Ajax-loader

Saláta / Rukkarácsony

És a Kindle ebook olvasót nyerte...

Kindle

…amit a Publio Kiadó ajánlott fel kisorsolásra azok között, akik az idei Rukkarácsonyon részt vettek, amelyen közel kettő millió forint értékben gyűjtöttetek gyermekkönyveket a Tűzoltó utcai Gyermekklinika kisbetegei részére. Szóval az Angyalok között sorsoltuk ki és a nyertes nem más, mint

Zimmermann Zita, székesfehérvári rukkolinánk!

Gratulálunk neki nagy szeretettel! Hamarosan a kiadó felveszi vele a kapcsolatot, hogy miként juthat a nyereményéhez.

További kellemes karácsonyt mindenkinek!


Rukkarácsony sajtóközlemény

Azonnal közölhető, ha blogod, magazinod van, vagy levelezőcsoportot üzemeltetsz, közös képviselő vagy egy társasházban, vagy tudsz röplapokat nyomtatni… :) Köszönjük, ha közzé teszed – bármilyen felületen. A cikkek linkjeit a szekhaz@rukkola.hu-ra küldd el és publikáljuk twitteren / facebookon.

*

A Rukkola.hu könyvcserélő közösség idén karácsonykor is megmutatta, hogy a "sharing economy” nem csak egy divatos kifejezés, hanem a nemes cél érdekében egy tényleges összetartó erő.

Novemberben vetődött fel annak az ötlete, hogy a 2014-es Rukkarácsonyon jótékonysági akció keretében a felhasználók gyermekkönyveket gyűjtsenek a Tűzoltó utcai Gyermekklinika számára. Az elképzelést a klinika hivatalos alapítványa, az Őrzők is lelkesen támogatta és munkatársaik kiegészítették azzal, hogy önkéntesek segítségével begyűjtötték a klinika hemato-onkológiai osztályán az aktív kezelés alatt álló gyermekek kívánságait, akik közt egészen fiatalok és már a felnőtt életre készülő nagykamaszok is vannak. Évente Magyarországon 250-300 új daganatos és leukémiás gyermekkori megbetegedést regisztrálnak, ennek felét a Tűzoltó utcai Gyermekklinika kezeli. Ma már ezen gyermekek 70%-a meggyógyul.

A személyes kívánságok mellett tetszőleges könyvadományokkal is lehetett támogatni a kezdeményezést, amely során december 16-áig összesen több, mint 600 egyesével ünneplőbe öltöztetett, jókívánságokkal ellátott könyv érkezett a kijelölt gyűjtőhelyre. A kampányt kiadók saját könyvcsomagokkal és a résztvevők között kisorsolásra kerülő ebook olvasóval támogatták. A csomagokat a Rukkola.hu munkatársai önkéntesek segítségével juttatták el a Klinikára, ahol a napokban is zajlik az ajándékok kiosztása.

A kampány során közel 2 millió forint értékű adomány érkezett a klinikára és szervezők reményei szerint a könyvbe bújtatott szeretet sok kisgyermeknek adhat erőt a gyógyulása során.

További információk a Rukkarácsonyról:
http://rukkola.hu/karacsony
http://rukkola.hu/blog/cimkek/2491-rukkaracsony


Rukkarácsony 2014 – egyfelvonásos „csoda”

Dsc_1380s

Egyetlen hosszú lélegzetvételben.

