Ajax-loader

Saláta / #479

Szerzői Rukk Rovat - Interjú Szabó Ildikó Angélával

Megu%cc%81jult_a_._publioboox.com_oldal!_(3)

Elindult a Szerzői Rukk Rovatunk, melyben egy-egy szerzővel beszélgetünk, könyve kapcsán.

A könyvről röviden:
A regény megtörtént esetet dolgoz fel.
1951. április, Magyarország. Megkezdődtek a fővárosban a kitelepítések. Az értelmiségi és nemesi családok nemkívánatos elemekké váltak. Korra és nemre való tekintet nélkül, minimális csomagjaikkal kerültek polgári otthonaikból vidéki száműzetésbe. Dr. Szabó Miklós törvényszéki bírót két kicsi gyermekével és feleségével Újszilvásra deportálták. Egy grófi család is felkerült a listára, akiket nem csak vagyonuktól, de nemesi rangjuktól is megfosztottak. Hogyan élik meg a drámai változást? Mit szólnak ehhez a meghurcolt kulák családok, akik kénytelenek befogadni a fővárosi üldözötteket? A szálakat Sztálin mozgatja, a magyar politikai elit kifogástalan bábjai főszereplésével, élükön Rákosi Mátyással és Gerő Ernővel. Szerelem, árulás, születés és halál – az élet körforgása soha nem áll meg.
Történelmünk eme apró szégyenfoltjáról a mai napig nem sokat tudunk. Ezt az űrt tölti be a debütáló szerző hiánypótló regénye.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Ezen a héten Szabó Ildikó Angélával, az Éjjeli Ellető könyv szerzőjével beszélgettünk

Rukkola: Kérlek mutatkozz be pár mondatban azoknak, akik még nem ismernek téged, valamint válaszolj arra a kérdésre, hogy pontosan mikor fogalmazódott meg benned, hogy írni szeretnél?

Szabó Ildikó Angéla válasz:
Kíváncsi ember vagyok, akit sok minden érdekel, imádok olvasni, utazgatni és gyakran beleásom magam egy-egy izgalmas témába. Amikor még nem volt internet, a könyvtárban kutattam a cukrászat fortélyait, tanulmányoztam Ausztrália állatvilágát, vagy éppen elmerültem a pszichológia rejtelmeiben. Manapság már sokkal könnyebb információhoz jutni, de a tartalmas könyveket és színvonalas előadásokat nem pótolhatja teljes mértékben az internet. Az elmúlt harminc évben dolgoztam bankban, kaszinóban majd felépítettem és húsz éven keresztül vezettem a saját könyvelőirodámat. Szeretek tanulni és tanítani, így az évek alatt sok különböző tanfolyamot végeztem el, szakmai lapokban publikáltam, vagy éppen oktattam. Jelenleg lakberendezéssel, lakásfelújításokkal, home staging-el foglalkozom. Amióta a betűvetés művészetét elsajátítottam, az írás mindig jelen volt az életemben, ez nem egy elhatározás volt, hanem természetes folyamat.

A szerző, Szabó Ildikó Angéla

Rukkola: Az Éjjeli Ellető könyv egy igazán jól megírt mű, és nem elhanyagolható tény, hogy figyelemfelhívó a borítója is. A történet maga nagyon elgondolkodtató, mely egyúttal rámutat a történelmünk sötét valójára. Mi vezetett arra, hogy pont ezt a művet írd ki magadból?

Szabó Ildikó Angéla válasz:
Az az esemény, amiről a regényem szól, a mai napig tabutéma. Több mint húsz év telt el a rendszerváltás óta, kormányok jönnek-mennek, politikai szelek fújnak jobbról-balról, de a tankönyvekbe mégsem kerül bele a budapesti kitelepítés története. Azt gondoltam, ha sikerül megírnom a történetet könnyed, olvasmányos formában, talán eljut a nagyközönséghez, és fennmarad az utókornak. Lassan kihal az a nemzedék, aki még emlékezhetne erre a hetvenegy évvel ezelőtti drámára, és ha nem írja meg senki, akkor a feledés homályába merül.

Rukkola: Milyen célközönséget céloztál meg a regényeddel?

