Ajax-loader

Saláta / #483

Kozma Lilla Rita - Utcamesék történetek hajléktalanságról

Utcamesek

A kötet szerzője Kozma Lilla Rita először 2020-ban debütált szerzőként, a Tarandus Kiadó által megszervezett Van hangunk pályázatán…

Kozma Lilla Rita szociális munkás diplomáját a PTE társadalomtudományi karán szerezte. Diploma megszerzését követően aktívan szociális munkásként dolgozott. Tapasztalatai pedig a most megjelent könyvében írta meg. A könyv sok-sok megrázó történetet mutat be, mellyel a társadalom jelentős része nem, vagy csak igen ritkán találkozik. A könyvben megjelennek történetek emberekről, életekről, küzdésről és tehetetlenségről. Választ arra nem fogunk kapni, hogy lehet egy-egy emberi sorsot, jobb irányba terelni, de egyvalami biztos, hatással lesz az olvasóra a könyv. Azt pedig nem mással éri el,
mint az érzékenyítés eszközével, melyre szüksége van mindenkinek. Mégpedig azért, hogy rádöbbenjünk a komfortzónánk kívüli világra.

A szerző 2019 nyarán kezdett írni egyfajta személyes trauma feldolgozásaként. Péterfy-Novák Éva – Apád előtt nem vetkőzz regénye volt az, ami a szerzőt ráébresztette arra, hogy beszélnie kell az őt ért traumákról.
Elsőként wmn.hu oldalon, majd később 20on.hu oldalon jelent meg egy cikksorozat, mely a saját trauma naplójából született meg.

Péterfy Gergely javasolta számára, hogy írjon egy könyvet a hajléktalanságról. Mivel nála jobban senki nem látta, sem tapasztalta meg ezeket a történeteket. Ezután született meg az utcamesék című regény, mely 2021 őszén lát napvilágot. Fontos még olvasás előtt tudni, hogy a történetek valósak, de néha tartalmaznak fikciót, mégpedig azért, hogy a kilátástalanságon kívül tartalmazzon az olvasók számára egy kis reményt.

„Ezekből a történetekből hiányoznak a happy endek meg a rózsaszín fátyolos cukormázas szerelmek. Hiányoznak, mégis együtt dobog velük a szívünk. Ezekben a történetekben láthatatlanok vagyunk, mégis mindannyiuknak része van abban, hogyan alakulnak szereplőim sorsai.
Egy könyv terápia, egy könyv képes akár a pokol összes bugyrába bevinni az olvasót, mindenféle feloldozás nélkül. Egy könyv képes nevettetni, érzékenyíteni. Egy könyv szárnyat ad, repít, repít és repít. Megtart, aztán elereszt.
Az irodalom terápia.
Önmagunk keresése, felfedezése, mások elfogadása és megértése. Ezek a történetek hajléktalan emberek sorsát dolgozzák fel. Megtörtént esetek, fiktív elemekkel.”

Lillának nem más a célja a könyvvel, hogy a hajléktalanokból minél többen lássák meg az embert. Titkon reméli, hogy olvasás után elkap az emberek többséget egy „hűha” érzés, mely után másként néznek majd a többiekre.

Péterfy Gergely a következő szavakkal illette a könyvet:
“Az Utcamesék megrázó, empatikus, ugyanakkor kíméletlen látlelet a hajléktalanok helyzetéről. Kozma Lilla Rita dermesztő közelségből mutatja meg az emberi szenvedés és kiszolgáltatottság hétköznapjait.”

Az könyv a 2021-es őszi Margó fesztiválon debütál, ahol a szerzővel Tallér Edina fog beszélgetni. A könyvbemutató helyszíne és időpontja: 2021.10.14. 17.30 Vásárszínpad (Várkert bazár).
A fesztivál ideje alatt a kötetek a helyszínen és a Publioboox.hu oldalon vásárolható meg. Ezt követően pedig a nagyobb könyvesboltokban is kapható lesz a könyv.

Blog_logo