Főszereplők:
Ők: a Tűzoltó utcai Gyermekklinika Bátor Harcosai
Angyalok: A Rukkola Közösség ( közel 450 egyéniség, mint egy falu teljes lakossága)
Ajándék: A Könyvbe bújtatott szeretet (több mint 600 könyv, a legtöbb egyesével csomagolva)

Szálfogók: Őrző Niki, Rukkola Betti, Rukkola Adrián

Az Í: önkéntes Rukkola Happontosok a Magnetben, Peti a Rukkola fotós, könyvek bontásában csomagolásában liftből ki be békára fel le harmadikra fel szállításában önkéntesek: Erzsó, Mike, Zsolt (Balázs és Kata) és az önkéntes kisteherautó, Őrzők önkéntesek, A Doki…

Egyszer volt, hol nem volt. Így kezdődött a történet, ezt már tudjátok. A láncszemek pedig tették a dolgukat. Ti Angyalokká váltatok, a számok napról napra nőttek a Rukkolán, tudtuk, hogy van, aki több könyvet is adományozott. Megjegyzéseitekből azt éreztük, hogy örültök, együtt örülünk és várjuk, milyen is lesz a közösen készített szivárvány-láncunk.

Eközben a háttérben:

  • Dobozokat vettünk egy rászorulókat foglalkoztató cégtől
  • Advent harmadik vasárnapján, a falusi szülői házban, az emlékek és a cserépkályha társaságában megfújtuk őket, igazi kalákában
  • Telefonáltunk Őrző Nikivel
  • Listákat készítettünk, excelben számokat fűztünk nevekhez
  • Éjszakánként nem aludtunk, felkeltünk és újabb gondolatokat vetettünk papírra, elnefelejtsük listára, nemaradjonitthon (az itthon, az Szombathely, f-o-n-t-o-s volt, hogy ne maradjon itthon semmi)
  • Levelet váltottunk Nikivel, igen, a 7-es kapu lesz az, már nagyon várjuk

Hétfő este. Kiderül, hogy az Anna Peti Gergő nem kapható. Visszalépés. Nincs mit tenni. „Majd kiegészítjük a tetszőleges könyvekből.” „Nem, az a kislány Anna Peti Gergőt kért.” Eközben, a gyerekszobában fojtott sírás. 8 évesünk kuporog a földön, apró kezében az idegen, beteg kislány által vágyott könyv. „Anya, én odaadom. Ebben a könyvben benne van a te kezed, a mamié, a Zsókáé, a Kerié, ebben rengeteg szeretet van, ez a könyv segíteni fog.”

Kedd reggel. Elindulunk. Telepakoltuk az autót. Ott van a dinós könyv is. Kereskedelmi forgalomban már nem volt. Lett hát vateráról. Hévizről Keszthelyre, onnét Szombathelyre majd Budapestre. Tudom, hogy nektek is vannak hasonló üveggömbjeitek. Ha van kedvetek, írjátok meg nekünk, hadd meséljük el mindenkinek.

Email Nikivel. Holnap reggel. Izgulunk. A Margit hídon szépen világító mosolygó villamos. Teljes a rend, holnap reggel látni fogjuk. Most egy listánk van, egy szám a Rukkoláról. Tudjuk, hogy a számok mögött ti vagytok, de ez lapos dimenzió, ez a folyamatosan változó szám.

Megbüntettek parkolásból, a földön kucorogva csomagolok, kisimítom a papírt, holnap hadd szakadjon egy Igazi Hős erős mozdulatától. Még utoljára megérintem a könybe írt girbe gurba szavakat, Zoé Reginától, szeretettel. Repülj.

Szerda reggel. Kiélesednek az óriásplakátok, feltűnik a kanyar, nagyon közel találunk parkolóhelyet. Aztán turbulencia. Öten vagyunk, ollók, filctollak, fényképezőgép cserél helyet és gazdát, pipáljuk a listát, izgulunk, beérkezett-e mind a 83 személyes kívánság. Levesszük a külső borítót, alatta gyönyörű, szalaggal átkötött karácsonyi csomag. 7-8 éves kisfiú számára. Gyűlik a szelektív hulladék, még mindig találtunk két doboz, köszönjük kedves szerkesztőknek a háttérmunkát. Még hiányzik a 83-ból, feszülten bontunk tovább, igen, itt a 323-as.

