Ajax-loader

Saláta / #481

Szerzői Rukk Rovat - Interjú Fülöp Valentinával

Megu%cc%81jult_a_._publioboox.com_oldal!_(9)

Vajon létezik-e jó és rossz? – Kérdés, melyet mindannyian feltettünk már magunkban. Most mégis egy könyvben találjuk meg a választ? Fülöp Valentina első könyves írónk szerzeményében, a Szívhasadás című könyvben lehetőséget biztosít az olvasó számára, hogy a regénybe rejtve rácsodálkozhasson az élet apró csodáira, a klasszikus értékekre támaszkodó, modern felfogásban megírt, megélhető életörömre, és az utazás végén rátaláljon a válaszra. Újonnan megjelenő könyv kapcsán beszélgettünk a szerzővel.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Kedves Valentina, engedd meg hogy üdvözöljelek a Rukkola olvasóinak nevében! Mivel első könyves szerzőként neved még csak innentől kezdve lehet közismert, kérlek mutatkozz be pár szóban, valamint válaszolj arra a kérdésre, hogy pontosan mikor fogalmazódott meg benned, hogy írni szeretnél?

Professziómat tekintve ügyvéd vagyok. Ügyvédként mindig is írtam, írok és írni fogok. De a jog korlátai, és a szakma általam mindig is elfogadott, tiszteletben tartott határai kijelölték számomra a lehetőségeket. Énem egy részének azonban ez nem elég. Évtizedek óta dédelgetem, nevelgetem, tudással, fájdalommal, tapasztalattal és érzésekkel vértezem fel szerzői énemet. Mostanra láttam elérkezettnek az időt arra, hogy regény formájában is megvalósulhasson ez a vágy. A lelki érési folyamat mellett pedig hozzájárult a Szívhasadás megszületéséhez az a helyzet, hogy a járvány okán elmaradtak a tárgyalásaim, így –engem is meglepő mértékű- időm felszabadult.

A könyv szerzője – Fülöp Valentina

Szerzői álnéven írok. A szerzői álnév oka az, hogy az ügyvédi praxisomat markánsan külön szeretném választani a szerzői munkámtól. És hogy miért Fülöp Valentina? Írói álnevem a számomra legmeghatározóbb két férfihez köthető: a Fülöp vezetéknév imádott anyai nagyapám vezetékneve, míg a Valentina férjem vezetéknevének római női megfelelője. Mint tudjuk, a név kötelez, és én igyekszem ebben a szellemben minőséget teremteni. Bevallom imádom választott nevemet, melyhez szorosan kapcsolódik a regény egyik főszereplője, Fülöp Vali ügyvéd.

Őszintén szólva engem már a könyv fülszövege megragadott, egy olyan történetet fest le maga az ismertető, amely önmagában elgondolkodtató, amint pedig a könyvet olvashattam úgy éreztem, hogy az egész történet a szemem előtt játszódik. Honnan jött az ihlet, hogy pont egy ilyen napjainkban játszódó története írj le?

A Szívhasadás nemcsak egy könyv számomra, de hitvallás az életről, a szakmáról, ezért minden egyes részét nagyon szeretem. Arról a szakmai világról akartam írni, amit jól ismerek, és azokról az érzésekről, vívódásokról, emberi kapcsolatokról, ami mindannyiunkat foglalkoztat. Mindeközben szerettem volna láttatni, hogy az ügyvéd is ember, és miközben meg kell felelnie számos elvárásnak ahhoz, hogy professzionálisan ellássa a munkáját, bizony akad otthoni teendője is, és a mindenkit sodró családi történések elől ő sem menekülhet.
Fontos számomra a humor, ami a könyvben is helyet kapott, emellett egyetlen percre sem engedem el az olvasót. Azt szeretném, hogy a regényt olvasva intellektuális kalandorként a „társam” legyen, törekedtem arra, hogy a történetmesélés fogva tartsa olvasóimat.

Kérlek mesélj egy kicsit, magáról a történetről. Megoszthatsz pár extra kulisszatitkot a könyvről spoiler nélkül?

Ajánlom a regényt mindenkinek, akik szeretné tudni, hogyan válik egy hétköznapi nő élete egyetlen pillanat alatt nem mindennapivá. Ajánlom annak, akit érdekel, hogyan dolgozik egy ügyvéd, …és mit csinál, amikor éppen nem dolgozik, és annak is, aki szívesen belesne az igazságszolgáltatás kulisszái mögé. Ajánlom továbbá azon olvasóknak, akik egyszerűen csak kikapcsolódásra vágynak.
Örömet fog jelenteni minden olyan olvasónak, aki hisz a szavak varázsában, az érzelmek okozta gyomrosokban, a lélek pókhálószerű finomságában és a tiszta szándékból hozott döntések jogosságában. A Szívhasadás nemcsak egy történet, hanem egy –reményeim szerint- csodálatos kincsesláda, mert a regény fősodra mellett olyan kalandozásokra hívom az olvasót, ami egy-egy kicsiny univerzumba kalauzolja őket.

A könyv borítója

Mennyire volt nehéz megírni a könyvet? Elmondottak alapján látom, hogy maga a történet összetétele nem okozott nehézséget? Önmagában mennyi időt vett igénybe, hogy megírd a könyvet?

