Ajax-loader

Saláta / (x)

Janet G. Fox & Adam R. King: Swinger Kalandok

Swingerkalandok_borito_s

A Swinger Kalandok erotikus, szexszel teli, mocskosul pikáns könyv, ami egy Magyar pár swinger kalandjait és legféltettebb titkait tárja eléd. Kapcsolatuk kezdetétől nyomonkövetheted őket, a féltékenységtől egészen a vad orgiákig, miközben a történet kibontakozásával bepillantást nyerhetsz Magyarország swinger világába. Ez a könyv NEM a képzelet a szüleménye, minden egyes történet megtörtént, valós esemény.

Tovább a bejegyzéshez →


Olvasnivalóra vágytok?

Olvasnivalo-post

Ezúttal egy remek Facebook oldalt ajánlunk a figyelmetekbe, ahol minden nap legalább két könyvajánlót mutatnak ismert és kevésbé ismert blogokról és magazinokból összeollózva.

Tovább a bejegyzéshez →


Valentin-nap és egyéb őrültségek nyereményjáték (x)

Valentin-nap

Útközben megpróbál elcsábítani egy szívdöglesztő idegent, ám az kikosarazza, mire a lány komolyan kétségbe esik azon, hogy vajon lehet-e ennél elkeserítőbb a helyzete. Először is, kiderül, hogy Gospelben a legtutibb péntek esti buli a verselgető társasköri hölgyek felolvasóestje. Aztán Kate találkozik Rob Sutterrel, az egykori jéghokis fenegyerekkel, aki jelenleg a szemközti sportbolt tulajdonosa – s kiderül: ő az a szívdöglesztő idegen, aki lepattintotta! Természetesen Rob is megégette már magát a szerelemben…

Tovább a bejegyzéshez →


A nő 1000 fokon, Megdermedt szív, A világ végére, Mikor eltűntek a galambok - ajánló

A Scolar Kiadó legújabb könyveit böngészve azonnal megakadt a szemem egy címen:

Izland első elnökének unokája, Herbjörg María Björnsson története Hallgrímur Helgason tollából.

„Egyedül lakom itt a garázsban egy hordozható számítógéppel és egy régi kézigránáttal. Felettébb kedélyes. Az ágy kórházi ágy, más bútorra nincs szükségem, csak vécére, amit nagyon utálok használni. Olyan pokolian messze kell menni odáig; végig az ágy mentén, aztán még ugyanannyit a sarokig. Via Dolorosának hívom ezt az utat, melyen naponta háromszor kell végigbotorkálnom, mint valami reumás kísértetnek. Ágytálról & katéterről álmodom, de a kérelem elakadt valahol a rendszerben. Sokfelé szorulás van most.”

A 80 éves nő egyetlen szórakozása az internet: Facebook oldalt készít az izlandi szépségkirálynő nevében és férfiakat vesz rá az izlandi nyelv tanulására. A hölgy az első izlandi államfő unokája. Az idősíkok váltakozásából eredő feszültség ugyanúgy jellemzi a történetet, mint a (groteszk) humor és a (csípős) irónia.
A nő 1000 fokon. Feminista narráció egy magányos nőről. Háború, szenvedés, erőszak, kegyetlenkedés.
Nagyszerű könyv. Elolvasandó.

A spanyol Zsivago doktor, mely 900 oldalon keresztül meséli el két család életét, ezen keresztül tekintve át Spanyolország 20.századi történelmét. Az írónőtől olvashattuk már a Lulú korszakai és a Kártyavárak című regényeket.

A Megdermedt szív egy klasszikus családregény, melynek középpontjában Álvaro és Raquel szerelme áll. A majdnem ezer oldalas könyv hatalmas sikerét a szöveg szépsége, költőisége, ritmikus lüktetése adja, mely egyszerre elvarázsoló és elgondolkodtató. Milyen is a múlt valójában?
Nagyon szubjektív megjegyzés: a könyv itt van mellettem, megvettem elő karácsonyi ajándékként magamnak, szeretem a családregényeket, szeretem 900 oldalon keresztül olvasni, igazán megmerítkezni a történetben, hagyni, hadd kússzon a bőröm alá. Ez lesz. Jó lesz.