Szabó Ildikó Angéla válasz:
Első sorban a fiataloknak írtam, annak a húsz-harminc éves korosztálynak, akik számára az 1951-1953 közötti időszak már valóban történelem. De úgy látom, örömmel olvassák az idősek is, akiknek a gyermekkoruk elevenedik meg a könyv lapjain. És meglepően sok pozitív visszajelzést kapok a középkorúaktól, akiknek vagy azért tetszik a regény, mert hallottak valamit erről a szüleiktől, de eddig nem értették a történetet, vagy még soha nem hallottak róla, és teljes elképedéssel olvasták végig a könyvet.

Rukkola: Hogyan nézett ki nálad az alkotás folyamata?

Szabó Ildikó Angéla válasz:
Az olvasással kezdődött. Minél többet olvastam a témában, annál jobban kétségbeestem, hogy mennyi mindent nem tudok. De ahogy említettem, egy tabu témáról van szó, így külön kihívást jelentett a hiányzó információk összegyűjtése. Azután interjúkat készítettem olyan emberekkel, akik gyermekként élték át a kitelepítést. Közben múzeumokba és tájházakba mentem, valamint ellátogattam a regényben szereplő helyszínekre. A kutatómunka alatt folyamatosan készítettem, formáltam, csiszolgattam a vázlatot. Amikor megihletett egy-egy helyszín, egy emlékmorzsa vagy egy fénykép, akkor azt a részt addig írtam, ameddig vitt a lendület.

Rukkola: Előre tudtad már, hogyan akarod befejezni a sztorit vagy időközben változott a történet?

Szabó Ildikó Angéla válasz:
A regény eleje és a vége az első perctől biztos volt, de az elkészített vázlattól eltértem néhány helyen. Időnként azért, mert nem sikerült megszereznem a hiteles információt, de néha egyszerűen csak másképpen láttam a fejemben pergő filmet írás közben. A kéziratot aztán megmutattam néhány embernek, és megszavaztattam velük, hogy az utószó melyik évben játszódjon.

Rukkola: Milyen művek hatottak rád, amikor nekikezdtél az Éjjeli Ellető könyvnek?

A könyv borítója

Szabó Ildikó Angéla válasz:
Leginkább a meg nem írt művek. A visszaemlékezések, az elmesélt történetek, a korabeli fotók adták az írás táptalaját.

Rukkola: Gondolkozol már folytatásban? Esetleg maradnál a történelmi regény alkotásában, vagy tervezel más irányban elindulni? Van olyan irányzat, melyben kifejezetten alkotnál?

Szabó Ildikó Angéla válasz:
Már dolgozom a regény folytatásán, de a kutatómunkámat jelentősen hátráltatta a koronavírus miatti korlátozás. Bízom benne, hogy hamarosan találkozhatok azokkal az idős emberekkel, akiket sikerült megtalálnom, és értékes információkkal szolgálhatnak. A folytatás az 1953-1957 közötti időszakot öleli fel, gyerekek, fiatalok és idősek szemén keresztül láttatva az akkori világot.
Sok ötlet van a fejemben, valószínűleg lesznek még történelmi regényeim is. Az iskolában nem szerettem a történelmet, nem voltak jó tanáraim. Talán, ha több történelmi regény születne, ami egy-egy korszakot hitelesen és izgalmasan ábrázol, több diák tanulná lelkesebben a történelmet. De szívesen írok ezoterikus regényt, sőt, a krimiírás gondolatával is kacérkodok.

Rukkola: Gondolom már többen kérdezték tőled, de én is felteszem a kérdést. Mikor várható az új regényed?

Szabó Ildikó Angéla válasz:
Már csiszolgattam a jósgömbömet, de erre még nem kaptam választ. Amint úgy érzem, hogy kiírtam magamból mindent, amit ebben a témában fontosnak tartok elmesélni, átadom a kéziratot a kiadónak. Onnantól számítva két-három hónap, mire nyomtatott alakot ölt a mű, és eljut a nagyérdemű közönséghez.

Rukkola: Hol találkozhatnak veled legközelebb az olvasók?

Szabó Ildikó Angéla válasz:
A regényben szereplő legfontosabb helyszín Újszilvás. A település polgármesterével megbeszéltük, hogy szervezünk Újszilvásra is könyvbemutatót. Remélem hamarosan sikerül sort keríteni az eseményre.

Az Éjjeli Ellető könyv megvásárolható a könyvesboltokban, illetve az publioboox.com oldalán.

Blog_logo