A regény előtt már több novellát írtam, ami szakmai tapasztalatokkal vegyes emberi érzésekről szólt. Amikor írni kezdek –a facebook-oldalamon több novellám is olvasható-, legyen az regény vagy novella, mindig tudom, hogy honnan hova szeretnék eljutni. Megírni a könyvet egy csodálatos utazás volt számomra is, nem azt a szót használnám, hogy nehéz, hanem örömtelien kimerítő. Az írás szellemi teljesítmény, miközben lelkem hátsókertjének ajtaját nyitogattam, komoly lélekmunka is. Inspiráló volt a kiadó és valamennyi munkatársának támogatása, emellett talán a legnagyobb energiát a férjem és a két lányom folyamatos támogatása jelentette. Csak, hogy egy példát mondjak, hogy a humor se maradjon el most sem: amikor testet ölt a fejemben egy írás alapgondolata, akkor leülök a géphez és selát-sehall üzemmódba helyezem magam. Egy ilyen este a nagylányom jött be a dolgozószobába. -Anya! Apa üzeni, hogy író-olvasó találkozóra hív az étkezőbe! Kérdő tekintetem láttán fejét picit oldalra billentve szelíden, de kis rosszallással hozzátette: -Szerintem vacsorázni szeretne.
És, hogy mennyi időt vett igénybe? Erre nem igazán lehet válaszolni, hiszen több mint húsz éve vagyok a szakmában, az emberi érzéseket, tapasztalásokat pedig évtizedek óta gyűjtöm, raktározom. Fizikálisan teljes napi munkaidőben írtam, amihez hozzátartozik, hogy tíz ujjal, profi módon gépelek, ezért a gondolataimmal tempót tartva tudok mindent rögzíteni, így több hónap alatt lett kész a „nyers” változat. Ezt követte még a kiadói egyeztetés, szerkesztés, lektorálás, borítótervezés, fülszöveg-írás. Bevallom nem tartom számon a ráfordított időt, mert nem is ez a fontos, hanem a létezése és az, hogy olyan regény született, amire vágytam!

Talán a 2020-as év nem a kultúra és a könyvek éve lesz Magyarországon, sőt valószínűleg az egész világon, de számodra hogyan változott meg könyveddel kapcsolatos terveid a járványidőszak? Gondolom volt tervben könyvbemutatód? Vagy esetleg azon szerencsések közé tartozol aki személyesen tudott találkozni olvasóival?

Sokan esetleg arra gondoltok, hogy az időzítés nem a legmegfelelőbb. Így alakult. Talán nem véletlenül. Mert ebben a nehéz helyzetben, sőt történetesen éppen most van igazán szüksége a lelkünknek szárnyalásra.
Szomorúan vettem tudomásul, hogy a Margó Fesztivál nem kerül megrendezésre a hagyományos módon, bízom benne, hogy jövőre másképp alakul. Ezt az optimizmusomat egyébként az is jelzi, hogy elkészült második regényem „fiókváltozata”.
A facebook-oldalamon sokan olvassák a novelláimat, és a regényem kapcsán is kifejezték azt az igényt, hogy legyen dedikálás, könyvbemutató. A jelen helyzetet folyamatosan monitorozva meg szeretném találni a módját annak, hogy ez megvalósuljon. Talán a könyvből, de az írásaimból is kitűnik, hogy optimista vagyok, ha bármilyen akadály merül fel, leporolom magam és megyek tovább. Ezért azt gondolom, hogy a könyvbemutatóról sem kell lemondani! Erről a facebook- oldalamon minden aktualitást jelezni fogok.

Reméljük, hogy a következő év már nyugodtabb lesz és találkozhatunk veled és könyveddel valamely könyvfesztiválon!

A könyvről fülszövege:
A történet napjainkban Szekszárdon és környékén játszódik, mégis könnyű benne felismerni bármelyikünk valóságát. Adél mindennapi nő: egyedül neveli kislányát, Emíliát. Fiatal életét mélytengeri árokként szeli ketté gyermekének édesapja, Péter, amikor egy kapcsolattartás után elzárja tőle Emíliát. Mert ettől a pillanattól kezdve Adél már nem mindennapi nőként kénytelen harcba szállni igazáért. És azt is pontosan tudja ki az, aki segíthet ebben a reménytelen helyzetben, így Fülöp Vali ügyvédet bízza meg képviseletével, aki kezébe veszi az ügyet. Vali biztos kézzel vezeti a jog útvesztőiben Adélt és az olvasót, hogy mélylélektani merüléseiket követően mindannyian értékes kincsekkel érkezzünk meg. Miközben a két nő együtt keresi az ügy hátterében húzódó, kínzó miértekre a választ, bepillanthatunk az igazságszolgáltatás műhelytitkaiba, és megismerkedhetünk Fülöp Vali családjának humorral átitatott napi eseményeivel, továbbá az is kiderül, vajon Adélra rátalál-e ismét a szerelem. A rusztikus hangulatú, olykor a fájó igazsággal kíméletlenül szembesítő, máskor édes-bús hangulatú, lendületes történetmesélésbe szőve választ kaphatunk arra a kérdésre is, vajon létezik-e jó és rossz?

A mű a Publio kiadónál támogatásával jelent meg.
A könyv már a legnagyobb könyvesbolti hálózatokban és online felületeken elérhető, valamint a kiadó áruházában, a Publioboox oldalán.

Blog_logo