“Ez a regény Grossman írói tehetségének a végkifejlete, sőt méginkább zsenialitásának a kicsúcsosodása – művében olyan világot sikerül teremtenie és kifejeznie, amely egyszerre valóságos és a valóság visszhangja. A magánéletet átgondoltan, óvatosan és finoman szövi bele a történelem kárpitjába. Az érzelmi erő lélegzetelállító panorámáját alkotja meg, történetszövése mesteri, karakterei élők, a részletek hitelesek. Bár a regényt elárasztja a színtiszta tragédia, olykor magával ragadóan megcsillan a vidámság, a játékosság; beleveszünk a családi élet lenyűgözően megfestett részleteibe, a formákba és az árnyékokba – melyek a szeretetet és az emlékezést körülölelik – , a veszteség és a félelem kétségbeesett éleibe.” – Colm Tóibín, The New York Times Book Review

“Ez a könyv David Grossman mesterműve. Flaubert megteremtette Emmát, Tolsztoj az ő Annáját, és most Grossman életet lehelt Orába – mintha hús-vér asszony lenne, már-már testileg megfogható, mint bármelyik szereplő ebben a modern mesében. Szinte lázas önkívületben faltam e hosszú regény lapjait. Felrázó, fájdalmas, gyönyörű, felejthetetlen.” – Paul Auster

Ora izgatottan várja haza fiát, aki végre letöltötte kötelező, hároméves szolgálatát az Izraeli Védelmi Erőknél. Férje több mint húsz év után hagyta el, elsőszülött fia eltávolodott tőle, nem maradt más vigasza, mint legkisebb gyermeke, Ofer. Már a hátizsákokat is összekészítette az ünneplésnek szánt, egy hetes anya-fia túrájukra, Ofer azonban önkéntesként visszatér a seregbe, Ora (akit Paul Auster Anna Kareninához és Bovárynéhoz hasonlított) úgy dönt, nem várja meg, amíg a katonai hírvivők bekopogtatnak a rossz hírrel, úgyhogy jelene helyett a múltjába menekül. Fogja a két hátizsákot, és régi szerelmét, Ofer biológiai apját, Avramot, és nekivág Galileának. Két szülő néz szembe fiuk lehetséges elvesztésével, és minél élesebben hasít beléjük a gondolat, annál biztosabban érzik úgy, hogy csak egy módon menthetik meg. Úgy, ha beszélnek róla. A helyzetet nehezíti, hogy egyikük még sosem találkozott a szóban forgó gyerekkel, és az is, hogy ők az izraeli Jules (vagy Jim) és Catherine, hiszen a háromszög harmadik csúcsán, a volt férj, és a régi legjobb barát, Ilan vert tanyát.

Grossman, akinek tulajdon fia is elesett a 2006-os izraeli-libanoni háborúban, a szíve legmélyéből írta meg ezt a kíméletlenül háborúellenes regényt.

Sofi Oksanen napjaink egyik legnépszerűbb skandináv szerzője. Könyveit mind a szakma mind pedig a közönség egyaránt izgatottan várja.
Már első regényével, a Sztálin tehenei című könyvvel felhívta magára a figyelmet, ám a nemzetközi elismerést a Tisztogatás című regénye hozta meg számára.
Oksanen könyveiben fontos kérdéseket tesz fel, kivételesen tehetséges történetvezetéssel, alaposan körüljárva a történelem darabkáit, végig fenntartva a feszültséget.

Lebilincselő és kivételesen bátor hangú „nagyregény” Észtország II. világháború alatti és utáni megszállásáról, az ellenállásról, a kollaborációról, a szerelemről és egy tragikus házasságról. A Baltikumban járunk, de a sodró lendületű történet játszódhatna bárhol a keleti tömb országaiban, ahol a történelem tapinthatóbban gázolt bele az emberek életébe, mint a Föld más szegleteiben.

