Ajax-loader

Saláta / Blog

A vihar dobbanatlan szíve

Dobbanatlan

Tegnap estére összeomlott az univerzum a Rukkola körül és a hosszas újjáépítés végén elmaradt annak a modulnak az elindítása, amely az összes háttérfolyamatot kezeli – ez küldi az értesítőket/emaileket, ez járatja le a lejáratandó prerukkokat és ez tartja össze százezer kezével a könyvhalmokat, amelyeket ti egymásra pakoltok.

Tovább a bejegyzéshez →


Újabb mérföldkő: a könyv állapotának megadása rukkoláskor és még néhány "apróság"

Posztkep

Újabb nagy lépéshez érkeztünk a Rukkolával, ma este bevezetésre kerül egy fejlesztési csomag, amely – többek között – már tartalmazni fog egy sokatok által régen várt funkciót, nevezetesen a könyv állapotának jelzését rukkoláskor. Nézzük meg, hogy mit jelent ez pontosan és még mik érkeznek.

Tovább a bejegyzéshez →


Mostantól pénzt is kereshetsz a könyvcserével

Woman-reading-a-book

Jó hírünk van! Hosszas előkészítési folyamatot követően úgy tűnik, hogy sikerült megegyeznünk az NKA (Nemzeti Kultúrális Alap) Szépirodalom és Ismeretterjesztés Kollégiumával, hogy pályázati pénzzel is megtámogatják a Rukkola.hu olvasást népszerűsítő tevékenységét.

Tovább a bejegyzéshez →


Ünnepi érdekességek

Nfm78

Ki gondolná, hogy forradalmi ifjainknak nem jutott eszébe lefoglalni Landerer nyomdáját a 12 pont kinyomtatásához, hanem magának a tulajdonosnak kellett odasúgnia Irinyinek, hogy „foglaljanak le egy gépet”? Pedig állítólag így volt: Landerer tulajdonképpen saját javaslatára engedte át nyomdájának egy gépét a márciusi ifjak számára, önmagát pedig a nyomtatás idejére bezáratta az irodájába.További érdekességeket is gyűjtöttünk 1848 március 15-ével kapcsolatban.

Tovább a bejegyzéshez →


Könyv inspirálta ékszerek

Book-inspired-jewelry-34__700

Amikor egy könyv nem csak szórakoztat olvasás közben, hanem a kötet becsukása után is ott marad veled az emléke, az érzés, a pillantás az általa teremtett világra – nos akkor itt az ideje ezt a rajongást a többiek számára is látható formában kifejezni, pl. ékszerként hordva kedvenceinket. Így könnyebben találjátok meg egymást a világban. Ne félj ilyet ajándékozni könyvolvasó barátaidnak!

Tovább a bejegyzéshez →


Íme a könyvszeretők szükségleteinek hierarchikus rendszere

Konyvszeretok_maslow_piramisa

Brit tudósok megállapították, hogy tíz emberből négy az hat az olvasni szerető emberek alapvető szükségleti eleme a KÖNYV. Ez megmagyarázza, hogy miért leljük örömünket a könyvek rukkolásában és happolásában és miért küzdünk az utolsó pontunkig, ha egy nagyon vágyott könyv stoppolásáról van szó.

Tovább a bejegyzéshez →


17000-en vagyunk a Facebookon!

17000_blog

Hoppácska, éppen most 17.000-en lettünk a Facebookon! Ha még nem vagy jelen, gyere és csatlakozz hozzánk:

Egyébként twitteren is vagyunk… :)


Nemzetközi Könyvajándék Nap 2015

Blog_post

Ma jeles nap van az egyszeri emberek számára, de nekünk rukkolásoknak ez a nap ugyanolyan, mint bármelyik másik az egész évben. Mi itt a rukkolán 2012. július 9-e óta minden nap megünnepeljük a könyvcsere nagyszerű élményét.

Tovább a bejegyzéshez →


Fennakadás, égszakadás, homokóra

Guardians_of_the_rukkola

Az utóbbi napokban, hetekben volt itt minden, ami egy óvodás korba lépett rendszernél szóba jöhet (igen, már a 3. évét tapossa a rukkola): smtp és dns hibák, hiányzó 404-es oldalak, szerver túlterheltség, borító feltöltési anomália, mágikusan megsokszorozódó rukkolások-happolások, eltűnő profilképek és homokórázó értesítők. Minden, ami szem-szájnak és rendszerüzemeltető egyszeri szegénylegénynek ingere.

Biztosan nem állítjuk, hogy minden örökre megoldódott, de néhány dologban előrehaladásról tudunk beszámolni.

Tovább a bejegyzéshez →


Az olvasással nem járunk rosszul

Reading-makes-us-better-thumb-540x259

Az első könyv, amit sokszor, nagyon sokszor elolvastam, éjszaka titokban is amikor aludnom kellett volna, mert másnap kémia dolgozat, A két Lotti volt. Most is fel tudom idézni a hálótermek hangulatát, Luise és Lotte bátor cselszövése újra és újra elvarázsolt.

Olyan otthonban nőttem fel, ahol mindenfelé könyvek voltak. A fürdőszobában, a kamrában, a konyhában, a nappaliban, és kisebb kupacokban a hálószobában. Amikor tényleg olvastunk (értsd: a vasárnap délutánt olvasással töltöttük), akkor visszavonultunk a könyvtárszoba hűvösébe, őseink szellemei közé, és elvarázsolódtunk.

Ezért aztán elsőre nem is értettem a felvetést, írj az olvasás pozitív hatásairól. Miért írjak arról, hogy levegőt kell vennem. Ennyire nem lehetek kultúrsznob, megnézem hát mit írnak a brit vagy amerikai tudósok. Böngészés közben megtudom azt is, hogy “nem mindenki születik olvasónak”, és, hogy mennyire fontos, hogy a “mennyiség helyett a minőségre koncentráljunk”.

Az olvasás pozitív hatásai

Lapos vonal:

  • mentálisan stimulál (juj)
  • okosabbá tesz
  • erősíti az analitikus készségeket (duplajuj)
  • ingyen szórakoztat (ha már megtanultunk elemezni, lásd fent, akkor tudjuk, hogy ez az állítás nem állja meg a helyét)
  • jobban stimulálja az agyat, mint a tv nézés (jajj)

Mielőtt végleg feladom, hogy megértsem az olvasás “agyra” gyakorolt hatását, a következő bíztató állítás jön szembe:

“Bátran kijelenthetjük, hogy az olvasással nem járunk rosszul”.

Hátradőlök. Megnyugodtam. Még egy meggyőző érv: 6 perc olvasás 60%-kal csökkenti a stresszt – rendben van hát, hogy a szupermarketben sorban állás közben is előkapd a táskádból az aktuális kedvencet.

Ekkor hoztam egy kávét kókusztejjel lágyítva, lágyabb lettem hát magam is, és elindultam a képi világba, megérteni a hatásokat. Aztán jött a vicces vonal, brit és stanfordi kutatók nélkül, de nagyon szimpatikusan:

Ezt a képet az ebookfriendly.com-on találtuk.

A témához kapcsolódik az eheti #HAPPSZERDA is. Gyertek játszani és nyerjetek könyvet!


Blog_logo