Ajax-loader

Saláta / #292

A Rukkola 3 éve - Malnai István írása

Kartandtinki1_fireworks-wallpaper_01

Sokan mondják: ó, boldog Rukkola békeidők, amikor még randomszerűen mentek a happolások, és egy könyvet az vihetett el, akinek gyorsabb volt a keze! Vagy az happolhatott, aki legelöl volt a kívánságlistán (feltéve, ha gép előtt volt)! És azok a cápázások! F5-özések másodpercenként! Kiemelt könyvek!

Letörlöm emlékeim könnyeit.

Mert… khm… szóval….

… pontosan ezek azok, amelyek a hátam közepére sem hiányoznak a Rukkolából.

Ma már a Rukkola egészen más.

Megújultak a feltételek, rendszerszinten lényegesen kevesebb részt juttat a fejlesztő a szerencsének, többet az aktív részvételnek és a pontoknak, mégpedig pontosan a több jó könyv érdekében. Mert a felhasználó a lábával szavaz. Ha vannak jó könyvek, marad, ha nincsenek, megy. A rukkoló pedig csak akkor tesz fel új megjelenésű, kapós könyveket, ha megéri neki, a kapott pontokat pedig hasonlóan jó kötetekre kívánja költeni – ezt segítette és segíti elő a jelenlegi rendszer működési elve.

Lehet licitálni, emberek! Ez számomra azonnal szimpatikus volt, mert végre nem azon múlt a happolásom, hogy milyen gyors a kezem, vagy kívánságlistára tettem-e a könyvet egyáltalán.

Persze, a Rukkola nem könyvesbolt…

…a rengeteg elérhető könyv dacára sem. Az időfaktor is jelentőséget kap. Nem úgy van, hogy itt a pontom, ezt akarom happolni, és hopp, két perc múlva mehetek is a pénztárhoz fizetni. Nem, itt a kapósabb könyvekre várni kell. A szerencse jelenléte annyiban teszi élvezetesebbé a játékot, hogy nem tudni, mikor lesz fenn a kívánt példány, hány pontot szeretne érte a prerukkoló, hányan szeretnék azt a könyvet, és a licitálók közül ki, meddig hajlandó elmenni pontokban. Mert van az a könyv, ami már nem mindenkinek ér annyit, amennyin áll a licit. Ilyenkor célszerű kiszállni, és következő példányra várni. Az a megfigyelésem, hogy 90 %-ban egy éven belül az ember megszerzi azt a könyvet, amit nagyon szeretne.

Nem könyvesbolt a Rukkola azért sem, mert a könyvesboltba betérve, megvéve egy-két könyvet, semmi nem köt hozzájuk tovább.

A Rukkola más.

Él, lélegzik, és folyamatosan átalakul, követve az idők szavát.

Itt az emberek továbblátnak a Rukkolán, és szorosan hozzákapcsolódva, de mégis külön, új társaságokat szerveztek azokból az emberekből, akik már bizonyítottak egymás előtt helytállásban, becsületben. A csoportok abban közösek, hogy szeretnek olvasni, bőszen rukkoláznak, és abban különböznek, hogy emellett ezernyi más célra (is) tömörülnek az emberek, mint az olvasás. Alakult a Facebookon Rukkmaglepi csoport, akik törődnek egymással, meghallgatják a másik ezernyi búját-baját-örömét, meglepik egymást alkalmakra könyvekkel, édességgel, összedugják a fejüket, ha csoporttársuk bajba kerül, aktívan és tevékenyen segítenek egymásnak, pénzt is áldozva a célra. Véleményeket cserélnek könyvekről, jókat vitáznak, és mellesleg megváltják a világot, természetesen oda-vissza. Összejöttek Rukksangolni (farsangolni), Rukkturi-talit tartani, együtt mentek / mennek könyvvásárokra, könyvkiállításokra, és már külön kellett választani a Rukkturi csoportot a Rukkmaglepitől, mert elvesztek a posztok a sok ingyen, cserére, vagy potom pénzért, könyvért, netán egy zacskó gumicukorért felajánlott blúzok-táskák-poharak-játékok-stb. között (a Magnetben már külön Rukkmagpolc is van!). Költöztetnek, számítógépet üzemelnek be, vagy borítékban budapesti menetjegyet küldenek, ha kell, és még ezernyi más cselekedettel szolgálják a jót, önzetlenül. Ezekbe a csoportokba csak ajánlással lehet bekerülni.

Alakult Csatárlánc csoport, ahová bárki jelentkezhet. Itt az emberek arra szerveződnek, hogy a könyvek postaköltség nélkül jussanak el rukkolótól a happolóig. Van Rukkertész csoport is, ahol kertészkedő hajlamú rukkolások fognak össze, és osztják meg egymással, amijük éppen van a kertben. A feleségemnek pl. csinos kis listája van, hogy ide eperpalántákat ígértem, oda aranyvesszőt, amoda diófát, és jaj, remélem, megmarad lombhullásig az elbujtatott köszméte is!

Ha beütöd a facebook keresőjébe, hogy Rukk – rá fogsz döbbenni, mennyi csoport alakult a könyvszerető rukkolásokból, és ez mind a Rukkolának köszönhető.

Szóval: isten éltessen Rukkola, a harmadik születésnapodon!

Gondoltad volna 2012. júliusában, hogy ez lesz belőled?

*

Nektek is van Rukkola történetetek?

Csatlakozzatok Ti is! Írjatok nekünk a Rukkoláról, küldjétek el legizgalmasabb happolásotok, a legnagyobb örömötök, a legérdekesebb találkozásotok történetét, mondjátok el, hogy melyik happont a kedvencetek és ki a legjobb happontos a földkerekségen! Küldjetek fotókat is! Jöhet minden a jatek@rukkola.hu-ra.

Minden történetre kíváncsiak vagyunk, rakjuk össze a 3 éves antológiánkat és olvassunk együtt, egymásról!

Kereken 1 hétig várjuk az írásaitokat és szerkesztőségileg kiválasztjuk közülük a kedvenceinket. Ők fejenként 33 pontot kapnak!

Blog_logo