Ajax-loader

Saláta / #447

Biztonság? Nem létezik - könyajánló és prerukk

Kemek-hidja-jelenet-01

Sokak előtt ismert egy laza kínai átok: élj érdekes időkben. A most következő könyvek hőseire ez mind jellemző. Három könyv, három élethelyzet, amelyekből egyikben sem szeretnél létezni, azt elhiheted nekem. Netán szeretnéd, ha védőügyvédként leköpdösnének? (James B. Donovan: Idegenek egy hídon) Vagy egy történelmi esemény megkérdőjelezése esetén halálra keresnének? (Umberto Eco: Mutatványszám) Esetleg imádnád, ha hetekre elmenne az áram, és ember embernek farkasává válna? (Marc Elsberg: BlackOut) Na, mondom én, hogy egyik történet hőse sem szeretnél lenni. De tudni róla, ugyebár, egészen más tészta. Olvasd a könyvajánlókat, és szerezd meg prerukkról a köteteket!

James B. Donovan: Idegenek egy hídon

Mottó: …a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak"

Láttad a Kémek hídja című filmet?
Tetszett?
A könyv – szerintem – jobb lesz.

Odáig megvan, hogy 1962. február 10-én egy berlini hídon találkozott Rudolf Ivanovics Abel és Francis Gary Powers? A Glienicke hídon, a – kémek hídján – egyikük sem volt egyedül. Abel ezredessel az amerikai katonákon kívül James Donovan, hivatalból kirendelt védője sétált, Gary Powersszel pedig a szovjetek.

2D67B8D600000578-3273843-image-a-5_1444915280464.jpg

James B. Donovan

Az idáig vezető út sokkal érdekesebb, mint maga a találkozás. Minden idők addig leghíresebb szovjet kéme lebukott az Egyesült Államokban: ő volt Abel ezredes. Mi vezetett a lebukásához? Milyen ember volt ő?
James B. Donovan – a védőügyvédje. Miért vállalta el az ügyet? Mi volt a következménye annak, hogy belement a védelem munkájába? Hogyan köpdösték őt, családját, hány telefonhívást kapott, honnan, és hogyan fagyott meg a levegő, ahol megjelent? Kik támogatták, ismerték el a munkáját, és tartották nagyra őt?

nyitó.jpg

Abel ezredes

Mi volt a védelem taktikája? Hogyan állt a politika – az ügy mellett? – az üggyel szemben? – vagy netán az ügy saját érdeivel egyező vonala mentén, kerüljön bárhová is a hangsúly, mindig oda?
A politika… a politika nem más, mint a híg fekáliakeverés művészete.
Minden politika.
Az is, ami nem.
Csak nem tudunk róla.

Olvasd hát Abel ezredes és James Donovan igaz történetét az Európa Kiadó gondozásában, amely jobb, mint egy kitalált thriller, bővebb, mint a belőle készült film, és jobban megmozgatja a fantáziád, mint bármely kémregény.
Korabeli képekkel, a börtönben rajzolt illusztrációkkal ellátott, igényes, kemény fedeles kötet.

James B. Donovan könyvére itt licitálhattok:

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Az idén elhunyt Umberto Eco hetedik, egyben utolsó regényét adta ki az Európa Kiadó, igényes köntösben. Eco professzor könyveit az ember vagy kedveli, vagy nem, középút ritkán adódik a műveivel kapcsolatban. Ez alól talán csak A rózsa neve című regénye képez kivételt. Hogy eldönthesd, melyik táborba tartozol legújabb művével kapcsolatban, szerezd meg prerukkról a könyvet!

eco.jpg

A szerző, Umberto Eco

Mottó: “Hátul mindig ott sunyít valaki.”

Valaki megbabrálta a vízelzárót. Elzárta. Ebben önmagában semmi sincs. A főhős, Colonna, azonban egyedül él, és teljesen biztos abban, hogy nem ő zárta el. Fogalma sincs arról, hogy egyáltalán hol kell elzárni, hol az erre szolgáló csap. Nem, a barátnője sem volt éppen nála. Nem, nem az anyja ugrott fel hozzá titokban. Nincs bejárónője sem. Colonna, amikor este lefeküdt, még volt víz.
Reggel nem volt.
A szomszédját megkérdezve rájön, hogy másnál van víz.
Ez a szomszéd bemegy hozzá, és kinyitja neki az elzáró csapot, és újra van víz.

Több, mint különös, nem?

Valaki járt éjjel nála. Valaki, aki elég tökös volt ahhoz, hogy cím és nyom nélkül felszívódjon, de előtte átnézzen mindent a házában, amíg Colonna alszik.
Ne légy nyugodt! – üzeni a látogatója a víz elzárásával, – bármikor visszajöhetek.
Bármikor.
Colonna tudja, miért kapta a látogatást. Mert elhitte, hogy nem Mussolinit, hanem a dublőrét ölték meg a második világháború végefelé.

MTE1ODA0OTcxNzM0MTczMTk3.jpg

Benito Mussolini – tényleg túlélte?!

Két hónappal korábban hatalmas jövedelemmel kecsegtetve befűzték őt egy mutatványszám létrehozására. Csak ő és a megbízók tudják, hogy ebből az újságból nem lesz semmi, de úgy kell tenni, mintha óriási jövő állna a tervezendő újság előtt.
Mindezt miért?
Csak úgy.
De a Mussolinis hír nagyon betesz az újságnak, a tervezett egy év helyett 2 hónap múlva mindenkit szélnek eresztenek.
Már, aki még él.