Teszünk veszünk számokat mondunk, serceg a filc a papíron, teleraktuk már az asztalt, az asztal alját, ezeket külön, mi ez a nagy doboz. Egyetlen kívánság alatt egy hatalmas doboz, tele könyvvel. Egyesével becsomagolt könyvek, mellett apró ajándékok. Csomagokra ragasztott személyes üzenetek. Felmelegítik a levegőt. Néha felszakad, ilyen nincs, ez a sok fényesség, a ti kezeitek, köszönjük nektek a bizalmat, köszönjük, hogy megtörténhet.

Aztán vannak a cipősdobozok, tele ajándékkal. Csoki, könyv, jojó, könyv, plüss állat, könyv, képeslap.
Indulunk. Az önkéntes autó tele van, a kórháznál már várnak. A 7-es kapu. Egy Eurest-es kisbusz megállítja nekünk a forgalmat. Nagy testével ellenáll a dudálásnak.

Megérkeztünk. Szinte csak suhanunk el a liftig, ne törjük meg a harmóniát. Karácsonyi zene szól, a falon színes gyerekrajzok, mindenütt szülők és gyerekek. Színeznek, rajzolnak, nevetgélnek, összeszorul a szívem. Szépek. Itt hozzuk az Angyalok üzenetét.

Harmadik emelet. Akkor itt most kipakolunk, Niki, végre személyesen is, már olyan, mintha mindig is ismertük volna egymást. Mennyi könyv… Készítünk pár képet, nevetünk, könnyek vannak. Egy kikandikáló képeslap: „Imádkozom érted.” Megérkezik A Doki, elmondjuk, hogy a közel 600 könyv majdnem ennyi embert jelent. Ők egyesével csomagoltak, postán küldtek, Fedex is hozott, most velünk együtt izgulnak. Meghatódunk. Mert ez szép.

A gyerekek személyes jókívánságait Niki és többi Őrző adja át személyesen (akik jelenleg is kezelés alatt állnak, tegnap meg is kapták az ajándékokat). A többieknek, akik Karácsony előtt már nem jönnek kezelésre, az Alapítvány postán elküldi. A lista készítése óta is kerültek új Harcosok a klinikára. Ők a tetszőleges könyvek közül kaptak ajándékot. Lesznek könyvek, melyek az osztályon maradnak, hogy minden ott lévő gyermek örülhessen neki.

Nem, a gyermekekről nem készítettünk képeket. Ennek több oka is van. Az első. Ők nagyon beteg gyerekek. A mindennapjaik kemény harccal telnek. Diagnózis, vizsgálatok sokasága, fájdalmak, gyengeség, félelem edzi őket. Nekünk elképzelhetetlen betörni a világukba egy fényképezőgéppel, várva mosolyukat. Lehet, hogy nincs erő mosolyogni. Lehet, hogy körbeszaladja majd a kórtermet a megkapott ajándékkal. A mi feladatunk a 3. emeleten ért véget, az Őrzők ajtajában. A második ok. Ebben a kórházban Angyalok és Őrzők segítik a mindennapokat. Az Angyalok szeme előtt egyetlen cél lebeg: visszaadni az egészségnek. Nem engedik fényképezni a gyerekeket. Ugyanazt gondoljuk. Ettől még szebb a küldetés.

Most van Karácsony. A többi szemfényvesztés. A Ti szeretetetek, a gondoskodás, ahogy csomagolópapírt választottatok. Ahogy a szavaitokat választottátok. Az izgalom, az adni vágyás öröme, többen felismertétek a fényképeken a saját csomagjaitokat. Én tudom, hogy rend van a világon. A fényes lelkek és a könnyes szemek, az erő és az érzékenység összefogja a kezeket. Így teremtünk. „Gyógyulj meg örökre.”

Köszönjük nektek, Angyalok!