A regényben három szereplő életét követhetjük nyomon: Roland – az ideákat kergető, hazája függetlenségéért küzdő szabadságharcos; unokatestvére, Edgar – aki mindent elkövet azért, hogy elrejtse életének sötét oldalát és még sötétebb titkait, s megkaparintson magának legalább egy kis szeletet a hatalomból; és Edgar felesége, Juudit – akit házasságának szégyene és a reménytelen boldogtalanság köt béklyóba. E három ember sorsa örökre egybefonódik, nemcsak a rokoni kapcsolatok okán, hanem az olykor kusza érzelmek, szenvedélyek, s a megannyi rejtély és bűn miatt is.

Nem könnyű olvasni. De nagyon megéri.


Mit csináltam tavaly ezen a napon?

“Épp amikor kezdtem megszokni a tegnapot, hát nem eljött a mai nap?!”

Ma december 8-a van, Advent második vasárnapját követő hétfő. Mit csináltam tavaly ezen a napon?
Fontos volt az nap és fontos volt, hogy milyen színű a zokni rajtam?
Én felnőtt akarok lenni. Akkor teljesen szabad leszek és azt csinálok amit csak akarok. Mondja az idővel kapcsolatos beszélgetés során a 8 éves gyerekem. Neki az idő azért fontos, hogy elmúljon, minél gyorsabban.
Volt egy beszélgetés, valamikor a múltban (mintha tegnap lett volna, ülök az asztal tetején, az asztali lámpa fényénél papírokat vágok, látom a kaktuszon a tüskét, hosszan, sokáig nézem), a vonal túlsó végén ez hangzott el: bár lenne még több időm.

Elhatározom, emlékezni akarok a mai napra, még sokáig, évek múlva is. Naplót veszek elő, na majd elkezdem január elsején, ahogy mindig szoktam, előbb vízbe mártom kezem lábam megtisztulok, aztán elő a füzet, és a napló író toll is kell, írom egy napig egy hétig. Micsoda ajándék-ötleteket ad az idő… ahogy el akarjuk kapni lófarkánál fogva, lihegünk a nyomában, fényképeket teszünk a falra, süssön ugyanúgy a nap.

Papíron vagy számítógépen.
Számítógép. Szigorú fekete-fehér, letöltött harminc betűtípus, majd az alapján választok amilyen kedvem lesz.
A billentyűzet kopogása máris fogalmazás kényszert szül, ez a bekezdés, cirkalmas mondatok, rossz az átkötő szöveg, visszatörlök. Kinyitom bezárom kinyitom.
Bezárom, nem számítógépen.
Papíron.
Január tizenegyedikén leöntöttem teával. Elázott a napló író toll is. Folyik le a tapétán a naplóíráshoz kevert tea.
Feladom, majd jövőre.

De most! Itt egy újabb lehetőség. Marokban tartani egy villanását, odaragasztani egy homokszemet, mondjuk 5 éven keresztül?

A napokban jelenik meg az “Évről évre: interaktív napló” című kiadvány, melynek segítségével öt éven keresztül nap mint nap megörökíthetjük mi jár a fejünkben. Minden napra egy kérdés. Minden évben találkozunk ugyanazzal a kérdéssel, égy meglátjuk, mennyire változott vagy nem változott a válaszunk. A kérdések néha elgondolkodtatóak: “Milyen ember akarsz lenni?” vagy “Szeretnéd tudni, mi lesz a vége?”, máskor viccesek: “Van rajtad zokni?”, de minden esetben izgalmasak: “Ha a mai nap állat lenne, milyen állat lenne?”.
Egy klasszikus kinézetű, A/6 méretű papírkönyv, napló, mely útitárs lehet akár a táskában lapulva. Előkapod, kitöltöd, tovább lapozol. Ha eltelt egy év, kezdd el előlről, ismételd meg öt éven keresztül. Aztán ajándékozd el, vagy tartsd meg és visszaolvasva könnyezz, nevess, csípd meg a huncutul szaladó idő sarkát.

