Ajax-loader

Saláta

Valentin-nap és egyéb őrültségek nyereményjáték (x)

Valentin-nap

Útközben megpróbál elcsábítani egy szívdöglesztő idegent, ám az kikosarazza, mire a lány komolyan kétségbe esik azon, hogy vajon lehet-e ennél elkeserítőbb a helyzete. Először is, kiderül, hogy Gospelben a legtutibb péntek esti buli a verselgető társasköri hölgyek felolvasóestje. Aztán Kate találkozik Rob Sutterrel, az egykori jéghokis fenegyerekkel, aki jelenleg a szemközti sportbolt tulajdonosa – s kiderül: ő az a szívdöglesztő idegen, aki lepattintotta! Természetesen Rob is megégette már magát a szerelemben…

Tovább a bejegyzéshez →


Szerkesztőségi kimitolvas #1

Egy hideg januári napon elhatároztuk, hogy időnként megosztjuk veletek az aktuális olvasmányainkat, hátha ötletet meríthettek belőle ti is. Fogadjátok szeretettel az első listát.

Tovább a bejegyzéshez →


Közösségi könyvajánló #1

Kozossegi_konyvajanlo

Közösségi könyvajánlónk következik, amelyben az általatok küldött ajánlókból szemezgetünk. Ha van még ilyen a tarsolyotokban, küldjétek el nekünk az ajanlo@rukkola.hu-ra!

Tovább a bejegyzéshez →


Nélküled még a könyveknek is más az illata

Hachikogif

Megvolt már nektek a “Nélküled még a könyveknek is más az illata” levelünk, amit 30 nap inaktivitás után küldünk? Ha még nem, az azt jelenti, hogy rendes, becsületes aktív rukkolérók és rukkolinák vagytok és jár nektek a vállveregetés.

Tovább a bejegyzéshez →


Fennakadás, égszakadás, homokóra

Guardians_of_the_rukkola

Az utóbbi napokban, hetekben volt itt minden, ami egy óvodás korba lépett rendszernél szóba jöhet (igen, már a 3. évét tapossa a rukkola): smtp és dns hibák, hiányzó 404-es oldalak, szerver túlterheltség, borító feltöltési anomália, mágikusan megsokszorozódó rukkolások-happolások, eltűnő profilképek és homokórázó értesítők. Minden, ami szem-szájnak és rendszerüzemeltető egyszeri szegénylegénynek ingere.

Biztosan nem állítjuk, hogy minden örökre megoldódott, de néhány dologban előrehaladásról tudunk beszámolni.

Tovább a bejegyzéshez →


2014 legjobbjai

Best_of_2014

Ezúttal is kigyűjtöttük egy kollekcióba a Könyvesblog által legjobb 50-nek ítélt könyvet a 2014-es évből, ahogy megtettük 2012-ben és 2013-ban is.

Íme a TOP10, a teljes 2014-es listát pedig ide kattintva böngészhetitek:

10.

9.

8.

7.

6.

5.

4.

3.

2.

1.

Tehát a teljes lista itt.

Az eredeti cikkek az 50 legjobb könyvről pedig erre:


Az olvasással nem járunk rosszul

Reading-makes-us-better-thumb-540x259

Az első könyv, amit sokszor, nagyon sokszor elolvastam, éjszaka titokban is amikor aludnom kellett volna, mert másnap kémia dolgozat, A két Lotti volt. Most is fel tudom idézni a hálótermek hangulatát, Luise és Lotte bátor cselszövése újra és újra elvarázsolt.

Olyan otthonban nőttem fel, ahol mindenfelé könyvek voltak. A fürdőszobában, a kamrában, a konyhában, a nappaliban, és kisebb kupacokban a hálószobában. Amikor tényleg olvastunk (értsd: a vasárnap délutánt olvasással töltöttük), akkor visszavonultunk a könyvtárszoba hűvösébe, őseink szellemei közé, és elvarázsolódtunk.

Ezért aztán elsőre nem is értettem a felvetést, írj az olvasás pozitív hatásairól. Miért írjak arról, hogy levegőt kell vennem. Ennyire nem lehetek kultúrsznob, megnézem hát mit írnak a brit vagy amerikai tudósok. Böngészés közben megtudom azt is, hogy “nem mindenki születik olvasónak”, és, hogy mennyire fontos, hogy a “mennyiség helyett a minőségre koncentráljunk”.

Az olvasás pozitív hatásai

Lapos vonal:

  • mentálisan stimulál (juj)
  • okosabbá tesz
  • erősíti az analitikus készségeket (duplajuj)
  • ingyen szórakoztat (ha már megtanultunk elemezni, lásd fent, akkor tudjuk, hogy ez az állítás nem állja meg a helyét)
  • jobban stimulálja az agyat, mint a tv nézés (jajj)

Mielőtt végleg feladom, hogy megértsem az olvasás “agyra” gyakorolt hatását, a következő bíztató állítás jön szembe:

“Bátran kijelenthetjük, hogy az olvasással nem járunk rosszul”.

Hátradőlök. Megnyugodtam. Még egy meggyőző érv: 6 perc olvasás 60%-kal csökkenti a stresszt – rendben van hát, hogy a szupermarketben sorban állás közben is előkapd a táskádból az aktuális kedvencet.

Ekkor hoztam egy kávét kókusztejjel lágyítva, lágyabb lettem hát magam is, és elindultam a képi világba, megérteni a hatásokat. Aztán jött a vicces vonal, brit és stanfordi kutatók nélkül, de nagyon szimpatikusan:

Ezt a képet az ebookfriendly.com-on találtuk.

