Ajax-loader

Saláta / Tolkien hét

C.S. Lewis plecsni vasárnap éjfélig

Tolkienandlewis1

Tisztelegjünk együtt a kiterjesztett Tolkien hét keretében J.R.R. Tolkien és C.S. Lewis rendkívüli barátsága előtt. Rukkolj plecsniért! Az akció vasárnap élfélig tart és az összes C.S. Lewis könyvre vonatkozik!


Akik jártak Középföldén - 2. rész

Előző bejegyzésemben csupán a három legismertebb Tolkien-illusztrátort említettem, azonban vannak még néhányan, akiknek munkája mellett nem lehet elmenni szó nélkül.

Pauline Baynes nem csupán Középföldét álmodta papírra, hanem a Narnia-krónikák illusztrátoraként is számontartják. Nevéhez fűződik az első poszteralakú térkép Középföldéről.


Oda és vissza


A trilógia borítója

További képek tőle: http://www.paulinebaynes.com/

Jamina Catlin az újkiadású Hobbit illusztrátora, és viszonylag fiatal a többiekhez képest. Amikor a Tolkien Estate felkérte az új kiadáshoz, indoklásként a rajzok részletgazdagságát emelték ki, mely megfelelő egy ilyen volumenű történethez.

További képek: http://www.jemimacatlin.com/

A Hildebrand-testvérek munkái rendre felbukkannak a Tolkien-kalendáriumokban és albumokban, a játékrajongók a Wizards of the Coast-kiadvány és a Shannara-könyvek lapjain találkozhatnak műveikkel.


Völgyzugoly


Faramir

Még több illusztráció az ikerpártól: http://www.brothershildebrandt.com/brothers.htm

Cor Block, holland művész munkái teljesen más irányvonalat képviselnek, ám mégis annyira jellegzetesek, hogy nem nehéz kiszúrni a munkáit a többi közül: http://www.corblok.com/

Talán kicsit kilóg még a listáról Dánia királynője, II. Margit. A dán kiadás borítója és illusztrációi magának Tolkiennek is elnyerték tetszését, úgy vélte, a királynő stílusa áll legközelebb a sajátjához.

Maga Tolkien sokáig úgy vélte, történeteit képtelenség ábrázolni, ám egy angoltanárnő, Mary Fairburn rajzait látva mégis újragondolta véleményét. Mary azonban nem futott be illusztrátorként, s bár Tolkien rendkívül elismerősen nyilatkozott az ábrázolásokról, a kiadókkal történő levelezések és Tolkien nyugdíjbavonulása körüli teendők miatt végül elsikkadtak az ezzel kapcsolatos tervek.

Az első részt itt olvashatjátok: Akik jártak Középföldén – 1. rész


Akik jártak Középföldén - 1. rész

Középfölde varázslatos világa minden olvasó fejében másképp jelenik meg, Tolkien is néhol jobban, néhol kevésbé bízza a fantáziára univerzumának pillanatait. Jóhány illusztrátor azonban papírra is vetette sajátos elképzelését, ezekből szemezgetünk most néhányat.

Most pedig, ha elvonatkoztatunk a filmektől, akkor az elsőszámú illusztrátornak tekintett Alan Lee neve az, amely a legtöbbek számára azonnal beugrik. A Greenaway-, Oscar- és Wordl Fantasy díjas angol művész a Gyűrűk Ura trilógia mellett a Hobbitot, a Húrin gyermekeit és a J. R. R. Tolkien meséit is illusztrálta, ezek a kiadások itthon is kaphatóak. Peter Jackson rendező a filmek során folyamatosan egyeztetett vele a díszletek megtervezése során, és érdekesség, hogy Mr. Lee a kilenc bukott király egyikeként a filmekben is feltűnik néhány pillanatra.


Galadriel tükre, ahogy Alan Lee látja


Völgyzugoly

További illusztrációkat Alan Lee-től itt találhattok.

John Howe is aktívan részt vett a filmek látványvilágának kialakításában, a Svájcban élő, de kanadai születésű festő munkái Középföldén kívül mesekártyákon és a Robin Hood könyvborítóin köszön vissza.


Az angmari boszorkánykirály


Ez a borító az itthon is megjelent Elveszett mesékről lehet ismerős.