A könyv kiadója megkeresett minket és felajánlott 4 példányt a Rukkola közösségének. Szerdán (december 10-én) a Happszerda keretében 1, szerzői rukként pedig további 3 példányt (ennek nincs pontos időpontja, legyetek résen).

A kiadvány FB oldala:
https://www.facebook.com/evrolevre


A Zelóta, Rossz vér, Dán paleolit, Kézikönyv a Bibliához ajánló

Sokan gondoljuk azt, hogy télen többet olvasunk, mint nyáron. Aztán persze ez nem is biztos, gondolok az idei nyárra, amikor habkönnyű könyveket olvastam a tengerparti homokban (melyért aztán magyarázkodtam kedves Happolómnak, hogy néhol só illat, néhol egy kis fehér homok), szóval nem biztos.

A hangulat azonban puhább, fogékonyabbak vagyunk a habkönnyűtől elvonatkoztatni. Olvasunk az esernyőnk alatt a szitáló esőben, míg a buszra várunk, közben szigorúan zenét hallgatunk, én Diana Krall-t, behúz a könyv, nem zavar, hogy Az a Tél nem jön, és ezredszerre is elmondom: ha bezárnának egy lakásba, csak a könyvespolcomat adjátok, és meglesz a lelkem.

Mit olvassunk? Rengeteg jó könyvajánló van már az interneten. Én sokat mazsolázok a Rukkola játékoknál belinkelt könyvekből is. Nekem azonban könyvajánlóból soha nem elég. Zsúfolásig telt a kívánságlistám, kérek könyvet, mindig, minden alkalomra, aztán boldogan adom tovább, van egy pár, amit nem. Erről majd beszéljünk egyszer, legyen egy játék belőle, hogy mely könyvünket nem adjuk tovább, és ha nem túl személyes, vajon mi ennek a ragaszkodásnak az oka.

Most viszont ajánlok. Még mindig a Scolar, a szülinapos Scolar, nézzük, mit kaptunk tőlük!

Étkezés témában: sokan próbáltuk már a paleolit diétát. Mert vékonyabbak akartunk lenni mert energikusabbak akartunk lenni, egyszerűen csak szeretjük a húst, vagy mert szeretünk divatosak lenni, és a paleozás most divatos.
Van aki marad, van aki megy, irányt vált. Abban azonban sokan egyetértünk, hogy egy paleo sütemény úgy teszi édessé a pillanatot, hogy közben a bűn nem lebeg a fejünk felett. Könnyű emészteni, nem emel vércukor szintet, miközben édes, habos, könnyű, ünnepi.
Ha még jobban szeretnénk elmélyülni a témában, új receptekkel gazdagodni, és kíváncsiak vagyunk arra, hogy Thomas Rode Andersen, a dán sztárszakács mit gondol a fizikai edzésről, akkor ez a könyv a legjobb választás számunkra.

Krimi. Sőt, skandináv krimi. Ez biztosan megoszt: vagy szereted de akkor nagyon vagy nem szereted de akkor nagyon nem. A szinkronizálatlan, mindig ködös, erdőben játszódó, mindenki gyanús filmekben a baleknak tűnő rendőr, a majdnem elúszó de mégis határozott karakterek, a mesterien forduló cselekmények engem mindig ébren tartanak. Ha álmos vagyok de filmet akarok nézni, nosza, jöjjön egy skandináv krimi. Utána garantáltan befejezem a holnaputáni határidős munkáimat is.

Rossz vér. Ez a címe a svéd Arne Dahl második regényének. A folyamatosan változó nézőpontok hol a gyilkos, hol a nyomozó szemszögéből jelennek meg. Rettegett sorozatgyilkos, a stockholmi ősz, az A-csoport, kínzások, természetesen a CIA sem maradhat ki, mindez a skandináv krimik összes jellemzőjébe csomagolva: szatirikus humor, pontos lélektani megjelenítések, és köd, hideg, mindenütt. A könyvben minden adott ahhoz, hogy ne aludj el olvasás közben.