A témához kapcsolódik az eheti #HAPPSZERDA is. Gyertek játszani és nyerjetek könyvet!


C.S. Lewis plecsni vasárnap éjfélig

Tolkienandlewis1

Tisztelegjünk együtt a kiterjesztett Tolkien hét keretében J.R.R. Tolkien és C.S. Lewis rendkívüli barátsága előtt. Rukkolj plecsniért! Az akció vasárnap élfélig tart és az összes C.S. Lewis könyvre vonatkozik!


Akik jártak Középföldén - 2. rész

Előző bejegyzésemben csupán a három legismertebb Tolkien-illusztrátort említettem, azonban vannak még néhányan, akiknek munkája mellett nem lehet elmenni szó nélkül.

Pauline Baynes nem csupán Középföldét álmodta papírra, hanem a Narnia-krónikák illusztrátoraként is számontartják. Nevéhez fűződik az első poszteralakú térkép Középföldéről.


Oda és vissza


A trilógia borítója

További képek tőle: http://www.paulinebaynes.com/

Jamina Catlin az újkiadású Hobbit illusztrátora, és viszonylag fiatal a többiekhez képest. Amikor a Tolkien Estate felkérte az új kiadáshoz, indoklásként a rajzok részletgazdagságát emelték ki, mely megfelelő egy ilyen volumenű történethez.

További képek: http://www.jemimacatlin.com/

A Hildebrand-testvérek munkái rendre felbukkannak a Tolkien-kalendáriumokban és albumokban, a játékrajongók a Wizards of the Coast-kiadvány és a Shannara-könyvek lapjain találkozhatnak műveikkel.


Völgyzugoly


Faramir

Még több illusztráció az ikerpártól: http://www.brothershildebrandt.com/brothers.htm

Cor Block, holland művész munkái teljesen más irányvonalat képviselnek, ám mégis annyira jellegzetesek, hogy nem nehéz kiszúrni a munkáit a többi közül: http://www.corblok.com/

Talán kicsit kilóg még a listáról Dánia királynője, II. Margit. A dán kiadás borítója és illusztrációi magának Tolkiennek is elnyerték tetszését, úgy vélte, a királynő stílusa áll legközelebb a sajátjához.

Maga Tolkien sokáig úgy vélte, történeteit képtelenség ábrázolni, ám egy angoltanárnő, Mary Fairburn rajzait látva mégis újragondolta véleményét. Mary azonban nem futott be illusztrátorként, s bár Tolkien rendkívül elismerősen nyilatkozott az ábrázolásokról, a kiadókkal történő levelezések és Tolkien nyugdíjbavonulása körüli teendők miatt végül elsikkadtak az ezzel kapcsolatos tervek.

Az első részt itt olvashatjátok: Akik jártak Középföldén – 1. rész


Akik jártak Középföldén - 1. rész

Középfölde varázslatos világa minden olvasó fejében másképp jelenik meg, Tolkien is néhol jobban, néhol kevésbé bízza a fantáziára univerzumának pillanatait. Jóhány illusztrátor azonban papírra is vetette sajátos elképzelését, ezekből szemezgetünk most néhányat.

Most pedig, ha elvonatkoztatunk a filmektől, akkor az elsőszámú illusztrátornak tekintett Alan Lee neve az, amely a legtöbbek számára azonnal beugrik. A Greenaway-, Oscar- és Wordl Fantasy díjas angol művész a Gyűrűk Ura trilógia mellett a Hobbitot, a Húrin gyermekeit és a J. R. R. Tolkien meséit is illusztrálta, ezek a kiadások itthon is kaphatóak. Peter Jackson rendező a filmek során folyamatosan egyeztetett vele a díszletek megtervezése során, és érdekesség, hogy Mr. Lee a kilenc bukott király egyikeként a filmekben is feltűnik néhány pillanatra.


Galadriel tükre, ahogy Alan Lee látja


Völgyzugoly

További illusztrációkat Alan Lee-től itt találhattok.

John Howe is aktívan részt vett a filmek látványvilágának kialakításában, a Svájcban élő, de kanadai születésű festő munkái Középföldén kívül mesekártyákon és a Robin Hood könyvborítóin köszön vissza.


Az angmari boszorkánykirály


Ez a borító az itthon is megjelent Elveszett mesékről lehet ismerős.

John Howe oldala: http://www.john-howe.com/blog/

Ted Nasmith-t sem szabad elfelejtenünk, ő a többek között a Szilmarilok illusztráció kapcsán lehet ismerős. A kanadai művész számos gyermekkönyvet illusztrált, ám a Tolkien-életműhöz készített ábrázolásai a legismertebbek.


Gondolin városa

További képek tőle: http://www.tednasmith.com

1999-ben, mikor Peter Jackson a New Line Cinemaval karöltve arra jutott, hogy filmre viszi a Gyűrűk Ura-trilógiát, Alan Lee, John Howe és Ted Nasmith is helyet kapott az asztalnál. Mindhárman kivették a részüket a film látványvilágának megalkotásából. A bővített DVD-ken jónéhány interjút hallhatunk tőlük. Nekik köszönhető elsősorban, hogy Középfölde megelevenedhetett a nagyvásznon.

Középföldét Tolkien azonban nemcsak megteremtette, hanem számos alkalommal le is rajzolta nekünk. A sokszor fekete-fehér, minimalistának ható illusztrációi bárhol felismerhetőek:


A Hobbithoz készült


Bilbó

http://www.zepe.de/tjillu/hobbit/index.html

Az második részt itt olvashatjátok: Akik jártak Középföldén – 2. rész


Blog_logo