John Howe oldala: http://www.john-howe.com/blog/

Ted Nasmith-t sem szabad elfelejtenünk, ő a többek között a Szilmarilok illusztráció kapcsán lehet ismerős. A kanadai művész számos gyermekkönyvet illusztrált, ám a Tolkien-életműhöz készített ábrázolásai a legismertebbek.


Gondolin városa

További képek tőle: http://www.tednasmith.com

1999-ben, mikor Peter Jackson a New Line Cinemaval karöltve arra jutott, hogy filmre viszi a Gyűrűk Ura-trilógiát, Alan Lee, John Howe és Ted Nasmith is helyet kapott az asztalnál. Mindhárman kivették a részüket a film látványvilágának megalkotásából. A bővített DVD-ken jónéhány interjút hallhatunk tőlük. Nekik köszönhető elsősorban, hogy Középfölde megelevenedhetett a nagyvásznon.

Középföldét Tolkien azonban nemcsak megteremtette, hanem számos alkalommal le is rajzolta nekünk. A sokszor fekete-fehér, minimalistának ható illusztrációi bárhol felismerhetőek:


A Hobbithoz készült


Bilbó

http://www.zepe.de/tjillu/hobbit/index.html

Az második részt itt olvashatjátok: Akik jártak Középföldén – 2. rész


Muminok Középföldén?

Tove Jansson neve sokak számára lehet ismerős, ő ugyanis a muminok megteremtője. Az eredetileg finn, de svéd anyanyelvű író és illusztrátor munkáinak hatalmas rajongótábora van mind a mai napig.

További Tove Jansson könyveket itt találhattok.

Tudtátok azonban, hogy Jansson – mielőtt megkapta az Andersen-díjat – az 1962-es svéd nyelvű Hobbit kiadását illusztrálta?

Bár sokunknál Völgyzugoly hallatán Peter Jackson varázslatos tájai jelennek meg a szemünk előtt, Jansson így ábrázolta a Rivendell felé vezető hidat:

A harmadik Hobbit-film jelenleg is műsoron van a mozikban, Tóváros (Suhatag) pedig így fest a Muminok alkotójánál:

És ahogy Smaug megtámadja a várost:

Majd az öt sereg csatája:

Bilbó pedig eközben a kincseket vizsgálja a hegy gyomrában:

Jansson ekkor járt pályája csúcsán, és úgy gondolta, Tolkien meséje tökéletesen illeszkedik az általa teremtett világba. A kötet nagy ritkaságnak számít, online szinte sehol nem kapható, csak néhány nagyobb városi könyvtárban találhatunk belőle egy-egy példányt.

További illusztrációkat erre találtok a művésztől. Jó nézelődést!


Tolkien hét a Rukkolán: szerezz plecsnit, pontokat, varázslat

Tolkien-het

1892. január 3-án született John Ronald Reuel Tolkien filológus, professzor, de számunkra legfőképp író. Legismertebb művei a Középfölde univerzumában játszódó A Gyűrűk Ura és A hobbit, ezért is gondolunk úgy rá, mint a modern fantasy atyja. Ezen a héten a Professzor úrra emlékezünk.

Rukkolj Tolkient és plecsnit kapsz!

Egyszerű, mint az orkok. Ha J.R.R. Tolkien könyvet rukkolsz, szépséges plecsnit kapsz. Az akció vasárnapig tart és ezzel a plecsnivel soha nem tér vissza.

Kívánságlistáért szintén plecsni.

Na ez már egy lépéssel bonyolultabb: ma küldtünk egy Tálaló hírlevelet (a #26-ost), abban fantasy-ket ajánlunk. Ha ezek közül bármelyik hármat a kívánságlistádra teszed vasárnap éjfélig, kapsz egy sárkányos plecsnit. Szintén egyszeri ajánlat. Mostantól több exkluzív játékot tervezünk a hírleveleinkben megjeleníteni, iratkozzatok fel, ha nem szeretnétek lemaradni.

Tolkien illusztrációkról…

#HAPPSZERDA

Hobbit neveket várunk tőletek és a legjobbakat 3×3 ponttal jutalmazzuk.


Blog_logo