Mi lesz Colonnával?
Kell-e menekülnie?
Vagy maradhat, mert.. miért is?
És Mussolini tényleg túlélte?!

A szerző művére itt licitálhattok:

Umberto Eco könyvei a Rukkolán: http://rukkola.hu/szerzok/603-umberto_eco

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Marc Elsberg: Blackout

Az Animus Kiadó nagy fába vágta a fejszéjét, amikor kiadta Marc Elsberg Blackout című művét. Nem kevesebbre vállalkozott az íróval karöltve, hogy bemutassa, milyen az, amikor nincs áram. Igen. Amikor nincs áram, hirtelen semmivé olvad a ma ismert nyugati civilizáció. Amikor nincs áram, akkor nincs semmi. Semmi.

Mottó: „Ehhez a támadáshoz képest Pearl Harbor és a szeptember tizenegyediki merénylet szúnyogcsípés volt.”

Képzeld el, hogy egyszer csak a kényelmes otthonodban kialszik a villany.
Tél van. Hideg.
Nincs áram.
Egyszerűen csak nincs. Egy óra múlva sem. Másnap sem. Egy hét múlva sem.
Európa sötét.
Aztán Amerika is.

elsberg.jpg

Marc Elsberg

Milyen következményei lesznek?
Először csak apró kellemetlenségek: nem látsz sötétben semmit. Aztán nincs meleg víz. Aztán víz sincs. Aztán, ha nincs egyéb alternatívád, nem tudsz fűteni, mert a gázkazánod szivattyúja árammal megy. Nem tudsz telefonálni. Nincs internet. Nincs üzemanyag, mert a benzinkutak szivattyúi is leálltak. Ha nincs üzemanyag, nincs szállítás a boltokba, patikákba, sehová. Leállnak a kórházak, a szemétszállítás, emberek halnak meg puszta gyógyszerhiánytól. Túlmelegszenek az atomerőművek, és radioaktív szennyezés szivárog belőlük.

Hogyan viselik az emberek?
Egy-két napig mindenki szolidáris másokkal. Aztán csak a szűkebb környezetével. Még később már csak a szűkebb családjával. És végül kizárólag a legszűkebb hozzátartozóival. Nincs élelem, fűtés és ivóvíz. Akiket evakuáltak, azoknak nincsenek takarók, meleg ruhák, elegendő élelem – és nincs biztonság. Senkinek sem.

Fosztogatások.
Hordák aljas húzásai.
Tömegmegmozdulások,
tüntetések, éhséglázadások, harcok.

covers_386938.jpg

Mi történt? Miért nincs áram? Háború? Terrorakció? Bűncselekmény? Mindegyik egyszerre? Hol az ellenség? Miután nincs egyetlen valószínű verzió sem arra, hogy ki és miért bénította meg földrészek energiaellátását, ezért a nyomozásra szakosodott szervek ereje szétforgácsolódik, és szó szerint sötétben tapogatóznak.

Ebben az elképesztő káoszban egy reménysugár pislákol csak: Piero Manzano első osztályú volt hacker felfedezése az okosvillanyórákba beépített és aktivált kóddal kapcsolatban, amely – mint kiderül – felelős az áramkimaradásért és a végzetes frekvenciaingadozásért. Bejelentését a helyi rendőrségen kinevetik, de Manzano nem hagyja magát, és eljut az Europolhoz. Az információ annyira helytálló, hogy beveszik a nyomozásba szakértőként. Már a team tagjaként vélelmez az erőművek szoftverjében is egy beépített hibát.

Igen ám, de akik okozták az egész áramkiesést, rém zabosak lesznek Manzanora: túl hamar jött rá ezekre a tényekre. Mert az addig oké, hogy egy-két hónap múlva egy team, vagy valaki biztosan kiszúrta volna a fentieket, és rájön, hogy mi okozta a leállásokat, de ilyen hamar azért mégiscsak pofátlanság: nem marad idő az általuk tervezett végkifejletre. Így aztán elhelyeznek pár kamu e-mailt Manzano számítógépén, amely rátereli a gyanút az eseményekkel kapcsolatban. Ennek hatására a volt hackerből első számú közellenség lesz, mindenki őt macerálja, az Europol, a biztonsági szolgálatok, a rendőrség, és.. mindenki.

Manzano pedig begurul, és viszonzásul jól felgöngyölíti az egész hóbelevancot.

Pörgő jelenetekkel tűzdelt, vérfagyasztóan bejöhető verziót taglaló, sötét víziókat láttató, borzongatóan élvezetes mű.

Mi a tanulság a könyvből?

1) vigyázz, kit dühítesz fel
2) ne becsüld le az ellenfeledet
3) ijesztő köldökzsinóro(ko)n függ a modern civilizáció

Khm… kell egy kút a kertembe.
Ez már biztos.

Marc Elsberg könyvére itt licitálhattok:

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

A képek forrásai:
https://mozi-filmek.hu/kemek-hidja-2015/
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3273843/The-amazing-life-Bronx-insurance-lawyer-revealed-Nazi-atrocities-engineered-Cold-War-spy-swaps-rubbed-shoulders-JFK-scuppered-plot-poison-Castro-wet-suit-Tom-Hanks-best-chance-Oscar.html
http://tiboru.blogrepublik.eu/2012/03/14/abel-ezredes-2-0/
http://www.cbsnews.com/news/benito-mussolini-was-once-a-british-agent/
http://www.biography.com/people/benito-mussolini-9419443
http://flavorwire.com/562144/umberto-eco-obituary
http://www.marcelsberg.com/
https://moly.hu/konyvek/marc-elsberg-blackout