Ajax-loader

Saláta / #227

Az olvasással nem járunk rosszul

Reading-makes-us-better-thumb-540x259

Az első könyv, amit sokszor, nagyon sokszor elolvastam, éjszaka titokban is amikor aludnom kellett volna, mert másnap kémia dolgozat, A két Lotti volt. Most is fel tudom idézni a hálótermek hangulatát, Luise és Lotte bátor cselszövése újra és újra elvarázsolt.

Olyan otthonban nőttem fel, ahol mindenfelé könyvek voltak. A fürdőszobában, a kamrában, a konyhában, a nappaliban, és kisebb kupacokban a hálószobában. Amikor tényleg olvastunk (értsd: a vasárnap délutánt olvasással töltöttük), akkor visszavonultunk a könyvtárszoba hűvösébe, őseink szellemei közé, és elvarázsolódtunk.

Ezért aztán elsőre nem is értettem a felvetést, írj az olvasás pozitív hatásairól. Miért írjak arról, hogy levegőt kell vennem. Ennyire nem lehetek kultúrsznob, megnézem hát mit írnak a brit vagy amerikai tudósok. Böngészés közben megtudom azt is, hogy “nem mindenki születik olvasónak”, és, hogy mennyire fontos, hogy a “mennyiség helyett a minőségre koncentráljunk”.

Az olvasás pozitív hatásai

Lapos vonal:

  • mentálisan stimulál (juj)
  • okosabbá tesz
  • erősíti az analitikus készségeket (duplajuj)
  • ingyen szórakoztat (ha már megtanultunk elemezni, lásd fent, akkor tudjuk, hogy ez az állítás nem állja meg a helyét)
  • jobban stimulálja az agyat, mint a tv nézés (jajj)

Mielőtt végleg feladom, hogy megértsem az olvasás “agyra” gyakorolt hatását, a következő bíztató állítás jön szembe:

“Bátran kijelenthetjük, hogy az olvasással nem járunk rosszul”.

Hátradőlök. Megnyugodtam. Még egy meggyőző érv: 6 perc olvasás 60%-kal csökkenti a stresszt – rendben van hát, hogy a szupermarketben sorban állás közben is előkapd a táskádból az aktuális kedvencet.

Ekkor hoztam egy kávét kókusztejjel lágyítva, lágyabb lettem hát magam is, és elindultam a képi világba, megérteni a hatásokat. Aztán jött a vicces vonal, brit és stanfordi kutatók nélkül, de nagyon szimpatikusan:

Ezt a képet az ebookfriendly.com-on találtuk.

A témához kapcsolódik az eheti #HAPPSZERDA is. Gyertek játszani és nyerjetek könyvet!

Blog_logo