Közeleg a Karácsony. Ilyenkor több vallási témát érintő könyv jelenik meg. A Scolar két könyvvel is előrukkolt.
Az egyik A zelóta, Reza Aslan tollából.

„A legprovokatívabb botránykönyv”
„Nemzetközi listavezető”
„Az év egyik legjobb könyve”
Az egyik legtöbbet vitatott, elemzett, megkérdőjelezett, elfogadott történet, a názáreti Jézus életrajza. Gondolatébresztő. Akár így is történhetett.
Olvasd el, ha nyitott vagy egy alternatív valóságra. Olvasd el, ha hiszel, olvasd el, ha nem. Bátor könyv.

A második pedig pedig a Kézikönyv a Bibliához. “Ha én meg tudnám határozni, mi is a jó, azt hiszem, okosabb lennék a legtöbb filozófusnál, aki ma a jóról meg a rosszról bölcselkedik. Mi a jó? Én is a Bibliából tanultam: amit nem kívánsz magadnak, ne cselekedd másnak.” (Szilvási Lajos)

Nincs szükség ennél szebb végszóra.
Kívánok Nektek örömteli pillanatokat az életben, és itt, a Rukkolán. :)


Rossz vér sorsolás

Kisorsoltuk a múlt heti #HAPPSZERDA nyereménykönyvet, amelyet a Scolar kiadó ajánlott fel nekünk. Arra voltunk kíváncsiak, hogy ki az a svéd író, aki szerint a svéd krimi titka abban rejlik, hogy az emberek elemi igényét táplálja az igazság keresése iránt, nagyon erős társadalom kritika mellett. Ezen felül az is érdekelt minket, hogy melyik az a most megjelent könyve, amelyben a svéd krimi minden jellegzetessége megtalálható. Van egy sorozatgyilkos, ősz és köd, Stockholm, és a híres A-csoport.

A helyes megfejtők közül Kaulics Angelika az alábbi könyvvel lett gazdagabb, gratulálunk neki ezúton is!


Irány Isztambul, Firenze, London, Athén vagy Róma!

Utazas

Török bazár, a Pitti palota, Shakespeare, Szókratész, a Forum Romanum…
Rántsd elő a téi álmát alvó bőröndödet, foglalj repülőjegyet és irány Isztambul, Firenze, London, Athén vagy Róma.

Vagy ne. Hagyd a bőröndöt pihenni, helyezkedj el a kanapén, és válassz egyet ezek közül a fantasztikus városok közül. Vagy kettőt. Vagy az összeset.

Mi mindig utazni vágyunk. Úton lenni az ismeretlenben, mást ismerni meg magamban, miközben hallgatjuk az idegen ország dallamát. Amikor nem utazunk, akkor olvasunk az utazásról. Minden egyes őszi és téli estén ezzel melegítjük fel a lelkünket.

Az elolvasni kívánt könyvek listájára most 4 új, a Scolar Kiadó gondozásában megjelent, utazással kapcsolatos, igazán izgalmas könyv került fel.

Milyen lehet az Oszmán Birodalom a 18.században…

London az 1500-as években…

az antik Athén…

és Róma a Kr.u. 200 körüli években?

Érdekes megközelítés, igaz? Jó olvasást kívánunk!


Eleanor és Park sorsolás

Kisorsoltuk a múlt heti #HAPPSZERDA nyereménykönyvet, amelyet a Scolar kiadó ajánlott fel nekünk. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mit jelentenek nektek a 80-as évek és ezt egy könyv megjelölésével kellett elmondanotok. Érdekes volt látni, hogy többségében magyar szerzők műveit jelöltetek és nagy számban képviselték magukat a gyermek- és ifjúsági könyvek…

Nem volt jó, vagy rossz válasz, így a szerencsés nyertest véletlenszerűen választottuk ki: Szegedi Orsi az alábbi könyvvel lett gazdagabb, gratulálunk neki ezúton is!

