Ajax-loader

Saláta / #362

Nógrádi György: 40 év alatt a Föld körül - interjú és szerzői rukk

Nogradi

Tavaly jelent meg Nógrádi György: 40 év alatt a Föld körül című könyve a Kossuth Kiadó gondozásában. A kötet a kiadó jóvoltából került a Rukkolához. Olvassátok az interjút és szerezzétek meg a könyvet a szerzői rukkról!

Mottó: „… a háborúkat nem a jók és a rosszak, hanem mindkét oldalon gyarló emberek vívják.”

Nem tartom valószínűnek, hogy országunkban van ember, aki Nógrádi György nevét nem ismeri. Válságos időszakokban biztonságpolitikai szakértőként sűrűn megfordul különféle sajtóorgánumokban, televízióadók műsoraiban. Ő A Szakértő. A Wikipédia szerint Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, közgazdász, egyetemi tanár, a hadtudományok kandidátusa.

Ezek után kíváncsian vettem kezembe a szerző könyvét, amely kivételesen nem biztonságpolitikával, hanem Nógrádi György életének sztorijaival foglalkozik.

A szerző sok vidám, gyakran érdekes és tanulságos történeteiből két tényt biztosan le lehet szűrni: Nógrádi György egész életében tanult és tanul a mai napig, és ezt úgy teszi, hogy közben nem érzi kényszernek. Másként hogyan is lenne lehetséges egy előadásról hiányzó államtitkár helyett 10 perc alatt „összedobni” és megtartani egy teljes előadást? Hogyan lehetne felismerni és megragadni lehetőségeket, vagy elkerülni buktatókat, amelyek tudás és gyakorlat hiányában csak úgy elsuhannának az ember mellett, vagy éppen kitörnék a nyakát? Minek is hívnák mértékadó politikai műsorokba elemezni, véleményt mondani; kormányok mellett tanácsadóként foglalkoztatni, ha nem állna mögötte a biztonságpolitikában megalapozott tudása és élettapasztalata? Ha nem lenne hiteles? A divat és a trendi, meg a „mi kutyánk kölyke” nem mérvadó szakértői világban. Azért le kell tenni valamit az asztalra.

Rendszeresen ultizik a magyar belpolitika meghatározó személyeivel, de szereti békességet, ezért szakosodott a külpolitikára.

Azért az érdekes dolog, amikor az ember a képernyőről jól ismeri a szerző arcát, hangját, melyek a kedvenc szófordulatai, hogyan szokott hozzárendelődni a beszédhez az arcjáték… néhány bekezdésnél esküszöm, a fülembe csengett, hogy ezt Nógrádi György hogyan mondaná.

Kedves Nógrádi György, köszöntöm Önt a Rukkola olvasóinak nevében! A könyvet olvasva, olyan középtájon felmerült bennem: hogy maradtak meg 40 év emlékei ilyen részletesen, ahogy a kötet tárgyalja? Én néha még arra sem emlékszem, tegnap mit reggeliztem. Netán naplót vezet? Vagy a könyv végén említett naptáraiba írja be, mikor, hol volt, kivel találkozott, és ez elegendőnek bizonyult a történtek felidézéséhez?

Naptáromba 1972 óta mindent beírtam, de a sztorikat nem, azokra emlékezem.

Hozzátartozik az életrajzához, hogy doktori címmel is rendelkezik, de nem használja. Miért? És olvasom, hogy kisdoktori értekezés abszolválása 3 nap alatt? Nagyon egészségeset nevettem a sztorin! Ezek szerint, ha nekidurálja magát, akkor nincs, ami megállhatná Önt. Mi volt a témája ennek a kisdoktorinak, már csak kíváncsiságból?

Az egyetemen nem szokás a doktori cím használata. A témám a német kérdés volt, és ez később könyvben is megjelent.

A könyvből az derül ki, hogy szereti megragadni az alkalmakat akkor, amikor éppen maga mellett van, és el nem ereszti, ha csak egy mód van rá. Volt-e olyan emlékezetes esemény az életében, amikor, ha nem veszi észre, vagy nem tudja megragadni azt a nevezetes alkalmat, akkor ma nem beszélgetünk itt?

Rengeteg alkalom van. Minden este átgondolom, mi lesz a másnapi feladatom. Kulcsfontosságú volt a németországi ösztöndíj és az ez által teremtett lehetőségek.

Ellenfelei is elismerik, hogy biztonságpolitikai meglátásai 99%-ban bejönnek – és azért ez pestiesen szólva: nem semmi. Ehhez a látásmódhoz mi szükséges? Adottság, vagy elmélet és gyakorlat együttese, szorozva a területen eltöltött idő mennyiségével, hatványra emelve ismeretségi körének fontosságával? Hiszen az teljesen egyértelmű, hogy bizonyos információk csak bizonyos emberekhez juthatnak el (engem biztos nem hív fel senki azzal, hogy te, szerinted a külügyminiszter ezt most hogy gondolja?)

A recept egyszerű: részt venni a valóban jó fórumokon, bel és külföldön egyaránt.

Hogy látja, van-e (lehet-e) helye humornak a biztonságpolitikában? Feloldhat-e nehéz helyzeteket? Van-e erről esetleg egy jó sztorija?

Én rengeteget humorizálok, de van, hogy ez nem jön be. Egyik nap a TV- ben vitatkoznom kellett valakivel, mondtam, hogy a Claudia Schiffer jobb lenne partnernek.

Említi a könyvben, hogy több előadásában is volt már téma, hol van, és hol lesz a jóléti Európa keleti határa. Most éppen hol van? És miért pont ott?

Szerintem 25 éve ugyanaz az alapkérdés. A magyar keleti, vagy a nyugati határon lesz-e ez a vonal. Belátható ideig nem megy tovább keletre.

Honnan származnak a Nógrádi viccek? Hogy jutott a tudomására?

Bejött hozzám egy úr a tanszékre és ő küldi. Nekem tetszenek.

Nehéz megkerülni a baloldali média támadásait Ön ellen (megítélésem szerint nem is volna bölcs dolog). Ízekre szedték önéletrajzát, rossz szájízű cikkeket írtak személyéről. Tett lépéseket az ügyben? Vagy a sas nem kapkod legyek után?

Nem vagyok sas, ők nem legyek és gondolkodom.

Köszönöm szépen a beszélgetést!

Nógrádi György könyvére itt licitálhattok:

A szerző kötetei a Rukkolán: http://www.rukkola.hu/szerzok/39641-nogradi_gyorgy

Blog_logo