További fényképek és beszélgetés a Facebookon:


Gondolatok a Rukkarácsonyról

Blog_poszt_kisgyerekkel

…nagyon fontos elmondanunk, hogy milyen megható látni, ahogy percenként változik a számláló. Ebben a pillanatban 311 Angyalunk van, és ennél jóval több könyvünk, ahogy a megjegyzésekből kiderül, sok Angyalkánk több könyvvel tért be a Magnetbe.
Mit tennénk ezzel az információval? Krétával írnánk az égbe fel, hogy mindenki lássa. Mert ez rendkívüli, példaértékű, és mi nagyon büszkék vagyunk a Rukkola közösségre.
Azért, hogy minél többeknek mutassunk jó példát, bátorítsunk másokat is nyitottnak lenni, sajtóközleményt küldünk partnereinknek az eseményről.

Kezdetek

Volt egyszer egy Rukkarácsony. Aztán még egy, és vele együtt jöttek a gondolatok. Egyre jobban megismerve a Rukkola közösség gondolkodását, erejét, gondoltunk egy merészet, és úgy döntöttünk, felkérünk Benneteket, hogy fogjunk össze.
Hiszünk abban, hogy a könyv szeretetet közvetít.

A Tűzoltó utcai Klinika

Sokan kérdeztetek a Klinikáról.
Itt a legbátrabb harcosok veszik fel a küzdelmet betegséggel, fájdalommal, szomorúsággal.
Évente Magyarországon 250-300 új daganatos és leukémiás gyermekkori megbetegedést regisztrálnak, ennek felét a Tűzoltó utcai Gyermekklinika kezeli. Ma már ezen gyermekek 70%-a meggyógyul!
Van egy alapítványuk is, ők az Őrzők.

Az Őrzők Alapítvány

Októberben kerestük meg az Őrzőket a Rukkarácsony ötletével. A hivatalos telefonhívásból gyorsan egy ötletelő megbeszélés lett, majd napokon belül jött a hír: az Őrzők örömmel fogadja a Rukkola közösség felajánlását.
Önkénteseik két héten keresztül gyűjtötték be a klinika hemato-onkológiai osztályán az épp aktív kezelés alatt álló gyermekek kívánságait, akik közt egészen fiatalok és már a felnőtt életre készülő nagykamaszok is vannak.

A személyes kívánságok

Ezt a listát nem lehetett könnyek nélkül feldolgozni. E-mail-ben jöttek a kívánságok, ezeket a Rukkola adatbázishoz excelben rögzíteni kellett.
Minden egyes név megelevenedett, látatlanul kapott arcot Patrik, Anna, Sára, a 3 éves, Bogyó és Babóca könyvre vágyódó kislány.
Nem lehetett beszorítani az excel cellába. Számunkra ez volt a legnehezebb lépés.

A Rukkola közösség, Ti

November 27-én este a Rukkola oldalon elindítottuk a Rukkarácsonyt. Aztán csendben vártunk. Azt gondoljuk, ismerünk Benneteket, ismerjük egymást, mégis, ez egy nagy változás a megszokott Rukkarácsonyokhoz képest, izgatottan, aggodalommal telve figyeltünk.
Másodszor itt könnyeztünk. Kérdések nélkül, órákon belül elértük a 100 könyvet. Ti csak csendben mellé álltatok az ügynek.

Egy kívánság – egy Angyal

Sokan mondtátok, igen, ez egy nehéz ügy, de egy kívánság – egy Angyal.
Mit lehet tenni, ha több könyvet szeretnétek ajándékozni?

  1. Rendhagyó módon erre buzdítunk: regisztráljatok be más néven, így megint Angyalkává válhattok
  2. Ha ezt nem szeretnéd, akkor egyszerűen juttasd el a könyveket a Magnetbe.