Az amerikai tinik nagy kedvence egyébként ez a kötet és 2015-ben filmet is forgatnak a történetből. A rajongók több trailert és ajánlót is forgattak és a Scolar is elkészítette a saját előzetesét:


Ajánló: Eleanor és Park, Nem minden mocsok bécsi, Bonita Avenue

Scolar_ajanlo

Idén ünnepli huszadik születésnapját a Scolar Kiadó, akinek legújabb könyveiből mazsolázgattunk.
Ismét egy nagyon szubjektív könyvajánlónk következik.

Andrea Molesini: Nem minden mocsok bécsi

(A könyv címe olaszul: Non tutti i bastardi sono di Vienna)

Az első világháború idején, a caporettói vereség árnyékában játszódó történet az író első felnőtteknek szóló, több rangos irodalmi díjat nyert könyve. A történet mesélője Paolo, a tizenhét éves árva fiú. A könyv, amellett, hogy egy fiú felnőtté válásának története, háborús regény, kémtörténet, mely nem mellőzi a humort sem. Minden karaktert megértünk, együtt hallgatunk a nagymamával, jól szórakozunk a nagypapa bölcs mondásain, és mit érne egy olasz könyv egy szomorú-szenvedélyes Maria nélkül.

Kinek ajánljuk? Mindenkinek, aki ellenálló, akit nem zavarnak az egerek, aki szereti a plasztikus ábrázolást, aki szeret ugyanabban a percben nevetni és sírni.
Annak pedig kötelező, aki érti az olasz életérzést, az utca illatát, az ételeket.

Rainbow Rowell: Eleanor és Park

Szeretjük (és ti is szeretni fogjátok, mert megnyerhető a könyv, erről szól az eheti #HAPPSZERDA a Rukkola Facebook oldalán). Igazi YA könyv. De dobjuk is el az ezzel kapcsolatos előítéleteket. Mert jól megírt, humoros és kedves is. A nyolcvanas évek Amerikájában járunk. Park képregényeket olvas, miközben számunkra ismert zenéket hallgat (ó édes nosztalgia), kazettát mixel Eleanor-nak (emlékeztek milyen ez?).
Egy YA könyv, mely nem a külsőségekről szól.
Egy YA könyv, melynek olvasása közben újra megéljük.
Egy YA könyv, amit nem akarunk letenni.

Ilyen az első szerelem 1986-ból.

Film is készül belőle, a Dreamworks idén megvásárolta a könyv filmes jogait.

Ezt a könyvet el kell olvasnod, ha a piros Ferrari és Tom Selleck jelentenek neked valamit, ha egy parkoló házban (miközben keresed az elveszített autódat) belebeszélsz az órádba és hívod Kit-et, ha tudod, milyen volt órákat várni a rádiós kívánságműsort hallgatva, hogy kedvenc Modern Talking számodat rögzíthesd, és te is bele akartál halni a Little 15-be.

Peter Buwalda: Bonita Avenue

Adott egy rendkívül sikeres ember. Már már irigylésre méltón megvan mindene: született tehetség, brilliáns karrier, boldog házasság és két gyönyörű és tehetséges leány gyermek.

A könyv persze erről nem szólhatna 500 oldalon keresztül. Mentális problémák, pornó, szexipar, házasságtörés, halál és gyilkosság. Rengeteg felvetett téma, megannyi kérdés a szenzációs első könyves írótól.
A történet Enschede-ben játszódik a tűzijáték-gyárban történt katasztrófa idején. Buwalda bátran fűzi fel egy láncra az ipari és a családi katasztrófát, mindvégig a középpontban tartva az egyre inkább sodródó családi eseményeket.

Realizmus, feszültség és akció – mindez könnyed, világos és kifejező történetmesélésben. A téma mindig aktuális: a külső máz repedése, a család széthullásának tragédiája.


Blog_logo