Ajax-loader

Saláta / #387

Szeretőből feleség; Az idegen ház - könyvajánló és kiadói rukk

Dscf0542

Tavaly jelent meg az alábbi két könyv a Kossuth Kiadó gondozásában, Joanna Trollope Szeretőből feleség és Sophie Hannah Az idegen ház címekkel. Mind a két kötet története igazság, hazugság, bűntudat és fájdalom köré rendezi a gondolatokat. A főszereplők élete a lezajlott események után már soha többé nem folytatódhat úgy, mint addig. Olvassátok a könyvajánlót és a kiadó jóvoltából szerezzétek meg a könyveket a prerukkról!

Joanna Trollope: Szeretőből feleség

joannatrollope.jpg

Mottó: „Csak azért, mert tudsz valakinek a problémájáról, nem a te dolgod, hogy megoldd”

Adott az abszolút főszereplő, Guy Stockdale bíró, élete delén már túl, de még jó erőben. Jól szituált, művelt, kellemes úriember, az a fajta tisztes, őszes halánték, amely olyan vonzó tud lenni egy idősödő, de még nem öreg férfiban. Bonyodalom: szerelmes, de nem a feleségébe, hanem az egyik ügyész kiasszonyba.
El is érkeztünk a másik főszereplőhöz: Merrion Palmer, ügyészhez. Csinos, okos, érzékeny, és minden férfiban a sosemvolt apját keresi. Nem véletlen tehát, hogy belegabalyodott egy vonatúton a véletlenül vele szemben ülő, számára akkor még abszolút irreleváns foglalkozású férfiba, aki mellesleg 30 évvel idősebb nála.
Hosszú évek bujkálása után úgy döntenek, hogy a lopott órákat kiszélesítik, joguk van a boldogsághoz, gondolják. Ha kell, mindenki ellenében, de ha lehet, akkor minél kevesebb érzelmi és anyagi megrázkódtatással. Természetesen naiv idea az elgondolás, mindig minden mindennel összefügg: ha egy személy kilép a családból, minden borul, és a felbomló családban mindenkinek van véleménye a történtekről.

trollope.jpg

A bíró felesége tombol, manipulál és nem enged.

Felnőtt gyerekeik közül az idősebb fiú retteg, örlődik a szüleitől külön kialakított élete, családja és anyja iránti felelőssége között. A férfi felesége eleinte csendben, majd egyre hangosabban utálkozik anyósa természete miatt, és megóvandó saját házasságát, kénytelen kezébe venni „az ügyet”, és kimondani a kimondandókat.

A fiatalabb fiú egyszerűen úgy gondolja, hogy az anyja egye meg, amit főzött.

Mi lesz? Hogyan lesz? Elfogadják-e a fiúk az apa kedvesét? A feleség szembesül-e saját felelősségével a felbomló házasság okozta traumában? Elengedi-e, nemcsak a férjét, hanem kedvenc idősebb gyermekét a szoknyája mellől, és hagyja-e élni saját életét? A fiatalabb fiú képes-e kinőni az anyjával kapcsolatos alárendelt szerepből? Az ügyésznő képes-e nem apapótlékot látni partnerében? És mit fog tenni a bíró saját jól felfogott érdekében?

Mindenesetre annyit mondhatok: nagyon meg fogsz lepődni a végkifejleten.

A képek forrásai: telegraph.co.uk; azquotes.com

Sophie Hannah: Az idegen ház

sophie_hannah.jpg

Mottó: “Minden összefügg”

Connie Bowskillról lassan azt hiszi a környezete, hogy megbolondult, de minimum nem százas. Olyan képzelgésekkel bombázza a férjét, aztán a rendőrséget, hogy a cambridge-i Bentley Grove 11. számú házban gyilkosság történt. Először csak a férjét hívja oda a honlaphoz, megmutatni neki, hogy úristen, ezt nézd meg! de a férj rákattintva a weblapra, semmi különöset nem talál ott. Inkább vekzálni kezdi a feleségét, hogy mi az isten csudájának szörföl hajnalok hajnalán egy ingatlaniroda honlapján, és főleg! miért kelti fel őt legédesebb álmából megnézni a nagy semmit. Mert, hogy hulla nincs ott, ahol az asszony állítja, az hétszentség.

Az asszony elhűl. Nem érti az egészet. Határozottan emlékszik rá, hogy mit látott az ingatlaniroda honlapján, a kérdéses ingatlanra vonatkozó képek között: a nappali bézs szőnyegén, óriási vértócsában egy asszony szemmel láthatóan halott teste fekszik. És most sehol az egész, a fotón a nappali makulátlan.
Megbolondultam? – tűnődik Connie. Dehát láttam, amit láttam. Ott volt. És tényleg ott volt!

Mi a helyzet a férjjel, Kittel? Tényleg kettős életet él? Tényleg egyfajta kívánsággép lett belőle, akinek hiába teljesülnek kitűzött céljai, mégis örökké elégedetlen lesz? És mi köze neki a honlapon látott hullához? Van-e egyáltalán köze hozzá? Ha nincs köze hozzá, mi okból titkolja a múltját?

A hullák pedig csak gyűlnek. A történet végére már négy holttest várja jobb sorsát, egy-egy szőnyegbe varrva…

Jöjjön hát a sikeres nyomozópáros, Charlie és Simon, akik a nászútjukat megszakítva érkeznek megfejteni a rejtélyt.

Sophie Hannah, a pszichothriller koronázatlan királynője ismét nagyot alkotott.

A kép forrása: linussblanket.com

A két könyvre itt licitálhattok:

Blog_logo