FONTOS

  • ha egy személyes kívánságot teljesítetek, ahhoz ne tegyetek más könyvet, a csomagoláson szerepeljen az azonosítója, például KÍVÁNSÁG-25. Mi csak így tudjuk összekötni a könyveket a gyermekekkel.
  • ha „tetszőleges könyvet” juttattok el, akár többet is tehettek egy csomagba, de ezen is szerepeljen az azonosító szám (egynek mindenképp van azonosítója)

Magnet Happont

Itt gyűlnek nagy dobozokban a szépséges könyvek a gyerekeknek. Elviheted személyesen vagy eljuttathatod postán is, de legkésőbb 2014. december 16-ig érjen oda Magnet Közösségi Házban lévő happontunkba. A pontos cím: 1062 Budapest, Andrássy út 98., a nyitvatartást a Happont adatlapján olvashatod.
Ha postán küldöd, a csomagra írd rá, hogy Rukkola Happont.

Támogatók

Fő támogatóink: Scolar Kiadó, Publio Kiadó
Támogatók: Napraforgó Kiadó, Csimota Kiadó, Holnap Kiadó

A kiadók könyvcsomagjaiból a Napraforgó Kiadó könyveit már láthattátok a Facebook oldalunkon.
A Publio Kiadó pedig úgy gondolta, hogy a Rukkola Közösségét jutalmazza és felajánlott egy Kindle e-book olvasót, melyet December 16-án éjfélkor kisorsolunk az Angyalok közt.

A Nagy Nap

December 17-én útrakelünk, és az összegyűjtött könyveket személyesen átszállítjuk a Tűzoltó utcába.
A logisztika vicces lesz, már megnéztük, hogy mekkora a terhelhetősége az autónknak, hányszor kell fordulnunk, az Őrzőkkel már részletekbe menően megbeszéltük, hogy melyik kaput használhatjuk.
Az Őrzők és a Klinika képviselőinek fogjuk átadni az ajándékokat, akik vállalták, hogy Karácsonyra minden gyermek megkapja a könyvet. A többi összegyűjtött könyv pedig az osztályok könyvespolcait gyarapítja majd, hogy minél több gyermeknek szerezhessenek örömet az ott töltött hosszú idő alatt.

Köszönjük mindenkinek a támogatást és ha van kedvetek, gyertek és beszélgessünk tovább a Facebookon!


Rukkarácsony 2014

Header_600

A Rukkolán hagyomány a Rukkarácsony, a könyvbe csomagolt szeretet eljuttatása. Rendszeresen kell olvasni, ami nekünk, hozzánk szól. Ezért van a virtuális könyvespolcunk, elhelyezzük az olvasnivalót, van időnk, hátradőlünk, megvárjuk, hogy elérhető legyen a könyv.

Mi történik akkor, ha nincs annyi időnk várni. Ha most kell a könyv, hogy mosolyt varázsoljon az arcunkra, letörölje a könnyeinket, jövőt mutasson, támaszt és hitet adjon. Biztosan Veletek is megtörtént már, hogy ilyenkor valaki rukkolta az oly nagyon vágyott könyvet, vagy a szomszédnál megláttad a könyvespolcán, vagy megkésett névnapi ajándékként egy barátod bekopogott vele.

Ez a könyv aztán előbbre kerül a többinél, mert Veled volt akkor, kísérőd az úton, érzések kerülnek a lapok közé, többé nem engeded el.

Az idei Rukkarácsony ezért más lesz. Most mi, a Közösség tagjai leszünk azok az Angyalok, akik eljuttatják a nagyon vágyott könyvet, olyan apró kezekbe, melyek most nagy megpróbáltatáson esnek át.
Megkerestük őket, nekik kell most a támasz leginkább. Az Őrzők Alapítvány segítségével a Tűzoltó utcai Gyermekklinika kis betegeinek személyes kívánságaikat kaptuk meg.

Küldjünk nekik könyvbe csomagolt erőt, szeretetet. Abba a könyvbe, melyet leginkább szeretnének.

Gyertek, Rukkarácsonyozzunk idén is együtt: rukkola.hu/karacsony


Blog_logo