteket, ötleteiteket, szavaitokat emailben a csapat@rukkola.hu címen, facebookon és twitteren.