Ajax-loader

Saláta / #451

Puskás és Dárdai: foci, foci, foci... könyajánló és kiadói rukk

Dardai_kiabal

Az Alexandra Kiadó két könyvet is megjelentetett a 2016-os Foci EB-re. Az egyik Dárdai Pál – Pietsch Tibor könyve, Dárdai Pál könyve címmel. A másik Puskás Ferencről, a leghíresebb magyar gyermekkoráról írott mesekönyv Kemény Kristóf tollából, címe: Puskás Öcsi A külvárosi vagány hihetetlen kalandjai. Dárdai könyve életszagú, önéletrajzi ihletésű kötet, sikerekről, kudarcokról, pályafutásról, magánéletről. Kemény Kristóf Puskás Öcsi művével gyerekeket, jövendő sportolókat célzott meg, amikor huncut bájjal festette le Puskás Ferenc gyerekkorát. Olvassátok a könyvajánlót, és a kiadó jóvoltából szerezzétek meg a könyveket prerukkról!

Foci Eb-től hangos Európa médiája, az újságok, a televízió-, és rádióadók, internetes portálok, fórumok zsizsegnek ezektől a hírektől. Van, aki nem szereti a focit, van, aki nem mindig szereti a focit, de a hírek róla, ha akarják, ha nem akarják, valahonnan beszivárognak mindenki tudatába. Igen: a foci, az foci. Ugyanúgy büszkék vagyunk más sportágakban elért eredményeinkre, de a foci akkor is foci. Fölösleges haragudni ezért, vagy átpolitizálni a kérdést. Általánosságban helyzeti előnyként tartják számon, ha valaki jobb helyre születik, jobb iskola van a településen, stb., – ugyanúgy fölösleges miatta húzni a szánkat, mint azért a tényért, hogy a futballt annyian szeretik, kiemelik a sportok közül, és azok is drukkolnak, akik amúgy nem szoktak… és mindenütt megjelenik a közbeszédben ez a téma.

Dárdai Pál – Pietsch Tibor: Dárdai Pál könyve

Mottó: „Olykor sírni tudnál a fájdalomtól, de játszanod kell, mert tudod, ha nem lépsz pályára, van másik. Aki csak arra vár, hogy feltedd a kezed: bocs, Tréner”

dardai_pal_konyve.JPG

A könyv borítóján egy magabiztos, örömöt sugározó Dárdai Pál néz velünk farkasszemet. Jó rápillantani. Mit kell tudnunk a hivatalos életrajzáról?

Magyar válogatott labdarúgó és edző. Hatvanegyszer volt a nemzeti válogatott tagja és 14 éven át a német Hertha BSC játékosa. 2014–2015-ben a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya és közben 2015. február 5-étől a Hertha BSC kinevezett vezetőedzőjeként kapott fontosabb feladatot (forrás: Wikipédia).

Ahelyett, hogy magam írnék okosságokat, álljon itt néhány idézet a könyv előszavából.

„Jó neked Palcsi, bőkezű veled a sors” – mondta neki Zecke, korábbi csapattársa.

Ó, igen, hogyne, gondolta magában Dárdai. „A minap jött meg a papír, hogy a bokám és a térdem tropára ment. Nem csodálom. A Bundesliga és a fájdalomcsillapító tabletta kéz a kézben jár.” „Míg bírod, húzod az igát, a Diclofenac ideig-óráig elfeledteti veled, hogy 1999 óta gyakorlatilag egy egészséges bokával préseled ki magadból a maximumot… előbb utóbb felteszed magadnak a kérdést: megéri?
Amúgy igen, megéri.”

„Megsúgom neked, lehettem volna kertész is… órákon át képes vagyok bíbelődni a legapróbb dolgokkal is.”
„Lehettem volna borbély is. A gyerekek haját évekig én nyírtam. Már azon morfondíroztam, hogy nyitok egy szalont. Pál Dárdai, ungarische hajszobrász.”
„…lehettem volna pszichológus is…mert értek az emberekhez”.
Lehetett volna cukrász is, de „mint tudjátok, nem lettem se kertész, se borbély, se pszichológus, se cukrász. Fuballista és edző lettem. Jó nekem így is. Sőt, így a legjobb.”
„Készséggel elismerem, sokat kaptam a sorstól. De mindenért, az égvilágon mindenért becsülettel megdolgoztam.”
A történet pedig itt kezdődik, a gyerekkortól halad napjainkig. Magánélet, közélet, döntések, kérdőjelek feloldásai, és foci, foci, foci.

  • Dárdai Pál – Pietsch Tibor: Dárdai Pál könyve c. műre itt licitálhattok:*

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Kemény Kristóf: Puskás Öcsi
A külvárosi vagány hihetetlen kalandjai (avagy szökjünk ki focizni!)

20121017-56os-sportolok-puskas-ferenc-1950.jpg

Puskás Öcsi, amikor már híres volt

Puskás Ferenc a leghíresebb magyar focista.

Pont.

Minden idők egyik legjobb góllövője.

Pont.

Nyert olimpiát, játszott az Aranycsapatban. Számtalanszor volt gólkirály.

Pont, pont, pont.

Ő az egyetlen, aki edzőként a Föld valamennyi kontinensén dolgozott.

Pont.

Puskás az egyik legismertebb magyar szó a világon.

Ez van. Pont.

puskas_ocsi.JPG

Nos, ennek a Puskás Öcsinek a kalandos, humorokban bővelkedő gyermekkorát kísérheti figyelemmel a focira éhes ifjúság – mert ez a kedves mesekönyv szívderítő illusztrációkkal elsősorban nekik készült.
Megtudhatjuk belőle, hogy bőrlabda csak kiváltságosaknak járt, de Puskás Öcsi édesanyjának báli ruhájához tartalékolt harisnyából isteni lasztit lehetett csinálni… az anya mérhetetlen bosszúságára. Figyelem: rongylabda gyártási technológia teljes leírása! Kuriózum!
Képet kapunk a visszahúzós csel kialakulásáról, Cucuról, a legjobb haverról, a betegen is a foci az elsőről, a külvárosi bajnokság göröngyös győzelméről, és még sok más, szívnek, léleknek kedves apróságokról, amelyek megeshettek egy 1930-as években gyerekeskedett Puskás Ferenccel. A könyv egy sorozat első része, amely Puskás Ferenc gyerekkorát hivatott huncut aprólékossággal megeleveníteni. A következő történetből például többek között kiderül, milyen turpisságra volt szükség ahhoz, hogy a kis Puskás játszhasson a kispesti focicsapatban.

Kemény Kristóf könyvére itt licitálhattok:

A képek forrásai:

http://magyarhirlap.hu/cikk/11914/Dardai_helyett_Dardai
http://www.origo.hu/tudomany/tortenelem/20121017-csermak-el-mit-csinaltak-a-sportolok-1956ban.html
A könyvek fedlapjainak fotóit az Alexandra Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre, köszönjük!

Blog_logo